De bloggar om Fålhagen
Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2011-08-24 20:44:07

Apropå herr Järegård...

Jag måste utveckla denna kärlek för mannen i mitt liv litegrann: Kanske Sveriges genom tiderna bästa skådespelare? Antagligen. Jag minns när jag cirka åtta år gammal råkade hamna framför von Triers Riget. Den ångesten önskar jag ingen. Ungefär åtta år senare sitter jag i en mörklagd lägenhet i Fålhagen (kolla, det finns en anknytning där någonstans) och får håret "fixat" (aka dreads). Och medan jag grät över smärtan i hårbottnen (en dreads tog cirka femton minuter och jag hade sextiotvå om jag minns rätt) såg jag åter igen Riket. Vilket gjorde att jag grät ännu mer. Lillebror, de två diskarna med Downs syndrom och Sigrid Drusse är ju bara några av de helt underbara karaktärerna i serien, och minns ni låten från första säsongen? "I en sal på lasarettet, där de vita sängar står, låg en liten bröstsjuk flicka, blek och tärd med lockigt hår..."

Men det mest geniala i Riket ligger ju helt klart hos denna giganternas gigant: Ernst-Hugo Järegård. Hade han bara levt idag hade jag friat dagligen tills han slutligen gett upp och gjort mig till fru Järegård (satan vad jag hade dött lycklig då). 

Men det är inte bara från Riket jag minns honom, utan jag minns så tydligt hans röst när han läste Kalle och chokladfabriken (Tim Burton släng dig i väggen, radioteater med E-H slår dig alla gånger) eller den fasansfulla reklamen "Postbanken, postbanken, postbanken...", minns ni? För något år sedan fick jag en vansinnigt fin present av min vän W: Ernst-Hugo när han läser H.P. Lovecraft. Jag skäms nästan lite över att berätta detta, men bloggar handlar väl om att vika ut sig (?): jag började stortjuta så fort jag hörde hans röst. Det höll dock inte i sig så länge; efter ett tag klapprade jag istället tänder av rädsla. Jag har aldrig uppfattat Lovecraft som så otäck.

Ernst-Hugo - kom tillbaka!

-Moa

Välkommen att diskutera på unt.se.
Du som lämnar en kommentar ansvarar själv för vad du skriver och måste följa våra regler ». UNT förhandsgranskar inte läsarkommentarerna och de omfattas inte av det utgivaransvar som gäller på webbplatsens övriga delar. Om du gör ett inlägg som strider mot svensk lag kan du, vid en eventuell rättstvist, personligen bli ansvarig.

Om du har frågor om dessa regler kan du skicka dessa via e-post till följande adress lasarinteraktion@unt.se.

Kommentera bloggenKommentar: (max 800 tecken)

Du har 800 tecken kvar.

För att skriva en kommentar på unt.se måste du uppge din signatur. Din e-postadress publiceras inte på unt.se.

Alias / signatur:
* 

Jag har tagit del av UNT:s regler » för artikelkommentarer.

BLOGGARE

Namn: Moa Mattsson
Ålder: Född 1986
Bor: Fålhagen
Gör: Skriver C-uppsats i Retorik, samt jobbar i bokhandel
Gillar: Sommaren, grönt gräs, bada (!), men även höst, röda löv, får, Judith Butler, skogen, metaforer, G&T, Marguerite Duras, filmen Tio orsaker att hata dig och min vän Matilda (såklart).Namn: Matilda Andersson
Ålder: Född 1986
Bor: På tillfällig adress i Stockholm
Gör: Läser produktionslinjen på JMK (Journalistik, Media och Kommunikation). Jobbar i olika lila bokhandlar.
Gillar: Att titta på saker, främst träd och människor. Att läsa om knasigt folk, fundera på det lilla i det stora, skriva på märkliga tider, tidningen ELLE, serien Mad Men. Och så gillar jag min vän Moa, i både dåtid och framtid.

 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »