De senaste månaderna har flera attacker skett mot moskéer runtom i Sverige. Det har tyvärr inte lett till någon större debatt om Islamofobi, antimuslimism eller diskussioner om hur sådant kan förebyggas. Det är viktigt att vi i Uppsala ser till att motverka de mörkerkrafter som blir allt modigare. De skarpa markeringar mot attackerna som både ledande politiker och andra Uppsalabor har gjort de senaste dagarna är därför väldigt betydelsefulla, men mer behöver göras på sikt.
Det nya året 2015 inleddes med ett attentat mot Uppsala moské, där en molotovcocktail kastades mot byggnaden och entrédörrarna klottrades ned med hatord. Som tur var självslocknade elden, men det hade kunnat slutat betydligt värre. Inom loppet av en vecka har tre kända attacker mot moskéer inträffat. I Eskilstuna stod en moské i lågor under juldagen och dagen därpå krossades rutorna på en annan moské. I Eslöv sattes en moské i brand efter ett attentat, och på nyårsdagen var det Uppsalas tur. Vi kan se en markant ökning av antalet hatbrott i samband med Sverigedemokratens framväxt. Under 2014 har minst en känd attack mot en moské inträffat varje månad.
Vi hyser en oro för hur samhällsklimatet kommer att bli efter detta. Som fredsrörelse är det självklart att vi är emot alla former av våld och introlerans, oavsett om det är en laserman som sprider skräck och terror, en mor och dotter som misshandlas för att de bär sjal, en självmordsbombare i Stockholm eller mordbränder i svenska moskélokaler. Vi fruktar att utvecklingen i Sverige ska följa samma mönster som i 30-talets Tyskland.
Det är angeläget att samhället nu visar att muslimer spelar en viktig roll och utgör en självklar del av Sverige.
Muslimer har under en lång period misstänkliggjorts och belagts med kollektiv skuld för enskilda individers handlande både i Sverige och på andra ställen runtom i världen. Ett öppet och fredligt samhälle är inte en självklarhet utan något som kräver ständigt arbete och eftertanke. Sedan en tid tillbaka står vi i Sverige vid ett vägskäl. Vi är under ständigt tryck av både rasistiska och islamofobiska krafter, som vinner allt mer mark.
Diskriminering och utanförskap är en realitet för Sveriges muslimer. Rädslan många känner över att öppet utöva sin religion efter de alltmer våldsamma attackerna riskerar att mynna ut i ökade svårigheter för muslimer i Sverige.
Vi tror att Sverige kan vara ett föredöme och att vi tillsammans kan skapa en konstruktiv samhällsdebatt. Alla behöver ta ansvar för att minska spänningar och missförstånd samt överbrygga klyftor i samhället. Detta gäller självklart även muslimer och muslimska församlingar i vårt land. Trygghet är en rättighet för varje medborgare och måste värnas. Vi bör fråga oss vilket samhällsklimat vi vill ha. Endast genom möten kan vi skapa förståelse för och kunskap om varandra. Vår grund som muslimsk fredsrörelse är koranen och profeten Muhammeds budskap som uppmuntrar oss att arbeta för att: ”... bli till en gemenskap av människor som uppmanar varandra att göra gott” [3:104].
De kärleksförklaringar som många Uppsalabor lämnat vid moskén de senaste dagarna ger hopp om att vi kan välja en bättre framtid.
SMFR-Uppsala som är en del av en av Sveriges största fredsrörelser – nämligen den muslimska fredsrörelsen – arbetar aktivt med att stärka muslimska ungdomar i deras identitet för att hjälpa dem ta ansvar över sina liv. Vi erbjuder en plattform för att kunna identifiera vad de tycker är viktigt och tillhandahåller redskap för att kunna vara med och påverka vårt samhälle. Vi vill motverka frustration och en känsla av hopplöshet och istället möjliggöra inflytande och deltagande, vilket leder till en känsla av delaktighet och ett samhälle berikat av mångfald. Vi tror att det är det bästa sättet att skapa trygga ledare och förebilder som i sin tur bidrar till ett tryggare och rättvisare samhälle – för alla.
Vi vill bjuda in våra lokalt ansvariga politiker för att diskutera vilka åtgärder man planerar för att motverka nya attentat mot muslimska böneplatser samt vilka skyddsåtgärder man planerar för att skydda kommunens muslimer från hatbrott.
Vi vill även i framtiden vara med och engagera oss lokalt för att skapa en bättre och tryggare kommun. Kommunen behöver göra en tydlig markering för religionsfriheten och alla människors lika värde. Vi vill också uppmana de lokala politikerna att ta upp frågan med regeringen om hur den kan stärka kommunerna i arbetet med att hålla sina invånare trygga samt tillsätta medel för att finansiera ökat beskydd och bevakning för att kunna gripa förövare som angriper muslimer och muslimska böneplatser. Vi vill även uppmana allmänheten att gå in och diskutera den växande islamofobin i samhället på sociala medier genom hashtaggen #BrännInteUpp2015. Vi behöver hjälpas åt att återställa tryggheten för alla i vårt samhälle. När de skriver ”åk hem” på Uppsalamoskéns dörrar blir det för oss väldigt konstigt. Vi är nämligen redan hemma.
Mohammed Tahir, Ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala (SMFR-Uppsala)
Hiba Albatroukh, Styrelseledamot SMFR-Uppsala
Diana Sultan, Styrelseledamot SMFR-Uppsala
Alaa Osman, Styrelseledamot SMFR-Uppsala
Sabri Tahir, Styrelseledamot SMFR-Uppsala
Somaya Bel Hadj, Styrelsedamot SMFR-Uppsala
Ikraam Ahmed Omar, Styrelseledamot SMFR-Uppsala