Hyresgästföreningen bekänner sig i sitt debattinlägg i UNT den 17 februari som den motsägelsefulla aktör de i realiteten är.
Samtidigt som de anklagar Fastighetsägarna för systemsabotage efter havererade hyresförhandlingar – som de själva är en del av – skriver de överenskommelser med hyresvärdar i Uppsala, på hyresnivåer som vi nekats efter månader av resultatlösa förhandlingar.
Fastighetsägarna MittNord förhandlar om hyrorna i ett hundratal kommuner i norra och mellersta Sverige. I årets förhandlingar har vi tvingats lämna förhandlingsbordet i fyra av dessa kommuner. Uppsala är en, där vi efter fem månader med förhandlingar backat i vårt yrkande från 2,7 procent till 1,1 procent, medan Hyresgästföreningen stått och stampat på 0,5 procent.
Torbjörn Rönnkvist och Örje Hallberg från Hyresgästföreningen stoltserar med att man visst når överenskommelser i Uppsala (UNT Debatt 18/2), och hänvisar till en hyresvärd som timmarna efter vi meddelat om frånträdande erbjöds en uppgörelse på 0,9 procent. Detta alltså till trots att debattörerna framhärdar att det inte finns några argument för hyreshöjningar.
Att ingå förhandlingsöverenskommelser om höjda hyror för vissa hyresvärdar i Uppsala – och även med Fastighetsägarna MittNords förhandlare i Västerås och Gävle – samtidigt som Fastighetsägarna MittNord framställs som oseriösa sabotörer, är inget annat hyckleri av stora mått.
Hyresgästföreningens representanter hänvisar också till framgångsrika förhandlingar med de kommunägda bostadsbolagen. Det kan vara på sin plats i sammanhanget att klargöra att Hyresgästföreningens förhandlingar med dessa bolag frånträds i 20–30 kommuner varje år.
Hyresgästföreningen visar nu med sina dramatiska utspel att de företräder en planekonomisk ideologi, snarare än hyresgästernas intressen.
När de kollektiva hyresförhandlingarna har kraschat har hyresvärdar i vissa fall vänt sig direkt till hyresgästerna, vilket har lett till att nio av tio godkänt den föreslagna hyresnivån, alltså samma nivå Hyresgästföreningen med brösttoner förkastat. Vi ser också hur Hyresgästföreningen vurmar för bostadshyresmarknadens insiders och lämnar de som står utan bostad helt åt sitt öde. Det kortsiktiga perspektiv som styr deras oresonliga agerande må ge låga hyresnivåer men det stryper också möjligheterna till ansvarsfull förvaltning av befintligt fastighetsbestånd och försvårar betänkligt för dem som vill bygga nya bostäder. Hyresgästföreningen visar med att all önskvärd tydlighet att de tar sin hand från ansvaret för hyresrättens överlevnad på den svenska bostadsmarknaden.
Att frånträda förhandlingarna är för oss ett beklagligt misslyckande. Det innebär att vi inte lyckats ge våra hyresvärdar besked om de ekonomiska förutsättningar som gäller för verksamhetsåret 2016.
Det ställer också till ett oförtjänt obehag för våra medlemmars kunder – hyresgästerna - som ställer berättigade frågor till sina hyresvärdar om varför detta händer, när det handlar om en hyresjustering på i snitt 70 kronor för en normalstor lägenhet. Att frånträda förhandlingarna är för oss ett nödvändigt ont. Det är en sista utväg när vår motpart vägrar lyssna på sakliga argument och är blinda för vad som borde vara vår gemensamma sak – förvalta och utveckla den svenska hyresrätten för dagens och framtida generationer.
Fastighetsägarna MittNord
Björn Söderholm, vd
Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef