• onsdag 26 november 2014
Metallica tillbaka till Sverige nästa år! Hårdrock Hårdrock
Vädersponsor:

Mattias Holmgren

Holmgrens innebandy

Mattias Holmgren håller koll på innebandyn i Uppland. I år ligger störst fokus på Sirius herr, Storvreta herr och FBC Uppsala dam. Men också serier som D1 Norra, H1 Östra Svealand, D2GUDH, H2GUDH, H3 och H4. Tveka inte att höra av er med tips. Mycket nöje!
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

  

 bloglovin

Dags att spekulera i Sirius framtid, det här är vad jag tror.

Det kan komma att ske stora förändringar bland spelarna i Uppland i år. Sirius och Hagunda är nog de två lag där risken för spelarflykt är allra störst eftersom de båda degraderats. Jag tänkte ge mig in på att spekulera i vilka spelare som stannar, försvinner och tillkommer i de båda lagen. Sirius står först på tur.

Spelare jag tror stannar i laget: Calle Kostov-Bredberg, Oskar Eneman, Fredrik Sandquist, Patric Krisandersson, Patrik Strandh, Niko Lehtonen, Jonas Berggren, Gustav Eriksson, Tobias Steineck.

Spelare jag tror är osäkra: Freddi Ramsell, Robin Wahlberg, Peter Berlin, Linus Bergström, Anton Fredriksson, Petter Nilsson

Spelare jag tror slutar/byter lag: John Barck, Johan Sr Eriksson, Johan Jr Eriksson, Jesper Johansson, Erik Svenson, Johan Olsson, Dan Johansson

Kommentar: Sirius hade självklart mått bra av att så många som möjligt av grundstommen bland spelarna väljer att stanna kvar. Jag är osäker på att laget varken får behålla Johan Olsson eller Petter Nilsson till kommande säsong, törs föreningen satsa fullt ut på Steineck och ta upp Jonas Eriksson som back-up? Backsidan tror jag kan bli hyfsat likvärdig med den som laget ställde upp med i år, de största förändringarna blir nog på forwardssidan där många av Sirius spelare kopplas samman med andra klubbar. Fortsättningen blir riktigt intressant och många av spelarna väljer nog att avvakta till den nya tränaren skrivit på. Jag vet ett namn de jobbar med men väljer att avvakta med att skriva ut det innan det är officiellt. Ha i åtanke att det här bara är vad jag tror och verkligen ingen vetenskap.

Spekulera gärna själva, hur ser Sirius trupp ut i höst?

Storvretas höstsäsong: Kommentar, lagbetyg och spelarbetyg

Dags för andra delen i halvtidskollen. Dammar av Storvreta den här gången. Precis som jag skrev innan så kommer inlägget om FBC Uppsalas inlägg efter deras match mot Djurgården.

Betygskala: 1. Underkänt, 2. Godkänt, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. Världsledande.

Storvreta IBK
Placering: 4.
Poäng ner till slutspelsstrecket: 8.
Poäng till nedflyttning: 13.

Betyg: 3.

Kommentar: Till en början blev man inte ett dugg klok på Storvreta. Bländade insatser, som den tredje perioden mot Pixbo, blandades med rent usla sådana. En förlust mot Höllviken ska ju inte bara få hända, till exempel. Inte med den spelarkvaliteten Storvreta besitter. Den senaste månaden tycker jag ändå att Storvreta fått ihop det bra och frågetecknen, som var en hel del till början, börjar rätas ut. Vi ska ju dock ha i åtanke att Stefan Forsman hela tiden har varit tydlig med att det kommer ta tid och kanske är det så enkelt att det är den här startsträckan som behövts? Hur som helst har man fyra raka segrar nu innan uppehållet. Betyget blir en trea och det är den tveksamma inledningen på serien som är anledningen till att det inte blir mer än så.

De har varit bäst i Storvreta under hösten.

1. Alexander Rudd – Värvades under uppmärksammade former och har väl inte gjort något Storvretafan besviket i höst? Det skulle jag ha mycket svårt att tro i varje fall. Har ett fantastiskt spelsinne och hittar passningar som inte finns många gånger. Är mer av en framspelare än en målskytt vilket han tydligt visade i matchen mot Helsingborg senast, 0 mål och 4 assist.

2. Rasmus Sundstedt – Tycker att Sundstedt har tagit ytterligare ett kliv den här säsongen. Det positiva med honom är ju att han går att placera på i stort sett vilken position som helst och ändå får man ut ett spel av landslagsklass. Oerhört allround. Kanske den allra mest allrounda spelaren i hela ligan? Har ett fruktat skott och har verkligen fått utdelningen under hösten.

3. Albin Sjögren – Funderade inför säsongen om det var dags för Albin Sjögrens stora genombrott i år och oj vad rätt jag fick. Sjögren har verkligen tagit ett stort steg och utvecklats till en toppspelare i SSL. Ha i åtanke att han bara är 19 år gammal, det tror man inte när man ser honom på planen. En spelare som Storvreta kommer ha stor nytta av under lång tid framöver.

Storvretas höstsäsong: Kommentar, lagbetyg och spelarbetyg

Sirius höstsäsong: Kommentar, lagbetyg och spelarbetyg

Halvtidsvila i herrarnas SSL och vad passar då bättre än att göra en liten summering om vardera lagens framfart under hösten? Ni FBC-fans, var lugna. Det kommer ett likadant inlägg om FBC Uppsala men först efter nästa helg då de går på uppehåll.

Betygskala: 1. Underkänt, 2. Godkänt, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. Världsledande.

IK Sirius IBK
Placering: 10.
Poäng till slutspel: 2.
Poäng till nedflyttning: 5.

Betyg: 2.

Kommentar: Sirius har spelat bra stundtals men har haft svårt att stänga matcherna, det har ledat till att trepoängarna uteblivit och i skrivande stund placerar man sig inte på slutspelsplats. Vilket är årets målsättning. Med det i bakhuvudet kan Sirius inte erhålla mer än en tvåa i betyg än så länge. Laget tog tre enormt viktiga poäng här senast mot Höllviken och vinner man också mot Kais Mora och Dalen som väntar härnäst så har man ett intressant slagläge inför fortsättningen.

De har varit bäst i Sirius under hösten.

1. Billy Nilsson – Värvades som poängspruta och har levererat som den stjärna han är. Har kanske inte samma superform nu som för en månad sedan och kanske kommer uppehållet lägligt för honom. Ska enligt många ha en plats i landslaget och jag är beredd att hålla med. Innebandyn behöver inte bara duktiga spelare utan också karaktärer och jag tycker Billy Nilsson kvalar in på båda kriterierna.

2. Petter Nilsson – Bakåt har det varit stängt många gånger och för det laget Petter Nilsson att tacka för mycket. Är på gränsen till landslaget men har fått stå tillbaka nu på grund av omänsklig konkurrens på målvaktspositionen. Men bland Sveriges fem bästa målvakter är det ruggigt jämnt och Nilsson är absolut en av dessa fem. Måste fortsätta leverera på samma sätt om Sirius ska nå sitt mål, slutspel.

3. John Barck – Försvarsgeneral som också visat sig giftig offensivt, speciellt i powerplay där han är jobbig att tas med framför motståndarmålet. Gör sällan, eller aldrig rättare sagt, en dålig match. Diggar dessutom Kent och det är ett plusbetyg i min bok.

Mattias Holmgrens inne & utelista - v.47!

Ännu en måndag. Som ni har längtat efter nästa lista. Visst?

Inne:

Jennifer Gräll – Storstilad insats mot Pixbo med en räddningsprocent på hela 90.0. Det hör inte till vanligheterna inom innebandyn.

Salabacke – Gjorde en enorm kämpainsats mot SK Vide på bortaplan och fick högst oväntat med sig en poäng från matchen. Imponerande!

