Bild på bloggaren


Maria Nygård bloggar om litteratur och läsning och måste ibland påminna sig själv om att läsa mer böcker istället för bloggar.Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2011-04-06 10:27:19

Tråkig, tjafsig Revolt

Jag är besviken på sista delen av Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins. Visserligen var jag, efter att ha läst andras åsikter om den, beredd på att den inte riktigt skulle mäta sig med de två första delarna, men jag hade ändå hoppats på mer.

Trilogin utspelar sig i ett framtida land som heter Panem. Varje år anordnar Regimen "Hungerspelen", en våldsam dokusåpa som två personer från varje distrikt i landet tvingas att vara med i. Bara vinnaren överlever. Centralgestalten är tonårstjejen Katniss Everdeen från det fattiga och exploaterade tolfte distriktet, som efter att ha överlevt två spel och brutit en massa regler blir en symbol för rebellerna som gör uppror mot Regimen.

De två första böckerna var knappast perfekta, men de var så kan-inte-lägga-ifrån-mig-spännande och Katniss en så bra huvudperson, stark och nästan obehagligt pragmatisk men inte övermänsklig, att jag inte brydde mig om eventuella svagheter. Men Revolt har inte samma driv, vilket gör att jag hinner se och störas av lite allt möjligt. Jag irriterar mig på allt utseendeplock (grön hud hit och rosa hår med fjärilar dit), på det såpiga tjafsandet mellan Katniss och hennes vän Gale och på att kärlekshistorien mellan två ungdomar tillmäts så stor betydelse för den politiska situationen i Panem. Collins har gjort Panem till en skruvad version av ett mediasamhälle där dokusåpadeltagares tilltag kan orsaka krigsrubriker. Att göra sig bra i tv är viktigt för att överleva Hungerspelen och vinnarna kan få politisk betydelse.

Jag gillar vad Collins försöker göra, men problemet för mig är att Panems huvudstad är ett samhälle som är ytligt och fördummat till den grad att jag faktiskt har svårt att köpa det. Om hon hade dämpat det lite, lagt det en aning närmare vårt, hade det blivit mycket läskigare. Nu är det för lätt att vifta bort som ett gäng översminkade tokar med inopererade morrhår.

(Bonnier Carlsen, 2010)

Välkommen att diskutera på unt.se.
Du som lämnar en kommentar ansvarar själv för vad du skriver och måste följa våra regler ». UNT förhandsgranskar inte läsarkommentarerna och de omfattas inte av det utgivaransvar som gäller på webbplatsens övriga delar. Om du gör ett inlägg som strider mot svensk lag kan du, vid en eventuell rättstvist, personligen bli ansvarig.

Om du har frågor om dessa regler kan du skicka dessa via e-post till följande adress lasarinteraktion@unt.se.

Kommentera bloggenKommentar: (max 800 tecken)

Du har 800 tecken kvar.

För att skriva en kommentar på unt.se måste du uppge din signatur. Din e-postadress publiceras inte på unt.se.

Alias / signatur:
* 

Jag har tagit del av UNT:s regler » för artikelkommentarer.

BLOGGARE

Ålder: 26

Bor: i Nyby

Familj: en spelprogrammerande sambo här i Uppsala. Föräldrar och bror i Sollentuna.

Gör: studerar biblioteks- och informationsvetenskap och jobbar extra som biblioteksassistent.

Gillar: språkmagi, ordrytm, foto, fantastik och att få mina fördomar sprängda i små, små bitar.

Gillar inte: den där zombien som flyttar in ibland.

"On this island where we live, keeping what we do not tell, we have found the infinite variety of Woman. On the mainland, woman is largely extinct in all but a couple of obvious forms. She is still cultivated as a cash crop but is nowhere to be found growing wild."
- The Poetics of Sex, Jeanette Winterson


E-post: unt@marianygard.se

 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »