Bild på bloggaren


Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.Följ min blogg med Bloglovin


Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-14 12:00:16

Saxon till Sverige i vinter

 

Saxon lade för ungefär en timme sedan upp en bild på sin Europaturnéplan för kommande vinter. Av den framgår att bandet kommer till Sverige för två spelningar i november. 

8/11 Münchenbryggeriet Stockholm

9/11 Trädgår'n Göteborg

är datumen som gäller.

Med sig på turnén har man Skid Row, de kommer dock inte att delta i Sverigedatumen. 

Publiceras: 2014-04-14 11:55:50

Sparzanza ställer in i Uppsala

 

Karlstadbandet Sparzanza som skulle ha besökt Svandammshallarna den 26:e april har enligt sin Facebooksida tvingats ställa in sin spelning "på grund av personliga orsaker". 

Publiceras: 2014-04-12 17:01:57

Intervju med Pepper Keenan från Down

 

I onsdags så fick jag en pratstund på telefon med Pepper Keenan från Down. Down är aktuella med en ny EP kallad Down IV Part II som släpps i Sverige den 14:e maj.

 

 

Beskriv materialet på den nya EP:n.

Det är en naturlig fortsättning av vad Down alltid har gjort, det är tungt och svängigt.

Hur var inspelningen?

Det gick väldigt smidigt, inga problem alls, allt flöt på och vi behövde inte anstränga oss särskilt mycket för att få till bra grejer. Vi gick in i Phils(Anselmo, sångare i Down) studio där vi har spelat in det mesta av våra grejer och sedan bara körde vi järnet och satte låtarna.

Är det bara nytt material eller har några gamla låtidéer överlevt?

Nej för fan, det är bara nytt material alltihop. Inga överblivna prylar alls.   

Har alla bidragit lika mycket i låtskrivandet?

Ja, det tycker jag, Phil har skrivit texterna som vanligt och Bobby (Landgraf, gitarrist) har av förklarliga skäl inte bidragit lika mycket, men han har några riktigt fläskiga solon. Men Pat (Bruders, basist) och Jimmy (Bower, trummis) har bidragit i låtskrivandet i lika stor del som mig och Phil.

Var det ett hårt slag när Kirk (Windstein, gitarrist) lämnade bandet?

Både ja och nej, det gick rätt bra i och med att vi fick in Bobby så snabbt. Han har varit med oss som gitarrtekniker länge och vet hur Down funkar.

Kirk har inte bidragit till den här EP:n alls?

Nej.

Ni har fortsatt på EP-spåret, hur kommer det sig?

Det började egentligen som en tanke mellan mig och Phil och vi diskuterade det och kom fram till att det var en cool grej att göra. Vi ville ha en linjär rörelse. I ärlighetens namn så är inte Down så jäkla bra på att bara hänga i studion i långa perioder heller, haha.

Det är så vitt jag förstår tänkt att bli 4 olika EP:s, när kan vi förvänta oss del 3?

Ja, det stämmer. Vi räknar med att vara tillbaka i studion inom ett år.

Är det en för eller nackdel att i princip alla bandmedlemmar har andra projekt att ägna sig åt?

Jag tycker det är bra, det är nyttigt. Vi är ju alla musiker i första hand.

 När Corrosion Of Conformity återuppväcktes så var det mycket snack om att du skulle vara med, så blev det inte.

Nej, du vet, det var mycket rykten. Vissa bokare försökte marknadsföra det som om jag skulle vara med, sedan fick jag en massa skit när det inte blev så fast jag inte hade något med det att göra.

Men du kan tänka dig att spela med dem i framtiden?

Absolut! Men det är mycket som ska klaffa. Jag har fullt upp med Down och de gör det bra som trio. Vi pratar ofta med varandra och det skulle vara hur kul som helst. Men i ärlighetens namn så skulle jag inte kunna spela med Down och Corrosion Of Conformity samtidigt. Det är en tidsfråga. Men jag ser fram emot att spela med Corrosion Of Conformity någon gång i framtiden.

Så det finns inget ont blod eller gammalt groll mellan er?

Inte alls.

Är det uteslutet med fler fullängdsalbum för Down?

Definitivt inte. När vi har gjort klart den fjärde EP:n och turnerat med den så kommer vi nog att ta en längre paus. Då har vi vräkt ut 24 låtar och de måste få vila lite. Sedan får vi se. Kanske gör vi ett coveralbum.

Vilka låtar skulle du vilja ha med på ett coveralbum?

Det kan jag inte avslöja för dig här nu, det är en hemlis! Hehe.

Har du hört det nya Dio-tribute-albumet?

Nej faktiskt inte, vilka är med där?

Anthrax, Motörhead, Doro, Metallica för att nämna några.

VA? Varför i helvete är inte Down med där? Vi har ju turnerat med Dio. Vem ger ut albumet?

Jag vet inte, men jag tror att hans exfru Wendy är inblandad.

Jag ska kolla upp det där, tack för tipset!

Hur ser planerna ut för resten av 2014?

Vi ska turnera utav helvete både i USA och Europa!

Är det svårare att vara musiker i dag än förr?

Nej, jag tycker inte det, kanske för att vi i Down inte bryr oss så mycket om vad som händer i branschen eller för den delen utanför Downs värld. Vi spelar inte spelet skulle man kunna säga.

 Vad tror du om hårdrockens framtid?

Jag tror framtiden är ljus, speciellt med tanke på alla grymma svenska band som poppar upp hela tiden.

Exempelvis?

Witchcraft och Ghost för att nämna några. Ghost är kanske inte så mycket metal men vilken jäkla låtskrivare de har! Det är väldigt inspirerande med de här nya unga banden som bara kommer upp och sparkar arsle.

Lyssnar du på mycket modern metal?

Nej, det blir mest old school grejor.

Lyssnar du på annat än metal? Jag intervjuade Mark Morton (Gitarrist i Lamb Of God) i somras och han berättade att han lyssnar väldigt mycket på hiphop.

Kul för honom, själv behöver jag inte lyssna på hiphop eftersom jag bor i världens svängigaste stad! (New Orleans)

Publiceras: 2014-04-09 11:19:50

Black Label Society och Machine Head till Sverige i sommar

 

Hårdrockssommaren 2014 blir bara mer och mer aptitlig för varje dag som går. Nu är två nya toppnamn på ingång. Strängbändaren Zakk Wylde kommer till Karlstad och gratisfestivalen Putte i Parken med sitt Black Label Society. Festivalen pågår mellan den 3-5 juli och bland övriga namn märks bland andra Sten & Stanley. Black Label Society är i dagarna aktuella med nya plattan Catacombs Of The Black Vatican. 

 

Machine Head ger sig i slutet av juli ut på en 15 spelningar lång Europaturné som enligt frontmannen Robb Flynn besöker mindre städer i stället för att fokusera på huvudstäderna och de större städer där de alltid spelar. Det kommer att bli en intim nedskalad klubbturné speciellt för fansen som inte har råd att resa så långt när de spelar i huvudstäderna. Turnén avslutas den 22:a augusti på Trädgår'n i Göteborg. En mer heltäckande turné utlovas i november/december.

 

Publiceras: 2014-04-08 21:50:13

JUST NU: Aerosmith Live från Whisky A Go Go

 

Den som är sugen på att ladda upp för Aerosmiths spelning på Tele2 Arena den 1:a juni kan just nu se en livestreaming från Whisky A Go Go i Los Angeles. En klubb som bandet spelar på för första gången sedan 1973. Detta görs för att marknadsföra och offentliggöra bandets sommarturné i USA tillsammans med Slash kallad Let Rock Rule. Det är bara att följa länken nedan. Rocka på!

Gitarristen Brad Whitford saknas för kvällen. Enligt uppgift så befinner han sig i Minneapolis för avslutningen av The Experience Hendrix Tour  där han har deltagit under våren.  

 

Publiceras: 2014-04-02 18:28:28

Accept avslöjar titel, omslag och releasedatum för sitt kommande album

 

Accept avslöjade i dag på sin hemsida att bandets tredje album sedan återföreningen 2009, tillika det tredje albumet med sångaren Mark Tornillo och producenten Andy Sneap har fått namnet Blind Rage

"Något hände med oss, något impulsivt och undermedvetet" säger bandets gitarrist Wolf Hoffmann som har skrivit huvuddelen av låtarna på skivan. "Den är vild och läskig och heter 'Blind Rage'" 

"Omslaget är gjort av Daniel Goldsworthy och visar hur besten övermannar oss, i blint raseri, över hela planeten. Vad vi än gör, när du än slår på Tv:n, det finns blint raseri överallt runt omkring oss, om det så är naturkatastofer eller mänsklig galenskap" säger Hoffmann  

Albumet släpps den 18:e juli.

 

Publiceras: 2014-04-02 17:22:03

Loch Vostok spelar in album nummer sex

 

Loch Vostok har påbörjat inspelningarna av sitt ännu obetitlade sjätte studioalbum i Studio BlueFlame. Nio låtar ska färdigställas för en tänkt release någon gång i höst. 

Bandet låter hälsa att detta kommer att bli deras mest intensiva album hittills. "Det är ganska få andningspauser på skivan" säger basisten Jimmy Mattsson.

Nedan går det att se det första inlägget i vad som utlovas bli en högst oregelbunden videoblogg från studion. 

 

Publiceras: 2014-04-02 17:12:54

Meshuggah gör superhelgen komplett

 

Meshuggah firar sitt 25-årsjubileum med en spelning på Gröna Lund i sommar. Lördagen den 31:a maj är det som gäller och därmed så är problemen lösta för de som funderat på hur de ska fördriva tiden mellan STHLM Fields på fredagen och Aerosmith på Tele2 Arena på söndagen.

Bandet utlovar en unik show med material från 1989-2012.

 

Publiceras: 2014-03-30 22:57:22

Intervju med Max Cavalera

 

Före Soulflys spelning i Uppsala den 13:e mars så fick jag en pratstund med den legendariska frontmannen Max Cavalera. Genom åren så har jag träffat många olika sorters människor i metalvärlden, men jag måste säga att det var väldigt soeciellt att sitta öga mot öga med just Max Cavalera. 

Den här turnén är mer av klubbkaraktär, hur skiljer sig en sådan spelning jämfört med festivalspelningar?

Det är grymt, mer intimt och en våldsam energi! Man är ju väldigt nära publiken så man kan känna energin från dem. Jag gillar det här mer än arenor, det är coolare, mer upphetsande.

Missförstå mig rätt, jag gillar festivaler också, festivaler är hur kul som helst men det är en annan sorts atmosfär. Soulfly är ett band som klarar av båda miljöerna. Vi gör bra ifrån oss på festivaler och vi gör bra ifrån oss på klubbar, men om man bara ser till energin så är det mer spännande med sådana här spelningar.

Du har en självbiografi på gång.

Ja, den släpps i april.

På engelska, eller hur? För den är väl redan släppt på portugisiska?
Den är släppt i Brasilien och Polen.

I Polen???

Ja, den är släppt i Polen men jag har ingen aning om varför det är så. Men den släpps alltså på engelska i april. Det blir hela historien, den tog tre år att göra klar. Den är skriven av en engelsk kille, Joel McIver, en riktigt bra författare. Han gjorde ett kanonjobb, boken blev riktigt cool. Dave Grohl har skrivit förordet. Det är många som bidragit, Mike Patton, Corey Taylor och Sean Lennon är några av de som intervjuats för boken.  Jag tror att det blir intressant läsning för fansen.

Vad var det som gjorde att du kände att nu är rätt tid för en självbiografi?

Det fans inte, jag menar, det blev bara….jag kontaktades av Joel McIver som frågade ”Vad skulle du tycka om att skriva din självbiografi?” Det kändes som en bra idé, jag har ändå hållit på med det här i trettio år. Så det var väl inte ett sämre tillfälle än något annat.

Fast du kanske har 30 år kvar i branschen?

Haha, ja, då får jag väl skriva en uppföljare om trettio år, men det här får duga så länge!

I Cavalera Conspiracy spelar du med din bror och i Soulfly med din son, din fru är din manager. Vad betyder familjen för dig?

Allt! Jag försöker att involvera familjen så mycket som möjligt i alla mina projekt. Att få spela med min bror har alltid varit grymt. Nu blir det då och då när vi kör Cavalera (Conspiracy) . Min son växte upp och blev en riktigt bra trummis så jag bestämde mig för att ge honom chansen att spela med Soulfly. Han gjorde ett kanonjobb på ” Savages” och han är grym live, folk verkar gilla att se oss lira tillsammans. Jag tror att alla vinner på det.

Den nya Cavalera Conspiracy-skivan är så vitt jag förstår i princip klar, är det något du kan prata om eller är det fortfarande hemligt?

Den är färdiginspelad men inte mixad eller mastrad. Men musiken är klar. Det är en riktigt snabb skiva. Jag har alltid velat göra en grindcore-skiva och den här är väldigt nära. Den är i alla fall så nära grindcore jag någonsin har kommit. Den är snabb, superenergisk, superbrutal! Den är brutal rätt igenom. Det finns inget melodiskt alls, bara brutalitet, så det är rätt häftigt! Den släpps i oktober.

Skiljer sig tillvägagångssättet när du skriver till Cavalera Conspiracy jämfört med Soulfly?

Vanligtvis så fokuserar jag bara på ett projekt i taget och då är det vad som gäller. Jag har inte en massa överblivet material liggandes. Eller jo, det har jag så klart, men jag har inget intresse av att gå tillbaka och rota i det när det är dags för en ny skiva. När jag bestämmer mig för att börja med en ny skiva så skriver jag bara för den. Det är lite som att slå på och av en strömbrytare från Soulfly till Cavalera Conspiracy. När jag slår på strömbrytaren så är det som att kliva in i en annan värld. Nu har jag gjort Cavalera Conspiracy-skivan och när det blir dags för en ny Soulfly-skiva så fokuserar jag på den på samma sätt.

Du nämnde ju att du gjort detta i trettio år, är det svårt att sätta ihop en setlist när det är dags för turné?

Ja, så klart, för det finns många låtar att välja på. Men det är ett lyxproblem. Det finns mycket schysst material att täcka av, men vi har fått till en cool blandning nu. Vi spelar en timme och fyrtio minuter, ungefär tjugofem låtar. Det är det längsta vi har spelat på länge men det känns bra.

Publiken får allt de vill ha, gamla Sepulturalåtar, Nailbomb, Soulfly.  


Foto: Miqe Erikzén


Men oavsett vad du spelar så kommer du alltid ha dem som bara står och väntar på Sepulturalåtarna. Hur känner du inför det?

Det är bra! Det stör mig inte alls, de låtarna är en stor del av mitt liv och min historia och jag skrev dem och sjöng in dem. Så det är klart att folk vill höra dem med originalrösten. Så då levererar jag vad de vill ha, klassikerna. De smälter in bra med Soulflymaterialet.

 

Du har ett annat projekt på g också som kallas Killer Be Killed, vad är statusen där?

Det började för ungefär två år sedan med mig och Greg (Puciato, sångare i The Dillinger Escape Plan)och tanken var väl att göra något i stil med Nailbomb, en slags naturlig fortsättning. Det var så det började men det blev helt annorlunda när vi fick in Dave (Elitch) från The Mars Volta och Troy (Sanders) från Mastodon på bas. Jag, Greg och Troy sjunger alla på plattan och den är färdig och mixad och släpps i maj. Det är en fantastisk skiva som jag är väldigt stolt över. Den är unik efter som vi sjunger på alla låtar alla tre. Den är väldigt annorlunda från allt jag har gjort tidigare, mer melodiskt än något jag gjort tidigare.

Du bor i USA sedan ganska långt tillbaka.

Ja, det ungefär 25 år nu.

Håller du koll på den brasilianska metalscenen trots det?

Absolut! Det händer grejor där hela tiden. Det är en spännande scen. Metal är ju väldigt stort, väldigt populärt i Brasilien. Det finns många bra band som Daath (inte det amerikanska bandet Dååth) och Offal. Jag håller kontakten med en del band men många av dem har bara släppt skivor i Brasilien så jag spelar bara med dem där.

I USA turnerade du nyligen med Havok, ett ungt spännande band. Vad tycker du om dem?

Bra killar och ett bra band. De tvingade Soulfly att vara på tårna eftersom de levererade en intensiv show varje kväll. Vi fick jobba hårt för att hålla jämna steg med dem. De brukar göra en cover på Arise och den sista spelningen på turnén så gick jag upp och körde den med dem. De blev så nervösa att de knappt kunde spela, haha! Men det blev fantastiskt bra till slut.

Foto: Miqe Erikzén


Finns det någon speciell musik som inspirerar dig?

Jag lyssnar på mycket ny musik som All Pigs Must Die och Trap Them. Jag gillar tyngre grejor som Armed For Apocalypse och Thy Art Is Murder som också ligger på Nuclear Blast. Suicide Silence är också grymma.   

Mycket nytt alltså.

Ja, men jag gillar så klart klassikerna också, tidiga Celtic Frost, Destruction, Kreator, Napalm Death, Entombed. Jag gillar både gammalt och nytt, varför välja?

Jag håller kontakten med många nya band, vi byter t-shirts och så där och de blir alltid glada när jag hör av mig. Ibland kommer det som en överraskning och då kan de bli lite chockade, du vet ”Max gillar oss!”

En läsarfråga, jag har en läsare som vill be dig att lista dina fem brasilianska favoritmetalband.

Dorsal Atlantica, Korzus, Mutilator, Daath, and Chico Science.

När du kliver upp på scenen i kväll, vilken låt på setlisten ser du fram emot mest?

Vi kommer att spela Unleash för första gången på länge i kväll. Det blir turnépremiär och min som Richie kommer att gästsjunga. Jag gillar de nya låtarna som Cannibal Holocaust från ”Savages”.  Men så klart också äldre Soulflyklassiker som Blood, Fire, War, Hate. Rise Of The Fallen de kvällar vi spelar den. Riktigt gamla grejor som Eye For An Eye är alltid kul att köra när publiken sjunger med du vet.


Foto: Miqe Erikzén


Vad händer mer under 2014 då?

Efter den här turnén åker jag i väg och gör Metal All Stars-turnén.

Ni kommer till Stockholm också.

Ja, men det börjar i Bulgarien. Jag kör fem låtar, det blir kort och intensivt men sedan blir det party. Det ska bli roligt att få spela och festa med Phil Anselmo, Joey Belladonna, Udo och Zakk Wylde. Jag känner ju alla de grabbarna, vi är goda vänner. Efter det blir det en ny sväng med Soulfly, vi ska turnera med Korn. Tolv spelningar i Ryssland, första gången för Soulfly i Kazakstan.  Sedan får vi se. Det blir förmodligen en turné med Cavalera Conspiracy.

Ingen Ukrainaspelning då?

Jag tror att det finns en Ukrainaspelning inbokad.

U.D.O. gjorde ju nyligen en hel turné där.

Ja, trots kriget, det är grymt! Jag är också sådan, jag skiter i politik, jag skiter i krig, jag vill bara lira!

 

Foto: Miqe Erikzén


Missa för allt i världen inte heller Max fru Gloria Cavaleras hemsida där fans av old school Sepultura verkligen får sitt lystmäte. 

Publiceras: 2014-03-25 10:33:42

At The Gates gör tre Sverigespelningar

 

Någon gång till hösten/vintern är At The Gates tillbaka med nya albumet At War With Reality som blir det första sedan Slaughter Of The Soul (1995).

I dag meddelar At The Gates att deras At War With Reality Tour når tre svenska städer i november.

27/11 Göteborg - Trägårn

28/11 Stockholm - Arenan

29/11 Malmö - KB

Förband på dessa spelningar blir Grave och Morbus Chron. Biljetterna släpps nu på torsdag den 27 mars kl 9:00.


Publiceras: 2014-03-24 23:25:49

The Haunted skjuter upp sin vårturné


The Haunted har beslutat sig för att skjuta upp sin vårturné eftersom arbetet med den nya skivan drar ut på tiden. Nya datum är presenterade i september-oktober i stället vilket gör att spelningarna läggs i direkt anslutning till släppet av skivan. 

Dessvärre innebär det också att den planerade spelningen på Harrys i Gävle inte blir av alls.

Gefle Hårdrocksklubbs ordförande Maria Strand förklarar i ett meddelande på GHK:s Facebooksida att det helt enkelt handlar om att det tänkta datumet i oktober hamnar för nära inpå bandets spelning på Getaway Rock Festival i sommar för att det ska vara hållbart att genomföra.  

För info om återlösen av biljetter till spelningen i Gävle se www.entregavle.se/?avd=info eller 026-159515

 

 


 

Publiceras: 2014-03-24 23:10:53

Lineupen till Stockholm Death Feast 2014 spikad

 

Årets Stockholm Death Feast går av stapeln lördagen den 17:e maj.

I år är det Kägelbanan på Södra Teatern som gäller i stället för Kulturhuset där förra årets evenemang huserade.

Klara band är:

Sectu
Deranger
Puteraeon
Souldrainer
Intestinal

Dessutom så headlinas kvällen av inga mindre än holländarna Hail Of Bullets

Mer info finns här

 

 

 

Publiceras: 2014-03-23 21:38:39

Metal All Stars update

 

Om en dryg vecka så är det dags för den omtvistade Metal All Stars-spelningen på Hovet i Stockholm. En kväll som när den utannonserades utlovades innehålla storheter som Rob Halford och Tom Araya. Efter några turbulenta veckor där alla inblandade skyllde på varandra så meddelades att så inte blir fallet.

Dragplåstren skulle i stället vara namn som Joey Belladonna, Udo Dirkschneider, Max Cavalera, Zakk Wylde och Phil Anselmo för att nämna några.

Vince Neil togs in som ersättare för Rob Halford. (!)

I dag startar det hela i Sofia i Bulgarien och i dag så meddelades att inte heller Phil Anselmo kommer att delta, även förre Megadethtrummisen Nick Menza har ställt in sitt deltagande och ersätts av före detta Manowartrummisen Kenny "Rhino" Earl.

Men redan nu på onsdag så finns följande herrar på plats på Harry B James i Stockholm för ett promotionevent mellan 20-22.

Joey Belladonna

Max Cavalera 

Zakk Wylde 

Ross the Boss 

Blasko 

Udo Dirkschneider 

Den 2:a april är det alltså dags för spelningen på Hovet men själv stannar jag hemma. Det har varit alldeles för mycket strul runt detta för att jag ska kunna ta det seriöst, dessutom så känns det för mycket jippo över det hela från första början. 

 

Publiceras: 2014-03-23 21:01:29

Sabaton släpper singel

 

I veckan släppte Sabaton den första singeln från kommande plattan Heroes och låten som heter To Hell And Back finns nu på bland annat Spotify.

  

 

 

Publiceras: 2014-03-21 23:53:18

Lords Of Summer

 

Det har väl knappast undgått någon att det har dykt upp en helt ny Metallica kallad Lords Of Summer. Metallica inledde i veckan årets turné i Sydamerika och dealen är ju att publiken får rösta fram låtlistan medan Metallica får välja en låt, denna är alltså den nya låten Lords Of Summer och nu har den även kommit en en studioversion i demoform.

 Vad kan man då säga om Lords Of Summer? Den känns en aning mer "färdig" än The New Song och The Other New Song som var egentligen var mer av en samling riff staplade på varandra och som visads upp under sommarturnén 2006 som en försmak om var Metallica var på väg med Death Magnetic. Soundmässigt har inte särskilt mycket ändrats, gott så, jag gillade Death Magnetic även om den kanske inte har åldrats fullt så bra som  jag trodde att den skulle göra när den kom.

Introt till Lords Of Summer gillar jag inte alls, det känns stelt och taffligt. Huvudriffet visar att riffmästaren Hetfield fortfarande kan men det är inte så fantastiskt att jag behöver höra det i åtta minuter. Det här är ett ofog som Metallica har lagt sig till med sedan någon gång runt St Anger, att tröska samma idé om och om igen i en repetitiv oändlighet. Frågan om det ens är roligt att spela samma sak så många gånger i rad, roligt att lyssna på är det definitivt inte. Men nog om det, jag väntar med kritiken tills skivan landar och hoppas och tror faktiskt att de kan få ihop något intressant även om tecken pekar mot en Death Magnetic 2.

Lyssna själv på länken här nedan och bilda dig din egen uppfattning.   

 

 

 

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-03-20 14:49:31

Philip H Anselmo & The Illegals till Sverige

 

Förre Panterafrontmannen Phil Anselmo kommer till Sverige i sommar med sitt soloprojekt Philip H Anselmo & The Illegals för två spelningar. 

Det blir både låtar från albumet Walk Through Exits Only och utvalda Panteralåtar som framförs.

