• fredag 12 februari 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Matchtipsen – 12/2! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Johan Jakobsson

Hårdrock

Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarFölj min blogg med Bloglovin

Behemoth, Abbath, Entombed A.D., Inquisition, Arenan 2016-01-31

 

Ett efterlängtat paket rullade in i den kungliga huvudstaden denna söndag som också markerade januaris allra sista dag. Först ut var Inquisition som jag tyvärr missade på grund av lite logistikstrul, men med det löst var det dags att se Entombed A.D. (som man väl ska kalla dem om det ska vara rätt och riktigt nuförtiden.) För mig kommer det dock alltid vara Entombed så länge L-G Petrov finns på scenen. Han lufsar hemtamt runt som en metalvärldens Baloo inför sin hemmapublik. Inledande ”Midas In Reverse” är ett av de bättre spåren på kommande plattan ”Dead Dawn” och live fungerar den alldels utmärkt. Sedan följer ett gäng Entombedklassiker där ” I For An Eye”och ”Living Dead” står ut lite extra. Annars är det ett väldigt typiskt Entombedgig, bra men inte fantastiskt. Stabilt som Dr Alban skulle ha sagt.

Kanske är det också så att jag lätt otåligt väntar på det som jag på förhand har utnämnt till kvällens höjdpunkt. Den oefterhärmlige Abbath. 

Foto: Dave Bertram

Norrmannen intar scenen till stort jubel, men det blir lätt parodiskt när han nästan försvinner i en rökdimma värdig Lützen. Dessutom vräker han på med strobes på ett sätt som får en att tacka Satan för att man inte är epileptiker. Ovanpå det låter det de första låtarna som om han sitter i en kakburk och sjunger och ljudet är under större delen av spelningen grötigt i största allmänhet. Där och då blir jag orolig för att det är ett stort antiklimax på gång.

Röstmässigt är det i alla fall absolut inget fel på den forne Immortalfrontmannen. På tal om Immortal känns valet av Nebular Ravens Winter inte helt klockrent, speciellt som jag vet att de har strukit pärlan Solarfall nyligen. Det vägs dock upp av en blytung Tyrants och en ettrig One By One. Det nya materialet smälter in sömlöst bland Immortalörhängena och precis som på skivan är jag väldigt svag för den melodiskt melankoliska Root Of The Moutain. När kvällen avslutas med en storslagen slamrig All Shall Fall får Abbath ändå sägas ha gjort ett gott dagsverke även om det kändes som om den högsta växeln aldrig lades i. Kanske sker det till sommaren? Abbaths sista hälsning till Stockholmspubliken denna kväll är ”Vi ses i Gävle!” där han som bekant kommer att gästa Gefle Metal Festival. Gävle plus Abbath brukar ju borga för action på många sätt.

Foto: Dave Bertram

Sist ut är Behemoth, ett band som jag har sett live ett stort antal gånger och som jag verkligen gillar på skiva. Live har de dock aldrig riktigt lyckas nå upp till de (kanske orimligt) höga förväntningar jag har haft på dem. Denna kväll är mina förväntningar kanske ologiskt nog mer uppskruvade än någonsin. Behemoth har nämligen lovat att framföra sitt senaste album, den moderna klassikern The Satanist i sin helhet. Ungefär halvvägs in i öppningslåten Blow Your Trumpets Gabriel känner jag att något är annorlunda och det tar mig någon millisekund att inse att jag har gåshud av storlek XXL.

 

Foto: Dave Bertram

Det som sedan följer uppfattar jag mest som ett extatiskt töcken där tidsbegreppet upphör att existera och det är först när de sista tonerna av den majestätiska Oh Father Oh Satan Oh Sun! klingar ut som jag reagerar för hur fort tiden har gått.

Dessförinnan har jag hunnit med några fler gåshudstillfällen, exempelvis kolossen Ora Pro Nobis Lucifer. Kanske borde Behemoth ha gjort som Mayhem gjorde när de strax innan jul  spelade igenom hela sin debutplatta ”De Mysteriis Dom Sathanas” och helt enkelt sagt god natt efter att de var färdiga med The Satanist.

Foto: Dave Bertram

För nog kändes det som om lite av magin försvann sedan, men när trummisen Inferno drar igång ett solo som skulle få självaste Mikkey Dee att bli grön av avund finns det dock ingen tid för vila. Därefter följer en nästan uppsluppet punkig Pure Evil And Hate. Antichristian Phenomenon krossar ben denna kväll och Conquer All får mig att rysa av välbehag när Nergals primalskrik vittnar om de erövringar han faktiskt har gjort de senaste åren. Chant For Ezkaton 2000 avslutar kvällen och lämnar mig med en känsla av att det var det här jag har väntat på. Alla som har febrat om och vurmat för Behemoth när jag mest har känt mig besviken, nu är jag en av er!

Foto: Dave Bertram

Igår kom också den glada nyheten att vi får en ny chans att se denna grandiosa show redan i juli i Gävle på Gefle Metal Festival. Återigen kommer rädslan krypande, ska jag bli besviken? Den här gången handlar farhågorna snarare om att jag nu vet vad Behemoth faktiskt är kapabla till. Är de bara hälften så bra i sommar är jag inte ett dugg orolig.

Ett stort tack till Dave Bertram Access Rock för bilderna ovan, vill ni se alla hennes bilder från kvällen finns de här.      

Behemoth kommer tillbaka i sommar

 

Efter gårdagens brutala överkörning på Fryshuset meddelar arrangörerna för Gefle Metal Festival att Behemoth gör sin enda svenska festivalspelning sommaren 2016 i Gävle. 

 

Så här säger arrangörerna själva om bokningen:

"Efter utsålda succéspelningar i Stockholm och Göteborg är nu Behemoth klara för Gefle Metal Festival. De kommer då att göra en specialspelning där de framför hela senaste albumet "The Satanist".
Detta polska bands fanskara har hela tiden ökat och ökat, och numera är de ett av de allra största namnen inom den extrema hårdrocken. Frontmannen Nergal har styrt Behemoth från klarhet till klarhet trots problem med sviktande hälsa och rättegångar om hädelse. Detta blir bandets enda festivalspelning i Sverige i år." 


Med gårdagens spelning i färskt minne kan jag bara utnämna detta till festivalens bästa bokning hittills. 

 

Valmöjligheter

 

Idag har man som Uppsalabo två val. Om man har kårleg kan man besöka Norrlands Nation där inga mindre än The Kristet Utseende spelar. Inträdet är 100 kr och insläppet öppnar kl 22.

Om man inte har kårleg kan man besöka Latitud 59 där det blir hårdrockskväll med bandet Bootlegs. Fri entré före 22 och därefter 60 kr i dörren.

 

 

Gefle Metal Festival fyller på

 

Gefle Metal Festival fyller på lineupen med fyra band

DESTRUCTION

AVATARIUM

BÖMBERS

MANTAR

 

Så här säger arrangörerna själva om de nya bokningarna:

DESTRUCTION

Det känns helt rätt att det första året för en festival för hård metal innehåller thrashlegenderna Destruction. Få band har haft en så långvarig och konsekvent karriär inom thrash metal. Sedan debuten 1985 har Destruction förgyllt vår tillvaro med plattor som Eternal Devastation och All Hell Breaks Loose. Nu är de äntligen för första gången på väg till Gävle. I maj släpps deras nya platta "Under Attack" så man hinner precis lyssna in sig på de nya låtarna innan det är dags för konsert.

 

AVATARIUM

Med Jennie-Ann Smith i spetsen har detta fantastiska band från Stockholm på kort tid nått stora framgångar över stora delar av världen. Det är Leif Edling som skapat bandet men han är inte med i den turnerande line-upen. Istället ser vi starka namn som Lars Sköld (Tiamat mm) och Marcus Jidell (Evergrey mm) på scen. Nyligen kom bandets andra platta "The Girl With The Raven Mask".

 

BÖMBERS

När Lemmy gick bort i mellandagarna funderade vi på hur Gefle Metal Festival på bästa sätt kan hylla denna legend. Efter en stund blev det helt uppenbart. Eftersom Abbath ändå är på plats är det ju självklart att han och hans Motörhead-tributeband Bömbers ska stå för hyllningen. Bömbers består av Abbath aka Killminister på bas och sång, Tore (ex Old Funeral, Studfaust) aka Fast Tore på gitarr och Pez (ex Punishment Park) aka Party Animal Taylor på trummor. 

 

MANTAR

Det är inte ofta som tvåmannaband får någon framgång inom hårdrocken. Men nu verkar det som om det blir ändring på det. Tysk-turkiska Mantar har fått mycket uppmärksamhet för sin musik som de själva kallar Black Metal Doom Punk. Passa på att kolla in ett av de mest spännande banden som kommit de senaste åren.

 

Destruction såg jag senast på Black Christmas i december och var väl inte allt för imponerad. De kändes ganska trötta men ska helt klart få en ny chans.
Avatarium är ett band som jag måste lyssna in mig mer på, men det låter klart lovande.
Bömbers är en klockren bokning som hyllning till den allra störste och det kan aldrig bli för mycket Abbath.
Mantar såg jag några låtar med på Getaway och det är inte alls min grej.

Men som jag brukar säga, är jag nöjd med 50% av varje släpp är det bra. Jag räknar ändå både Destruction och Bömbers som bra bokningar. Avatarium ska definitivt kollas upp närmare.

 

Cannibal Corpse till Sverige till våren

 

Cannibal Corpse är ett band man inte kan se live för många gånger. Idag meddelar bokningsbolaget Triffid & Danger concerts att de amerikanska death metalgiganterna kommer tillbaka till Sverige i april. Denna gång har de med sig brassarna i Krisiun och Hideous Divinity från Italien. Det låter väl som en helkväll? 

Datumen som gäller är dessa och jag räknar med att vi ses i Stockholm!

18/4 Göteborg, Sticky Fingers
19/4 Stockholm, Klubben

Biljetter finns tillgängliga på http://burl.nu/mejufb.

www.cannibalcorpse.net
www.krisiun.com.br
www.facebook.com/hideousdivinity
www.triffidanddanger.se

 

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 34 
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Bevakar hårdrocken i Uppsala, Sverige och Världen
Lyssnar på: Hårdrock/Metal av alla de slag. Country är lite av en "guilty pleasure" 
Favoritgenrer inom hårdrocken: Främst Thrash Metal och Old School Death Metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan men jag är glad och tacksam att jag hann se DIO. 


E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se