De senaste månaderna har tusentals människor protesterat runtom i Belarus. Protesterna riktas mot landets svaga ekonomi, och mot implementeringen av en skatt som i folkmun kallas “parasitskatten” och som beskattar personer som inte är registrerade på arbetsmarknaden.

President Aleksandr Lukasjenka har styrt landet med järnhand sedan 1994 och regeringen i Belarus är en totalitär regim som inte respekterar mänskliga rättigheter och som aktivt förtrycker oppositionen i landet.

Detta har blivit plågsamt synligt de senaste dagarna då protesterna bemötts genom att regimen skingrat demonstrationer, gripit ett flertal oppositionsledare och journalister, spärrat av städer och saboterat möten innan de ens har börjat. Protesterna fortsätter dock trots detta och modiga människor fortsätter gå ut på gatorna för att visa sitt missnöje och stå upp för sina rättigheter.

Artikelbild

Anders Rehnberg

Mötesfrihet är en mänsklig rättighet, flertalet gripanden har fastnat på film och det råder således inga tvivel om att det sker massiva kränkningar av mänskliga rättigheter. Trots det har omvärlden vart alldeles för tyst.

Margot Wallström har nyligen uttalat oro på Twitter, det är bra men det räcker inte. Sverige måste vara pådrivande i att återinföra sanktionerna mot regimen och stärka stödet för demokratiaktivister i landet. EU bör stå tydligt bakom människors rätt att protestera, oavsett varför de protesterar, och Sverige bör befinna sig i framkanten av det arbetet.

En ytterligare dimension som behöver lyftas är den oro många känner för att den ryska regeringen ska utnyttja situationen i Belarus och stärka sin kontroll över landet.

Vissa menar att omvärlden inte bör kritisera Lukasjenka för att på så sätt inte ge Ryssland skäl att intervenera. Det vore helt fel väg att gå. Tvärtom så innebär oron för en rysk intervention att den belarusiska regimen förmodligen är mottaglig för press utifrån.

Vi fria människor som lever i demokratier har ett ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter i hela världen.

Sverige och EU bör därför både stå upp mot Lukasjenkas inskränkningar av grundläggande rättigheter och för Belarus rätt till självständighet från Ryssland.

Folkets frihet bör stå i fokus för vår utrikespolitik, därför måste vi höja våra röster och markera mot det som sker, inte bara på Twitter utan också i praktiken.

Joar Forssell, ordförande, Liberala ungdomsförbundet Anders Rehnberg, EU -och utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet