Bild på bloggaren


Arig Idris bloggar om reggae och andra rytmer från Uppsala och världen. Skriver om allt runt omkring men återkommer alltid till det viktigaste - musiken.Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2012-06-29 14:58:56

Tack för den här tiden!

Wow, har gått igenom varenda inlägg sedan jag började skriva för UNT i oktober 2009. Eller ni som har hängt med sedan dess vet att det hela började med att jag skulle blogga från Uppsala Reggae Festival den sommaren, ett av de roligaste uppdragen jag hittills har fått. I tio dagar festivalbloggade jag och det blev en riktig succé (give thanks!).

Två månader senare fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig att fortsätta blogga men nu mer generellt om reggae och dancehall. För mig som aldrig har funderat på att överhuvudtaget blogga och som har en hatkärlek till sociala medier var det först och främst väldigt nervöst att helt plötsligt skriva om musik för en stor läsarskara.

Sedan kom jag på att det som krävs av mig i ett bloggsammanhang är något jag egentligen har gjort i flera år. Jag är alltid den som tvingar mina kompisar att lyssna på en låt för att "den här låten mööööördar the whole a Jamaica just nu" eller tipsar om konserter, mixtapes, soundsystems, dokumentärer och nya artister. Det jag har försökt göra här har varit exakt samma sak men i bloggform. Och det har varit riktigt, riktigt kul!

Som många har förstått lägger jag ner den här bloggen i helgen. Men mi still deyah för i sommar bloggar jag från Öland Roots och Furuvik Reggae Festival för dancehallreggae.se. För alla er som älskar jamaikansk musik är det sidan ni ska hålla koll på framöver! Hoppas vi ses där också. Annars vill jag säga tack för den här tiden, för all uppskattning och alla blessed människor jag träffat på/lärt känna på grund av denna blogg.

Kärlek!

En re-cap med utvalda bilder från den här tiden på UNT!

Mina Jamaica-resor har nog varit en lika stor del av bloggen som själva musiken. Denna plats, YS Falls, är en av de vackraste platserna jag någonsin har skådat.

Precis i början så öppnade jag min personliga dagbok och delade med mig av reseanekdoter från min resa till Kuba och Jamaica 2008.

Ett tag var jag ute och filmade lokala talanger (glöm aldrig att Uppsala är staden med flest musikbegåvningar per kvadratmeter!) som bland annat numera upplösta Uncut Music Group som i sann hustleranda sålde sin skiva på gatan. Andra som var med var bl.a Dani M, Saman Faramarxi, Amsie Brown och Kung Henry. I ett USB-minne någonstans finns det klipp med Aki, Dajanko och Lancy Rankin som tråkigt nog aldrig kom upp på bloggen.

Nedräkningen inför första JA-resan "med" bloggen.

Under denna resa lärde jag känna Capleton och crewet/familjen David House som jag har skrivit om ett flertal gånger.

Videoinspelning för "Someday".

Väggmålning i huset utanför Ocho Rios.

Vi hängde rätt mkt på Weddy Weddy den sommaren då vi bodde några hus bort från Stone Loves högkvarter som ligger i centrala Kingston.

Och när det var för mycket stök i Kingston åkte vi ut mot öns nordöstra sida för att samla tankarna och återfå krafterna.

Reach Falls i Portland.

Åker aldrig till Jamaica och missar att besöka Bobo Hill strax utanför Kingston.

I Kingston bor också reggaelegenden Earl "Chinna" Smith som jag hängde hos för en jamsession i hans trädgård.

Tre dagar efter jag kom hem var det dags för Uppsala Reggae Festivals 10-årsjubileum.

Självklart hade jag inhandlat en Mavado-flagga på festivalen Sumfest i Montego Bay en månad tidigare för att kunna ha med den på hans URF-spelning.

Hösten kom och jag stillade min längtan efter Jamaica genom att tillaga nationalrätten ackee och saltfish..

Plocka fram fotoalbumet från min första resa 2006..

Och gå på många spelningar. Detta var Mavado i Köpenhamn i början av 2011.

Hittade en dag gamla funktionärströjor från URF. Denna går så långt tillbaka som 2003.

URF 2011 satsade stort på dansaspekten av dancehall och bokade en av Sveriges bästa dansgrupper Enough.

Lugn festival det året så större delen av kvällarna satt vi vid matstånden. 

Började planera ännu en resa tillbaka till Jamaica men denna gång en gruppresa som jag skulle ha hand om.

Läste artisten Macka Diamonds försök till Jamaicas första dancehallroman.

Och den största boken som någonsin skrivits om reggae.

I februari bar det av mot Jamaica igen. En vecka efter att jag själv hade anlänt var jag på väg tillbaka till Norman Manley Airport för att hämta tjejerna på bilden som tillsammans med mig skulle åka runt hela ön på två veckor. Detta var från efterhänget första kvällen tillsammans med Damian och Julian Marley.

Blev en hel del festande under denna tid.

Jag roades mest av hur mycket man förväntas posea på dessa fester och hur snabbt vi kom in i det.

Linken mellan Sverige och Jamaica har stärkts enormt de senaste åren och träffade därför rekordmånga svenskar på ön denna gång. En av dem var General Knas som spelade in material till sitt första engelskspråkiga album. Här med Capleton under en musikvideoinspelning.

Capleton the Prophet uppe i bergen.

Svenska dancehalldrottningarna Binta och Vendela var också där och då passade jag självklart på att göra en intervju.

Dancehallartisten Etzia från Göteborg var också på en musikalisk mission i Jamaica och spelade bland annat in en video med Future Fambo.

Var exalterad inför Sizzlas "Unplugged & Acoustics"-kväll.

Sizzla som var Sverige-aktuell då fick senare sin spelning inställd och t.o.m jag fick en rejäl dos kritik mot mig för att jag hade valt att gå på hans konsert i Kingston. På bilden har Sizzlas mamma tagit sig upp på scenen under låten "Thank you mama"

Hälsade på I-Wayne vid hans favoritplats i hans område Portmore och intervjuade honom för unitedreggae.com

Publiceras: 2012-06-20 14:35:33

Popcaan @ Kolingsborg, 20 juni

De absolut mest spelade artisterna under min senaste vistelse på Jamaica var (utan inbördes ordning) Cham, Mr Vegas, Popcaan och Konshens. Under det senaste året har samtliga haft spelningar i Sverige. Det gör mig ändå lite stolt över den fina dancehallscenen vi har här. Sweden tun up! Som man skulle säga om man vill visa att man är nere med det senaste patois-lingot.
Vegas spelade på URF i somras och One Love Cruise tidigare i vår, förra våren besökte Cham Stockholm vilket även Konshens gjorde på sensommaren. Tillsammans med hans dåvarande Gazakollega Jah Vinci spelade Popcaan i både Stockholm och Göteborg i början av 2011.

Ikväll är han i Stockholm igen, denna gång på Kolingsborg vid Slussen. Ryktas om att Tommy Lee, som kör någon sorts horror-dancehall, också har hakat på denna turne. Mad!

Mer info om kvällens konsert finner du här!

Publiceras: 2012-06-13 15:22:48

Det enda jag tänker på.

Publiceras: 2012-06-11 18:11:24

Mavado vs Kartel & Macka Diamond vs Queen Paula

Har tillbringat en oroväckande stor del av min eftermiddag framför youtube-klipp på legendariska clashes. För en utförlig förklaring av vad en clash är, läs Hasan Ramics Dancehallens A B C - C för clash.

Mavado och Vybz Kartels clash på Sting 2008 var den absoluta kulmen på Gully vs Gaza-eran som tråkigt nog nu har nått sitt slut. För mig som ibland tänkt att det bästa inom dancehall och reggae ägt rum innan min tid kände då att jag fick vara med om "history in the making". Vilket det var och även den mäktigaste (och märkligaste) musikrelaterade upplevelsen jag någonsin har haft och misstänker någonsin kommer ha.

Som ni förstår är festivalen Sting platsen att vara på när musikaliska fejder ska redas ut. Denna clash går tillbaka till 2003. När Macka Diamond kommer in på scen vid 8.00 och riktar sin pistol mot Queen Paula vet man att det här kommer bli en sjuk clash. Älskar Queen Paulas stil och lyrik!

Publiceras: 2012-06-06 16:52:27

FRF & Kapten Röd

Utifall det har gått er förbi vilka som är de första klara artisterna till Furuvik Reggae Festival så kan jag tala om att det är Morgan Heritage, Tarrus Riley (!), Alborosie, Timbuktu och Panetoz. Biljetter släpps den 11:e juni!

Annars hoppas jag att ni som bor i Uppsala inte missar Kapten Röd på Flustret ikväll. Om ca tre timmar står han på scen så se till att vara där i tid!

 

Publiceras: 2012-06-02 17:35:21

Just nu.

Har: framför mig vad som ser ut att bli den fattigaste sommaren på länge men ändå rekordmycket roligt inplanerat Är ju en natural born hustler så det löser sig alltid!

Ler: åt min vän Jah Pinks video "Life is great!". Jamaikansk do-it-yourself som bäst.

Ska: inom en snar framtid börja blogga på en annan sida, en som är helt och hållet inriktad på dancehall och reggae. Blir grymt!

Längtar: efter Furuvik Reggae Festivals artistsläpp nu på måndag, håll koll på hemsidan vid nio på morgonen för att se första släppet!

Funderar: på om jag ska trotsa vädret och bege mig till Karlssons Kök för att se Rick Wayne ikväll..


Lyssnar: Tarrus Rileys nysläppta "Mecoustic". Skivans 15 spår varav vissa är nyversioner på äldre låtar är helt och hållet akustiska. Än så länge har jag fastnat för "Larger than life" och "Eye Sight"

Måste: se Popcaan på Kolingsborg i Sthlm den 20e juni. Just nu är han en av de absolut hetaste på den jamaikanska musikscenen.Publiceras: 2012-05-23 16:20:35

Festivalsommaren 2012

I och med att jag är precis hemkommen från Jamaica är längre utlandsresor långt ifrån aktuella. Så nu siktar jag på en grym festivalsommar istället! Det finns hur många som helst jag skulle vilja gå på men det är i synnerhet tre reggaefestivaler som lockar i år.

Det går inte att ens nämna tyska festivalen Summerjam för mig utan att jag får världens största leende på läpparna. Uppsala Reggae Festival och Summerjam var länge två obligatoriska punkter på mina "att-göra-listor" för somrarna. Nu har det gått ett par år sedan jag hängde på ön Fuehlinger och tog mina morgondopp i sjön (som sjukt nog är konstgjord). Den vackra naturomgivningen skapar den perfekta atmosfären för en reggaefestival. Det och stämningen bland besökarna som är så bra att Summerjam är den enda festivalen jag kan tänka mig att åka till oavsett vilka artister som bokas. Några grymma artister som spelar i år är Stephen Marley, Protoje, Beenie Man, Christopher Martin och Million Stylez.

Veckan efter Summerjam är det dags för "Sveriges mysigaste festival" Öland Roots som på senare år valt att inkludera fler och fler jamaikanska artister i sitt val av bokningar. Jag har förstått att det finns en hel del av besökarna som har stört sig på detta. Misstänker att det är samma typ av människor som ofta använder ordet "äkta" i diskussioner om vad som är bra musik och gärna pratar om att "det var bättre förr". Enligt mig går festivalen helt och hållet i rätt riktning!

I år har de lyckats boka en av dancehalls mest underskattade lyriker Assassin även känd som Agent Sasco. Andra akter som kommer uppträda mellan 13-14 juli är G-Whizz, Teflon, Etzia, Syster Sol, Serengeti och Caribinghi.

UPDATE: Christopher Martin kommer ersätta G-Whizz och Teflon då deras EU-turné är inställd. C. Martin har stadigt byggt på sin hitkatalog och i synnerhet haft ett framgångsrikt år nu med låtarna "Paper Loving" och "Cheater´s Prayer". Det här blir förmodligen festivalens bästa uppträdande.

Bilder från förra året. Alla är tagna av Pierre Ekman.

 

I början av april blev det känt att URF:s 10-års jubileum även blev sista gången festivalen hölls i Uppsala. Nya platsen är alltså nöjesparken Furuvik i Gävle och därmed byter festivalen namn till FRF - Furuvik Reggae Festival. Än så länge har inga artister släppts och den enda informationen som finns ute om tillställningen är datumen 17-18 augusti men för min del spelar det ingen roll. Efter att i flera år varit bortskämd med konserter i världsklass på min hemmaplan vet jag att vad Yared, Adiam och resten av festivalcrewet än sätter ihop är det inte värt att missa. Where they go, I go!

Publiceras: 2012-05-22 10:46:20

Videogalore!

Publiceras: 2012-05-16 13:19:02

Dani M & Labyrint

Min intervju med I-Wayne för unitedreggae.com är nu uppe! Klicka här för att läsa den.

Annars tycker jag att ni som bor i Uppsala bör spendera er onsdagskväll på EtageDani M och Labyrint uppträder där ikväll!

Publiceras: 2012-05-10 17:00:15

Hanouneh, Blackout Family & Amer Sarsour

Ena dagen är man i Half Way Tree, Kingston. Andra dagen Gottsunda, Uppsala. Den övergången är aldrig lätt. Nu har jag i alla fall även landat mentalt och börjat inse att jag är "hemma" i Sverige igen och att jag måste ta farväl av Jamaica för denna gång.

Tänkte nu bara snabbtipsa om några klipp ni absolut inte bör missa. Blir givetvis fler inlägg om Jamaica-resan längre fram!

Hanouneh har äntligen släppt videon för "Real Gaza me seh!" och påminner oss allihopa om vad som försiggår i det riktiga Gaza. Grym låt!

Tillsammans med sina elevgrupper Rebound, Revolution och Reswag går Blackout under namnet Blackout Family. Förra helgen uppträdde de alla tillsammans på Urban Connection i centrala Stockholm.

Tre anledningar till varför jag älskar klippet: 1) Blir alltid hypad när dancehall får utrymme att spelas och visas upp på offentlig platser och därmed når människor utanför vår lilla scen. 2) Vendela och Bintas koreografi 2.36-3.38 är exakt så som jag vill att dancehalldans alltid ska vara - hårt, aggressivt och kontrollerat. 3) Glädjen från publiken och dansarna själva när yngsta gruppen Reswag kommer in på slutet. Otroligt söta!

Läs gärna min intervju med 2 tredjedelar av Blackout som jag fick möjlighet att göra när vi träffades i Kingston tidigare i vår.

Har sagt det förr och jag säger det igen - Uppsala måste vara staden med mest musiktalanger (särskilt när det gäller hiphop och reggae) per kvadratmeter! Den senaste i raden av begåvade lyriker som börjat uppmärksammas mer är Amer Sarsour. Kolla in hur det lät när han gästade SR Metropol.

Publiceras: 2012-05-01 23:02:16

I-Wayne

I-Wayne har länge känts lite som en doldis inom reggaescenen kan jag tycka. Trots hans framgångar med "Living in love", "Satisfy her", "Need her in my arms" och "Life Seeds" är det sällan det talas om honom.

Bestämde mig för att fråga honom om bland annat det när vi träffades i hans kvarter i Portmore där han också har sitt "natural office". Vilket visade sig vara en flod som enligt honom kunde ta mig hela vägen till Sverige.

Har man hört I-Waynes mjuka röst en gång så kan man nog alltid känna igenom därefter. Textmässigt skulle jag säga att han är en av de bästa reggaesångarna under vår tid. Även om låtarna tenderar att kretsa kring samma tema (det vanligaste ordet i hans låtar är "life") behandlar han ofta ämnet ur nya vinklar.

Men det som gör I-Wayne till I-Wayne är ändå den intressanta kombinationen av det mjuka i hans röst och det hårda i orden han sjunger. Skarp kritik mot Babylon invävt i ett silkesmjukt paket.

Hans svar på min undran om varför han sällan bokas till shower i Jamaica var en lång utläggning som skulle platsa på sidan vaken.nu. Vilket givetvis ledde till en ännu längre diskussion om konspirationsteorier där vi var så oense att vi vid ett tillfälle inte hade något att säga till varandra så vi satt knäpptysta och stirrade på den andra.

En del av vårt möte har jag använt till en intervju för unitedreggae.com (på engelska) som ni bör kolla in om ni inte har gjort det ännu! Grymt bra och välskriven reggae-nättidning. I-Wayne berättar bland annat om tre låtar som har inspirerat honom i hans liv. Säger till när den ligger uppe!

I-Wayne i hans "natural office".

Mina två favoriter från varje album med I-Wayne:

"Lava Ground" och "Ready fi live up" från "Lava Ground" (2005)


"Book of Life" och "Need her in I arms" från "Book of Life" (2007)


"Do the Good" och "The Fire Song" med Assassin, som för övrigt är bokad till årets Öland Roots, från "Life Teachings" (2011).

Publiceras: 2012-04-28 23:07:44

Miss Relli

Ibland händer det så mycket på en och samma gång att jag nästan glömmer bort att jag har en blogg också. Sitter på ett café här i Half Way Tree och lyssnar på Miss Rellis EP-teaser.

Jag har ju som sagt träffat fler svenskar på Jamaica än någonsin tidigare och en som verkligen har gjort ett intryck på mig främst för hennes genuina kärlek för musiken är just Miss Relli som annars bor i Göteborg. I en tid där det känns som att alla vill ha allt på en gång, fullkomligt ovilliga att förstå att vissa saker faktiskt måste växa fram och tar tid, så gillar jag att Relli säger att hon vill ta allt stegvis. Till viss del var det även anledningen till att hon kom till Jamaica, för att lära sig mer om språket, kulturen och musiken.

Kolla in teasern nedan och videon till min favorit "Lovies" precis under!


Publiceras: 2012-04-24 02:23:16

Jamaica Top 5

 

 

 

 

Publiceras: 2012-04-24 01:52:38

General Knas & Capleton

En grej jag har börjat uppskatta mer och mer är att vara med på musikvideoinspelningar. Då menar jag absolut inte framför kameran utan snarare "bakom kulisserna". Om det är någon därute som behöver en allt-i-allo/koordinatör till en musikvideo, holla!

Förra veckan hakade jag på General Knas på hans videoinspelning med Capleton för en låt de har gjort tillsammans. Under våren har han varit på Jamaica delvis för att arbeta på sitt första engelskspråkiga album och oj, vilket material han har fått med sig hem till Sverige!

Tvivlar på att det har gått er förbi med tanke på vilken respons låten verkar ha fått men i dagarna släppte Generalen sin video för den upplyftande "Good for the world" där även Sizzla medverkar. Linken mellan Sverige och Jamaica känns starkare och starkare för varje gång jag återvänder och det är till viss del tack vare samarbeten som denna!

 

Inspelningen med Capleton ägde rum bland annat långt, långt uppe bland molnen i Blue Mountains. En speciell atmosfär som jag hoppas och tror att regissören kommer kunna förmedla i videon.

Over hills and valleys.

Capleton även känd som King Shango, King David, The Fireman & The Prophet.

Davids House-artisten Lukan-I & General Knas.

Lägger givetvis upp fler bilder när videon kommer ut!

Publiceras: 2012-04-19 21:56:12

Blackout i UNT

Ni har väl inte missat min intervju med Uppsala-dansarna Blackout i gårdagens UNT? Klicka på bilden för att läsa vidare!

Publiceras: 2012-04-19 12:12:50

Top-A-Tings!

Till alla med kårleg (och er som hittar andra vägar in till studentnationerna), missa inte Norrisman, Junior Natural och Amsie Brown live på ÖG imorgon kväll!

Publiceras: 2012-04-15 23:37:35

Labyrint - Välkommen Hem (video)

Bevis på att Labyrints "Välkommen hem" är en överfet låt och video:

Jag befinner mig i Kingston, Jamaica (min favoritplats i hela världen, som om ni inte visste det by now) i underbara Karibien och trots det blir jag fullkomligt överväldigad av hemlängtan till Uppsala och framför allt till kära Gottsunda.

Publiceras: 2012-04-14 06:23:33

Marley

Den 20 april (intressant val av datum) släpps dokumentären om mannen, myten och legenden Bob Marley. Fullspäckad med intervjuer från de som stod honom närmast och tidigare osläppt material får vi följa Bobs resa från att vara en liten youth i 9 miles, St Ann till tredje världens första internationella superstjärna.

Dagen innan anordnas en gratis förhandsvisning i Emancipation Park som jag givetvis kommer att närvara på. Vet att det kommer vara en visning den 20e i Stockholm, återkommer med mer info om det!

Tidigare inlägg om Bob Marley: 11 maj 1981

Publiceras: 2012-04-12 00:28:20

Sizzla Kalonji

För drygt en månad sen (oj, vad tiden går fort nu!) gick jag på Sizzlas Unplugged & Acoustic-spelning här i Kingston fullkomligt ovetandes om att det som senare kallades för "Sizzla-gate" skulle bli så enormt och att jag sedan skulle vara tvungen att försvara min närvaro på konserten. För mig som inte har varit i Sverige på flera månader har det varit svårt att följa med i allt som har sagts men en sak har jag definitivt märkt - att försöka skriva om något annat än homofobin inom reggae är nästan omöjligt just nu. På något vis är det antingen det, marijuana eller daggering som oftast lyfts fram.

Läs gärna musikjournalisten Marimba Roneys facebook-status där hon skriver om att vissa grupper är lättare att slå ner på än andra på grund av maktstrukturer och positioner. Bra text som sammanfattar det mesta av det som cirkulerat i mitt huvud de senaste veckorna.

Sizzlas spelning var en bra sådan trots att det var inget "Unplugged & Acoustic" över den. Artister som bland annat Jimmy Riley (även pappa till Tarrus Riley), Shaggy och Popcaan gjorde grymma och oväntade gästspel. Allra finast var ändå när hans mamma (se bilden längst ner) tog sig upp under "Thank you mama" som ledde till att hela främre raden fick tårar i ögonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publiceras: 2012-04-09 20:00:16

Ethiopia Africa Black International Congress

En plats jag besöker varje gång jag befinner mig i Jamaica är Bobo Hill uppe i 9 miles, Bull Bay strax utanför Kingston. Där bor drygt 100 personer (varav 75 är män) som är anhängare av rastarörelsen Bobo Shanti och kallas därför för Bobo Shantis eller Bobos.

Vid mitt första besök där för sex år sedan åkte jag uppför den snåriga vägen ,som knappast kan kallas för en väg egentligen, med en känsloröra i magen bestående av förväntansfullhet, fascination och en gnutta rädsla. I flera år hade jag läst att Bobos var den mest extrema, strikta och militanta rastafaririktningen. Jag åkte tillsammans med tre nyfunna vänner. En svensk tjej och två jamaikanska Bobo-präster som var vår första introduktion till bosättningen.

Kärleken jag mottog från alla vi stötte på var enorm. Särskilt på grund av mitt afrikanska ursprung då alla Bobos drömmål och slutdestination i livet är Afrika.

Men innan vi skulle bli insläppta och få fullt tillträde till hela området fanns det ett så kallat krav för oss av kvinnligt kön. En "empress" som alla kvinnor kallas skulle vänta på oss utanför grinden och se till att vi var "free". I Bobo Hill tillämpar de nämligen en regel kallad för "21 day principle" som innebär att 21 dagar av månaden anses kvinnor vara orena och håller sig då i ett särskilt område reserverat för kvinnorna. Regeln började först med sju dagar och har alltså med tiden ökat till hela tre veckor. Denna empress väntade på mig och min vän med en kalender i handen där vi uppmanades att peka ut vilken dag vår senaste menstruation tog slut.

Vad jag inte visste då var att min nyfunna vän, en småländsk 19-årig tjej med dreads, hade planer på att stanna i Bobo Hill för att lära sig mer om "Bobo livity". När jag åkte hem till Uppsala stannade hon kvar och begav sig ännu en gång upp för den snåriga vägen men denna gång för att stanna en längre period. Efter en tid i Bobo Hill vaknade hon upp en dag med tårar rinnandes nerför kinderna, tårar som hon absolut inte kunde förstå var de kom ifrån. Men de var ostoppbara. En av prästerna som först tog oss till Bobo Hill fann henne gråtandes och förklarade lugnt och sakta att den känslostormen hon gick igenom var Jah som rensade hennes hjärta och själ. Nu var hon ren och därmed redo att ta emot Selassie I i sitt liv. Min vän beslöt dock att hon inte alls kände sig redo och packade hastigt alla sina tillhörigheter och drog vidare.

Det som först drog mig till rastafari var insikten att vi delar ett intresse för språkanalys och en kärlek för symbolik. Rastas har förstått att det räcker inte enbart med att ändra våra handlingar utan att förändringen även ligger i tal, hur vi dagligen talar till varandra.


Många nätter i min tidiga tonår funderade jag över varför ord som var kopplat till svart, samma ord som används för att beskriva mig, alltid hade en negativ annotation. Den som har sett filmen om Malcolm X, baserad på självbiografin, vet vad jag menar. Negativa ord byts ut mot mer positiva betydelser i ett försök att anpassa språket även till deras positiva livsstil.

Av den anledningen kallas kvinnor för empresses, män för kings. Appreci(h)ate blir apprecilove. De(a)dication blir således liv(e)ication.

Så här såg det ut under mitt senaste besök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publiceras: 2012-04-06 09:16:56

Jamaica Top 5 (Popcaan-edition)

Popcaan som började sin karriär som Gaza-student hos Vybz "Di Teacha" Kartel har steppat upp ordentligt sedan hans mentor och lärare blev arresterad i slutet av september förra året. Nu är han en av de absolut hetaste artisterna på ön och har flera låtar som spelas flitigt. Jag har valt ut mina fem Popcaan-favoriter för tillfället!

Publiceras: 2012-04-05 07:08:57

Senaste tiden..

Har aldrig träffat/hängt med så många svenskar på Jamaica som denna gång. En av höjdpunkterna var att träffa svenska dancehallartisten Etzia som spelat in en låt och video med Future Fambo. Grym festlåt! På ett schysst biljardhak/bar nära mig spelades en del av videon in.

 

Folkkära dancehallartisten Beenie Man på stageshowen Gorilla Bash.

Tidig kväll utanför Weddy Weddy. Tidigt i Jamaica = 00.00.

Devon House

 

 

Häng i Davids House, ett av Capletons hem.

Där jag träffade på General Knas som var där på music-mission. Längtar tills ni också får höra resultatet av det!

Publiceras: 2012-04-04 22:43:56

URF flyttar till Furuvik!

Vid det här laget har ni förmodligen redan läst att Uppsala Reggae Festival flyttar till parken Furuvik i Gävle men jag känner att jag måste uttrycka min glädje över detta beslut. Som tidigare sagt har jag uttryckt flera gånger att ett byte av läge skulle enbart göra festivalen gott. Nu har det äntligen skett!

Reggaefestivaler gör sig helt enkelt bäst ute i naturen - långt, långt bort från reningsverk, fotbollsplansliknande områden och portabla polisstationer.

Här syns en del av området som den nya reggaefestivalen kommer att hållas den 17-18 augusti.

Tillägg: Läs UNT:s intervju med Yared om den nya reggaefestivalen i Furuvik.

Publiceras: 2012-04-02 08:05:58

King Shango

Troddin this road for the longest while and still mi lamp never run out of oil.           Oh, it's a raggy road, the road is tough..

- Raggy Road från albumet I-Testament (1997)

 

 

 

Bilderna är från Capletons uppträdande på gratiskonserterna Reggae Wednesdays i Emancipation Park i Kingston. Reggae Wednesdays hölls varje onsdag under februari månad som länge varit "Black History Month" men nu också "Reggae Month".

Publiceras: 2012-03-18 21:19:32

Just nu.

Är: sugen på att köpa väggtavlor på tre-fyra meter som aldrig skulle få plats i min lilla lägenhet efter mitt besök på Jamaica National Gallery igår. Denna tavla var en del av jamaikanska konstnären Barrington Watsons utställning.


Ska: ge mig ut på jakt efter en bra mikrofon eftersom jag ska göra lite radioinslag för reseprogrammet P3 Planet. Lägger upp länk här när det är klart!

Väntar: på att URF-crewet ska släppa mer info angående deras kommande planer för andra reggaefestivaler. Med tanke på alla frågor jag har fått om URFs nedläggning är jag långt ifrån ensam. Klicka här för att höra Yareds uttalande om en av de stora anledningarna till festivalens beslut att lägga ner.

Tycker: att det är kul att Simon Sez, en av rapparna i Uncut Music Group som jag skrev mycket om förut, nu gör sin egen grej och gör det riktigt bra!

Har: saknat min familj mer än vanligt under denna resa. Önskar att jag kunde åka över till Sverige och hänga hemma i Gottsunda en vecka för att sedan återvända hit igen.

Läser: att Sizzlas spelning i Stockholm den 28e mars stoppats av hbt-aktivister och även om jag givetvis utan den minsta tvekan står för allas lika rättigheter anser jag inte att det här är rätt väg att gå i kampen för att uppnå det.

Själv ska jag se Sizzla ikväll på Club Privilege här i Kingston där han uppträder "Unplugged & Acoustic". Enormt förväntansfull inför detta! Laddade precis ner Million Vibes mix "Holding Firm" med en galen selection av Sizzlas bästa för att komma in i stämningen. Ladda ner den här!

Publiceras: 2012-03-14 22:27:24

Dancin Dynamites

För inte så länge sen var jag på inspelningen för Jamaicas största dansstävling "Dancin Dynamites". Tillställningen var givetvis sponsrat av stora företag men det hela blev lite väl uppenbart när programledaren delade ut komplimanger som "Wow, you smell like the new Adidas-deodorant!" till några tävlande. Hmm..

Uppträdde gjorde som sagt Ikaya, Dario och Ninja Kid med sin stora (och otroligt fåniga) hitlåt "Menke".

Väldigt konstig placering av domarna som satt vid det gula skynket på bilden.

Hemmagjorda skyltar i support för favoritlagen.

Classic Dancers hade mest fans i publiken denna kväll.

Classic Dancers tillsammans med programledarna.

Euforiska CD-fans.

Queens High Schools tävlande blandade balett och dancehall.

Ikaya.

Ninja Kid med alla tävlande i bakgrunden.

Publiceras: 2012-03-11 21:17:11

URF 2001-2011

Har precis läst Uppsala Reggae Festivals nyhetsbrev där man kan läsa:

"Sedan start har över 400 reggaeartister stått på scen inför 120 000 besökare. Det känner vi stor stolthet för och respekt. I Uppsala finns en fantastisk publik och det har varit en bra stad att växa i som festival, men det har också funnits utmaningar och begränsningar. Nu är det dags att gå vidare och den stora nyheten är att Uppsala Reggaefestival lämnar Uppsala – men också att vi återuppstår i olika former!"

Infomailet fortsätter med att förklara att festivalen kommer numera främst att ägna sig åt andra reggae-evenemang och att URF i den formen vi festivalbesökare har känt till den i 10 år inte längre kommer att fortsätta existera. Läs resten av nyhetsbrevet här!

Det här är riktigt, riktigt tråkiga nyheter! Jag har många gånger delat med mig av kärleksfyllda nostalgiska återblickar från mina första URF-besök som ung tonåring. För mig och mina vänner var festivalen ofta den enda höjdpunkten på hela året. När andra talade om sista april som en tillställning i Uppsala man absolut inte fick missa kände jag att det i själva verket var URF som var stadens stolthet. Vilka andra nischade musikevenemang bjuder på en så blandad publik?

Återstår att se var dessa nya reggaefestivaler de talar om kommer att äga rum men faktum kvarstår att Uppsala stad har gått miste om en fantastisk festival och mötesplats. Även den svenska reggaescenen har ofantligt mycket att tacka festivalen för. Länge leve URF och festivalgeneralen Yared!

Publiceras: 2012-03-10 10:19:41

Jamaica Top 5 (Konshens x 2, Damian Marley, Khago & Ikaya)

Har inte varit rört mig ute i Kingstons nattliv under de senaste två veckorna på grund av den hemska förkylningsockupationen av min kropp. Det innebär att denna gång är mina fem utvalda Jamaica-låtar främst baserade på vad jag har hört från soundsystemet längre ner på min gata, bilarna som åker förbi och min lilla radio som står på i princip dygnet runt ute på verandan.

Först ut är Konshens som får mer speltid nu än någonsin. Två av de största låtarna just nu är "Gal A Bubble" & "Do Sumn".

En annan som jag också upplever befinner sig i en period med mycket hype är Damian Marley. Han ställde nyligen till med en fest i gården till pappans gamla studio Tuff Gong Intl. där bland annat Snoop Dogg, som sägs vara i landet för att bl.a filma in en kort dokumentär om rastafari, gjorde ett framträdande. När Damian tog över micken hann han bara sjunga första raden "Welcome to Jamrock, camp weh da thugs dem camp at" från sin massiva singel "Welcome to Jamrock" från 2005 innan publiken tog över och sjöng varenda ord, mening, rad felfritt rakt igenom hela låten.

"Affairs of the heart" som jag länkar till nedan spelas flitigt på radion och har blivit lite av ett soundtrack för denna period för mig och mina vänner här.

Khago är en av de nyare artisterna som jag verkligen uppskattar. "Tax in my world" är kanske inte min personliga favorit men är en av hans mest spelade för tillfället. 

Har väldigt svårt att förstå varför Ikaya inte fått mer hype under hennes 11 år på den jamaikanska musikscenen. Hon kan deejaya, hon kan sjunga och hon kan definitivt skriva texter. Såg henne live på danstävlingen och tv-programmet "Dancin Dynamites" förra veckan med denna låt och blev ännu en gång övertygad om hennes storhet.

Publiceras: 2012-03-09 23:22:53

Ortens Favoriter (video)

Sitter på ännu ett uptown-café med alldeles för hög AC, stelt folk och housemusik i högtalarna när jag märker att Labyrint äntligen har släppt videon för "Ortens Favoriter (Remix)". Givetvis har jag glömt hörlurarna hemma så jag sänker volymen och sitter med örat tätt, tätt mot datorns högtalare samtidigt som jag försöker vinkla huvudet uppåt så jag ser skärmen.

Exakt vid 5.04 kommer tårarna. "Vi har ett band mellan oss som ni aldrig kommer att förstå. Vi har delat sorg, skratt, blod, tårar och förluster sen vi var små."

Kalla det "klassiskt romantiserande över att vara underdog" men det där går rakt in i hjärtat och jag säger som man ofta säger här i Jamaica "Who feels it knows it".

Big up till varenda en som representerar sin ort i låten med extra mycket kärlek till Stenhagens Dani M!

Publiceras: 2012-03-06 22:04:48

Mobilblogg

Det kliar i hela kroppen för det är så mycket jag har att blogga om. Har hållt ett otroligt högt tempo sen jag kom hit för över en månad sen och det betalar jag nog för nu. Sedan ett par dagar tillbaka har jag varit rejält sjuk och tar det därför väldigt lugnt. Hörs igen när jag mår bättre!

Publiceras: 2012-02-29 23:42:54

A Fi Wi Sinting

Förförra söndagen åkte jag och min vän Esther iväg på en kort dagsresa till Portland för att gå på en tillställning jag har sett fram emot väldigt länge. I 22 år nu har Sista P, arrangör och lokal profil, fixat festivalen A Fi Wi Sinting som går under parollen "Celebrating our african heritage".

Festivalföreningens mål är att höja kunskapsnivån om Jamaicas afrikanska kulturarv och ägnar sig även åt andra välgörande insatser som att arrangera sommarläger för barn, sponsra lokala bibliotek, fotbollsklubbar och teatergrupper.

Min dag började tidigt då det verkligen gäller att ha framförhållning när man ska resa inom Jamaica. För att ta en buss från exempelvis Ocho Rios till Port Antonio måste du räkna med att byta bil i Port Maria och Annotto Bay innan du kommer fram. Ibland kan det även bli ett till byte på vägen.

Senast jag var på festivalen höll den till i Buff Bay men sedan 2009 står vattenfallsanläggningen Somerset Falls i Hope Bay som värd för A Fi Wi Sinting, som för övrigt betyder "Det här är vår grej/sak" på patois. Mitt första besök på festivalen gjorde ett starkt intryck på mig och därför var mina förväntningar höga denna gång. Efter barnförbjudna galna dancehallfester kändes det skönt att få bryta av med ett evenemang med ett djupare syfte. Vi hann bland annat gå på poesiuppläsningar, open mics och titta runt i stånden där det såldes ital food, naturliga hygienprodukter, böcker, smycken och dylikt. Dagen avslutades med "African Dance Party" där poeten och radiopersonligheten Mutabaruka spelade musik från nästan alla afrikanska länder. Det var extra roande när han kom till den egyptiska delen med magdansmusik.

Personligen finner jag det inspirerande att se hur Sista Ps festival vuxit från första festivalens 30 besökare 1991 till ett evenemang som drar tusentals besökare från öns alla hörn.

Fin färgglad skylt utanför.

600 JMD för en vuxenbiljett.

Överallt var det skyltat med hälsningsfraser på olika afrikanska språk.

Storytelling-hörnan.

En av de många pan-afrikanska organisationer som stöttar festivalen.

African Dance Party.

 

 

 

Esther.

Jag & Gideon.

The one and only Mutabaruka.

Bakom kokosnötsståndet.

Roots + food = life.

Uppstyrd rökhörna.

Publiceras: 2012-02-29 19:49:50

Fight dem a fight we

"Ungdomarna tilläts inte bära kläder i färgerna rött, gult och grönt, inte ens som revär på en träningsoverall eller lyssna på reggaemusik, eftersom det enligt personalen förknippades med narkotika."

Ni måste ju läsa detta!

Publiceras: 2012-02-26 08:55:23

Jamaica top 5

Med jämna mellanrum kommer jag att uppdatera vilka fem låtar som är Jamaicas hetaste och mest hypade för tillfället. Utgår från vad som hörs ute på gatornas soundsystems, från bilstereos och givetvis vilka som får mest forwards ute på klubbarna och gatufesterna.

Man känner faktiskt av att Vybz Kartel sitter inne. Kingston är lite, lite tråkigare utan World Boss!

Dålig text (särskilt sista raden i första versen), skumt flow men den här låten spelas exakt överallt hela tiden. Potential Kid är garanterat en one-hit-wonder artist.

"Ghetto youths fi get rich, rich, rich. Money nuff like we own the factory."

För drygt två år sedan slog I-Octane igenom ordentligt och håller samma topposition än idag.

Här måste jag välja hela Overproof-rytmen då nästan alla versioner är enormt populära. Högst upp ligger dock Mavado med Settle Down men Tifa, Aidonia, Munga, Navino och Khago är inte långt efter.

Publiceras: 2012-02-26 06:20:07

Monkey Island

Förra veckan tog hälften av gruppen en liten båttur ut till ön Monkey Island. Förutom ett par översociala amerikanska turister var det endast vi där.

 

Förbi lyxhusen där båtföraren menar att Cameron Diaz, Naomi Campbell och Shaggy brukar bo. Älskar sån "information".

 

 

 

 

 

 

 

Publiceras: 2012-02-22 16:44:32

The body is just a vehicle transporting the soul.

Har fått lite oroliga mail på grund av min internetfrånvaro. Men ni måste förstå, när jag rör mig i en värld av gröna palmer, överväldigande vattenfall, uppfriskande bergskällor och ljusblått havsvatten hela dagarna är inte min första tanke när jag kommer hem att jag vill koppla upp mig till en interaktiv värld av puffningar, åsikter på 140 tecken och "snälla-lyssna-på-min-skiva!".

Men jag saknar alltid bloggen! Så när vi kom fram sent igår natt till den västra sidan av ön efter en lång, lång resa längs kusten hoppades jag mest av allt på att huset vi ska tillbringa ett par nätter i även hade ett välfungerande nät. Vilket det har och en liten skrivhörna som känns nästan uttänkt för just mig.

Min veranda och del av huset.

I och med att min bloggpaus började när jag hämtade upp resten av resegruppen jag visar runt på ön så lägger jag upp en kort sammanfattning av vad vi har gjort hittills. Börjar med förra måndagen som alltså var deras första dag i Jamaica. Med tanke på att de kom fram väldigt sent på kvällen hann vi ändå med förvånansvärt många uteställen på vår klubbrunda. Tror att någon räknade upp till fem fester. Kvällen avslutades fint på Bob Marleys museum där Damian och Julian Marley hängde med en vän.

Vår jamaikanska födelsedagstårta för en av tjejerna som firade sin 20-årsdag i fyra olika länder.

Dansaren (och artisten) Ding Dong i blått till höger leker musikvideo när hans låt spelades 5 ggr i rad på Uptown Mondays.


De sociala koderna och oskrivna reglerna i en dancehallfest i Jamaica kan ibland kännas otaliga. Framför allt i Kingston. För de flesta kan en stor del av kvällen bestå av ett utstuderat poserande. Ju mer oberörd du ser ut när kamerorna filmar dig, desto bättre!

Sista stoppet på vår klubbrunda, 6-på-morgonen-häng med Damian & Julian som var jätteförvirrade eftersom vi inte passade in i deras bild av svenskar.

Publiceras: 2012-02-14 00:09:44

Million Vibes - Dubplate Mix Vol.1

Äntligen har skånska Million Vibes öppnat dörrarna till sitt dubplatevalv i form av mixen "Dubplate Mix Vol.1".  Vi snackar alltså om 60 minuter av specialkomponerade versioner av några av reggaens absolut största låtar - mäktigt!

För dig som inte riktigt har förstått vad en dubplate är, gå in på Hasan Ramics blogg där han lär ut "Dancehallens A-B-C". Klicka här för inlägget om bokstaven D som i Dubplate!

Publiceras: 2012-02-12 21:49:01

Bob Marley Celebration (video)

Jag har en kluven inställning till det här med att fota och filma allt man gör. För när jag är på en bra konsert, fest eller vad det nu än kan vara är kameran faktiskt det sista jag vill ta fram. Hur kan man få samma känsla när man tittar genom en kameralins än med sina egna ögon. Kameran skapar distans mellan mig och min omgivning.

Tänker ofta på det när jag går på spelningar där händerna längst fram tillsammans bildar ett hav av digitalkameror, systemkameror och mobiltelefoner. Istället för att koncentrera sig på att njuta av det som utspelar sig framför en skiftas fokus till att få en bra bild eller inspelning.

Men å andra sidan vill jag spara allt jag har sett och gjort för de dagar då minnet börjar svika, och givetvis för att dela med mig till er här på bloggen. Lyckades filma en liten del av Bob Marleys födelsedagsfest tidigare i veckan Den som är uppmärksam ser Sizzla stå och gunga till musiken i mitten av klippet.

Har förresten börjat twittra på twitter.com/arigidris!

Publiceras: 2012-02-11 00:09:10

Over hills and valleys

Vi är långt ifrån de enda svenskarna på ön just nu. Två andra som också är i Kingston och bor i Uppsala annars är dansarna Vendela och Binta från Blackout Dance Crew. Likt oss reser de hit så ofta de bara kan.

För en dancehalldansare är det nästan obligatoriskt att göra en resa till Jamaica, och fram för allt till Kingston, då det finns ingen annan plats i världen du kan lära dig så mycket om danskulturen som här. Därför beslöt de denna gång att ha sina danselever på besök med syftet att ge dem en djupare förståelse om dancehall. En förståelse som enbart kan förvärvas med egna erfarenheter av dancehallkulturen live and direct på plats.

Igår slog vi ihop oss och åkte upp till en flod uppe i bergen ovanför Kingston. Efter ett par dagar i storstadsmiljö kändes det minst sagt skönt att vara bland vatten, berg och djungel. Hade nog inte riktigt insett hur mycket jag saknar att vara ute i naturen förrän de andra anmärkte att hela min kroppshållning och energi ändrades helt och hållet så fort jag fick hoppa in i vattnet.

Klockan är fem på eftermiddagen och jag väntar faktiskt på Vendela och Binta för en till tur upp till bergen. Som jag nämnt tidigare ska jag intervjua dem om deras erfarenheter som svenska dansare som försöker skapa ett namn i den jamaikanska dancehallvärlden. Nu när vädret har klarnat upp igen efter en kort regnskur är det återigen full rörelse. Roligt att se hur allt och alla verkligen stannar mitt i det de gör så fort det börjar regna. Är nog rätt många tjejer, och killar för den delen, som inte vill förstöra frisyren genom att få håret blött.

Lite bilder från vår tripp igår:

 

 

Publiceras: 2012-02-08 23:23:15

Cafe Blue

Har tagit mig till Café Blue i köpcentrumet Sovereign Centre för att sno lite nät. Här finner man en av få ställen i Kingston där majoriteten av kunderna är ljushyade. I Jamaica är vithet alltid lika med status och överklass. Så hur vet du om du har hamnat på ett "uptown"-ställe? Förutom att cafets klientel sitter med sina blackberrys och laptops bredvid sina Mochaccinos för 500 JMD, motsvarar ca 45 kr, spelas det av någon anledning bara engelsk pop. Jamaicanska överklassen har alltid att identifiera sig med och anamma västerländska definitioner av finkultur. Lyckligtvis behöver jag inte vara på dessa ställen alltför länge utan det är bara när nätet strular hemma. 

Onsdagar i Kingston innebär utgång på Stone Loves Weddy Weddy och sedan den troligtvis mest kända gatufesten Passa Passa. Måste dela med mig av låten jag ständigt går runt och sjunger på, Popcaans "Only man she want". 

valt 

 

Publiceras: 2012-02-07 19:05:55

Bob Marley Celebration

Utan att egentligen ha tänkt det hamnade vi på Bob Marleys museum här i Kingston igår där det hölls en ordentlig födelsedagsfest för den gamle legenden. Från tidig morgon till sen natt. Radiostationen IRIE FM var på plats och även en hel del artister som Tarrus Riley, Etana, Warrior King, Richie Spice och Sista Carol. Även Sizzla var där som ser ut att ha återhämtat sig riktigt bra från motorcykelolyckan förra året. Gick knappt att se honom på grund av det stora följet han omger sig med och fans som ständigt ser till att vara i hans närhet.

Kvällen avslutades med en klubbrunda med stopp på Suzie's där det var videopremiär för Chi Ching Chings "One Knock", Uptown Mondays, Money Mondays och slutligen Hot Mondays. Tråkigt nog stängde polisen ner de flesta festerna rätt tidigt. Fler tillfällen att gå ut ikväll dock! Nu bär det av mot nya lägenheten och fixa andra nödvändigheter nere i stan.

Richie Spice på väg in.

"Wah my own"-Tyrical

Rohan Marley, Sizzla & Tarrus Riley.

Tarrus Riley

Etana

Mina resekompanjoner Esther & Mireya.

En av de mest spirituella nyabinghisessions jag har hört.

BLOGGARE

Namn: Arig Idris
Ålder: 24 år
Gör: studerar & frilansar
Familj: mamma, pappa och två systrar
Bor: reppar Gottsunda vanligtvis men för tillfället Kingston, Jamaica
Lyssnar på: otroligt mycket dancehall, reggae, soul och smörig 90-tals-r&b
Bästa Jamaica-minne 1: Bergsklättring i Nanny Falls.
Bästa Jamaica-minne 2: Musikfestivalen Sting 2008 och energin under de då rivaliserande artisterna Mavado och Vybz Kartels show 6 på morgonen.

 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »