Bild på bloggaren

Basket


Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-23 22:46:43

Nnamaka och Andersson i landslaget

Svenska damlandslaget inleder snart sin resa mot EM-kvalet i sommar och gör det med ett läger i Norrköping 3–4 maj, dit förbundskapten Lasse Johansson har tagit ut 24 spelare.

Bland dem finns Sallénduon Chioma Nnamaka och Katarina Andersson, men även Uppsalafostrade Agnes Nordström, numera Udominate.
Det första lägret i Norrköping handlar en hel del om fystester. Därefter kallas spelarna till nästa längre läger i Södertälje 7–11 maj.

Hela truppen till Norrköpingslägret:
Agnes Nordström, Josefin Vesterberg, Amanda Zahui, Josefin Olheim, Anna Barthold, Kadidja Andersson, Ashley Key, Kalis Loyd, Binta Drammeh, Katarina Andersson, Chioma Nnamaka, Louice Halvarsson, Danielle Hamilton-Carter, Malin Aasa, Elin Eldebrink, Maria Gultekin, Ellen Nyström, Martina Stålvant, Frida Eldebrink, Pernilla Hanson, Frida Aili, Tanya Massamba, Jennifer Stjärnström, Ulrica Holmquist.

/M

Publiceras: 2014-04-23 22:05:21

Dagen efter med Wohlert

Tog ett längre snack med Johannes Wohlert i dag. Ett dagen efter-snack kombinerat av en slags summering av hans mängder av år i Uppsala Basket.

För så är det; hans tid i klubben lider mot sitt slut. Nästa vecka tackar han för sig och när jag menar han, menar jag sportchefen, kanslisten, matcharrangören, eldsjälen, projektledaren för Schysst framtid och alltiallon som har varit ovärdelig på så många sätt under Uppsala Baskets jätteresa från kvartsfinalspöklag till att utmana i den absoluta toppen.
När han klev in som ungdomsansvarig i Uppsala 2006, i samma veva som namn som Anton och Viktor Gaddefors, Andreas och Jonathan Person och Marcus Eriksson kom fram på allvar, omsatte föreningen knappa 2,5 miljoner per år.
Nu har de snart passerat 10. Grunden för långsiktiga framgångar är lagd, men frågan är vem som tar vid efter Wohlert? Den pusselbiten är svår att fylla, och särskilt när namn som Fredrik Jönzén och Erik Strandgren av olika anledningar lämnat föreningen.

Johannes Wohlert är ny marknadsansvarig på Svenska basketförbundet och nu ska han få snurr på hela apparaten i svensk basket. Inte bara i Uppsala. Ska någon lyckas är det han.
Det märks att det är med tudelade känslor han lämnar sin klubb i hjärtat, och han skrattar gott när han konstaterar:
"Och så har jag valt ett av få jobb där jag inte längre kan vara Uppsalafan när jag går på matcherna i Fyrishov"

------

En större intervju med Wohlet hittar ni i morgondagens pappers-UNT.

/M

Publiceras: 2014-04-23 22:00:46

Öqvist på tre år

I dag kom nyheten som varit mer eller mindre klar de senaste dagarna. Sundsvalls dubble guldcoach Peter Öqvist ersätter Fredrik Joulamo i LF Basket.
Ett LF som bygger om från början, som söker en identiet efter "Plannjaeran".
"Det är alltid tufft att tappa en sådan stomme som Håkan Larsson, John Rosendahl och Jim Enbom. När man tappar en stomme tar det tid, det är svårt, att få tillbaka en så stark stomme. Det är väl det som har hänt de senare åren", säger Peter Öqvist till NSD.

Nu väntar alla på vilka spelare som Öqvist kommer att ha att tillgå i LF kommande säsong. Får han med sig något från Sundsvall? Tom Lidén kanske?

Oavsett vad: Peter Öqvist är helt rätt för LF i det läge som de befinner sig. Öqvist är en person som brinner av iver att utveckla en klubb ett lag och även sig själv. Det finns inte mycket negativt att säga om den mannen. En blivande förbundskapten, helt klart.

