Bild på bloggaren


Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.



Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-22 20:37:38

Fajitas med kyckling, mango och getost

 

 

Vilken härlig påsk! Vi har njutit utomhus som så många andra. Vi har ätit rester och haft det gott. Igår till middag tänkte vi slå till på en premiärgrillning, men så blev vi sugna på fajitas och så fick det bli!

 

Jag hade kycklingkött från grillade kycklingben, men självklart kan du använda dig av kycklingfiléer som du bryner tillsammans med kryddorna. Jag serverade godsaker såsom mango, majs, tomat, gurka, paprika, färsk spenat och ruccola, rödlök, getost, valnötter och honung till. Dessutom blandade jag ihop en enkel vitlökssås med crème fraiche, lite majonnäs, vitlök, salt och peppar. Var och en fick fylla sin egen fajita. Mycket poppis och helt klart mersmak! Mums!

 

Jag hade tänkt baka egna tortillabröd, men prioriterade att vara ute en stund till i det fina vädret… Men vill du baka dina egna finns ett finfint recept här! Eller förresten, jag skriver ner det här!

 

Fajitas med kyckling, mango och getost

4 portioner

 

kycklingkött från ca 1 kg grillad kyckling (hel, ben, klubba…)

eller

2-3 kycklingfiléer

margarin att bryna i

 

krydda efter smak med:

paprikapulver (jag hade både vanligt och rökigt)

chilipulver

spiskummin

koriander

salt, peppar

 

Servera alla tillbehör i skålar:

1 tärnad mango

1 liten burk majs

2-3 tomater, hackade

en bit gurka, hackad

1 paprika, hackad

en påse blandad valfri sallad

1 strimlad rödlök

ca 150-200 g getost

ett par nävar valnötter

honung

vitlökssås (crème fraiche, majonnäs, vitlök, salt och peppar)

 

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i margarin. Krydda efter smak. Skär upp alla tillbehör och servera i skålar, gärna med hembakta tortillabröd.

 

Goda och lättbakade tortillabröd

12 st

 

6 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 msk rapsolja

2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda raskt samman till en deg. Dela degen i 12 bitar och forma runda bullar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Stek bröden i het, torr stekpanna, någon minut på varje sida. Lägg de färdiggräddade bröden ovanpå varandra inlindade i en bakduk (så håller de sig varma och mjuka).

Publiceras: 2014-04-20 21:40:11

Filodegsknyten med ost

 

 

Dessa filodegsknyten med ost var en av mina favoriter på gårdagens påskbuffé. Idag har vi mumsat rester, men nu börjar jag känna mig nöjd. Skönt att ha rester en dag som denna. Helt underbart väder och vi har varit ute mest hela tiden och bara varit. Härligt!

 

Till filoknytena hade jag både fetaost och brieost, samt färskost. Men man kan såklart göra på bara fetaost om man vill det. Knytena är klockrena på en buffé. Lite pilliga att göra, men det är värt det eftersom de alltid är poppis!

 

Filodegsknyten med ost

Ett helt gäng!

 

ca 200 g fetaost

ca 150 g brieost

ca 100 g cream cheese

1 äggula (spar äggvitan till pensling)

½ dl fryst, hackad persilja

salt, peppar

 

1 pkt filodeg

 

Till pensling:

äggvita

olivolja

 

Mosa fetaosten. Riv brieosten. Blanda med cream cheese, äggula och persilja. Salta och peppra (salta dock inte för mycket eftersom fetaosten är salt i sig).

 

Fukta ett par handdukar. Lägg den ena över den hög med filodeg du inte jobbar med för tillfället. Filodeg torkar snabbt och går lätt sönder. Skär/klipp filodegen i tre delar på bredden. Förvara remsorna under handduken.

 

Ta fram en remsa. Pensla med olivolja. Lägg på en klick fyllning. Rulla, vik in kanterna och rulla ihop knytet. Pensla längst upp på kanten så den fäster. Lägg rullen med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en fuktig handduk. Gör nu likadant med varje remsa.

 

Pensla rullarna med äggvita och olja blandat. Grädda knytena mitt i ugnen, vid 225 grader ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Servera ljumma.

Publiceras: 2014-04-17 21:35:59

Inlagd sill och andra favoritsillar till påsk

 

Redan skärtorsdag! Påskafton närmar sig med stormsteg och jag har redan börjat med påskbuffén. Faktum är att jag började redan igår… Idag har jag lagt in sillen. Trots att jag själv inte äter sill gillar jag att fixa olika sillsorter till sillälskarna. Inlagd sill är ett måste, likaså senapssill. Tyvärr har jag inte hittat något bra recept på senapssill, så den köper jag. Men andra sillsorter går hem, t ex currysill, mangosill eller sill med kaviar, gräslök och dill. Och denna inlagda har fått godkänt (recept från sillburken):

Inlagd sill

1 burk

 

1 burk inläggningssill

½ dl ättikssprit

1½ dl vatten

2 dl socker

½ tsk krossade vitpepparkorn

2 tsk krossad kryddpeppar

1 lagerblad

5 kryddnejlikor

1 skivad rödlök

Skölj filéerna i vatten (maken har lärt mig att sillen ska ligga i vatten några timmar – byt vatten några gånger) och skär i bitar.

Koka upp en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad och nejlikor. Låt lagen kallna i kylen.

Varva sillbitar och skivad rödlök i en burk. Häll på lagen. Låt sillen stå och dra 1-2 dygn innan servering.

Publiceras: 2014-04-15 19:20:33

Lövbiffsrullader och rostade rotfrukter

 

 

Idag har vi haft en mysig dag med utelunch och badhusbesök. Igår blev det lite ärenden i stan och snart ska det väl handlas inför påsken. Det finns saker att göra som tur är. Nejdå, vi hinner minsann ta det lugnt också!

 

Det som är extra mysigt med att vara ledig är att man kan ägna mer tid till matlagningen. Idag lagade jag och dottern lövbiffsrullader i god sås och rostade rotfrukter. Det var skönt med lite hjälp i köket eftersom det var en hel del moment att göra. Annars kan jag tycka att det är trevligt att få pyssla själv i köket, men nu var det faktiskt tvärtom… Dottern (8 år) är riktigt duktig. Hon fixade med rotfrukterna, brynte köttet och skar salladen. Hon är väl inspirerad av den yngsta mästerkocken!

 

Lövbiffsrullader med rostade rotfrukter

4 portioner

 

ca 800-900 g lövbiff eller tunt skivat innanlår

 

Fyllning:

1 liten gul lök, hackad

1 litet äpple, hackat

lite margarin att fräsa i

2 msk bostongurka

1 tsk dijonsenap

1 msk kapris, grovt hackad

1 dl riven ost

 

Sås:

2½ dl matlagningsgrädde

1 msk vetemjöl

1½ dl mjölk

2 msk kalvfond

50 g philadelphiaost

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Fräs lök och äpple i margarin i en stekpanna några minuter. Ta från värmen och blanda ner bostongurka, dijonsenap, kapris och ost.

 

Lägg ca 1 msk fyllning på varje lövbiff och rulla ihop. Fäst med en tandpetare. Bryn rullarna i margarin, salta och peppra och lägg över i en ugnssäker form.

 

Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över rulladerna. Tillaga hela härligheten i ugnen, ca 50 minuter. Servera med rostade rotfrukter och en god sallad.

 

Rostade rotfrukter

 

Ta önskad mängd av:

potatis

morot

palsternacka

kålrot

 

2 msk olja

salt

 

Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg i bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 40 minuter eller tills rotfrukterna fått färg och är klara.

Publiceras: 2014-04-12 09:16:20

Hemgjord kebabpizza

 

Välkommen härliga lördag! Välkommen härligt påsklov! Känns underbart att vara ledig och ta dagen som den kommer. Det blev en tidig morgon här då sonen skulle samlas redan klockan åtta inne i stan. Här sitter jag med mitt lakritste (jag är helt såld på lakrits nuförtiden!) och myser.

Ikväll är vi bortbjudna till goda vänner och det ska bli så trevligt. Alltid lika spännande att se vad som bjuds. Tror inte vi blir bjudna på kebabpizza i alla fall, men det gjorde vi faktiskt här hemma förra fredagen. Vi gillar kebab i denna familj. Jag gjorde eget kebabkött eftersom det blir billigare och mer hälsosamt. Dessutom blir det nog banne mig mycket godare! Jag måste göra en till omgång snart och servera med sallad och bröd. Mums!

Hemgjord kebabpizza

en plåt

 

Deg:

¼ pkt jäst

2 ½ dl vatten

1 tsk salt

1 msk olja

1 dl havrekli eller grahamsmjöl

ca 4-5 dl vetemjöl

 

Tomatsås (räcker ev till 2 pizzor, beroende på hur mycket sås du vill ha):

1 liten gul lök, finhackad

1 tetra tomater, 500 g

½ tsk salt

1 krm peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk basilika

1 tsk oregano

1 tsk timjan

½ tsk socker

2 msk tomatpuré

 

Fyllning:

kebabkött (se nedan)

ca 4 tomater, skivade

1-2 gula lökar, skivad

riven ost

Börja med degen: Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja och salt. Tillsätt havrekli/grahamsmjöl och lite vetemjöl i taget tills degen är smidig. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Gör under tiden tomatsåsen. Koka upp ingredienserna till tomatsåsen och låt puttra under lock 10-30 minuter (ju längre desto godare!). Låt svalna en aning. Nuförtiden mixar jag såsen med en mixerstav eftersom jag tycker det blir godare utan bitar. Därefter använder jag hälften av tomatsåsen och fryser in resten till nästa pizzabak.

Kavla eller tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut tomatsåsen och lägg på skivad tomat och lök. Strö över hälften av den rivna osten.

Grädda pizzan mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 8 minuter, tills osten smält. Lägg på det klippta kebabköttet och strö över resten av osten. Grädda pizzan ytterligare 6-7 minuter.  Låt gärna pizzan vila en stund innan servering, då blir den lättare att skära. Servera med kebabsås och en god pizzasallad. Njut!

Kebabkött:

400 g nötfärs

1 msk tacokrydda

1½ msk vetemjöl

1½ msk vatten

1 tsk salt

1½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda ingredienserna. Lägg hälften av köttfärsen på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg på plastfolie/bakplåtspapper och kavla ut köttfärsen tunt. Dra försiktigt bort folien/pappret och tillaga kebaben mitt i ugnen, ca 5 minuter. Klipp eller skär kebabköttet i bitar. Gör likadant med resten av köttfärsen.

Kebabsås:

2 dl crème fraiche

1 liten vitlöksklyfta, pressad

lite kebabkrydda

salt, peppar

Blanda ingredienserna till såsen och låt stå kallt inför servering.

 

Pizzasallad med morot

en stor sats

 

1 stor morot, grovriven

ca 1/2 vitkålshuvud (strimlat med osthyvel)

1/2 dl rapsolja

knappt 1 dl äppelcider- eller vitvinsvinäger

1 msk socker

1/2 tsk salt

peppar

Blanda morot och vitkål i en stor skål med lock (jag använder en som rymmer 2,5 eller 3 liter och fyller rätt full med morot och vitkål).

Koka upp olja, vinäger, socker, salt och peppar i en kastrull. Häll över salladen och blanda ordentligt. Smaka och tillsätt ev mer salt och peppar. Låt stå och gotta till sig i kylen, gärna ½ dygn innan servering. Salladen håller flera dagar i kylen.

Publiceras: 2014-04-10 20:15:06

Libanesisk linssoppa



Snart har vi det efterlängtade lovet här! Hurra! Jag ser fram emot påsken och håller på att planera påskbuffén för fullt! Mums!

 

Idag bjöds det på libanesisk linssoppa här hemma. Mycket god soppa som båda barnen gillar! Servera med ett gott bröd.

 

Libanesisk linssoppa

4 personer

 

2 gula lökar

2 potatisar

4 vitlöksklyftor

3 dl röda linser

3 grönsaksbuljongtärningar (eller blanda höns- och grönsaks-)

1 ½ liter vatten

2 tsk spiskummin

1 krm cayennepeppar

1 citron

salt och peppar

 

ev harissa till smaksättning - för extra sting!

 

Skala och hacka löken och skär potatisen i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Lägg linser, potatis, lök, vitlök, buljongtärningar, spiskummin och cayennepeppar i en kastrull. Häll på vattnet, koka upp och låt koka i 20-30 minuter under lock på svag värme. Smaksätt med pressad citron och smaka av med salt och peppar.

 

Servera gärna med lite harissa i soppan och ett gott bröd.

Publiceras: 2014-04-08 18:40:50

Biffstroganoff

 

 

Usch, vilket ruskväder det är. Jag vill ha sol och värme ju! Men är det inte aprilväder det brukar heta?!

 

Igår var jag så duktig och förberedde både tisdagens och onsdagens middag. Det är en sådan skön känsla att ha gjort det. Att slippa vela och fundera på vad det ska bli till middag. Och framför allt slippa stressa! Idag behövde jag bara koka riset och värma biffstroganoffen (som i och för sig går rätt snabbt att göra ändå, även om du inte förberett), som fick gott betyg av hela familjen. Roligt!

 

Biffstroganoff

4-5 portioner

 

ca 700 gram nötkött, t ex innanlår, lövbiff, biff

margarin att steka i

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

ca 6 färska champinjoner

2 msk vetemjöl

1 dl vitt vin

2-3 dl vatten (börja med 2 dl)

2 dl crème fraiche

3 msk tomatpuré

1 kalvbuljongtärning

2 tsk dijonsenap

1 msk hackad, fryst persilja

1 krm peppar

lite salt, eventuellt

 

Strimla nötköttet och bryn det i omgångar i margarin i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Hacka gul lök och vitlök, skär champinjonerna i fjärdedelar. Fräs svampen några minuter och tillsätt löken ett par minuter. Lägg över även detta i grytan. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vin, vatten, crème fraiche, tomatpuré, buljong och dijonsenap. Låt koka upp och puttra med lock ca 10-15 minuter. Späd eventuellt med 1 dl vatten till. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ris och goda grönsaker.

Publiceras: 2014-04-05 17:19:07

Köfte med couscoussallad och tzatsiki

 

 

Härliga lördag! En lugn förmiddag avlöstes av en liten shoppingtur med dottern och sedan var vi ut på en promenad i det fina (men blåsiga) vårvädret. Kände doften av grillos och är bra sugen på att premiärgrilla snart. Men inte ikväll.

 

När moster var här förra helgen lagade jag till goda köttfärsjärpar, en variant av turkisk köfte smakade det som. Till det gjorde jag en couscoussallad med tomat, fetaost, oliver och spenat. Och tzatsiki. Mums, det blev så fräscht och gott!

 

Köfte med couscoussallad och tzatsiki

 

Köfte:

(räcker till 6-8 portioner)

 

800 g nöt- eller lammfärs

2 ägg

2 dl mjölk

1 stor vitlöksklyfta

2 msk persilja

1 msk spiskummin

1 msk koriander

½ tsk kanel

2 msk tomatpuré

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

 

Blanda samman ingredienserna till köttfärssmeten. Forma ca 24 avlånga järpar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga vid 250 grader i ugnen, ca 10 minuter. Kontrollera att det inte är rosa inuti.

 

Couscoussallad:

(4 portioner)

 

2 dl couscous

 

2 msk olivolja

1 msk ljus vinäger

1 liten rödlök

1 förpackning cocktailtomater

150 g fetaost

ca 16 kalamataoliver

ett par nävar färsk spenat

 

Koka couscous enligt förpackningen anvisning. Låt svalna.

 

Blanda ner olivolja, vinäger, hackad rödlök, halverade cocktailtomater, tärnad fetaost, oliver och spenat.

 

Tzatsiki:

(4 portioner)

 

10-15 cm gurka

salt

½ msk krämig balsamvinäger

1 liten vitlöksklyfta, pressad

2-3 dl turkisk yoghurt

salt, peppar

 

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå och dra ca 15 minuter.

 

Krama ur gurkan och lägg i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt inför servering.

Publiceras: 2014-04-03 20:17:53

Majssoppa med chili, curry och kokos

 

 

Helgen närmar sig med stormsteg… igen! Hoppas att vårvärmen kommer tillbaka snart bara…

 

Idag lagade jag till en mycket god majssoppa med chili och curry. Det blev lite sting i soppan men det tyckte vi alla var gott, förutom dottern som tyckte den var lite för stark för hennes smak. Men definitivt blir det till att göra soppan igen tror jag!

 

Majssoppa med chili, curry och kokos

4-5 portioner

 

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 morot

1 dl röda linser

1 msk olivolja

1 msk curry

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

2 burkar majs ( à 340 g)

1 burk kokosmjölk (400 ml)

salt, peppar

 

Hacka gul lök, vitlök och chili. Skala och slanta moroten. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull tillsammans med curry några minuter. Tillsätt linser, vatten och buljongtärningar. Låt koka 20-30 minuter.

 

Tillsätt majsen och låt koka upp. Mixa soppan, men det gör inget om lite bitar är kvar. Tillsätt kokosmjölken och låt soppan koka upp och puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med lite vatten (jag tog 1 dl) för önskad konsistens. Servera med gott bröd.

Publiceras: 2014-04-01 19:12:59

Kycklingspett med jordnötssås och wokade grönsaker

 

 

 

 

Ni undrar väl vart jag tagit vägen… Dagarna har gått i ett sedan sist. I helgen hade vi besök av moster A och det var mysigt och trevligt att träffas. Naturligtvis blev det en del god mat förutom trädgårdsarbete och innebandy.

 

Jag tycker att vardagsmaten är trist just nu. Jag har massor med idéer, men ingen tid! Ibland får jag ju inspiration och förbereder middagar att värma, men inte ens det… Idag blev det till barnens (och makens!) stora glädje korv och makaroner. I morgon skrapar vi ihop lite olika rester för att hinna med innan diverse aktiviteter. Pust.

 

Igår blev det dock en mycket god rätt som hela familjen gillar. Kycklingspett med jordnötssås, ris och wokade grönsaker. Så himla gott!

 

Kycklingspett med jordnötssås

4 portioner

 

4 kycklingfiléer (mina var rätt stora och vägde ca 900 g totalt)

träspett (OBS! Lägg dem i blöt innan)

 

2 msk mango chutney

1 msk soja

1 tsk honung

1 msk rapsolja

1 tsk grillkrydda

salt, peppar

 

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Blanda mango chutney, soja, honung och grillkrydda i en bunke. Salta och peppra. Lägg kycklingbitarna i marinaden och låt dra en stund om du hinner. Trä upp kycklingbitarna på blötlagda spett och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga strax ovanför mitten i ugnen, vid 250 grader, ca 15 minuter. Se efter att kycklingköttet är vitt utan rosa inslag.

 

Jordnötssås:

 

1 dl jordnötssmör

1 1/2 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde av valfri fetthalt

1 msk kycklingfond

1 liten vitlöksklyfta, pressad

1 krm curry

1 krm sambal oelek

1 tsk soja

ev salt, peppar

 

Blanda ingredienserna (utom salt och peppar) i en kastrull och låt puttra på svag värme 5-10 minuter Smaka av med salt och peppar.

 

Wokade grönsaker:

 

några broccolibuketter och skivor av stammen

några blomkålsbuketter

en klyfta vitkål

1 röd paprika

1 morot

2 rödlökar

1 bit purjolök

½ röd chili

1 msk olja

 

Smaksättning:

1 msk riven ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk sweet chili

saft och skal från 1 lime

salt

 

Bryt isär broccoli och blomkål. Skiva broccolins stam (jättegod att woka!). Skär vitkål och paprika i grova bitar. Skala och slanta moroten. Skär rödlöken i klyftor och strimla purjolöken grovt. Hacka chilin fint.

 

Woka grönsakerna i oljan på ganska hög värme men utan att de får för mycket färg. Grönsakerna ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Mot slutet av wokandet smaksätter du med ingefära, vitlök, sweet chili och lime. Kanske lite salt också.

 

Publiceras: 2014-03-27 17:22:00

Italienska köttbollar i tomatsås






Oh, nu börjar helgen närma sig igen! Vi får besök av moster A och det ser hela familjen fram emot. Jag funderar på mat som vanligt och det är alltid lika trevligt tycker jag.

 

Häromdagen bjöds det på en favoriträtt som inte har blivit lagad på väldigt länge. Italienska köttbollar i tomatsås med pasta och parmesanost. Gottigott! Hela familjen gillar rätten och det är ju toppen!

 

Mina italienska köttbollar i tomatsås

4 portioner (16 st)

 

Tomatsås:

1 liten gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, fint hackad

½ msk olja

500 g krossade tomater

1 dl vatten

1 msk tomatpuré

ev ½ dl ajvar relish (kan uteslutas)

1 tsk oregano

1 tsk basilika

1 hönsbuljongtärning

1 msk balsamvinäger

1 tsk honung

salt, peppar

 

Köttbollar:

500 g nötfärs

1 ägg

½ dl vatten eller mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

½ dl parmesanost, riven

rivet skal från ½-1 citron

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk oregano

1 tsk basilika

 

Fräs lök och vitlök i oljan i en vid och bred kastrull. Häll på tomater, vatten, tomatpuré, paprika, oregano, basilika, buljongtärning och balsamvinäger. Låt koka upp och puttra med lock ca 20 minuter (men gärna längre!). Smaka av med honung, salt och peppar.

 

Blanda samman ingredienserna till köttbollarna. Forma 16 st bollar och lägg dem på en blöt skärbräda. Lägg bollarna i den puttrande tomatsåsen och koka dem under lock ca 15-20 minuter. Vänd dem försiktigt efter halva tiden. Servera med spagetti och riven parmesan.

Publiceras: 2014-03-25 20:06:03

Fixa våffeldagen med egen smet!

Våffeldagen idag! Men än har det inte blivit någon våffla i detta hus, trots att barnen påpekat vilken dag det är. Den som längtar efter något gott… Om du också tänker dig en våffla senare i veckan kanske något av dessa recept kan passa?! Det är faktiskt lätt som en plätt att göra sin egen våffelsmet!

 

Våfflor med ägg

ca 10 laggar

 

100 g margarin

4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

5 dl mjölk

2 ägg

 

Smält fettet och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken, äggen och margarinet.

 

Värm ett våffeljärn. Pensla laggen med smält margarin. Häll på lite mindre än 1 dl smet. Bred ut den och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera nygräddade med glass/grädde och sylt.

 

Frasvåfflor utan ägg

8-10 laggar

 

125 g margarin

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 dl kallt vatten

 

Smält margarinet och låt svalna. Blanda mjölk, mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ordentligt till en slät smet. Tillsätt vattnet, lite i taget. Rör till sist i det avsvalnade margarinet.

 

Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med lite flytande margarin inför första omgången. Häll i drygt en halv deciliter smet i laggen. Bre ut smeten och grädda våfflorna till fin färg. Låt våfflorna svalna på galler utspridda, så att de blir frasiga och goda.

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-03-23 19:35:56

Kycklinggratäng med ris, paprika och mango chutney

 

 

Helgen har gått i innebandyns tecken. Igår dottern, idag sonen. Snart är den säsongen slut och fotbollen tar över. Det är roligt att åka runt och kika på barnens matcher, men ibland blir det inte mycket annat gjort. Tur att jag har hunnit tvätta ett par maskiner ikväll i alla fall!

 

Idag bjuder jag på en god kycklinggratäng med ris. Perfekt om man har kokt ris över från någon middag!

 

Kycklinggratäng med ris, paprika och mango chutney

4 portioner

 

några portioner kokt ris

 

ca 500 g kycklingfilé

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 paprika

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 krm sambal oelek

½ dl mango chutney

2 dl grädde

2 dl crème fraiche

salt, peppar

 

2 tomater

riven ost

 

Dela kycklingfilén i 3-4 bitar. Bryn bitarna i lite margarin och lägg åt sidan. Hacka gul lök, vitlök och paprika. Fräs grönsakerna i lite margarin. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, sambal, mango chutney och grädde. Låt koka upp och lägg i kycklingbitarna. Låt puttra ca 5-10 minuter.

 

Lägg riset i en ugnssäker form. Häll över kycklingröran och lägg på skivad tomat. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen vid 225 grader, ca 15-20 minuter. Servera med en god sallad.

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-03-20 18:42:53

Kryddig kikärtssoppa

 

 

Idag blev det en kryddig kikärtssoppa och pannkakor här hemma. Vill man ha mer sting i soppan kan man tillsätta lite harissa vid serveringen. Gott!

 

Låt er inte luras av den trista färgen – soppan fick tummen upp av hela familjen!

 

Kryddig kikärtssoppa

4 portioner

 

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 stor morot

2 potatisar

1 msk olivolja

2 msk koriander

2 msk spiskummin

½ dl kycklingfond

ca 8-9 dl vatten

2 burkar kikärtor

salt, peppar

 

ev harissa till servering

 

Hacka gul lök, vitlök och chili. Skala och skär morot och potatis i bitar. Fräs alla grönsaker i olivolja i en stor kastrull. Låt koriander och spiskummin fräsa med någon minut. Tillsätt fond och 8 dl vatten och låt soppan koka upp. Puttra med lock ca 30 minuter.

 

Mixa kikärtorna och blanda ner i soppan. Koka ytterligare 15 minuter. Späd ev med mer vatten om du önskar det. Smaka av med salt och peppar.

Publiceras: 2014-03-18 18:51:38

Basilikadoftande köttragu med rotfrukter

 

 

Oh, vad det är härligt att ha mat i frysen som man kan ta fram stressiga vardagar. Förra måndagen stod jag ju och lagade tre middagar och det känns så bra! Idag kunde vi då njuta av en jättegod pasta med basilikadoftande köttragu med rotfrukter. Vid uppvärmningen tillsatte jag grädde, basilika och parmesan. Mums! Rätten fick bra betyg av hela familjen och det var roligt!

 

Basilikadoftande köttragu med rotfrukter

4 portioner

 

ca 400 g grytbitar av nötkött (t ex högrev, fransyska, ytterlår)

1 gul lök

ca 6 dl fintärnade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)

ca ½ dl olivolja

5 dl vatten

1 kalvbuljongtärning

2 msk balsamvinäger

1 tsk flingsalt

2 krm svartpeppar

1 dl grädde

1 dl riven parmesanost

½ dl fryst basilika eller ett par nävar färsk basilika

 

Tärna köttet. Hacka löken och tärna rotfrukterna. Bryn köttet i omgångar i olivoljan i en gryta. Låt lök och rotfrukter fräsa med på slutet. Tillsätt vatten, buljongtärning, balsamvinäger, salt och peppar. Låt grytan småputtra ca 2 timmar med lock. Rör om då och då.

 

Kontrollera att köttet är mört. Tillsätt grädde, parmesanost och basilika. Smaka av med salt och peppar och servera med pasta och valfria grönsaker!

Publiceras: 2014-03-16 21:32:32

Tretimmarslamm på potatisbädd med balsamicosås

 

 

Helgen har bjudit på inte mindre än två nyfödda bebisar. Eller, de föddes tidigare i veckan, men vi har fått se de båda flickorna under helgen. Den ena tjejen är barnens första kusin och de var mäkta stolta idag när de fick hålla henne!

 

Igår testade jag ett nytt recept på lammstek. När jag skar upp köttet trodde jag att det skulle vara jättetorrt och jag blev besviken. Men det var inte torrt som tur var! Köttet var gott och likaså potatisen i botten av formen. Jag serverade balsamicosås, en stor favorit hos oss, till. Ändå var jag inte riktigt helt nöjd med middagen. En get- eller fetaostkräm hade kompletterat rätten fint tror jag. Plus att jag nog egentligen föredrar att tillaga lammsteken rosa.

 

Nu dags för att ladda inför en ny vecka!

 

Tretimmars lamm på potatisbädd med balsamicosås

4 portioner

 

ca 800 g potatis

½ röd chili

2 vitlöksklyftor, halverade

1 tsk timjan

1 tsk oregano

2 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

2½ dl kalvbuljong

 

ca 800-900 g benfri lammstek

salt, peppar

margarin att bryna i

 

Balsamicosås

 

1 1/2 msk strösocker

3 msk balsamvinäger

1/2 flaska rött vin (går även med matlagningsvin)

1 kalvbuljongtärning (eg 3 msk kalvfond)

1 msk majsena ljus redning (eg majsstärkelse)

2 msk kallt smör

ev lite salt

 

Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. (Akta så att det inte bränns.)Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp - det kan skvätta ganska rejält! Tillsätt rödvin och kalvbuljong. Koka ihop 10-15 minuter utan lock.Rör i majsenan (eller rör ut majsstärkelsen med lite vatten och häll i den kokande såsen). Koka upp igen och låt puttra en minut eller två tills den tjocknat lite. Hit kan du förbereda. Precis innan servering: Värm såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt.

 

Skala och skiva potatisen. Lägg i en ugnssäker form. Strimla chilin och halvera vitlöksklyftorna. Lägg ner det skurna i formen med potatisen. Strö över timjan och oregano. Häll över vin, grädde och buljong.

 

Salta och peppra lammsteken och bind ev upp den. Bryn till fin färg i en stekpanna. Lägg steken på potatisen. Sätt in formen vid 175 grader, ca 3 timmar.

Publiceras: 2014-03-13 20:36:07

Spagetti Carbonara - en favorit i repris

 

 

Idag bjuder jag på en räddare i nöden. Supergott och superenkelt när man har ont om tid och ork. Visst är det skönt att det är ljusare och vår ute, men det är fortfarande fullt upp hela tiden.

 

Spagetti Carbonara går alltid hem här hemma, så varsågod – här kommer en repris:

 

Spagetti Carbonara

4 portioner

 

ca 300 g spagetti

1 pkt bacon

4 äggulor

1 ½ dl matlagningsgrädde

50 g parmesanost

1 krm salt

lite grovmalen svartpeppar

 

Koka spagettin i saltat vatten. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Vispa ihop äggulorna tillsammans med grädden, finriven parmesanost, salt och peppar. Blanda den nykokta spagettin med bacon och äggblandningen. Strö ev persilja över. Ät och njut!

Publiceras: 2014-03-11 20:13:11

Laxburgare med hembakta hamburgerbröd och himmelskt god sås

Här sitter jag och dricker mitt nya favoritte med smak av hallon och lakrits! Mums! Pustar ut efter en lång dag med jobb, skola och sedan fotbollsträning. Nåja, jag stod ju bara bredvid, men det ska ju skjutsas och så.

Igår var det måndag och min härliga matlagningsdag. Inga aktiviteter att skynda iväg på, vilket innebär att maten kan få ta tid. Lycka. Kände mig så nöjd med att få stå och pyssla i köket. Jag förberedde gulaschsoppa till i morgon, en köttragu att värmas för senare behov och så gårdagens middag som blev laxburgare. Jag serverade med tomat, gurka, paprika, sallad, rödlök och avokado. Hembakta hamburgerbröd och himmelskt god sås, nobissås (tack moster T och kusin S!). Hela familjen gillade rätten, men dottern knorrade lite (fast hon åt upp).

 

Laxburgare med hembakta hamburgerbröd och nobissås

4 portioner

 Hamburgerbröd med havregryn

12-14 st

 

50 g jäst

5 dl ljummen mjölk

2 tsk salt

några msk olja eller margarin

2 tsk socker

2 dl havregryn

ca 1 l vetemjöl (gärna en del med fullkorn)

 

ägg

sesamfrön, skalade

 

Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken i en kastrull. Häll över jästen, rör så att den löser sig. Häll i salt, olja, socker och havregryn. Tillsätt mjölet, lite i taget, tills degen är smidig och inte kladdar. Låt jäsa ca en timme.

 

Knåda degen och forma 12-14 platta tekakor, ca 1/2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa 30 minuter. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

 

Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 7-8 min. De ska inte få för mycket färg. De blir även goda utan några frön alls!

 

Nobissås

 

1 ägg

2 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

2 krm salt

1 krm peppar

2 msk hackad gräslök

2 dl rapsolja

½ pressad vitlöksklyfta

 

Koka ägget i 3 minuter. Lägg ner det i sjudande vatten. Ta upp och gröp ur det med en tesked direkt ner i en matberedare. Lägg ner vinäger, dijonsenap, salt, peppar och gräslök. Mixa samman. Droppa ner olja långsamt i en tunnstråle medan maskinen går. Stanna och smaksätt med lite pressad vitlök, mixa hastigt igen. Förvara i kylen, den håller sig i ett par dagar.

