Om president Donald Trump ska ställas inför riksrätt måste en del republikaner i representanthuset vända sig mot sin president. Om han sedan också ska fällas måste en ännu större andel av republikanerna i senaten rösta för en fällande dom och där krävs två tredjedels majoritet. Det är inte alls uteslutet att så blir fallet.

Trumps egna väljare har enligt mätningar fortsatt högt förtroende för honom. Många skriver säkert under på Trumps egen analys av händelseutvecklingen, att det nu pågår ”den värsta häxjakten på en politiker i amerikansk historia”. Resonemanget är att etablissemanget, politiker och tjänstemän i Washington samt stora tidningar som Washington Post och New York Times, utkräver sin hämnd mot uppkomlingen Trump. Han skulle röra om i grytan och det har han sannerligen gjort. Ryssland? Det har väl gått över 25 år sedan Ryssland var en fiende att räkna med.

Det finns republikanska politiker som har en helt annan syn på saken. Med början på konventet i somras har de gång på gång bitit ihop, slutit leden och stöttat sin presidentkandidat, sedermera president. Men för varje pusselbit som läggs till de nu tre pågående utredningarna (två av kongressen, en av den särskilda åklagaren Robert Mueller) blir det svårare och svårare. Yvigheten, missgreppen och övertrampen, kan man kanske ha överseende med. Men om det visar sig att främmande makt en längre tid haft en direktlinje till Vita huset är det mycket svårsmält.

Trump hade helt rätt i onsdags när han sade att utredningen av Mueller ”skadar vårt land förfärligt”. Han förstår bara inte att det är han själv som är orsaken. Kongressen ska nu överväga om det krävs att vicepresident Mike Pence tar över för att återupprätta förtroendet för USA. En president som bara tycks företräda sig själv, full av infall och självmotsägelser, kan leda till skadade utrikesrelationer eller till att andra länders ledare helt enkelt slutar att lyssna på världens enda supermakt.

Med Pence vid rodret kommer lugnet att lägga sig över Vita huset och man kan gå vidare med den republikanska reformagendan, få den nya sjukförsäkringen och skattesystemet på plats. Sedan ska vi… Jo, visst måste det finnas republikanska kongressledamöter som drömmer om ett politiskt liv utan Donald Trump.

En sak till och måttet är rågat, har man sagt ett tag, varpå det tillkommer nya besvärande omständigheter. Att Trump reser till Mellanöstern innebär ingen paus, då han säkert twittrar på som vanligt medan med- och motarbetarna i Vita huset fortsätter att läcka information.

Bill Clinton friades från anklagelsen om mened 1998 (”jag hade inte sex med den kvinnan”) i en svårt politiserad riksrättsprocess. Richard Nixon avgick 1974 innan han ställdes inför rätta. Anklagelserna mot Trump är på flera sätt mycket allvarligare.