Miljöpartiets riksdagsledamot Niclas Malmberg gör en korrekt analys i sin debattartikel i UNT (21/1). Med regeringens nuvarande politik finns inga möjligheter för en tillräcklig medfinansiering från staten för att möjliggöra en utbyggnad av spårväg i Uppsala. Detta är också den slutsats som jag och säkert många med mig har dragit.
Med nuvarande nivåer på statligt stöd kommer det inte att finnas förutsättningar för att bygga spårväg i Uppsala.
Det ska väl också påpekas att även med en statlig medfinansiering på 50 procent och en kraftigt utökad statlig budget för sådan medfinansiering så kommer en spårvägsutbyggnad att antagligen att vara en stor finansiell utmaning för Uppsala kommun.
Eftersom spårvägsutbyggnad därmed framstå som mindre sannolik är det därför viktigt att fortsätta arbetet med att ta fram annan kapacitetsstark kollektivtrafik, där superelbussar är det alternativ som jag ser som mest intressant. Även för en sådan satsning finns möjlighet att få statlig medfinansiering och kostnaden bedöms som betydligt lägre än för spårvagn.
Samtidigt ska man ha respekt för att också superelbussar kräver stora investeringar och framför allt en prioritering i gatan på samma sätt som spårvagn för att nå sin fulla potential.
Från Uppsalaregionen bör vi också vara tydliga med vad som är våra prioriteringar på nationella satsningar inför nästa infrastrukturproposition när det gäller spårutbyggnad. Det handlar om att förbättra järnvägen så att framför allt ytterligare två spår mellan Uppsala och Arlanda blir verklighet, så att det blir minst fyra spår hela vägen mellan Uppsala och Stockholm. Detta är inte bara ett behov för vår region, utan har stor betydelse för hela landets utveckling.
Det finns också behov av att utveckla Dalabanan, både för att möjliggöra bättre kommunikationer från Falun/Borlänge till vår region och för att möjliggöra förstärkning av Upptågettrafiken på sträckan, inklusive nya stationer.
En sådan satsning skulle också avlasta centrala Uppsala och stärka möjligheterna till en positiv utveckling av näringsliv och befolkning i denna del av länet. Erfarenheterna av den utvidgning av tågtrafiken som genomförts visar på betydande positiva effekter av tågtrafik i stället för busstrafik.
För att få en tillräcklig bra och snabba förbindelser mellan bland annat Västerås och Uppsala/Arlanda behöver på sikt en järnvägslänk byggas mellan Mälarbanan vid Enköping och Uppsala – det som kallas Aroslänken. Detta skulle också stärka kollektivtrafiken i stråket Enköping–Uppsala och avlasta väg 55 och bidra till att minska trängselproblematiken i framför allt centrala Uppsala.
För kollektivtrafiken och miljön är utbyggnad av Ostkustbanan, Dalabanan och Aroslänken nödvändiga.
När det gäller kapacitetsstark kollektivtrafik i Uppsala kan behovet åtminstone under överskådlig tid klaras med superelbussar.
Johan Örjes (C), oppositionslandstingsråd