 

Laxburgare

6 st

 

500 g laxfilé i bit utan skinn

½ liter vatten

1 tsk salt

 

3-4 schalottenlökar

4 msk ströbröd

2 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

margarin att steka i

 

Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i fisken och låt sjuda under lock ca 8 minuter. Låt svalna en stund.

 

Mosa fisken i en skål med en gaffel. Blanda i finhackad lök, ströbröd, ägg, salt och peppar. Blanda till en smet. Forma 6 platta biffar och stek ca 3 minuter på varje sida i en stekpanna. Servera med tillbehören, såsom tomat, gurka, rödlök, paprika, sallad och avokado – förutom bröd och sås förstås.

Publiceras: 2014-03-09 15:02:33

Dumlekakor - riktiga godiskakor!

 

 

Härliga vårväder! Tänk om det fick vara såhär ute nu!

 

Igår blev det gott lördagsfika i form av våra favoriter, nämligen Dumlekakor. Det var dock så länge sedan jag bakade dem för barnen kom knappt ihåg dem. Det är riktiga godiskakor, ljuvligt goda! Enkla är de också, det gäller bara att man har ingredienserna hemma!

 

Dumlekakor

20 st

 

200 g smör eller margarin

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

10 dumlekolor

20 noblesse"kakor"

 

Rör ihop ingredienserna till degen och ställ kallt.

 

Rulla 20 kulor av degen och lägg i folieformar, runda eller ovala. Tryck ner ½ dumlekola. Grädda i 200 grader, 10-12 minuter. Ta ut plåten och lägg en noblesse på varje kaka. Ställ kallt eller frys in. Mums!

Publiceras: 2014-03-06 19:52:30

Havrebaguetter

 

Vad härligt det är att det är ljusare och känns som vår ute! Det behövs, för det underlättar ju när det är tufft på skola och jobb.  Men nu är det snart helg igen (!) och denna helg har vi inga större planer så det är skönt. Jo, jag har ju alltid matplaner förstås. I morgon vankas hemgjord pizza (jag har precis förberett tomatsås och pizzasallad) och på lördag en god köttbit med olika tillbehör. Naturligtvis blir det en del tv-tittande, då vi ser fram emot både Let´s Dance och Mellofinalen. Välkommen helg! Mys!

Till lördagsfrukosten kanske det blir goda baguetter. Hos dig med? Jag lovar, det blir uppskattat! Jag gillar att baka med havregryn, det blir så saftigt och gott.

Havrebaguetter

5 st

25 g jäst

5 dl mjölk (eller vatten)

2 tsk salt

1 msk socker

2 msk flytande margarin (eller olja)

3 dl havregryn

ca 10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker, margarin, havregryn och sedan vetemjöl, lite i taget tills degen blir smidig och inte kladdar alltför mycket. Låt jäsa under bakduk i kylen över natten. Eller några timmar i rumstemperatur och du inte har lust att kalljäsa. Vill du inte alls jäsa så länge kan du använda fingervarmt degspad och låta jäsa 40 minuter ungefär i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fem lika stora delar. Forma varje del till en baguette och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Grädda i mitten av ugnen, ca 13-15 minuter. Låt baguetterna svalna på galler under bakduk.

Publiceras: 2014-03-04 20:49:06

Baconlindad torskrygg med tapenade och potatismos

 

 

Idag bjuder jag på ett riktigt smarrigt recept på en god torskrygg med tapenade. Barnen fick utan tapenade, även om de kanske gillat det också. Kombinationen torsk och bacon är klockren. Mums. Jag serverade potatismos till.

 

Baconlindad torskrygg med tapenade och potatismos

4 portioner

 

4 portionsfiléer torskrygg

1 paket bacon

1 dl tapenade

peppar

 

Lägg torskbitarna i en ugnssäker form. Bred på lite tapenade och peppra. Vira 2 skivor bacon runt varje fiskfilé. Sätt in formen i ugnen, vid 225 grader, ca 20 minuter. Jag använde en termometer och hade läst att 56 grader skulle passa bra.

 

Potatismos

 

ca 1 kg potatis

mjölk

margarin

salt, peppar

 

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka tills potatisen är mjuk, känn med provsticka. Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med mjölk och margarin (ta lite i taget till lämplig konsistens – jag föredrar ganska fast mos). Jag mosar med elvisp. Vispa dock inte för länge för då kan moset bli lite klistrigt. Smaka av med salt och peppar.

Publiceras: 2014-03-02 20:48:39

Semlor förstås!

 

 

Oj, vad sent fettisdagen infaller i år. Tycker jag har sett semlor överallt ett bra tag, men inte förrän nu har det varit dags att baka hemma hos oss. Själv är jag inte så förtjust i semlor eftersom jag inte gillar grädde. Men mandelmassa är ju mums och då är det perfekt att baka sina egna semlor. Sonen gillar inte mandelmassan så till honom gjorde jag lite vaniljkräm och det blev gott enligt honom. Maken och dottern gillar helt traditionella semlor….

 

Bullarna går att förbereda innan och frysa in. Perfekt sedan att ta fram så många man vill ha och fylla dem. Det går riktigt snabbt och blir bra mycket godare än köpta!

 

Riktigt goda semlor

20 st

 

150 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk salt

ca 15 dl vetemjöl

 

Fyllning:

brödinkråm

ca 400 g mandelmassa

ca 1 dl mjölk

 

Vispad grädde

 

Garnering:

florsocker

 

Smält margarinet. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

 

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

 

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.

 

Skär av ett litet lock på bullarna. Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock och fast röra. Inte för rinnig tycker jag.

 

Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra över florsocker.

Publiceras: 2014-02-27 19:32:52

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk






Snart helg igen. Måndag, fredag – hela tiden!

 

I veckan gjorde jag en god linsgryta med kokosmjölk. Denna är en favorit hemma hos oss och jag serverar den med chapati, mango chutney, yoghurt, russin och jordnötter. Ris till den som vill förstås. Och grönsaker – denna gång blev det blandad sallad, tomat och kokt blomkål, broccoli och morot. Mums!

 

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk

4 portioner

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

2 tsk malen spiskummin

2 tsk malen koriander 

3 dl röda linser

2 1/2 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning

1 burk kokosmjölk (400 ml)

2 tomater

1 påse babyspenat (70 g), sköljd

salt, peppar

 

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt det sjuda ca 10 minuter utan lock. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem. Småkoka med lock ca 10 minuter. Lägg i spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter, eventuellt utan lock om du vill att grytan ska koka ihop sig något mer. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

 

Chapati

 (10 st)

2 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 dl naturell yoghurt eller fil

 

Blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt/fil till en deg. Knåda den smidig.

Dela degen i 10 bitar och kavla ut till tunna, tefatsstora kakor på mjölad bänk.

Grädda bröden i en torr, het stekpanna ca 1 min per sida. Lägg bröden efterhand på hög under en handduk.

Publiceras: 2014-02-25 20:22:40

Hemgjorda fiskpinnar med god sås - alltid lika poppis!

 

 

Full fart igen efter lovet! Ikväll har jag pratat bland annat mellanmål på föräldramöte för sonens klass. Intressant.

 

Idag bjuder jag på en favorit i repris. Panerad fisk går alltid hem här hemma! Mums! Här blev det serverat med kokt potatis och morotsstavar.

 

Hemgjorda fiskpinnar med god sås

ca 4 portioner

 

ca 600 g torsk- eller sejfilé

1 uppvispat ägg

ströbröd

salt, peppar

 

Sås:

ca 2 dl gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt

½ dl bostongurka

2 msk majonnäs

½-1 msk (fryst) hackad dill

salt, peppar

 

Börja med såsen. Blanda ingredienserna och smaka av. Ställ kallt inför servering.

 

Skär fisken i lämpliga bitar. Vänd först bitarna i ägg, sedan i ströbröd blandat med salt och peppar. Stek i margarin några minuter på varje sida. Servera med såsen, kokt potatis och kokta grönsaker.

Publiceras: 2014-02-23 12:11:46

Kardemummakaka

 

Söndag och lovets sista dag. Vi passar på att njuta extra mycket för nu dröjer det ett tag till nästa ledighet! 

