Bild på bloggaren


Fredrik Nyberg tar pulsen på den lokala, nationella och internationella popen och rocken.


Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-03-27 18:24:17

Paus

Hej!

som ni märkt har jag inte skrivit på ett tag, och det beror på att jag tagit en paus från skrivandet fram till i sommar.

vi ses då! Antagligen någon gång i augusti.

Publiceras: 2014-02-23 17:05:25

Sun Kil Moon till Debaser Strand!

Rödmarkera datumet 2 april i almanackan! Det är nämligen då som den utmärkte Sun Kil Moon kommer att gästa Debaser Strand i Stockholm! Detta gör han med sin hyllade nysläppta fullängdare Benji i bagaget. Jag har tidigare i UNTs pappersbilaga skrivit om hans tidigare platta lyft fram hans tiigare platta April, och även om Benji inte riktigt kommer upp i samma klass är det väl värt en genomlyssning. Pitchfork gav den för övrigt 9,2/10 i betyg. Det säger en hel del om artistens storhet.

Som sagt, 2 april är det som gäller.

Be there! I will.

Publiceras: 2014-02-23 09:57:08

Färskt med Simian Ghost:

Bjuder nu på söndagsmorgonen på en ny video med Simian Ghost! Bandet har nämligen precis släppt sin mycket stilfulla video till låten Echoes of Songs, gjord av Victor Claesson.

Mycket nöje!

Publiceras: 2014-02-20 17:00:00

Nytt med Yann Tiersen:

Bakom soundtracket till filmen Amélie från Montmartre (2001) står den franske kompositören Yann Tiersen, som nu är aktuell med sitt nya album Infinity! Hans tidigare album Skyline från 2011  beskrevs som ”en anmärkningsvärd musikalisk talang” av den engelska tidningen Clash, samt som ”livsbejakande” av MOJO. Uppföljaren Infinity, som för övrigt är inspelad på Island och Ouessantön i Bretagne, har releasedatum den 19 maj. Där använder sig Tiersen av språk som isländska, färöiska, och får sägas låta som en drömsk berättelse. Ungefär.

Lyssna själva vet jag:

Publiceras: 2014-02-18 14:27:59

Intressant debattartikel i Aftonbladet:

157 kvinnliga artister skriver under uppropet "Glöm inte bort oss när historien skrivs". Det rör sig om en debattartikel som publicerats i Aftonbladet tidigare idag, vilken syftar till att kvinnor inte utelämnas eller glöms när historien skrivs. Underskrifter har bland annat gjorts av Robyn, Nina Persson, Titiyo, Marit Bergman, Jenny Wilson, Ane Brun och Rebecka & Fiona.

Artikeln inleds enligt följande: 

"Varje ung flicka som vill plocka upp elgitarren, starta ett band med sina bästisar, göra sin första musikproduktion, skapa sin första electropoplåt eller drömmer om att erövra en stökig festivalscen under en sen sommarnatt, tror att hon är nästan alldeles ensam, hon måste uppfinna det här själv.

För gång på gång bleknar vi, alla vi som var hon, bort från historien."

En mycket intressant artikel, som verkligen förtjänar att uppmärksammas!

Ni hittar den i sin helhet genom följande länk:

"http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article18382577.ab"

Publiceras: 2014-02-14 12:00:00

<3 Sommaren

Ser oerhört mycket fram emot sommaren, med allt vad det innebär. Även om det finns en hel del underbart man relaterar med juni, juli och augusti finns det inget som slår det här:

Biljetterna släpps idag. Just sayin.

 

Publiceras: 2014-02-13 17:00:00

Nytt från Avey Tare (Animal Collective)

Avey Tare från Animal Collectives släpper nu material tillsammans med sitt nya band Slasher Flicks. Dessa har verkligen en liknande ljudbild som Animal Collectie, men är kanske lite mer lättillgängligt/lättlyssnat. Debutalbumet Enter The Slasher House kommer att släppas den 9 april. Soundet låter, som Avey Tare säger, som om det "kommer från en plats som inte är mänsklig." Kort och gott. Lyssna nedan på den nyutgivna singeln vet jag!

Turnédatum kommer snart, och vi håller tummarna för att det är någonstans någorlunda nära vår kära stad.

Publiceras: 2014-02-12 17:29:08

Tim Hecker till Stockholm!

Vill idag uppmärksamma er alla på att den utmärkte kanadensiska ljudkonstnären Tim Hecker kommer att återbesöka Södra Teatern! Hecker arbetar ofta nära gränsen mellan konstmusi och minimalism och rör sig emellanåt i landskap som går att likna vid ambient och dark ambient. 

Hans musik beskrivs exempelvis av New York Times som “foreboding, abstract pieces in which static and sub-bass rumbles open up around slow-moving notes and chords, like fissures in the earth waiting to swallow them whole ” samt av The Guardian som "Placing Tim Hecker in a huge, barely lit church was inspired. His drones had the air of a choir robbed of words and faith, and in the half-light ornate frescoes became toothy monsters, the organ a snarling baleen.”

Efter att ha belönats med utmärkelser och priser ett flertal gånger kommer han nu alltså att besöka Södra Teatern, närmare bestämt den 6 april. Senast sa Gaffa:?"Att National Public Radio utsett honom till en av de mest intressanta kompositörerna under 40 känns orättvist en sån här kväll. Just efter hans spelning känns han som den mest intressanta kompositören idag. Punkt." 

Alltså - Be there!

Publiceras: 2014-02-11 17:19:03

Adna - Night

Välkomnar idag en ny utmärkt röst på den svenska popscenen. Den tillhör Göteborgsbördiga Adna, som nyligen släppt sitt debutalbum Night som lovordats av pressen. Nedan kommer videon till singeln med samma namn, där hon på ett inlevelserikt kallt sätt visar att hon har stor potential i framtiden:

Publiceras: 2014-02-10 17:06:40

Kommande albumsläpp i vår:

Listar idag några av vårens kommande intressanta albumsläpp:

Februari:
Band of Horses, Beck, , Sun Kil Moon, Sunn, Weeping Willows.

Mars:
Black Lips, Blondie, Christopher Sander, Drive-By-Truckers, Foxes, Joan As Police Woman,  Mike Oldfield, Mø, Shit Robot, The War on Drugs.

April:
Kelis, Kaiser Chiefs.

Maj:
Den Svenska Björnstammen, Sam Smith.

Albumsläpp under året som ännu saknar bekräftat datum:
Asap Rocky, Azealia Banks, Captain Murphy, Edda Magnusson, Enrique Iglesias, First Aid Kit, GZA, Kent, Kleerup, Lily Allen, Mauro och Plura, Pharrell Williams, Raekwon, Shakira, Slash & Myles Kennedy, The Kooks, Timbuktu, Titiyo, Wu-Tang Clan.

(Källa: Gaffa)

Publiceras: 2014-02-09 18:51:14

Anna Ternheim medverkar på Weeping Willows kommande album!

Har nåtts av nyheten att Anna Ternheim kommer att medverka på Weeping Willows kommande fullängdare The Time Has Come, som har releasedatum 26 februari! Samarbetet tar form på albumets fjärde spår, Lovers Never Say Goodye.

– "Vi sjöng en duett på hennes senaste skiva, och det var najs då", säger Magnus Carlson om tankarna bakom att välja duettpartner till GAFFA i en intervju.

– "När vi började snacka om vem man kunde fråga kom det fram att hon arbetade i samma studio. I vanliga fall är hon i New York men nu var hon hemma, så vi sjöng in allt i en mick på en tagning. Hon var nog där i 20 minuter", fortsätter han.

Duetten har av Joacim Perssoni Aftonbladet beskrivits som "Två röster som gjorda för varandra i sällsynt vacker slideballad"

Weeping Willows besöker för övrigt UKK i Uppsala den 25 april.

Missa inte!

Publiceras: 2014-02-09 13:37:54

Nytt med Jonathan Johansson:

Singeln till Jonathan Johanssons skiva Ett Språk för de dömda (baserad på musiken till föreställningen Dracula på Stadsteatern i Uppsala), Sjuhundra Stråkar, har nu fått en video! Detta uppmärksammades genom ett försenat sommarvykort från Jonathan till PSLs redaktion. Han skriver följande:

"Hej PSL!

Jag hyrde ett hus på Sicilien en månad.
Irrade runt och letade efter vatten och skugga.
Letade väl efter nästa skiva.
Jag drack en massa Negroni och hade skrivkramp.
Som en rockgubbe.
Yep.
Hur som helst så träffade jag ett trevligt par.
Kvinnan va fotograf.
Hon gjorde en video och jag och Johan står och glor.
Thats it.

Hejdå!"

Publiceras: 2014-02-07 15:03:02

Peter Asplund till Katalins Jazzklubb!

Vill lyfta fram Katalins Jazzbar, som kommer inledas i slutet på mars. Närmare bestämt den 20 mars kommer utmärkte trumpetaren Peter Asplund att stå på scenen! Det borde komma mer info om de övriga kvällarna längre fram, men noterra alltså den 20:e i allmanackan! Lyssna på tonerna från honom nedan, så förstår ni vad jag menar:

Publiceras: 2014-02-04 17:40:36

Smakprov från Mogwai:

För er som likt mig ska på konserten med Mogwai på Cirkus den 24 mars kommer här ett smakprov på hur det kan se ut. Detta klipp är från när bandet framför det nya spåret The Lord Is Out Of Control från nya plattan Rave Tapes under en spelning i bandets hemland Skottland:

Publiceras: 2014-02-02 15:56:57

Tallest Man On Earth + Idiot Wind

För dem som likt mig gillar Tallest Man On Earth och Idiot Wind är det läge att skynda på. De fyra minidokumentärerna som PSL gjort ligger nämligen bara uppe på sidan i 12 dagar kvar till!

Mycket sevärda små klipp för dem som är intresserade!

Nedan visas första klippet, och sedan finns en länk till de övriga där under. 

http://blogg.svt.se/psl/2014/01/31/sista-chansen-att-se-the-tallest-man-on-earth-och-idiot-wind/

Publiceras: 2014-01-31 17:16:57

Nytt med Paolo Nutini!

Eftersom jag gillar att kryssa kring genres av olika slag, fortsätter vi in i en blandning mellan pop och soul. Paolo Nutini spelar nämligen en berusande form av detta, och råkar släppa sitt nya album Caustuc Love den 14 april i år. För att ge ett exempel på denne unge artists storhet beskrev radioprofilen Zane Lowe på BBC1 singeln till det kommande albumet som "Hottest record in the world!". 

För att beskriva Paolo Nutini lite närmare kan sägas att han gjorde sig ett namn 2006 med singeln These Streets som såldes i 1,5 miljoner ex i UK. Under 2009 och 2010 var han den mest säljande manliga artisten i UK. Säger alltid något.

Publiceras: 2014-01-30 17:03:29

Gröna Lund har börjar boka akter inför sommaren!

Gröna Lund har börjat boka akter inför sommaren! Exempelvis kommer punkrockarna Flogging Molly att göra ett återbesök på Stora Scenen den 18 juni! 

– "Innan juni 2011 hade jag i stort sett aldrig hört talas om Flogging Molly, men deras rykte om att vara ett otroligt liveband gjorde att vi bokade dem. Och jag är tacksam för att jag gjorde det. Det var en sån konsert som sätter sig på minnet och som man bara vill uppleva igen. Som tur är får vi den chansen i år", säger Gröna Lunds programchef Kenny Mattsson.

Programmet för Stora Scenen ser hittills ut som följer för sommaren 2014:

Looptroop Rockers - 9 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Stiftelsen - 23 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Tom Jones - 11 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Flogging Molly - 18 juni kl. 20.00 på Stora Scen
John De Sohn - 5 september kl. 20.00 på Stora Scen
Daniel Adams-Ray - 11 september kl. 20.00 på Stora Scen

Fler storartade bokningar är garanterat att vänta!

Publiceras: 2014-01-29 20:28:08

H.M. Konungen delade ut medalj till Jocke Berg idag!

H.M. Konungen delade idag ut ett antal medaljer till personer som stått för "särskilda förtjänster", och bland dessa finns ingen mindre än Kents sångare Jocke Berg! Han mottog idag nämligen medaljen av 8:e storleken i högblått för "framstående insatser inom svensk populärmusik".

Minst sagt välförtjänt i mitt tycke!

Publiceras: 2014-01-26 19:00:00

Petra Marklund - Cecilia

Under de kommande veckorna kommer vi enligt ryktet ha chansen att höra ett flertal artister tolka den nyskrivna Cecilia, vilken är ursprungen ur Cornelis Vreeswijks Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta Fröken Cecilia Lind. Vem som står bakom låten vill denne än så länge inte avslöja, men har istället bjudit in sina favoritkollegor att fritt tolka melodin. 

Först ur är Petra Marklund, vars version du kan finna i Spotifylistan nedan. Följ denna för att ta del av fler artisters kommande versioner, och så småningom få veta vem som står bakom Cecilia.

Publiceras: 2014-01-26 12:52:40

Nytt med MØ!

Karen Marie Ørsted (MØ) släpper debutalbumet No Mythologies to Follow den 10 mars! Den nya singeln Don’t Wanna Dance är det första smakprovet från plattan, och kommer i videoform längre ned på sidan. Artisten har för övrigt beskrivits som en dansk Lykke Li, och hennes musik kallas ofta Glitch-pop. Hon själv beskriver mer sin musik som "en blandning av av indie-pop, punk och elektro med soul och street vibes”.

 

Låten går att lyssna på genom länken till Soundcloud nedan. Väl värd en lyssning!

 

https://soundcloud.com/momomoyouth/dont-wanna-dance-zane-lowe-1

Publiceras: 2014-01-25 19:51:29

50 års jubileum för Jan Johanssons fantastiska Jazz På Svenska!

Jan Johanssons Jazz På Svenska, är en av tidernas största och mest säljande jazzskiva. Det är inget som är svårt att förstå, när man väl klickat in sig på den på Spotify. Själv lysnar jag gärna till den när jag pluggar eller bara vill slappna av. Eftersom det nu är 50 år sedan skivan gavs ut första gången, kommer albumet att återutges på vinyl den 3 februari. Det var förresten helt banbrytande när det kom, och utgör en milstolpe för svensk jazz.

Verkligen väl värt en lyssning i mitt tycke! 

Publiceras: 2014-01-24 19:48:06

Nytt med Hurula!

Masshysteris forne frontman Robert Hurula har lämnat Umeå för Stockholm och dessutom nyligen spelat in ett soloalbum! Detta kommer att släppas redan i vår, men redan i onsdags släpptes debutsingeln Sluta Deppa Mig. Plattan är för övrigt producerad av Måns Lundberg, vilken senast producerade Håkan Hellströms Det kommer aldrig vara över för mig.

Video följer såklart nedan:

Publiceras: 2014-01-19 17:00:00

Mauro & Plura släpper album tillsammans!

Plura Jonsson och Mauro Scocco förverkligade i somras sin dröm om att tågluffa tillsammans i Frankrike. I juni gav de sig ut med varsin gitarr och varsitt munspel, följda av ett filmteam. Detta sänds just nu på tv3, och kommer att sändas fram till i mitten på februari. I samband med det släpper de ett album med musiken som de spelade under resan – allt från Pluras nyskrivna Väska full med trubbel till Rolling Stones Dead Flowers. Albumet släpps 12 februari, nedan kommer fullständig låtlista:

 

CD I

1 Intro

I: Django's Tiger (Reinhardt–Grapelli) Programmets signaturmelodi. Instrumental spelad av Gustav Lundgren från Hot Club du Suede. 

2 Långsamt tåg (Jonsson) Sång: Plura Kör: Mauro

3 Dåligt väder (Scocco) Sång: Plura & Mauro

4 Försent (Scocco) Sång: Plura & Mauro

5 Blues för Bodil Malmsten (Jonsson) Sång: Plura

6 Himlen runt hörnet (Scocco) Sång: Mauro

7 Kaffe och en cigarett (Ljungström–Liljedahl) Sång: Plura & Mauro

8 Mil efter mil (Jonsson) Sång: Plura Kör: Mauro

9 Tidvatten (LeMarc) Sång: Mauro

10 Väska full med trubbel (Scocco–Jonsson) Sång: Plura & Mauro

CD II

 1 Intro II Mystery Train (Parker–Phillips) Instrumental

2 Första klass (Jonsson) Sång: Plura

3 Hem till Stockholm (Scocco) Sång: Mauro

4 Kommit hem (Jonsson) Sång: Plura Kör: Mauro

5 A Thing Called Rain (Greene) Sång: Mauro

6 Waiting On A Friend (Jagger–Richards) Sång: Mauro Kör: Plura 

7 Cocaine Blues (Davis) Sång: Mauro Kör: Plura.

8 Dead Flowers (Jagger–Richards) Sång: Mauro Kör: Plura

9 Mystery Train (Parker–Phillips) Sång: Mauro

Publiceras: 2014-01-18 19:00:00

Other People släpper debutalbum!

Other People a.k.a Jakob Lindhagen släpper sitt debutalbum Somewhere Far Away den 12 februari. Ljudbilden kan kanske bäst beskrivas som vackert och melankoliskt pianospelande innehållande likheter med Martin Hederos.

Releasefest kommer förövrigt hållas på Bar Brooklyn på Debaser Strand i Stockholm samma kväll som plattan släpps. Skivan kommer att släppas digitalt, på CD samt som limiterat screentryck med 3 olika motiv designat av konstnären Erik Odqvist.

Länk till Soundcloud finns nedan (en lyssning eller två rekommenderas!):

https://soundcloud.com/otherpeopleofficial/somewhere-far-away/s-yFoAH?in=otherpeopleofficial/sets/other-people-somewhere-far/s-yFoAH

Publiceras: 2014-01-17 19:00:00

Future Islands på gång med nytt!

De utmärkta synthpopparna Future Islands är på gång med nytt material! Den 26 mars kommer nämligen gruppens fjärde platta Singles att släppas! Enligt ryktet blir det deras hittills mest vågade material, kanske till viss del tack vare deras nyfunna producent Chris Coady. Denne har tidigare för övrigt jobbat med Beach House och Yeah Yeah Yeahs. Det ska bli mycket spännande att se resultatet!

Publiceras: 2014-01-16 17:11:06

Mogwais kommande album går att streama redan nu!

För er som liksom jag inte kan vänta ända till releasedatumet på måndag för att få höra Mogwai´s kommande fullängdare Rave Tapes, ligger fullängdaren uppe i sin helhet för streaming på The Guardian genom länken nedan (!). Bandet låter genom sidan hälsa följande:

"Hello people. Welcome to the stream of our forthcoming album Rave Tapes. We wrote and recorded the record last year, starting writing in January and finishing mixing just before Halloween. It was written between our scabby, rat-infested rehearsal space in the Gorbals Glasgow, mine and John's home studios and Barry's practice space in Berlin. Before going in to record in our Castle Of Doom studio in Glasgow (neither scabby nor rat infested, thankfully) we rehearsed together for a few weeks to work on arrangements.

The album was recorded by Paul Savage who we worked on for our early single Summer as well as our first record Mogwai Young Team and our most recent Hardcore Will Never Die, But You Will. Paul was also a member of The Delgados, the owners of Chemikal Undergound Records who released our first two records. He's a great guy and very good at keeping us in check. That said I'm still pissed off at him for taping over the original 22 minute take of Mogwai Fear Satan as it had too many mistakes. We could have fixed those mistakes with computers these days! Though that might be the musical equivalent of that awful digital muppet dancing scene they added to Return Of the Jedi.

The album has ten songs and features drums (both real and electronic), guitars, synthesizers, piano and singing (both vocodered and human). We hope you like it!"


http://www.theguardian.com/music/musicblog/2014/jan/14/mogwai-rave-tapes-album-stream

 

Publiceras: 2014-01-09 16:58:05

Sinatra tolkas i UKK i vår:

För er som har ett gott öra för Frank Sinatra kommer här en god nyhet: i vår kommer nämligen Christer Sjögren tillsammans med storbandet Sandviken Big Band att tolka en handplockad del ur Sinatras låtskatt.

– ”Det kommer att bli en underbar föreställning, en hyllning till min idol”, säger Christer Sjögren. 

Alla låtar är handplockade av Sjögren, som i höst även spelar in en hyllningsskiva till den amerikanske sångaren. En varm 90 minuters musikupplevelse i världsklass utlovas!

P.S. 29 mars är datumet! 

Publiceras: 2014-01-08 16:57:00

Martin Hederos & Nina Ramsby på turné igen!

Jag har tidigare skrivit om Martin Hederos (f.d. Tsool) som en gång i tiden slog sig ihop med Mattias Hellberg för att göra mästerliga tolkningar av diverse alster. Hederos har tidigare även gjort storslagna tolkningar med sångerskan Nina Ramsby, vilket nu återigen blivit ett faktum. Dessa har tidigare släppt två album tillsammans, där artister som Fred Åkerström, Cornelis och en hel del jazzstandars tolkades.

När det nu är 10-årsjubileum för deras platta ”Visorna”, beger sig nu de två musikerna ut på turné

Här är hittills släppta datum:

11 april – Malmö, Palladium

12 april – Göteborg, Stora Teatern

14 april – Stockholm, Södra Teatern

Publiceras: 2014-01-07 19:00:00

Shai Maestro Trio till UKK!

Konsertvåren på Uppsala Konsert & Kongress börjar ta form! Nyligen offentliggjordes ett biljettsläpp, som bland Bo Kaspers Orkester, Tomas Ledin, Jenny Wilson och Marie Fredriksson är extra anmärkningsvärt:

Torsdag 20/3 19.00 Sal B - Shai Maestro Trio

I jazztrion ingår förutom 26-årige pianogeniet Shai Maestro även trumslagaren Ziv Ravitz och basisten Jorge Roeder. Trions ljudbild har bland annat en klar, mjuk och elegant karaktär, där pianospelet från Maestro är rent av magnifikt. Shai slog förresten igenom redan som tonåring, och beskriver sin musik enligt följande:

–      ”Den klassiska musiken ?nns i mitt och gruppens DNA, men parallellt ?nns där också helt andra strömningar, som ?amenco, modern jazz, salsa, folkmusik. Jag utforskar nu också musiken från Balkan, ett musikaliskt arv jag har från min jugoslaviske farfar/…/Jag tänker inte i olika genrer utan det blir som det blir.”’

Det ska sägas att Maestro även emellanåt vågar lita till improvisationens kraft.

Kom och se själva vet jag!

Publiceras: 2014-01-06 19:00:00

Nytt med The Glitch Mob!

De glädjande nyheterna fortsätter!

Nu är det The Glitch Mob´s´tur att annonsera för skivsläpp, och releasedatum för fullängdaren Love Death Immortality kommer att vara den 11 februari. Turnédatum har även släppts, men tyvärr syns ännu inga Sverigedatum till.

Vi får hålla till godo med den nysläppta videon Can´t Kill Us, vilken är en försmak och singel på kommande album. Jag tycker mig höra större tendenser av dubstep än tidigare, men väljer att inte generalisera ljudbilden eftersom bandet kan skilja sig rätt mycket från låt till låt. 

Man hälsar följande i utskicket:

"To our dear friends – 

Our second album, Love Death Immortality, is the culmination of a journey that

began in Joshua Tree, California, back in the summer of 2011. We?re thrilled to

bring you these 10 new tracks that have been years in the making.

Our sincerest and humblest thanks for all your love, support, and inspiration.

Knowing what our music means to you, means everything to us.

We can?t wait to see you soon, out on the road!

 

edIT, Ooah, and Boreta

- The Glitch Mob"


Publiceras: 2014-01-05 16:50:50

Johnny Flynn till Stockholm i mars!

2014 fortsätter att bjuda på goda nyheter! Den 27 mars kommer nämligen ingen mindre än folkrockaren Johnny Flynn till Debaser Strand, Stockholm!

Detta blir Flynns första stopp på sin större Europaturné i vår.

För er som är obekanta med artisten kommer nedan ett smakprov som troligtvis gör att det blir svårt att stanna hemma den 27 mars, i alla fall om du frågar mig: 

Publiceras: 2014-01-04 16:22:16

Ett smakprov från Stockholmstrion Wilderness:

Vill idag tipsa om ett riktigt trevligt band jag precis upptäckt, nämligen den nya Stockholmsbaserade trion Wilderness som nyligen släppt det utmärkta spåret Vallsundet. Ljudbilden låter ungefär som en drömsk korsning mellan Korallreven och Postiljonen, och får en att mentalt blicka bort till varmare breddgrader. Jag hoppas snart få höra mer från gruppen under 2014 som hittills har börjat lovande musikmässigt! 

Wilderness - Vallsundet from Wilderness on Vimeo.

Publiceras: 2014-01-03 15:31:04

Gävlebandet Caviare Days på turné!

Gävlebandet Caviare Days har när vi nu går in i 2014 två händelserika år bakom sig, och man fortsätter att etablera sig i Europa. Exempelvis släppte man i somras en remake av sitt alster "When The Light Is Breaking feat. Ebbot Lundberg” vilken rönte framgångar i bland annat Storbrittanien. På tal om England plockades bandet förresten upp av BBC introducing som beskriver bandet som Sveriges nästa stora genombrott sedan ABBA. Inga små ord direkt.
Bandet fokuserar nu på att spela in sitt andra album, och åker dessutom ut på en Europaturné med start i Tyskland. Hittills släppte datum kommer nedan:

De färdiga live-datumen för Tyskland:
7/2 Hildesheim - Löseke
8/2 Pirmasens - Saalbau
11/2 Hannover - Kulturpalats
12/2 Berlin - White Trash 
Publiceras: 2014-01-02 15:26:01

Tomas Andersson Wij slår till min stora glädje på stora trumman:

2014 inleds med en toppnyhet!

Tomas Andersson Wij hälsar nämligen följande via sin Facebooksida:

"GOTT NYTT ÅR mina vänner! 

I slutet av den här månaden går jag in i studio för att påbörja arbetet med en ny skiva.

Och den bok med sångtexter som gick på grund för två år sedan - nu blir den av. 
Hösten 2014 planeras både skiva och bok släppas på Razzia Records respektiva Bonniers, och sen blir det turné."

Jag ser redan fram emot nya stordåd! Vågar man hoppas på en närliggande spelning till Uppsala?

 

 

Publiceras: 2013-12-29 16:00:00

Avslutar summeringen av 2013:

Avslutar idag summeringen av 2013 genom att utdela en rad utmärkelser:

 

Årets bästa konsert: Leonard Cohen, Globen. Trots sin ålder gör Cohen med band ett storslaget framträdande som fick de flesta andra konserter det här året att blekna.

Årets mest intrycksfulla konsert: Dead Skeletons, WWDIS Summerfest, Färgfabriken. Psykedelisk rock när den är som bäst + rökelse och en stor dos inlevelse. Behöver inte sägas mer. 

Årets mest överväldigande konsert: Primal Scream, Debaser Medis. Ur sin enorma repertoar plockade man guldkorn efter guldkorn, och bjöd på en överväldigande upplevelse. Ni som hört Swastika Eyes förstår nog precis vad jag menar. De som inte har, borde åtgärda det. 

 

Årets bästa festival: Toppas som vanligt av svårslagna Way Out West. 

Årets sämsta festival: Hultsfred Stoxa. Jag förstår varför det inte blev någon fortsättning nästa år.

 

Årets låtframförande: The Knife, Full Of Fire, Way Out West. Även om det var playback, var framträdandet något utöver det vanliga. Minst sagt.

Årets scenpersonlighet: Goats två sångerskor med hemliga namn. Dess insats i konserten på Way Out West var överväldigande.

 

Årets bomb: Uteblev.

Årets kalkon: Nedläggningen av Debaser Slussen.

Ser mest fram emot 2014: Wooden Shjips spelning på Södra Teatern i Stockholm den 14 februari.

 

2014 står runt hörnet, och förhoppningsvis har vi mycket gott att vänta musikmässigt.

Vi ses nästa år igen! Gott nytt år!

Publiceras: 2013-12-28 12:00:00

Årets tre bästa album:

Idag fortsätter jag summeringen av 2013 genom att utse årets bästa album. Jag har nyligen gjort det i UNT, och för er som inte hunnit sett det där kommer här återigen årets tre starkaste fullängdare enligt mig:

"1 Ossler - Stas (Razzia/Sony)

Fulladdad med inlevelsefullt mörker och emotionell tyngd, samtidigt som det mitt i allt finns små glimtar av ljus och skönhet. Genom dessa ord försöker jag beskriva mästerverket Stas, som egentligen är så mycket mer. Pelle Ossler har gjort årets mäktigaste platta och överträffat sig själv ännu en gång med sina säregna, hårda gitarrtoner. Mästerligt!

2 Wooden Shjips - Back To Land (Thrill Jockey)

En av de mest spännande aktörerna inom rocken för tillfället har utökat sin dimmiga psykedeliska rock med lite mer melodiösa och styrda inslag än tidigare. Resultatet blir en mer stilfull och kontrollerat ljudbild. Den rent av berusande psykedeliska rocken framkallar rysningar längs ryggraden ett flertal gånger och är väl värd en lyssning (eller tjugo).

3 Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze (Matador)

Albumet är artistens femte fullängdare och definitivt hans starkaste hittills. Den avslappnade stil Vile besitter har tagits till en ny personligare nivå, som resulterar i mästerligt gitarrspelande med drömska inslag. I vanlig ordning görs detta med en enorm känsla, och den här gången även med en stor portion värme."

Publiceras: 2013-12-27 17:34:14

Bästa låtarna 2013:

När det nu börjar bli dags för 2013 att ha sitt slut, blir det även dags för mig att sedvanligt summera året som varit. Det blir inledningsvis genom Årets Tio Bästa Låtar i mitt tycke:

1. Nick Cave & The Bad Seeds - Jubilee Strett

2. Sällskapet - Nowy Port

3. Wooden Shjips - Ruins

4. Ossler - Fåglar Faller

5. Rikard Wolff - Första lågan

6. Devendra Banhart - Never Seen Such Good Things

7. The War On Drugs - Red Eyes

8. Ulf Lundell - Kom Hem Igen

9. Mogwai - Portugal

10. Olafur Arnalds - For Now I Am Winter 

Publiceras: 2013-12-23 14:00:00

och fortsätter:

Och när jag nu är inne på temat kan jag inte undgå att spela denna pärla som nu blivit en klassiker i mitt hem när det vankas jul. Den är egentligen ingen jullåt, men fångar verkligen den stämningen ändå. Kombinationen av Magnus Carlson och Martin Hederos är helt makalöst bra.

 

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2013-12-22 16:00:00

Fortsätter på spåret med julsånger:

Fortsätter på spåret med låtar kring temat jul, och bjuder på Cookies n Beans relativt nysläppta alster Christmas in Stockholm som de för övrigt har skrivit tillsammans med Peter Klint:

"- Under våra tio år tillsammans som band har vi alltid längtat efter att få spela in en riktig hemsnickrad jullåt. Christmas in Stockholm handlar om längtan att få komma hem till familj och vänner över jul, något som de allra flesta kan känna igen sig i, säger trion."

 

Publiceras: 2013-12-19 18:00:00

Julafton närmar sig med stormsteg...

Eftersom julafton närmar sig med stormsteg, är det inte mer än rätt att jag bjuder på en härlig jullåt från Plura, Mauro Scocco och Tomas Anderson Wij:  

BLOGGARE

Fredrik Nyberg
Ålder: 24
Bor: I Uppsala
Bloggen lägger fokus på: Pop och rock samt dess genrer inkluderat (med reservation för utsvävningar genremässigt).
Lyssnar på: Allt - det är en ständig variation i mina hörlurar - ena stunden The Doors, den andra Mobb Deep och den tredje David Brubeck - ja, ni förstår. Varje genre har sitt tillfälle.
Gillar: Att besöka konserter och festivaler.
Gillar inte: När något kommer i vägen.
Bästa konsertupplevelser: Beach House på Hultsfred 2011 - Dreampop så vacker att du inte vet var du ska ta vägen. Jag var berörd in i ryggmärgen på grad 12 av en skala på 1 till 10.
Thåström, Annexet 2010 - Thåström var för kvällen härskare över Annexet, Stockholm, Sverige och hela övriga universum. Otroligt mäktigt.
Patti Smith, Stockholms Konserthus 2011 - Väldigt storslaget, givetvis. Vad annars när det handlar om Patti?!
E-post: thisfantasticmusic@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/UntPopRock


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »