Den infördes av alliansregeringen för att finansiera att fastighetsskatten togs bort. Som man kunde förutse har den lett till försämrad rörlighet på bostadsmarknaden och är en av de största anledningarna till bostadsbristen.

Det är helt enkelt så att det äldre eller medelålders paret (med utflugna barn) i Uppsala eller Stockholm inte har råd att flytta från sin villa. Priserna på bostadsrätter gör att det i bästa fall går jämnt upp, och med skatten ovanpå blir det förlust. Även om man skulle ha råd är det många som tänkt sig att få lite pengar över när man flyttar till mindre. I stället bor man kvar på sina 100 kvadratmeter plus med källare, med trappor och trädgård som det snart blir svårt att hantera.

Professor Harry Flam, ordförande i Finanspolitiska rådet, är den senaste att såga reavinstskatten, i rådets rapport på måndagen. ”Fastighetsskatten borde höjas och reavinstbeskattningen på fastigheter borde ner”, säger han till TT, och tillägger att ränteavdraget också borde trappas ned. När ska polletten trilla ned för Socialdemokraterna och alliansen?