Bild på bloggaren


Björn gillar att röra på sig, helst utomhus. Paddla, fjällvandra, springa, simma, cykla och åka skidor, både utför och i längdspåret. Han gillar också att utmana sig själv i "En svensk Klassiker" och diverse triathlonlopp. Hos Björn kan du ta del av det mesta som handlar om träning och hälsa. Vill du fråga om något mailar du honom på bojjes@gmail.com, eller kontaktar honom på Facebook, sök på Björn Hultén. Blogg listad på Bloggtoppen.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT


Månadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-23 11:15:29

Annelie Pompe

Äventyraren Annelie Pompe är en sköning och en insiktsfull sådan. Nu har hon gjort ett whitepaper för hur livet ska bli framledes. I den korta formen kan man säga att hon ska bli mer minimalistisk, skala bort det oviktiga och leva enkelt, motsatsen till materalistiskt och åtaganden som dyr bostadsrätt, sambo osv.

Gillar det, har gjort samma sak för några år sedan. Annelie har också startat en ny blogg på temat enkelhet. Första rubriken är ganska signifikant för den nya fröken Pompe: Hej då pojkvän och bostadsrätt – hej enklare liv!?

Bloggen finner du på den här länken. Läs den! 

Publiceras: 2014-04-23 06:29:32

Vilodag

Benen bönar och ber om vilodag och så får det bli. Även om det vackra vädret och resten av kroppen kommer att skrika efter en springtur i Röbo.

Gårdagens backintervall på Eklundshof/Ulleråker var lyckat med ett 20 tal personer från SUB-gruppen som cyklade. Alltid roligt när vi är några fler som kör tillsammans, när vi kan trimma oss som grupp.  

Bland annat tränade vi på att gruppköra uppför. Grundreglerna är enkla: alla ska sitta ner på cykeln, lätta växlar och lågt tempo. Testade också att rotera lite snabbare i klungan. Det fungerade hyggligt. 

 

 

Publiceras: 2014-04-22 12:01:34

Det genuina cykelfiket

Tallbo café, ett genuint och bra cykelfik i Övergran. 

Lite beroende på hur du cyklar är det 4 eller 5 mil till Övergran från Uppsala. Ett minisamhälle som jag själv associcerar starkt med författaren Jan Fridegård och boken "Trägudars land". En bok skriven 1940 som handlar om Vikingaträlen Holme och hans kamp för sin frihet. En riktigt bra bok, läs den mellan cykelturerna. 

Fast de senaste åren har jag även lärt mig att Upplands mest genuina cykelfik ligger här, Tallbo café. Ett perfekt stopp på cykelturen om du räknar med en runda på runt 80 km.

 

Tallbo Café är beläget längst med genomfartsvägen och går inte att missa (nästan). Kaffe och hembakt bröd är det som bjuds. I går åt jag både en köttbulls- och ostmacka. Otroligt gott! I högsommarvärmen sitter man utomhus i trädgården och fikar.  

Tallbo har öppet mellan 11-17 både lördagar och söndagar. Är det en större cykelgrupp som ska komma är de tacksamma om man föraviserar, kontaktuppgifter och mer information har du på den här länken. 

Ja, de tar kreditkort, men ser helst att du kontantbetalar då det ibland är "tjall" på maskinens uppkoppling. 

 

Publiceras: 2014-04-21 23:40:08

Träningskalendern

Träningskalender, april. 26 träningspass med en distans över 50 mil. 

Kastar ett öga på träningskalendern. Konstaterar att jag cyklat racer 386 km i april, samt 30,55 km MTB. Är nöjd med det. Vädret har ju ändå varit lite sådär. 

Så långt har jag gjort 26 pass med en total på över 50 mil sett till distansen. Det är mer än godkänt, är ju ändå bara 21 april idag. På 21 dagar har jag bränt nästan 10 000 kalorier, fast egentligen är det mer. Har nog kört halva antalet pass utan pulsband, dvs då får jag ingen beräkning av det i Suunto-klockan. 

Sett till tiden har jag tränat 37 timmar, fast då räknar jag med skogspromenader. En lågintensiv och mycket viktig komplement-träning för mig. 

Så var det med det. 

Publiceras: 2014-04-21 18:59:40

Valar och cykel

Cyklade 12,5 mil idag. Helt oerhört felklädd i långa tights, cyklebyxor. Underställströja och väst. Svettades nästan i hjäl (liten överdrift). 

I vilket fall blev jag varm, dessutom gick jag slut på vatten. EN endaste liten flaska med på cykeln, och den var inte ens full när jag startade. Tänk till, tänk rätt. Bortsett gnället var det här en underbar tur i goda vänners lag. Ville ha en längre distanscykling, nu fick jag det. Check.  

