Julhelgen är över och 2015 övergår i 2016. Vi rödgröna partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – har haft medborgarnas förtroende att leda Uppsala i ett år.
För att skapa ordning och reda i kommunens ekonomi har vi fattat en hel del svåra beslut. Detta har varit tufft – men det har varit för Uppsalas bästa.
Kommunen växer med nya stadsdelar med fokus på hållbar stadsutveckling. Uppsala får fler arbetstillfällen, företag och investerare. Vi vänder trenden i skolan och ger mer stöd i de tidiga skolåren, lärarnas villkor förbättras successivt och alla ungdomar får sommarjobb.
Men det kunde ha varit annorlunda. Efter åtta år av ekonomisk misskötsel tog vi rödgröna över i ett ansträngt läge. Vår budget för 2016 vänder på skutan samtidigt som vi investerar i Uppsalas framtid. Den rödgröna politiken är ansvarsfull. Detta i stark kontrast till en splittrad opposition som i sina olika budgeter försökte tävla med varandra om vem som kunde skära ner mest på skolan, förskolan och äldrevården.
Under 2015 har vi visat resultat – särskilt när det gäller områdena jämlikhet, skola, klimat, jobb och bostäder.
1. Arbetet för ett jämlikt samhälle har tagit fart. Under året har Uppsala skapat en mer rättvis fördelning av medlen till skolorna utifrån de förutsättningar eleverna har, hbtq-certifierat verksamheter, avvecklat vårdnadsbidraget, infört kulturskola i stadsdelarna och stakat ut en politik för investeringar i projekt som utjämnar skillnaderna i levnadsvillkor. När Moderaterna och Kristdemokraterna var med och styrde i Uppsala låg en sådan politik långt ner på prioriteringslistan. Splittringen är dock djup inom alliansen i dessa frågor.
Jämlikhet handlar också om en meningsfull fritid för alla. Därför har vi fattat beslut om ändamålsenliga idrottsarenor samt genomfört åtgärder för en jämställd fritid och en kultur med fritt inträde på museer.
Personer med funktionsnedsättning har nu egna brukarråd. De rödgröna partierna i riksdagen har samtidigt höjt pensionerna, tagit bort den bortre parentesen i sjukförsäkringen, höjt underhållsstödet för ensamstående föräldrar och gjort föräldraförsäkringen mer jämställd.
2. Skolan har stärkts genom mindre barngrupper och höjda lärarlöner. Utmaningen som en växande befolkning innebär kan vändas till en stor möjlighet, och då spelar skolan en avgörande roll. I Uppsala har vi påbörjat arbetet med att lyfta skolan genom mindre barngrupper i förskolan, mer personal i de lägre årskurserna och höjda lärarlöner. På andra sidan står en opposition som är splittrade i sina ambitioner.
I Uppsala satsar vi rödgröna över 50 miljoner kronor mer på skolan nästa år än vad Sverigedemokraterna och de flesta av allianspartierna ville.
3. Klimatfrågan och jobben har stått i fokus. Under senhösten presenterade Uppsala klimatmål som ligger i linje med vad forskningen visar krävs. Målen hör till Sveriges absolut bäst formulerade och vi är glada över att Liberalerna ställde sig bakom dem. Någon enighet finns dock inte i Alliansen, där Centerpartiet var ett av de partier som ställde sig på andra sidan. De missar en stor möjlighet. För genom att sikta på ett fossilfritt Uppsala 2030 och samtidigt satsa på utbyggd testbäddsverksamhet och täta relationer med näringslivet, stärker klimatpolitiken och jobbpolitiken varandra.
Jobbpolitiken är mångfacetterad – de gröna investeringarna skapar många jobb i Uppsala.
4. Uppsala slår rekord i hållbart byggande. I mitten av december antog vi Uppsalas största detaljplan någonsin – Rosendal. Samma dag kom beskedet att det för första gången är fler som cyklar än som åker bil i Uppsala tätort. Vi gör det möjligt att välkomna fler människor till Uppsala genom god planering och ökat bostadsbyggande.
En bred politisk enighet om byggtakten är viktig – men inte ens här håller alliansen samman, då vi ser att Moderaterna ofta försöker plocka billiga politiska poänger. Deras förslag är alltför ofta fantasiprodukter som inte går att genomföra. De väljer exempelvis att bortse från behovet av fungerande samhällslösningar och att följa lagkrav på miljöområdet.
Uppsala har en opposition med många partier, och det finns en stor spännvidd mellan Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Alliansen vill synas och märkas och gör gärna egna spetsiga utspel i stället för att vara konstruktiva. Inom områden som utbildning, bostäder och klimat – där breda uppgörelser är viktiga – prioriterar de alltför ofta populistiska budskap.
I majoriteten sitter tre rödgröna partier med fokus på ekonomi i balans, ett jämlikt samhälle och miljöhänsyn. Tillsammans lyfter våra rödgröna investeringar och prioriteringar hela Uppsala – en kommun som håller ihop.
Vi ser fram emot att fortsätta leda detta Uppsala under 2016 – ett gott nytt år!
Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Maria Gardfjell (MP), kommunalråd
Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd