Om utsläppen fortsätter i nuvarande takt kommer den globala utsläppsbudgeten att ha ätits upp om cirka 15 år, enligt uppdaterade siffror från FN:s klimatpanel.
År 2015 beslutade fullmäktige att Uppsala kommun ska minska koldioxidutsläppen och vara helt fossilfri 2030. Detta är mycket bra och i linje med vad forskningen kräver. Det räcker dock inte att lova detta om det inte följs upp med handling. Frågan är förstås hur detta ska åstadkommas. Under hösten 2017 har vi miljöföreningar i Uppsala därför frågat ut de åtta partier som säger sig stå bakom löftet om hur de tänker sig att ställa om kommunen till att bli fossilfri inom ett drygt decennium, och hur de kommer att prioritera klimatfrågan inför valet i höst. Vi genomför under våren också en kommunalpolitisk klimatenkät.
Glädjande nog finns det en hel del bra att ta fasta på från samtliga dessa partier.
De ställer sig fortsatt bakom målet fossilfritt Uppsala 2030, och ser tydligt behovet av åtgärder, exempelvis inom trafik och energisektorn. Det finns många positiva förslag om att gynna cykel- och kollektivtrafiken, och att ställa om kommunens fordonsflotta till el eller förnybara bränslen. Likaså vill de flesta fasa ut den fossila torven ur fjärrvärmeproduktionen, och ställa energikrav i upphandlingar och markanvisningar vid byggnation. En unik lösning för Uppsala är också det så kallade Klimatprotokollet, där drygt 30 viktiga aktörer, däribland universitetet och en rad företag, utöver själva den kommunala förvaltningen tillsammans jobbar för att minska klimatbelastningen från kommunen.
Det finns också skillnader mellan partierna.
Några partier betonar frivilligheten hos medborgarna och politikens roll i att möjliggöra positiva val, medan andra partier lägger ett större fokus på att styra genom aktiv planering.
Inte minst gäller detta trafiken, där exempelvis Vänsterpartiet och Miljöpartiet tydligt vill prioritera kollektivtrafik och cykel, medan Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna är tydliga med att inte straffa bilåkande utan rikta in sig på att utsläppen ska minskas genom ny teknik. Det finns också en argumentation hos flera partier om att alltför tuffa miljöåtgärder på hemmaplan enbart flyttar problemen någon annanstans, och därmed inte gynnar klimatet totalt sett.
Vi ser tydligt hur de flesta partier gärna pratar om att öka cykel- och kollektivtrafiken, men mindre gärna om att minska bilismen.
Detta känner vi igen från många debatter. Det är roligare att prata om vad som ska öka än vad som behöver minska. För klimatet är emellertid det väsentliga att minska de aktiviteter som skapar koldioxidutsläppen. På den korta tid som vi har kvar till 2030 kan vi inte förlita oss på att teknikutvecklingen kan göra flyg och biltransporter fossilfria. Likaså är det helt nödvändigt att minska utsläppen från livsmedelsproduktionen genom att ändra våra konsumtionsmönster. Koldioxidutsläppen från Uppsalabornas flygresor ökar ständigt, ändå finns det flera partier som inte utesluter en lågprisflygplats på Ärna och tycker att en flygskatt är orimlig.
För att tala klarspråk så har vi svårt att se att de föreslaga åtgärderna från något parti kommer att leda till målet om ett fossilfritt Uppsala 2030.
Vi tror att en anledning är att politikerna inte vågar lägga de förslag som krävs av rädsla för att inte bli valda. Det framstår uppenbarligen som alltför obekvämt att utmana oss medborgare med förslag som exempelvis minskar våra flygresor eller vår köttkonsumtion.
Det förmodligen mest utmanande förslaget kommer från Liberalerna, som vill göra Ågatorna i Uppsala till miljözoner.
Om vi ska ha en rimlig chans att lösa den stora ödesfråga som klimatfrågan är, så behöver vi sätta press på politiken underifrån. Det spelar stor roll att vi som medborgare visar att vi ser detta som en verkligt prioriterad valfråga. Och det spelar stor roll hur vi röstar, eftersom partierna skiljer sig åt i klimatpolitiken. Den 25 april debatterar företrädare för samtliga politiska partier som är representerade i fullmäktige klimatpolitik på Uppsala stadsbibliotek.