Men framstående damfotbollsspelare har å andra sidan aldrig haft några problem med att stötta kollegerna på herrsidan. Det är åt andra hållet som det gnisslat en hel del genom åren.

Bojkotten beror på att det efter flera år fortfarande saknas ett avtal för damernas ersättningsnivåer. Ordföranden i Fotbollförbundet Håkan Sjöstrand tycker ändå att damernas nu tar i för mycket: ”Det är ofta när argumenten tar slut som man tar till sådant”, säger han till TT om aktionen.

Det var alltså på den direktsända fotbollsgalan för fyra år sedan som Anders Svensson tilldelades en ny bil då han spelat flest A-landskamper genom tiderna. Det var bara det att Therese Sjögran spelat betydligt fler matcher i landslagströjan, närmare 200. Oj då! ”Hon kan väl få en cykel signerad av mig”, sade herrikonen Zlatan Ibrahimovic i ett försök att skämta bort det hela.

När man tänker närmare på saken är väl fotbollsgalan ett alldeles utmärkt tillfälle för damerna att visa sitt missnöje. Kanske har herrarna åkt ut mot Italien när det är dags att sätta sig till bords, och kan se fram mot EM-kval mot exempelvis Andorra till våren. Då finns det inte mycket att fira. De som i alla fall gick till kvartsfinal i EM i somras finns inte på plats.