/M

Publiceras: 2014-04-22 22:29:50

Rycken - och skotten

Uppsala gjorde 2–19 i perioden – från 69–58 till 71–77.
Men de regerande mästarna kom tillbaka. Igen. Och igen. Och igen. Med tre raka trepoängare när det gällde som mest. Först av Toni Bizaca till 79–80, samme Bizaca sänkte även till 82–80 och Martin Pahlmblad hängde i en enorm trea till 85–82 med 33 sekunder kvar att spela.
"Vi lyckades dra i några otroliga skott som tippade över vågen", säger Martin Pahlmblad.
"Det är den tuffaste matchserien jag har varit med om i min karriär och den här matchen kunde ha gått hur som helst", fortsätter Södertäljestjärnan.

/M

Visa kommentarer (4)
Publiceras: 2014-04-22 22:28:39

Skadorna

Ingen Johan Jeansson och inte heller någon Rickard Eriksson. Uppsalas lagkapten försökte, men tvingades bryta i matchens första anfall.
"Det kändes bra på uppvärmningen, men så fick jag en smäll direkt på min skada (höften, reds anm.) och kunde inte fortsätta", säger Eriksson efter matchen.

/M

Publiceras: 2014-04-22 22:25:35

Antiklimax

Det kunde ha blivit en klassisk supervändning av mäkta slag. De 500 tillresta Uppsalasupportrarna hade finalvittring efter Uppsalas 2-19-ryck i slutronden och bjöd på en sällan skådad publikfest i Täljehallen.
Men det blev ett stort antiklimax. Så nära, men just bara det.

Finalmissen är en stor besvikelse för en klubb som länge har suktat efter en stor framgång. En klubb som inte har kunnat vinna, som det har hetat. Det kunde också ha varit en gruvlig revansch för ett lag som i januari var så utskrattat, så nederlagstippat och så uträknat.

De nio raka segrarna som avslutade grundserien, den övertygande 3–1–serien i kvartsfinalen mot Sundsvall och de numera historiska 3–4 mot Södertälje, har gett Uppsala Basket en minirevansch vilket har sett till att sätta skrattet i halsen på alla belackare.
Men bara halvt. Denna gång.

Det var så nära, och jag är övertygad om att Uppsala hade vunnit om matchen hade spelats i Fyrishov. Så mycket betyder hemmaplan. Och då kommer vi osökt in på grundserien som stundtals var under all kritik för Uppsala.
Där någonstans avgjordes den här säsongen. Inte i Täljehallen. Trots allt.

/M

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-04-22 13:30:37

Drivkraften

En sjunde och helt avgörande semifinal. Hur det går? Säg det. Vilka som är favoriter? I egenskap av hemmaplan: Södertälje.

Fakta är att de regerande mästarna är otäckt stabila på hemmaplan, med endast en förlust i Täljehallen den här säsongen. Uppsala Basket har varit nära att knipa segern i två matcher på raken (16-ledningstappet och enpoängsförlusten) och Uppsala har varit mycket närmare Södertälje på deras hemmaplan än vad Södertälje har varit i Fyrishov.
Om det talar för Uppsala vet jag inte, men de vet vad de behöver göra.

Är det fjärde gången gillt för Uppsala?
Eller fortsätter trenden av idel hemmasegrar?

Mycket talar för Södertälje, men när jag i min värld vrider och vänder på saker och ting kan Södertäljes fördelar lika gärna tala för Uppsala. Med andra ord är det otroligt ovisst.

Hur mycket hemmaplan betyder i en sjunde och helt avgörande semifinal inför en jämn fjärdeperiod vet jag inte. En del, men inte allt. Drivkraften att ”sno” finalplatsen från de regerande mästarna och göra något historiskt med Uppsala är minst lika viktig.

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-22 13:09:21

Returkriget

Om returerna är viktiga i kväll?
Skoja inte.

Kelly Grant till UNT:
"Båda lagen har pratat om returtagningen och vi måste göra vår bästa match nu och vara på alla bollar. Skottprocenten har varit lägre på grund av bra försvar, men returtagningen har varit viktig för oss"

Vedran Bosnic till LT:
"Returerna blir väldigt viktiga i den här matchen. Om vi inte är där i de situationerna spelar taktiken ingen roll. Vi måste vara tuffa där i 40 minuter."

/M 

Publiceras: 2014-04-21 20:30:34

Ehrnvall och HU18 imponerar i Tyskland

Efter segrar mot både Argentina (i går) och England (i dag) är de svenska U18-grabbarna överraskande vidare till slutspel i Albert Schweitzer. Segersiffrorna mot England skrevs till 71–56 efter bland annat 24 poäng av Ludvig Håkansson.

Spelade gjorde också Uppsalas Oliver Ehrnvall som har imponerat stort i turneringen. Mot Argentina blev det fem poäng, fyra returer och två assist på 23 minuters spel. Mot England blev det än bättre med sju poäng och tre returer på 24 minuters spel för Ehrnvall.

För Sverige, och Oliver Ehrnvall, blir det nu spel mot antingen Turkiet eller värdlandet Tyskland när slutspelet inleds inom kort.

/MJK

Publiceras: 2014-04-21 18:06:50

Läktarcoachen

Knäskadad och missade kvartsfinal mot Sundsvall och missad semifinal mot Södertälje.
Då kliver Johan Jeansson in i rollen - som pådrivare på Uppsalas bänk.
"Det är märkligt hur snabbt man går in i en läktarcoachroll. Nu sitter man och lever sig i matcherna och ser saker och ting på ett annat sätt. Det är ny erfarenhet", säger Johan Jeansson.
Hur tycker du att det har sett ut?
"Stundtals har det sett riktigt bra ut. Vi har verkligen steppat upp i semifinalspelet och spelat vår bästa basket för säsongen"

Om det kan bli en comeback i en eventuell finalserie vet han inte.
"Nja, jag vet inte. Det har inte riktigt gått så bra som det kan gå. Jag är med och skjuter på träningarna, men så fort det kommer till kontakt kan jag inte vara med. Att skjuta och så känns bra, men spelmässigt vet jag inte hur mycket jag kan bidra med"

/M

Publiceras: 2014-04-21 15:29:14

Påsklovsschemat

Från sex matcher på elva dagar till ett fem dagars uppehåll.
Då har Uppsala Basket gjort exakt detta:

Långfredag: Återhämtningsträning.

Påskafton: Intensiv skotträning.

Påskdagen: Fem mot fem-spel.

Annandag påsk: Fem mot fem-spel på halvplan + genomgång av det behövs gå igenom.

/M

Publiceras: 2014-04-21 14:16:19

Returtagningen a och o

Nära i match två och fem. Hela vägen i match sju? Oavsett vad kommer Uppsala Basket ge allt, lovar coachen.
”Vi ska gå in och satsa allt. Det finns ingen dag efter i morgon om vi inte gör jobbet. Jag litar på mina spelare. Om vi får en chans igen som vi fick i match två och match fem ska vi stänga dörren”, säger Kelly Grant.

Viktigast av allt i morgon? Returtagningen.
”Båda lagen har pratat om returtagningen och vi måste göra vår bästa match nu och vara på alla bollar. Skottprocenten har varit lägre på grund av bra försvar, men returtagningen har varit viktig för oss”, säger Kelly Grant.

/M

Publiceras: 2014-04-21 14:13:56

Wohlert om supporterskaran

När biljetterna till supporterbussarna släpptes under påskafton tog större delen av dem slut – på två timmar. Under annandag påsk började biljetter till en sjätte supporterbuss att säljas.
”Jag har inte varit om något liknande. Vi har varit två bussar som mest tidigare säsonger, det är helt sjukt egentligen”, säger sportchefen Johannes Wohlert.

/M

Publiceras: 2014-04-21 13:32:09

En sjätte buss kommer lastad?

Sex bussar med supportrar? Ja, så kan det faktiskt bli. Intresset för den sjätte och avgörande semifinalen slår alla tidigare rekord och nu håller man faktiskt på att fylla en sjätte buss från Uppsala.

För att den sjätte och sista(?) bussen ska lämna Uppsala krävs dock minst 40 anmälningar, och bussen rymmer max 50 personer. Vi får alltså anledning att återkomma med hur det går att fylla upp även detta.

/MJK

Publiceras: 2014-04-21 07:19:30

Så spelas finalerna

Norrköping Dolphins är redan klara för SM-final, i morgon vet vi om det blir Södertälje eller Uppsala som tar den andra finalplatsen.

Precis som semifinalerna spelas matchserien i bäst av sju. Alltså börjar laget som har favör av hemmaplan med två raka i hemmahallen, sedan fölt av två raka på bortaplan (2-2-1-1-1).

Så spelas SM-finalerna om Södertälje går vidare:
Torsdag 24/4 (19.04) Södertälje–Norrköping
Lördag 26/4 (16.04) Södertälje–Norrköping
Tisdag 29/4 (19.04) Norrköping–Södertälje
Torsdag 1/5 (19.04) Norrköping–Södertälje
Söndag 4/5 (16.04) Södertälje–Norrköping
Onsdag 7/5 (19.04) Norrköping–Södertälje
Fredag 9/5 (19.04) Södertälje–Norrköping 

Så spelas SM-finalerna om Uppsala går vidare:
Torsdag 24/4 (19.04) Norrköping–Uppsala
Lördag 26/4 (16.04) Norrköping–Uppsala
Tisdag 29/4 (19.04) Uppsala–Norrköping
Torsdag 1/5 (19.04) Uppsala–Norrköping
Söndag 4/5 (16.04) Norrköping–Uppsala
Onsdag 7/5 (19.04) Uppsala–Norrköping
Fredag 9/5 (19.04) Norrköping–Uppsala

/MJK

Publiceras: 2014-04-20 21:07:44

Fem bussar kommer lastade

Uppsala Basket kan räkna med stort bortafölje när finalplatsen står på spel i Täljehallen på tisdag. När biljetterna till supporterbussarna släpptes tog större delen av dem slut – på två timmar.
Under påskdagskvällen fylldes den femte bussens sista platser.

Fem bussar, alltså.

Räknar med bra tryck i Täljehallen på tisdag. Bortaklacken lär tvinga hela hemmapubliken att ta till ton.

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-20 14:38:00

Läget som råder

På tisdag ska allt avgöras i en sjunde och direkt avgörande semifinal mellan Södertälje och Uppsala.
Oavsett finalplats eller inte är det alltid läge att blicka framåt - mot nästa säsong.
Detta är fortfarande läget som råder i Uppsala Basket.

Under kontrakt: Liam Rush, Thomas ”TJ” Jackson, Oluoma Nnamaka, Rickard Eriksson, Axel Nordström, Johan Jeansson, Kelly Grant.

Utgående kontrakt:
Mannos Nakos, Odin Lindell, Dee Ayuba (option på ett år till), Stefan Grundberg , Keith Wright, Andreas Person.

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-20 10:13:05

Säkra kort

Under lördagen presenterade Borås Basket sitt första nyförvärv inför nästa säsong. Från Jämtland hämtas den danske guarden Adama Darboe som har ett register som bara beskriver honom som komplett.
Darboe lär ersätta Roope Ahonen, som Borås i fjol värvade från ligakonkurrenten Solna. Även det ett säkert kort.

Apropå säkra kort är Tom Lidén kontraktslös i Sundsvall. Den 26-årige Södertäljesonen, som provspelade med Uppsala redan 2007 (tror jag det var), har utvecklats åt helt rätt håll den senaste säsongen, men öppnar nu för en flytt utomlands, skriver Sundsvalls tidning.
Vi får väl se. Kanske blir det så att han följer Peter Öqvist till den klubb han tar över? LF?

Annars borde Tom Lidén var intressant för vilken ligaklubb som helst.

/M

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-04-19 12:16:43

Från Vaksala torg till Täljehallen

Uppsala Basket kan räkna med stort bortafölje till den avgörande semifinalen i Täljehallen på tisdag.
Och de lär komma laddade - efter en ordentlig uppladdning som drar i gång en timme innan avfärd på Vaksala torg.

Hela schemat för supporterskaran:
16:00-17:00: Vaksala torg
Musik, tifoförberedelser, sånger och pep talk. Vi dansar "Happy" och laddar inför bussresan med alla sköna människor.
17:00 Avfärd mot Södertälje
ca 18:30 Ankomst Södertälje
19:04 Matchstart
21:00-21:15 Bussarna åker tillbaka
ca 22:15 Ankomst Vaksala torg

Klubbdirektören Gunnar Preuss har tidigare räknat med omkring 400 Uppsalasupportrar på plats i Täljehallen.

/M

Publiceras: 2014-04-19 10:30:17

Kaptenens skada

Rickard Erikssons linkade av skadad i torsdags. I går lugnade han Uppsala med att konstatera att det troligen "bara" handlar om en "lårkaka" på en muskel i höjd med höften.
"Jag tror inte att det ska vara någon fara. Muskeln fick en smäll och det är en blödning. Det är bara att bita ihop. Om inget är sönder ska jag göra vad jag kan på tisdag", säger Rickard Eriksson.

Hela texten hittar ni HÄR.

/M

Publiceras: 2014-04-19 10:27:55

Recap: Uppsala-Södertälje

Och där damp matchens alla highlights ner. Uppsala-Södertälje, semifinal 6:7, alltså.

/M

Publiceras: 2014-04-18 10:48:23

Robersons tankar

Södertälje stjärna och lagkapten John Roberson stannade på säsongslägsta två poäng (endast på straffkast) i den sjätte semin.
Efter matchen var han besviken, förstås.
"Vi fick inte jobbet gjort. Uppsala var bättre än oss, inte mycket mer att säga om det. Men vi har fortfarande avgörandet i egna händer och på hemmaplan", säger John Roberson till LT på nätet.
Om sitt eget - och lagets - skytte suckade han:
"Jag hade flera bra lägen men satte ingenting i kväll. Överhuvudtaget så sköt vi för mycket utifrån istället för att ta bollen till korgen"

/M

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-18 09:44:00

Uppsnappat

Borås Basket åkte ut i går och nu kan Roope Ahonen ha gjort sitt i klubben. Framtiden lär få utvisa det men Ahonen själv menar att VM-spel med Finland i slutet av sommaren är ett stort skyltfönster.
"VM är ett stort skyltfönster för mig, och det är huvudskälet till att jag nog kommer vänta med att bestämma mig kring nästa säsong", säger Ahonen till Borås tidning.

Norrköping å sin sida vann övertygande och är klart för SM-final.
"Vi kollade video på förra matchen och ska jag vara ärlig så såg det inte bra ut då, och ju mer jag kollade på den matchen ju mer irriterad blev jag. Vi sprang inte hem och slarvade, men jag tycker verkligen vi idag visar hur bra vi är och hur vi ska spela varje gång", säger matchens stora segerorganisatör Joakim Kjellbom till Folkbladet.

"Det spelar ingen roll för oss vilka vi får möta. Vi är där. Det känns mycket bra, säger coachen Paul Burke till Norrköpings tidningar, apropå Uppsala eller Södertälje som finalmotstånd.

/M

Publiceras: 2014-04-18 09:37:44

Topp fem-listan

Uppsala Basket har knåpat ihop en topp fem-listan från semifinal nummer sex i går.

/M

Publiceras: 2014-04-17 23:20:20

"TJ"-siffror

Thomas "TJ" Jackson var bäst när det gällde i kväll.
Jag har redan bloggat om honom, men jag glömde hans siffror.

Vi ställer de på rad:
20 poäng
6 av 8 tvåpoängare.
2 a 3 trepoängare.
6 returer.
4 assists.
3 steals.

/M

Publiceras: 2014-04-17 23:13:12

Norrköping till final

En sjunde match väntar mellan Uppsala Basket och Södertälje.
För Norrköping är finalplatsen redan klar - efter en utklassningsseger i match sex hemma mot Borås. Som ger 4-2 i matcher totalt.

Joakim Kjellbom var tung under korgarna och Mike Palm vägde lätt. Och där någonstans avgjordes även titeln om Årets center.

Borås flög fram under hösten, tog 22 raka segrar i grundserien men ju längre säsongen led ju mer påtagligt blev det att de saknade bredd i sin trupp. De har redan Miller, McKnight och Palm under kontrakt inför nästa säsong (bland andra) och nu återstår att se om de fyller ut laget med två klasspelare till, vilket känns som nyckeln för att laget ska utmana om en finalplats. Christopher Ryan?

/M

Publiceras: 2014-04-17 22:56:16

Allt från matchen

Publiceras: 2014-04-17 22:51:25

Finalnyckeln: Stoppa Roberson

Det blir en sjunde match, efter en säker seger i Fyrishov för Uppsala Basket.
Södertälje kunde aldrig hota dem i returtagningen och någonstans finns nyckeln för den här matchserien.

”TJ” Jackson var fenomenal och stod för sin bästa match för säsongen, när pressen var som mest.
När han satte en tuff trepoängare i början av den fjärde perioden var det hans 18:e poäng för matchen – där och då var guarden hundraprocentig.

Sedan måste man gilla Stefan Grundberg. Han får inte alltid den speltid han förtjänar eftersom konkurrensen är tuff, men när han tar plats så tar han plats. Nu fick han dessutom chansen på allvar och han tog den. Men ett jävlaranamma under korgarna och ett skytte som bara kan beskrivas som bra.

Men det var en försvarsmatch. Uppsala Basket täppte till utrymmet för John Roberson på precis det sätt som de vill. Roberson stannade 2 poäng (två straffkast), vilket är säsongslägsta för Södertäljestjärnan. Bara fem gånger har Roberson varit under tio poäng och bara en gång under sju. Det var nu.
Kan Uppsala Basket transportera försvarsspelet till Täljehallen på tisdag är mycket vunnet. Utan Roberson försvinner också Pahlmblads öppna trepoängare. Roberson är ovärdelig för Södertälje.

Däremot fortsätter Tobias Borg att vara hal som en hål för Uppsalaförsvaret. Den killen har varit genomgående bäst i Södertäljelaget i den här semifinalserien.

Toni Bizaca hade inte den bästa dagen sett till skottprocenten, men var beredd att kliva fram för sitt lag. På tisdag behöver han sällskap av Roberson.

/M

Publiceras: 2014-04-17 21:33:53

"Jag hoppas vi får spela om det"

Uppsala Basket ordnade en sjunde match mot Södertälje. Ett 11-0-ryck i början av den sista perioden avgjorde saken. Nu vill Mannos Nakos se att hans lag avgör - med fjärde gången gillt i Täljehallen.

/M

Publiceras: 2014-04-17 09:46:15

Spelskandalen växer

Basketsverige.se fortsätter grävandet i den uppkomna spelskandalen i basketligan. Nu avslöjar nätsidan att båda semifinalmatcherna Södertälje-Uppsala den 9 april och Södertälje-Uppsala den 15 april är misstänkta i frågan, samt ett flertalet andra matcher där den gemensamma nämnaren är en domare.
Läs hela artikeln HÄR.

Jag vet inte vad jag ska säga längre ...

/M

Visa kommentarer (15)
Publiceras: 2014-04-17 08:54:42

Coachduellen

Lite halvt försenat, men här är snacket efter tisdagens förlust då Kelly Grant redan då såg ljust på fortsättningen av serien.
”Det såg ut som Södertälje hande kontroll med vi visade vad vi är gjorda av och jag är stolt över mina killar. Det kunde ha gått hur som helst”, säger Kelly Grant som efter den matchen hyllade ett par spelare extra.
”Odin gjorde ett outstanding jobb och Axel har varit en av våra bästa spelare i hela serien och Andreas var otroligt bra”.
”Det kom ner till ett skott och det är tungt, men vi visade att oavsett vad som händer där ute visar vi att vi kan vända”
”Det är en tajt serie, och nu har vi väggen mot ryggen”

Vedran Bosnic hyllade motståndet:
”Uppsala kom tillbaka eftersom de är djupa och de har elva kvalitetspelare som kan kliva fram. Det är ingen överraskning för oss”
Och sitt eget lag:
”Vi förtjänade att vinna eftersom vi tog fler returer och att vi sköt bättre än Uppsala både på tvåpoängsskotten och trepoängsskotten”

/M

Publiceras: 2014-04-16 22:04:04

En onsdag och tusen tankar

Uppsala Basket protesterar mot ett felaktigt domslut under slutminuten mot Södertälje och får avslag på stående fot från Svenska basketförbundet.

Den stora vinnaren i detta?
Sporten som heter basket.

Protesten lyfter nämligen en fråga som är större än själva domslutet under slutminuten. Den lyfter hela domarväsendet i svensk basket. Ett fack som dragits i smutsen de senaste åren, på grund av ett par individer som missköter sin maktposition.

Under onsdagskvällen fortsatte nämligen Aftonbladet med att kabla ut misstankar om nya spelskandaler i basketligan där en i allra högsta grad aktiv slutspelsdomare är inblandad. Att stänga av de två tidigare misstänkta domarna, som förbundet gjorde efter förra årets skandalavslöjande, räckte tydligen inte. Det finns några kvar.

Spelskandal och stora protester efter en märklig match i basketligan. Ett plus ett är lika med … Ja, svaret kan vi alla lista ut.

Jag blir uppriktigt trött. Svenska basketförbundet har ett jättejobb framför sig att rensa upp i denna damm och nu hoppas jag att alla fula fiskar hittas och stängs av.

För det är ju så, en domare är inte på något vis kontrakterad på livstid. Det går ju att sluta anlita honom/henne för att man känner att det är det rätta. Får Svenska basketförbundet den känslan efter en onsdagskväll som denna?

Förresten, det spelas en match på torsdag kväll också. Semifinal sex mellan Uppsala Basket och Södertälje. Den är rätt viktig. Och den kommer med största sannolikhet att väcka känslor efter en onsdag som denna.

/M

Visa kommentarer (10)
Publiceras: 2014-04-16 20:14:27

Trött

Måttet är rågat. Uppsala Baskets protest har rört i gång en stor cirkus och det är bra.
Nu fortsätter Aftonbladet med att avslöja nya spelskandaler i basketligan där en domaren är inblandad. Att stänga av två tidigare misstänkta domare räckte tydligen inte. Det finns några kvar.

Spelskandal och stora protester efter en märklig match i basketligan.
1+1 = ...

Jag blir uppriktigt trött. Svenska basketförbundet har ett jättejobb framför sig att rensa upp denna damm och nu hoppas jag att alla fula fiskar hittas och stängs av.
För det är ju så, en domare är ju inte kontrakterad på livstid direkt. Det går ju att sluta anlita honom/henne för att man känner att det är det rätta.

/M

Publiceras: 2014-04-16 19:45:44

När matchklockan stannar ...

Uppsala Basket har lämnat in en protest mot det felaktiga domslutet som gav Södertälje två straffkast med minuten kvar att spela.
Det skulle ha kunnat lämnat in ett par protester till med tanke på hur matchen såg ut.
Som i detta fallet - när matchklockan stoppas av hemmaseketariatet och där Dino Buturac sänker tre poäng i tredje periodens absolut sista sekund.

/M

Publiceras: 2014-04-16 18:55:56

Protesten

Uppsala Basket lämnar in en protest mot ett felaktigt domslut. UNT kan visa klippet som det handlar om.
Se det HÄR.

/M

Visa kommentarer (16)
Publiceras: 2014-04-16 17:38:48

Rörelse och fart

Rörelse och fart i anfallsspelet. Jag har tjatat om det hela tiden och nu tjatar Stefan Grundberg om det inför avgörandets stund i Fyrishov i morgon.
"Vi måste attackera hela tiden. Vi kan inte nöja oss med att bara stå och skjuta treor, säger Stefan Grundberg.
"måste verkligen få rörelse på bollen så att den inte stannar hos en spelare. Vi måste attackera korgen och då foular de ju oss hela tiden. dessutom."
"Alltså, De spelar inte så bra försvar hela tiden egentligen, men attackerar vi inte ser det ut som att de spelar bra försvar. Vi gör det för enkelt för dem", säger Stefan Grundberg.

Grundberg låter laddad och nu återstår att se om han får fler minuter på planen är senast.

/M 

Publiceras: 2014-04-16 14:18:56

Trötta på varandra

Det är dagen efter och dagen före för Uppsala Basket. Nu handlar det om att bita ihop och fixa en sjunde match.

Tankarna från i går är många från Uppsalahåll.
Det var en på många sätt smutsig match. Som när Södertäljes center Assane Sene låg i stora krämpor på golvet när han skulle kliva fram för att skjuta straffkast. Sene byttes ut och Mantas Griskenas fick skjuta straffkasten i stället, varpå Sene blev frisk och byttes in igen. 20 sekunder senare.

Som när Södertäljes coach Vedran Bosnic försökte skoja till det på presskonferensen med att fråga om Kelly Grant fått någon boll kastad på sig under sina timeouts (som Bosnic tydligen fått i Fyrishov) märktes det att stämningen mellan de två inte var den allra bästa. De börjar bli trötta på varandra, men jag är tämligen övertygad om att de får ses två gånger till. Med start inför ett kokande Fyrishov på torsdag.

/M 

Publiceras: 2014-04-15 21:43:12

Presskonferensen efter dramat

Filmade hela presskonferensen efter kvällens drama i Täljehallen. Där passade för övrigt Kelly Grant att läxa upp Vedran Bosnic för gnället om kastade gummibollar. Se och lyssna på hela saken här.

/MJK

Visa kommentarer (10)
Publiceras: 2014-04-15 18:57:42

Uppsalaklacken värmer upp

Bara minuter kvar till uppkast i semifinal nummer fem. Så här såg det ut när Uppsalaklacken hälsade spelarna ut på planen för uppvärmning.

/MJK

Publiceras: 2014-04-15 18:37:15

Här anländer supporterbussarna

Fyra fulla spelarbussar har anlänt till Södertälje och har tilldelats en rejäl sektion i Täljehallen. Så här såg det ut när bussarna rullade in till arenan.

/MJK


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »