• måndag 01 september 2014
Elitettan. Tåget går i dag för Djurgården ... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Mattias Holmgren

Holmgrens innebandy

Mattias Holmgren håller koll på innebandyn i Uppland. Under sommarhalvåret ligger fokus på silly season. Häng med!
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

  

 bloglovin

Diskussion: Regelförändring.

Igår när jag satt och glodde på hockeyslutspelet slog det mig att det finns en helt pissdålig regel inom innebandyn. Färjestad fick en straff, som laget missade. Spelet fortsatte efter det 5 spelare mot 5. I innebandy hade inte Färjestad bara fått straff, hade man missat straffen man även fått powerplay efter det. En ytterligare målchans alltså, för så generös är man tydligen i innebandy.

Jag väljer att använda mig av följande tes. En felaktigt hindrad målchans tycker man ju rimligtvis inte ska resultera i två nya målchanser. En räcker väl gott och väl? Blir man fälld i ett friläge tycker jag absolut att man ska få straff, det är den efterföljande utvisningen om straffen inte resulterar i mål som jag vill ha bort. Det borde ju vara rätt självklart, hur gick den regeln igenom från första början? Måndagsexemplarsregel.

Håller ni med eller har jag fel? Lämna gärna en synpunkt.

FBC Uppsala kontrade sönder Endre

En jämn match sett till bollinnehav. Men när det kom till effektivitet var FBC Uppsala numret större än Endre den här förmiddagen. Hemmalaget backade hem i ett igelkottsförsvar och väntade tålmodigt på att gästerna från Gotland skulle gå bort sig högt upp i banan för att sedan slå till med sylvassa kontringar. Och snabbt gick det. Särskilt vid Cecilia Erngrens 4-1 (Vart var Erngrens inbjudan till ”kändisloppet” på 100 meter under Folksam Challenge undrar jag?).

Det ska sägas att Endre ”bara” spelade på två formationer (kanske är truppen inte bredare än så?) och dessutom saknades fixstjärnan Anna Jakobsson som stod vid sidan. Inte skadad men med misstänkt feber, det är min diagnos som amatördoktor.

Den första perioden var trevande och ganska jämn. Endre tog ledningen tidigt i matchen. En ledning som FBC Uppsala senare kvitterade genom nyligen U19-uttagna Klara Molin. Period två inleddes med spel i numerärt överläge för Endre efter att Julia Nordin visats ut för spel med hög klubba i slutskedet av den första. Ungefär där avgjordes matchen. Rebecka Larsson, en av matchens förgrundsfigurer, friställdes trots att FBC Uppsala var en spelare på mindre på planen och stod för ett distinkt avslut. Efter det var det proppen ur för hemmalaget som gick upp i en 6-1-ledning. Endre gjorde en kraftansamling i slutskedet av sista och reducerade tre gånger om, men närmare än 6-4 kom man inte.

Jag tror på en spännande säsong för Uppsalatjejerna. Många av motståndarlagen kommer att överraskas av deras enormt snabba och vassa kontringsspel. Känslan är att den optimala matchbilden för FBC Uppsala är när motståndarlaget för spelet. Utmaningen blir istället när man ställs mot ”sämre” motstånd. Fungerar spelet lika lyckat när FBC själva för spelet?

Tre som stack ut idag:

*** Klara Molin – Stabil centertank som verkar gå raka vägen in i Superligan. Trots sin ålder (född-97) så visar hon upp ett väldigt moget spel och krönte också dagens insats med två fina mål.

** Amanda Delgado-Johansson – Har en fantastisk förmåga att hålla i bollen och vrida och vända. Assisten till Evelina Sparf i powerplay och avslutet till 6-1 var innebandygodis.

* Rebecka Larsson – Fick ganska sparsamt med speltid ifjol men stod för en bra insats mot Endre. Är förmodligen den i FBC Uppsala med störst kämparglöd. Ett mål och en assist idag. 

Holmgren tippar D2GUDH - V/V

Då var D2-tipsen klara. Näst ut blir H2GUDH. Som ni har väntat, visst?

1. Stenhagens KK
3. Alunda IBF
8. Hagunda IF
9. Enköpings IBK
10. Bålsta FBC – Ännu en nykomling i serien. Jag tror Bålsta och Enköping kommer gå en tuff kamp kring det nedre strecket och de båda inbördes matcherna kan bli helt avgörande. Bästa poänggörare: Anna Gottfridsson.

Holmgren tippar D2GUDH - IV/V

Dags för den sista delen av D2-tipsen. Lagen åt Enköpingshållen står på tur.

1. Stenhagens KK
3. Alunda IBF
8. Hagunda IF
9. Enköpings IBK – Var långt efter Hagunda i D3 förra året och bör inte ha någon större chans att komma före i år heller. Känslan är att de kommer komma före ett par lag från Dalarna och att chansen att hålla sig kvar är hyfsat god. Bästa poänggörare: Emma Carlsson.

Holmgren tippar D2GUDH - III/V

Har haft en del att göra vilket har gjort att tipsen har fått stå åt sidan. Men framöver hoppas jag kunna presentera minst ett lag dagligen.

1. Stenhagens KK
3. Alunda IBF
8. Hagunda IF – Att vara nykomlingar är alltid tufft och det tror jag att Hagunda kommer att få känna på i år. Har värvat in Annamaria Holm från Björklinge med erfarenhet från D2GUDH tidigare, hon får dra ett tungt lass hos Hagunda gissar jag. Jag gissar att Hagunda klarar sig kvar, men det kan bli tight kring det nedre strecket. Bästa poänggörare: Lisa Ruhngård.

Engblom: ”Vi har facit, det är bara att titta på hur fotbollen har gjort och sedan göra tvärtom”

Tobias Engblom är huvudtränare för Storvretas juniorallsvenska lag i vinter. Storvreta startade en juniorsatsning inför den här säsongen och förfogar på en trupp på ungefär 40–45 spelare. Engblom är kritisk mot att innebandylagen har för bråttom att plocka upp juniorerna i sin seniorverksamhet.
- Varför är det så bråttom? Vår tanke är att ha kvar spelarna i juniorverksamheten tills de är 20, efter det har de fortfarande 10-15 år kvar som innebandyspelare. Nu tänker många istället att: ”Den här spelaren är bra som 16-åring, han måste vi plocka upp i a-laget”. Risken är att spelarna bränner ut sig. Sen kanske att om det kommer en råtalang som Stenberg ska man inte hålla kvar honom i juniorlaget. Men för den stora massan behöver vi inte ha så bråttom, säger han.

Engblom har klart för sig hur innebandyn bör gå tillväga. Och riktar samtidigt en hård känga till fotbollen.
- Vi har facit. Det är bara att titta på hur fotbollen har gjort och sedan göra tvärtom. De senaste 10 åren har de börjat med elitsatsningar och akademier allt tidigare och samtidigt är svensk landslagsfotboll sämre än någonsin. Hör det ihop? Ja, i min mening.

Hur kommer ni i Storvreta att jobba?
- I dagsläget så jobbar vi helt enligt SIU (Svensk innebandys utvecklingsmodell)-modellen och jobbar med både elit och bredd. Sirius jobbar endast med elit, till exempel. De vi konkurrerar med är oss själva för att hitta tillbaka till den identitet där Storvreta inte varit tillräckligt ödmjuka och tagit tillvara på juniorverksamheten de senaste åren. Det gäller att hitta tillbaka till den talangfabrik som Storvreta en gång varit.

Mattias Holmgren
Ålder: 25 
Mail: mattias.holmgren1@gmail.com

  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se