• fredag 24 oktober 2014
Matchtipsen - 25/10! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Johan Jakobsson

Hårdrock

Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarFölj min blogg med Bloglovin

Intervju med Doro Pesch


Nu är det sent om sider dags för ännu en av de intervjuer jag gjorde på Getaway Rock Festival i somras.  Min tredje intervju med metaldrottningen Doro Pesch blev dock i kortaste laget då bandet var i färd med att packa turnébussen och ge sig av mot nästa festival . Men jag är glad att hon tog sig tid.

Jag lyssnade på låten ”Fight by your side” (från albumet Fight, 2002) när jag satt på tåget hit idag. Det slog mig hur relevant texten fortfarande är än idag.

– Absolut, det är tuffa tider. Kanske tuffare än någonsin. När jag skrev den tänkte jag ”Det här är slutet för mänskligheten” och än idag ser vi kampen och striderna jorden runt.

Tror du att dagens svårigheter kommer att påverka dig när du skriver låtar till nästa platta?

– Förmodligen, den blir kanske mer politisk, mer ställningstagande. Det är kanske inte rätt tid att skriva en partyskiva. Men samtidigt vill jag att den ska utstråla något positivt som ger folk positiv energi att hantera stressen och pressen av att leva i vårt moderna samhälle. Det är överväldigande, omtumlande tider. Därför är det viktigt att ta upp svåra ämnen men det får inte bli en skiva som gör lyssnaren deprimerad.  Det är viktigt för mig att sprida positiva vibbar, ibland är det svårt när man ser på nyheterna till exempel. Men jag gör mitt bästa och tänker fortsätta med det.

Har du börjat skriva material till en ny skiva, (den senaste ”Raise your fist” kom 2012)

– Det finns några idéer men det ligger i framtiden fortfarande. Till att börja med vill jag göra klart 30-årsjubileums DVD:n som vi filmat under den här turnén. Vi började på Wacken förra året med en stor show som också var startskottet för 30-årsjubileumsturnén. Sedan gjorde vi två kvällar i staden jag kommer från Düsseldorf. En kväll med orkester och en metalkväll och en massa gäster båda kvällarna. Vi har varit i Sydamerika så det blir antagligen lite från Brasilien och sedan vill jag använda materialet från höstens spelning i New York som är min hemstad nu. Vi spelade in lite här i Gävle idag, eller ja, arrangören filmade men ska ge oss materialet. Så förhoppningsvis blir det lite från Sverige också. Vi har så mycket material som jag måste gå igenom vilket kommer att ta sin tid.  Men jag hoppas att den kommer ut någon gång tidigt 2015?

Men det är klart att vi vill ha med Sverige, vi har alltid blivit väl mottagna här och ni är så snälla. Plus att arrangörerna alltid är toppen i Sverige. Men fansen ni älskar metal precis som vi.  

På tal om Wacken så var du där i år också.

Ja, jag var där för att fira deras 20-årsjubileum. Jag körde ”All we are” med ett band på själva öppningsceremonin. Sedan bjöd Motörhead upp mig att göra ”Killed by death” med dem. Vanligtvis brukar vi göra ”Born to raise hell” tillsammans när vi stöter på varandra. Jag blev så glad över att se att Lemmy var piggare. Han är mycket bättre nu efter sin sjukdom.

På tal om positiva vibbar fick jag precis höra en cool historia om hur du mötte och bemötte ett ungt svenskt fan idag.

– Hon var i Göteborg senast vi spelade där och de släppte inte in henne eftersom hon var för ung. Jag pratade med henne utanför eftersom hon inte fick komma in och det kändes jättetråkigt men regler är regler. Hon var här idag och vi lät henne se showen från sidan av scenen. Vanligtvis låter vi inte särskilt många stå men hon fick göra det. Hon verkade ha en trevlig dag, jag hann träffa henne innan showen också. Hon är ett riktigt diehard Doro-fan trots att hon är så ung. Jag gillar verkligen att träffa unga fans och se hur de har växt upp med musiken.

Hur ser resten av året ut för dig?

oktober turnerar vi i USA och Kanada, sedan blir det Europa igen i november och december men sedan vill jag…

 Ha semester?
– Jag tar aldrig semester och det finns inga planer på det framöver heller, men det här är så roligt att det inte gör något heller. Vem behöver semester? Jag står hellre på scenen och gör folk glada.

