Handeln har råd att höja lönerna

Minimilönen måste höjas och de osäkra anställningarna begränsas, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson och Henric Engström ordförande i Handels Uppsalaavdelning.

Handeln har råd. Minimilönen måste höjas och de osäkra anställningarna begränsas, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson och Henric Engström ordförande i Handels Uppsalaavdelning.

Handeln har råd. Minimilönen måste höjas och de osäkra anställningarna begränsas, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson och Henric Engström ordförande i Handels Uppsalaavdelning.

Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Debatt.2015-09-14 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför en avtalsrörelse är det viktigt för oss på Handels att ta reda på vad våra medlemmar tycker om det nuvarande kollektivavtalet och vilka frågor som är viktiga att driva. Det kommer nu att diskuteras på de avtalskonferenser vi arrangerar runt om i landet. Men redan nu kan vi säga att dessa områden kommer att vara viktiga i våra förhandlingar om nya kollektivavtal.

Höjda löner: Arbetsgivarsidan har redan höjt tonläget ordentligt när det gäller lönerna. I våras gick Svensk Handel ut och sade att det inte fanns utrymme för löneökningar och att man därför ville frysa lägstalönerna. Det är förstås något som vi på Handels inte kan acceptera.

Det skiljer i dag mindre än 4 000 kronor mellan minimilönen för en nyanställd 18-åring och medellönen för alla som jobbar inom detaljhandeln. Får vi inte upp lägstalönerna kommer vi inte heller att få upp medellönen, som i dag ligger på drygt 23 000 kronor. Att företrädare för handeln påstår att man inte skulle ha råd att höja lönerna rimmar illa med verkligheten. Med tanke på de enorma vinster som många detaljhandelsföretag gör i dag så är det inte mycket begärt att även de anställda ska få ta del av vinsterna i form av högre löner.

Begränsa de osäkra anställningarna: Nästan var tredje person som jobbar i detaljhandeln inom Handels avtalsområde har en tidsbegränsad anställning. När det gäller unga upp till 24 år har över hälften en anställning på visstid. Det tycker vi är alldeles för mycket.

Men det är inte bara visstiderna som är ett problem. Allt för många inom vår bransch jobbar i dag deltid. Bland de som jobbar i butik har över 40 procent av alla deltidsanställda kontrakt på mindre än 20 timmar. Det innebär att såväl visstidsanställda som deltidsanställda måste ägna en stor del av sin tid åt att jaga timmar för att få ihop till en lön de kan leva på.

Att begränsa de osäkra anställningarna kommer därför vara en viktig fråga för oss att driva i avtalsrörelsen.

Begränsa inhyrningen: En undersökning från 2014 visar att av Handels medlemmar som är lageranställda uppger närmare 35 procent att bemanningsanställda utgör en del av den ordinarie bemanningen. Och många är missnöjda med hur bemanningsföretagen används.

I en medlemsundersökning som Novus låtit göra åt oss på Handels under sommaren 2015 så visar det sig att bara en av fem är nöjda med regleringen av användandet av bemanningsföretag. Precis som de visstidsanställda lever många bemanningsanställda i en otrygg tillvaro där man hela tiden måste vara beredd att bli inringd med kort varsel. Dessutom finns studier som visar att bemanningsanställda både har högre andel arbetsskador och sämre utvecklingsmöjligheter än den vanliga arbetskraften.

En mindre stressig arbetsmiljö: I medlemsundersökningen från 2015 säger 74 procent att de ofta känner sig stressade i sitt arbete. Här spelar förstås de otrygga villkoren en stor roll.

Vi har tidigare kunnat visa att de som jobbar på arbetsplatser med hög grad av tillfällig bemanning känner sig betydligt mer stressade och utmattade än de som jobbar på arbetsplatser med låg grad av tillfällig bemanning. Det tar mycket energi att ständigt behöva lära upp nya människor och bekymra sig över om det finns personal så att det räcker.

Två av tre Handelsmedlemmar är nöjda med sitt kollektivavtal och över hälften av våra medlemmar har höga förväntningar på oss när det gäller lön och avtal de kommande fem åren. När vi nu går in i en ny avtalsrörelse ska vi göra allt för att medlemmarna ska fortsätta vara nöjda. Tillsammans ska vi leverera.

Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels

Henric Engström, ordförande Handels Uppsalaavdelning

Läs mer om