Väl hemma igen kollade jag på en P-rulle om parande valar, helt sjukt läckert med den här typen av naturprogram. Givetvis på SVT. Valar är fantastiska djur på många sätt. Om jag skulle få välja att återfödas till något annat däggdjur är val ett självklart val (dålig ordvits).

Till Valprogrammet belönade jag mig själv med "Super sura". Vet inte om Mr Rikard Wendt skulle gilla det godisintaget på måndagskvällen, men nu var ju inte han här och kunde stoppa mig, ha ha. 

Publiceras: 2014-04-20 17:24:24

Tur och retur Lunsentorpet

Så går du till Lunsentorpet. 

I skymundan, åtminstone upplever jag det så, ligger Lunsentorpet. En naturskön kommunal pärla, 5 km från Flottsundsbron i Sunnersta. 

Du parkerar vid Flottsundsbron. Sedan tar du sikte mot Upplandsleden, en lite bredare stig som börjar 200 meter från brofästet, uppe i skogen på vänster sida om vägen. Efter 50 meter korsar du väg 255 (gamla Stockholmsvägen). Här påbörjas vandringen. 

Upplandsleden mot Lunsentorpet är föredömligt utmärkt. Här går det inte att gå fel. Du följer skyltar och de oranga-markeringar som är påmålade på träden. På varje skylt sitter även markeringen för Upplandsleden, om du nu skulle vilja passera själva torpet och gå vidare till Fjällnora.  

Vandringen är naturskön och variationsrikt i vegetationen. Vill du inte gå funkar det att cykla MTB. Träffade ganska många cyklister, tipset är att köra heldämpat. Mycket rötter och tekniska passager. Dessutom en del smala spångar och vattensamlingar att korsa.  

Efter exakt 4,5 km når du torpet. Från början uppfört på 1800 talet, sedan flyttat till Alsike. 1988 byggdes en replika av stugan upp på ursprungsplatsen. Torpet driftas av Uppsala kommun, och de sköter om det väl. Till vänster i bilden nedan ser du min röda ryggsäck. Bredvid den en perfekt bänk om du vill sola i ett bra lä-läge.  

Här kan du faktiskt sova över (gratis) om du vill. Elda i spisen fungerar fin fint. Vilket är perfekt på vintertid, då det går att åka skidor hit. 

Torpet är alltså öppet 24/7 och det finns våningssängar i sovsalen. Fast helt ärligt, de är jätteäckliga. Ska du slagga här, rulla ut liggunderlagen i storstugan. På gårdsplanen med kringområde finns massor av sittplatser. Här har du också två stora grillplatser och ved som räcker för en livstid. 

Vid torpet finns gott om släta grönytor bra tältplatser. Som jag skrev inledningsvis, torpet kan också tjäna som mellanstation om man bestämt sig för att gå till Fjällnora. Från torpet till Fjällnora är det 20 km. 

Vid Lunsentorpet delar sig Upplandsleden och lite förenklat kan man säga att du kan välja att gå mot Knivsta (Alsike) eller mot Fjällnora. Turen till Fjällnora är något jag ska genomföra vid senare tillfälle. Därifrån kan man ta bussen tillbaka till Uppsala. 

Det här blev en skön dag, när jag summerar har jag gått 10 km. Inklusive ett rejält fikastopp (äggmackor, kaffe och banan) tog slingan tre timmar och fyritio minuter. En solklar rekommendation om du vill ha uppslag för en skön promenad till en citynära oas. Just do it! 

Publiceras: 2014-04-20 11:27:27

Skor och klocka

Vad har man för skor på skogspromenaden? 

Fick frågan om vilka skor man ska ha på sig om man tex ska skogspromenera till Hammarskog. 

Själv går jag i ett par Haglöfs Ridge Gore-tex. En låg sko Haglöfs utvecklat tillsammans med Asics. Den här skon har jag i alla sammanhang när jag vandrar i landskap där man är "näst intill är säker" på att det ska vara torrt.  

Samarbetet med springskojätten (som faktiskt äger Haglöfs) har medfört en walkingsko med bra dämp och lättare vikt. Personligen gillar jag dem jättemycket. 

Publiceras: 2014-04-20 09:26:06

Tur och retur Hammarskog

Så går du från Björns hög till Hammarskog. 

Ställ undan racercykeln och ta en promenad i stället. Tipset är till Hammarskog och tillbaka. En skön skogsvandring på 20 km. 

Du parkerar vid Kung Björns Hög i Hågaby. Därifrån är det 9,5 km till Hammarskog. 

Leden du går på är hyggligt uppmarkerad, åtminstone från början. Antingen följer du det rödmarkerade, eller så går du i skidspåret. Mitt tips är att du följer den röda promenadstigen. Mycket sankmark där skidspåret går. 

Efter 5 km kommer du till Dragontorpet. Ett perfekt ställe för första depå. Givetvis går du med ryggsäck och självklart innehåller den kaffe, äggmackor och banan. Tricket med torpet är att det också finns en rejäl bänk att sitta på, i direkt solskott. Underbart. 

En kilometer från torpet möts du av "stora Hammarskogsvägen". Här ginar du höger genom bondgården, förbi Salonen och alla kossorna. 

Nu korsar du vägen och följer de rödmarkerade stolparna. Här ska du hålla riktningen "Upp mot grusvägen" på höger sida. Väl uppe på åsen har du ca 3,5 km kvar till Hammarskog, mestadels skogsstig.  

Efter ca 1 km måste du börja bli observant, för här är det svårt att se leden. Går du rakt fram, förbi klipporna och lövskogen på bilden har du gått fel. För här ska du titta åt höger. Med skarp blick finner du en markering för skidled. Gå i den riktningen. Knallar du rakt fram kommer du till fågelsjön (gick förbi där idag), ett naturskönt ställe som förlänger turen med ca 2 km.  

Från bilden ovan är det ca 2 km till Hammarskogs herrgård. Väl framme vid herrgården väntar välförtjänt lyxkaffe och fantastiska bakverk, NOT. Idag var stället tillbommat. Fast så är det ju på påskafton, det mesta är stängt. 

Vänder man blicken åt andra hållet har man en fantastisk vy ut över Ekoln. Gillar verkligen landskapet runt Hammarskog.  

Efter en kort fikapaus påbörjades vandringen tillbaka. Det här var en magisk fin påskafton, absolut hedrande sett till högtiden. Från Hammarskog till Uppsala är det 10 km. Möjligen skulle kommunen synka skyltarna. 

Min total blev 20,4 km. En nätt promenad genom ett mycket fint landskap. Den här turen är verkligen något jag rekommenderar. Frisk skogsluft, motion och meditativt i ett och samma paket. Mycket bättre än så blir det inte, faktiskt. 

Publiceras: 2014-04-18 00:25:10

Alva-flow

Som pappa är man givetvis stolt över sina barn. Just nu är dottern inne i ett rejält flow. Check på egen lägenhet i Borås, toppoäng på högskoleprovet, snart körkort och nytt jobb. Dessutom har hon en jättebra pojkvän i Daniel. Nu vill jag att hon kommer hem och firar påsk. 

Team Sportia cyklade i går kväll. I min grupp var vi drygt 20 stycken som körde 53 km. Det blåste rejält i byarna. Fast med många personer som delar på att klyva vind och är lojala i dragjobbet blev det ändå en skön tur. Som det brukar bli när man väl är på cykeln, oavsett väder.

  

Som du ser på kartan körde vi en ganska häftig oval runt Uppsala. Nästa cykelpass är inte förrän på måndag, då ska vi distansköra 120 km. Innan det blir det löpning och eventuellt simma. Skriver eventuellt för att simmandet möjligen sker i Strandsjön i Järlåsa, utomhuspremiär alltså. 

Publiceras: 2014-04-17 10:11:38

Så följer du Wendt Weekly

Fick direkt frågan om HUR man kan följa Rikard Wendt och hans övningar på "Wendt Weekly". Enklast är att göra det på Facebook. Sök bara på "Wendt Weekly". Där lägger Rikard ut både film och bilder på hur övningarna ska gå till.   

Länken till gruppen hittar du här

Publiceras: 2014-04-17 08:55:50

No sugar added

Steffo Törnquist är värd att betraktaSedan han började sin karriär i Let's Dance har han gått ner 18 kg. Att dansa regelbundet är effektivt när det gäller viktminsking. När Fyrans dansprogram satte igång vägde han över 100 kg och var i "urusel form". Vad många inte vet är att Steffo faktiskt har ett idrottsförflutet, dessutom är han utbildad på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). 

En annan som propagerar hälsa är allas vår PT Rikard Wendt. Hans Facebookkampanj "Wendt Weekly" verkar bli en succé så till vida att många jag känner har hakat på. Rikard är inte helt manisk. I hans träningsprogram är lördagar en lyxdag då man får unna sig, ha ha. 

Jag hakar också på. För femtielfte gången har jag infört ett eget sockerförbud. Perfekt att börja innan påskhelgen drar igång på riktigt, hm, eller inte?   

 

Publiceras: 2014-04-17 07:54:43

Garmin Fenix 2

Test av Garmin Fenix 2, GPS-klocka. 

Så har jag testat Garmin Fenix 2. En alldeles utmärkt tränings- och äventysklocka. Dessutom har den multisportläge, en funktion där du kan växla mellan simma, cykla och spinga. Sporterna du vill använda dig av i multisportläget kan du ställa in själv. Bra där Garmin! 