Men blir inte dagarna väldigt lika när man är på turné? Du gör intervjuer och spelar och sen om igen.

– Nej, varje dag är en ny dag och ibland känns det som om jag precis har börjat med det här. Varje dag är en ny utmaning där man vill göra sitt bästa och få folk att säga ”Wow, det där var den bästa konserten jag har sett!” och ge dem minnen för livet. Så nej, allt är nytt varje dag. Till och med låtarna, jag tröttnar aldrig på att spela låtar som ”Burning the witches” och ”All we are” och på sätt och vis är det som att vi spelar dem för första gången varje gång vi spelar dem.  

 

Nominerad till årets musikblogg

 

När jag startade den här bloggen för ganska precis tre år sedan gjorde jag det för att jag tyckte att vi hårdrockare i Uppsala förtjänade och behövde en röst i media. Sedan har den växt, och det känns märkligt men mäktigt att den läses inte bara över hela Sverige utan ibland även utanför vårt lands gränser. 

 Under åren som har gått har bloggen tagit mig till spännande platser, den har låtit mig träffa och intervjua personer som jag innan dess aldrig ens kunnat drömma om att få träffa. Det har inte alltid varit lätt, för i grund och botten är jag inget annat än ett hårdrocksfan men med åren har jag lärt mig att hålla mig professionell även då nervositeten smyger sig på.  De här åren har låtit mig utveckla mitt skrivande vilket har lett till att jag numera någorlunda regelbundet recenserar såväl skivor som konserter i papperstidningen, något som kändes som en avlägsen dröm när jag började. Inte nog med det, jag har fått prova på att skriva i Sweden Rock Magazine. Mina två första artiklar kommer i nästa nummer som landar i butik nästa vecka. Jag vet inte om jag riktigt har fattat det än, det känns som en sådan där dröm som man inte vill vakna upp ur. 

Anledningen till att jag skriver detta är att bloggen har nominerats i kategorin ”Årets musikblogg” på Uppsalavimmel Awards. Jag är oerhört glad och stolt men nu behöver jag er hjälp. Det är dags att visa att jag har rätt när jag talar med folk runt om i Sverige om Uppsala som hårdrockens huvudstad. Det är dags att visa att vi i hårdrocksfamiljen är de mest lojala musikfansen. Så nu ber jag er, snälla rösta på mig och hjälp mig att fortsätta sätta hårdrocken i fokus i Uppsala. 

 

Länk till omröstningen "årets musikblogg"

 

Slipknot till Sverige igen

 

Det har väl knappast undgått någon vid det här laget att Slipknot nästa år återvänder till Sverige för första gången sedan 2013 och Stockholm för första gången sedan 2011. 

Den 11:e februari står niomannatruppen på scenen på Hovet i Stockholm. 

Biljettsläpp är det redan nu på fredag den 17:e oktober. 

 

Jag har bara sett bandet en gång, nämligen som förband till Metallica på Ullevi 2004. Därför känns det absolut som det är på tiden igen.

Vad jag tycker om bandets nya skiva .5:The Gray Chapter får ni veta inom kort men jag suger liter på den karamellen så länge. 

 

 

Första banden till nästa års Sweden Rock Festival klara

 

De första banden till nästa års Sweden Rock Festival är släppta och som vanligt är det en salig blandning.

Toppnamnen är Mötley Crüe och Judas Priest och om det kan man ju säga både det ena och det andra.

Senast jag såg Mötley Crüe, på Sonisphere 2010 lämnade jag spelningen efter två låtar och ställde mig och tittade på Iron Maidens roddare som soundcheckade. Det var roligare såväl visuellt som ljudmässigt. Liveklipp på Youtube skvallrar om att det inte blivit bättre sedan dess även om de säkert skulle vara betydligt vassare som instrumentalband. Spelningen utannonseras som ”Den enda spelningen i Skandinavien” och med tanke på att det är en avskedsturné borde det alltså betyda att vi får vinka adjö till Mötley Crüe. På så sätt känns det ändå som en motiverad bokning och det går ju inte att sticka under stol med att det är ett band som drar folk så jag förstår absolut bokningen ur den synvinkeln. OM det nu de facto skulle vara den sista Sverigespelningen borde väl också tyngdpunkten i marknadsföringen ligga där. Kanske har festivalen lärt sig något av 2011 då de slog på stora trumman om att de säkrat Judas Priests sista Sverigespelning någonsin, bandet var sedan tillbaka i Sverige redan året efter. På samma sätt har jag svårt att se att Mötley Crüe missar chansen till arenaspelningar i Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Judas Priest ja, 2011 sades det alltså att bandets spelning på Sweden Rock Festival var den sista på svensk mark, men nästa år är de alltså tillbaka på festivalen. Men de allra flest verkar ju nöjda och glada med det. Bandet verkar dessutom ha fått en nytändning med nye gitarristen Richie Faulkner och den habila skivan ”Redeemer of souls”.

Bland övriga bokningar märks Toto som jag tycker är en trevlig bokning, Backyard Babies gör en stor comebackspelning som blir den första i Sverige på över fem år. Som vanligt är det också en oerhörd bredd på bokningarna med alltifrån mysthrash med Nuclear Assault och Exciter till mer udda fåglar som Torsson. Den senare tycker jag är en typisk Sweden Rock-bokning som också visar på just bredden. Ett band som helt försvunnit från radarn och nu får chans att uppträda inför en stor publik på Sveriges största rockfestival. Kanske är det början till en svensk variant av Anvilhistorien vi ser, eller så inte. Men det kommer i alla fall säkert att ge gubbarna ett minne för livet.    

Resterande klara band är:

Hammerfall

D.A.D.

Dark Tranquility

H.E.A.T

The Quireboys

Hell

Rock Godess

Delain

Wolf

The Angels

Lucifer's Friend

Steve 'n’ Seagulls

 

Kroms Halloweenspecial tillbaka i november!

 

Förra året genomförde Krom en mycket lyckad Halloweenspecial med en storslagen spelning med F.K.Ü. på Göteborgs Nation.

Den 1:a november är det dags igen!

Platsen är densamma men banden heter den här gången Lou Siffer And The Howling Demons och Lost Souls

Lost Souls gjorde sommaren 2013 en bejublad återföreningsspelning på Kroms sommarspecial på Flustret och nu är de tillbaka på Krom igen. 

Bandinfo från Kroms Facebook:

Lou Siffer And The Howling Demons
Har nyligen släppt sin andra platta "At your service" så detta kan man säga är en releasespelning för plattan, vilken har mottagit mycket fina recensioner i olika musiktidningar, för mer info: www.lousiffer.com 
Det var ett tag sedan de spelade i Uppsala så gissa om dom är taggade!
Hårdrocks-punk-rock n roll med influenser från bl a Misfits, Motörhead, Danko Jones

Lost Souls
Denna spelning markerar såväl en nystart för bandet, och ett jubileum för debutplattan "Never promised you a rosegarden" som släpptes 1994 - 20 år sedan! 
Bandet släppte 3 plattor under 90-talet på bl a Roadrunner och Nuclear Blast. Metal med Thrashstänk!


Precis som förra året blir det också maskeradtävling med pris till de tre bästa utstyrslarna. 

Öppettiderna denna kväll är 21-01 och platsen är alltså Göteborgs Nation.

Lost Souls - 22.15
Lou Siffer And The Howling Demons - 23.30

Man måste vara 18 år eller äldre för att få vara med och leka men trots platsen krävs inget kårleg. 

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 32 
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Bevakar hårdrocken i Uppsala, Sverige och Världen
Lyssnar på: Hårdrock/Metal av alla de slag. Country är lite av en "guilty pleasure" 
Favoritgenrer inom hårdrocken: Främst Thrash Metal och Old School Death Metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan, jag är glad och tacksam att jag hann se DIO. Men några som ligger mig speciellt varmt om hjärtat är.


Accept: Fryshuset och Getaway Rock Festival 2011 och Göta Källare 2012.


Iron Maiden: Ullevi 2008


Gojira: Getaway Rock Festival 2013


Watain: Münchenbryggeriet 2011


Machine Head: Speciellt Fryshuset 2011 och Gröna lund 2012


F.K.Ü: Speciellt Getaway Rock Festival 2011 och Kroms Halloweenparty 2013.


Mastodon: Sonisphere Hultsfred 2009 och Annexet 2012. 


Loch Vostok: Getaway Rock Festival 2013. 


Slayer: typ alla gånger jag sett dem, Hovet 2006, Sonisphere Stockholm 2010, The Big 4 Ullevi 2011. 


Det finns garanterat fler och jag fyller på allt eftersom jag kommer på dem. 


E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se