Markus Åkerfeldt – Hagundabacken har superform just nu och har på de två senaste matcherna svarat för sex poäng. Bra siffror.

Therese Pehrsson – Alundas forward har varit en av lagets mest framträdande under hela säsongen och efter helgens tre mål mot Bålsta har hon gjort 13+6 totalt.

Storvreta Ungdom IBK – Det är minst sagt ospännande i D3an. Hittills obesegrade Storvreta Ungdom IBK fortsätter ha lekstuga och söndagens seriefinal mot Strömsbro U vann man med halvklara 12–0. Det känns som att resterande del av serien bara blir en transportssträcka.

Ute:

SK Vide – Att bara få med sig 6–6 mot jumbon Salabacke, som kom till spel med sju utespelare, hemma i Alsike är allt annat än godkänt. Det håller inte för ett lag som har ambitionen att avancera flera steg i seriesystemet.

Mattias Holmgrens inne & utelista - v.46!

FBC Uppsala - Pixbo Wallenstam: Kommentar och spelarbetyg

Jag har skrivit om att FBC fallit i flaggan i topp förut (mot Rönnby) och jag tycker någonstans att man gör det även i den här matchen. Det är starkt att repa mod efter 0–3-underläget och göra match av det hela, speciellt med spelare som Julia Nordin och Amanda Delgado Johansson vid sidan av. Men samtidigt kommer man inte vidare långt på ”hedersamma förluster”, de ger lika lite poäng som att åka på en rejäl överkörning. Samtidigt som laget som helhet gör det bra långa stunder är det flera spelare som märkbart tycks sakna självförtroende helt och hållet. FBC Uppsala skapade mängder av stora målchanser men bollen studsar inte rätt i den sista tredjedelen. Det måste man få ordning på, även om det är lättare sagt än gjort, och det snart. Annars är risken överhängande att man missar slutspelsplatsen även under den andra SSL-säsongen.

Topp tre i FBC Uppsala:

1. Jennifer Gräll.

Kommentar: Stod för en enorm insats mot Pixbo och räddade flera givna mål. Bland annat ett straffslag i ett enormt viktigt skede i matchen. Gräll ger också sina medspelare många fina lägen med sitt vassa utkast men dessvärre, för FBC Uppsalas del, resulterade det inte i några mål idag. Klart bäst på planen.

2. Cecilia Erngren.

Kommentar: Löpstark och duktig på att ge sig själv farliga lägen. Gjorde ett mål och en assist och hade även bud på mer. Var den som klev fram allra mest offensivt när de ”vanliga” poängspelarna saknades.

3. Julia Blomqvist.

Kommentar: Lojal lagspelare som sliter hårt och är bra på att vinna boll från sin centerposition. Dyker ofta upp och skapar lägen ur tomma intet. Var också nära att bli målskytt i den andra perioden.

Statistik: De har fått flest chanser i numerärt överläge

Dags för den tredje och sista delen i statistiknörderiet. Turen har kommit till Storvreta.

PP (Insläppta mål i PP inom parentes):

Storvreta: 12/24, 50 % (0)

Kommentar: Storvreta började ganska klent i powerplay men har växt in i det mer och mer. Kan man få alla fioler att stämma kommer procenten vara bra mycket högre när serien summeras sen. Var så säkra. Mål i vartannat numerärt överläge är ändå godkänt.

BP (Gjorda mål i BP inom parentes):

Storvreta: 14/24, 58 % (2)

Kommentar: Fin boxplay-statistik för Storvreta. Som dessutom bjudit på två mål framåt i spelformen. Vem minns inte det magiska boxplay-målet i första omgången mot Växjö hemma i Fyrishov?

Del II: Statistik: Upplands bästa lag i powerplay

Del I: Statistik: FBC Uppsalas mardrömssiffror

Mattias Holmgren
Ålder: 25 
Mail: mattias.holmgren1@gmail.com

  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se