Strålande utsikter

Inga nya hus i kommunens eller landstingets regi bör byggas utan att tillvarata solenergin, skriver tre liberaler.

Foto: stewen@qimage.se

DEBATT2015-12-13 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Nu på vintern är det mörkt och kallt i Sverige, och då finns det ingen potential för solenergi.” Hör du till dem som brukar tänka så? Då har du inte koll på läget. Sverige har 60 procent av Italiens solinstrålning, ett land som i dag får 10 procent av sin el från sol. Faktum är att solpaneler fungerar bäst i kyla.

I dag kommer endast 0,06 procent av svensk elproduktion från solenergin. Men vi skulle kunna få så mycket som 20 procent av vårt elbehov från solen.

På global nivå vet vi att solenergi har en teknisk potential på 20 miljoner terrawattimmar, vilket motsvarar 50 gånger världens elanvändning!

Sedan 2008 har priset för solpaneler sjunkit med 80 procent och priserna förväntas fortsätta falla. Solkraft är den snabbast växande energikällan och bara i år installerar Kina hisnande 14 Gigawatt.

Med mer solpaneler kan vi minska koldioxidutsläppen men det kan också skapa en mängd nya jobb på en marknad med stor potential. Om vi skulle använda 25 procent av de tak som är gynnsamma för att producera solel skulle solbranschen kunna växa till 3 500 nya ingenjörsjobb.

Det är fler jobb än vad hela ­branchsegmentet kol, olja och gas sysselsätter i Sverige.

I vår liberala höstbudget föreslår vi avskaffande av fastighetsskatten för solpaneler för att främja användningen av solenergi. Men även här i Uppsala har vi ambitioner för solenergin!

Alliansen beslutade 2014 att landstinget inom fyra år skulle producera minst 2 procent av sin elenergi med solpaneler. Liberalerna vill ta ännu ett steg och öka andelen solenergi till 3 procent senast 2020 och 4 procent 2024. Många av landstingets tak på sjukhusbyggnader och vårdcentraler är i praktiken oanvända och osynliga ytor, perfekta för storskaliga solcellsinstallationer.

Med rätt utformning kan solceller för el eller solpaneler för uppvärmning också vara ett inslag på fasader.

Uppsala kommun är redan en av Sveriges ledande kommuner när det gäller att ta tillvara på solener­gin. Liberalerna vill att Uppsala kommun agerar proaktivt och tar kontakt med fastighetsägare som har god potential att producera sol­el och informerar om deras möjligheter att spara energi.

Liberalerna vill höja ambitionsnivån genom att fortsätta förenkla för privatpersoner samtidigt som kommunen själv behöver tillverka och nyttja solel i större utsträckning.

Vid planering av nya kvarter ska möjligheten att tillvarata solenergi vara en vägledande faktor och ges hänsyn genom arkitektonisk utformning, där exempelvis tak och fasader i sydväst och sydost ritas så att de ger maximal potential att utvinna solenergi.

Liberalerna vill påbörja ett projekt i Uppsala genom att låta några utvalda lämpliga skolor installera solceller med växelriktare för att minska elförbrukning och koldioxidutsläpp.

Dessa skolor kan bli profilerade som miljöskolor och bli förebild för resten av kommunala enheter.

Om Liberalerna får bestämma ska inga nya hus byggas i kommunens eller landstingets regi utan att möjligheten att ta tillvara solenergi på tak och väggar ses över. Tyvärr ser vi nu tjocka, grå moln på solhimlen.

Regeringen inför en ny solskatt som gör att solel som produceras för eget bruk energibeskattas.

Det är lika illa som att behöva betala moms på bröd man bakar själv. Vem skulle föreslå det? Miljöpartiet gör inte längre skäl för sitt namn.

Genom att sätta en gräns för hur mycket el man får producera skattefritt för eget bruk och införa ett tak för varje juridisk person bidrar regeringen till att straffa solbranschen. Det kommer i praktiken att stoppa solpaneler på stora fastigheter som skolor, sjukhus, flerbostadshus då ägaren ofta är en och samma juridiska person.

Våga se potentialen i solen men kasta idén om en ny solskatt i papperskorgen!

Maria Weimer, riksdagsledamot (L) energipolitisk talespersonLina Nordquist, landstingsråd (L)Mohamad Hassan, kommunalråd (L)

Solenergi

Läs mer om