Sverige går en demografiskt utmanande tid till mötes de kommande åren. Det är i livets första år och dess sista som de offentliga åtagandena är som störst. Nu har barnafödandet ökat i Sverige samtidigt som antalet åldersrika över 80 år fördubblas inom kort. Detta innebär att efterfrågan på offentliga tjänster stiger kraftigt. Inom äldrenämnden behöver vi möta detta med mer fokus på förebyggande hälsoarbete, modernisera arbetet och säkra alternativa leverantörer av omsorgs- och vårdtjänster.
Tyvärr fortsätter Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att kommunalisera allt fler verksamheter, nu senast driften av vård- och omsorgsboendet Lundgården.
Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har mycket svårt att se hur Uppsala långsiktigt ska klara den demogratiska utmaningen utan ett starkt samarbete även med näringslivet. Vi är därför bekymrade över den kommunalisering av verksamheten som pågår inom äldreomsorgen.
I den av majoriteten nyligen antagna verksamhetsplanen lyfts det fram att äldrenämnden ska vara en part som bidrar till närings- och föreningslivets utveckling. Vi har svårt att se hur majoriteten anser sig leva upp till det när de återkommande kommunaliserar verksamheter.
Majoritetens fokus på egen regi och tron på att det blir billigare och bättre bara för att de drivs kommunalt är oklok. Alla verksamheter, oavsett driftsform, blir bättre av att konkurrera utifrån tydliga kvalitetskrav och kontinuerliga uppföljningsrutiner.
Det finns inga belägg för att kommuner är bättre på att leverera kvalitativ omsorg och vård än privata alternativ.
Behovet av effektiviseringar och resultatförbättringar lyfts tydligt fram i verksamhetsplanen. Vi anser att konkurrensutsättning är en viktig metod för att möta kommunens behov och samtidigt klara hög kvalitet i de tjänster som upphandlas. Privata leverantörer kan också bidra till att sänka kommunens ansträngda investeringsbehov. I ljuset av att äldrenämnden vid årsskiftet både är beställare, kvalitetsuppföljare och driver egen verksamhet i konkurrens med andra är övertron på egen produktionsverksamhet besvärande. Det är mycket viktigt att nämnden förstår sina olika roller. Viktigast är att säkerställer att invånarna får maximal kvalitet för satsade skattepengar och att tillgängligheten till nämndens tjänster matchar Uppsalabornas behov.
Under alliansens tid vid makten (2006–2014) utvecklades den egna produktionen av omsorgs och vårdtjänster på ett imponerande sätt.
Kvaliteten i verksamheten ökade, brukarna var, och är fortfarande, mycket nöjda och ekonomin inom nämndens ansvarsområde levererade minst en ekonomi i balans. Kommunens egen tjänsteverksamhet har hittills varit den enda egenregiverksamheter i hela Sverige som påvisade ett ekonomiskt överskott. Det har varit unikt. Vi tror att denna positiva utveckling gjordes möjlig tack vare kompetent ledning men också tack vare konkurrensutsättningen som skapade förutsättningar för mer valfrihet för den enskilde. I konkurrens blev våra kommunala medarbetare också mycket nöjdare, särskilt när de klarade av att konkurrera om att både vinna kontrakt och leverara den kvalitet de förbundit sig att leverera.
Att uppmuntra konkurrens är inte enbart ett sätt att släppa in olika leverantörer. Det är en avgörande metodik för att stimulera ständiga förbättringar och för att säkra effektivt resursutnyttjande.
Konkurrens bidrar också till att berörd personal har en alternativ marknad för sina tjänster.
Äldrenämnden ska nu säkerställa kvalitet för de pengar som avsatts för nämndens verksamhet, vara konkurrensneutrala och vara en god arbetsgivare till tusentals medarbetare. Motiverade och nöjda medarbetare är avgörande för god kvalitet. Vi kommer att verka för att alla våra tusentals medarbetare har en bra arbetsgivare. Samtidigt kommer kvalitetsfokuset vara primärt.
Vi accepterar inte att någon leverantör levererar, privat eller kommunal, levererar under den kvalitet som överenskommits.
Majoriteten kan inte på kommunalrådsnivå trovärdigt tala om hur viktigt det är med ett gott näringslivsklimat i Uppsala om majoriteten i kommunens nämnder driver en näringslivsfientlig politik. I en tid där vi behöver mer innovationskraft än någonsin tidigare riskerar vi nu en kraftig försvagning av verksamheten.
Vi ska vara glada över att det finns andra professionella leverantörer av välfärdstjänster som vill verka i Uppsala. Det gäller att inte enbart vårda vår egen personal utan även dessa välfärdsföretag.
I nämnden reserverar vi oss nästan alltid när majoriteten väljer att inte upphandla. Vi vill försvara valfrihet för Uppsalaborna.
Vi är övertygade om att Uppsalaborna och våra medarbetare tjänar på en mångfald av aktörer.
Vi är övertygade om att kommunens egen regi utvecklas bäst om de får leva i konkurrens. Vi anser att äldrenämnden behöver tänka om fort för att vi ska klara de stora utmaningar vi står inför med väldigt många fler åttio-plus-åringar.
Stefan Hannakommunalråd och vice ordförande äldrenämnden, Centerpartiet
Johan Carlssongruppledare för Moderaterna i äldrenämnden
Camilla Westerborngruppledare för Liberalerna i äldrenämnden
Ulla Johanssonledamot för Kristdemokraterna i äldrenämnden