Han bloggar om centrum


Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-16 13:29:34

Kattfan

Sista dagen innan semestern och då passar kattfan på att ta en kråka på balkongen. Inte den vanliga lilla gråsparven utan en kråka. Hur kommer man som katt överhuvudtaget på att ta en kråka, den är ungefär lika stor som Jay- ( vår katt alltså). Den måste ha svimmat av chocken för efter att katten försökt äta upp den så vaknade den till liv... panik... 

undrar vad vår kattvakt hade sagt om det fösta hon möttes av var en flaxande kråka? kanske hade varit kul.... 

Timbuktu – Flickan och kråkan

 

Nere i turkiet har vi haft besök av andra djur, dock inte inne... hela skock med getter kom en dag gående över gården. en annan dag en ensam kalv. sen hundar förståss, ibland massor av hundar. Mer sällan katter men det dyker upp någon övergiven stackare ibland.

 

 

 

 

 

Publiceras: 2014-04-14 08:18:23

Helgförkylning

Depression, depression.... Förkylning som inte vill ge med sig, ingen träning, godis, chips,.... ujuj, inte bra detta. när spiralen är igång så slutar det aldrig. Skada, förkylning och sen orkar man inte med kosten heller... när det går uppåt så är allt lätt, nu är allt tungt.... Madrid will be a mad ride....och jag som köpt löparklocka och allt...... den bara ligger där och tittar uppmanande på mig.... sätt på mig, sätt på mig... hoppas batteriet tar slut snart..

Nej,. nu får vi vara lite positiva eller hur? våren närmar sig city och vi ska ner till Akbuk.. .där är det sommar, ev 23 grader på måndag, det blir helt ok, kanske ens gamla stela kropp kan vakna till liv igen efter att varit i ide under vintern. Får väl tyvärr börja med att ta hand om lite praktikaliteter, men så brukar det vara. egentligen inte så konstigt när vi inte varit där på nio månader... tur att vi börjar lära känna folk  som kan ge råd, inte så lätt att förstå systemet ibland.

 

 

 

Publiceras: 2014-04-10 08:35:34

Taxikonversation

Taxi hem från Arlanda igår, Som vanligt trevliga konversationer med föraren. Denna gång en fd fritidsledare som blev uppsagt. Efter att varit arbetslös i ett och ett halvt år fick han en taxi kurs av arbetsförmedlingen och blev sen rekommendat att kontakta en taxifirma för helt provisionsbaserad lön. Ska verkligen arbetsförmedlingen uppmuntra sånt? Dessutom verkar flera taxiföretag i stan leva på att anställa personer med bidrag. Är det rätt väg? Låter skumt tycker jag. Nu jobbar han för en av de seriösa firmorna men måste jobba uppåt 60 timmar i veckan för att nå upp till en normallön, inte så kul... men han får ju träffa trevliga människor som mig iallafall....haha

Den "vanlige" taxichauffören verkar dock vara en kurd som bott i Sverige ( eller danmark) rätt länge, ofta utbildad men ingen möjlighet att få jobb inom sitt yrke, så då blir det till att köra taxi. Inget fel på taxijobb men visst är det väl ett slöseri med resurser att  utbildade människor inte får jobb inom det dom kan? Här måste vi hitta ett system som underlättar. 

Fast varför så seriösa tankar en fredagmorgon? Dags att ladda för helgen.. blir väl till att försöka bota den återkommande förkylningen med whisky kanske. Försöka träna lite. Se på golf på TV.
Två veckor kvar till Madrid Maraton vilket kommer att bli en utmaning. Otränad, tjock och förkyld... det är bara att bita ihop och tänka på tapasbarerna som vi ska på efteråt. Inget lopp, inget vin.... 

Publiceras: 2014-04-08 07:30:55

Föreningar

Har ni varit aktiva inom era föreningar? Idrott, bridge eller vad det nu kan vara. Själv har jag varit det; bowling, golf och nu senast bostadsrättsförening. Det sistnämnda en helt ny erfarenhet. Oerhört viktigt, det gäller att skydda sin investering samtidigt som vi får en bra boendemiljö, dom två hänger säkert ihop.

Själv har jag sagt, tydligen redan som 10 åring, att jag aldrig ska bo i hus och det är ett löfte som jag faktiskt har hållit genom åren. Alltid bott i lägenhet. Påta i jorden är för mig att köpa färdiga plantor på IKEA och sätta i fönstret, på sin höjd att peta ner från i blomkrukan och hoppas att det var tomater man köpte och inte något olagligt. Inte ofta det blivit något användbart men det är trevligt att försöka. 

Nu verkar det dock som ett visst ansvar för trädgården vilar på föreningens styrelse så det blir väl till att försöka skilja på plommon och äppleträd, ogräs och gräs och vad mer man behöver veta. Inte lätt för en som tycker ett träd är ett träd är ett träd. Bok det är något man har i bokhyllor, al ett längmått och björk gör man byråer av. borde det inte heta en träd? där hör ni vad jag kan om botanik, hoppas andra kan det bättre

 

 

 

Publiceras: 2014-04-07 08:00:57

Studenternas

Studenternas firar hundra år om jag förstod rätt. Efter söndagens träning så känns det som man själv är årsbarn med denna anrika arena. Undrar varför det heter Studenternas förresten.

Innan det blev dags för intervaller med träningsgruppen så testade jag att hoppa några längdhopp. Full vart och ..... lyfter inte ens. Testar igen och klarar precis tre meter... ni läser rätt, tre meter... det är så kort att man knappast hinner landa... När jag var som bäst så hoppade jag mer än dubbelt så långt.OK, det var några år sen, några kilos sen, några krämpor sen men ändå... Tror inte jag skulle kunna ställa upp i veteran sm ens för 90 åringar. Riktigt deprimerande. enda trösten är väl ett en nittioåring har mer tid att träna än vad jag har.... 

 

 

Publiceras: 2014-04-03 08:18:31

Väckarklocka

Vår klocka spårar ur... en väckarklocka som inte ringer är väl snarast en klocka och inte en väckarklocka... vår ringer inte ens, fågelkvitter. Har visat sig så där bra, jag vacknar mitt i natten när det riktiga fåglarna kommer igång och tror att det är väckarklockan... I morse blev det varken eller. Försov oss en hel timme. Fast vi var klara på 30 minuter jämfört med 60 i vanliga fall så vi tappade inte så mycket tid. Lite stressande är det dock.

Egentligen vore det rimligt att få vakna av sig själv, den tid som den mänskliga klockan säger till, för oss var det 6,45 i morse, på helgerna brukar det bli 7.30. Inte undra på att man är trött 5,45 när den ringer vanliga dagar. Fast ska man klaga? JO, det är en mänsklig rättighet att få klaga, det är dock ingen rättighet att kräva att folk ska lyssna på klagomålen..och det är det ingen som gör heller. 
En dag kvar denna vecka sen ska jag sova ut... en liten stund extra iallafall. 

Publiceras: 2014-04-01 07:40:30

Aprilskämt

Inte alltid så lätt att förstå vilka artiklar som är aprilskämt och vilka som är allvarliga när man läser UNT. Arena för fotboll och bandy för 500 miljoner, måste vara ett skämt, biltrafik i city, stämmer nog, "inte följa alla regler", stämmer absolut.

Det visar sig väl men ibland känns det som man publicerar aprilskämt året runt.
Livet kanske vore roligare om man inte alltid vet om nyheterna är sanna eller inte, gör att man får tänka efter lite, tänka efter före, före man gör sig alltför snabba slutsatser av det man läser.

Om man nu återgår till arena diskussionen. 500 miljoner!? Fotboll kan jag förstå men hur många utövare har bandyn egentligen? Lever vi kvar i en myt om uppsala som bandystad? Uppsala av idag är väl snarast en innebandystad, badmintonstad, bangolfstad eller? Är man ute och joggar så ser man att uppsala nog också är en löparstad. hur många kronor lägger kommunen på alla som är ute och springer? Antagligen inte en spänn. Men så är det, pengar går till sånt som syns.

 

Publiceras: 2014-03-31 08:38:07

Soffa

har ett stort i-landsproblem.... ny soffa på ingående men vi har inte blivit av med den gamla. Utlagd på blocket för en struntsumma  men dåligt med respons. Hur gör man om man inte blir av med den? kanske som i turkiet, slänger ut den genom fönstret och hopppas att någon annan tar hand om den. Liten bil så det går inte att köra bort... som sagt, något förslag på hur man gör. Får väl ringa bikupan och höra om dom har tid och lust att komma förbi. Trodde det var lätt att bli av med en IKEA soffa ( Ektorp) men det verkar inte riktigt så. I-landsproblem men just nu ett stort.

Idag är det väl årets sista vinterdag, skulle visst bli snö på eftermiddagen, och imorgon årets första vår dag. Är det inte lite tidigt med sommartid? Borde det inte heta vårtid ( vår bästa tid är nu kanske) istället? Har fortfarande inte ställt om alla klockor, kanske ska låta bli, dom ska ändå snart ställas tillbaka... eller var det framåt.. kommer inte ens ihåg det.

Publiceras: 2014-03-29 09:06:50

Mobiltelefoner

När fick ni er första mobiltelefon? För mig vad nog typ 93. Antagligen en Ericson med dålig täckning. gick ner på Danmarksgärde, runt knivsta och Bredden. Efter det har man väl haft ett antal. Ericson, Nokia, SonyEricson flera Samsung. Alla har haft sina egenheter. Stängt av sig själv, spontanringt, batteritid lika med noll osv. Fast dom har iallafall varit artiga till skillnad mot min senaste.

Blev påtvingad en Blackberry ( fuckberry) på jobbet. Helt obegriplig, en pytteliten skärm ( läsglasögon igång antgar jag) och levande ett eget liv. Fast igår upptäckte jag en helt ny funktion. "blackberry tycker att du har för hög ljudvolym" kommer det upp som varning.. OK, sitter på flyget, krävs rätt hög volym för att man ska höra... "har du förstått?" tryck OK... amerikaner är säker väldigt dumma men " du har för hög volym" är inte så himla svårt att förstå, sen kan man undra vad min telefon har med det att göra... Akta dig så jag inte helt enkelt stänger av dig.. .eller tar ur simkortet, det borde väl lära det lilla eländet att vara lite mer artig i fortsättningen. I min ungdom fick man lära sig att vara artig mot äldre men det är en egenskap som uppenbart inte uppskattas längre. Fast själv blir jag förbannad när ungdomar i affärerna säger ni.... Hur gammal tror dom att jag är egentligen? Behöver Ni hjälp? ja för fan, ge mig en hink rynkkräm så det åtminstone inte syns att man är närmare döden än livet....

Publiceras: 2014-03-25 07:45:52

Räddad park

En park räddad men det finns många kvar för kommunen att bebygga. För att citera Barbro Hörberg , kommunen verkar ha ”ögon känsliga för grönt”. Synd att planerna på att förstöra Rosendalsfältet inte fick samma massmediala genomslagskraft. Men, som sagt, en park i alla fall tillfälligt räddad. Man kommer nog på ett sätt ett kringgå beslutet vad det lider.

Det här aktualiserar min tidigare fråga; vem har bestämt att vi ska öka vår folkmängd så kraftigt, betydligt kraftigare än andra kommuner? Borde inte det vara en valfråga. OK, om kommunalskatten går ner, om service nivån går upp, om åldringsvården förbättras och allt annat som borde följa på att intäktsbasen ökar, då är det positivt, men just nu känns det som det enbart innebär negativa effekter. Tätare bebyggelse, mer trafik, färre grönytor, väg över Linnes ängar, miljardprojekt i arenor, problem i vården, äldreomsorgen osv.
Uppsala som tidigare har varit Sveriges största småstad utvecklar sig just nu till att bli Sveriges minsta storstad. Det är väl det som är utveckling, för mig känns det mer invecklat och kommer till slut att kräva avveckling.

Publiceras: 2014-03-24 07:51:26

Mars

9 månader kvar till jul... så om ni vill få fram en ny Jesus så vet ni vad som behöver göras.

Sirius på tv, när hände det senast. Otroligt spännande och kul. snart skallar ropen på Studenternas igen "Skjut Morgon, skjut" fast nu blir det väl "Skjut Moses, skjut"... vilka minnen. Landskrona i kvalet, ett noll, varm apelsinsaft i pausen, ståplatsläktaren, cykla hem genom stadsskogen... egentligen borde man köpa säsongsbiljett för att stödja. Oavsett hur det går i innebandy, bangolf, badminton eller alla andra idrotter som vi är bra på i Uppsala så är det fotboll som räknas...

 

Publiceras: 2014-03-22 16:18:24

Våren närmar sig city

Visst, det ser fjnt ut från fönstret, solen är tillbaka, krokusarna klarade sig, vårdropparna börja ta sig, men ger man sig ut så är det näst intill storm

Humöret var väl inte på topp när jag försökte mig på en löprunda efter två veckors förkylning, men när jag kom till Bergaskolan så såg jag fyra harar som lekte runt i den solstrimma som värde upp gräsmattan. Då blir man glad eller hur? Först för att naturen vaknar och harar bryr sig inte om lågkonjunkturer eller räntor, dom bryr sig bara om att det är vår. Sen blir jag glad för att det fortfarande finns djur mitt inne i stan. Harar och rådjur runt husknuten. Inte illa. Hoppas våra barnbarn också får chansen att uppleva djur i stan. Syrran lär har mött en älg på kåbovägen men nu pratar vi för 50 år sen, tror inte man ser så många älgar i stan numera. 

Ulf Lundell – Våren Närmar Sej City

 

 

Publiceras: 2014-03-20 08:11:47

Vårdagjämning

Märks det att det är vårdagjämning? Ljusare blev det iallafall med all snö, fint eller hur?

Läste någonstans att man i gamla Grekland delade upp dygnet i 12 timmar dagtid och 12 timmar natt tid och längden på timmarna var beroende av när solen gick upp och ner. Kortare timmar på vintern men fortfarandet 12 timmar dag. Smarta killar. Dom hade nog inga klockor eller iPhones som påminde dom om hur mycket klockan var. Läste också, man läser nog för mycket, att skälet till att vi började synka klockorna var tåget. Tidigare hade kl 12 varit olika tider i exempelvis Göteborg och Tierp. Just nu känns det som klockan alltid är fyra på natten, iallafall när väckarklockan ringer, trött trött trött. 

Inte bra när man redan måndagmorgon börjar se fram emot helgen. Så ska det inte vara......fast när det är riktigt illa ser man fram emot pensionen.. fast den blir väl så liten att man då kommer att se tillbaka på arbetstiden. Om man har allt tid i världen men inga pengar att göra allt det där man sa att man skulle göra så är det rätt meningslöst eller hur? Fast man blir väl dement snart och då känns allt nytt, det är då man ska börja kika på Hylands Hörna på SVT play, köpa in Absolut Music 1 och läsa gårdagens tidning....

Publiceras: 2014-03-19 07:48:17

Snålhet

Vad är höljden av snålhet? Hålla sig tills man kommer till jobbet för att spara toapapper? Köpa gårdagens tidning till reducerat pris? Bre mackan på undersidan så det går åt mindre mängd smör? Dela på tandborste i familjen? 

nej, jag tror det är biltillverkare som ändå är dom snålaste. Ny bil i fredags och återigen så finns det krok att hänga jackan på men enbart på förarsidan.. vad kostar det att ha en krok även på passagerarsidan? inte många ören...Antar dom att passageraren inte har någon jacka eller vad beror det på. Märkligt och irriterande är det iallafall. Finns inte ens att få som tillägg annars finns det mesta.

 

Publiceras: 2014-03-17 08:39:17

Drömyrke

Vad är ungdomars drömyrke idag tror ni? Fotbollsproffs, astronaut, brandman ( en gammal klassiker... undrar varför alla ville bli brandmän när jag var lite) eller vad det nu kan vara.
Själv ville jag bli arkeolog när jag var åtta år efter att ha läst en bok om Tutanchamon... sen ville jag av någon outgrundlig anledning bli arkitekt, det gick över fort, men efter det har jag inte velat bli något alls... Inget drömyrke, inga specialkunskaper... Ska dock fundera på vad jag vill bli när jag blir stor ( läs pensionär) funderar på om man skulle börja plugga igen, nu när man är lite mer motiverad ( har en jur kand men sista åren kändes det mest som att jag enbart ville bli klar).

Tillbaka till min fundering.... Inget av ovanstående är dock dagens drömyrken. Efter att ha sett Vinterstudion igår så inser jag att alla vill bli budbilsförare, eventuellt brevbärare.

Kommentatorn sa leverera minst fem gånger under tre minuter, sen stängde jag av. Leverera, helst ska det väl sägas med en liten engelsk brytning också 
"dö levererade värkligen.... " .
Det heter inte leverera, det heter prestera.

Du presterade verkligen bra idag... Inte Du levererade verkligen idag.. om man inte jobbar med paket förståss, då är det korrekt. Jultomten levererar sina paket, det är en bra prestation.

Språkpolis? Nej, egentligen inte, det kan man inte vara om man skriver blogg eller hur? Här gäller ett annat språk, någonstans mitt emellan talspråk och sms språk, kanske tom kan betraktas som en dialekt.. webbska..

 

 

Publiceras: 2014-03-14 08:05:41

förkylning

Det är när man blir förkyld eller skadar sig som man verkligen märker att man blivit gammal. Förr ruskade man på sig så var det bra med det. Om man inte tänkte på det så märktes det inte.. Så är det inte nu längre. Förkyld i en vecka och helt nertagen. Inte förkyld så man ligger nerbäddad utan mer vardagsförkyld....Fredag och hemma jobb,  sen ska det nog vara över, annars är det förkylt.

 

Restauranger i Uppsala har tydligen inga problem med att erbjuda kunder doggy-bags... konceptet måste innebära att man tar hem mat till hunden eller hur? Inte till sig själv. Dom kanske skulle erbjuda "homeless bags"? Lite snygga påsar där gästerna kunde ta med sig mat till hemlösa eller andra behövande.. Dessutom har vi ingen hund att ta hem mat till. Catty-bag.. Om det blir kvar vin så skulle man kunna få en marsvin bag...

 

Publiceras: 2014-03-13 08:42:25

Bukfetma

Läste att folk med bukfetma lever kortare än folk utan bukfetma... dom kanske lever bättre? Gå ner i vikt är ingen smal sak...

Sen säger dom att man ska ha 90 centimeter runt magen. 90?! ok, om jag drar åt snöret allt jag har så kanske det går... så, nu inser man att man har bukfetma och kommer att dö i förtid, dags att gå i pension, ta ut pengarna och leva loppan de få dagarna man har kvar att leva. Om man sen överlever den perioden så kommer man inte att ha några pengar kvar, inte heller få mycket i pension, man kommer inte ha råd att handla mat och därmed kommer bukfetman att vara borta och man kommer att leva för alltid. Hungrig, fattig men gammal... Till kvällen blir det en stor chipspåse, vem fan vill dö hungrig?

Ibland undrar jag om man inte har för lite att göra, för lite att oroa sig för. Bukfetma... vem bryr sig? 

Publiceras: 2014-03-12 07:54:19

Starstruck

Blir ni "starstruck"? Kikar lite ni lite extra när Foppa med familj är med på tåget? När väder-anders lämnar in deklarationen samtidigt som ni ( ja, jag lämnar fortfarande in deklarationen....)? När ni ser Leif GW på tåget? När Papa Dee står bredvid er i baren på Arlanda och faktiskt också ska till Istanbul? Tror alla kikar lite extra faktiskt. Jag mötte Lassie typ.... 

idag har vi nämligen besök av företagets egen stjärna, big boss kommer över från USA. Så, på med kostymen och plocka bort den värsta skiten från skrivbordet ifall han kommer förbi "mitt" våningsplan. tveksamt om han gör det...  Apropå skrivbord så blev det rätt fullt på mitt. Städa? Nej, jag skaffade helt enkelt ett till, man kan hitta flera lösningar på samma problem och jag föredrar alltid den enklaste, är inte mycket för att trassla till det.

 

Publiceras: 2014-03-11 07:50:33

Förkyld

Så, då kom den, det jag hade förväntat mig men hoppats på att slippa. Förkylningen. Synnerligen olämpligt att åka på den nu, sex veckor före nästa maratonlopp... nu blir det tungt. bara att hoppas på att den ger sig snart. Undrar hur mycket man tappar? Man kanske tjänar på det, ursäkten är klar, ingen press längre.... bra om man tar sig runt... man får tänka på det viset. Tror ändå att det blir ett tungt lopp i madrid... får se till att boka ett nytt lopp till hösten... 

Nuförtiden kan man ju inte vara riktigt sjuk.. man måste jobba ändå, alvedon och nässpray, får vara sjuk till helgen istället, då är soffan min..kanske går något paralympics lopp man kan låtsas titta på. paraolympics kanske det heter. undrar varför... handikapp-os går väl lika bra eller? 

Winnerbäck kommer till uppsala men inte Lundell... vad är detta? Ska man behöva åka till Skansen för att se den gode Uffe? Får hoppas det kommer några bra band till Botan även i år, vi missade både Bryan Ferry och Patti Smith förra året. Kent för två år sedan ( var det väl ) på slottsborggården var helt brilliant, perfekt ställe för konsert. Thåström på Slottet kanske vore något. Vilka andra kan man tänka sig att se... kommer inte på några fler. Eldkvarn har väl stående spelning på Katalin och dom har man sett så många gånger att det snart räcker... samma lika....  Nationalteatern kommer visst också tillbaka, blir inget av med det för min del.. Bängen trålar... känns lite förlegat faktiskt, numera kör dom väl med ekolod.

Publiceras: 2014-03-10 07:55:48

DOP

Kyrka med dop, sen kaffe med dopp.

Är det vanligt med dop fortfarande? Mina ungar är inte döpte och dom verkar inte ha någon ambition att bli det heller. Själv kunde jag inte säga ifrån, däremot blev det ingen konfirmation... Enligt mamma så skickade hon mig till kyrkans barntimme när jag  var typ fem. Blev bara en gång sen vill dom inte ha mig tillbaka, hade lite svårt att vara tyst, vetgirig femåring med glappkäft i en helt ny miljö... funkade inte... "vem är det där? " ja, ni kan ju tänka er själva.

Domkyrkan är verkligen en fantastiskt byggnad. Ska man bli döpt så är det väl där eller St Peters kyrkan, men då måste man nog var katolik... kanske det Ekman vill, bli döpt i St Peterskyrkan. Vad visar det att den största nyheten nu på morgonen är att Ulf Ekman byter församling och blir katolik? Stor nyhetstorka? Har det verkligen inte hänt något annat? 

Själv bytte jag soffhörn igår, brukar ligga i det högra ( från mig sett) man la mig nu i det vänstra. Vill få lite nytt perspektiv på livet.. blir lite mer " wild and crazy". Tror jag blev förkyld på kuppen... ny miljö kan tydligen göra att man blir sjuk. byter tillbaka ikväll...

Publiceras: 2014-03-07 08:54:59

Running

Första träningen med löpargruppen igår. Nils, Anna, Jörgen och Micke. Trevligt folk. Lagom träning för alla. 
Extra kul att vara tillbaka på Studenternas löparbanor. Lite lätt tempo träning. Var visserligen mörkt när vi kom dit men en snäll vaktmästare tände upp lite lampor... Ger flashbacks.

Säger gärna att jag tränade friidrott, det gjorde jag väl också men det var inte många år, tre typ... fyra kanske. Sprang så kort det gick... Upsala IF med Fille, Roffe Ahlström, Peter Jansson som ledare. Millbrink. Ann-Chatrine och några till hjälpte till ibland. Tyckte dom var lastgamla allihop.. antagligen bara några år äldre än vad jag var ( 14 - 17 år). Tror det var problemet, ledarna var själva aktiva och hade inte riktigt drivet och engagemanget. Hade nog hållit på ett tag till om det varit en bättre föreningen. Nu tog bowlingen över.. där kände man sig välkommen. Vad folk än tror då är bowling ett lagspel vilket tilltalade mig.

Nu gör man ingenting längre. Springer lite., vilket onekligen är väldigt individuellt, springer något lopp... ensam tillsammans med 20.000 andra.. maratonstafett är inte någon stor sport.... 

The Spencer Davis Group – Keep On Running

 

 

Publiceras: 2014-03-06 11:34:38

Hastighetsbegränsningsskyltar

Vad kostar en hastighetsbegränsningsskylt egentligen? 30 sen 50 sen 30 igen osv osv... verkar rätt onödigt.

Igår blev jag omåkt av en bil som säkert körde sjuttio på trettioväg.. är det inte dags att införa 30 i hela stan istället? Spara massor av pengar på hastighetsskyltar så kan vi lägga dom pengarna på cykelbanor eller blomkrukshinder... Folk kör för fort! stryk skulle dom ha.

vår gata är nog den enda gatan i hela Sverige där det är fri fart... lämnapådagisstreetrace, nu djävlar ska ungen få åka... jaja, man är väl gammal. Vi har dessutom cykelbana precis utanför dörren, där går det undan... djäklar...
Vart tog två växlade minicyklar vägen? Hoj ( ta) till ( göteborg; here we come) om ni har någon till salu. Gärna en vit DBS eller grön metallic Crescent. Det var cyklar det.. Inga fartvidunder med farter upp åt 60 knyck, borde det inte vara lag på krockkuddar på cyklar? 

Publiceras: 2014-03-05 08:05:47

matkasse

Testade vår första matkasse häromdagen. Vegetarisk ( vi äter huvudsakligen vegetariskt just nu), kom som "testa-på-kasse". verkar många som gillar konceptet så varför inte prova... Men nu blir det bara prova. Inte min grej... mat i en kasse med tre recept som det dessutom förutsätts att man ska komplettera med egna kryddor och prylar. Grädde! Senast jag använde grädde var väl till julens Jansson, nästa gång blir väl till nästa Jansson.


Dessutom inte speciellt billigt, iallafall inte om man inte använder allt. Nej, slut med det...
Får skapa min egen matkasse istället. Björns Kasse... Då går allt som vi köper åt... dessutom får det plats i skafferiet ( som vi inte har... saknar ett stort skafferi) och kyl/ frys. 
Köket är just nu under uppfräschning så det är extra trassligt. Golven ska slipas idag.. undrar när vi kan gå på dom igen.. katten kommer väl att få spel när han inte får springa fritt i lägenheten.... jaja. han är glad ändå, börjar komma småfåglar på balkongen som han kan jaga, hans stora hobby.... gråsparvsjakt. 

Publiceras: 2014-03-02 22:19:25

Losing my edge

Tappar mitt försprång. Losing my edge
en krönika totalt inspirerad av en av tidernas bästa sång.
 LCD Soundsystem – Losing My Edge

Har tappat mitt försprång
Till alla snygga, smala smarta människor
Tappar mitt försprång
Till alla vältränade unga
Som tror att rutor på magen
Är själklart.

Tappat mitt försprång.

Men
jag var där.

När rackispuben öppnade
När rackispuben stängde
När Pub 19 hette Katalin
Då var jag där

När Eldkvarn spelade akustiskt på övervåningen
När Weeping Willows gjorde sin första konsert någonsin
på Fredmans
Då var jag där
När Common spelade i toppluva
När Lundell spelade på V-Dala
Då var jag där

Men
I am losing my edge....

Till alla unga som pratar flytande engelska
Flytande Turkiska
Och flytande nåt annat djävla språk man inte ens hört talas om

Själv pratar man knappt svenska
tappar mitt försprång.... jag tappar mitt försprång

Allt som var sant
kan ifrågasättas
Med en knapptryckning
På Telefonen...
tappar mitt försprång

Nordisk familjebok .79
Inköpt på myrorna
15 spänn...

Losing my edge
I am losing my edge

Fuck Wikipedia
Fuck The internet....
Losing my edge 

Publiceras: 2014-02-28 13:30:47

helg

jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaadetäräntligenhelg

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-02-27 08:58:54

OS abstinens

Måndag och OS abstinensen har redan slagit in.. Hur planerar man nu sin dag när det inte finns final i Skeleton eller Half-pipe att sikta in sig på. Enda på jobbet som har viaplay vilket är ett bra sett att få kompisar, nu är dom väl försvunna antar jag... när kommer nästa idrottsevent av intresse? Fotbolls-VM går väl mitt i natten eller hur? Kanske blir tid över till egen idrott/ träning nu. Dags att trappa upp.... imorgon...

Grabben åkte vasaloppet på 11 timmar efter 1,5 timmars snöträning... han måste ha fått sin envishet efter sin mor, själv hade jag gett upp redan på startlinjen..11 timmar.... han slapp iallafall se den eländiga OS-finalen i hockey. MAn skulle nog ha tagit lite egen allergimedicin före matchen, var så dåligt att man fick utslag. Efedrin... var det inte det som Maradona körde med? Var väl en annan sort antar jag. Verkar funkar rätt bra det där med doping, är iallafall populärt. har dock svårt att tycka att Bäckström är en dopingfuskare, säger läkarna att man kan ta medicinen så måste man väl lite på det. 

Själv kör jag med Spirulina... fast det är nog tveksamt om det funkar... blir bara sämre och sämre, långsammare och långsammare, tröttare och tröttare. Kanske skulle börja äta kött igen ( snart 29 års jubileum utan kött), en blodig biff kanske kan göra susen....

Publiceras: 2014-02-26 12:12:25

Förtätning eller inte

Tänk hur olika staden har utvecklats sig. Det förtätas och rivs överallt men så tar jag en tur förbi mina gamla kvarter, Krongatan mitt emot kyrkogården, och där är det sig helt likt från när jag växte upp. Vårt hus hade eternit (säkert helt asbest fyllda) men har nu gul träpanel. Husen runt omkring ser likadana ut, kanske lite mer slitna, jämför mot hur dom såg ut för 50 år sedan. Skomakargatans småhusmiljö helt oförändrar. Ödetomten där det stod en stor tvättstuga ( med en jättemangel som jag var livrädd för) är fortfarande öde. man undrar varför man inte bygger där när man bygger på varenda tänkbar och otänkbar park i stan. 

Fortsätter sen upp mot Berthåga. Betongfabriken är riven och bebyggd med nya hus men annars är det sig rätt likt, några få nya hus runt Studentstaden man inte så det stör. Det mest anmärkningsvärda är ändå att fältet där Ekeby bruk hade soptipp när jag var liten ( skulle tro att nästan alla Vikingar kommer därifrån) fortfarande är helt obegyggd förrutom en fotbollsplan på ena sidan. 

Jag funderar, medans svetten sprutar, varför man inte byggt här? Något jag inte förstår förståss, självklart finns det något skäl. Avslutar sen med en ny tur genom Kungsgärdet och det familjära kvarteren, allt sig likt sen förr. Tur att något får bevaras när allt bara ska rivas med motivering att det är utvecklingen som går åt det hållet. utveckling, inveckling och slutligen avveckling kanske.

hur som helst så rekommenderar jag en promenad genom gamla kyrkogården, igenom Kungsgärdets småhus, ner mot Hågaån  och slutligen genom stadsskogen. Vår stad är fantastisk bara man tittar åt rätt håll.....

Publiceras: 2014-02-25 08:03:24

Myter

Intressant tv-program häromdagen angående träningens vanligaste myter;

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fem-myter-om-traning

Finns ingen bevis effekt av stretching, meningslöst att äta direkt efter träning, du kan visst träna flera dagar i rad även om du har träningsvärk, lågintensiv träning ger inte mer förbränning än högintensiv plus att maskiner oftast ger felaktiga värden när det gäller kaloriförbränning odyl. 

Tänk så många självklarheter man har accepterat bara för att det låter bra. Stretching... den vanligaste rehabiliteringsformen, trevlig för stunden men har tydligen ingen som helst långsiktig effekt... mat efter träning gäller för supereliten men inte för oss vanliga soffpotatisar. Men det som bet mest på mig var att man helt enkelt inte blir bättre om man tränar lika hela tiden. man måste utmana sig själv, det är jag otroligt dålig på. Sen kan man tydligen springa dagen efter man druckit alkohol men inte styrketräna...förr brukade jag faktiskt bota baksmällan med ett joggingpass vilket alla tyckte var vansinnigt men tydligen var det helt ok.... jaja. 

Hur många andra myter har man gått på? Massor säkert. Lika bra det, man vill bli lurad eller hur? Sanningen är för hård att höra. "Ät upp unge och sen går du och badar" är inte ofta man hör på badstranden... 

Publiceras: 2014-02-21 08:48:35

Sverige skjorta

Idag har jag Sverige skjorta på mig på jobbet... det är ju OS och vi möter finland... ett folk som är döpt efter en hudåkomma kan väl inte vara någon match för de svenska vikingarna.

Annars är det skicross, curling, slalom, skidskytte och säkert en massa andra typiska svenskgrenar. Själv är man expert på allt från hur man curlar en curlingsten till hur man spänner ett par pjäxor... coaching av hockeylag ska vi inte ens prata om, det kan man betydligt bättre än den gode Boorken... Tur man inte är med själv, man hade vunnit allt.. överlägset.

Nedan dagens arbetsskjorta ( obs, har inte badbyxor på mig på jobbet, det har jag bara när jag springer)

 

 

Publiceras: 2014-02-20 09:16:08

Rondellkörning

Två gånger denna vecka har vi varit involverade i incidenter i Gnista rondellen. Rondellkörning är inte lätt, inte själv säker på hur det går till numera men om jag fattat rätt så är rondellen en körbana i sig och man blinkar sig ut ur rondellen. Blinkar man höger när man ligger i innerfil så menar man att man ska byta till ytterfil, inte att man ska ur rondellen. Hur det än är med den saken så borde man nog reglera körningen i rondellen så det inte händer en allvarlig olycka. Sen kanske det vore dags med en hastighetskontroll, den som nästan körde på oss igår, som dessutom gav oss elaka blickar och blinkningar, körde säkert i 90 rakt igenom rondellen. 

Just nu är man ju extra påläst då Ester ( bonusdottern) går på körskola... undrar om någon verkligen kör som dom lär ut? Borde nästan vara obligatoriskt att alla körkortsinnehavare gick på uppfräschningskurs säg var femte eller tionde år... själv tror jag inte jag skulle klara ett teoriprov idag, man kanske skulle testa? borde finnas på nätet eller hur? allt finns på nätet och om det inte finns på nätet, eller på Bauhaus, så är det heller inget att ha.... 

Såg att en av de stora matkasseleverantörerna startade med vegetariska matkassar. Nu kanske man ska hänga på det konceptet? Har aldrig gillat att någon säger åt mig vad jag ska laga och äta men man får väl snart ge sig och hänga på..... 

Publiceras: 2014-02-19 08:09:08

Från Uppsala

Inte ofta man får chansen att se Uppsala från luften. Flyg igår från Göteborg och för ovanlighetens skulle passerade vi Uppsala i klart väder. Rätt fascinerande att se sin stad lite sådär från ovan, försöka orientera sig från en ny vinkel,. Inte så lätta att hitta, tur att Studenternas var upplyst annars hade jag varit helt lost, lost in space kanske. 

Försökte hitta vår lägenhet men det var svårt, rättare sagt det gick inte alls. Tur att taxin hittade iallafall... home sweat home. 

Publiceras: 2014-02-17 07:44:52

Dålig all-hjärtans dag present, kanske

Kanske inte den mest romantiska Alla-Hjärtans-Dag present men jag köpte en GPS-Navigator till frugan ( ok, kompenserade med drink på Gondolen) mest för att få tyst i bilen. Nu blev det ju inte helt tyst, någon annan dam som tjatar hela tiden men det får man väl leva med. Fast jag är ju onekligen lite obstinat av mig, svårt när folk säjer åt mig vad jag ska göra " Kör höger", nädu, inte jag inte... jag svänger vänster.... 

Ibland får man nog ge sig och göra som folk säger åt en iallafall...

Publiceras: 2014-02-14 07:56:03

Varumärken

Såg att uppsalas starkaste varumärken var utsedda. För mig är ett varumärke inte något personligt utan mer något som representerar något:

Coca-Cola: det man la sina mjölktänder i när man var liten för att se om dom skulle försvinna
Apple: skadad telefon?...aj
Google: är väl det mest kända varumärket av alla. Hur känns det att googla google.. som att ha sex med någon man känner väl kanske , typ sig själv.
IKEA: skruvat. 

Det är varumärken för mig inte en eu parlamentariker som jag inte ens känner igen. Vad står en politiker för egentligen? svårt att veta.
Klum foto. enkelt
Klas, gitarrer. Enkelt
Micke Prising.. En torskande räka?
Ebba. har ingen aning.. kristen politiker känd för att vara abortmotståndare. ringer ingen klocka.
Antar att stig-björn står längre ner, landshövdingen, vad han nu heter, inga idrottare, Rit-Ola är väl en fd idrottsman osv osv

Men. om det här ska vara Uppsalas största profiler så har man gjort en kraftig miss. Jag! Me, myself and I!
Dom har uppenbart inte sett min näsa, jag måste ha uppsalas största profil... se till att få detta rätt nästa år!!

 

Publiceras: 2014-02-13 07:55:39

Tågluff

Lyssnade på musiken från Pluras och mauros tågluff program igår, Mauro & Plura, rätt trist men man fick ju lite gamla minnen.

Har ni åkt interrail? Nästan alla i min generation har väl åkt. Själv åkte jag 1974, dagen efter VM finalen i fotboll. Tyskland ( västtyskland på den tiden ) och Holland möttes i Munchen. Cruyff och de holländska grabbarna förlorade. 

Jag och min klasskompis Olle gav oss av. Först tyskland, moseldalen, sen över till Paris för att vara där på nationaldagen, sen tillbaka till Munchen för att kika på Olympiastadion, sen Wien, Salzburg, Venedig, Rimini, Rom och sen långtur till London. Så här i efterhand kan man väl konstatera att det blev en hel del tåg. 1974, det var en annan värld då. Där vandrarhemmet låg i London skulle man nog inte ens gå på dagtid numera... Vandrarhemmet i Paris var så "schabbigt" att vi bestämde oss för att ha "eldvakt" i rummet vi delade med 10 andra, tror ingen bodde där mer än en natt... Man var nog rätt naiv av sig, 17 år och ut i världen.
Sen kan man väl konstatera att 30 dagar tillsammans med en polare innebär viss belastning. vi umgicks inte så mycket efter vår resa, svårt när man har olika tempo. Undrar om jag tog några kort? Antagligen inte, finns inga kvar iallafall. Idag hade man väl tapetserat Facebook med bilder och kommentarer... 

 

Dagen till ära:

David Bowie – Valentine's Day

Publiceras: 2014-02-11 09:05:03

Tittar ni på OS

Tittar ni på OS? Visst ser det kul ut? Man kanske skulle skaffa en snowboard och hoppa på räcken och snurra lite. Störtlopp verkar också häftigt, fara nerför backen i 120 km i timmen, kanske nåt att börja med. Flyga som en fågel i backhoppning, helst nittiometers backen, hur svårt kan det vara ? ner kommer man väl alltid. Shorttrack skridsko... perfekt, korta lopp och inomhus.... 

Nej, det är väl bara att inse att den enda os sport man skulle kunna syssla med är curling och det är riktigt tråkigt... om dom åtminstone spelade på naturis på våren så det blev lite spänning.

Publiceras: 2014-02-09 22:01:08

Backar

Det är först när man är ute och springer som man upptäcker hur backigt vår stad är . Platt? Nope.... Inte för mig iallafall... Kanske springer för sakta... 

Idag blev jag omsprungen av en tant med rollator, men, jag tog rygg och sen spurtade jag på slutet.. där fick hon, gå runt med rollator och göra sig märkvärdig.

nej. det är nog dags att trappa upp träningen, sluta äta mat, sluta dricka vin, om det ska bli något... Undrar om det verkligen lönar sig att träna. Tränade människor lär leva några år extra men samtidigt går det åt totalt några år när man tränar så det jämnar nog ut sig ändå. Kanske bättre att göra något vettigt nu, istället för att träna, och leva lite kortare, pensionen lär väl ändå inte räcka till några extravaganser. 
Fast man kanske inte behöver så mycket pengar när man blir pensionär, verkar vara mycket rabatter för seniormedborgare, man är snart där, då djäklar ska jag börja åka buss ( för det är väl billigt om man är pensionär? eller?)

Publiceras: 2014-02-07 08:29:22

Vi skyller på varandra

Tog en kortare löprunda. Springer på trottoaren ut mot Stabby. Kommer två bilar, en släpper jag förbi mig, den borde stanna men icke, ser mig inte ens, tittar inte ens. Stirrar ner honom när jag springer förbi men det duger tydligen inte. Bilföraren kör ikapp mig, vevar ner rutan

" vad vill du?"

naiv som jag är så förväntade jag mig en ursäkt men nejdå

" du ska ha reflex på dig!!!!"  

ok, kanske han har rätt i

" det är knappast mitt fel om du kör på mig på ett övergångsställe mitt i stan!!" blir mitt svar.

Tänkte sen på händelsen ett tag. Är inte detta en symptom på vad om händer i samhället? Vi skyller ifrån oss. Jag gjorde visserligen fel men det var absolut inte mitt fel, det var ditt fel. Skylla ifrån sig. management by blame. Vågar vi inte ta ansvar längre. Vågar vi inte säg "ursäkta, jag såg dig inte, mitt fel" längre? Tycker man ser detta i så många sammanhang. Du snattade en whiskeyflaska... det är för att jag är alkoholist.. alltså inte mitt fel.. Du slog en invandrare med järnrör.. jo, men det var hans fel för han provocerade mig för att han är invandrare osv osv. En ursäkt per dag kanske vore en ny kampanj. Jag ber om ursäkt för att jag skriver grammatiskt fel... så, då var min gjord

Veckans besvikelse är tyvärr mina favoritförfattare Connelly och Pelecanos nya. Speciellt Pelecanos har tappat greppet. Verkar skrivet för att det ska bli manus till en action film. Synd, han som var så otroligt bra tidigare. Förväntar mig skärpning till nästa gång....annars slutar jag köpa böckerna direkt när dom kommer ut, väntar istället tills dom dyker upp på Myrorna 

 

 

Publiceras: 2014-02-06 07:46:17

Katt på vägen

Borde inte djurkadaver som ligger på vägrenen tas om hand på något sätt? Visa lite respekt för döda djur? Själv kan jag inte stanna på motorvägen men någon borde väl ta bort katten ( tror det är en katt, knappast en räv) som ligger vid påfarten till E4 efter Gnista rondellen? Finns det ingen typ Vägvakt? Kanske inte, kostar väl pengar förståss.

OS börjar idag, som ni säkert vet, en dag före invigningen, dom ligger väl i en annan tidszon. 
Läste just någon os-bilaga där sportjournalister fick tippa medaljer. Fascinerande hur insatta man är i vanlig skidåkning men totalt ovetande om freestyle och allt vad det heter. INGEN hade räknat med det två, kanske tre medaljer vi tar i de "nya" grenarna.. Verkar som man är mer insatt och intresserad av hur förkyld Johan Olsson är. Idrottsjournalistik är verkligen en märklig profession. Hur mycket bandy visas på sportspegeln i relation till antal som är intresserade? Massor. Nu har det äntligen kommit lite golf ( Sveriges tredje största sport... på vilken plats kommer bandy?), innebandy ( antagligen en av de största ungdomsidrotter) och hästhoppning ( största tjejidrotten) så det blir kanske förändring.

Hörde imorse klagomål på att det nu blir massor av idrott i P4 ( dvs lokalradion) av en lyssnare, som föreslog en ren sportkanal... det var väl inte så dumt eller? Finns ju rena sportkanaler på tv så varför inte på radio? 

Publiceras: 2014-02-04 08:15:23

Hastighetsbegränsning

Har vi hastighetsbegränsningar i Uppsala? Det måste vi väl ha eftersom man tydligen ska göra en översyn. För att citera Stina " hemma, på vår gata" har vi iallafall ingen begränsning. Fri fart trots utfarter, cykelbanor, dagis och hundar, massor av hundar. Tror det enda farthinder som skulle hjälpa är spikmattor. Så fort en bilförare får se en raksträcka så tänker han/ hon direkt, "nu djävlar".... helt livsfarligt, underligt att det inte händer fler olyckor. Att man sen fick för sig att "skapa" ytterligare cykelbanor genom att dra ett streck på trottoaren har knappast förbättrat säkerheten. Fler cykelbanor betydde inte att man skulle bygga fler, man gjorde helt enkelt trottoarer till gemensamma cykelbana/ gångbana. Rätt smart faktiskt.

Publiceras: 2014-01-30 11:42:36

Smådjur

Visst verkar det vara mer smådjur nu än det var förr om åren? Nu menar jag inte husdjur som mjölbaggar, bladlöss och silverfiskar utan lite större smådjur som harar. Ser en hare nästan varje morgon, såg ett par stycken igår när jag var ute och sprang, ser ofta ett rådjur i skogsbrynet till Stadsskogen. Trevligt. Hoppas det är ett bevis på att luften blivit bättre, hoppas vi orkar hålla kvar miljöerna som smådjuren trivs i ett tag till även om det inte riktigt verkar så just nu med alla byggplaner.

Samma sak på E4:an. Man ser ofta rovfåglar som sitter på väggräckena och spanar. undrar om dom väntar på trafikolyckor.. finns väl inga skogsmöss på asfalten... dom kanske samlar på bilnummer som man gjorde när man var lite.. det var länsbokstäverna man var intresserad av. Det var egentligen rätt bra med länsbokstäver. När man kom till stockholm med ett C i registreringsnumret så tog folk hänsyn.. "bondläpp i stan! varning varning". 

 

BLOGGARE

Björn Bergman

Ålder: 55 år

Bor: Centrum

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, fru, katt och marsvin.

Gillar: Utsikten över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkan.

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter på min balkong, ser ut över stan, dricker ett glas gott rödvin och läser igenom 10 års stadsdelsbloggande.

Bäst med min stadsdel: De ständigt närvarande historiska byggnaderna.

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »