PROFESSOR CROCODILE'S SAFARI SCHOOL
Betyg: Fyra av fem
Ålder: 4+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 20 minuterOmdöme: Ett spännande, smart utformat och framför allt lärorikt spel. Professor Krokodils skola ger dig svar på massor av frågor om djungelns djur. Lite smågalet ibland också – vad sägs exempelvis om frågan ”Har igelkottar svans?” Spelet handlar om att hitta egenskaper hos ett djur, och att inte luras att tro att det till synes givna svaret alltid är det rätta. Det är bra att kunna svara snabbt, vilket kan vara lite påfrestande för de allra minsta spelarna.
Vi som spelade: Två vuxna och ett barn, 4 år.
PONDER - blir du den snabbaste paddan i familjen?
Betyg: Tre av fem
Ålder: 7+
Antal spelare: 2-4
Speltid: Ungefär en halvtimme
Omdöme: I spelets marknadsföring trycks det mycket på action. Full fart i dammen, typ. Efter ett antal omgångar kan man dock konstatera att graden av action beror mycket på deltagarna själva. En dos hetlevrad vinnartyp och minst en dålig förlorare? Ja, då stänker det mellan näckrosbladen.
Paddorna fungerar som tärningar och korten visar hur man ska gå. Lite komplicerat för en sjuåring som hellre hittar på egna regler. Helhetsintrycket är att Årets familjespel 2010 riskerar att bli årets familjesöndrare 2011.
Vi som spelade: Två vuxna, två barn, 7 och 9 år.
SEQUENCE FOR KIDS
Betyg: Fyra av fem
Ålder: 3+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 10–20 minuter
Omdöme: Ett klassiskt fyra i rad-spel, kryddat med spelkort som styr var på spelplanen du får lägga din bricka, och som för in roliga överraskningsmoment. Ett riktigt roligt spel för hela familjen. Spelet går dessutom fort och kan spelas många gånger utan att man tröttnar. Fyraåringen hade lite svårt med strategin, men lyckades vinna de första två gångerna! Enda minuset är spelmanualen: en maskinöversättning från engelska som är svår för vuxna och närmast oläslig för barn.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn, 4 och 6 år.
GRIMASSPELET
Betyg: Tre av fem
Ålder: 5+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 20 minuter
Omdöme: En kul idé som får familjen att skratta, från fyraåringen till 37-åringen. Men vi hade garvat ännu mer om spelet krävt ännu galnare grimaser av oss. Spelet går ut på att göra den grimas ditt spelkort visar och att övriga spelare ska tävla om vem som först ser vilken figur på spelplanen som gör din grimas. Spelet är lätt att förstå för alla och går lagom fort, men blir lite enahanda när man efter några omgångar kan grimaserna. Spelet blir då mest en fajt om vem som verkligen var först ned med sin spelpjäs på rätt grimas.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn, 4 och 6 år.
MAKE’N’BREAK
Betyg: Fyra av fem
Ålder: 8+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15–20 minuter
Omdöme: Spelet går ut på att man ska bygga klosstorn på tid. En given succé för barn som gillar att bygga med Lego eller klossar. Men även tonåringen och farmor i spelgänget gillade upplägget. Kul också med tidtagningen som ger ett extra spännande stressmoment. Bra också att spelet kan anpassas för mindre vana byggare. Lätt att förstå spelregler och instruktioner och lätt att komma i gång. Snabba spelomgångar.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn, 9 och 16 år.
REPELLO
Betyg: Ett av fem
Ålder: 8+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30–60 minuter
Omdöme: Spelet går ut på att man ska ta sig runt en spelplan, knuffa ut motståndare och ta poäng. Man måste vara strategisk och kunna tänka flera steg framåt. Det tog en bra stund att komma i gång eftersom spelreglerna inte var helt lätta att förstå. Och när spelet väl var i gång uppstod flera pauser där vi diskuterade hur man egentligen skulle göra.
Knuffmomentet var kul och staplarna som flyttas på brädet roliga för att man kan trycka loss en markör. Men alldeles för komplicerat även för vuxna.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn, 9 och 16 år.
MIND FLEX
Betyg: Tre av fem
Ålder: 8+
Antal spelare: 1–4
Speltid: Cirka 30 minuter.
Omdöme: Genom hjärnkraft ska en boll flyttas upp och ner i en luftström och genom en hinderbana. Spelaren har ett headset som ”läser av” hjärnvågorna. Stor koncentration och bollen stiger, låg koncentration så sjunker den.
Speldeltagarna inledde kampen med ett visst mått av skepsism. Ingen trodde helt på tankens kraft i sammanhanget. Men tekniken i sig gav mersmak för de yngre i gruppen. Dock väldigt svårt att pricka rätt i bollandet på spelplanen. Relativt enkla regler och bruksanvisningen var redig och klar.
Vi som spelade: Två vuxna och två barn, 9 och 16 år.
SE VAD JAG KAN
Betyg: Fyra av fem
Ålder: 4+
Antal spelare: 2+
Speltid: Cirka 30 minuter
Omdöme: Man slår tärning och flyttar antalet steg, därefter får man en fråga, om man svarar rätt flyttar man två steg till. Sedan går turen vidare. Plus för enkla regler, det gör att det snabbt blir allas tur och att alla kommer framåt. Kul frågor, med varierande svårighetsgrad. En vuxen som är med och spelar/läser frågorna kan sortera bland dem och anpassa efter spelarnas ålder, men för barn äldre än sex år är det mesta nog ingen större utmaning. Det gör att åldersspannet för spelet är ganska begränsat.
Vi som spelade: En vuxen och ett barn, 4 år.
SVERIGE MEMO
Betyg: Tre av fem
Ålder: 4+
Antal spelare: 2+
Speltid: Cirka 30 minuter
Omdöme: Memospel med 30 par kända svenska landmärken och företeelser som motiv, såsom Pippi Långstrump, Öresundsbron och runstenar. Roligt med ett memospel med varierade bilder, men flera av kortens motiv blir abstrakta och ointressanta för en fyraåring. Det är till exempel väldigt många olika byggnader. En folder med information om varje motiv medföljer. Passar bra för den som vill lära sig mer om Sverige, och blir det för många byggnader för barnen kan man ju sortera ut några av paren innan man spelar.
Vi som spelade: En vuxen och ett barn, 4 år.