Bild på bloggaren


Jan-Olov Johansson är en 60-årig morfar som är utbildad till agronom och hela livet har verkat för att skapa en dialog mellan vetenskap och medborgarna. Ledamot i IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin), ledamot av KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin), hedersdoktor vid Uppsala Universitet och yrkespatient.Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-16 08:54:33

Mister Putin go home!

Finns Ukraina idag? Slår på radion för att höra dagsnoteringen. Inte behöver man vara en Clausewitz för att förstå det spel som herr Putin nu spelar? Med femtekoloner och proganda. Jag lider inte av "ryssskräck" men jag är rädd för små människor med revanchbegär - och kärnvapen. Må förnuftet segra den här gången!

Publiceras: 2014-04-07 18:54:43

Frågetecken blir allt flera

Varför får allt fler diabetes? I dag får vi veta att antalet fall av typ 1 diabetes, eller ungdomsdiabetes, är tre gånger större i Sverige än vi tidigare trott. Tre gånger! Och denne felräkning har skett i ett land med nästan överutvecklad statistik. Märkligt!

Det är en forskargrupp från Sahlgrenska Akademin under ledning av Araz Rawshani som genom att kontrollera läkemedelsregistret i dag kan en bättre bild av verkligheten.

Resultatet visar också att fallen av diabetes ibland unga fortsätter att öka, i en högre takt än vad vi tidigare trott. Så insjuknade 1 431 under åren 2007 till 2009 istället för de 435 som man tidigare trott. Det är högst oroande siffror.

Den här formen av diabetes orsakas av att kroppens egna försvarsceller går till angrepp emot de celler som producerar insulin och förstör dem. Det är alltså en så kallad autoimmun sjukdom. Men varför angriper kroppen sig själv?

En vanlig teori är att infektionen av en viss typ av virus ” retar upp” immunförsvaret så att det överreagerar.

Utbrottet av min sjukdom kom precis efter en sådan virusinfektion.

En helt annan hypotes som förts fram av forskare här i Uppsala är att ungdomsdiabetes orsakas av en obalans i mag-tarm kanalen. Eller en infektion ifrån tarmen som sprider sig vidare till Bukspottskörteln som sitter i nära anslutning till tarmen. De så kallade Langerhanska öar som producerar insulinet finns i denna körtel, som också kallas Pankreas.

Av någon anledning så är diabetes typ 1 betydligt vanligare i Sverige och Finland? Varför? Ingen vet. Det har spekulerats om att vi dricker ovanligt mycket mjölk här, men den teorin verkar inte stämma?

Kan vi ha en genuppsättning som gör oss känsligare än andra befolkningsgrupper? I så fall borde det finnas en dramatisk skillnad mellan finlandssvenskar och finnar eftersom deras genkartor skiljer sig åt. Men jag vet inte om någon undersökt o det finns en sådan skillnad?

Om motion eller fetma har någon inverkan på insjuknandet i ungdomsdiabetes - som på typ 2 diabetes - är också oklart. Trots det illustrerar Rapport sitt inslag om undersökningen i sin 18 sändning med ivrigt tränande ungdomar. Varför?

Frågetecknen är fortfarande väldigt många för det som idag är den näst vanligaste kroniska sjukdomen ibland barn. För livslång det är den och inte sällan med stark inverkan på hela livet.

Publiceras: 2014-04-01 21:03:15

April, april

Det är dagen då många narras, medvetet. UNT har idag två artiklar som skulle kunna vara goda aprilskämt. Den ena handlar om att det skall bli tillåtet med biltrafik på gågatan. Den andra berättar att man nu beslutat att bygga ytterligaren en sportarena, trots att alla dylika hittills gått med brakförlust.

Tyvärr är bara den ena nyheten ett riktigt aprilskämt...

Publiceras: 2014-03-02 14:45:41

Om det vi inte riktigt vet

Falsk matematik är rubriken på Karin Bojs söndagsspalt i DN denna vecka.

I texten tar hon upp samma tråkiga tendens som även uppmärksammades av Ulrika Björkstén i fredagens Vetenskapens Veckomagasin, och som jag redans skrivit om,  nämligen att media drar förhastade slutsatser av några få forskningsresultat.

Det som utlöst reaktionerna är framför allt påståendet att " du påverkas av vad din farmor ätit"

En något förhastad slutsats som involverar både epidemiologi och epigentik, två spännande, men rätt svårtolkade vetenskaper. Speciellt om man inte är en fena på statistik...

Så har det naturligtvis alltid varit. Själv minns jag - med fasa - när jag lyckades stoppa "nyheten" att HIV viruset nu blivit luftburet! Det hade det alltså inte, lyckligtvis.

Vetenskapsradion fick ibland också kritik för att vi inte "hängde med" när vi avstod ifrån tillspetsade och ”häftiga” pressmeddelande som de flesta andra glatt svalde. Jag brukade då försöka förklara varför vi avstått.

Men med allt färre kompetenta vetenskapsjournalister inom pressen ökar risken för att halva sanningar blir hårda fakta och plötsligt dyker upp som "vetenskapliga" argument i den politiska debatten.

Man skall inte heller glömma att det finns forskare som är villiga att uttala sig kategoriskt om ungefär allting.

Eller som känner sig pressade att " ta i lite för den goda sakens skull". En företeelse som tyvärr är vanlig inom både miljöforskning och inom miljöjournalistik. Enligt mig är det fortfarande skillnad mellan att rapportera och att propagera...

Eller så överdriver man bara för att få mera forskningsanslag. Detta faller mera inom kategorin falsk marknadsföring.

Ungefär som den här:

En erfaren journalist vet ofta vilka de oseriösa forskarna är - och kontrollerar, självklart, med flera källor innan publiceringen.

För även inom vetenskapsjournalistiken gäller frasen ” enligt vetenskap eller beprövad erfarenhet".


 

Publiceras: 2014-03-01 23:29:43

Sover björnen?

Står vi inför ett nytt krig i Europa? OS facklan har just slocknat. Då talades det vackert om " det nya och öppna Ryssland". Nu ser vi en annan sida av den gamla stormakten, en sida som vi känner igen bara allt för väl. En paranoid stormakt som snabbt tar till vapen för att "skydda ryska intressen". Precis som i Georgien. Eller som när Hitler skulle "skydda tyskar" i Sudentenland...

Just nu är vi bara en hårsmån ifrån en öppen, väpnad konflikt i Ukraina!

Och ett telefonsamtal ifrån USA lär inte skrämma den gamla KGB huliganen

Ingen borde egentligen vara så förvånad. Putin och kretsen runt honom har länge och på många sätt styrt Ryssland tillbaka mot en förtryckande och maktfullkomlig stat.

Ett gammalt och slutet Ryssland.

För bakom de vackra Potemkinkulisserna i Sotji lurade hela tiden det gamla ishårda Sovjet!

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-03-01 11:16:14

Varför finns det så få "Rain Woman"?

Varför är autism och ADHD så mycket mera vanligt hos pojkar än hos flickor? Ja, förklaringarna har varit många. Alltifrån ärftliga faktorer till att kvinnor är underdiagnostiserade.

För den som är intresserad av det här snabbt växande problemet har veckans nummer av den ständigt intressanta tidskriften The Economist en mycket bra genomgång av forskningsfronten. Du hittar den här.

Publiceras: 2014-02-28 23:26:40

Larm om statistik?

Det finns lögn, förbannad lögn och så finns det statistik. Ett roligt talesätt, men tyvärr ibland allt för sant!

Inte minst när det gäller att "slå larm" av enstaka fynd. Därför rekommenderar jag med varm hand dagens inlägg av Ulrika Björksten i Vetenskapsradions Veckomagasin.

Publiceras: 2014-02-28 16:49:00

Inpiskaren Borg?

Är det Anders Borg som är Centerpartiets räddning? Det kan man, lite konspiratoriskt, fråga sig efter finansministerns uttalande i tidningen Land Lantbruk de senaste veckorna.

I förra veckan förklarade han att svenskt lantbruk inte hade någon framtid som industri

I dagens tidning slår Borg fast att det är bra att Sverige importerar så mycket mat som vi nu gör-

Båda citaten har väckt ont blod hos Centerpartiet och LRF. Så frågan är om moderaten Anders Borg nu försöker skrämma bort alla med intresse för svenskt lantbruk ifrån sitt parti till det ständigt krympande centerpartiet? Det är ju valår.

 

Å andra sidan så finns det inte längre så många lantbrukare kvar i landet…

Publiceras: 2014-02-27 20:48:17

Livsviktigt förtroende

Pengar är inte allt. Vad är priset för ett människoliv? Frågan är orimlig och ändå ligger den, dold, under många beslut.

Det är sedan länge känt att det varje år dör många patienter i Sverige på grund av misstag inom vården. Skulle det kunna förhindras av mera pengar till vården?

Svaret på den livsviktiga frågan är komplicerat. Nyligen visade en granskning att de pengar som satsats på vården på senare år har gått till högre löner, inte mera personal.

Samtidigt väljer hela personalgrupper numera att säga upp sig, just på grund av "för låga löner"

I en nyligen publicerad rapport från KI ( Karolinska Institutet) visar professor Carol Tishelman att pressade arbetssituationer leder till att patienter dör i onödan efter operationer.

Så är då lösningen då "den vanliga"? Den som rutinmässigt anges när det gäller problem inom vården, polisen eller skolan, mera resurser?

Inte nödvändigtvis.

 I en mycket bra ledare i dagens DN med titeln "Pengar är inte allt" skriver en anonym skribent (Hanne Köhler?) :

 ”Det som huvudsakligen brister inom landstingsvärlden är förtroendet. De anställda känner sig ofta svikna och tror inte att ledningen förstår verkligheten. Ledningen å sin sida tycker sannolikt att det klagas hela tiden från personer som slipper bekymra sig om att få hela ekvationen att gå ihop. Och där arbetsgivaren därför skakar av sig ständigt återkommande vittnesmål om att gränsen är nådd”.

 Hela ledartexten är väl värd att läsas av alla som är inblandade i sjukvården, eller tror att de någonsin att de kommer att bli patienter i vårdapparaten.

 Som gammal yrkespatient kan jag bara instämma i analysen. Men nog är de kompetenta sköterskorna väl värda sin lön!

Publiceras: 2014-02-27 14:17:47

I valet mellan omöjligt och otänkbart

Rektor på Uppsala Univeristet, Eva Åkesson, sitter kvar. Tre vicerektorer avgår.

Inte en vanlig dag på jobbet! Därför tillåter även jag mig att göra något ovanligt. Nedan återpublicerar jag den första bloggen som jag skrev när rektorstriden avslöjades. För tyvärr är huvudvärekn för det akademiska Uppsala inte över...

"""

Exceptionellt! Så får man nog ändå karakterisera det som idag hände på Sveriges äldsta universitet. En lång rad välkända och högt aktade företrädare för Uppsala Universitet kräver rektors avgång. Jag kan inte påminna att jag upplevt något likande.

 Att det har funnits problem och slitningar inom denna stora organisation har varit känt en längre tid. Sådana är snarare regel än undantag de lärde emellan.

 Men detta!? Det måste till bra mycket innan så här sansade personer tillsammans går ut på det här viset i offentligenheten. Bra mycket. Det mesta, om inte allt, har nog prövats av förlikning, kompromisser och samtal. Får man hoppas.

Alla frågar sig naturligtvis nu vad som har hänt. Vad jag förstår så handlar i grunden om hur man bör hanterar Rektorsrollen. Och hur man bemöter kollegor och personal.

Dålig personkemi, sa man förr.

Och  Rektor har redan förklarat att hon inte tänker avgå. Hon tänker -förstås -ta stid.

 Så konsistoriet står nu inför ett omöjligt val. Antingen avsätter de en rektor, vilket jag finner högst osannolikt. Eller så förlorar universitet i stort sett hela den övriga ledningen för universitet, vilket också är – otänkbart.

 Ändå måste konsistoriet välja.

Ingen av lösningarna är så värst lyckade för Uppsala Universitets framtid.

 

Och även de båda universiteten, UU och SLU, ibland kan vara som slutna världar för oss vanliga medborgare så utgör de, tillsammans med Akademiska Sjukhuset, själva kärnan i den här staden. Uppsalas hjärna.

Det Uppsala nu upplever är en svårartad migrän.

 

Det är en ”akademisk strid” med ovanligt stora konsekvenser.

 

""

 

Publiceras: 2014-02-27 13:36:20

Revan i seglet

Snart vet vi. Hur upplösningen på detta sorgliga drama ser ut. Striden om Rektorsposten på ett internationellt universitet 2014. Spekulationerna om hur konsistoriet kommer att besluta är milt sagt kreativa i de samtal som förs i de akademiska fikarummen de senaste veckorna, liksom förslagen om ” vad som egentligen ligger bakom alltihop”?

 Läckorna till pressen, i det här fallet UNT, har varit lika frekventa som i TV-såpan "House of Cards". Nu senast får vi, i förhand veta att "rektor sitter kvar".

Förmodligen får vi veta lite mera om ”hela sanningen” när dammet lagt sig och om något tar sig besväret att försöka reda ut härvan. Det brukar vara först när nyhetsstrålkastarna släckts ned som den verkliga historien kryper fram ur skuggan. Just nu vill man helst se framåt!

 

Vad vi vet är att det är många personer med stort anseende och inflytande inom Uppsala Universitet som uttryckt sitt missnöje. Och ungefär lika många som inte förstå vad de menar.

De som varit kritiska till Eva Åkesson har i stort valt att tiga, de som stöttat henna har berättat det i UNT.

Alltihop är en högst ovanlig händelse i det akademiska livet i Sverige! I en tid av stor förändring av hur ett univeristet styrs.

 

Denna reva i det nätverk som är den kreativa miljön kommer ta tid att laga.

Ett universitet är inte i första hand en rad byggnader, dyra apparater eller pengar, det är framförallt en samling tänkande och skapande människor.

Om de mår bra och får rätt förutsättningar kan de uträtta storverk.

Om stämningen blir misstänksam och grälsjuk så dör inspirationen.

 

Uppsala Universitet har en stolt historia och en högst lovande framtid, den här krisen är som sagt mera som en tuva i ett Vasalopp. Men det vore skönt om vi kunde lämna den tuvan bakom oss nu…

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-02-21 10:05:45

Österlen och Östermalm

Svenskt lantbruk har ingen framtid som industri! Det menar finansminister Anders Borg i veckans nummer av tidningen LAND:.
" Men det svenska lantbruket är viktigt i ettinternationellt sammanhang" påstår tre forskare från SLU och Stockholms univeristet i stadstidningen DN idag.


Det är så man får titta två gånger innan man är säker på vad man läser var.

Nu menar Anders Borg att svenskt lantbruk måste " ta steget upp i värdekedjan" och  ta bättre betalt för kvalite´och närproducerat. Som exempel använder han det älgkött som hans jaktlag säljer, kontra det som saluförs i Östermalnshallen.

Satsa på svensk kvalite´alltså.


Ett råd som jag tror svenska grisproducenter har en del erfarnehter av. De som nu finns kvar.

i DN försker Anders Wästfelt, Camilla Eriksson och Erik Westholm se det svenska lantbruket i ett vidare perspektiv, inte minst i skenet av de klimatförändringar som tveklöst kommer. Intressant läsning!

Och naturligtvis får Anders Borg svar i LAND. Av LRF:s ordförande Helena Jonsson. Hon konstaterar bland annat att...

-För att nischerna med närproducerat som Borg talar om ska bära sig, måste de bäras av produktionsjordbruket. Det är ju stora kostnader med slakterier och annat. Det är ju fler än de som går på Östermalmshallen som behöver äta kött."

Där har hon utan tvevkan en poäng. Och ännu mera glad blir jag av att hon betonar vikten av "forskning och utveckling"! Tänk nu bara om den lantbruksindustri som ändå finns kvar i landet, och den livsmedelsindustri som dröjts sig kvar, kunde satsa lite mera på FoU!