Vill du ha något gott att smaska på till söndagsfikat kan jag rekommendera denna goda kardemummakaka. Jag fick den hemma hos A-K när de stora barnen var små och vi sågs varje vecka i mammagruppen. Lunch och fika i trevligt sällskap. Mysigt! Sedan dess har jag bakat kakan ett flertal gånger och den har kommit att bli en stor favorit hemma hos oss.

Man kan säkert använda olika slags formar men jag brukar använda en springform. Kakan blir saftig och god och lite härligt kladdig i mitten!

Kardemummakaka

100 g rumsvarmt margarin

3 dl socker

1 ägg

1 msk grovt stött kardemumma

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2½ dl mjölk

3 msk pärlsocker

Rör ihop margarin och socker. Tillsätt ägg. Blanda kardemumma, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke. Tillsätt mjölblandningen i margarin/socker/äggblandningen, varvat med mjölk. Rör ihop till en slät smet.

Bröa en form, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och strö över pärlsocker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, vid 175 grader, ca 45 minuter.

Publiceras: 2014-02-20 20:32:01

Vridna baguetter med graham och frön

 

 

Idag har vi haft en mysig dag med bland annat utelunch och simhallsbesök. Till middag hade jag planerat att laga indiskt, men jag hade ingen lust och energi till det när vi kom hem så vi tog fram lite olika godsaker från kyl och frys (skåprens) och det resulterade i en trevlig plockmiddag. Det fanns lite olika goda ostar och charkuterier, oliver, filodegspaj med fetaost, baconlindade dadlar, hummus, chiliaioli, avokado, bröd, päron, vindruvor, grönsaker osv. Spontant och mycket gott! Vi blev så mätta!

 

Brödet bakade jag i tisdags när vi hade besök. Vridna baguetter som blev mycket poppis! Dottern tyckte att det var det godaste brödet jag bakat på länge och det var ju roligt att höra! Brödet passar till soppa, på buffébordet eller som helt vanligt frukostbröd.

 

Vridna baguetter med graham och frön

3 st

 

25 g jäst

6 dl vatten, fingervarmt

2 tsk salt

1 msk honung

1 dl rostade solrosfrön eller pumpafrön (jag blandade)

2 dl grahamsmjöl

10 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av det fingervarma vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, salt, honung, frön och grahamsmjöl. Tillsätt sedan resten av vetemjölet till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 2-3 timmar.

 

Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte utan dela degen försiktigt i tre lika stora delar. Forma avlånga baguetter och lägg dem vridna på bakplåtspappersklädd plåt. Snitta baguetterna med vass kniv. Jäs ca 20 minuter ytterligare.

 

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden ca 15 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Publiceras: 2014-02-18 19:43:37

God och värmande linssoppa med röd curry och kokosmjölk

 

Idag har det varit en härlig sportlovsdag.  Jag och barnen har haft besök av min kompis M och hennes dotter L. Det kändes nästan som förr när vi var föräldralediga och träffades för promenad eller lunch och en massa prat förstås.

Jag bjöd på denna goda och värmande linssoppa med röd curry och kokosmjölk. Hade även nybakta baguetter och ugnspannkaka för att tillgodose allas önskemål. Sedan gick vi ut på en promenad i det fina vädret innan det var dags för gott fika. Mer om det sedan…

 

Linssoppa med röd curry och kokosmjölk

4-5 portioner

 

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 msk rapsolja

1½ tsk spiskummin

1½ tsk paprikapulver

1½ tsk röd currypasta

2½ dl röda linser

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk kycklingfond

1 burk kokosmjölk (400 ml)

1 citron, rivet skal och saft

salt, peppar

 

Hacka gul lök och vitlök. Skala och slanta moroten. Fräs lök och morot i oljan i en kastrull. Låt kryddorna fräsa med ett par minuter. Tillsätt linser, vatten, buljong/fond och kokosmjölk. Låt soppan koka upp och puttra sedan på svag värme ca 20-30 minuter, med lock. Smaka av med skal och saft från citronen, salt och peppar. Kanske tycker du att det behövs mer av någon annan krydda?

Publiceras: 2014-02-14 13:51:40

Fläskfilé med gorgonzola, mango chutney, dijon och cashewnötter

 

 

Äntligen fredag (och Alla hjärtans dag...)! Dessutom har jag och barnen sportlov! Härligt och välbehövligt! Maken får också vara ledig några dagar så det är inte synd om honom heller. Så skönt det ska bli att få ta dagarna som de kommer. Och få tid till matlagning. Långlagat och annat gott. Jag njuter.

 

Sugen på något gott i helgen? Då tycker jag definitivt att du ska laga denna goda fläskfilé med gorgonzola, mango chutney, dijonsenap och cashewnötter. Gillar du inte gorgonzola passar det nog med västerbottensost istället. Jag serverade med klyftpotatis och en god sallad med fetaost. Ett glas rött förstås. Åh, det blev så fantastiskt gott.

 

Fläskfilé med gorgonzola, mango chutney, dijonsenap och cashewnötter

ca 4 portioner

 

1 fläskfilé, ca 600-700 g

margarin att steka i

salt, peppar

 

Sås:

6-8 färska champinjoner

1 röd paprika

margarin att fräsa i

2 msk vetemjöl

2½ dl grädde, valfri sort

2 dl crème fraiche, valfri sort

1 vitlöksklyfta (om du vill)

2 msk kalvfond

2 tsk dijonsenap

½ dl mango chutney

150 g gorgonzola

 

Till servering:

cashewnötter

klyftpotatis

grönsallad med fetaost

 

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek skivorna i margarin så att de får färg på båda sidor. Salta och peppra. Lägg åt sidan.

 

Skär champinjonerna i kvartar och strimla paprikan. Fräs några minuter i margarin i samma stekpanna som köttet. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt grädde, crème fraiche, pressad vitlök, kalvfond, dijonsenap och mango chutney. Låt puttra ihop under lock ca 10 minuter. Lägg ner köttet och gorgonzola i bitar och låt puttra under lock ytterligare ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Såsen blir ganska tjock och krämig. Gillar du inte det kan du vänta med mjölet och sedan reda såsen på slutet om så önskas.

Publiceras: 2014-02-12 17:04:25

Långpannebröd med graham och havre

 

 

Brödet började sina i frysen så jag var tvungen att slänga ihop ett bröd häromkvällen. Då är långpannebröd smidigt. Bara att röra ihop degen, som blir rätt kladdig, och hälla i långpannan. Inget knådande. Perfekt en vardagskväll. Skär sedan upp brödet i så stora bitar du vill. Jag skar 24 rutor, men det är ju en smaksak. Brödet blev hur som helst godkänt av familjen!

 

Jag använde både yoghurt och vatten som degspad, men använd bara vatten om du inte har någon yoghurt.

 

Långpannebröd med graham och havre

ca 24 rutor

 

1 pkt jäst

4 dl yoghurt

4 dl vatten

2 dryga tsk salt

1 msk socker

2 msk olja

3 dl grahamsmjöl

2 dl havregryn

8-9 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Ljumma yoghurt och vatten i en kastrull (eller använd kall degvätska – ännu enklare!). Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker, olja, grahamsmjöl, havregryn och lite vetemjöl i taget tills du fått en ganska fast men kladdig deg. Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck försiktigt ut degen med en slickepott eller mjölade händer. Lägg en bakduk över och låt jäsa ca 1 timme (minst två om du använt kall degvätska).

 

Grädda brödet strax under mitten av ugnen, vid 225 grader, ca 17 minuter. Låt svalna under bakduk och skär i önskade rutor.

Publiceras: 2014-02-10 19:12:32

Nasi Goreng - en familjefavorit!

Mums, i morgon får vi goda matlådor. Nasi Goreng, en rätt det var alldeles för länge sedan jag lagade. Hela familjen gillar den här rätten och det är roligt tycker jag. Ta mer curry och sambal om du vill ha mer sting, annars är det gott som det är!

Nu är veckan igång, så nu kör vi!

Nasi goreng

ca 6 portioner

 

3 dl ris

500 g kycklingfilé

1 msk olja + 1 msk margarin

1 tsk curry

1 tsk röd currypasta

1 stor gul lök, hackad

5 dl strimlad vitkål

1 paprika, tärnad

1 tsk salt

1 tsk paprikapulver

2 tsk soja

1 krm sambal oelek

1 pressad vitlöksklyfta

500 g räkor med skal

3 ananasringar

 

Omelett:

2 ägg

lite salt och peppar

2 msk vatten

 

Yoghurtsås:

2 dl tjock yoghurt

lite pressad vitlök

ca 2-3 msk sweet chilisås

salt, peppar

 

Koka riset enligt förpackningens anvisning. Stek en omelett.

Skär kycklingen i bitar och bryn i olja och margarin tillsammans med curry i en stor gryta (jag använde min stora stekgryta). Se upp så att det inte bränns! Lägg i lök och vitkål och låt det bli mjukt under lock, ca 10-20 min. Tillsätt även paprikatärningarna efter en stund. Smaksätt med salt, paprikapulver, soja, sambal och vitlök.

 

Blanda i det kokta riset. Garnera med skalade räkor, ananasbitar och strimlad omelett. Servera med yoghurtsås med sweet chili.

Publiceras: 2014-02-06 18:48:32

Morotssoppa med paprika

 

 

Torsdag och soppdag. Och snart fredag! Kan det bli bättre?

 

Idag bjuder jag på en morotssoppa. Jag har lagat mixade morotssoppor förut men det här är en variant med riven morot. Här hemma serverade jag pannkakor efteråt, men ett gott bröd smakar gott och är mättande också.

 

Morotssoppa med paprika

4-5 portioner

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

ca 500 g morötter

ca 200 g rotselleri

1 msk olja

2 tsk paprikapulver

2 tsk oregano

1 tsk timjan

ca 8-10 dl vatten

3 grönsaksbuljongtärningar

2 dl mjölk

2 dl crème fraiche

salt, peppar

 

Skala och hacka den gula löken. Hacka vitlöken. Skala och riv morötterna grovt. Skala och riv rotsellerin fint. Fräs grönsakerna i oljan i en stor kastrull. Tillsätt paprikapulver, oregano och timjan och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt 8 dl vatten och buljongtärningar. Låt puttra ca 20 minuter. Tillsätt mjölk och crème fraiche och låt puttra ytterligare 10 minuter. Späd ev med lite mer vatten, tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Publiceras: 2014-02-04 20:21:19

Möra och goda fläskkotletter i ugn

 

 

Nej, det är ingen rätt som gör sig snygg på bild. Men den är väldigt god! Och så enkel! Kotletterna i sin goda sås sköter sig själva i ugnen och resultatet blir gott och mört. Mums! Hela familjen gillade rätten och det är ju ett stort plus!

 

Möra och goda fläskkotletter i ugn

ca 4 portioner

 

4-6 fläskkotletter

 

Sås:

2½ dl matlagningsgrädde

2 dl crème fraiche, valfri sort

½ dl äppelmos

½ tsk sambal oelek (mer om du vill ha mer sting)

½ dl soja

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Lägg kotletterna i en liten ugnssäker form. Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över kotletterna. Låt kotletterna tillagas vid 175 grader, i 1½ timme. Servera med potatis eller ris och god grönsaker.

Publiceras: 2014-02-02 13:14:00

Krosslimpor med fil









Limpor är tacksamt att baka. Det krävs inte så stor ansträngning vid utbakningen tycker jag. Och så blir det många skivor att frysa in. Dessutom gillar familjen den här typen av bröd. Skållningen gör brödet saftigt och gott. Jag har använt två sorters kross men man kan givetvis bara ta det ena om man bara har en sort hemma.

 

Dags för en ny vecka med jobb, skola, fritids, innebandy, fotboll och gitarr. Ska planera in lite god mat att laga också under veckan.

 

Krosslimpor med fil

2 bröd

 

1 dl vetekross

1 dl rågkross

4 dl kokande vatten

 

1 pkt jäst

drygt 2 tsk salt

1 msk socker

5 dl filmjölk

4 dl rågmjöl

2 dl grahamsmjöl

ca 6 dl vetemjöl

 

Lägg kross i en bunke och häll kokande vatten över. Låt stå och svalna en stund. Tillsätt filen och se till att det inte är varmare än 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den lösts sig. Tillsätt salt, socker, rågmjöl och grahamsmjöl. Tillsätt även vetemjöl, lite i taget, tills degen blir smidig. Degen blir lite kladdig men det ska vara så. Jäs övertäckt minst en timme, gärna två.

 

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda lätt med mjölade händer och forma två bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs 20-30 minuter. Grädda ca 30 minuter, vid 200 graders värme. Bröden ska låta ihåliga då man knackar på undersidan. Låt svalna på galler. Skär upp i skivor innan brödet fryses in.

Publiceras: 2014-01-30 20:41:34

Rice Krispiestårta till maken

 

 

Funderar du på något gott till helgen? Kanske kan denna goding vara något? Förra fredagen fyllde maken år och på söndagen kom svärföräldrarna på besök trots att maken minsann inte ville bli firad. Men tårta hör ju till så det var väl tur att jag fick baka denna familjefavorit. Marängtårta med Rice Krispies och en god vaniljkräm, toppad med grädde och choklad. Mums, för dem som gillar tårta!

 

Rice Krispiestårta

 

Tårtbotten:

4 äggvitor

2 dl strösocker

3 dl Rice Krispies

 

Kräm:

4 äggulor

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 msk vetemjöl

1 dl grädde

100 g smör

 

Garnering:

3 dl vispgrädde

hackad/riven mörk choklad

 

Vispa äggvitorna till hårt skum med lite av sockret. När äggvitorna går att vända upp och ner, häll i resten av sockret och rice krispies. Blanda försiktigt. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, grädda i 125 grader, ca 60 min.

 

Koka under omrörning upp äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde på svag värme tills det tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Låt svalna.

 

Dela botten i två delar. Bred på krämfyllningen på ena halvan och lägg den andra över. Garnera med vispad grädde och hackad choklad.

Publiceras: 2014-01-28 18:36:06

Lax med hummer- och senapssås

 

 

Åh, det var så längesedan vi åt lax här hemma! Jag har varit riktigt usel på att laga fisk den senaste tiden. Tyvärr. Men nu ska det bli bättring här! Livsmedelsverket rekommenderar ju faktiskt att man äter fisk 2-3 gånger i veckan. Det är jättegott med fisk, men tyvärr rynkar barnen ofta på näsan när det serveras fisk här hemma. Vissa fiskrätter är dock populära men jag gillar ju att testa nya varianter.

 

Här blev det laxfiléer i en god sås som jag serverade med kokt potatis och kokta grönsaker.

 

Lax med hummer- och senapssås

4 portioner

 

4 portionsbitar lax eller hel bit laxfilé

 

Sås:

1 dl vatten

1 msk vetemjöl

1 dl crème fraiche

2½ dl matlagningsgrädde

3 msk hummerfond

2 tsk dijonsenap

2 msk fryst hackad dill

1-2 msk fryst hackad gräslök

salt, peppar

 

Vispa ihop vatten och mjöl i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och tillsätt crème fraiche, grädde, fond och senap. Låt såsen koka samman ca 5 minuter. Tillsätt dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.

 

Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form och häll såsen över. Tillaga mitt i ugnen vid 200 grader ca 20-25 minuter eller tills laxen är färdig. Servera med potatis och kokta grönsaker.

Publiceras: 2014-01-25 10:10:35

Goda potatisformar med philadelphiaost och getost, lammytterfilé, balsamicosås och getoströra

Välkommen härliga lördag! Vi har en mysig och lugn förmiddag här hemma innan det bär av på innebandymatch. Igår hade vi familjen N på besök och det var mycket trevligt. Mätta blev vi också.

Idag bjuder jag på en typisk lördagsrätt hemma hos oss. Goda potatisformar med philadelphiaost och getost, lammytterfilé, balsamicosås och getoströra. Baconlindade haricot verts var längesedan jag gjorde och gud så gott det är! Några kokta rödbetor också, som smakar ljuvligt med getosten och lammet. En middag helt i vår smak!

Goda potatisformar med philadelphiaost och getost, lammytterfilé, balsamicosås och getoströra

4 portioner

 

Potatisformar, 8 st:

 

600-700 g potatis

200 g philadelphiaost

2 ägg

1 dl grädde

ca 150 g getost (kanten används också)

ev lite fryst basilika

salt, peppar

 

Koka potatisen. Låt svalna. Skiva potatisen. Vispa samman oströran och smaka av med salt och peppar. Varva potatisskivor och oströra i smorda portionsformar. Avsluta med oströra. Hit kan förberedas och stå kallt inför gratinering/tillagning.

 

Tillaga potatisformarna mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 20 minuter, tills de fått fin färg.

 

Lammfilé:

 

ca 800 g lammytterfilé (eller så mycket kött du tycker behövs)

salt, peppar

margarin att steka i

 

Stek lammfiléerna runt om i en stekpanna i margarinet. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Sätt in en termometer i den tjockaste delen av filén. Låt köttet gå färdigt vid 125-150 grader, till dess att det når en temperatur på 56-58 grader. Då blir köttet rosarött. Låt köttet vila under folie innan du skär upp i snygga skivor.

 

Getostkräm:

 

150-200 g getost

½ tsk torkad timjan

lite honung

ca 2-3 dl yoghurt

salt, peppar

 

Smula getosten i en skål. Tillsätt timjan, honung och yoghurt till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt inför servering.

 

Balsamicosås:

 

1 1/2 msk strösocker

3 msk balsamvinäger

1/2 flaska rött vin (går även med matlagningsvin)

1 kalvbuljongtärning eller 3 msk kalvfond

1 msk majsena ljus redning

2 msk kallt smör

ev lite salt

 

Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. (Akta så att det inte bränns.) Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp - det kan skvätta ganska rejält! Tillsätt rödvin och kalvbuljong. Koka ihop 10-15 minuter utan lock. Rör i majsenan. Koka upp igen och låt puttra en minut eller två tills den tjocknat lite. Hit kan du förbereda. Precis innan servering: Värm såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt.

 

Baconlindad haricot verts:

 

Ett par nävar fryst haricot verts - tinade

1 paket bacon

 

Linda baconskivor kring några haricot verts och lägg i en ugnsform. Tillaga vid 200 grader, tills baconet ser färdig ut.

 

Publiceras: 2014-01-23 21:53:08

Grymt god grönsaksgulasch

 

 

Vet ni, det var ju faktiskt precis måndag! Jag förstår inte hur en vecka kan gå så fort. Men det är klart, det är fullt upp hela tiden och man hinner knappt stanna upp och reflektera. Det är jobb och skola och innebandy och gitarr och matlagning och städ och tvätt om vartannat. Såklart tiden går fort.

 

Nu ser vi fram emot en helg tillsammans med nära och kära på olika håll och kanter. Maken fyller år i morgon och det ska firas såklart. Ikväll har jag förberett en del gott…

 

Igår ställde jag mig och lagade en så god grönsaksgulasch! Mums! Trots att soppan känns ganska matig kan du toppa med kidneybönor och komplettera med ett gott bröd för att bli ordentligt mätt. En klick gräddfil smakar fint i soppan också.

 

Grönsaksgulasch

ca 6 portioner

 

2 gula lökar

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 stjälkar selleri eller en bit rotselleri

1 bit kålrot (ca 350 g)

1 msk olja

1 msk tomatpuré

2 tsk timjan

2 tsk mejram

2 tsk hel kummin

1 msk paprikapulver

1 krm cayennepeppar

500 g krossade tomater

1-1,2 liter vatten

3 hönsbuljongtärningar

salt, peppar

 

Hacka lök, paprika och vitlök. Skär sellerin i små bitar. Skala och skär kålroten i tärningar. Fräs grönsakerna i en stor kastrull i oljan. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka med lock ca 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Publiceras: 2014-01-21 19:16:37

Mammas korvrisotto - uppskattad vardagsmat!

 

 

Mm, denna rätt smakar barndom! Mamma gjorde ”risotto” (nej, ingen riktig förstås) med antingen korv eller köttfärs och det var så gott! Även min familj tycker att det är mycket god mat och idag blev alla glada när det vankades just korvrisotto. Enkel och snabb vardagsmat.

 

Korvrisotto

4-5 personer

 

2½ dl aborioris (t ex ICA´s)

5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

 

ca 400 gram mager falukorv (Hot Dogs kan funka det med…)

1 gul lök

1 msk margarin

5 dl fryst blandning av ärtor, majs, paprika

1 msk chilisås

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk soja

salt, peppar

 

Koka riset med buljongtärningen. Skär korven i tärningar och fräs tillsammans med hackad gul lök i en stekpanna. Tillsätt grönsakerna och låt det bli varmt ordentligt. När riset är färdigkokt, tillsätt korv/grönsaksblandningen, chilisås, tomatpuré och kryddor. Rör om ordentligt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar. Servera med grönsallad eller kokt broccoli och brysselkål.

Publiceras: 2014-01-19 17:40:37

Baconlindad kycklingfilé på grönsaksbädd och vitlöksyoghurt

 

 

Idag var en oplanerad dag matmässigt. Då kan jag ha svårt att komma på vad jag ska laga eftersom jag har så många idéer jämt. Vi blev dock sugna på kyckling och jag lindade bacon runt och lät den gå i ugnen på en bädd av blomkål, vitkål, paprika och lök. Till det serverade jag ris, grönsallad och vitlöksyoghurt. Gott!

 

Det är så himla gott med ugnsrostade grönsaker och vitkål är en stor favorit. Blomkålen blev lite för mjuk så den kan man antingen bryta stora buketter av eller lägga i tillsammans med kycklingen.

 

Baconlindad kycklingfilé på grönsaksbädd och vitlöksyoghurt

4 portioner

 

1 klyfta vitkål

¼ blomkålshuvud

1 röd paprika

1 gul lök

lite olja

salt, peppar

 

4 kycklingfiléer

1 pkt bacon

margarin att steka i

grillkrydda

salt, peppar

 

Vitlöksyoghurt:

2-3 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

lite honung

salt, peppar

 

Skär grönsakerna i grova bitar och lägg i en ugnssäker form. Ringla över lite olja och salta och peppra. Sätt in formen i ugnen vid 200 grader, ca 15 minuter.

 

Bryn under tiden kycklingfiléerna i margarinet. Krydda med grillkrydda, salt och peppar. Dela filéerna mitt i itu på längden och linda en skiva bacon runt varje bit. Lägg filéerna på grönsaksbädden och tillaga ca 20-30 minuter mitt i ugnen tills kycklingen är färdig (beror på storleken).

 

Blanda ingredienserna till vitlöksyoghurten och smaka av. Låt stå kallt inför servering.

 

Servera kycklingen med ris, vitlöksyoghurt och grönsallad.

Publiceras: 2014-01-16 20:52:50

Pizzasallad

 

 

Dags för fredag i morgon igen! Härligt! Jag har precis gjort en pizzasallad som vi ska avnjuta i morgon tillsammans med fredagspizzan. Det blir en pizza med salami, skinka, fetaost, svamp och oliver. Ananas på barnens del förstås.

 

Personligen tycker jag att det är viktigt att göra salladen kvällen innan eller möjligtvis på morgonen innan den ska serveras. Då hinner den gotta till sig ordentligt. Pizzasalladen är även god att ha till vardags. Perfekt att göra en stor laddning att ha i kylen. Passar till allt möjligt och är mättande.

 

Nu väntar en helg fylld av innebandy! Härligt!

 

Pizzasallad

en stor skål

 

1 stor morot, grovriven

ca ½ vitkålshuvud (strimlat med osthyvel)

 

½ dl rapsolja

knappt 1 dl äppelcider- eller vitvinsvinäger (jag brukar blanda)

1 msk socker

½ tsk salt

peppar

 

Blanda morot och vitkål i en stor skål med lock (jag använder en som rymmer 2,5 eller 3 liter och fyller rätt full med morot och vitkål).

 

Koka upp olja, vinäger, socker, salt och peppar i en kastrull. Häll över salladen och blanda ordentligt. Smaka och tillsätt ev mer salt och peppar. Förvara i kyl, gärna 1/2 dygn.

BLOGGARE

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 31 år

Fritid: Är med familjen. Tänker på mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Inte mycket just nu. Men gärna deckare.

Favorit: Tv-kock: Tina, Leila och Monica Ahlberg.

Dieter: Gillar inte dieter, tror på en varierad kost och att röra på sig.
Blir bara irriterad när hon ser recept och det saknas kolhydrater till rätterna.

Gillar inte: Blodpudding. Sill.

Tips till hemmakocken: Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill.




 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »