Vi har alla säkert vid det här laget varit med om att butiker numera frågar oss om vi vill ha en kasse när vi handlar. Det beror på att sedan den 1 juni förra året har alla affärer och företag som säljer eller ger bort plastkassar skyldighet att informera om hur dessa påverkar miljön.

EU har beslutat att användningen av plastpåsar i unionen ska minska. En av orsakerna är de cirka 250 miljarder plastartiklar som i dag flyter runt i Medelhavet och skapar stora problem. Uppgörelsen inom EU innebär dock att länderna får bestämma hur det ska ske och det blir därför lite svårt att kontrollera om den nya lagen följs.

På Centerpartiets partistämma i Malmö förra året beslutades att vi vill ha en miljöavgift på plastpåsar av fossilt material och riksdagsledamot Solveig Zander (C) har motionerat om detta i riksdagen under hösten. Utfasning av plastpåsar finns även med i förslaget till länsprogram för Centerpartiet som antogs för en dryg månad sedan.

Vanlig plast är otäck eftersom den inte bryts ner biologiskt. Den sönderdelas av väder och vind, och det kan ta upp till 400 år. I havet tar processen lite längre tid, runt 500 år. Under tiden blir det ”mat” till fiskarna. Vi har nog alla sett bilder på döda fiskar som har magarna fulla av dessa plastbitar i varierande storlekar.

Den nya lagen som trädde i kraft den 1 juni 2017 har gett resultat. Efter tre månader visade det sig att antalet plastpåsar blivit 2,5 miljoner färre. Det visar tydligt att det finns en medvetenhet och ett stort intresse hos oss konsumenter att undvika sådant som är farligt för vår miljö.

Butiksägarna är också oerhört positiva. Man behöver inte googla runt särskilt länge för att läsa om hur olika butikskedjor under de tre första månaderna minskat antalet plastpåsar med 40-60 procent genom att ta betalt för dem.

För en större kedja kan det handla om 400 000 färre påsar, ut ur butik, vilket motsvarar 13 ton mindre plast i omsättning. Detta engagemang anser vi i Centerpartiet bör tas tillvara. Vi är givetvis positiva till EU:s initiativ, men vi vill öka takten.

En vuxen svensk använder i genomsnitt 300 plastpåsar per år. EU-målet är att förbrukningen ska ned till 90 påsar per person och år fram till 2019 och sedan till 40 påsar per person fram till 2025. Det är en alldeles för långsam takt, inte minst när vi har goda exempel över hela vår värld på städer och länder som ersatt den miljöfarliga plastpåsen för länge sedan.

Redan våren 2007 förbjöds plastpåsar i matbutiker i San Francisco. Sedan dess har flera andra storstäder såsom Los Angeles och Seattle följt efter. Rwanda har haft ett förbud mot plastpåsar sedan 2008. Det känns omodernt att Sverige inte tillhör skaran länder som ersatt plastpåsen.

Uppsala kommun kan gå före. Ett bra arbete har redan börjat, och det är fullt möjligt att snabba på utfasningen av plastpåsar om viljan finns, och det verkar den göra. Det är fullt möjligt att Uppsala kommun blir en plastpåsefri zon snabbare än alla utsatta tider i EU, visa att det går, inte bara runt om i världen, utan att det funkar här hemma hos oss också.

Men vi återvinner ju plasten? Visst. Då får man tillbaka ett kilo olja i uppvärmning för varje kilo förbränd plast, samtidigt som det går åt två kilo olja att tillverka samma mängd påsar. Med andra ord, för varje plastpåse som vi inte behöver tillverka finns viktiga miljövinster att göra.

Det ska vara lätt att göra rätt, och det här med att minska antalet plastpåsar genom att bara behöva tacka nej till en fråga är precis en sådan sak. Enkelheten i att göra rätt kommer snabba på de goda miljöresultaten. Det rör på sig både internationellt och nationellt, och nu vill Centerpartiet att takten ökar lokalt här hemma.

Marie-Louise Brundin
kretsordförande för Centerpartiet i Uppsala

Anne Lennartsson
distriktsordförande i Uppsala län (C)