Hittils har det varit dåligt med det, ja, rent av uselt!

Då kanske vi kunde få en lite mindre döende landsbygd och mat som är bra för både oss och jorden. För, förlåt attt jag nu låter som en lobbyist, svenskt lantrbuk är mera miljöeffektivt och har ett mycket bättre djurskydd än de flesta andra länder.

Svenska lantbrukare  har tagit sitt ansvar, även om det alltid finns mera att göra. Men tvärt emot vad herr Borg tror har kvalite´inte lönat sig. I "grattissamhället" är billigt bra.

Men, kött producerat i Argentina ger oss inga "öppna landskap" på Österlen.

Publiceras: 2014-02-20 16:52:26

Det är nog nu

Uppsala Universitet är över 500 år och lär nog överleva den turbulens som för närvarande råder i ledningsgruppen. Det hela är mera som en tuva i Vasaloppsspåret.

 Jag tror inte heller att det handlar om något ”systemfel”, utan om vanliga mänskliga fel och brister. Där människor skall samarbeta uppstår det konflikter.

 Men visst, det är exceptionellt att så många framfört krav på en Rektors avgång.  Och nyfikenheten på vad som egentligen sade under dagens konsistorium är stor. Så stor att min gissning är att vi nog vet det rätt snart. Att läcka ”rätt” information till pressen är ett viktigt vapen i den här striden ( Återigen, se ”Houas of Cards”. )

 

Universitets med sin världsledande forskning och undervisning kommer självklart att fortleva. För det flesta är #Rektorgate något rätt perifert. Något man diskuterar under kafferasten eller lunchen. Eller inte alls. Även under detta debacle publiceras den ena spännande vetenskapsnyheten efter den andra från Uppsala.

 

Och att den här typen av konflikter inte är något unikt för den akademiska världen behöver man bara läsa tidningen för att förstå.

 

I USA har för övrigt flera rektorer på ännu mera prestigefyllda lärosäten fått avgå bara de senaste åren. Då har det handlat om att vad de sagt uppfattats som sexistiskt eller rasistiskt.

Men de har självmant trätt tillbaka.

 Självklart är det som nu utspelas  mycket obehagligt för de närmast inblandade. Att på detta sätt löpa gatlopp är inget man önskar sin värste ovän. Och det är nog många, på båda sidor, som just nu mår rätt illa. Och som tiger i väntan på utgången av striden.

Så oavsett vad konsistoriet väljer att säga till Peter Honeth nästa vecka så kommer såren av konflikten ta ett tag att läka.

Just därför vore det bra om läkningen kom igång så snabbt som möjligt. 

Så om man nu skulle drista sig att som en vän av Universitet be om något så är det handlingskraft.

Detta spektakel har pågått länge nog.

Publiceras: 2014-02-19 19:54:29

Ett grymt liv?

"Ganska skyndsamt". Fundera lite över den formuleringen, ganska skyndsamt.

Bakom denna rappa ordkonst ligger landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Och det han skall "låta utreda" är den kris inom svensk grisproduktionen som har varit akut alldeles för länge nu. Tre utredningar, ganska skyndsamt. Inte undra på att centern håller på att försvinna!

Visst hör det till pjäsen att "bönder alltid klagar", men den här gången har faktiskt vargen kommit - för länge sedan!

Och om Sveriges lantbrukare hör till de utrotningshotade yrkesutövarna så är grisbönderna i hög grad "rödlistade". Orsaken är enkel. Man har försökt att ge sina grisar djuriskt bra livsvillkor. För trots vad alla larmfilmer försöker påstå så har svenska grisar det rätt bra. Så är det inte i till exemepl i Danmark.

Uppropen för att rädda den svenska svinproduktionen har varit många och pågått ett tag. Nu har nödropen nått till DN där Jenny Jewert idag gör en bra sammnfattning av griskrisen. Och i kvällens Rapport framträder en mycket välformulerad svinproducent som kräver "lika regler inom hela EU", ett nog så rimligt krav kan man tycka. 

Men till svar får han som sagt Landsbygdsministerns undvikande "ganska skyndsamt!

Nu ligger hela ansvaret hos oss konsumenter. Vi väljer inte vart fjärde år, vi väljer varje gång vi handlar från charkdisken.

Kvalitet lönar sig alltid sa man förr. Så är det inte längre. Nu är billigt bra. Och det är grymt.

Publiceras: 2014-02-19 14:45:57

Bättre en fågel vid bordet

Talgoxe, Pilfink och Blåmes. De är, enligt den nyligen genomförda räkningen av fåglar vid svenska fågelbord, de vanligaste arterna i Sverige just nu. Kanske inte någon större överraskning, men ett intressant exempel på ”forskning av frivilliga”, eller vad man nu skall kalla Citizen Science på svenska? Medborgarvetenskap?

 

De här fågelinventeringarna har som bekant pågått ett antal år och med tiden samlar man på sig ett material som kan visa på förändringar inom ekologin, oavsett om de är orsakade av människan eller ej.

 

Men framförallt är det lite roligt att titta på fåglar!

 

Här kommer hela den lista som är sammanställd av SOF, Sveriges Ornitologiska Förening.

 

Siffrorna inom parantes visar på artens placering förra året.

 

 

1. Talgoxe (1) 157 484 – 2

 2. Pilfink (2) 140 062 + 12

 3. Blåmes (3) 102 980 – 6

 4. Gulsparv (4) 73 212 + 4

 5. Domherre (5) 71 621 + 13

 6. Koltrast (7) 53 383 + 19

 7. Grönfink (6) 44 646 – 3

 8. Skata (8) 41 194 + 7

 9. Kaja (9) 30 098 + 12

 10. Gråsparv (10) 28 667 + 8

 11. Grönsiska (14) 23 335 + 30

 12. Nötväcka (12) 22 757 – 1

 13. Sidensvans (20) 20 050 + 91

 14. Gråsiska (11) 18 143 – 15

 15. Större hackspett (15) 14 740 + 1

 16. Entita (16) 14 544 – 10

 17. Bergfink (13) 14 355 – 34

 18. Bofink (19) 13 206 – 2

 19. Nötskrika (17) 13 177 – 11

 20. Steglits (22) 11 238 + 12

 21. Kråka (21) 10 517 0

22. Stenknäck (28) 10 256 + 92

 23. Stjärtmes (18) 9 096 – 25

 24. Svartmes (24) 8 509 + 7

 25. Ringduva (26) 5 596 + 54

 26. Talltita (23) 5 590 – 7

 27. Björktrast (27) 5 567 + 44

 28. Rödhake (29) 5 286 + 46

 29. Tamduva (25) 4 944 + 11

 30. Råka (30) 3 615 + 11

Publiceras: 2014-02-19 11:54:58

En fråga för FN?!

Rektorsstriden rullar vidare. Inför öppen ridå och med ständigt nya scenbilder ifrån högskolevärlden. En värld som vanligen befinner sig i medial skugga.

 Igår avslöjar UNT, på vars tiljor hela pjäsen utspelas, att rektor Eva Åkesson erbjudits en reträttpost i Paris – på FN!

Men, vänta lite, om en person nu har “samarbetsproblem” är det verkligen rätt plats? Har inte FN nog med problem som det är?

 Det man som åskådare till detta sorgliga skådespel inte bör glömma är att det, för ögonblicket, är en monolog vi bevittnar.

För de som kräver rektors avgång har valt att tiga. Det är möjligen en hedervärd strategi men den gör att berättelsen om konflikter haltar betydligt.

 Så ännu vet vi inte speciellt mycket om exakt vilka ansträngningar som gjorts innan avgångskravet, vilka samtal som förts, vilka besked som lämnats, när och till vem. 

 Hittills har vi bara fått en version av bråket. En partsinlaga. Och minnet tenderar att vara högst selektivt i sådan här känsloladdade situationer.

 

Det enda substantiella undantaget hittills utgörs av Jan Lindegrens skrivelse som delvis citeras i dagens UNT. I den inlagan lyfter han fram flera faktorer som hörts i surret tidigare. En mycket väsentlig kritik är den hur rektor uppges ha hanterat personalen. För rektorer kommer och går, men personalen består. Och utan dem skulle inte mycket bli gjort på ett lärosäte.

 Men, just nu har de som skrivit under avgångskravet lite uppförsbacke. I vart fall i media. Förväntningarna på de skäl som ligger bakom avgångsskrivelsen stiger, dag för dag.

 

Med en viss erfarenhet ifrån en rad större organisationer skulle jag vilja påstå att det är ungefär så här det går till när det uppstår konflikter mellan en ledningsgrupp och en VD.

 

Så tar man ett steg ned från Parnassen så är det som nu sker kanske inte så ovanligt? En rad viktiga medarbeta är inte överens med högste chefen. De vänder sig då till ägarna och styrelsen med sin kritik.  Visst vore det bra om de först kontaktade sin chef, men det är inte säkert hon lyssnar…

De som makten haver gör en värdering av vad som verkar bäst för verksamhetens framtid och gör sig därefter av med chefen, eller ledningsgruppen. Eller båda.

 Under bara de senaste veckorna har ett handfull Vd:ar för andra organisationer och företag avgått. Eller fått avgå.

 Det som sker behöver inte vara någons fel. Olika tider kräver olika ledarskap. O personkemi är inte lika enkel som ”kemisk fysik”.

I grunden handlar den här frågan om något mycket viktigt, för Uppsala och för landet.

Framtiden för ett internationellt välkänt universitet med mycket stor potential när det gäller forskning och undervisning.

 Och den här omställningen  sker som sagt i Sverige, inte i Nordkorea, så de/den som avpolletterats erbjuds ett “gyllene handslag”, en välavlönad fritid eller ett vagt uppdrag.

Eller en plats i Paris…

 Välkommen till verkligheten!

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-02-18 14:23:36

En bra dag på - Sjukhuset

Idag skall jag inte klaga på Akademiska Sjukhuset. Och då har jag ändå passerat tre olika avdelningar på samma halvdag, med början i Akutmottagningen!

Det mesta flöt smidigt, personalen var högst hjälpsam och alltihop var över på drygt fyra timmar!

Bra jobbat! Tack!

 

Publiceras: 2014-02-15 18:00:19

Vår på prov

KOLTRASTEN! I går sjöng en Koltrast i "Södra Norby". Snödropparna har förstås redan stuckit upp, det är mer eller mindre deras plikt.

Men den vemodigt förtrollande trasten är alltid en nåd att få höra.

Akademiska fejder bleknar bort när man jämnför. Endast ett OSguld kan mäta sig.

En trevande vårmelodi är samma under, varje år.

Och idag blåser blötsnön bort varje vårtecken, förstås. Men jag har ändå hört den provspela, Våren.

Publiceras: 2014-02-14 15:20:56

Kom ut ur grottan!

Vad kan vi lära av Grottmänniskan? Inte så värst mycket om man skall tro Celsiusföreläsaren professor  Malene Zuk som igår höll ett roligt och tankevändande föredrag på Ångström.

Om du missade den, så finns den här

Publiceras: 2014-02-13 22:34:39

En ruggande Skvader?

Vad är det som händer på Uppsala Universitet, egentligen?

 Låt mig först försöka reda ut vad ett universitet är idag. ( Väl medveten om att detta är en fråga värdig en veckas seminarium på en kursgård.)

Ett modernt universitet är att likna vid en Skvader. En udda kombination mellan en gammal kyrklig organisation och en industriell linjeorganisation.

 I den gamla, klosterlika, kulturen väljer man ”den bäste ibland likar” som sin representant.

Inom den statliga kunskapsindustrin som skall "utbilda" halva befolkningen så tillsätts VD (Rektor) av ägarna, Staten.

 Inte konstigt att det blir slitningar och uppstår skavsår i en sådan konstruktion!

För den enskilde forskaren är "rektorsbråket" något som pågår någonstans långt borta – som åska på avstånd.

 För henne är ”Universitet” ett hyreshus där hon betalar för service och för att få använda lärosätets brevpapper när hon sänder i alla sina ansökningar.

Blir hon missnöjd med rummet så tar hon sina pengar/anslag och drar vidare. Helst till någon som ger henne en högre lön.

Studenterna? Ja, de flesta vet inte ens vad Rektor heter och för övrigt har de egna bekymmer.

Men inget hyreshus fungerar utan några som sköter om det, och ett Univeristet skulle aldrig utfärda ett enda utbildningsbevis om det inte fanns kompetent personer som skötte dessa sysslor. Och, Rektorer kommer och går, men personalen består.

 Men att en rektor skulle få sparken, som en chef för ett Kulturhus, eller en direktör för ett större sjukhus, bara för att ta några exempel, är fortfarande – nästan – otänkbart.

I vart fall ännu.

Publiceras: 2014-02-13 17:46:26

I Nature - igen

När jag ändå var på Ångströmslaboratoriet och lärde mig mera om evolutionen så passade jag på att prata med professor Per Ahlberg som i dagarna fått ännu en artikel publicerad i Nature. ( Det är ungefär som att ta en medalj i ett VM.)

Artikeln som redan är förträffligt refererad här i UNT handlar om hur våra käkar uppstod. Och då pratar vi inte om Grottmänniskor, utan om våra "förfäder" fiskarna!

Så det händer mycket positivt på det gamla univeristet också...

 

Publiceras: 2014-02-13 17:18:04

Utvecklingssamtal

Hur mycket grottmänniskor är vi egentligen? Ja, det var, något tillspetsat, frågan för professor Malene Zuks mycket intressanta och roliga förelsäning under Celsius-Linne dagarna.

Hon tog sig an en rad missförstånd när det gäller evolutionen och vad vi egentligen kan dra för slutsatser av den i dagens moderna liv. Och hon gjorde det på ett populärt och roande vis.

Hennes huvudbudskap var att evolutionen fortsatt arbetar enligt Cajsa Warg principen, den tar vad som redan finns och gör det bästa av det. Vad vi ser omkring oss är livsdugliga kompromisser - som fött fler avkommer än de andra. Evolutionen har inget mål. Människan är inte "Skapelsens krona".

Om du missat hennes show så finns den lyckligtvis här inom kort

 

Publiceras: 2014-02-13 12:12:09

En livsviktig nyhet

Det kom en mycket positiv nyhet från Uppsala Universitet i tisdags också.  Något som både Vetenskapsradion och Åke Spross här i UNT var snabba att rapportera.

Då meddelades nämligen att IMI, skall ha sin bas i lärdomsstaden.

IMI står för  Innovative Medicines Initiative och det är ett samarbete mellan Europeiska unionen och Efpia, den europeiska branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag

IMI skall leda det helt livsviktiga arbetet att snabbt hitta nya preparat som skadliga bakterier. Antibiotikan har varit en så stor välsignelse och rädda så många liv att vi lärt oss at ta det för givet. Nu har bakterierna allt mera börjar överlista våra medel. Det kallas evolution, men vi människor har också hjälpt dem på travegenom att slösa med antibiotikan, bland annat i djurfoder. En absurd användning som Sverige var först att sätt stopp för.

Nu ökar motståndskraften hos de elaka bakterierna och få larm skrämmer undertecknad mera än rapporterna om allt flera resistenta bakterier. Här är klockan verkligen fem i tolv när de gäller kampen att rädda miljoner liv!

En livsviktig nyhet!

Publiceras: 2014-02-12 21:10:56

Vem bör avgå?

Exceptionellt! Så får man nog ändå karakterisera det som idag hände på Sveriges äldsta universitet. En lång rad välkända och högt aktade företrädare för Uppsala Universitet kräver rektors avgång. Jag kan inte påminna att jag upplevt något likande.

 Att det har funnits problem och slitningar inom denna stora organisation har varit känt en längre tid. Sådana är snarare regel än undantag de lärde emellan.

 Men detta!? Det måste till bra mycket innan så här sansade personer tillsammans går ut på det här viset i offentligenheten. Bra mycket. Det mesta, om inte allt, har nog prövats av förlikning, kompromisser och samtal. Får man hoppas.

Alla frågar sig naturligtvis nu vad som har hänt. Vad jag förstår så handlar i grunden om hur man bör hanterar Rektorsrollen. Och hur man bemöter kollegor och personal.

Dålig personkemi, sa man förr.

Och  Rektor har redan förklarat att hon inte tänker avgå. Hon tänker -förstås -ta stid.

 Så konsistoriet står nu inför ett omöjligt val. Antingen avsätter de en rektor, vilket jag finner högst osannolikt. Eller så förlorar universitet i stort sett hela den övriga ledningen för universitet, vilket också är – otänkbart.

 Ändå måste konsistoriet välja. Eller väljer man att " att tillsätta en utredning?"

Ingen av lösningarna är så värst lyckade för Uppsala Universitets framtid.

 

Och även de båda universiteten, UU occh SLU, ibland kan vara som slutna världar för oss vanliga medborgare så utgör de, tillsammans med Akademiska Sjukhuset, själva kärnan i den här staden. Uppsalas hjärna.

Det Uppsala nu upplever är en svårartad migrän.

 

Det är en ”akademisk strid” med ovanligt stora konsekvenser.

 

Fortsättning följer, tyvärr...

Publiceras: 2014-02-07 16:21:51

Pengar och pister

Idag invigs Vinterolympiaden. Eller PS som man väl borde kalla det, Putins Spel. Det ryska folkets fäbless för fadersgestalter är både intressant och skrämmande.

För oss svenska innebär TV-festen en annan nyhet. För första gången är inte det inte public service som håller i kamera och mikrofoner i OS, utan ” de kommersiella kanalerna”.

I princip bra, kanske, vi vill ju inte han bara en röst att lyssna till, som i Ryssland, men också problematiskt. Jag är ingen sportfantast men så mycket vet jag att TV sportens kommentatorer generellt är betydligt bättre på sina uppgifter än de nya ”alternativa”.

För att inte tala om Radiosporten som ofta är mästerliga.

I går var det smyginledning av ”lekarna” med lagtävling i konståkning och annat. Den beundransvärda Carolina Kluft satt i studio. Låt oss hoppas att hon led av premiärnerver, för jag led med henne.

Men tyvärr talar tidigare erfarenheter inte till ”de fria” kanalernas fördel.

 

Orsaken till att SVT inte har fått de fulla rättigheterna till OS heter självklart pengar. Pengar är en fråga om prioriteringar.

 Mitt förslag inför kommande spel är därför enkelt, halvera alla Mellosändningar och lägg dem på de olympiska spelen vart fjärde år

 

För om nu svensken 2014 verkligen behöver så mycket skådespel, och så lite bröd i TV-utbudet så föredrar jag idrott istället för en i evighet utdragen idoluttagning.

 

Och public service har som bekant andra mål än att ha högst tittarsiffor…

 

Så låt oss hoppas att OS 2014 blir till ett undantag, ett PS i historien, på flera sätt.

 

Publiceras: 2014-01-30 00:19:41

Den nya skampålen

Brott och straff i Sverige 2014. För några dagar sedan startade en ny ”nättjänst” som avslöjade om din granne var dömd för något brott inom de senaste fem åren. Protesterna kom nästan innan registret låg ute – och gav väl en hel del gratis reklam, kan jag tro.

Nu har något ”hackat” sig in på servern och lagt ut alla uppgifter - gratis.  Så kan det gå när inte datorhaspen är på!

 Men, för ytterligare några dagar sedan var samma presskår djupt indignerad över att den förre polismästaren i Uppsala nu skulle släppas ur fängelset.

Man visade bilder på honom, repeterade alla hans brott en gång till och lät offren vittna igen.

 Extra upprörande var det tydligen att han skulle bli fri ”innan hela straffet var avtjänat”.

 Nå, även personer som mördat kan släppas fria ” innan deras straff löpt ut”, enligt nuvarande svensk rättspraxis.

 Och än mera absurd blir den här nya domaredansen när rätten börjar avkorta straff för dråpare med motiveringen att den skyldige lidit av att exponerats i pressen!

 Med den logiken borde ju den vedervärdige polisen från Uppsala ha släppts för länge sedan!

En helt annan - men nog så viktig - fråga är givetvis vilken vård som "Kriminalvården"  ger?

 Av detta kan man lära sig att media är den verkliga domstolen. Eller möjligen de som köper tidningarna.

Steget mot ett gammalt ohederligt pöbelvälde är då snubblande nära.

Och i den digitala värld vi lever i kommer de som döms av dessa ”lösnummerdomstolar” att hängas ut på evig skampåle.

Publiceras: 2014-01-26 14:34:26

En fläckfri historia?

Idag sprider vår närmaste stjärna sitt ljus över Uppsala. Men vad händer egentligen där uppe, på Solen?

”Även Solen har sina fläckar”, brukade min mor säga, Och det är just dessa gigantiska områden på solen som förbryllar forskarna.

För fläckarna brukar variera enligt en elvaårig cykel och i år är vi inne i den mest intensiva perioden av en sådan cykel.

Men – något stämmer inte. Solfläckarna är betydligt färre än vad man kunde förvänta sig. Och ser man tillbaka i mätningarna så ser man att fläckarna har minskat ett bra tag nu. Varför, vad är det som händer med vår närmaste stjärna? Ingen vet riktigt säkert.

SVT sände nyligen ett rätt bra program om den här upptäckten "Det våras för solen" i Vetnskapens värld och idag skriver Maria Gunnther  i DN om fenomenet.

Naturligtvis saknas det inte teorier.

Har vi till exempel upptäckt en ny variation i Solens liv? En längre cykel som vi inte noterat förut? Och vad innebär det i så fall för livet på vår planet?

Skulle denna variation rent av kunna vara orsaken till de mindre istider som vi vet drabbat jorden då och då?

Det är inte omöjligt. En mindre istid orsakade förr missväxt, svält och död. Men vilka blir konsekvenserna idag, i den globala uppvärmningens tid?

 Så nästa fråga blir förstås, kan denna lägre intensitet hos den livsviktiga stjärnan i vår närhet motverka, ja, rent av helt sudda ut våra mänskliga synder?

 Nej, förmodligen inte.

Forskarna räknar, enligt dagens DN artikel, på att det handlar om bara 0.1 grad i mindre medeltemperatur.  Inte så mycket att komma med när vi fruktat ett par graders stegring av jordens temperatur.

Fast, ursäkta att jag tjatar, ingen vet med säkerhet.

 För samma visa är det med den andra sidan av beräkningen, nämligen exakt hur mycket våra utsläpp kommer att höja medeltemperaturen. Här arbetar IPPC med några olika kurvor. I en del av fall stiger feberkurvan brant, i andra mindre drastiskt.

 Möjligen kan man redan nu säga att feberkurvan följer de mera dramatiska förutsägelserna, men, ja, ni vet, ingen vet säkert.

 

Det är lite som att leva granne med en aktiv vulkan. Och även dessa gigantiska blåshål från Jorden heta inre påverkar vårt klimat.  För kraftiga vulkanutbrott leder till stora mängder av stoft i atmosfären vilket förhindrar solens strålar att nå Jorden, vilket gör att vädret blir kallare.

Ja, riktigt gigantiska vulkanutsläpp kan faktiskt också leda till mindre istider.

Ytterligare en osäker faktor i ekvationerna om klimatet, alltså.

Här är frågan, hur ofta det då sker sådana här stora utbrott? Ja, enligt den senaste forskningen, inte så ofta som vi trott. Bjässarna ibland världens många vulkaner verkar nämligen ha – just det – en annan livscykel än de mindre. Men, de skulle mycket väl kunna inträffa i morgon…

 

Ja, så kan man fundera när man tittar upp på den bleka januarisolen här i lärdomens stad.

Och på tal om beräkningar, glöm nu inte att räkna fåglar vid fågelbordet!

Trots att de kan var nog så svårt så är den kalkylen an barnlek jämfört med att räkna ut hur vädret blir i januari 2024.

Publiceras: 2014-01-24 22:12:44

Gates elva bud

I kväll var Bill Gates med på Skavlans show i SVT. Trots att jag mest använd datorer ifrån Steve Jobs MAC så är jag oerhört imponerad av av det arbete som Gatesstiftelsen gör. Och, hans elva bud är inte heller så dåliga ;-)


Regel nr 1: Livet är inte rättvist – vänj dig vid det.

Regel nr 2: Världen är inte intresserad av ditt goda självförtroende. Världen förväntar sig att du uträttar något INNAN du är nöjd med dig själv.

Regel nr 3: Du kommer inte att tjäna 400 000 om året direkt efter slutad skolgång. Du kommer inte att bli VD med betald mobiltelefon förrän du har gjort dig förtjänt av bådadera.

Regel nr 4: Om du tycker att dina lärare är hårda, vänta tills du får en chef. Hans anställningstrygghet är beroende av resultatet.

Regel nr 5: Att vända hamburgare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett annat uttryck för att vända hamburgare – det kallades ”en möjlighet” (opportunity).

Regel nr 6: Om du strular till det så är det inte dina föräldrars fel. Gnäll inte över dina misstag utan lär av dem.

Regel nr 7: Innan du var född var inte dina föräldrar så tråkiga som de är nu. Dom har blivit sådana genom att betala dina räkningar, tvätta dina kläder och lyssnat till dina tirader om hur cool du är. Så innan du försöker rädda regnskogarna från parasiterna i dina föräldrars generation, börja med att avlusa garderoben i ditt eget rum.

Regel nr 8: Skolan kanske har förbjudit snacket om vinnare och förlorare men det har inte verkligheten. På vissa håll i skolan har man tagit bort beteckningen underkänd och det ger dig upprepade chanser att komma med rätt svar. Detta har INGEN som helst likhet med det verkliga livet.

Regel nr 9: Livet är inte indelat i lov och ledigheter. Du får inga lediga somrar och mycket få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa dig att hitta dig själv. Gör det på din lediga tid.

Regel nr 10: Det som visas på TV är inte det verkliga livet. I verkliga livet måste människor gå till jobbet om dagarna.

Regel nr 11: Var snäll mot nördarna. Det finns stora möjligheter att det slutar med att du är anställd hos en.

Publiceras: 2014-01-23 11:50:00

C boven?

Förkyld? Då kan du mycket väl vara invaderad av ett sådant här virus!

Viruset som är ett så kallat rhinovirus och kallas ”C” av virologerna verkar ligga bakom de lite värre snuvorna, inte minst hos barn. Och nu har man för första gången fått fram en tredimensionell bild av den här boven. Det är professor Ann Palmenberg i Michigan som fått fram den tredimensionella bilden av viruset och " gett snuvan ett ansikte", berättar Scientific American.

Så nu vet forskarna hur alla de tre virustyper som orsakar förkylningar ser ut.

För enkelhetens skull kallar man dem A, B och C.

I och med att fått en bild av hur virusets yta ser ut kan man hitta nya sätt att hindra dem att fästa sig på våra celler och ta sig in i dem.

 

Och på tal om vad man bör göra när man är förkyld så ger matematikern David Earn ett råd i tidskriften Science. Stanna hemma!

David Earn har räknat ut att fem procent av influensafallen orsakas av att människor tar ett piller och går till jobbet. ( Influensa orsakas av de nya varianter av influensavirus som varje säsong sveper över världen.)

Varför skall stanna hemma? Jo, får om man stoppar i sig febernedsättande så så hindrar man dels kroppens egna försvar som består i just döda viruset med en högre temperatur, dels smittar man naturligtvis ned sina arbetskamrater och hjälper viruset att sprida sig vidare.

Publiceras: 2014-01-22 15:43:22

Vårdvalet 2014?

Sjukvården är den viktigaste valfrågan! I vart fall enligt en SIFO undersökning som SVT nyhetsredaktion låtit genonföra. Intressant! Och högst relevant. Få saker avslöjar ett samhälles förmåga att vara medmänskligt som hur vi tar hand om våra sjuka. Ja, jag hävdar att organiserad sjukvård verkligen hör till det som verkligen skiljer oss ifrån de andra djuren ;-)

Samtidigt läser jag i UNT att Akademiska Sjukhuset gick med förlust under 2013. 200 miljoner i röda siffor. Inte så bra förstås, men ett viktigare nyckeltal är väl ändå hur många människor som botats ifrån olika lidande? Ja, rent av räddats till livet?

Det är därför med viss glädje jag läser att Akademiska har rankats som trea ibland landets univeristetssjukhus av tidningen Dagens Medicin.

Ambitionen måste självklart vara att rankas som etta, av patienterna...

SVT håller nu på att granska vården och äldreomsorgen. Utmärkt! Public service som gör det befogat att betala licensen. Och andra hänger på, ett bra drev?!

Frågorna är inte enkla. Det handlar inte bara om " mera reusrser". Sverige har ibland den högsta läkartätheten i världen och en undersöknings visade nyligen att de pengar som satsats på vården i stort sett gått till - höjda löner.

Många debattörer tycks också tro att resurserna är oändliga. Så är det inte. Olika intressen ställs alltid emot varandra inom politiken. Det är i själva verket det som ÄR poliitk.

Så valets viktigaste frågor kräver genomtänka förslag, inte rubrikskapande utspel, men det som är viktigt är sällan lätt...

Publiceras: 2014-01-14 09:33:48

Ett skådebröd

I de glada galornas tid. I kväll firar vi en person som räddat hundratals liv, en annan som gett femtio människor arbete och en kvinna som betalat massor av skatt till ” vård, skola och omsorg”.

Hela Sveriges Radio avslöjar vem som är framröstad som landets bästa lärare.

Victoria delar ut priser till Sveriges tre bästa forskare!

Alltihop tillsammans med våra mest folkkära artister. Moreus har komponerat en polska som heter Uppfinnarens dans.

Ett firande av kunskap och kretivitet, inramat med glitter, kändisar och stoj.

Direktsänt av den public service TV vi alla är med och betalar till, antingen vi vill eller ej.

 

Nej, så är det naturligtvis inte. Hur skulle det se ut om vi hyllar läkare, entreprenörer och pedagogar?! Som om vissa skulle vara mera värda än andra? Skäms! Tillbaka i Jantevrån med dig!

Istället bjuder vi nu på en helkväll med duktiga människor som hoppar högt, eller långt, eller är rasande duktiga med en liten boll.

 

 

Märkligt nog är väldigt få ungdomar intresserade av fysik eller kemi. Och tur är väl det för det finns snart inga lärare som är kunniga i de ämnena. Skolans resultat dyker och det uppstår inga nya stora svenska företag längre.

Idrottstjärnornas inkomster verkar nu inte rikitgt räcka till att betala för ”vård, skola och omsorg”. Och förresten är de skrivna utomlands.

 

Detta är inte bröd och skådespel, vi har kommig betydligt längre än Romarna, detta är skådespel om skådespel.

 

Det är galornas månad . I en galen värld…

 

Publiceras: 2014-01-14 02:43:17

En galen idé

I kväll firar vi en person som räddat hundratals liv, en annan som gett femtio människor arbete och en kvinna som betalat massor av skatt till ” vård, skola och omsorg”. Hela Sveriges Radio avslöjar vem som är framröstad som landets bästa lärare.

Vetenskapsrådet delar ut priser till Sveriges tre bästa forskare!

Alltihop tillsammans med våra mest folkkära artister. Inramat med glitter, kändisar och stoj. Direktsänt av den public service TV vi alla är med och betalar till, antingen vi vill eller ej.

 

Nej, så är det naturligtvis inte. Hur skulle det se ut om vi hyllar läkare, entreprenörer och pedagogar?! Som om vissa skulle vara mera värda än andra? Skäms! Tillbaka i Jantevrån med dig!

Istället bjuder vi nu på en helkväll med duktiga människor som hoppar högt, eller långt, eller är rasande duktiga med en liten boll.

 

Det är galornas månad . I en galen värld…

 

 

Publiceras: 2014-01-13 19:40:32

Pressens huvudvärk

Är Alvedon också farligt nu? Ja, redan när jag såg pressmeddelandet ifrån Uppsala Universitet förstod jag hur detta forskningsresultat skulle ”tolkas” i pressen under dagen. Larm och risker säljer, inte minst i ”trygghetsnarkomanernas land”.

Men, vad forskaren bakom rapporten försökte säga när jag hörde honom var ” att paracetamol ( den verksamma substansen ibland annat Alvedon) i stora mängder och under lång tid kan påverka hjärnutvecklingen hos unga möss.”

Forskarna har alltså injicerat ämnet i ” stora mängder”. Och mängden/dosen har alltid stor betydelse. Liksom hur länge man utsätts för ämnet.

Om man bara fick önska en enda sak som den svenska skolan borde lära ut så är detta. Dosen.

Det mesta är ” giftigt” i allt för stora mängder!

Sedan är och människor är – faktiskt- inte helt identiska. Det är extra svårt att dra slutsatser när det gäller beteende ifrån mus till man. Det är bland annat därför som forskarna nu vill använda apor i fler experiment som gäller vårt svårfångade psyke. En önskan som i sig kommer att leda till debatt…

Men Uppsalaforskarna har helt klart hittat ett tidigare obevisat samband och det skall man givetvis följa upp.  Vad även den här studien understryker är hur känsliga våra hjärnor för olika typer av påverkan under sin utveckling.  Ofta talar man om tidsperioder, eller fönster, i hjärnans utveckling som är extra viktiga. Det är verkligen en lärdom att ta till sig. Inte minst när det gäller alkohol och andra droger.

Så skall man fortsätta att ge Alvedon till barn? Ja, med största sannolikhet är det ofarligt. Mera säker än så kan man inte vara i den osäkra och rätt outforskade värld vi lever i.

Som i allt annat får man väga risk mot nytta.

Och som vi alltid brukar foga till som vår brasklapp, mera forskning behövs!

Publiceras: 2014-01-10 13:07:22

Människan bakom genom-brotten

Forskarliv. Så heter det nya radioprogram som startas av Vetenskapsradion i morgon. Lyssna direkt klockan 08.50 eller via nätet, ”när du vill”.

 Den här nya satsningen gör en gammal radioräv lite extra glad. För en svaghet med svensk journalistik kring vetenskap har alltid varit att den inte ser människan bakom alla idéer och allt slit. Om man jämför med politisk journalist och kulturjournalistik är skillnaden högst märkbar. Här står kanske personen allt för mycket i fokus.

Det enda undantaget inom bevakningsområdet vetenskap har varit de årliga porträtten av Nobelpristagarna. Och den vinkeln har märkbart bidragit till att göra dessa radiostunder lite mera levande.

Men bytet av perspektiv är inte okontroversiell. Svenska forskare är inte alltid bekväma med frågor kring sin person eller den typ av skildringar som konsekvent används av den danska journalisten Lone Frank

Och utmaningen är naturligtvis att göra de programmen till bra journalistik, inte till endimensionella hyllningar. Här finns det en rik internationell presstradition att bli inspirerad av.

Nå, jag lyssnar med stort intresse klockan 08.50 nu på lördag.

Sedan skulle jag önska mig att ett program av typen ”Ring Kulturradion” också av Vetenskapsradion.

Publiceras: 2014-01-08 22:01:17

Den lutande kurvan i PISA

PISA, PISA och PISA. Så lyder upptakten på supervalåret. För i tiden var det ” vård, skola och omsorg” som skanderades. Lite mera varierat kan man tycka.

Jag sitter här och undrar lite över några frågor som jag inte fått svar på. Kanske har någon vaken och ambitiös reporter redan besvarat dem, jag följer inte debatten professionellt? Men om det är fler än undertecknad som missat dem så ställer jag ändå mina frågor?

Exakt hur går de mätningar till som ligger som grund för PISA? Vad är det som mäts och vad är det som inte kvantifierats? Hur tillförlitliga är mätningarna och därmed resultaten? Hur representativa och statistiskt säkra är resultant? Hur många elever måste prestera sämre för att siffrorna skall försämras på det redovisade sättet?

På vilket sätt tolkar de som själva håller i undersökningsmaterialet det de funnit? Vilka förklaringar har de till att ” svenska skolan” sjunkit i jämförelsen?

Ja, så där skulle man kunna hålla på. Det finns kort sagt en rad liknande frågetecken att räta ut. Om man nu var en så kallad undersökande journalist.

Det är inte alls säkert att siffrorna därmed skulle bli mera smickrande för den svenska skolan, men då skulle man i vart fall ha en säkrare grund att diskutera utifrån.

Nu tävlar pressen och politikerna istället om att dra slutsatser, och komma med mer eller mindre drastiska förlag till förändringar, utan att den här analysen är klar.

Plötsligt skall våra barn börja tidigare i skolan, trots att en forskare som analyserat just detta inte funnit att det är ett bra förslag. Tvärtom.*

Man har liksom inte tid att tänka efter före.

Jag fruktar att denna superstress kommer att bli kännetecknande för årets valrörelser.

Snabb, snabbare, snubblande...

*(Att sedan Aktuellt lägger betydligt mindre tid åt att låta "vanliga människor" i Stockholm tycka något än åt en professor som kan något om frågan är bara som väntat.)

 

Publiceras: 2014-01-07 16:30:00

Feta rubriker

Ät dig glad!. Idag var det dags igen, för nya käcka råd om vad vi skall förtära.

 Den här gången har man, på statistik väg, hittat ett samband mellan vad vi äter och om vi blir deprimerade. Själv blir jag, om inte deprimerad, så lite betryckt över alla snabba slutsatser som omedelbart skall dras av nya rön. Okritisk.

 För hur säkert är slutsatsen?

 Ja, materialet är förvisso stort. Resultaten bygger på uppgifter inhämtade ifrån 44 00 sjuksköterskor i USA. Det är bra.

 Men, det finns trots det rätt många invändningar att rikta emot rekommendationerna.

 En är att vi inte har någon förklaring till varför en person blir deprimerad av att äta fel mat. Vilket ämne i smöret påverkar humöret? Forskarna spekulerar i att kosten påverkar immunsystemet - men det är just bara spekulationer.

 Tills man har kartlagt orsaken ( eller snarare kedjan av orsaker)  kan sambandet mycket väl vara en falsk analogi.

 Ungefär som nedanstående figur om samstämmigheten mellan konsumtionen av organisk mat och ökningen av autism i USA. ( Nej, så är det inte!)

 Eller att antalet födslar i ett visst område råkar samvariera med antalet anlända storkar i trakten.

 Man kan även fråga sig vad som är orsak och verkan. Det skulle ju också kunna vara så att en person som är nedstämd tröstäter sådant som ger omedelbar behovstillfredsställelse, det vill säga fet och söt mat.

Eller att vissa av oss har en genetisk disposition för att bli feta och/eller deprimerade?

Kanske har vi fel bakterieflora i magen?

 En annan viktig reservation är att vi alla har svårt att minnas exakt vad vi åt för bara några dagar sedan.

I den aktuella undersökningen har man alltså frågat sjuksköterskorna om deras matvanor under en rätt lång tid.

Är deras minne verkligen så mycket bättre?

Undersökningar om både mat och sexualvanor har en bevisad tendens att visa vad de svarande vill att de skall visa. Det vill säga man friserar sina hågkomster betydligt.

 Forskarna kan mycket väl vara något på spåren. Deras hypoteser stämmer för övrigt rätt väl med de officiella kostråden som ges av svenska myndigheter. Men frågetecken är ännu många flera än utropstecknen.

 Så när pressen nu snickrar ihop sina egna kostråd utifrån den senaste undersökningen tar man på sig ett rätt stort ansvar.

 Fast råden kanske inte får så stora konsekvenser för vi tenderar vi all att ta åt oss av det som passar oss. När LCHF var som mest populär ökade konsumtionen av både fett - och godis. Däremot sjönk försäljningen av lightprodukter och bröd.

 Numera är det ju 5:2 dieten som råder. I vart fall till den nästa upplagan skall säljas.

Till dess fortsätter jag att dricka mina 34 koppar kaffe om dagen ;-)

 

Slutligen, äta bör man, ändå dör man.

Publiceras: 2014-01-01 21:39:29

I fred från tvivlen?

Barbara Hendricks sjunger underbart. Uppsala Kammarkör likaså.

Hela Nyårskonserten är en upplevelse – som vanligt. Personligen faller jag lite extra för Ulf Englunds gitarr som ackompanjerar Hendricks, men Drottningholms Barockorkester är säkert också excellenta. 

Nu tänkte jag inte recensera musiken eftersom det inte är något jag behärskar, bara tycker om.

Men i året Nyårskonsert dominerar temat “Fred”.  Sverige har nu varit förskonat från krig i 200 år! En ynnest att stilla bedja om för många andra länder. Till exempel de flesta av våra Europeiska grannar. 2014 är det också hundra år sedan första världskriget började.

Så professor Peter Wallensteen får ta emot Svenska Freds- och skiljedomstolens pris på scenen.

Vilket är ungefär lika oväntat som att Zlatan får Guldbollen - men naturligtvis lika välförtjänt.

Fenomenet Jan Eliasson håller ett av sina många tal och det är bara att kapitulera inför den suveräna professionalismen. Han skulle säkert kunna hålla samma välkomponerande tal om man så väckte honom mitt i natten.

 

Men - när jag sitter där och lyssnar på dem som predika för de redan frälsta känner jag ett behov av att säga emot.  Kanske är det alla akademiker emeritus omkring mig som utlöser denna reaktion?

För det är inte så svårt att vara för fred, men vad gör man när det inte längre går att herr Hitler till rätta? Och vem skall då komma till de svagas räddning? Vem bär på ” den stora påken” när man förhandlar med råskinn? FN eller EU? Det är bara att tänka på vad de gjorde, eller snarare, inte gjorde i forna Jugoslavien, eller på Cypern, eller i Syrien eller i forna Sudan eller …

 

Och jag tvivlar starkt på att Putin lyssnar på ” våra politiker”. Eller, för den delen, den amerikanska kongressen och de som bestämmer i Kina. Sveriges inflytande är betydligt mindre än vad vi vanligen vill tro.

Dessutom undrar jag om fredsforskningen räknar med människans natur, det vill säga även den mera istadiga biologiska delen, i sina kalkyler?

 

Men det är bara min lite griniga, ifrågasättande, sida som muttrar.

Och Jan Eliasson utmanar i sitt tal oss “journalister” att skriva om positiva skeenden, så låt gå.

Det har precis blivit ett nytt år så låt oss hoppas att alla de fredliga människor framgång i striden. Att fler länder kan få fira långa perioder av fred.

För precis som Eliasson är inne på så bygger alltihop på tillit mellan människor i det egna landet, på att vi litar på varandra och att vi inte utnyttjar varandra för mycket.

 

Om vi sedan år på väg mot större tillit i det svenska samhället är en annan fråga…

 

Så många bilder ifrån evenemanget lär det inte bli eftersom konferenciern införde ett slags fotoförbud, vilket blir lite lätt absurt när en video av en döende människa inlagd på sjukhus just friats av en domstol med hänvisning till ”yttrandefriheten”.

Istället kunde han kanske ha bett publiken att vaccinera sig mot kikhosta nästa gång. För denna afton verkade en allt för stor del av publiken lida av denna åkomma...

 

 

Publiceras: 2014-01-01 15:16:51

Gott Nytt År!

Wienervals och backhoppning. Så ser nyårsdagen ut för oss stugsittare.  Vackert och spännande. Kommer at tänka på hur bortskämda vi ”mediakonsumenter” är året 2014. Kameror överallt, snabba klipp och professionellt producerad verklighet. Bildproduktionen från dagens Strausskonsert hade för några år sedan bara gått att finna på MTV. Men vi vänjer oss snabbt.  Tempot stiger för varje år. Om vi till äventyrs ser en tio år ”gammal” Tv-produktion så uppfattar vi den lätt som olidligt långsam och tråkig.  Och vad värre är, vardagen blir också plågsamt händelselös.

 

Nå, vackert är det och musiken lever. Detta är Österrikes stund på den internationella scenen. Ungefär som vi gärna tror att omvärlden uppfattar sändningen ifrån Nobelmiddagen. Men nyårskonserten från Wien köpt av ungefär 90 länder och vad jag har hört så var det bara Belgien som var intresserade av att se folk äta i Stockholms Stadshus förra året.

 

Jag ber härmed att få tillönska alla mina läsare ett fantastiskt 2014. Och skyndar till Nyårskonserten i Aulan på Uppsala Universitet…

 

Publiceras: 2013-12-22 15:15:36

Om oändligheten

Mörkt nu. Vi har just tagit oss igenom årets kortaste dag, även om de kommande dagarna inte är speciellt mycket längre. Någon minut högst.

Alltihop beror på att vår planet vacklar fram i en elliptisk bana runt solen med en hastighet av 107200 kilometer i timmen. Vilket är lite svårt att tro när man står i den oändliga kön till kassan.

Publiceras: 2013-12-10 12:00:57

Ett ljus i mörkret

Om Nobel och ljushuvuden. Nu är dagarna så korta att om man blinkar till så riskerar man att missa dagens ljus.

Inte konstigt att vi stoppa in en rad högtider för att lätta upp stämningen. Nej, jag tänker inte Nobelfesten. Att Alfred Nobel dog den 10 december var nog en tillfällighet ;-)

 

Om detta evenemang har jsg redan skrivit alldeles för mycket.

 Några små saker bara, när TV:s uppklädda reportrar karskt konstaterar att ” idag är världens blickar riktade mot Sverige” tror jag möjligen det är en så kallad ”journalistisk överdrift”. Eller önsketänkande.

Speciellt när en legend som Nelson Mandela har gått ur tiden. 

Men även i normala fall är nog Nobelfesten “en svensk världshändelse”.  Underhållningsvärdet av ätande människor är begränsat.

 

En annan sak är det när prisen tillkännages. Då finns det lilla landet uppe vid polarisen i fokus. Och Nobelprisets betydelse inom forskarvärlden är större än vi kan föreställa oss.

 Mera bekymmersamt är journalistkårens förhållande till de ” vetenskapare” som belönas.

Dessa män, och ett fåtal kvinnor, ses som någon slags överbegåvade allvetare- med svar på världens alla utmaningar. I själva verket är de tvärtom hårt specialiserade genier som varit instängda på sitt laboratorierum de senaste femtio åren.

 Programmets ”Snillen spekulerar” är således en lysande ide´, förutsatt att man frågar de deltagande experterna om det de ägnat sitt liv åt - och kan - vetenskap. Nu är så sällan fallet. Resultat blir därefter, ungefär som när man frågar Miss World om världsfreden.

 Det verkligt goda med Nobelprisen är att vi lätt kan locka hit världskända forskare som föreläser om sin forskning. Deras spaningar in i det hittills okända är långt mera spännande än mat, kläder och dans! Fast när pristagarna föreläser är har pressens intresse slocknat, precis som lyskraften i den svenska skolan…

Visa kommentarer (1)

BLOGGARE

Namn: Jan-Olov Johansson

Ålder60 år

Familj: Fru och tre vuxna barn

Bor: I Norby, Uppsala

Gör: Vetenskapsjournalist, agronom och yrkespatient

Gillar: Djur, natur, vetenskap och intressanta människor

Ogillar: Alla former av fundamentalism

@jolov på Twitter:

 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »