Quim Torra valdes på måndagen till ny president för Generalitat de Catalunya med minsta möjliga marginal, 66 röster mot 65. Redan från dag ett sitter Torra i ett skruvstäd då han måste vara lagom mycket för ett självständigt Katalonien.

Han valdes en vecka före deadline, 22 maj. Om parlamentet inte hade lyckats enas om en president då hade den spanska regeringen åter utlyst nyval i regionen till sommaren. Torra var en av få tillgängliga kandidater för posten. Han är för ett självständigt Katalonien, annars hade han inte blivit vald, men alltså inte så mycket för att han fängslats eller riskerar åtal för inblandning i folkomröstningen i oktober.

De två självständighetspartier som röstade fram Torra hoppas nu att Spanien ska häva sitt tvångsstyre av regionen, enligt artikel 155 i konstitutionen. Men samtidigt har det tredje, hårdaste separatistpartiet, vänsterextrema CUP, ögonen på den nye presidenten. CUP lade ned sina röster i måndags, men drar sig inte för att väcka misstroende om Katalonien nu inte snabbt avancerar mot en deklaration om självständighet. Och då slår förstås Spanien till med nya gripanden.

Ett moment 22 för Torra i all sin prydno. Det nya katalanska styret syftar snarast till att bevara dödläget, och det kan gå vägen under en kort period. Den verkliga lösningen, en dialog med Spanien, får nog vänta till efter det spanska valet nästa höst.