Teknisk specifikation:

 • Skärmstorlek: 3,1 cm i diameter
 • Enhetsdimensioner: 49 x 49 x 17 mm 
 • Skärmupplösning: 70 x 70 pixlar
 • Vikt: 90,6 gram
 • Batteri: Uppladdningsbart Lithium-Ion
 • Drifttid: Upp till 50 timmar (GPS-läge), 5 veckor (klock-läge)
 • Vattentät: Ja, 50 meter
 • Gränssnitt: USB
 • GPS-aktiverad: Ja
 • Inbyggt minne: 20 MB
 • Waypoints: 1000
 • Rutter: 50
 • Spårlogg: 10000 Spårpunkter
 • Elektronisk 3D-kompass: Ja
 • Barometrisk höjdmätare: Ja
 • Garmin Connect-kompatibel: Ja
Sett till löpningen har den Garmins senaste innovationer som kadens, vertikal svängningsrörelse och markkontakttid. Du får också ut ditt Vo2-värde ur klockan. Hyggligt värdefull information som i teorin kan göra dig till en bättre löpare. I praktiken är jag dock lite tveksam. Att springa sitter forfarande i ben och pump. Klocka eller inte. Fast gillar man statistik är det kul. Den här informationen bygger på att du har Garmins nya pulsband parat mot klockan. 

Utifrån traillöpning och navigering saknar den ingenting. Du kan göra egna spår, rutter, waypoints osv. Den har också kompass och höjdmätare, vilket givetvis är självklart sett till en modern klocka som kostar runt 3600 kr utan pulsband. Batteritiden i GPS-läge är 50 timmar. Bra om du fjällvandrar mellan stugor. 

Fenix 2 håller även reda på dina skidåknings- och snowboardprestationer. Klockan räknar dina åk och identifierar hastighet, sträcka och fallhöjd så att du får statistiken för enskilda åk. När du har satt dig i liften och åker uppför berget ger den dig data från ditt senaste åk så att du kan jämföra dina faktiska data med tidigare åk eller med din dagsprestation.


I jämförelsen med huvudkonkurrenten Suunto Ambit 2 är den lika bra i sina funktioner. Plusset för Suunto är "alla appar". En sanning med modifikation, eftersom 90 procent av apparna är skit. Möjligen känns Suunto lite mer finskt välbyggd. Sett till funktioner är det dött lopp mellan de här två klockorna. 

Fenix 2 funkar lika bra på cykeln som i löpspåret och du kan enkelt modifiera datan på skärmen som du vill ha den. Klockan är också snabb på att hitta GPS-signalen. Ska du ha en kombinationsklocka (träning och äventyr) och absolut inte vill ha Suunto Ambit är Fenix 2 ett bra val. 
Publiceras: 2014-04-16 21:32:20

Havsvidden och Bullworker

Kollegan Micke är snabb i skallen och i vändningarna. Ena dagen Palma, nästa Åland och Havsvidden. En underbart ställe på Geta, norra Åland. 

Micke var där och kollade in för en framtida kundaktivitet. Jag har också varit där. Åland är vackert och ganska rejält underskattat av oss svenskar som ofta bara tänker "Ålandsbåt, Mariehamn och fylla".

En bra kväll för oss var det också. Presenterade träningsresan för en skön grupp träningsbenägna. Lasse Book och Rikard Wendt var också med. När det var dags för det gemensamma träningspasset plockade Lasse upp en "Bullworker". En 80 tals pryl med härlig retrokänsla. Effektiv är den också, när man väl lärt sig använda den.  

 

Publiceras: 2014-04-16 13:14:44

När fotbollsknoppar brister

En tung dag på det privata planet. Aldrig kul att behöva skicka sorgtyngd e-post, så att säga. 

Nog om det. I kväll har vi ett gemensamt träningstillfälle på Kraftkällan för de som ska åka med på träningsresan i maj, den till Palma. Ska bli superkul att träffa alla förväntansfulla deltagare, verkligen. 

I kväll ska jag inte träna själv, utan agera fotograf. Hela resan ska dokumenteras noga. Ett seriöst anslag jag uppskattar. 

Vad gör vi? Nu kör vi! 

 

 

Publiceras: 2014-04-15 16:37:33

Tre cykelpass i veckan

18.00 kör vi backintervaller på S1 området. Ser fram mot det, var ett tag sedan jag cyklade på racern, dvs en vecka sedan. 

Backintervaller är en oerhört bra komplementträning till distanspassen. Effektivt är det också. Oftast räcker en timme mer än väl. 

