Theresa May hade en bra dag på jobbet i fredags. Efter tuffa förhandlingar lyckades premiärministern ena sin regering och få ministrarna att ställa sig bakom hennes mjuka brexit-linje. Den strategi som i fredags förhandlades fram på premiärministerns officiella lantställe Chequers – som bland annat innehöll ett förslag om ett frihandelsområde för industri- och jordbruksvaror mellan EU och Storbritannien – var en stor seger för Theresa May med tanke på den djupa sprickan i regeringen mellan å ena sidan May och de andra som förespråkat en mjuk brexit och, å andra sidan, dem som i stort sett velat klippa banden helt till EU (hård brexit).

Men säg den lycka som varar för evigt. På söndagskvällen meddelade brexitministern David Davis att han inte kan ställa sig bakom regeringens linje och att han därför lämnar sin post. Ytterligare två ministrar hoppade av regeringen i samma veva. Och i dag meddelade utrikesminister Boris Johnson, en brexitkampanjens frontfigurer, sin avgång. Nu är regeringskaoset ett faktum och framtiden för Theresa May, liksom för den brexit-linje hon företrätt, oviss. Kanske mobiliserar den falang inom Tories som vill se May avsatt. I slutändan är det dock det brittiska parlamentet, liksom EU:s medlemsländer, som ska godkänna skilsmässoavtalet mellan EU och Strobritannien.

I slutet av mars nästa år är det tänkt att Storbritannien formellt ska lämna EU. Då måste det finnas ett avtal på plats som reglerar de fortsatta relationerna mellan Storbritannien och EU. Det brittiska regeringskaoset berör hela Europa.