Hur vi bäst umgås i våra offentlig simhallar och bad diskuteras över hela landet. År 2016 undersökte Diskrimineringsombudsmannen DO om könsseparerade simhallstider i Stockholm och Malmö utgjorde diskriminering. Slutsatsen blev att undantag från diskrimineringslagens huvudprincip om likabehandling inte är olagliga om de syftar till att öka simkunnigheten hos kvinnor som av kulturella eller religösa skäl inte vill eller får bada eller simma tillsammans med män.
Medan DO tolkar de lagar som skrivits, är det politikens uppgift att leda mot ett allt bättre samhälle. Vi inser naturligtvis alla att det i världen, i Sverige och i Uppsala, finns många olika kulturella och religösa föreställningar om vad kvinnor kan, bör eller får göra och att dessa sträcker sig långt utanför simhallarna.
Vi tycker att offentlig verksamhet inte ska verka för skapande eller upprätthållande av svenska parallellsamhällen där individers frihet begränsas. Att det offentliga påbjuder segregation av bussar, bibliotek eller simhallar är inte vägen till ett bättre Sverige.
Sedan ett decennium tillbaka ingår det i det politiska uppdraget till Gottsundabadet att “regelbundet genomföra arrangemang då badet endast är öppet för kvinnor”. Ett bättre uppdrag skulle vara att “säkerställa att alla aktiviteter är inkluderande, integrerande och trygga”.
Vägen till ett bättre och tryggare Uppsala är inte att vika två timmar i veckan åt speciella kvinnotider, det är att säkerställa att samtliga timmar på badet är trygga. Därför är det dags att uppdatera uppdraget till Uppsalas simhallar.
Ulrika Karlsson
Riksdagsledamot Uppsala län (M)
Mathias Kullberg
Ledamot av Idrott- och fritidsnämnden i Uppsala kommun (M)