Enligt mig ska cykelveckan se ut så här, åtminstone om du vill komma i Vätternform: 

 • Backintervall- eller intervallpass, cirka 1 timme.  
 • Teknisk distans. 4-7 mil.  
 • Längre distanspass, grupp. 10-15 mil, helst i Vätternfart.  

Kör du på det här sättet räcker tre cykelpass i veckan för att du ska ha en behaglig tur runt sjön i juni. 

Publiceras: 2014-04-15 09:13:23

Heaton

En Counter Strike legend i Mästarnas Mästare. Självklart! 

Just nu pågår det en kampanj för att få med Emil "Heaton" Christensen i Mästarnas Mästare. Emil är fd Counter-Strike mästare med bla 10 stora mästerskapsguld. En legend inom dataspel.   

I vilket fall, Emils fans ville få med honom till MM och startade en kampanj på Facebook. Vid det här laget har 38 820 fans gillat idén. 

För SVT är det ett guldläge. Att förnya programmet med en e-spelare attraherar inte bara en yngre målgrupp, det vittnar också om en koll och samhällsbredd i tänket. 

Nappar inte SVT på det här är de dumma i huvudet. Faktiskt. 


 

Publiceras: 2014-04-14 07:55:30

Morgonsur

Känner mig vresig, gör ofta det när jag är morgontrött. Känns så där att vara hemma i kalla och nordanvindsblåsiga Sverige igen. Älskar Mallis och Palma. 

Kartan ovan visar en skön löprunda, till vänster i bild ser du en hygglig stigning upp till Bellverborgen i Palma. En fantastisk plats för utsikt över staden och dess omgivningar. Klipper in lite från Wiki: 

 • Bellverborgen. Borgen är byggd i mallorkinsk-gotisk stil och uppfördes på uppdrag av Jakob II på 1300-talet. Den ligger på en 112 meter hög kulle i ett skogsbeväxt område med utsikt över staden, hamnen och Tramuntanabergen. Borgen har fått sitt namn efter katalanskans bell veer, som betyder vacker utsikt.

Annars hör jag att Twitter nu är uppe i en miljard konton. Fast det är endast 43 procent som twittrar. Ungefär vad min känsla sagt mig: några få twittrat mycket, medan många har konto men skriver aldrig något om något. Jag själv tillhör den gruppen som "twittrar ibland och oftast om nonsens-saker". 

Så är det. 

Publiceras: 2014-04-13 19:24:47

Gäsp, trött

Flygplats taxfree är lurendrejeri. 

På hemmaplan igen och trött i kroppen men glad i knoppen. Gårdagens brickpass i Palma med cykla och springa sitter i benen. Fast en skön känsla, som alltid. 

Har vilat hela dagen: 

 • Ätit pizza.
 • Ätit glass.
 • Kollat cykelloppet Paris-Roubaix.
 • Ätit taxfreegodis.

Det sista, taxfreegodiset gör mig lite irriterad. Inte själva godiset, men marknadsföringsordet "taxfree", Som alltså ska associeras med billigare. Fast så är det inte längre. De "skattebefriade produkterna" på Arlanda är ju oftast dyrare än på ICA. Sluta luras. 

Nog om det. Nu Mästarnas Mästare. Älskar det programmet.  

Publiceras: 2014-04-12 09:10:27

Micke

Kollegan Micke har koll på det mesta här i Palma, inte minst de bra hänga-ställena. Cuba är ett sådant. Restaturangen/klubben som ofta omnämns i resemagasin när skribenten vill tipsa om Mallorca. 

Under träningsresan i maj ska vi äta här en kväll. Efter möte med restaurangägaren vet jag att det upplägget kommer att bli kanon. Check. 

Skriver det här på lördag morgon, nu ska vi snart ut och morgonjogga igen. Den här gången ska vi ta oss upp mot bergen. För att få en mäktig vy och horisont. Palma är vackert i morgonskrud.   

Publiceras: 2014-04-11 23:50:38

Amanda och Elin

Hurra, hurra, vad ni är bra! 

Hurrar såklart för Amanda och Elin i FBC Uppsala. Nu är de uttagna i U19-truppen till VM. 

Heja Uppsala. 

 

Publiceras: 2014-04-11 17:23:29

Sandra

En statusuppdatering från Palma. 

Idag träffade vi supercoola Sandra som driver Earth Yoga i Palma. Sandra är en av ledarna på träningsresan vi genomför i maj. 

Är du inte i yogabranschen förstår du inte storheten i det här. För det är stort att få med träningsgruppen på ett pass med henne. Sandra är verkligen en profil. I studion i Palma jobbar ofta Malin Berghagen. Malin är, som många vet, en riktigt yogaentusiast. Dessutom bor hon faktiskt i Palma. 

Ja, nu förstår du också varför Micke ser så glad ut på kortet och kramar henne så hårt. 

Publiceras: 2014-04-10 09:30:46

Mallis

Jo då, det ser ut att vara fint väder på Mallis. I eftermiddag är jag där för att jobba i tre dagar. På lördag blir det lite MTB-cykel också. I krokarna kring Palma. 

Micke påminde mig om badbrallor i går, hade inte tänkt på det. Att det faktiskt går att bada i värmen som är där just nu.

Så får det bli. Check.  

Publiceras: 2014-04-09 23:35:55

Helt sjukt

Ser "Helt sjukt" på TV4 Play. David Hellenius är programledare och Eric Rydman sidekick. Erik är läkare. Han har insikt.  

Idag handlar det om de som tränar för mycket, när träningen blir som en drog.

Visar sig vara många motionärer som är i det stadiet. Nämnaren är att de kör för hårt och för ofta. Att vila är också träning. Var länge sedan jag lärde mig det.

Ska du hålla över tiden KAN du INTE träna för hårt. Lär dig dina pulszoner och ligg under tröskeln både till och från. Fråga dig också vad syftet med träningen är. För att bli lite retorisk: att må bra!  

Det sista aviserar jag delvis till Claes Åkesson. En av gästerna som absolut har tränat felaktigt, vilket gjorde att han gick sönder, eller går sönder när han sätter igång igen. Synd om honom. 

Kolla in programmet du också!  

Publiceras: 2014-04-09 22:32:21

TV4 lägger ner lokala nyheter

Beslutet kom oväntat för alla, vad det verkar. VD Casten Almqvist försöker förklara nedläggningen på ett smart sätt. Fast det blir snömos och klyschor: 

"Mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen".

Ursäkta Casten, men vad menas med regulatoriska förutsättningar? 

Säg som det är i stället: Lokala nyheter är inte lönsamt för TV4. Samhällsinsatsen är underordnad pengarna.  

 

Publiceras: 2014-04-09 16:57:27

Selfien

Publicerade den här bilden på Facebook. Jag och min hjälm, möjligen årets nördigaste selfie? 

I vilket fall. Det är alltså en Giro Air Attack Shield, hjälmen jag skall ha på Ironman Kalmar. 

Vet inte om den kommer att kapa minuter, men placeboeffekten ska inte underskattas. Tror jag, så kan jag. Eller något sådant. 

Hinner inte provcykla innan resan till Mallis i morgon. Premiären får bli på söndag. Spännande! 

Publiceras: 2014-04-09 10:27:57

Crosscamp, en perfekt utomhusaktivitet

Budskapet nedan kommer från Actic CrossCamp och är riktigt bra, smart också. 

"Nu är det dags att väcka våra vintertrötta kroppar på riktigt och gemensamt sluta upp bakom mottot ALLA SKA MED! Vi starar Onsdagen den 16/4 kl:18,30 med samling utanför Centralbadet. Vi kommer som vanligt avverka ca 8 km på 1,5 tim med ett antal stopp för skiftande fysiska aktiviteter i grupp. Passet är även i år öppet för er som inte är medlemmar, men ni kan inte nyttja anläggningen för ombyte utan att betala för det!"

Smart för att de låter ALLA som vill vara med. Oavsett träningskort eller inte. Den 16 april är det premiär, 18.30 utanför Centralbadet. 

En nestor i sammanhanget är Mikael Malm, som gör sin fjärde säsong som ledare för de som Crosscampar tillsammans. Förra året låg antalet deltagare mellan 80-120 stycken, med rekord på drygt 200 personer. Häftigt! 

 

Har du aldrig varit med på det här rekar jag det starkt. En perfekt utomhusaktivitet, helt enkelt.  

Publiceras: 2014-04-09 09:40:08

Vahur

Vahur på Silja Line skyller våldtäkterna på kvinnorna. Rekord i dumhet? 

Han har det inte lätt just nu den goda Vahur Ausmees, personaldirektör på Tallink Silja. 

Fast varför ska han ha det lätt? 

Ett obeskrivligt korkat utalande i Kalla fakta. Dumhetsrekord för 2014. 

Dessutom ser han ut som en skojare och då menar jag inte i positiva ordalag. 

Publiceras: 2014-04-09 09:25:54

Ålandsbåten

Bråk och fylla på Ålandsbåten. No shit? 

De är sköna Peter och Tilde på Nyhetsmorgon, eller #nymo som de kallar sig på Twitter. 

Nu har det tagit fasta på Kalla faktas "avslöjande" om att det är fyllslag på Ålandbåtarna, att folk dricker sig redlösa med massor av de vanliga konsekvenserna som följd. Med vanliga konsekvenser menar jag slagsmål, våldtäkter och allmänt stök. Det lustiga är att programledarduon låter förvånade, som att det var en nyhet för dem?  

Fattar faktiskt inte. Så har det ju alltid varit på de här båtarna, oavsett rederi och intention. I ungdomsåren åker du en 24-timmars för att kröka, handla lite billigare i taxfree och möjligen hångla upp någon. Det kallas för partykryssning i rederiernas marknadsföring.  

Att det är på det här sättet visste väl ALLA redan om? 

Publiceras: 2014-04-09 05:54:32

April, april

Reinfeldt skulle inte cykla.

Ler när jag tittar ut genom fönstret och konstaterar att en del av snön som faller lägger sig på gräsmattan. April, april.

Tur att man cyklade i går kväll. Regn är bättre än snö. När vi samlades vid Svandamshallarna var det en lång kö av människor som skulle se UNT:s partiledarutfrågning med bla Fredrik ReinfeldtTill slut blev vi 6 personer som drog iväg till Eklundshof-Ulleråker. Då hade regnet tilltagit och avsaknaden av skoöverdrag kändes i tårna. Inte bästa dagen att glömma dem hemma. 

Som vanligt var det inte så farligt när vi väl började cykla. Slingan vi kör, förbi Eklundshof, ligger i lä och faktum är att regnet kylde på ett bra sätt. För det här är högpulsträning och värdefullt för både kropp och knopp.

Det första man gör efter en regncykling är att göra ren cykeln. In i duschen med den bara. Nu är det som ny igen, typ.

  

Publiceras: 2014-04-08 11:30:44

Solskenscyklist

Cykelträning i regn? 

Har gått boll i trollen, eller något sådant. I kväll har vi premiär för cykelträningen utomhus och antagligen kommer det att regna. Inte ok, inte rättvist. 

Visst, det går att cykla i regn. 2012 körde jag 30 mil runt en sjö i spöregn (åtminstone 25 av 30 mil). Fast kul var det inte, dessutom farligt. Hala vägbanor, bromsar som inte nöp som de skulle och läckande regnplagg. Efter det blev jag solskenscyklist.    

Att vara solskenscyklist är absolut inte ok i hardcore-cykelkretsar. Fast det skiter jag i. Som motionär kan jag kosta på mig den lyxen. 

Bilden är från målgången i Motala. Har aldrig varit så nerkyld som då. Är du observant kan du också se att jag hade korta handskar. Det var inte smart. 

Publiceras: 2014-04-08 09:49:52

Räkna ut mil- och halvmaratontid

Räkna ut din tid på milen och halvmaran. 

Aktiv Träning har en snurra på sin sajt där du kan räkna ut din mil- och halvmaratontid. Bara att fylla i så får du ett estimat. Faktum är att det brukar stämma ganska bra. 

Lite kul att testa. I bilden ser du mina tider. 

Du hittar snurran på den här länken.

Publiceras: 2014-04-07 23:42:17

Sirius i ledning

Ganska häftig läsning. Sirius som ledare i Superettan. 5-1 mot Syrianska i premiärmatchen ger det tabellutslaget.  

Japp, i år kommer jag också att gå på fotboll. Är man medgångssupporter så är man.  

Första hemmamatchen: Sirius-Husqvarna FF. Tisdag 15 april, 19:20 på Studenternas IP. 

Publiceras: 2014-04-07 20:53:01

Biggest loser

Biggest loser, det missar jag inte. 

Gillar det programmet. Snacka om dedikerade deltagare, ja, åtminstone de flesta av dem.  

I årets säsong har det redan slagits världsrekord i minskade kilon. Bartosz Komenda gick ner 18 kilo på en vecka. Fatta, 18 kilo med hjälp av träning och rätt kost. Vill man så kan man. 

Tycker också att de personliga tränarna är bra. Rätt tonläge och pepp. Inte minst träningsprofilen Sabina Dufberg. Ett klockrent val som PT. 

Biggest loser sänds måndagar och tisdagar, 21.00 på TV7

Publiceras: 2014-04-07 16:43:26

Våtdräkten

P-surfar på Våtdräkter, så att säga. Min Speedo börjar bli lite sliten. Vid det här laget är en hel tub neoprenlim förbrukad. 

Vill gärna ha den här, en Orca 3.8

Blir dock lite förvånad när jag tittar närmare på beställningsinformationen. Måste jag verkligen beställa en Varan för att få gratis frakt till Sverige? 

 

Publiceras: 2014-04-07 16:17:40

Rotor

I föreberedelsen inför Iroman Kalmar har jag kittat cykeln lite, köpte bla en ny klinga från Rotor. En som är lite oval.

Enligt Rotor själva ska den ovala formen medföra mindre mjölksyra och mer kraft. Dessutom ska den minimera den "döda punkten" vid rundtramp. Efter ett pass vet jag inte riktigt vad jag ska tycka, helt ärligt så kände jag ingen skillnad. Fast jag satt på cykeln i två timmar och verkligen KÄNDE efter.

Köpte den begagnad, så någon jätteförlust blir det inte om jag byter tillbaka lite senare i vår.

Att cykla 18 mil och därefter springa 42 km är verkligen min stora utmaning. Är fortfarande bekväm med själva cykelturen, och för den skull simningen. Får dock ångest när jag tänker på löpningen. Börjar inse att jag måste ta mig ur det negativa tänket. Komma dit i tanken att jag välkomnar den sista tredjedelen av en Ironman.

Fast hur tar jag mig dit?   

 

Publiceras: 2014-04-07 16:02:14

Spinning

Körde spinning med Gertrud på Actic. Shit, duktig hon var i simuleringen mot att cykla ute. Alla ledare är inte det. Dessutom var det skön musik med rätt spinningrytm. Check på ett bra pass alltså. 

Kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska ut och springa i kväll. Borde göra det, har iofs tre timmar kvar till skymmning. Tid att tänka, eller vila. Eller något?  

I morgon blir det utecykling. Backintervaller vid Eklundshof. Visst, det är långtifrån Mallis eller Kanarieöarna, fast lite mer lättillgängligt. Min enda fundering just nu är att så få har anmält sig från Vätterngruppen. Så långt bara fyra stycken klara. Får nog piska på de kära SUB-cyklisterna lite. 

På tal om Mallis. Dit åker jag på torsdag, så direkt synd om mig är det inte, ha ha.  

Publiceras: 2014-04-06 18:02:36

FBC Uppsala besegrade Storvreta

Mattias Holmgren siade att FBC Uppsala skulle slå Storvreta relativt enkelt i DM-finalen för damer. Han fick fel, men rätt. 

Efter stort besvär vann FBC med 6-5. Mycket tack vare Amanda Delgado Johansson som gjorde 4 mål. 

DM finalen avgjordes i Allianshallen. En arena jag betraktar som riktigt sunkig. Silvertejpad, sliten och med lysrör som inte fungerar. Dessutom smakar kaffet piss.

Hur blir det egentligen med den nya innebandy- och friidrottsarenan som ska byggas, när ska spaden i jorden?

Det är verkligen pinsamt att elit- och ungdomslag ska ha det så här i Uppsala. 

Publiceras: 2014-04-05 23:40:31

Ingen löpning

Nä, det blev ingen träning alls idag. Hade tänkt springa, fast med bara tankekraft kommer man ingenstans. Kroppen måste med också.  

Tar tag i det i morgon i stället, då MÅSTE jag ut och springa. Därefter är det DM-final i innebandy. Den missar jag inte. 

Publiceras: 2014-04-05 20:21:43

Mot Malmö

Två timmar efter Storvretas vinst mot AIK. 

Tut, tut säger tåget. Storvretatåget till Malmö Arena. På lördagmorgon avgår det från Centralstationen i Uppsala. Tror det kan bli trångt i vagnarna.  

Dagens sista semifinal mot AIK blev som väntad tuff, men till slut vinner Storvreta med 6-5 i sudden. Mika Kohonen och Hannes Öhman avgör (Hannes får målet). Två gubbar i rätt tid och på rätt ställe. Det är ingen slump. Bra coachat av Binge. 

Tyvärr kan jag med stor sannolikhet inte se finalen på lördag, just då är jag på Mallis och cyklar. Stackars mig. 

Publiceras: 2014-04-05 15:04:23

Emma och Johan

Idolbild med Emma Wikén. 

Hon var go Emma Wikén. Ödmjuk och proffsig på en och samma gång. Som förväntat, fast bättre. 

Fick till en bra intervju med henne och tränaren Johan Granath. Åtminstone tycker jag själv det. 

Bland annat berättade Emma att det stora målet för 2015 är VM i Falun. Vilket bekräftades av en leende Johan. Annars har landslaget lite av semester just nu. Gäller ju att ladda batterier också. Mycket snart drar grundträningen igång, efter påsk presenterar landslagsledningen träningsgruppen för årets säsong. Blir spännande att se om det dyker upp några nya namn i den. 

Heja Sverige. 

BLOGGARE

Björn Hultén (kallas av de flesta för Bojje).

Bästa tid på milen: 41.30.
Favoritlopp:Vasaloppet
Trevligaste utomhusaktivitet:Fjällvandra, paddla på spegelblankt vatten.
Samlar på:Diverse träningsgrejor och outdoorprylar.
Bästa egenskap:Envis.
Sämsta egenskap: Alldeles för envis
Träningsförebild: Medelmotionären

 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »