Mer u-båtar än jämställdhet

Tur att den feministiska debatten inte stannat på 20-talet och nöjt sig med rösträtt, skriver Erika Karlénius i en replik till Maria Weimer, FP.

Erika Karlénius (MP)

Erika Karlénius (MP)

Foto: Tobias Welander

DEBATT2014-08-21 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min artikel ”Låt feminismen regera” (UNT 12/8) berättade jag om ett antal konkreta saker som Miljöpartiet kan tillföra i en feministisk regering.

Mot detta presenterar Maria Weimer (FP) inte några sakliga invändningar. I stället skriver hon att Folkpartiet har större trovärdighet i feministiska frågor än Miljöpartiet, då liberaler bland annat var med och införde rösträtt för kvinnor på 20-talet.

Weimer tycks ha missuppfattat vad min artikel handlar om: hur lite alliansregeringen faktiskt har åstadkommit på jämställdhetsområdet under sina åtta år vid makten.

Feminismen har liberala anor. Liberaler på 1700- och 1800-talet banade exempelvis väg för rösträttsrörelsen och för det är många generationer kvinnor tacksamma. Jag skulle gärna ha delat barrikaderna med Folkpartiet och är säker på att vi gröna skulle ha gjort det – om vi bara hade funnits. Miljöpartiet grundades 1981, ur freds-, miljö- och den feministiska rörelsen.

Som tur är har den feministiska debatten inte stannat på 20-talet och nöjt sig med rösträtt. Just nu sveper en feministisk våg över Sverige. Jämställdhetsfrågan hamnat högre upp på dagordningen än på länge, mycket tack vare Feministiskt initiativs inträde i Europaparlamentet.

Således lägger alliansen stor möda på att anklaga alla som pekar på svagheter eller diskuterar samhällsproblem, för att ägna sig åt svartmålning. Att regeringen skjutit till mer pengar till kvinnojourer är givetvis välkommet, men löftet om långsiktig finansiering i stället för osäkra projektbidrag står fortfarande brutet.

Det innebar att över 3 000 kvinnor nekades plats på skyddade boenden under förra året. Dessa kvinnor tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället och för dem kan en nekad plats på ett boende vara skillnaden mellan liv och död. Detta måste vi kunna prata om utan att bli anklagade för att svartmåla alliansen. Miljöpartiet vill ge kvinnojourerna arbetsro. Därför har vi avsatt 27 miljoner per år till lokala kvinnojourer och ytterligare 15 miljoner per till nationella kvinnojourer för att deras verksamhet ska ges en stabil och långsiktig finansiering. Totalt innebär det 176 miljoner i riktade satsningar på kvinnojourerna under nästkommande mandatperiod.

Under Folkpartiets och alliansens tid har utvecklingen för jämställdhet snudd på stannat av.

Fortsätter löneutvecklingen i samma takt som nu kommer det att ta 68 år, fram till år 2082, innan löneskillnader mellan kvinnor och män är utjämnade!

Miljöpartiet tänker inte sitta passivt och hoppas att karriärlöner och konkurrens bland arbetsgivare ska lösa problemen. I stället investerar vi i höjda lärarlöner och avsätter pengar för att utjämna löneskillnader i offentlig sektor.

Samtidigt har skillnaderna i inkomst mellan kvinnor och män ökat kraftigt under alliansregeringen. Detta som en konsekvens av alliansens skattesänkningar som främst gynnat manliga höginkomsttagare.

Det är möjligen så att alliansen vurmar för jämställdhet, men det syns sannerligen inte i de politiska förslagslådorna.

Alliansen har på åtta år och med två Folkpartistiska jämställdhetsministrar vid rodret endast lyckas lägga tre propositioner om jämställdhet.

I sin senaste alliansbudget skrev man till och med mer om u-båtar än om jämställdhet.

Det är dags att skruva upp farten i jämställdhetsarbetet rejält. Miljöpartiet är redo. Vi tänker ta plats i en feministisk regering.

Erika Karlénius, riksdagskandidat (MP)

Läs mer om