Bild på bloggaren

Basket


Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-17 09:46:15

Spelskandalen växer

Basketsverige.se fortsätter grävandet i den uppkomna spelskandalen i basketligan. Nu avslöjar nätsidan att båda semifinalmatcherna Södertälje-Uppsala den 9 april och Södertälje-Uppsala den 15 april är misstänkta i frågan, samt ett flertalet andra matcher där den gemensamma nämnaren är en domare.
Läs hela artikeln HÄR.

Jag vet inte vad jag ska säga längre ...

/M

Visa kommentarer (15)
Publiceras: 2014-04-17 08:54:42

Coachduellen

Lite halvt försenat, men här är snacket efter tisdagens förlust då Kelly Grant redan då såg ljust på fortsättningen av serien.
”Det såg ut som Södertälje hande kontroll med vi visade vad vi är gjorda av och jag är stolt över mina killar. Det kunde ha gått hur som helst”, säger Kelly Grant som efter den matchen hyllade ett par spelare extra.
”Odin gjorde ett outstanding jobb och Axel har varit en av våra bästa spelare i hela serien och Andreas var otroligt bra”.
”Det kom ner till ett skott och det är tungt, men vi visade att oavsett vad som händer där ute visar vi att vi kan vända”
”Det är en tajt serie, och nu har vi väggen mot ryggen”

Vedran Bosnic hyllade motståndet:
”Uppsala kom tillbaka eftersom de är djupa och de har elva kvalitetspelare som kan kliva fram. Det är ingen överraskning för oss”
Och sitt eget lag:
”Vi förtjänade att vinna eftersom vi tog fler returer och att vi sköt bättre än Uppsala både på tvåpoängsskotten och trepoängsskotten”

/M

Publiceras: 2014-04-16 22:04:04

En onsdag och tusen tankar

Uppsala Basket protesterar mot ett felaktigt domslut under slutminuten mot Södertälje och får avslag på stående fot från Svenska basketförbundet.

Den stora vinnaren i detta?
Sporten som heter basket.

Protesten lyfter nämligen en fråga som är större än själva domslutet under slutminuten. Den lyfter hela domarväsendet i svensk basket. Ett fack som dragits i smutsen de senaste åren, på grund av ett par individer som missköter sin maktposition.

Under onsdagskvällen fortsatte nämligen Aftonbladet med att kabla ut misstankar om nya spelskandaler i basketligan där en i allra högsta grad aktiv slutspelsdomare är inblandad. Att stänga av de två tidigare misstänkta domarna, som förbundet gjorde efter förra årets skandalavslöjande, räckte tydligen inte. Det finns några kvar.

Spelskandal och stora protester efter en märklig match i basketligan. Ett plus ett är lika med … Ja, svaret kan vi alla lista ut.

Jag blir uppriktigt trött. Svenska basketförbundet har ett jättejobb framför sig att rensa upp i denna damm och nu hoppas jag att alla fula fiskar hittas och stängs av.

För det är ju så, en domare är inte på något vis kontrakterad på livstid. Det går ju att sluta anlita honom/henne för att man känner att det är det rätta. Får Svenska basketförbundet den känslan efter en onsdagskväll som denna?

Förresten, det spelas en match på torsdag kväll också. Semifinal sex mellan Uppsala Basket och Södertälje. Den är rätt viktig. Och den kommer med största sannolikhet att väcka känslor efter en onsdag som denna.

/M

Visa kommentarer (10)
Publiceras: 2014-04-16 20:14:27

Trött

Måttet är rågat. Uppsala Baskets protest har rört i gång en stor cirkus och det är bra.
Nu fortsätter Aftonbladet med att avslöja nya spelskandaler i basketligan där en domaren är inblandad. Att stänga av två tidigare misstänkta domare räckte tydligen inte. Det finns några kvar.

Spelskandal och stora protester efter en märklig match i basketligan.
1+1 = ...

Jag blir uppriktigt trött. Svenska basketförbundet har ett jättejobb framför sig att rensa upp denna damm och nu hoppas jag att alla fula fiskar hittas och stängs av.
För det är ju så, en domare är ju inte kontrakterad på livstid direkt. Det går ju att sluta anlita honom/henne för att man känner att det är det rätta.

/M

Publiceras: 2014-04-16 19:45:44

När matchklockan stannar ...

Uppsala Basket har lämnat in en protest mot det felaktiga domslutet som gav Södertälje två straffkast med minuten kvar att spela.
Det skulle ha kunnat lämnat in ett par protester till med tanke på hur matchen såg ut.
Som i detta fallet - när matchklockan stoppas av hemmaseketariatet och där Dino Buturac sänker tre poäng i tredje periodens absolut sista sekund.

/M

Publiceras: 2014-04-16 18:55:56

Protesten

Uppsala Basket lämnar in en protest mot ett felaktigt domslut. UNT kan visa klippet som det handlar om.
Se det HÄR.

/M

Visa kommentarer (16)
Publiceras: 2014-04-16 17:38:48

Rörelse och fart

Rörelse och fart i anfallsspelet. Jag har tjatat om det hela tiden och nu tjatar Stefan Grundberg om det inför avgörandets stund i Fyrishov i morgon.
"Vi måste attackera hela tiden. Vi kan inte nöja oss med att bara stå och skjuta treor, säger Stefan Grundberg.
"måste verkligen få rörelse på bollen så att den inte stannar hos en spelare. Vi måste attackera korgen och då foular de ju oss hela tiden. dessutom."
"Alltså, De spelar inte så bra försvar hela tiden egentligen, men attackerar vi inte ser det ut som att de spelar bra försvar. Vi gör det för enkelt för dem", säger Stefan Grundberg.

Grundberg låter laddad och nu återstår att se om han får fler minuter på planen är senast.

/M 

Publiceras: 2014-04-16 14:18:56

Trötta på varandra

Det är dagen efter och dagen före för Uppsala Basket. Nu handlar det om att bita ihop och fixa en sjunde match.

Tankarna från i går är många från Uppsalahåll.
Det var en på många sätt smutsig match. Som när Södertäljes center Assane Sene låg i stora krämpor på golvet när han skulle kliva fram för att skjuta straffkast. Sene byttes ut och Mantas Griskenas fick skjuta straffkasten i stället, varpå Sene blev frisk och byttes in igen. 20 sekunder senare.

Som när Södertäljes coach Vedran Bosnic försökte skoja till det på presskonferensen med att fråga om Kelly Grant fått någon boll kastad på sig under sina timeouts (som Bosnic tydligen fått i Fyrishov) märktes det att stämningen mellan de två inte var den allra bästa. De börjar bli trötta på varandra, men jag är tämligen övertygad om att de får ses två gånger till. Med start inför ett kokande Fyrishov på torsdag.

/M 

Publiceras: 2014-04-15 21:43:12

Presskonferensen efter dramat

Filmade hela presskonferensen efter kvällens drama i Täljehallen. Där passade för övrigt Kelly Grant att läxa upp Vedran Bosnic för gnället om kastade gummibollar. Se och lyssna på hela saken här.

/MJK

Visa kommentarer (10)
Publiceras: 2014-04-15 18:57:42

Uppsalaklacken värmer upp

Bara minuter kvar till uppkast i semifinal nummer fem. Så här såg det ut när Uppsalaklacken hälsade spelarna ut på planen för uppvärmning.

/MJK

Publiceras: 2014-04-15 18:37:15

Här anländer supporterbussarna

Fyra fulla spelarbussar har anlänt till Södertälje och har tilldelats en rejäl sektion i Täljehallen. Så här såg det ut när bussarna rullade in till arenan.

/MJK

Publiceras: 2014-04-15 13:35:37

Samma hårda arbete krävs

2–2 i matcher och vild glädje bland Uppsalasupportrar efter söndagens kvittering. Men håll i hästarna, allihop. Än har inte Uppsala Basket vunnit något. De har bara gjort sitt jobb, vunnit sina hemmatcher.

­Södertälje är fortsatt favoriter, de är regerande mästarna och har bara förlorat en enda hemmamatch den här säsongen. Vedran Bosnic slet sitt hår han inte längre har av frustration i söndags. Han gick ”all in” genom att matcha sin startfemma extremt hårt och jag tror att det är en fördel för Uppsala i just det fallet. Att Kelly Grant har fler vapen att tillgå. Fler alternativ att använda när det går emot.

Uppsalas lösning handlar om att göra saker med fart, hålla uppe tempot och ta sig förbi Södertäljes försök att foula tidigt samt att pressa John Roberson genom punktinsatser av Eriksson och Nakos. Kan Uppsala visa upp samma hårda arbete även i kväll kan det bli en kul skärtorsdag.

/M 

Publiceras: 2014-04-15 11:37:41

Inget Eagles i år

Stockholm Eagles kom topp två i superettan, men tackar redan innan förbundet har sagt sin sak, nej till ligaspel kommande säsong.
Trist för Malbas, som blev trea i superettan och som nu inte kommer att få frågan att ersätta Eagles avancemang, efter bestämmelserna kräver en topp två-placering i näst högsta serien. 

Om KFUM Umeå tar plats i ligan, om de godkänns för spel, är ännu oklart. Beslut väntas först i maj.

Frågan som gäller: Blir det 10 eller ojämna 11 lag i ligan 2014/15?

/M 

Publiceras: 2014-04-15 11:29:23

Uppsalabekantingen kan skjuta Dolphins till final i kväll

I den andra semifinalserien kan Norrköping Dolphins slå i den sista spiken i kistan och avancera till SM-final. Därför tog jag ett litet snack med Uppsalabekantingen Pierre Hampton.

Först och främst, stort grattis till framgångarna.
– Tack så mycket.

Nu har ni allt i egna händer och kan avgöra redan i morgon, hur är känslan?
– Det känns riktigt bra. Men de kommer bli tufft, Borås är ett riktigt bra lag med poängkungen JJ Miller. Dessutom spelar vi på bortaplan

Men ni vill så klart avgöra och få tid för att återhämta er bra till en finalserie?
– Ja, det är klart. Det är alltid bra att få lite vila och scouta lagen vi eventuellt kommer att få möta

Uppsala är ett av lagen på den andra halvan. Hur skulle det kännas för dig, som har förflutet just i Uppsala, att dom står för motståndet i en eventuell final?
– Det är alltid speciellt att spela både mot, och i, Uppsala med alla kompisar och tidigare lagkamrater. Det känns faktiskt som att jag är uppfostrad i Uppsala, det är mitt andra hem.

Om man bortser från att Uppsala skulle ge er favören av hemmaplan, är det den perfekta drömfinalen?
– Visst är det alltid bra med hemmaplansfördel, och klart att det skulle vara kul att möta mina kamraterna. Men jag blir mest glad över att vara i final, det skulle vara stort för mig.

Vad gör ni så bra att ni bara är en match från en final?
– Det är en tuff fråga, haha. Nä, men jag tycker att vi har ett riktigt bra lag med stor bredd. Den senaste tiden har vi även städat upp de småproblem vi hade tidigare under säsongen. Jag tycker faktiskt att vi kan vara ännu bättre.

Det har pratats mycket om skador och sjukdomar, både för er och Borås, är ni äntligen friska nu?
– Ja, det har vart riktigt dålig tajming. Men nu verkar alla må bättre.

Publiceras: 2014-04-15 07:09:51

Matchningen av spelarna

Med en semifinalserie i bäst av sju matcher, där match 1-6 spelas konstant med knappt 48 timmars mellanrum, kan matchningen så klart bli avgörande. Det är ingen medicinsk hemlighet direkt.

Uppsala Baskets stora vapen den här säsongen har varit just djupet i truppen, och efter en grundlig genomgång av speltiderna står det rätt klart att Södertälje Kings tvingas matcha sina stjärnor betydligt hårdare än Uppsala (som ni kan se här nedan).

En tydlig detalj är Södertäljes hårdare matchning av nyckelspelarna i söndagens match, till skillnad mot matchen i fredags. T,ex spelade Toni Bizaca snudd på en kvart mer. Även för pointguarden John Roberson blev det betydligt mer speltid, nästan tio minuter.

På centerpositionen matchades både Assane Sene och Keith Wright betydligt mindre än i matchen på fredagen, något som kanske kan förklara den jämnare returtagningen? I Keiths fall handlade det om foulproblem.

/MJK

En liten förklaring över siffrorna är att den första siffran visar på vilka i respektive lag som spelade mest i söndagens match, siffran närmast inom parantes är placeringen i fredagens match (match 3 alltså). Inom parantes också skillnaden i speltid mellan söndagens och fredagens match. Sedan har jag även tagit med speltiden för match ett och två inom parantes, liksom match 3.

Södertälje
1.(2) (+9.46) John Roberson, 38.05 (M3: 28.19) (M2: 37.23) (M1: 34.00)
2.(1) (+5.51) Tobias Borg, 34.29 (M3: 28.38) (M2: 28.42) (M1: 26.20)
3.(4) (+5.13) Martin Pahlmblad, 32.58 (M3: 26.45) (M2: 33.50) (M1: 35.47)
4.(6) (+13.44) Toni Bizaca, 32.49 (M3: 19.05) (M2: 31.52) (M1: 30.55)
5.(5) (+9.28) Mantas Griskenas, 29.00 (M3: 19.32) (M2: 26.28) (M1: 22.47)
6.(3) (-15.08) Assane Sene, 12.02 (M3: 27.10) (M2: 14.04) (M1: 21.03)
7.(8) (-7.13) Dino Butorac, 09.56 (M3: 17.09) (M2: 16.05) (M1: 15.40)
8.(9) (-6.25) Jesper Andersson, 06.09 (M3: 12.34) (M2: 7.36) (M1: 5.15)
9.(7) (-12.58) Mike Joseph, 04.32 (M3: 17.30) (M2: 4.00) (M1: 8.13)
10 (9) (-1.39) Kristoffer Gafor, DNP (M3: 1.39) (M2: DNP) (M1: DNP)
11 (10) (-1.39) Alexander Larsson, DNP (M3: 1.39) (M2: DNP) (M1: DNP)
12 (11) (0.00) Filip Kovacek, DNP (M3: DNP) (M2: DNP) (M1: DNP)

Uppsala
1.(4) (+7.20) Axel Nordström, 27.56 (M3: 20.36) (M2: 19.22) (M1: 25.11)
2.(9) (+10.26) Rickard Eriksson, 27.45 (M3: 17.19) (M2: 28.28) (M1: 18.45)
3.(1) (-0.58) Thomas Jackson, 26.33 (M3: 27.39) (M2: 33.52) (M1: 21.55)
4.(2) (+0.34) Dee Ayuba, 25.36 (M3: 25.02) (M2: 35.50) (M1: 18.46)
5.(6) (+4.10) Oluoma Nnamaka, 22.49 (M3: 18.39) (M2: 25.05) (M1: 14.05)
6.(3) (-0.39) Liam Rush, 20.10 (M3: 20.49) (M2: 26.01) (M1: 19.22)
7.(8) (-1.01) Mannos Nakos, 17.03 (M3: 18.04) (M2: 6.08) (M1: 21.15)
8.(5) (-5.50) Keith Wright, 14.08 (M3: 19.58) (M2: 9.35) (M1: 25.41)
9.(7) (-4.21) Andreas Person, 13.27 (M3: 17.48) (M2: 15.39) (M1: 16.49)
10.(10) (-5.17) Stefan Grundberg, 4.33 (M3: 9.50) (M2: DNP) (M1: 14.14)
11.(11) (-2.37) Odin Lindell, DNP (M3: 2.37) (M2: DNP) (M1: 2.41)
12.(13) (0.00) Oliver Jonsson, DNP (M3: DNP) (M2: DNP) (M1: DNP)
13.(12) (-1.39) Simon Ezra, DNP (M3: 1.39) (M2: DNP) (M1: DNP)
14.(14) (0.00) Kevin Grant, DNP (M3: DNP) (M2: DNP) (M1: 1.16)

Totalt spelade minuter, topp tio:
1. John Roberson, Södertälje (137.47 minuter)
2. Martin Pahlmblad, Södertälje (129.20 minuter)
3. Tobias Borg, Södertälje (118.09 minuter)
4. Toni Bizaca, Södertälje (114.41 minuter)
5. Thomas Jackson, Uppsala (109.59 minuter)
6. Dee Ayuba, Uppsala (105.14 minuter)
7. Mankas Griskenas, Södertälje (97.47 minuter)
8. Axel Nordström, Uppsala (93.05 minuter)
9. Rickard Eriksson, Uppsala (92.17 minuter)
10. Liam Rush, Uppsala (86.22 minuter)

 

Publiceras: 2014-04-14 13:27:05

"TJ" i Ståplats

Har precis haft "TJ" Jackson gäst i 24 UNT:s Ståplats. Resultatet ser ni på 24UNT.se i morgon bitti, men jag kan redan avslöja att vi kör på svenska.
Bara en sån sak.


/M

Publiceras: 2014-04-14 12:42:26

Uppsala invaderar Södertälje

I skrivande stund är tre fulla supporterbussar klara, och av en fjärde återstår endast 36 platser. Vi pratar alltså närmare 250 personer som tar sig till Södertälje med buss. Lägg därtill att det alltid finns dem som tar sig dit på egen hand, alltså närmare 300 Uppsalafans invarderar Täljehallen i morgon.

Det måste nästan vara unikt på klubbnivå i basket att så många fans tar sig till en bortamatch? Extra häftigt med tanke på att publiksiffran i Täljehallen de övriga två tidigare matcherna har varit 738 personer respektive 940. Kommer Uppsalaklacken att höras lika mycket som Södertäljes gjorde i går?

För den som ännu inte har bokat sin plats så kostar det endast 100 kronor att åka med. Klicka här för att läsa mer om hur du gör.

Som om detta inte vore nog planerar nu Uppsala Basket att ordna en chartrad buss från Stockholm till Uppsala för den sjätte semifinalen i Fyrishov. Intresse för en resa kollas just nu via de sociala medierna.

/MJK

Publiceras: 2014-04-14 11:04:13

"Vi känner oss bekväma på deras golv"

Liam Rush värvades för att göra poäng. Men likt den första semifinalen, där Australiensaren slutade på ynka två, blev den fjärde semifinalen poängfattig med fem poäng och sex returer på 20 spelade minuter.
– Det är väl bra, då är jag utvilad inför nästa match, säger Liam Rush och skrattar.
– Nej, jag hade väl kanske inte en av de bästa matcherna när det gäller skotten. Men vi har alltid spelare som kliver fram. I dag var det Dee som gjorde poäng, även Axel var riktigt bra.

Är det frustrerande när skotten inte sitter?
– Vissa dagar sitter inte skotten, men då får man kompensera det genom att jobba hårdare och spela bättre försvar i stället. Men en sak vet jag, det händer aldrig två matcher i rad.

Så du har sparat dig till matchen i Södertälje?
– Ha ha, ja, vi får väl hoppas det. Ta i trä.

Ni fick kämpa betydligt hårdare än i matchen i fredags, varför?
– Det var en tuff match, men vi förväntade oss inget annat. Södertälje är regerande mästare, så det gäller att jobba hårt för segrarna. 

Vad gjorde Södertälje annorlunda?
– Framförallt returtagningen, och mer fysiskt spel. Men jag tycker vi har fler kroppar som kan stå emot det där ute.

Hur är känslan inför matchen på tisdag?
– Vi borde ha vunnit match nummer två mot dem, så vi åker dit med gott självförtroende. Vi känner oss bekväma på deras golv, och förhoppningsvis får vi med oss mycket publik. Så känslan är riktigt bra.

/MJK

Publiceras: 2014-04-14 09:48:57

Topp fem-listan

Uppsala Basket presenterar sin topp fem-listan från söndagens match.

/M
 

Publiceras: 2014-04-14 07:29:50

"Det är lugnt, det kommer flera matcher"

Mannos Nakos golvades i slutminuterna efter att ha fått en armbåge av Södertäljes Mike Joseph, en situation som fick hemmapubliken att reagera. För Mike Joseph innebar det femte foulen på bara fyra och en halv minuters spel, men frågan är om Joseph kan straffas hårdare i efterhand?
– Jag vet inte, ni får kolla på videon och bedöma själva, säger Nakos direkt efter matchens slut.

Vad hände egentligen?
– Han slängde i väg en ful armbåge. Men det är lugnt, det kommer fler matcher efter det här.

Vad säger du om matchen och segern?
– Fantastiskt att vi kommer tillbaka. Nu åker vi till Södertälje med bra självförtroende. Vi borde ha vunnit där senast, avslutar Nakos. 

/MJK

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-13 21:12:26

Ayubas dunk

Dee Ayubas dunk fastnade på film. Uppsala Basket bjuder på denna.

/M

Publiceras: 2014-04-13 20:35:51

Tre bussar - kan det bli fyra?

Jag tog temperaturen på klubbdirektören Gunnar Preuss om hur många supporterbussar det kan tänkas följa med till Täljehallen på tisdag. Svaret just nu är tre stycken! Men givetvis hoppas man också på en fjärde.
– Just nu är det tre. En är helt full, den andra nästan. Sedan blir det även en sponsrad buss med företag som är med i nätverket, hälsar Preuss.

Vi pratar alltså minst 150 personer, kanske närmare 200. Det är verkligen inte illa, och kan göra skillnad i denna oerhört viktiga match.

Pratade också med Södertäljes assisterande tränare Ludvig Degernäs innan matchen, han verkade inte speciellt nöjd på Uppsala Basket som hade placerat de tillresta Kings-supportrarna mitt emot, i stället för bakom, sitt eget lag.
– Vi får väl se var Uppsalasupportrarna placeras på tisdag, hälsade han. 

"Lämna omklädningsrummet som du själv vill finna det" passar ganska bra som ordspråk här, Uppsala får så klart tillbaka på tisdag. Dock kan jag personligen tycka att det måste vara skönt att ha sina supportrar framför sig också, det hade varit betydligt värre (och elakare) om dom hade placerats i andra sidan hallen.

/MJK

Visa kommentarer (4)
Publiceras: 2014-04-13 20:02:47

Magisk stämning i Fyrishov

Vedran Bosnic och hans lag gillade inte hemmapubliken, och då syftar jag på bollarna från tävlingen som träffade bortalaget under sista periodpausen. Men jäklar vilket drag vi bjöds på i Fyrishov, det var stundtals magiskt.

Inte undra på att Vedran och hans lag kände sig stressade.

/MJK

Så här lät det till exempel när Dee Ayuba tryckte i den matchavgörande dunken i slutet på matchen. 

Och efteråt skanderade publiken "Ayuba, Ayuba". När händer det senast i Fyrishov att en enskild spelares namn skanderades?

Ständigt denna Dee Ayuba. Här lyfter han taket på nytt, den här gången med en trepoängare.

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-13 19:28:44

Vedran Bosnic rasade - igen

I fredags hamnade domartrion i Vedran Bosnics skottglugg. Efter söndagens andra raka semifinalförlust i Fyrishov höjde Södertäljecoachen tonen – mot publikens bollkastning
"Jag vet inte varför våra fans får sitta på andra sidan i dag och inte bakom oss som de brukar. I stället fick vi bollar kastade på oss av de som nu satt bakom oss. Jag tror inte Kelly hade blivit så glad om han hade kommit till Södertälje och fått bollar kastade på sig", säger Vedran Bosnic och menar den bollkastning publiken tävlar om i periodpausen mellan den tredje och fjärde perioden.
"Dessutom kom det in ett mynt", poängterade Bosnic.
"Jag kan inte tänka mig att folk kastar bort pengar medvetet, inte i det här landet", fyllde Kelly Grant i skämtsamt varpå Bosnic svarade med ett gapflabb.

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-13 19:24:56

Orkar mest vinner?

Jag har redan använt meningen i matchtexten, men jag kan använda den igen: 0–2 i matcher har blivit 2–2 – och Dee Ayuba har gått från utskälld till hyllad.
Uppsalas forward var bäst när det gällde och hans dunk över Mike Joseph till 72-62 (poäng och bonuskast) var av det svettigare slaget.

Efter 26-26 i paus och 50-50 inför slutronden var Uppsala det lag som såg ut att orka mest.

Nu vänder serien tillbaka till Täljehallen på tisdag och på skärstorsdag kan det vara avgörandets stund i Fyrishov. Oavsett vad ska det här varannandagsmatchandet passa Uppsala Basket som konsekvent använder sig av tio spelare medan Södertälje, som i dag, gick oerhört tungt på sin startfemma. Fyra spelare i Södertälje spelade över 32 minuter. Ingen i Uppsala kom över 27.

Kanske ett tecken på varför Uppsala orkade mest och bäst under slutronden i går?

Oavsett vad kommer det att bli ett nytt drama på tisdag. När Vedran Bosnic senast förlorade tre matcher i rad vet jag inte. Har det någonsin hänt? Bosnics gäng kommer att göra allt som står i deras makt för att försvara sin hemmaplan på tisdag.

/M

Publiceras: 2014-04-13 13:03:28

Resande supportrar

Södertälje rapporteras komma till Fyrishov med sällskap av en välfylld supporterbuss. Omkring 70 personer kommer bilda en högljudd Södertäljeklick.

På tisdag är det Uppsalas tur att inta Täljehallen och nu bjuds dessutom de 100 första på fri resa och inträde. Wallin Advokatbyrå fixar paketet, där Uppsala Baskets ordförande Anders Wallin förstås har ett finger med i spelet.

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-13 07:12:55

Vart tar serien vägen?

Seger efter stark laginsats och starkt försvar som raderade Södertäljes guards. Och under korgen hade Uppsala redan övertaget från match två.

Men för Uppsalas del handlar det om att nollställa sig. Det är 1–2 i matcher och att slarva bort en hemmamatch om de inte skulle genomföra den precis som de gjorde i fredag och säsongen kan ta slut i Täljehallen på tisdag.

Däremot: Seger, ny stark insats och Södertälje kommer att vara pressat när de vänder hem till sin hall på tisdag.
Behöver jag poängtera hur viktig söndagens match är? Semifinalserien är inne i sitt esse.

Kan Uppsala bibehålla sitt tryck?
Kan Södertälje studsa tillbaka?

Fyrishov 16.04 gäller om du vill ha svar.

/M

Publiceras: 2014-04-12 21:26:10

Fredagens highlighs: Uppsala-Södertälje

Fredagens highlights från semifinal tre mellan Uppsala-Södertälje.
/M

 

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-12 19:43:32

Grattis Northland

Northland är svenska mästare i basket. Segern med 76-72 inför fullsatta läktare (3000 personer) i Luleå Energi Arena var en uppvisning i hur det ska se ut när SM-guld säkras på hemmaplan.
Norrköping hade verkligen chansen att ordna en fjärde match, men misslyckades med allt under slutminuterna - och hemmapubliken kunde andas ut när Katie Bussey avgjorde från straffkastlinjen.

Mitt i guldfesten kan Sallén blicka tillbaka på att det var de blivande mästarna de åkte ut mot. Sallén tog dessutom Northland till fem matcher i semin. Nu vinner Northland SM-guld i tre raka mot Norrköping.

Anna Barthold var bilden för Northlands vilja och blev utsedd till Årets MVP. I hård konkurrens med Brittany Smart gissar jag.
Och grattis Jens Tillman. En guldcoach ut i fingerspetsarna.

/M

Publiceras: 2014-04-12 14:49:05

24 UNT goes Happy

Uppsala Baskets Happyfilm fortsätter att sprida sig. Nu är det 24 UNT:s tur att snappa upp grejen.
Ser hela inslaget HÄR

/M

Publiceras: 2014-04-11 23:05:10

Vedran rasande på domarna

Södertäljecoachen Vedran Bosnic rasade mot domarna på presskonferensen och menade på att hans lag inte fick samma chans som hemmalaget. UNT kan också "avslöja" att Bosnic var rasande på männen i grått redan i paus.

/MJK

 

Visa kommentarer (5)
Publiceras: 2014-04-11 22:49:21

Liam Rush hyllar publiken

Liam Rush efter segern - och hyllningen till publiken.

/M

Publiceras: 2014-04-11 22:46:40

Nnamaka och blockrekordet

När Oluoma Nnamaka öppnade den andra perioden med att blocka Mantas Griskenas skrev han in sig som Uppsala Baskets genom tiderna, sedan ligan startade 1992, bäste blockare med 72 stycken.
”Jag fattar det inte, jag har ju bara gjort fyra säsonger i ligan med Uppsala”, säger 35-åringen som hade 14 år utomlands bakom sig innan han kom hem inför fjolårets säsong.

Segerreceptet mot Södertälje stavades försvarsspel och stark returtagning. Ett recept Oluoma Nnamaka gillar.
”Södertälje är farliga, de har Roberson, Bizaca och Pahlmblad som kan göra hur mycket poäng som helst och några till där bakom. Det gäller att vara på tårna och spela som ett lag”, säger Nnamaka.

Ni hade mer kontroll över Roberson i dag?
”Ja, och det handlar om att vi spelar försvar tillsammans. Mannos, Andreas, ”TJ” och Rickard gör det bra men vi kan inte kontrollera Roberson på egen hand”.

/M

Publiceras: 2014-04-11 22:35:03

Lagspelet

Det var en klassisk lagseger Inte en spelare på fler gjorda poäng än elva. Inte en spelare över 30 minuters speltid och bara en över 25. Men, om vi ska hårdra det, var det egentligen bara en förlängning av hur det såg ut i Täljehallen i onsdags – minus raset under slutminuterna. Därtill kontrollerade man John Roberson på ett sätt som tidigare inte har gjorts.
Uppsalas halvplansförsvar var så där aggressivt och följsamt som det måste vara.
Utan Roberson försvinner hot som Pahlmblad och utan Roberson försvinner en hel del av Södertäljes offensiv.
Kan Uppsala kontrollera Roberson även på söndag?
Men kanske viktigare fråga för Södertälje: Kan de komma åt Uppsala under korgarna på söndag? Returtagningen dominerades av hemmalaget i dag.

/M

Publiceras: 2014-04-11 22:22:00

Vedrans sågning

Vedran Bosnic var upprörd efter matchen. Riktigt upprörd och riktade kritken mot domarna.
"Jag tar inte något från Uppsala, men mina spelare hade inte chansen att spela på samma nivå som dem i dag. Mina killar var arga i första halvlek och det är inte möjligt att mina spelare klagar samtidigt utan anledning. Jag vill titta på videon och se om jag har rätt", säger Vedran Bosnic, som drog på sig en teknisk foul i början av den andra halvleken.
"De foular på John (Roberson) i början hela tiden och balansen var inte bra. Hur kan det vara så stor skillnad? Men samtidigt måste vi reagera bättre som lag än vi gjorde i dag. Vi måste göra det bättre och i andra halvlek tappade vi våra huvuden."

/M

Publiceras: 2014-04-11 22:20:41

Från Happy, Balboa till liv i semin

1-2 i matcher efter en stark laginsats som satte stopp för Södertälje.
Vi börjar där – men fortsätter direkt till konstaterandet av att Uppsala Basket är bäst i Uppsala (och Sverige?) med sin innovativa marknadsföring. Efter att ha kablat ut ”Happyfilmen”, där hela staden dansade till Pharell Williams låt Happy, öppnade de matchen med filmklassikern Rocky Balboas inspirationstal till sin son på storbildsskärmen.
Där och då hämtades den energi som behövdes för att rädda den här semifinalserien.

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-11 18:20:13

På plats

Så där. På plats i Fyrishov för Uppsala Baskets första hemmamatch i semifinalserien mot Södertälje. Efter två raka förluster (med två olika ansikten) i Täljehallen är det ett hemmalag med ryggen mot väggen som måste vinna i kväll.
0-3 i matcher vänder de inte. 1-2 och det blir nytt liv i serien.

Tipset: 90-84 (hemmaseger med 6 poäng i alla fall)./M

Publiceras: 2014-04-11 13:08:02

Vedrans gäng

LF:s coach Fredrik Joulamo blir assisterande coach i svenska herrlandslaget. Förbundskapten Vedran Bosnic har gjort sitt val. Tillsammans med förre Nässjöcoachen Stefan Timbus finns nu en ledartrojka på plats för att leda Sverige i kvalet till basket-EM 2015.
"Jag har en idé om hur jag vill att Fredrik ska jobba och hjälpa oss i landslaget. Fredrik är en väldigt duktig coach som jag lärde känna mer när vi gick steg 4 tillsammans. Han har erfarenhet från landslag efter att ha jobbat med ungdomslandslag och han är väldigt entusiastisk och beredd att jobba hårt", säger Vedran Bosnic i ett pressmeddelande.

/M 

Publiceras: 2014-04-11 09:23:52

Zennströms satsning

Niklas Zennström satsar på ett form av "scholarship" för basketspelare i Uppsala. Läs hela nyheten HÄR

Det är förstås en jättechans för en hårt satsande basketspelare som också satsar på en civil karriär. För så är det, alla går inte hela vägen och blir proffs utomlands och kan leva på det resten av sina liv.

Men Zennström, när du ändå är i farten: Bygg en arena i Uppsala, vetja. Money aint the problem.

/M 

Publiceras: 2014-04-11 09:22:02

Uppsala är Happy!

Idrott handlar om glädje och hela Uppsala är Happy.

/M

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »