Räddade av pizzaätare

Den globala it-attacken är ett skrämmande förebud för ett sårbart samhälle.

Foto: Mark Schiefelbein

LEDARE.2017-05-15 17:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sedan 1980-talet har det gjorts en hel del Hollywoodfilmer med unga datahackers i huvudrollen, som genom sina trollkonster vid tangentbordet lyckats förhindra jordens undergång. Han (det är nästan alltid en han) porträtteras oftast som ohälsosam med överskott på läsk och skräpmat, samt motsvarande brist på solljus. Även det kvinnliga undantaget i fiktionen, Stieg Larssons Lisbeth Salander, hade en sådan man vid sin sida.

Men till skillnad från i krigs- och kriminaldramerna finns hackerhjältarna på riktigt. Och de snarast överträffar allt vad författare till böcker och filmer kunnat hitta på. Som den 22-årige ”Malware Tech”, som i stort sett på egen hand stoppade helgens globala it-attack. Han berättar (anonymt, förstås) för The Guardian (14/5) att han sett attacken komma i fredags eftermiddag, varpå han hållit sig vaken i 48 timmar och tillsammans med kompisar på nätet kunnat förhindra merparten av skadorna. Samt ”ätit tre take away-pizzor till lunch”.

Det var i fredags som viruset Wannacry drabbade myndigheter och företag i över 150 länder. Syftet var utpressning då datorerna låstes för användarna tills en lösensumma hade betalats. Spridningen hade en helt annan omfattning än tidigare känt, bland annat för att viruset inte krävde att datoranvändarna klickade på länkar för att det skulle spridas. Det räckte med att en enda dator på en arbetsplats blev smittad för verksamheten skulle slås ut.

På måndagsmorgonen förväntades stora störningar, men dessa uteblev nästan helt. I Sverige fick polisen har in tre anmälningar om dataintrång och på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kände man bara till två drabbade organisationer under gårdagen. Ännu är det dock för tidigt att ropa faran över då de som ligger bakom attacken tros försöka hitta nya sätt att aktivera och sprida den skadliga koden.

Om ingenting mer händer kan detta ses som en kamp mellan unga datahackers där den goda sidan vann. Men it-attacken visar också på den oerhörda sårbarheten i det moderna samhället där alla viktiga funktioner styrs av datorer. Nya attacker kommer att komma, och alla har inte pizzaätande avsändare. Sverige och andra länder kan inte heller i längden förlita sig på hjälp från Malware Tech och hans kompisar.

USA har gått i täten med ett cyberförsvar som organisatoriskt är jämställt med de gamla vapenslagen armén, flottan, flygvapnet och marinkåren. EU och Sverige ligger långt efter, även om Sverige sägs ha fått mycket gjort för it-säkerheten i samband med millenniebuggen. Det är dock nästan 20 år sedan, och det duger inte att som Timrå kommun inte ha den senaste uppdateringen av operativsystemet installerad, som man uppgav på måndagen.

Vi måste förbereda oss, men vad som händer när systemen väl slås ut vet vi inte. Inte ens Hollywood vet. Det är inte science fiction, det är verkligheten.