Släpp protektionismen SSU

SSU borde inse att alla är vinnare av ett frihandelsavtal mellan EU och USA som bygger på starka konsument-, hälso- och miljönormer, skriver Dan-Aria Sucuri och Simona Mohamson i Liberala Ungdomsförbundet tillsammans med Sissel Kvist, vice President European Liberal Youth, LYMEC.

Sissel Kvist, Vice President European Liberal Youth, LYMEC.

Sissel Kvist, Vice President European Liberal Youth, LYMEC.

Foto: Astrid Hjorth Nielsen

Debatt.2015-08-20 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under förra veckan beslutade SSU:s förbundskongress att säga nej till det pågående frihandelsavtalet mellan EU och USA – även känt under namnet TTIP. Internationella exempel på likande handelsavtal påvisar att effekterna av TTIP skulle innebära en nedbrytning av nationernas interna rättssystem, en nedbrytning av fackliga rättigheter och ett överlåtande av vår demokratiska konsumenträtt till storföretagen, menar SSU.

I dagsläget är den juridiska utformningen av TTIP under pågående förhandling, några särskilda riktlinjer och lagar har inte tagits fram. Det blir därför en aning märkligt att SSU:s förbundskongress beslutat att ställa sig emot något som ännu inte existerar.

SSU gör ett misstag när det går emot idén om frihandel, i synnerlighet med argument utan belägg och istället är pådrivande av gamla protektionistiska idéer vars syfte är att upprätthålla den socialistiska hegemonin.

Som unga europeiska liberaler tror vi på TTIP och att det kommer leda till ökad ekonomiskt tillväxt och sysselsättning i Sverige och Europa. Avskaffandet av alla handels- och regleringshinder samt de inbördes delade höga kraven kommer att skapa världens största frihandelsområde.

De pågående diskussionerna i den offentliga arenan avleder fokusen från fördelarna med frihandel, som är en grundpelare i detta partnerskap. Vår avsikt är att föra tillbaka rationaliteten till diskussionen och i frontlinjen inte bara sätta argumenten för TTIP, men också att ta itu med de konstruktiva insatser EU vidtar för att både säkerställa våra höga EU-standarder och tillväxt.

Vi är för ett frihandelsavtal med USA, men vi måste bygga det på ett smart sätt. Vi vill ha ett TTIP som gynnar Europas företagare och konsumenter, men som också ser till att EU kan driva globala standarder. Detta avtal är en viktig möjlighet för Europa att ha mer inflytande på världsscenen.

TTIP skulle ta bort tullarna, minska byråkratin och minska restriktionerna för investeringar. Detta skulle göra det lättare för EU-företag, stora som små att exportera varor och tjänster till USA. Det skulle också göra det lättare för dem att investera på andra sidan Atlanten. Och, naturligtvis, skulle samma gälla för amerikanska företag som vill exportera till eller investera i Europa.

För enbart EU: s ekonomi skulle det bidra till att skapa nya arbetstillfällen. Redan 30 miljoner arbetstillfällen i EU är beroende av export och amerikanska företag sysselsätter 3,5 miljoner människor i EU.

TTIP skulle föra EU:s och USA:s standarder och föreskrifter mer i linje med varandra utan att sänka konsumenternas, hälso- eller miljönormer. Företagen skulle inte längre behöva producera olika varor för europeiska och amerikanska marknaderna. Konsumenterna skulle gynnas av lägre priser och ett större utbud av varor, övertygade om att de uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna.

Genom ökat samarbete mellan världens största och mest öppna ekonomier har vi möjlighet att ställa höga globala standarder och undvika en kapplöpning mot botten. När handeln realiseras med respekt för människor och vår planet är vi alla vinnare.

Dan-Aria Sucuri, ordförande internationella utskottet Liberala ungdomsförbundet

Simona Mohamson, ledamot internationella utskottet Liberala ungdomsförbundet

Sissel Kvist, Vice President European Liberal Youth, LYMEC

Läs mer om