24/6 KB, Malmö

25/6 Debaser Medis, Stockholm

Publiceras: 2014-03-15 01:43:37

Förhandslyssna på nya supergruppen Killer Be Killed

 

Max Cavalera har inte bara en ny skiva på gång med Cavalera Conspiracy. I maj släpps den självbetitlade debutskivan med det nya projektet Killer Be Killed som han bildat tillsammans med Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan), Troy Sanders (Mastodon) och Dave Elitch (ex-The Mars Volta)

Men redan nu går det att lyssna på två spår från skivan. Wings of Feather and Wax och Face Down 


Mycket nöje!

Publiceras: 2014-03-15 01:32:00

Europe headlinar Väsby Rock Festival

 

Väsby Rock Festival har redan andra året rott i land den stora drömbokningen. Nu är det nämligen klart att inga mindre än hemmasönerna i Europe avslutar festivalen lördagen den 19:e juli.

Andra klara band är bland annat Candlemass,det norska bandet Jorn och Schweizarna Gotthard.

 

Väsby Rock Festival går av stapeln i Upplands Väsby 18-19 juli. Mer info på http://vasbyrockfestival.se/

 

Publiceras: 2014-03-11 20:05:17

One Hour Hell bjuder på smakprov från Interfectus

 

Södertäljebandet One Hour Hell låter nu fansen förhandslyssna på två spår från kommande fullängdaren Interfectus. Endless Rape och Covered In Sin är låtarna som "smygs" ut så här drygt en månad före släppet av skivan som landar den 18:e april. 

 

  

Publiceras: 2014-03-09 20:42:54

Kommande vecka

 

Kommande vecka så får Uppsala celebert besök. Ja, även om det har arrangerats en hel del hårda konserter i Uppsala genom åren så är det nästan ofattbart att Max Cavalera och hans Soufly står på Katalins scen på torsdag. Tanken är också att undertecknad ska ta en pratstund med Max. Tänkbara samtalsämnen är bland annat den självbiografi som snart kommer även på engelska, det nya Cavalera Conspiracy-albumet med brodern Igor kan säkert också komma på tal. 

 Två dagar senare, närmare bestämt på lördag rullar Ralf Gyllenhammar och hans Mustasch in i stan och slår läger på Svandammshallarna där de kommer att bjuda publiken på en riktig rockkväll. 

 

 

Fullt upp om man vill, vågar och kan alltså!

Publiceras: 2014-03-09 20:24:00

Ångest över att missa båten?

 

I stället för att som många av mina bekanta skumpa runt på ett fartyg ute på Östersjön så har jag spenderat helgen på att koppla av hemma hos föräldrarna i Norrland. Planer på att gå och se Europe rann ut i sanden. I stället så har jag ätit gott och sovit länge. I dag blev det 100-åringen på bio och inte en enda gång i helgen har jag grämt mig över att jag missade At The Gates på den där båten. Inte en enda gång. Jo, det är klart att jag har gjort. Men i år får vi ju äntligen höra nytt material och det innebär som jag har skrivit tidigare en viss skräckblandad förtjusning och ångest, för hur ska de kunna leva upp till förväntningarna när måttstocken heter Slaughter Of The Soul? En skiva som jag håller som en av de bästa någonsin. 

Tills vidare så får jag och ni andra som missade Close-Upbåten hålla tillgodo med denna video.

Publiceras: 2014-03-07 17:08:02

Nytt från Deus Otiosus

 

Deus Otiosus från vårt grannland i syd fortsätter att bjuda på kompetent kvalitetetsrens. 

Deras tredje fullängdare Rise släpps på Deepsend Records i sommar och förhoppningsvis så får vi då också se danskarna på svensk mark igen. 

Ett smakprov från plattan kallat Iron Rule går att avnjuta på länken nedan. 

Väl bekomme!

 

Publiceras: 2014-03-03 15:44:29

17 band klara för Getaway Rock Festival


Getaway Rock Festival har sedan det första bandsläppet förra året varit tysta som i graven vilket på sociala medier har lett till så väl kritik som frågetecken om festivalens fortlevnad. Men idag presenterade de inte mindre än 17 band som nu är klara för sommarens festival och jag tänkte här nedan gå igenom mina tankar om banden, vi tar det helt enkelt i den ordning de står i pressreleasen.

Steel Panther

En pajasbokning i Skitarg-klass enligt underteckna. Skrämselhickan blev inte mindre när de står högst upp i pressreleasen och är de enda som är med på bild i densamma. Tänkte verkligen FKP Scorpio låta dessa clowner headlina en dag på Getaway Rock Festival? Men sedan kom namnet upp på festivalaffischen och då blev jag i och med deras placering som fyra lite lugnare även om jag personligen tycker att det är alldeles för högt upp. Tacksam bokning ändå då det känns som en naturlig stund att sitta i pressrummet och skriva, om det inte krockar med något som är viktigt på riktigt.

Kreator

Nu snackar vi! I mina ögon festivalens klart bästa bokning så här långt! Jag hade hoppats på detta men det kändes som chansen försvann när de bokades till Metallsvenskan som ju ligger i mitten av maj. Kreator besökte senast festivalen 2011 och gjorde då en av mina absoluta favoritspelningar på festivalen någonsin. Detta blir brutalt!

Skid Row

Namnet inger respekt men utan Sebastian Bach så känns det på förhand som en ganska ljummen bokning.

Death Angel

Ännu en riktig fullträff, bandet är stora personliga favoriter och jag har inte lyckats se dem sedan de senast besökte festivalen 2011. Bay Areas mest underskattade band kommer att bjuda på en explosiv show.

Michael Monroe

Soloshowen med den gamle Hanoi Rocks-frontmannens från vårt östra grannland känns som antingen eller. Det kan bli riktigt bra eller så kan det bli en riktig kalkon. Den som lever får se.

The Haunted

Med Marco Aro tillbaka bakom mikrofonen och snärtiga EP:n Eye Of The Storm i ryggen så gör den återuppväckta gruppen inte mindre än två besök i Gävle i år. (Det första på Harrys den 9:e maj hos Gefle Hårdrocksklubb). Räkna med moshpits!

Heaven Shall Burn

Det bestående minnet från tyskarnas spelning på festivalen 2011 är att himlen grät mer än den brann. Det myckna regnet förtog en hel del av stämningen och det känns som det finns viss revansch att utkräva här.  

Sonic Syndicate

Ett sådant där band som jag tycker det känns som om de spelar på Getaway varje år, men när jag kollar bakåt så har de bara spelat premiäråret 2010. Inte min grej alls men alltid glädjer det någon.

Possessed

Ytterligare ett klassiskt namn som får hjärtat att hoppa till lite extra. Frågan är bara hur dagsformen är 2014.  

Sólstafir

Ett Isländskt inslag känns ju lite exotiskt och vad jag kan dra mig till minnes så är det första gången i festivalens historia. Tyvärr är jag alldeles för dåligt inlyssnad på detta band. Detta måste åtgärdas även om skivtitlar som Svartir Sandar ger lite Korpen Flyger vibbar.

Kadavar

Skönt doom-skäggig 70-tals rock som jag säkert kan slänga ett öga och ett öra på om jag orkar och det inte krockar med något viktigare. Låg prio hur som helst.


The Agonist

Vissa Arch Enemy-influenser kan skönjas hos kanadickerna, den bitvis rena sången står ut men inte på ett positivt sätt. Nja. 

Malevolent Creation

Malevolent Creation blev internetsnackis förra veckan när de på sin Facebooksida utannonserade avskedandet av sin trummis Gus Rios med ett meddelande som förutom att vara oerhört barnsligt även innehöll homofobiska uttalanden. Trots en krystad pudelursäkt så lämnar historien en unken smak i munnen hos undertecknad inför sommarens spelning, även fast jag verkligen gillar musiken.

Mantar

Sludge Metal från Tyskland är beskrivningen, då jag inte brukar ha några som helst sömnproblem under festivalen så känns detta som en helt överflödig bokning som jag mer än gärna skippar.

Robert Pehrssons Humbucker

Jag antar att de måste boka lite mjukare grejor för breddens skull, men detta intresserar mig inte alls.

Cattle Decapitation

Jamen visst! Amerikansk dödsgrind kittlar dödsskönt i kistan! Långt ner på så väl lista som på festivalaffischen men högt, högt, högt upp i den personliga planeringen!

Blues Pills

Utfyllnadsbokning som känns mer sleeping pills. Nej tack.


En rejäl blandning av band blev det i dag, några riktiga höjdare, några helt ok och en del mindre intresssant. Precis den spridning som det brukar vara på festivaler. Det börjar arta sig till en riktigt stabil lineup men det känns helt klart som att den där riktiga herrejössesjävlarbokningen fortfarande saknas. 

