I mars ifjol jämförde den amerikanska journalisten John Oliver Donald Trump med en fis i en Volkswagenbubbla: ”Det går helt enkelt inte att komma undan honom”. Det var efter Trumps famösa tal i Florida där han tog upp gårdagens händelser i Sverige, ”last night in Sweden”. Inget hade hänt, han hade bara sett ett tv-reportage om migrationen.

Oliver drog upp en rad andra anmärkningsvärda saker som borde ha uppmärksammats stort, flygplatsmordet på Kim Jong-uns halvbror samt flera händelser i USA. Men allt gick i stället under radarn på grund av något som inte hände i Sverige, konstaterade Oliver.

På onsdagen kände nog många journalister ett behov av att fly från Trump, efter twitterkrig om kärnvapen följt av några dagars ”Fire and fury” med den mentala stabiliteten i Vita huset i blickpunkten.

Det gick förstås inte. Trump träffade Norges statsminister Erna Solberg och var from som ett lamm. Han sade bland annat att han värnar om klimatet, ren luft och så vidare. Han bryr sig visserligen om de amerikanska jobben också, inom kol och olja, och Parisavtalet var dåligt för dessa. Men han kan tänka sig att gå med igen?! Tidigare på onsdagen sade Trump att förhandlingar med Nordkorea kan vara en framkomlig väg. Till Sydkoreas premiärminister försäkrade han att militära lösningar på konflikten inte är aktuella.

De amerikanska journalisterna får släppa sina övriga uppslag igen och försöka reda ut vad presidenten menar. Har han fått beröm av någon som gjort honom på osedvanligt gott humör? Att han skulle ha sett en rolig film eller läst en bra bok kan nog uteslutas eftersom alla uppgifter tyder på att han inte kan koncentrera sig så länge.