Ett sextiotal inbjudna gäster lät sig väl smaka av snittar och alkoholfri cider på fredagseftermiddagen i den alldeles nya kafeterian intill biosalongen. Både lokala företagare och andra som på ett eller annat sätt hjälpt till med renoveringsarbetet var på plats, liksom ett flertal företrädare för Östhammars kommun.

Den 29 maj år 2012 visades den sista föreställningen innan IOGT-NTO Lf 160 Drottning Kristina stängde portarna till Storbrunn för att genomföra en omfattande renovering och digitalisering av bion. Det tog sin lilla tid. Men nu är det i stort sett klart. UNT passade under minglet i kafeterian på att ställa en klassisk journalistfråga till logens ordförande Hans Norberg:

Hur känns det?
– Jättebra! Det här är en milstolpe och det är skönt att vi har kommit hit. Jag har lärt mig att det är tålamodsprövande att vara byggherre. Men allt går.

En fråga som Hans Norberg fick svara på mer än en gång var: När kommer bioprogrammet igång?
– Förhoppningsvis börjar det rulla om några veckor. Tekniskt sett är vi klara, nu handlar det om att boka upp filmer, få ut marknadsföring och att lägga upp ett program för våren.

Snart tar det alltså fart med både bio, teater- och operaföreställningar. Det sistnämnda kommer att ges i den nya salongen ungefär en gång i månaden till att börja med via satellitlänk från Metropolitan i New York. Även i Hallstavik, tre mil söder om Östhammar, ger Folkets hus digitala föreställingar från världens största operascener. Hans Norberg har inte tänkt så mycket på vad konkurrensen innebär.
– Nu kör vi vårt eget race och försöker komma igång. Sedan får vi se hur det blir.

Mycket har hänt under renoveringsperioden med det klassiska IOGT-huset som invigdes 1935. Bergvärme och en stor ventilationsanläggning har installerats. Fastigheten är miljö- och tillgänglighetsanpassad och utbyggd i norr och söder för att ge plats åt konferensrum, kafeteria, kök, artistloge och toaletter. Själva biosalongen har moderniserats och raderna med biografstolar går uppåt i etage. I stället för 240 stolar är det numera bara 160 fåtöljer, men å andra sidan är sittkomforten en helt annan och både scenen och bioduken är betydligt större än tidigare.

Efter att Lena Nyström och Maria Nyström underhållit publiken med sång och visat vad den nya ljudanläggningen håller för fick Östhammars kommunalråd Margareta Widén Berggren (S) äran att ta saxen och klippa bandet som hölls av Hans Lindström och Hans Norberg.
– Jag gillar att klippa till, sade Margareta Widén Berggren skämtsamt.
Hon hann dessutom med att lovorda IOGT-logens ideella arbete och nämna att kommunen har en vision:
– Visionen är att vi ska bygga huvudbiblioteket här intill och att Storbrunn kan bli en mötesplats för alla generationer och verksamheter.

När bandet var klippt rullade filmtrailers i gång på den stora bioduken. Den som varit på bio i Östhammar förut kommer nog inte att känna igen sig i vår.