Michael Morris Rosbach är en av årets Nobelpristagare i medicin. Han är född den 7 mars 1944, på dagen ett år äldre än vad jag är. Då TT ringer och gratulerar honom sitter han i pyjamasen och är fortfarande chockad över beskedet från Nobelförsamlingen. På frågan om för vem han först ska berätta om priset säger han:

”Jag har inte pratat med mina kollegor än, jag har inte ens haft tid att ta en kopp kaffe. Jag ska prata med mina barn snart, även om en är i Kalifornien så jag vill inte väcka henne. Jag ska prata med min bror och sedan får jag ju träffa mina kollegor när jag kommer in till jobbet vid klockan 8–9.”

Om han som jag varit professor vid Uppsala universitet hade han inte haft några kolleger. Några månader innan jag fyllde 67 år kom ett brev från universitetet, som förklarade att jag inför min födelsedag hade två val. Jag kunde antingen säga upp mig själv eller bli uppsagd. Tanken att bli uppsagd tilltalade mig inte så jag sa upp mig. Med externa forskningsmedel kunde jag sedan ha en deltidstjänst som seniorprofessor fram till dess jag var 70 år.

För 40 år sedan kom jag som forskare till Kalifornien och Berkeley för att forska i Nobelpristagare Glenn T Seaborgs grupp. Han hade just fyllt 65 år. Hans doktorander hade lite skämtsamt köpt ett seniorkort till det lokala tunnelbanesystemet i San Fransiscoområdet, Bart. Det uppskattade han inte alls, för Glenns ambitioner var att gå in på kontoret på Lawrence Berkeley Laboratory den dag han fyllde 100 år. Det var fantastiskt att få arbeta tillsammans med Seaborg fram till hans död 1999. Då var han 87 år gammal.

Barbro Westerholm är som 84-åring Sveriges äldsta riksdagsledamot. Hon har inga planer på att sluta arbeta i riksdagen. Tack och lov skickar riksdagens talman inget brev till de riksdagsledamöter som ska fylla 67 år, och förklarar att nu får ni inte längre arbeta i riksdagen. Barbro Westerholm har myntat att vi äldre med erfarenhet, vi är årsrika. Glenn T Seaborg var årsrik. Från talarstolen på Liberalernas landsmöte presenterade Barbro partiets nya politik för årsrika, ”Leva livet hela livet”.

Liberalismen syftar till att maximera varje människas frihet att forma sitt liv så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Den rätten gäller hela livet igenom. Vi måste få bli bemötta utifrån de individer vi är, och inte utifrån vilket år vi är födda. Att öka årsrika människors självständighet och egenmakt är en central uppgift i Liberalernas äldrepolitik.

Som professor emeritus har jag ett skrivbord på institutionen och kan följa verksamheten, men dörren till sammanträden och beslutande möten är stängd. Denna åldersdiskriminering är enligt lag förbjuden i USA. Det är därför som årets Nobelpristagare kan gå till universitetet och träffa sina kolleger på samma villkor som de som är yngre än 67. Där är åldern inte en nedvärdering och diskriminering som den är då Uppsala universitet skickade sitt vänliga brev som tack för 25 års arbete för universitet.

Liberalernas nya politiska program för årsrika stärker min övertygelse om att liberal politik är bäst för oss seniorer.

Att politiskt arbeta för att vi årsrika i Sverige och Uppsala ska värderas på rätt sätt är och förblir en viktig uppgift för mig. Jag hoppas att jag, liksom Barbro Westerholm i riksdagen, får fortsatt förtroende att arbeta för seniorer i Uppsala. Det är viktigt att bekämpa ålderismen, det vill säga att ålder används som grund för fördomar, diskriminering och nedvärdering av äldre.

Kjell Aleklett
Professor emeritus och ersättare i äldrenämnden (L)