• lördag 20 september 2014
Vädersponsor:

Mattias Holmgren

Holmgrens innebandy

Mattias Holmgren håller koll på innebandyn i Uppland. Under sommarhalvåret ligger fokus på silly season. Häng med!
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

  

 bloglovin

Diskussion: Regelförändring.

Igår när jag satt och glodde på hockeyslutspelet slog det mig att det finns en helt pissdålig regel inom innebandyn. Färjestad fick en straff, som laget missade. Spelet fortsatte efter det 5 spelare mot 5. I innebandy hade inte Färjestad bara fått straff, hade man missat straffen man även fått powerplay efter det. En ytterligare målchans alltså, för så generös är man tydligen i innebandy.

Jag väljer att använda mig av följande tes. En felaktigt hindrad målchans tycker man ju rimligtvis inte ska resultera i två nya målchanser. En räcker väl gott och väl? Blir man fälld i ett friläge tycker jag absolut att man ska få straff, det är den efterföljande utvisningen om straffen inte resulterar i mål som jag vill ha bort. Det borde ju vara rätt självklart, hur gick den regeln igenom från första början? Måndagsexemplarsregel.

Håller ni med eller har jag fel? Lämna gärna en synpunkt.

Matchtipsen - 20/9!

Tipsen har ju inte börjat på bästa sätt. Endast ett rätt på de fyra första matcherna. Bättring krävs, annars får jag helt enkelt avgå.

SSL herr:

Sirius – Granlo 1, Otippad för förlust för Sirius i premiären (I alla fall enligt mig). Mot Granlo som haft det rätt turbulent, i alla fall om man får tro media, bör Uppsalalaget ha chans till revansch. Man möter dock bland annat Tomas Åhrberg som ju kan vara omänskligt bra i målet om han bestämmer sig för det. Och mot sina gamla lagkamrater i Sirius lär han tända till lite extra.

D1 Norra:

Sundsvall – Storvreta 2, Match i den härliga sporthallen i Sundsvall för Storvretas damlag. Är faktiskt avundsjuk på det. Min känsla är att man kommer att vara med och kriga om kvalplats uppåt i år och att man får en bra inledning här mot Sundsvall. Även om man blandat och gett, kanske lite för mycket, under försäsongen. Paulsson och Wallin hänger två var.

H1 Östra Svealand:

Gottsunda – Åkersberga 1, Hemmalaget får favorittipset, om än med knapp marginal. Har gjort ett par intressanta nyförvärv men har också tappat spelare. Bland annat Gåve till Sirius. Gottsundaseger med ett eller två mål blir min gissning.

Stenhagen – Rasbo 2, Ännu ett Upplandsderby i premiäromgången. Jag tror att nykomlingen Stenhagen går en ganska tuff säsong till mötes och Rasbo bör ta den här matchen. 4-7?

Antal rätt: 1/4, 25%

H1. Rättvis Alundaseger i derbyt

Nykomlingen Alunda bjöd på ett fint arrangemang i publik synvinkel. Där är nog många lag väldigt avundsjuka och där har många lag mycket att lära. Men skit i det nu. Det var ju ändå själva matchen som var huvudnumret. Redan i första perioden visade alla spelare i Alunda upp ett tydligt kroppspråk, det här var deras hemmapremiär och debut i H1 och inget lag skulle kunna stå i vägen för det. De ville helt enkelt lite mer än Hagunda, så känner jag spontant efteråt. 3-0 på tavlan efter 20 minuter var kanske något i överkant, men hemmalagets ledning var odiskutabel.

I den andra kom Hagunda ut i en vild forcering och Alunda trycktes längre och längre ned på egen planhalva. Ett trötthetstecken? Nej, inte enligt Karl Förare (2 mål) som menade på att det snarare var att spelarna i laget började tänka för mycket och helt inte vågade spela ut. En förklaring som känns högst sannolik då man i den tredje perioden höjde sitt spel betydligt. Den andra vittnade annars om ett Hagunda som fått vittring och som mycket väl var på väg ikapp och förbi. Känslan inför period tre var, oviss. Att det kunde sluta åt vilket håll som helst.

Slutakten blev ett ställningskrig. Hagunda försökte mot ett vilt kämpande hemmalag och kom i stort sett ingen vart. Jag vet faktiskt inte hur många skott bortalaget sköt i täck, men många var det. Något som måste slipas bort inför kommande matcher. Hagundas Fredrik Sandquist drog in 4–5 med ungefär 2.30 kvar av matchen och skapade en otrolig nerv, det blev dock matchens sista mål och jag tycker ändå att Alundas seger var rättvis. Sett över tre perioder var man det bättre laget.

Det var framförallt två punkter som jag tycker avgjorde hur poängen fördelades idag. Dels var det Hagundas oförmåga att få skotten förbi första försvararen (eller Alundas förmåga att täcka borta skotten, beroende på hur man ser det) men också passningstempot, vilket syntes allra tydligast i spelet med en spelare mer på banan. Alunda rullade snabbt på ett tillslag vilket också gav utdelning. I Hagunda höll spelarna gärna i bollen någon sekund extra vilket gjorde att hemmalagets försvarare hann samla sig.

Alunda – Hagunda 5–4 (3–0, 1–2, 1–2)

Bäst i Alunda:

  1. Markus Nordlindh – Visade redan i den första omgången att han är för bra för den nivån. Syntes inte alltid men när han väl satte fart och bestämde sig blev det ruggigt farligt.
  2. Jacob Stenberg – Agerade stabilt i målet och de skott som inte täcktes undan av försvararna räddade Stenberg med enkelhet.
  3. Jonas Vallin – Försvarsklippa som knappt förlorade en närkamp på egen planhalva. Gjorde kanske inte mycket väsen av sig offensivt men den defensiva insatsen imponerar.

Bäst i Hagunda:

  1. Felix Nilsson – Inte bara för att han gjorde två mål utan också för vinnarskallen och glöden i ögonen. En av de som ville mest i bortalaget.
  2. Fredrik Hast – Hagundas kapten står allt som oftast för gedigna insatser och så även idag.
  3. Alexander Spinord – Den unge backen visade framfötterna i H1-debuten och insatsen var med beröm godkänd. Får han chansen fullt ut framöver kommer han att göra stor nytta för Hagunda.

Matchtipsen - 19/9!

Jaha. Tipsresultaten kunde ju knappast ha börjat sämre. Men inte ger jag mig för det, alltid underhåller det ju någon. Nya tag på fredagen då två matcher spelas.

SSL dam:

Jönköping – FBC Uppsala 2, Jag har ju tippat att FBC leder serien efter omgång fem och då finns det inte utrymme för en förlust i den här matchen. Självförtroendet på stjärnspelarna Delgado Johansson och Gabrielsson bör vara på absoluta topp efter platserna i a-landslaget härom veckan. Ett litet frågetecken för målvaktssidan men jag räknar med att Tjäderborn är tillräckligt kry för spel mot Jönköping.

H1 Östra Svealand:

Alunda – Hagunda 1, Ett magiskt bondderby inleder H1 Östra Svealand. Olandshallen lär vara fylld till bredden och koka från sekund ett. Hagunda är klara favoriter men jag tror att det blir en jobbig kväll. Alunda kommer att bäras fram av publiken och jag tror att hemmalaget vinner med uddamålet.

Antal rätt: 0/2, 0%

Matchtipsen - 17/9!

Var elva sekunder från att ha rätt igår men Storvreta släppte in 6-6 på en spelvändning. Nya tag idag när Sirius spelar sin premiär.

SSL herr:

Dalen - Sirius 2, Två lag som blandat och gett på försäsongen. En match som troligen kommer bli ruggigt jämn. Dalen är favoriter enligt oddsen men jag tror att Sirius ändå kan dra längsta strået. Känslan är att Uppsalalaget har mer spets i truppen. Johan Eriksson avgör.

Antal rätt: 0/1, 0%

Stundtals briljant – stundtals huvudlöst

Delar av Storvretas insats mot Växjö var som taget ur instruktionsboken. Alexander Rudd gjorde precis vad han ville, när han ville, med vem han ville. Hans lekstuga i spel tre mot fem är bland det sjukaste som hänt på en innebandyplan. Växjö såg helt hjälplösa ut. De försökte säkert, men Rudd tog bara ut steglängden ytterligare när det behövdes och trampade vidare. Till synes helt bekymmerslöst. Ibland ser han nästan uttråkad ut. Ett uttryck som säger: ”Ni kan väl åtminstone försöka ta bollen från mig?”

Rudd var en positiv injektion i matchen som på egen hand var värd hela entrépengen. Det tror jag alla skriver under på. Den andra är första perioden som jag nästan beskriver som magisk. Det var en wow-känsla och jag tänkte: ”Hur har Forsman fått sån här snurr på Storvreta på bara en och en halv månad?”

Men period två och tre var inte lika muntra. Visst, det blixtrade till emellanåt även då men knappast i samma utsträckning som i inledningen. Och jag kan inte låta bli att tycka att Storvreta i vissa lägen uppträder en aning huvudlöst, ett typexempel är när Storvreta efter timeouten med 37 sekunder kvar, i ledning, med frislag, tappar boll och går bort sig högt upp i banan vilket sedermera leder till kvittering och poängtapp. Där behöver man värdera annorlunda.

Som helhet var det här en match helt i publikens smak. Spelvändningarna var oräkneliga. Det var straffar åt båda håll, stök, bök och fina individuella prestationer. På läktarplats återfanns drygt 1100 personer och merparten av dessa kommer med all säkerhet att köpa biljetter även till nästa match.

Storvretas tre bästa:
Alexander Rudd – Omänskligt bra i vissa situationer. Fick även vara den som rättvist satte punkt för tillställningen med sitt 7-6-mål på straff.

Rasmus Sundstedt – Gjorde tre mål och såg ut att trivas på forwardspositionen. Har en unik förmåga att vända bort sin motspelare och komma till avslut.

Niklas Winroth – En av Storvretas mest nyttiga spelare. Syns inte mest i matcherna men gör å andra sidan aldrig ett misstag. 

Mattias Holmgren
Ålder: 25 
Mail: mattias.holmgren1@gmail.com

  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se