Bild på bloggaren

Kent Westman - frispråkig hockeybloggare


Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationelltTILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT


Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2012-01-15 23:06:29

Surhet och kris

Nästa bortamatch för Almtunas del är mot krislaget Malmö som senast torskade med 5-4 senast mot Borås av alla lag. Ända sedan 2007 har man säsong efter säsong försökt ta sig tillbaka till hockeyns finrum genom olika slags satsningar utan att lyckas. Den här säsongen gjorde man ännu en storsatsning med en hel del miljoner från Hugo Stenbeck (ja alla vet ju historien) den här gången och trots det parkerar laget på en niondeplats utanför playoff med 53 inspelade poäng på 37 matcher. Ordet fiasko beskriver inte ens misslyckandet - undra vad som händer om Almtuna faktiskt vinner imorgon? Då blir det nog upploppsstämning skulle jag tro.

Nåja, här i Uppsala har man snackat kris en längre tid - men den lokala krisen går nog inte att jämföra med det man nu upplever i skåne skulle jag tro - droppen är nog nästan nådd skulle jag tro...

Det har genom åren blivit en liten komisk följetong i hockeysverige att följa Malmös (även Leksands) olika fiaskon - men jag har faktiskt slutat att le åt eländet. I och med att jag lider så enormt mycket själv just nu så har jag också börjat utveckla något slags medlidande eller djupare förståelse med alla andra hardcore-supportrarna som ständigt innan säsongen får för sig att "this is it" för att senare in på säsongen landa stenhårt på jorden för ännu senare få kroppen nerborrad i ett djupt hål med en dödgrävare hånflinandes ovanför som säger "va trodde du egentligen?" innan vidundret stänger locket så hårt att trumhinnorna spricker alldeles innan luften tar slut.

Själv har man länge haft det på det torra antar jag och har därmed också vaggats in någon slags falsk trygghet om att allt nog ordnar sig på något sätt - men nu är man ju där man är, både Almtuna och Timrå - två lag som ligger mig varmt om hjärtat. Hade inte Almtuna vidtagit de kloka åtgärderna för drygt en månad sedan (kan lova att krisen är över nu) så hade nog saker och ting varit annorlunda - två krislag hade mött varandra i Malmö Arena och Almtunas existens i hockeyallsvenskan och möjligtvis även bygget av den nya arenan hade varit på spel. Almtunas säsong kan sammanfattas redan nu som en chanssatsning som inte slog ut väl och folk kommer nog också nöja sig med det med tanke på den värdefulla lärdom man kom/kommer att ta med sig då man i framtiden återigen ska bygga lag.

Hockey är en religion för mig, jag både andas och lever hockey varje dag - hockeyn kan ibland vara värre än abstinensen efter en fet prilla (ia, jag har halkat dit igen...) efter en god hamburgare på Mac Jack! Men för mitt välmående krävs inte bara snus utan även trygghet i hockeysammanhang.

Almtuna är räddat men Timrå IK kommer att spela kvalserien och senast man gjorde det var 10 år sedan då t.ex. Henrik Zetterberg och Marcus Matthiasson spelade i laget - två spelare som på nästan egen hand såg till att ta laget tillbaka till elitserien igen. Idag är det en annan femma... "Stjärna" efter "stjärna" får sparken samtidigt som allting bara är upp och ner... Eländet i norr kan jag inte ens beskriva i ord - de spelare som lämnar den misskötta föreningen brukar ofta också slänga ur sig "... trivdes aldrig..." bara för att få just mig som hardcore-supporter att känna mig ännu mer tom inombords. Vart är det sjukande skeppet på väg tro? En del brukar säga "lika bra att åka ur och börja om från början" - aldrig i livet säger jag! Se bara på Leksand och Malmö... Hua!

Jag försöker dock att vara optimistisk i allt elände - det positiva är att man nu har drygt två månader på sig att förbereda sig och därmed också mentalt ställa in sig på vad som komma skall. Man får tid att scouta de allsvenska lagen och förhoppningsvis även hitta ett fungerande spelsystem och komplettera truppen med en eventuell ny tränare samt nya spelare.

Turligt nog har jag följt elitserien minst lika mycket som hockeyallsvenskan den här säsongen och känslan säger ändå att inget lag från hockeyallsvenskan kommer utgöra ett seriöst hot uppåt sett till spelkvaliteten i hockeyallsvenskan kontra elitserien... Ja, detta är dagens sanning om det nu inte vore för Timrå IK då som stundtals knappt håller div 1 klass - ska man slåss om en plats så är det andraplatsen i kvalserien. Jag är dock på riktigt rädd för att man kommer att misslyckas i kvalserien pga. att man helt enkelt är för dåliga för elitserien - inte för att något hockeyallsvenskt lag egentligen har någonting att göra i högstaserien nästa säsong.

Förra säsongen skrev jag tidigt att det enda lag jag ser ska ha en chans att utmana om en elitserieplats var Växjö - jag fick rätt. Den här säsongen skulle jag egentligen vilja säga att inget lag har en seriös chans att utmana om en elitserieplats, men jag tvekar eftersom Timrå är så usla som man faktiskt är. Mycket kommer att avgöras nu innan transferfönstret stänger i slutet av januari - vad får man in och är det av någon större betydelse då man spelar kvalserien? Ja ni... Än så länge dömer jag inte ut Timrås chanser - lägger min dom i mitten av februari skulle jag tro, men för stunden håller man nog jämn/något lägre klass med topplagen i hockeyallsvenskan.

Nåja, för att avsluta där jag började så läste jag innan skrivandet av detta inlägg uppgivenheten hos Malmö-bloggaren Johan Svensson på MrMadhawk.se efter matchen mot Borås - jag känner verkligen med honom och jag är livrädd att jag själv också kommer att hamna i en liknande situation om några månader då Timrå IK spelar kvalserien samtidigt som det står klart att Almtuna "bara" räddar ett allsvenskt kontrakt - två sura ting i min hockeyvärld med andra ord.

Ibland (väldigt ofta för Malmösupportrar) så är säsongen förbannat sur helt enkelt och jag hoppas innerligt att det bara stannar vid just det - en sur och rutten känsla och hockeysäsong 2011/2012 för min egen del.

***
Detta inlägg kan ni kommentera på hockeykoll på facebook! 

Välkommen att diskutera på unt.se.
Du som lämnar en kommentar ansvarar själv för vad du skriver och måste följa våra regler ». UNT förhandsgranskar inte läsarkommentarerna och de omfattas inte av det utgivaransvar som gäller på webbplatsens övriga delar. Om du gör ett inlägg som strider mot svensk lag kan du, vid en eventuell rättstvist, personligen bli ansvarig.

Om du har frågor om dessa regler kan du skicka dessa via e-post till följande adress lasarinteraktion@unt.se.

Kommentera bloggenKommentar: (max 800 tecken)

Du har 800 tecken kvar.

För att skriva en kommentar på unt.se måste du uppge din signatur. Din e-postadress publiceras inte på unt.se.

Alias / signatur:
* 

Jag har tagit del av UNT:s regler » för artikelkommentarer.

BLOGGAREE-post: unthockey@hotmail.com
Ålder: 32.
Familj: Mamma, pappa, bror samt flickvän Ida.
Bor: Uppsala.
Är: I regel trött efter jobbet.
Lyssnar på: Det varierar, men David Bazan är ett geni!
Läser: Nördig faktalitteratur och deckare.
Styrka: Kan skratta med gott samvete åt alla som halvt slår ihjäl sig på AFV .
Svaghet: Spenderar för lite tid vid diskhon och dammsugaren är inte min bäste vän.
Gör: Jobbar som lärare, är musiker, kör radiostyrda flygplan och älskar hockey.
Gillar: David Brent är min idol!
Stolt över: Alla förmågor som vågar gå sin egen väg.

 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »