Sluta sälja engångsgrillar, alltså. I och med torkan har det blivit uppenbart hur farliga dessa är. Det kan ta upp till 24 timmar för grillkol att svalna helt, och sådan matlagning måste förstås ske under ordnade former, i en grill på metallben och helst på en plats med ett underlag som inte är lättantändligt.

Men i motsats till vanliga grillar används engångsvarianten mest ute i naturen. Inte sällan av unga som har picknick, inte sällan med alkohol med i bilden. Då är det inte konstigt att bränder kan starta, och som vi sett kan de få förödande konsekvenser.

Det råder redan ett rikstäckande eldningsförbud. Det innebär att man inte får använda öppen låga utomhus, och därför är det heller inte tillåtet att använda engångsgrillar. Det har dock inte hjälpt hela vägen och brandförsvaret vädjar till handeln att ta sitt ansvar. Det är fullt rimligt att så sker. Annars får ett förbud diskuteras, något som redan finns för till exempel vissa typer av fyrverkeripjäser. Saker som orsakar omfattande samhällsskador ska förstås inte få säljas fritt.