Stopp för miljonrullningen

Nu gör vi upp med åratal av bristande kontroll och skapar ordning och reda i landstingets organisation och ekonomi, skriver landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsen ordförande.

Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsen ordförande.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt.2015-09-08 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan kom de första beskeden från utredningarna om Framtidens Akademiska. De visar på en allvarlig situation med drastiska kostnadsökningar som gör att vi måste agera. Därför tog landstingsstyrelsen i tisdags skyndsamt ett första beslut för att få ordning på byggprojektet. Vi måste sätta stopp för slöseri och säkra att våra skattepengar används på bästa sätt.

Varje år investerar svenska landsting och kommuner flera miljarder kronor i nya byggprojekt – nya skolor och vårdbyggnader som ska rymma morgondagens välfärd. Det är ett naturligt steg när Sverige växer och vi blir fler. Med stora investeringar kommer också ett stort ansvar för politiken.

Vi har helt enkelt inte råd med stora ekonomiska felberäkningar när det kommer till skötsel och investeringar av välfärden.

Bygget av Nya Karolinska i Solna är ett särskilt avskräckande exempel på hur dåliga processer och avsaknad av politiskt ansvarstagande skapat enorma problem. Man räknar nu att den nya sjukhusdelen kommer att bli tre gånger så dyr som jämförbara toppsjukhus i Tyskland av samma storlek.

Nu håller landstinget i Uppsala län på att drabbas av en liknande utveckling – om vi inte gör något åt situationen snart. Under de senaste månaderna har det uppdagats att en del av Framtidens Akademiska, det så kallade J-huset, blir kraftigt dyrare än beräknat. Den nuvarande politiska ledningen fick de första signalerna om att nybygget skulle gå utanför ramen med runt fem till tio procent under senvåren. För att få en djupare analys över vad som skett begärde vi då att få en genomlysning av projektet. Det dröjde då inte länge innan alla kort lagts på bordet och visade att de skenande kostnaderna landat på 600 miljoner kronor utöver de 1,8 miljarder som landstingsfullmäktige beslutat om.

Jag tog omedelbart initiativ till en extern utredning för att få insyn i vad det var som hade hänt.

Tidigare i veckan kom de första delrapporterna från den utredningen som gav oss klara besked och tillräckligt mycket information för att handla. Rapporternas slutsatser är tydliga med att det funnits allvarliga brister hos den ansvariga förvaltningen i hanteringen av projektet. Vid upprepade tillfällen har information om att notan dragit i väg ordentligt undanhållits ansvariga politiker. Genomförda utredningar riktar skarp kritik på processens genomförande och dess brist på kostnadskontroll.

Det finns också anledning för politiken att vara självkritisk. Det är enkelt att gömma sig bakom tjänstemännen, men i en demokratisk styrd organisation som landstinget ligger det yttersta ansvaret alltid på det politiska ledarskapet.

De senaste åren har det politiska ledarskapets ovilja att ta tag i landstingets uppenbara problem fått konsekvenser på organisationen. Dålig uppföljning, bristande kontroll och styrning har blivit en del av den organisationskultur som möjliggjort att vi nu står inför en allvarlig situation med Framtidens Akademiska. Alliansens bristande ledning, där upphandling på löpande räkning godtogs, rimmar illa med den kontroll som erfordras i projekt av detta slag.

Nu är det dags att göra upp med den kultur vi har ärvt. Som landstingsstyrelsens ordförande ser jag det som en självklar uppgift att se till att varje krona används rätt.

Vårt landsting förtjänar bättre än den låt-gå-mentalitet som tycks finnas på vissa ställen när det kommer till ansvar för stora projekt. Vi kan inte rädda det som har förlorats men ska göra det vi kan och se till att detta inte tillåts hända igen. Vi har därför redan vidtagit åtgärder för att få bukt med den här situationen som lagts i våra knän.

  • Akuta åtgärder. Bristande underlag och orimligt optimistiska kalkyler är en viktig orsak till de skenande kostnaderna. Därför sätter vi nu stopp för miljonrullningen och pausar de delar av bygget där underlaget är kritiskt. Vi behöver säkerställa att rätt kompetens finns och att vi har koll på kostnadsutvecklingen.
  • Ny organisation. I januari tillträder den nya politiska organisationen vi utvecklat och som är avgörande för att komma åt brister i uppföljning och styrning. Med den nya organisationen kommer det att finnas en särskild nämnd som bär ansvar för att stora fastighetsprojekt och investeringar följs upp ordentligt.
  • Vi sätter alla byggprojekt under luppen. J-huset är inte det enda stora projektet inom landstinget. Samma organisation som lett oss till en ohållbar situation med J-huset leder också projekten med övriga delar av Framtidens Akademiska och den nya bussdepån. Vi tar därför nu initiativ till att vända på varje sten och sätta alla landstingets byggprojekt under lupp för att vara säkra på att det inte slarvas med skattebetalarnas pengar.

Nu gör vi upp med åratal av bristande kontroll och skapar ordning och reda i landstingets organisation och ekonomi. Under de kommande månaderna kommer vi att vända på varje sten för att se till att alla projekt genomförs så effektivt som möjligt. Jag vill ge invånarna i vårt län valuta för de pengar vi gemensamt satsat i ett nytt modernt sjukhus som vi behöver för vår framtida sjukvård.

Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsen ordförande

Läs mer om