 

Publiceras: 2014-02-25 09:55:28

King Diamond till Gröna Lund i sommar

 

Den danska legendaren King Diamond besöker nöjesparken Gröna Lund i sommar. Han behöver knappast någon närmare presentation men är sedan många år tillbaka ett högt aktat namn i branschen bland annat för sin tid i bandet Mercyful Fate, han är också en av Metallicas största inspirationskällor.

Efter ett längre turnéuppehåll så är han nu tillbaka igen och de senaste två åren så har han besökt så väl Sweden Rock Festival som Metallsvenskan. Men nu är det alltså huvudstadens tur och fredagen den 25:e juli står han på Gröna Lunds scen tillsammans med sitt band. 

 Spelningen är den enda i Sverige i sommar. 

– Att se en konsert med King Diamond är som att bli nedbjuden till helvetet för en teaterföreställning, där orkestern spelar hård heavy metal. Det är inte bara en konsert, det är en oförglömlig upplevelse, säger Kenny Mattsson, programchef på Gröna Lund.  

 

Publiceras: 2014-02-21 18:02:56

Sabaton avslöjar låtlista för kommande skivan Heroes

 

Den 16 maj släpper SABATON nya albumet ”Heroes” vilket blir uppföljaren till framgångsrika ”Carolus Rex”.
  
”Heroes” spelades in i Abyss Studio tillsammans med producenten Peter Tägtgren (AMORPHIS, CHILDREN OF BODOM m.fl.) som man även samarbetade med på ”Carolus Rex”.
Låtordningen på ”Heroes” blir följande:
 
01. Night Witches
02. No Bullets Fly
03. Smoking Snakes
04. Inmate 4859
05. To Hell And Back
06. The Ballad Of Bull
07. Resist And Bite
08. Soldier Of 3 Armies
09. Far From The Fame
10. Hearts Of Iron
 
Utöver standardversionen som jewelcase CD så kommer ”Heroes” även att släppas på vinyl (olika färger), i limiterad digipak (med två bonusspår), som limiterad earbook (med fem bonusspår) samt som digital download (med ett bonusspår)
Den 21:a augusti spelar Sabaton på Vaksala Torg.
Publiceras: 2014-02-21 16:41:48

Asta Kask aktuella med ny singel och turné

 

I kväll drar Asta Kask igång den turné som fram till slutet av maj tar dem genom Norge, Finland och Sverige. Turnépremiären sker i Oslo men redan i morgon så är det dags för Uppsala och Katalin att få besök av punklegendarerna.

I dag så släpps singeln fredagsmys vars titel är dubbelbottnad eller som bandet själv beskriver det: 

“Fredagsmys”är en tragisk historia som belyser ämnet mäns
våld mot kvinnor, och är som gjord för debatt. Ett Fredagsmys som 
tyvärr är allt för vanligt där ute i stugorna vad än OLW, Santa Maria 
och Estrella vill få oss att tro.

Det har även gjorts en video till låten:
Om några veckor, närmare bestämt den 14/3 släpps samlingen “Välkommen Hem - Samlade EP 1980-1986”.
En samling som omfattar 26 re-mastrade låtar och som nu släpps som dubbel LP, CD samt digitalt via bandets egna bolag Kloakens Alternativa Antiproduktion.
Publiceras: 2014-02-18 14:49:27

Mustasch och Sparzanza till Uppsala i vår

 

Welcome Uppsala släpper i dag en hårdrocksdubbel att se fram emot under våren.

Redan den 15:e mars står den beryktade Ralf Gyllenhammar och hans Mustasch på Svandammshallarnas scen. Mustasch är aktuella med nya plattan Thank You For The Demon.

 

Från Karlstad kommer värmländska Sparzanza och den 26:e april besöker de Uppsala och Svandammshallarna. Sparzanzas nya skiva Circle släpps i slutet av mars.


 

 

Mer info www.welcomeuppsala.sehttps://www.facebook.com/welcomeuppsala

Publiceras: 2014-02-13 20:57:17

Fira alla hjärtans dag med F.K.Ü.

 

Om man inte är sugen på att fira en amerikaniserad kommersiell högtid så kan man i morgon i stället se och höra Uppsalas moshhjältar F.K.Ü. spela på Rocks i Stockholm.

Kvällen till ära hålls det kickoff för inomhusfestivalen House Of Metal i som går av stapeln i Umeå 28/2-1/3 där F.K.Ü. också spelar. Under kvällen kommer det att lottas ut både House Of Metal och F.K.Ü. merch. 

Förband för kvällen är Arsenite från Kumla.

 

Publiceras: 2014-02-13 09:35:27

The Haunted till Gävle i maj

 

Det nyligen återförenade The Haunted presenterade förra veckan en rad datum som tar dem runt Skandinavien från slutet av mars till mitten av maj. Bland annat så besöker de Klubben på Fryshuset i Stockholm den 8:e maj. Men nu är det även klart att Gävle och Gefle Hårdrocksklubb får besök av bandet redan dagen efter, fredagen den 9:e maj. Det kommer garanterat att bli röj i den trånga källaren på Harrys. 

The Haunted släppte i slutet av januari EP:n Eye Of The Storm och ett nytt album är planerat under 2014. 

 

 

 

 

THE HAUNTED är:

Patrik Jensen - Gitarr
Ola Englund - Gitarr
Marco Aro - Sång
Jonas Björler - Bas
Adrian Erlandsson - Trummor

 

 

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-02-12 14:22:13

Paranorm släpper The Edge of Existence


Det progressiva thrash metal-bandet Paranorm från Uppsala följer upp sin debut “Pandemonium’s Rise” genom att släppa en fyra låtars EP kallad “The Edge of Existence

Den fysiska versionen av EP:n finns nu tillgänglig som förköp i bandets officiella merchbutik på https://paranorm.bigcartel.com och kommer att vara redo för lansering i slutet av februari/början av mars. ”The Edge of Existence” kommer även att lanseras genom alla större digitala musikleverantörer och streamingtjänster den 27 februari.

The Edge of Existence visar bandet på en helt ny nivå. Vi tog oss verkligen tid till att polera varje detalj för att göra den så bra som möjligt. EP:n är kraftfull, melodisk, progressiv och aggressiv, och gränsar stundtals till rent av skrämmande.” säger sångaren och rytmgitarristen Markus Hiltunen.

EP: kan lyssnas på i sin helhet här: 

Bandet själva drar paralleller till band som Kreator, Death, Coroner och Vektor.

 

 

Publiceras: 2014-02-12 13:51:38

Ny EP med Unangel

 

Uppsalabandet Unangel har en släppt en ny EP kallad "Drunk on hate" den finns tillgänglig så väl på iTunes som Spotify.

Trots förseningar av inspelningen och strul med så väl mixning som mastring så säger sig bandet vara nöjda med resultatet. Brutalitet, speed, groove, melodi och tyngd är nyckelorden.

 

 

 

 

 

Videos finns även till två av låtarna.

 

 

Publiceras: 2014-02-10 18:58:45

ZZ Top till Gröna Lund i sommar

 

I juni, närmare bestämt den 16:e juni så blir det en riktigt skäggig afton på Gröna Lund när legendarerna i ZZ Top besöker huvudstaden för en spelning i nöjesparken. Spelningen blir bandets enda i Sverige i sommar.


ZZ Top släppte i september 2012 bandets femtonde studioalbum.  

 

 

 

Publiceras: 2014-02-09 22:49:15

Klubb Regina håller premiär med Abramis BramaDen 1:a mars arrangerar Ljudbild Uppsala tillsammans med Reginateatern en riktig helkväll för alla kulturälskare. Namnet är Klubb Regina och inte mindre är sex akter kommer att göra framträdanden på två olika scener. Tanken är att det även ska bli konstutställning och andra kulturprojekt. Kvällens övergripande tema är Fred.

På den stora scenen spelar Abramis Brama, Spiders och The Black Explosion. På den lilla scenen spelar My Heart is a Metronome, AMONG LYNX och Mamma Dunder.

Tider för kvällen:

Stora scenen:
20:30 - The Black Explosion
21:40 - Spiders
23:00 - Abramis Brama

Lilla scenen:
20:00 - Mamma Dunder
21:10 - AMONG LYNX
22:30 - My Heart is a Metronome


För biljetter se: http://reginateatern.ebiljett.nu/Home/tickets/884/false

Abramis Brama:


Sedan debutalbumet Dansa Tokjävelns Vals har Abramis Brama frälst den svenska rockpubliken med sin svängtunga 70-talsdoftande hårdrock. Med sin unika kombination av fotstampsriff och svenska texter har bandet på 15 år och sex skivor plöjt en helt egen fåra i den svenska rockmyllan. På senare år har bandet även – trots språkbarriären – bjudits in till flera festivaler på kontinenten, bland annat den klassiska, livesända tyska tv-showen Rockpalast.

Den senaste studioskivan Smakar Söndag nominerades till P3 Guld 2010. För närvarande är bandet i studion för att spela in uppföljaren, som planeras att släppas i början av hösten, men under våren och sommaren gör Abramis Brama några exklusiva spelningar i Sverige, varav en blir hos oss på Klubb Regina i Uppsala.

http://www.abramisbrama.com/

För fans av: November, Pugh Rogefeldt och Black Sabbath.Spiders:


Göteborgsbandet Spiders har sedan starten 2010 varit allt annat än tysta. Efter flera turnéer och singelsläpp var det 2012 dags att släppa debutskivan ‘Flash Point’.

Nu är det 2014 och Spiders är inne i studion för att spela in uppföljaren till ‘Flash Point’. Medan studioarbetet pågår för fullt så passar de på att dra ut på turné med inga mindre än Kvelertak. Den 1:a mars kommer Spiders till Klubb Regina för att bjuda på ett svettigt och energiskt framträdande på en nivå väldigt få band lyckas få till. Efter att själv ha sett Spiders över tio gånger kan vi garantera att det är ett band som alltid levererar. 

www.wearespiders.com

För fans av: MC5, Motörhead och Alice Cooper.The Black Explosion:


Chris Winter startade upp The Black Explosion efter en lyckad karriär med Dollhouse där han fick tillfälle att jobba med folk som Nicke Andersson (Imperial State Electric, The Hellacopters) och ingen mindre än Mike Davis från MC5. Flera års turnerande har verkligen gett valuta för allt slit. Redan på debutskivan skrek det kvalité och erfarenhet om The Black Explosion. I mars/april drar bandet iväg på en Europaturné med två skivor i bagaget, men först stannar de till på Klubb Regina den 1:a mars för ett gig som kommer sätta ribban högt för resterande band under kvällen.

http://theblackexplosion.org/
https://soundcloud.com/chris-winter-music/theblackexplosion-1

För fans av: Cream, Hawkwind, och Rainbow.My Heart is a Metronome:


Bandet föddes när sångaren Mattis Malinen bestämde sig för att satsa allt på ett kort. I februari 2012 hoppade han av sina tidigare band, drog ut i Hälsingeskogen och spelade, inspirerad av artister som Jeff Buckley, Otis Redding och Eddie Vedder, in EPn Sketches. När sommaren kom satte han gitarren på ryggen och gav sig ut i Europa för att spela på gator och i rökiga barer. Längs vägen lärde han känna rocktrummisen Felix Carlsten, som omgående anslöt sig till bandet tätt följt av jazzbasisten Gustaf Simonsson. Carlsten och Simonsson, som båda är rutinerade livemusiker efter år av turnerande och – något oväntat – uppträdanden i kinesisk teve, tillförde precis den nerv som behövdes. Allt föll på plats.

https://www.facebook.com/myheartisametronome

För fans av: Fleet Foxes, Jeff Buckley och Ben Howard AMONG LYNX:


Ett gäng rockbohemer har äntligen hittat hem. Med djupa rötter i blues och soul experimenterar Among Lynx med rock och American folk där resultatet blir en resa mellan western, urskog och storstadens smutsiga avenyer. Among Lynx rör om i den annars väldigt homogena bluesgrytan.

När gitarristen Moa Brandt och munspelaren Elin Öberg från bluestrion Someone You Admire träffade sångaren Evami Ringqvist som är tidigare medlem i hårdrocksbandet Thundermother föddes idén om ett svängigt och spännande band i en liten sättning. Med elektrisk/akustisk slidegitarr, sång, percussion och bluesmunspel i grunden förstärks trion av Göteborgs ösigaste kontrabasist Tove Brandt.
Among Lynx spelar efter devisen tungt, svängigt och smutsigt.

https://www.facebook.com/amonglynxMamma Dunder:


Mamma Dunder leds av Eva dunder, en singer songwriter som spelar folkmusik med en touch av reggae.
Efter flitiga framträdanden på våra Fredagsjam, inhopp på Svavahjälpen och inte minst Kulturnatten förra året där hon fick hela Fyristorg att gunga såg vi det som en självklarhet att även ge henne en plats på Klubb Regina för att få hela teatern i gungning.

//www.facebook.com/MammaDunder

 

Publiceras: 2014-02-09 22:33:17

Unik Doomkväll i Uppsala i påsk

 

Det brittiska Funeral Doom bandet Esoteric gör den 21:a april sin första Sverigespelning någonsin och de gör det hos Cursed Uppsala. Isole från Gävle är ett band som de senaste åren har rönt stora framgångar internationellt. Denna kväll gör de sin första Sverigespelning sedan 2012 då bandet spelade på Getaway Rock Festival. Men det slutar inte där, även Procession och Serpent Omega kommer att spela denna kväll. De senare släppte förra året en mycket hyllad självbetitlad debutskiva.

Mer info om spelplats, tider och liknande kommer senare. 

 

Publiceras: 2014-02-07 10:55:23

Manowar avslöjar ny bandbild och det gör Edguy också, eller?

 

Manowar är aktuella med en nyinspelning av skivan Kings Of Metal från 1988. I samband med detta så behövs det naturligtvis en ny och uppdaterad bandbild. Eftersom Manowar är Manowar så gör man det på sitt eget vis, man gör det helt enkelt till en stor händelse. Kanske lite större än det egentligen är. Så här har det sett ut på bandets Facebooksida den senaste veckan.

 

1:a Februari

 


2:a Februari

3:e februari
 

4:e februari

5:e februari

 


Som om inte detta i sig är tillräckligt roligt i sig så publicerade idag bandet Edguy detta meddelande på sin hemsida.

EDGUY REVEAL FIRST PIXEL OF NEW BAND PHOTO
FEBRUARY 07, 2014

On April 18th EDGUY will release their new album "SPACE POLICE - Defenders Of The Crown". To make it even more exciting for the fans around the globe, the German based quintet referred to as the 'Defenders Of The Heavy Metal Crown' by fans, press and God reveal the first pixel of their brand new amazing band photo taken by photographing super legend Alex Kuehr. Click on the below pixel to have a close-up look and get an idea of what the photo will look like. We will give you more pixels in the next days, weeks, months and years, until you can see the whole picture by Christmas 2064; as a gift to the best fans in the world. More news to follow. Unauthorized copying, hiring or rental of the pixel is prohibited.
 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte jättesvårt att lista ut vilka de gör sig lustiga över om man säger så. 

Publiceras: 2014-02-05 03:05:26

Behemoth - The Satanist

 

Behemoth

The Satanist

Nuclear Blast

Det sägs att det som inte dödar det härdar, i så fall är Adam ”Nergal” Darski en mycket härdad man. Han har i och med den leukemi som han numera besegrat varit i helvetet och tillbaka, väl där så passade han uppenbarligen på att ta över tronen från underjordens härskare. I rollen som ny regent så presenterar han nu tillsammans med bandkamraterna i Behemoth ett svavelosande kolsvart album som är lika vackert som det är mörkt och våldsamt.

Min erfarenhet av Behemoth har genom åren inte varit odelat positiv varför jag tog mig an The Satanist med lika delar skepsis och nyfikenhet. Jag har nu levt med albumet i en månads tid och tvingats kapitulera fullständigt för den kraft och svärta som den här skivan besitter.

De tjugo minuter som avverkas mellan början av Messe Noire och slutet av The Satanist är så starka att jag kippar efter andan.  I Amen gör bandets trummis skäl för smeknamnet Inferno och titelspåret på skivan är kanske inte ett lika stort steg för Behemoth som They Rode On var för Watain, men med sitt Bondlåtsliknande intro och i övrigt lättsinniga framtoning, åtminstone rent musikaliskt, så är låten ändå en balansgång som kan bli en vattendelare bland fansen. Men det funkar absolut för mig, kanske för att jag aldrig har tillhört bandets allra mest ortodoxa fanskara. Den avslutande O Father, O Satan, O Sun är med sina dryga sju minuter skivans överlägset längsta spår och logiskt nog så har man sparat det bästa till sist för denna koloss är förtrollande i sin magnifika prakt med bakgrundskörer som bidrar till gåshuden på mina armar.

Kanske är det för att jag nyss var på bio och såg den senast filmen i Hobbittriologin men The Satanist låter i mina öron som ett album som plockas fram när det är dags för fredagsmys i Mordor.  Det menar jag ändå på det absolut mest positivt möjliga sätt för det här är inget vanligt album, det är ett styrkebesked från någon som har vandrat genom dödsskuggans dal och återvänt starkare än någonsin. 2014 tillhör Behemoth och jag ger full pott med ett leende på läpparna!  

5/5

Bästa spår: O Father, O Satan, O Sun

Publiceras: 2014-01-31 16:31:01

Grand Magus - Triumph And Power

 

Grand Magus

Triumph And Power

Nuclear Blast 

 

Grand Magus har alltid varit ett band som kör över dig med tyngd snarare än fart, så också denna gång. Triumph And Power är en melodiös och svulstig historia som inte innehåller någon ny Iron Will eller Hammer Of The North, men låtar som On Hooves Of Gold och Triumph And Power kan mycket väl bli nya livefavoriter. Den stora behållningen är ändå Janne ”JB” Christofferssons sånginsats, för även Grand Magus är ett band som alltid är på jakt efter det perfekta riffet så är hans röst en essentiell beståndsdel av soundet och här tillåts han att briljera.

3/5

Bästa spår: Triumph And Power


 

Intervju med Grand Magus Janne "JB" Christoffersson:

 

En sak jag alltid har funderat på är uttalet av bandnamnet, jag har hört otaliga varianter.

Vi har väl ett svenskt och ett utländskt uttal skulle man kunna säga. Jag använder det svenska när jag är i Sverige och det utländska utomlands.

 

Vilken genre skulle du placera Grand Magus i?

Det är väl inte riktigt mitt jobb att svara på den frågan, men det är ju coolt om det inte går att genrebestämma oss. Jag tycker väl egentligen inte att vi någonsin har tillhört någon genre men om jag måste säga något så skulle jag säga Heavy Metal.

 

Det här är er andra skiva hos Nuclear Blast, hur är det att jobba med dem?

Jävligt bra, de vet vad de håller på med. De har pushat metal i 25-30 år. Allting går smidigt, de är väldigt enkla att ha att göra med.  

 

Berätta lite om inspelningen av Triumph And Power.

 Vi spelade in mellan den 1:a september och den sista oktober, att spela in en ny platta är alltid ett krig men allt flöt på, vi hade ett tydligt mål. Det känns som om all ansträngning gav resultat.

 

Vad kan du säga om din sånginsats?

Sången är viktig, men det viktigaste är att få till en bra helhet. 

 

Många av titlarna på plattan för tankarna till Manowar, vad har bandet betytt för dig?

Jag har alltid älskat Manowar, det är inget jag tänker sticka under stol med. Men det är inte menat att vara någon pastisch eller ripoff eller sådär du vet. Det är ord som vi har hållit på med hela vår karriär. Men visst har de varit en influens.

 

 Ni har jobbat med Nico Elgstrand igen, jag antar att det funkar bra.

Ja, det gör det. Vi känner varandra så bra. Han vet när jag bluffar och vice versa. Han har höga krav. Det är ingen semester, men det ska det inte vara heller så det är bra. Jag skulle inte palla att göra en Def Leppard grej och sitta och ruttna i studion. Det ger en skärpa, det blir en speciell nerv när man har ett kompakt tidsschema. Men vissa skulle säkert säga ”Tänk om vi hade haft mer tid” men inte jag.


Er arbetstakt är konstant, ni släpper en ny platta vartannat år.

Om man inte ska trilla av kartan alldeles så får man se till att få ut en platta vartannat år så är det ju i den här branschen.

 

Ni spelar väldigt sällan i Sverige, hur kommer det sig?

Vårt första skivbolag var Rise Above i London, vi gjorde de första spelningarna i England och de första turnéerna i England. Sedan turnerade vi i Storbritannien, Irland, Tyskland och Frankrike och det är där vi har våra starkaste fästen när det kommer till fans.  Men visst, jag kan också tycka att det är märkligt när jag funderar på att vi har spelat tio gånger så ofta i Norge som i Sverige.

 

Ni spelade i Uppsala för några år sedan, vad minns du av den spelningen?

Ett riktigt skitgig, arrangemanget var katastrof, väldigt oproffsigt. Men det hjälper inte att inte lipa, vi krigar ju på. Vi ger alltid etthundra procent oavsett förutsättningar.

Senast jag såg er var dock när när ni öppnade för Accept på Fryshuset.

Ja, det var en fenomenalt kul turné och just Fryshuset är ett av mina bästa gigminnen någonsin.

 

Vad har ni för framtidsplaner?

 I mars så blir det en turné i England och resten av Europa och i sommar spelar vi på festivaler.

Och Sverige?

 Vi vill ju spela i Sverige, jag hoppas att någon festivalbokare förstår det.

 

Publiceras: 2014-01-30 23:45:48

Watain och In Solitude, Arenan, Fryshuset,Stockholm, 2014-01-23

 

Precis när jag stiger innanför dörrarna till Fryshuset så drar In Solitude igång med Death Knows Where och jag inser att det på de nästan tre år som gått sedan jag såg bandet senast har hunnit hända en hel del. Nog för att jag hade räknat med att bandet skulle ha tagit vissa kliv framåt i utvecklingen. Men det jag får beskåda under närmare en timme är ett band som inte är blyga av sig och rör sig ledigt men med en kaxig självsäkerhet över scenen på ett sätt som utstrålar att de egentligen är kvällens huvudband. De nya låtarna från succéplattan Sister sitter som en smäck och smälter in bland äldre nummer än Demons och en svängig To Her Darkness. Rent visuellt så är bröderna Åhman den stora behållningen, men musikaliskt så levererar hela bandetett tajt framträdande utan större andningspauser. Den enda anmärkningen är väl att jag har svårt att förstå användandet av strobes så till den milda grad att man funderar på om det är hårdrockskonsert eller raveparty. Det känns som att In Solitude är i en klass för sig när det kommer till minnesvärda melodier just nu, och de hade absolut kunnat stå som huvudakt denna kväll. Om det inte hade varit för det som alla egentligen väntade på.

 

 

Eller som frontmannen Erik Danielsson själv uttrycker det ”De kallar oss Watain!”, innan bandet brakar igång en Malfeitor som känns direkt uppstigen ur avgrunden. Innan dess så har vi fått det instrumentala introt Night Vision och inledningsspåret De Profundis från albumet The Wild Hunt. Mycket av det vi serveras denna kväll går i princip att beskåda på DVD:n Opus Diaboli som spelades in på Münchenbryggeriet 2011. Jag hade förmånen att vara på plats då också och det är fortfarande en av de starkaste konsertupplevelser jag någonsin haft. Även om Watains urkraft inte drabbar mig exakt lika hårt denna kväll på Fryshuset så har de någonting som jag inte kan sätta fingret på som verkligen skakar om mig ända in i märgen och lämnar mig med en udda känsla i dagar efteråt.

Jag gläds åt att få höra några av mina favoriter från The Wild Hunt som Black Flames March och Sleepless Evil men även åt att en låt som Total Funeral har överlevt från förra turnén.  Under just Black Flames March så eldas det på i sådana mängder att jag för en stund hinner bli smått orolig för att brandlarmsincidenten från UKK 2008 ska upprepas, men så blir det lyckligtvis inte.

Avslutningen av huvudsetet med titelspåret från The Wild Hunt är en sådan där stund som jag kommer att minnas länge, den suggestiva stämning som byggs upp bara växer och växer låten igenom. Därför så känns det nästan som ett antiklimax när extranumren inleds med en slirande, otajt, Outlaw som inte alls verkar trivas i sin livekostym.  Om jag tyckte att det eldades mycket under Black Flames March så är det förstås ingenting mot för de olycksbådande eldkvastarna i Reaping Death.

Sworn To The Dark får ett av kvällens starkaste gensvar medan Holocaust Dawn får ett betydligt mer ljummet mottagande. Överlag så verkar det inte vara allt för många i lokalen som är bekanta med den briljanta The Wild Hunt.

Den enskilt största stunden för mig när bandet spelade på Münchenbryggeriet 2011 var den majestätiska Waters Of Ain som avslutade kvällen. Därför så känner jag hur hela min kropp liksom jublar med varenda lite cell när jag även denna kväll förförs av det smekande, smäktande introt innan jag tas med på en resa in i mörkrets djupaste vrår.

Efter en sådan här kväll så grämer jag mig inte fullt lika mycket över att jag var bortrest när banden spelade på Svandammshallarna i augusti förra året. I stället så längtar jag nu ännu mer till i augusti i år då Watain kommer få Gävle att brinna.

Jag bidrar med några suddiga mobilbilder från kvällen, håll till godo.

 

 

Publiceras: 2014-01-28 21:36:55

Mötley Crüe avslutar med en sista turné

 

Mötley Crüe offentliggjorde idag att de kommer att ge sig ut på en sista världsturné innan de går skilda vägar. Bandet undertecknade under presskonferensen ett kontrakt som säger att bandet nu ger sig ut på sinsista turné tillsammans. Nyckelordet är tillsammans, för ingen av dem kan driva bandet vidare utan de andra tre i och med detta utan att riskera stora skadestånd. Huruvida de tillsammans kan bryta mot detta kontrakt och göra en ny turné om några år avslöjas inte, men jag skulle bli förvånad om de inte har lämnat den bakdörren öppen. Detta är dock inte presenterat som en avskedsturné utan snarare den slutgiltiga turnén

Presskonferensen går att beskåda i efterhand på länken i slutet av inlägget.

 

72 datum har presenterats för USA och Kanada under 2014 och i nuläget finns ingen information om spelningar i Europa eller resten av världen. Men enligt Vince Neil så kan turnén pågå i 2-3 år innan de har betat av de ställen i världen de vill besöka. 

Förband under alla de datum som är klara är Alice Cooper: 

July

02 - Grand Rapids, MI Van Andel Arena 
04 - Milwaukee, WI Summerfest
05 - Noblesville, IN Klipsch Music Center 
06 - Cincinnati, OH Riverbend Music Center 
08 - Columbus, OH Schottenstein Center
09 - Maryland Heights, MO Verizon Wireless Amphitheater 
11 - Des Moines, IA Wells Fargo Arena
12 - Wichita, KS INTRUST Bank Arena 
13 - Tulsa, OK BOK Center 
15 - Cedar Park, TX Cedar Park Center 
16 - Dallas, TX Gexa Energy Pavilion 
18 - Albuquerque, NM Isleta Amphitheater 
19 - Phoenix, AZ Ak-Chin Pavilion 
21 - Los Angeles, CA Hollywood Bowl
22 - Irvine, CA Verizon Wireless Amphitheatre 
23 - Mountain View, CA Shoreline Amphitheatre
25 - Reno, NV Reno Events Center 
26 - Ridgefield, WA Sleep Country Amphitheater 
27 - Auburn, WA White River Amphitheatre
29 - Chula Vista, CA Sleep Train Amphitheatre

August

01 - Salt Lake City, UT USANA Amphitheatre
02 - Denver, CO Pepsi Center 
03 - Kansas City, MO Sprint Center
05 - Sturgis, SD Sturgis Buffalo Chip
06 - Sioux City, IA Tyson Events Center
08 - Tinley Park, IL First Midwest Bank Amphitheatre 
09 - Clarkston, MI DTE Energy Music Theatre 
10 - Toronto, ON Molson Canadian Amphitheatre 
12 - Cuyahoga Falls, OH Blossom Music Center
13 - Burgettstown, PA First Niagara Pavilion
15 - Pelham, AL Oak Mountain Amphitheatre 
16 - Alpharetta, GA Verizon Wireless Amphitheatre at Encore Park 
17 - Tampa, FL MIDFLORIDA Credit Union Amphitheatre 
19 - Charlotte, NC PNC Music Pavilion
20 - Virginia Beach, VA Farm Bureau Live at Virginia Beach 
22 - Bristow, VA Jiffy Lube Live 
23 - Camden, NJ Susquehanna Bank Center 
24 - Mansfield, MA Xfinity Center
26 - Saratoga Springs, NY Saratoga Performing Arts Center
27 - Allentown, PA Great Allentown Fair 
29 - Wantagh, NY Nikon at Jones Beach Theater
30 - Holmdel, NJ PNC Bank Arts Center 
31 - Darien Center, NY Darien Lake Performing Arts Center

October

10 - Oklahoma City, OK Chesapeake Arena 
11 - The Woodlands, TX Cynthia Woods Mitchell Pavilion 
12 - Bossier City, LA CenturyLink Center 
14 - Louiseville, KY KFC Yum! Center 
15 - Nashville, TN Bridgestone Arena 
17 - Hollywood, FL Seminole Hard Rock 
19 - Jacksonville, FL Veterans Memorial Arena 
21 - Greenville, SC Bon Secours Wellness Arena 
22 - Greensboro, NC Greensboro Coliseum
25 - Atlantic City, NJ Borgata Events Center 
26 - Uncasville, CT Mohegan Sun Arena 
29 - Syracuse, NY The OnCenter 

November

05 - Biloxi, MS Mississippi Coast Coliseum
06 - Southaven, MS Landers Center 
09 - Moline, IL iWireless Center 
11 - Green Bay, WI Resch Center 
12 - Madison, WI Alliant Energy Center 
13 - Omaha, NE CenturyLink Center 
15 - St. Paul, MN Xcel Energy Center 
16 - Fargo, ND FargoDome 
18 - Edmonton, AB Rexall Place 
19 - Calgary, AB Scotiabank Saddledome 
22 - Spokane, WA Spokane Arena

 

 

 

 

 

Publiceras: 2014-01-28 02:46:24

At The Gates går in i studion

 

At The Gates meddelar att de under sommaren 2014 kommer att spela in ett nytt studioalbum, det första sedan den ikoniska Slaughter Of The Soul från 1995. Någon gång under hösten är det sedan tänkt att vi ska få ta del av resultatet som alltså inte är inspelat men redan har fått namnet At War With Reality. Jag känner redan nu en slags skräckblandad förtjusning. För även om det naturligtvis är spännande med nytt material från bandet så är det ändå nästan tjugo år sedan Slaughter Of The Soul släpptes vilket har lett till att albumet har fått en status som ett mytomspunnet mästerverk. När de nu alltså bestämt sig för att gå in i studion så är det Slaughter Of The Soul som obevekligen kommer att bli måttstocken utefter vilka de nya låtarna kommer att bedömas. Så jag skulle gissa att det inte har varit något lätt beslut, resan de har framför sig kommer inte att bli enkel. De kan i och för sig snegla på ett band som Carcass om har gjort ungefär samma resa med överraskande gott resultat.

Beskedet i sig är däremot inte särskilt förvånande, Efter återföreningar 2008 och 2010 så känns det på något sätt som om detta är den enda vägen för At The Gates att gå om de vill fortsätta att hålla sig ute på vägarna. Nu missar de alltså med allt att döma sommarfestivalsvängen 2014 men kan under hösten/vintern komma tillbaka på allvar och förhoppningsvis får vi då också se en fullskalig turné när de har en ny skiva att lansera. För det är här som vi kommer att få svaret på vad At The Gates 2014 är, om de är ett band som fortfarande är hungriga nog att vilja hålla sig relevanta eller om de nöjer sig med att slänga ut en halvdan nostalgidoftande produkt för att ha ett turnéalibi. Jag hoppas och tror på det första alternativet.  

Även om det känns som ett långskott modell större så vore det ju väldigt häftigt med en turné med The Haunted som också släpper nytt under året och som av färska EP:n Eye Of The Storm att döma är starkare än på väldigt länge.

Vill man se At The Gates i år så kan man göra det på vårens upplaga av Close-Up Båten som ger sig ut på Östersjön den 6-7 mars.  

BLOGGARE

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 30
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Går på konserter
Lyssnar på: Egentligen allt i från klassiskt till punk med undantag för gangstarap och dansband. Dock så blir det allt som oftast någon form av hårdrock i lurarna
Läser: Gärna band/artistbiografier men även poesi och skönlitteratur. Ian McEwan är en favorit.
Favoritgenrer inom hårdrocken: Thrash metal och old school death metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan, men jag är glad att jag hann se DIO. Iron Maiden på Ullevi 2008 och Metallica på Stockholm Stadion 2007 är trevliga minnen också. På senare år skulle jag säga Entombed på O'Learys i vintras samt F.K.Ü på Getaway rockfestival i somras.
E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »