Fredagens tecken på att det trots allt kan bildas en ny regering, nästan fyra månader efter valet, är därför välkomna. Angela Merkels CDU, det bayerska systerpartiet CSU och Socialdemokraterna SPD satt i förhandlingar fram till 06.00-tiden på fredagsmorgonen. Och enligt källor finns det nu överenskommelser mellan partierna i ”en rad olika frågor”.

Huvudinvändningen mot en ny storkoalition har kommit från SPD. Partiet anses ha förlorat på samarbetet hittills, och varningarna för en närmast utraderad socialdemokrati finns på många håll i Europa. Så varför gå in i detta på nytt?

Förklaringen kan vara ansvarstagande, att Tyskland behöver en regering. Men troligare är att Martin Schulz fått bra betalt i förhandlingarna med den stukade Merkel, en omläggning av politiken helt enkelt. Han måste ha något att komma med när han ska lägga fram förslaget till medlemmarna i sitt parti. Vad det är kommer att visa sig snart.

Under alla omständigheter är det bra om Tyskland och EU nu kan blicka framåt igen. Koalitionen är definitivt att föredra framför osäkerheterna med en minoritetsregering eller ett nyval.