- Släta inte över utan ta barnens frågor på allvar, säger Per-Olof Tellegård på Rädda Barnen.
Det finns en scen i Woody Allens film Annie Hall där mamman tar sin lilla pojke till psykologen. Sonen är deprimerad sedan han råkat läsa att universum expanderar och kommer att gå sönder. Mamman menar att Brooklyn, där de bor, minsann inte expanderar och att han borde göra läxorna i stället. Det är lätt att känna igen sig, vi föräldrar försöker ofta skydda våra barn, men plötsligt tränger hisnande och ibland obehaglig information igenom och in i barnens värld.

I fjol gick Nobelpriset i fysik till exempel till forskare som upptäckt att universum expanderar allt snabbare. Hemma blev både jag och barnen oroliga.
- Men att universum expanderar är inte farligt. Det kommer inte att gå sönder. Det expanderar inte lokalt, utan det är bara tomrummet mellan galaxerna som blir större, säger astronomen Alexis Brandeker på Stockholms universitet.
När jag ändå har honom på tråden passar jag på att fråga om solen kan explodera, en fråga som också skapat oro hemma. Det kan den inte, säger han.

Lugnande besked, alltså, men hur ska man prata med barn om sådant man själv inte har svar på?
- Jag tror att det är viktigt att få barnen att känna trygghet i att vara ovetande. Att få dem att se det som ett spännande mysterium som vi utforskar och lär oss allt mer om, säger Per-Olof Tellegård, psykolog på Rädda Barnen.
Och en viktig förutsättning för det är att skapa trygghet hemma för barnen. Då blir de här frågorna lättare att tackla.
Det är lätt att som mamman i filmen släta över problemet. Men det är helt fel, tycker Per-Olof Tellegård.
- När barnet ställer den här typen av frågor är det viktiga frågor för dem. Får de inte svar börjar de lätt fantisera fram egna. Är du själv orolig, vänta med att svara till du känner dig lugn. Rädsla smittar av sig.

Artikelbild

En ny undersökning från Trygg Hansa visar att sju av tio högstadieelever oroar sig för klimatförändringar. Var fjärde tror att jorden kommer att gå under på grund av dessa förändringar. Samtidigt pratar mer än hälften av barnen sällan eller aldrig med sina föräldrar om det. Hur ska man göra?
- Bekräfta det barnen säger. Berätta att vi vuxna har ställt till det och att vi vuxna måste fixa det. Det är också viktigt att berätta att massor av människor i dag jobbar för att hitta lösningar på problemet.
Per-Olof Tellegård, psykolog på Rädda Barnen, menar att vi föräldrar måste bli en motkraft mot de bilder som målas upp i media, som ofta lyfter fram det sensationella, och inte hela bilden.