"För oss är det otroligt centralt att värna vår roll i det som ska bli ett vuxet samtal." Orden är Gunnars Strömmers, Moderaternas partisekreterare. Det är onekligen välgörande med en politiker som utrycker sig på det viset. Och han är inte ensam. Sedan Ulf Kristersson tog över som partiledare för Moderaterna i höstas har budskapet från partiledningen varit att man vill vara en kraft för ett mer resonerande och vuxet politiskt samtal. Det låter mycket sympatiskt.

Tyvärr verkar ambitionen om ett vuxet samtal inte gälla för alla politikområden. Så fort frågor om invandring, integration och kriminalitet ska avhandlas förändras tonläget och de moderata partitopparna faller snabbt in i förenklingar, överdrifter och svartmålningar. Borta är Fredrik Reinfeldts optimism och tal om öppna hjärtan. Partiet missar numera sällan ett tillfälle att understryka behovet av en restriktiv flyktingpolitik och att lyfta fram diverse problem kopplade till invandring. Redan i sitt installationstal i oktober slog Ulf Kristersson fast att migrationspolitiken före åtstramningen 2015 var ”ogenomtänkt och principlös” – en formulering han därefter återanvänt ett flertal gånger.

De senaste dagarna har de nya invandringskritiska Moderaterna gått på högvarv. Några exempel:

I en debattartikel i DN (kommenterad här på ledarsidan 10/2) efterfrågar Kristersson och Strömmer en hårdare politik mot papperslösa och lyfter fram polisens Reva-projekt som ett föredöme. Om Moderaterna får bestämma ska det alltså bli fler integritetskränkande kontroller av personer som inte ser typiskt svenska ut.

I en kampanjfilm, som Moderaterna i Göteborg publicerade i förra veckan, meddelar en allvarlig berättarröst att det gamla fina Göteborg är ett minne blott – nu är Sveriges framsida i stället ett ”tillhåll för jihadister och kriminella gäng”. För säkerhets skull illustreras budskapet med bilder på brinnande bilar (bilder som dock visade sig vara tagna i Kanada). Rena rama trollbeteendet alltså.

I en DN-intervju (9/2) menar partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att vi måste tala mer om invandringens kostnader och att ”den viktigaste integrationspolitiska åtgärden är att ha en stram migrationspolitik”. Verkligen? Om tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar av rätten till familjeåterförening är Moderaternas främsta recept för integration – då är det riktigt illa ställt med den moderata politikutvecklingen.

Är det såhär man för ett vuxet samtal om invandring och integration? Nej, knappast. Problem går att diskutera utan att förenkla och svartmåla verkligheten och utan att gå inskränkta politiska krafter till mötes. Om Moderaterna på allvar vill bidra till ett konstruktivt samtalsklimat är det dags att omgående dra i bromsen och hyfsa tonen.