Han talade med vinden i ryggen för sig och sitt parti. Och kanske också för alliansen som i åtminstone en opinionsmätning (Aftonbladet/Inizio) ledde över de rödgröna med fem procentenheter. Det var länge sen sist.

För tolv år sedan rådde högkonjunktur i Sverige och Göran Persson (S) siktade på omval för tredje gången. Han hade satt upp målet fyra procents öppen arbetslöshet, svårt men kanske inte omöjligt att uppnå. ”Jobben kommer”, sade Persson i början av valåret, belåten och segersäker vilket han senare bekräftade i intervjuserien med Erik Fichtelius.

Men den nybildade alliansen, med nya Moderaterna i spetsen, riktade ljuset åt ett annat håll. Mot utanförskapet, där långtidssjukskrivna och förtidspensionerade dolde en långt mycket större arbetslöshet. Om man ska tro Kristerssons jultal tänker han försöka upprepa strategin 2018, denna gång med de nyanlända i fokus. ”Den stora risken för fattigdom är inte att den första lönen blir för låg, utan att man aldrig får det jobb som ger den första lönen”, sade han apropå diskussion om enkla jobb.

Talet handlade också om metoo-rörelsen och betydelsen av att upprätthålla svenska lag och svenska värderingar. Men ekot från 2005-2006 och arbetslinjen var ständigt närvarande. ”I Sverige arbetar man”, enligt Kristersson.