Det går inte att föreställa sig. IS är en terrororganisation, med attentat, mord och folkmord som arbetsmetoder. Målet är att tvinga alla som inte mördas till underkastelse under en totalitär ideologi sprungen ur den mest extrema versionen av islamistisk fundamentalism.

Nordiska motståndsrörelsen är en uttalat nazistisk organisation som bland annat vill genomföra folkmord på judar och avskaffa demokratin. Ideologin är annorlunda konstruerad än IS, men gruppens terroristiska karaktär är påtaglig. Tre medlemmar har under året dömts för en serie bombattentat i Göteborg. Tidningen Expo har nyligen, i samarbete med Expressen, visat att två av dessa personer har genomgått stridsutbildning i Sankt Petersburg, i regi av en rysk nazistgrupp som driver ett paramilitärt utbildningscenter, kallat Partizan.

I förundersökningen mot de tre ingår, enligt Expo, en rapport från Säpo som beskriver hur utbildningen ägt rum tolv timmar om dagen i en veckas tid i en övergiven industrifastighet. I utbildningen ingick att lära sig hantera automatkarbinen Kalasjnikov, pistol av typen Makarov, att applicera tryckförband och att genomföra en stormning i taktisk formation.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till Expo att kontakterna mellan NMR och ryska nazister är ”mycket allvarlig” och menar att de tre borde ha dömts för terrorbrott. Träningen i Sankt Petersburg kan enligt Magnus Ranstorp jämföras med jihadistisk träning utomlands. Man måste utgå från att ryska myndigheter är medvetna om trafiken, men tolererar den.

Den första kontakten mellan NMR och den ryska paramilitära gruppen skedde på svensk mark och de svenska nazisterna har därvid också fått ekonomiskt stöd. NMR:s internationella kontakter kan givetvis jämföras med de mer eller mindre formella nätverk som finns runt IS.

Till NMR:s beteendemönster vid demonstrationer i Sverige hör att grovt provocera förbipasserande eller motdemonstranter för att därefter gå till fysisk attack. Man brukar också fotografera eller filma personer som visar sitt ogillande. Så gick det bland annat till vid den ökända manifestation som NMR genomförde i Uppsala för några år sedan. Syftet är propagandistiskt: att skrämmas och att skapa intrycket att polis och myndigheter inte förmår eller vill upprätthålla säkerheten på offentliga platser.

Tog polisen i Göteborg hänsyn till något av detta när NMR fick tillstånd att marschera genom staden i samband med Bokmässans öppnande och därvid passera nära stadens synagoga? Dessutom på en viktig judisk helgdag? Det är svårt att tro.

Judiska centralrådet har nu överklagat polisens beslut till Förvaltningsrätten. Det är rätt och beslutet bör givetvis rivas upp. Men en terrorgrupp blir inte mindre terroristisk för att den tvingas ta en annan väg genom Göteborg.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör