• söndag 28 augusti 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Kommande evenemang på Upsala Allmänna Scha... Schackbloggen Schackbloggen
Vädersponsor:

Mattias Holmgren

Holmgrens innebandy

Mattias Holmgren håller koll på innebandyn i Uppland. Bloggen startade i augusti 2010 och 2015 utsågs den till Årets Uppsalablogg på Uppsalavimmel Awards. 2016 hamnade Mattias Holmgren elva på Topp 30 under 30-listan, en lista som rankar personliga varumärken under 30 år i Uppsala. 

Huvudfokus ligger på lagen i SSL-H3 (herr) samt SSL-D2 (dam).

Tveka inte på att höra av er med tips. Mycket nöje!

Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

  

 bloglovin

Dags att spekulera i Sirius framtid, det här är vad jag tror.

Det kan komma att ske stora förändringar bland spelarna i Uppland i år. Sirius och Hagunda är nog de två lag där risken för spelarflykt är allra störst eftersom de båda degraderats. Jag tänkte ge mig in på att spekulera i vilka spelare som stannar, försvinner och tillkommer i de båda lagen. Sirius står först på tur.

Spelare jag tror stannar i laget: Calle Kostov-Bredberg, Oskar Eneman, Fredrik Sandquist, Patric Krisandersson, Patrik Strandh, Niko Lehtonen, Jonas Berggren, Gustav Eriksson, Tobias Steineck.

Spelare jag tror är osäkra: Freddi Ramsell, Robin Wahlberg, Peter Berlin, Linus Bergström, Anton Fredriksson, Petter Nilsson

Spelare jag tror slutar/byter lag: John Barck, Johan Sr Eriksson, Johan Jr Eriksson, Jesper Johansson, Erik Svenson, Johan Olsson, Dan Johansson

Kommentar: Sirius hade självklart mått bra av att så många som möjligt av grundstommen bland spelarna väljer att stanna kvar. Jag är osäker på att laget varken får behålla Johan Olsson eller Petter Nilsson till kommande säsong, törs föreningen satsa fullt ut på Steineck och ta upp Jonas Eriksson som back-up? Backsidan tror jag kan bli hyfsat likvärdig med den som laget ställde upp med i år, de största förändringarna blir nog på forwardssidan där många av Sirius spelare kopplas samman med andra klubbar. Fortsättningen blir riktigt intressant och många av spelarna väljer nog att avvakta till den nya tränaren skrivit på. Jag vet ett namn de jobbar med men väljer att avvakta med att skriva ut det innan det är officiellt. Ha i åtanke att det här bara är vad jag tror och verkligen ingen vetenskap.

Spekulera gärna själva, hur ser Sirius trupp ut i höst?

Allt i IFU Arena är perfekt, utom en grej…

Nu har jag både kikat matcher och tränat på egen hand i IFU Arena och arenan håller verkligen högsta klass. Här har Uppsala ett verktyg att kunna arrangera all form av högkvalitativ innebandy. Både gällande landslag och turneringar för klubblag.

Men, det är ett par saker jag redan nu hakat upp mig på. Inte för att jag på något sätt ser mig själv som snål, men är inte 25 pix för en halv liter Pepsi Max (Och all annan läsk) lite väl magstarkt? Aja, det är inte där det stora problemet ligger enligt mig.

Allianshallen saknade möjligheten att betala med kort. IFU Arena har gjort en helomvändning och skaffat kortläsare och enbart kortläsare. Kontanthanteringen är helt borta. Finito. Vad ni vill. Jag förstår tanken och för mig är det inte något problem.

Men!

För oss som hängt i Allianshallen sedan barnsben vet att den fungerade som en viss form av fritidsgård för kidsen i 10–12-årsåldern och att man utan snack kunde hänga där i åtta timmar en helgdag. Som förälder var det tokenkelt, och behövligt, att slänga åt ungen sin en lagom mängd med kontanter ifall att godissuget eller hungern gör sig påmind.

Hur är tanken att det ska gå till nu? Ska alla tioåringar utrustas med kontokort? Har föräldrar som skickar sina barn på cuper 40–50 mil till Uppsala för cup en helg koll på att kontanterna är värda noll i IFU Arena? Nja, tveksamt på båda…

Som jag skrev ovan. Tanken är god, men det känns inte helt genomförbart i en idrottsarena där majoriteten av utövarna är yngre och vill härmed höja armen för att välkomna sedlarna (och mynten) till IFU. Men samtidigt behålla kortläsarna också såklart!

Inför 2016/2017: Så går det för Storvreta!

Har för ovanlighetens skull en ledig dag och jag tänkte passa på att skriva ihop ett blogginlägg. Jag har tidigare skrivit om vad jag tror kring både FBC Uppsala och Sirius i vinter och nu har turen kommit till SM-guldmedaljören Storvreta.

Jag var och såg Storvretas match mot Rychenberg och det var väl ingen större värdemätare. Jag hade väntat mig bra mycket högre kvalitet från det schweiziska laget. Storvreta brottas fortsatt med en väldigt tunn trupp och det känns som att det måste hända en del på värvningsfronten om de ska kunna vara med i toppen och tampas. Storvreta har två riktigt bra femmor, absolut. Men där bakom känns det tunt. Lägg därtill att Rudd och Stenberg båda har haft skadebekymmer och ja, ni fattar. De får helt enkelt inte missa många matcher om detta ska gå ihop.

Lägg därtill att Storvreta har ett tufft spelschema med bland annat Champions Cup. En väl fungerade tredjeformation hade varit önskvärd.

Dagens Storvreta kommer inte att ha något med toppstriden av grundserien att göra. Men de kommer inte heller vara nära att missa slutspelet. Min bedömning är att de hamnar någonstans mellan 4 och 7 och drar till med en femteplats när tabellen summeras. Falun, Pixbo, Linköping och Dalen hamnar alla före. Kanske också något ytterligare lag.

Nyförvärv: Kristian Adolfsson.

Spelarförluster: Rasmus Sundstedt, Staffan Jacobson, Jakob Drews, Joakim Olsson, Anton Waldenvik, Philip Cauwenhed.

Det händer härnäst: Storvreta jagar förmodligen spelare på alla positioner utom målvakt.

Lista: Innebandyupplands 10 största profiler!

Det finns många människor som förgyller den lokala innebandyn. Därför tänkte bloggen ta tillfället i akt att presentera de 10 största profilerna som på ett eller annat sätt lämnar avtryck. Jag tänkte först att det här skulle bli en serie med tio olika inlägg, men ändrade mig och dammar av alla tio i en stöt helt enkelt. Noterbart är att ett helt gäng domare tar plats på listan. De är ett avigt folk helt enkelt… Notera också att inga SSL-spelare tar plats. De måste höja sig...

1. Peter Bohlin – Uppsalainnebandyns mesta (och bästa?) fotograf. Antalet lokala SSL-matcher som Uppsalanyheters fotograf missat de senaste fem åren går förmodligen att räkna på en hand. Att ständigt vara på plats, ett objektiv som får varje hobbyfotograf att bli grön av avund samt att objektiv större än någonting annat ger förutsättningarna att lyckas. Men det gäller också att ha fingret på avtryckaren vid rätt tillfälle och rätt fingertoppskänsla. Bohlin, keep it up!

2. Per ”Skutan” Ericsson – Upplands genom tiderna förmodligen skönaste domare. När man hade bortamatch mot Björklinge i grottan var förhoppningen att just ”Skutan” skötte pipan. Under ett par säsonger testade jag själv på att vara domare. Ni kan ju gissa vem som var den som hade mest show under domarutbildningarna? Just det, Skutan!

3. Mikael Lind – FBC Uppsalas materialansvarige Mikael Lind är verkligen en härlig människa och servar spelarna i FBC Uppsala med den äran. Att han dessutom gör det i innebandyns kanske mest coola och karaktäristiska hatt är helt enkelt grymt!

4. Eva Widén – Jag har hyllat Eva förut, men gör det gärna igen. Igen, igen och igen. Min högst personliga känsla är att Eva Widéns dygn består av 48 timmar istället för 24. För hon hinner med mer än dubbelt än vad en vanlig Svensson gör. FBC Uppsala, Storvreta och Upplandslagen kan skatta sig lyckliga som har/har haft Eva i staben under alla år.

5. Michael Rasi – Innebandyupplands Jose Mourinho. Kan göra sängvätare till superatleter. Lyckades med konststycket att få sparken från Visby IBK trots typ noll poängtapp och typ noll insläppta mål samt avancemang under en och samma säsong. Efterträdaren floppade och Visby blev knappt ett mittenlag i Allsvenskan. Ja, you do the math… Sparken var helt enkelt fel beslut. Är just nu klubblös, men lär inte sakna anbud. Har typ fixat avancemang med 90 % av sina lag de senaste åren. Är det något lag som det kärvar ordentligt för och som aldrig lyckas avancera i seriesystemet, ni vet vem ni ska ringa.

6. Janne Kristoffersson – Han blev ”Domar-Janne” med ett helt folk. Typ. Nu för tiden dömer JK inte längre, tyvärr enligt min mening. Jag har haft många härliga diskussioner med Kristoffersson under mina år som spelare och även om vi inte alltid varit överens har vi alltid skiljts åt med ett leende på läpparna. Vi är nog många som önskar att ”Mannen med shortsen” återigen börjar vissla i sin pipa på heltid!

7. Olle Isacsson – Innebandyupplands Leif Boork. Har starka åsikter och är inte rädd för att såga om så krävs. Tro mig, jag har själv blivit sågad ungefär 500 gånger av karln. Tog, tillsammans med Nikola Marincic, hem priset som Årets domare ett flertal gånger i början av 2000-talet och bossar nu över hela distriktets domare som anställd på Upplands Innebandyförbund. Olle upplevs bäst live så att säga!

8. Viktor Matsenius – Det var ett par säsonger sedan som Viktor Matsenius var aktiv på lokal mark. Men trots det vägrar jag att släppa mig ifrån honom. En hälsning till Örebro, Viktor kommer alltid att vara vår!! Så det så! Är, precis som Olle Isacsson, inte rädd att ta fram hårtorken om så behövs. Och det med all rätt allt som oftast! Dessutom en citatmaskin av rang!

9. Håkan Ferngren – Innebandyns bästa backslick har förmodligen Håkan ”Ferntan” Ferngren. Har varit med och drillat innebandytalanger i många år på Innebandygymnasiet och fått fram fler SSL-spelare än någon annan. Storvretas 80-talister har ”Ferntan” att tacka för mycket. Så är det bara!

10. Sara Orebrand – Involverad i det mesta och har varit en starkt drivande kraft i Utmärkelsekommittén de senaste åren. Är i nuläget aktiv som spelare i Sirius som, precis som ifjol, inte lär tappa några poäng under säsongen. Som spelare är Orebrand en sån inte backar och mellan alla motspelare som hon skickar över sargen hinner hon med att göra en hel del mål och assist också!

IFU Challenge: Så går det!

IFU Arena inleder sin tid som tävlingsarena med att presentera IFU Challenge. En turnering som lockat ett flertal kvalitativa lag. Kul! Som ni säkert märkt gillar jag att tippa utgången av serier och turneringar och jag tänkte ge mig på detta även denna gång. Det blir ett tips i lightvariant. Typ vilka som går till final och så vidare. Plus något tillägg.

IFU Challenge, dam:

Sveriges två bästa lag gör upp i den ena semifinalen och FBC Uppsala ställs mot svårtippade Classic i den andra. Iksu tror jag för dagen är starkare än Kais Mora och lägger beslag på den ena finalbiljetten. FBC mot Classic är svårare, men som den lokalpatriot och evigt positiva människa jag är väljer jag att tro på hemmalaget. FBC Uppsala mot Iksu i final alltså där Umeålaget vinner med klara 6–2. Bronsmatchen vinner Kais Mora med 7–4.

IFU Challenge, herr:

Herrarnas turnering känns på förhand väldigt lurig. Sirius mot Classic känns som att den kan precis hur som helst. Detsamma med Storvreta mot Rychenberg. Rychenberg slog Rasbo igår med 5–4, men en träningsmatch är alltid en träningsmatch med olika taggning och olika laguttagningar och allt vad det innebär. Jag drar till med ett uppländskt fiasko där inget av lagen går till final. Lokalpatriot och evigt positiv var det ja… Classic vinner finalen med 5–3. Sedan vinner Storvreta bronsmatchen med 6–5. By the way. Kristian Adolfsson kommer att göra sitt första mål i Storvretatröjan den här helgen.

Inför 2016/2017: Så går det för Sirius!

Billy Nilsson har lämnat. Det har också trotjänaren och backjätten John Barck gjort. Lägg därtill att Sirius bytt Petter Nilsson mot finska Jarno Ihme i mål så har du de mest intressanta ändringarna från fjolåret. Plus att man har nytt i tränarbåset så klart.

Jag ska inte säga att Sirius var en besvikelse ifjol, men nog hade vi väntat oss mer än en tolfte plats efter 26 omgångar. Slaget om en slutspelsplats var förlorat relativt tidigt, men laget lyckades ändå repa mod och klara sig kvar med enkelhet.

I år tror jag att laget höjer sig ett snäpp och är med oss slåss om en slutspelsplats igen. Men det krävs att spelarna offrar sig i 110 precis som under säsongen 2014/2015. Det kunde jag sakna under vissa matcher under fjolåret. Bobby Edberg kom in mitt i säsongen då och höjde automatiskt kvaliteten i laget. Att han är med från scratch kommer bli viktigt och han kommer att få dra ett tungt lass är känslan. Jag kräver ingen poängskörd i Billy Nilsson-klass, men nästan…

Slutspel eller inte? Jo, efter noga övervägande är jag inne på att Sirius slutar åtta. Och väl där blir det respass direkt mot Falun.

Nyförvärv: Jakob Drews, Joakim Pettersson, Johan Elfving, Jarno Ihme, Markus Åkerfeldt, Niklas Johansson (Ny huvudtränare), Kristofer Widlundh (Ny assisterande tränare).

Spelarförluster: Petter Nilsson, John Barck, Joel Norman, Erik Svenson, Billy Nilsson, Joel Ahlin.

Det händer härnäst: Sirius bör vara relativt nöjda med sin trupp. Värvningsarbetet har gått klart mycket bättre än vad det gjorde inför förra säsongen. Skulle laget drabbas av mycket skadebekymmer finns det juniorer att fylla ut bänken med. Ska man klanka ned på något är det väl backsidan som ser en smula tunn ut.

Mattias Holmgren
Ålder: 27
Arbete: Reporter på Travronden
Mail: mattias.holmgren1@gmail.com

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se