• söndag 29 november 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Endrit målkung, Country överraskade & Upps... Handbollsbloggen Handbollsbloggen
Vädersponsor:

Johan Jakobsson

Hårdrock

Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarFölj min blogg med Bloglovin

Black Star Riders + Bonafide, Debaser Medis, Stockholm 2015-11-26

 

Jag åkte till Stockholm i torsdags för att få höra lite sköna Thin Lizzy-dängor och ett och annat färskare riff från riffmästaren Scott Gorham och hans Black Star Riders. Jag kom hem med en känsla av nyförälskelse och ett högerben som ännu inte slutat stampa takten och det var inte Black Star Riders som knockade mig.

Förbandet Bonafide har funnits på min radar ganska länge, och har väl tyckt att det är trevlig rock’n’roll i AC/DC:s anda. Men av någon outgrundlig anledning har det inte blivit av att jag har lyckats se bandet live. Denna kväll golvar de mig totalt. Det är fullt ställ från start och det är bara att hälla i sig det sista av ölen fort som fan för det är helt omöjligt att stå still. Detta gjorde obönhörligen att gårdagen spenderades med en nacke som inte var helt nöjd med sin ägare. Men vad gör man inte för konsten?

Där ett band som Airbourne blir mer av ett sterilt AC/DC-plagiat har ändå Bonafide en egen identitet, ljudet är perfekt denna kväll och Bonafides sylvassa riff levereras på en skön bluesbotten. Jag är inte säker på om jag kan beskriva hur tajta basisten Martin Ekelund och trummisen Niklas Matsson är utan att sväva iväg i mer eller mindre ekivoka metaforer så jag lämnar det åt er fantasi. Det skapar i alla fall en utmärkt grund för Anders Rosells och frontmannen Pontus Snibbs gitarrer att breda ut sig ovanpå. Det faktum att Snibb besitter Sveriges rivigaste och bästa rockröst sprängfylld med känsla är heller ingen nackdel i sammanhanget. Han är dessutom rockstjärna uti fingerspetsarna och går ut i publiken och spelar, hittar en blondin framför scenen och ger henne en puss. Ok, tjejen var visserligen hans flickvän Filippa som gitarrist i Thundermother, men ändå liksom.

Det är hur som helst aldrig någon tvekan om att AC/DC ligger Bonafide varmt om hjärtat, bandets Hard livin’ man är en av de mest oblyga låtstölder världen skådat och låten hittas i princip med annan text (Love hungry man) på AC/DC:s Highway to hellplatta.

Snibb ger sig också på att sjunga bandets största hit Fill your head with rock utan mikrofon vilket han gör med den äran. Detta var i mina ögon en av årets absolut vassaste spelningar och den satte ribban högt för huvudakten. Ordet skrevrock har aldrig känts mer passande.

Black Star Riders har släppt två album sedan de valde att gå ifrån namnet Thin Lizzy, den utmärkta All hell breaks loose (2013) och The Killer Instinct (2015). Den senare var jag så här i efterhand onödigt hård mot när den kom tidigare i år. Den har vuxit och i livemiljö gör sig låtarna ännu bättre. Trots att sångaren Ricky Warwick som jag träffade innan giget säger sig vara öppen för att fasa ut Thin Lizzy-låtarna räcker det med att höra det öronbedövade mottagande som låtar som Jailbreak och The boys are back in town får för att inse varför större delen av publiken befinner sig på Debaser Medis denna kväll. Till Black Star Riders försvar har de i det nya materialet en hel del låtar som står sig bra på egen hand. Bound for glory, Soldierstown, Charlie I gotta go och Kingdom of the lost må av förklarliga skäl dofta Thin Lizzy men de hjälper Black Star Riders att skapa sig en egen historia.

Tonvikten ligger fortfarande på Thin Lizzymaterial men bandet lyckas ändå skapa en fint avvägd mix. Epitetet gubbrock används oftast som ett skällsord i sådana här sammanhang, men Black Star Riders visar att bra rock är tidlös.

Kvällen tillhör dock utan några som helst tvivel Bonafide, missa inte dem på Sweden Rock Festival i sommar för allt smör i Blekinge! Det vet jag i alla fall att jag inte tänker göra.   

 

Gefle Metal Festival

 

2016 får Gävle en ny festival med fokus på hårdare tongångar. Efter sex år med Getaway Rock Festival är det nu dags för ett nytt kapitel i Gävles musikhistoria. Den 15-16 juli får Gasklockorna i Gävle en ny festival som kommer att heta Gefle Metal Festival. Precis som namnet skvallrar om blir det en hårdare inriktning och bland de första klara namnen märks tyskarna i Kreator och New Jerseys Overkill. Två tunga thrashnamn som gör sina enda Sverigespelningar under 2016 i Gävle nästa sommar. Även etablerade namn som Amorphis och Dark Tranquility märks bland bokningarna. Stockholm representeras av Frantic Amber och nya supergruppen Firespawn.

Edward Janson på Triffid&Danger Concerts arrangerar trots mångårig erfarenhet i branschen sin första festival och är noga med att påpeka att detta är ett långsiktigt projekt med en mörkare framtoning.

Det här är ingen pausunderhållning, vi kommer att ha ett mångårigt samarbete. FKP Scorpio har valt att avsluta sitt kontrakt och vi tackar för den tid som varit men nu är det Gefle Metal Festival som gäller säger Jocke Lundberg, evenemangsansvarig på Gefle Kommun.

Edward Janson utlovar ett nytt bandsläpp redan nästa vecka och totalt räknar arrangörerna med någonstans runt 25-30 band fördelat på de två kvällarna.

Vi vill inte spänna bågen för högt från start utan räknar med 3-4000 besökare i sommar. säger Edward Janson.

Han erkänner att arrangörernas personliga smak till viss del färgar av sig på bokningarna men säger också Vi vill skapa ett brett program inom en begränsad genre med både nyare och äldre band och en jämn könsfördelning så långt det är möjligt. Förhoppningsvis får vi också till en bra bredd sett till var i världen banden kommer ifrån.

Tanken är också att involvera en rad samarbetspartners så som studieförbund och Gefle Hårdrocksklubb som varit delaktiga i arbetet runt Getaway Rock Festival de senaste åren.

Vi kommer att vara med som samarbetspartner och vara med och hjälpa till runt festivalen som vi tidigare har gjort med Getaway. Det viktigaste för oss är det blir en festival i Gävle! säger Gefle Hårdrocksklubbs ordförande Maria Strand.

 

Om jag ska lägga in några personliga reflektioner i detta så känns det väldigt bra. Jag känner till arrangörerna väl och tycker att de borgar för kvalitet och seriositet. Det är metal som gäller, det tar jag med mig från dagen med all önskvärd tydlighet. Andan känns lite som när Getaway Rock Festival drog igång 2010. Det här är en nystart och det känns som en mycket positiv sådan! Vi ses i Gävle i juli!

 

 

 

 

 

 

Rammstein och Five Finger Death Punch till Sverige

 

Idag gjorde Bråvalla Festival som går av stapeln den 30 juni-2 juli sitt första släpp för 2016. Bland namnen märks naturligtvis det allra största namnet av dem alla, de tyska giganterna i Rammstein. 

Klara är också Five Finger Death Punch vars popularitet i Sverige bara tycks bli större och större. 

Jag såg Rammstein på Bråvalla 2013 och blir det bara hälften så bra blir det årets i särklass bästa kväll. Det känns riktigt kul att också kunna räkna in Five Finger Death Punch, det borde inte vara någon hemlighet att båda banden ligger mig varmt om hjärtat. Det vore ju smidigt om de kunde lägga båda banden på samma dag. Rammstein kommer att headlina torsdagen medan speldagen för Five Finger Death Punch så vitt jag vet inte är klar. 

Jag har stått över Bråvalla de två senaste åren men nu är det 2 x obligatorisk närvaro så det blir till att inställa sig på flygfältet i Norrköping i månadsskiftet juni-juli. 

 

 

 

När något går från gala till galet

 

I lördags hade jag den stora äran att för andra året i rad få ta emot priset "Årets musikblogg" på Uppsalavimmel Awards. Ett gigantiskt tack till alla er som röstat! Jag hade verkligen en magisk kväll. Men medan jag firade segern som om det inte fanns någon morgondag hände något annat. Något jag inte blev varse om förrän dagen efter. Ja, jag ska villigt erkänna att när jag hörde att min "motståndare" i musikbloggarkategorin hade riktat besk kritik mot såväl galan som dess största vinnare denna kväll var min spontana reaktion att det handlade om avundsjuka och/eller missunnsamhet.

Sedan är jag ju en nyfiken jävel och saker och ting är inte alltid vad de synes vara när man väl börjar gräva i dem.  Det hela började när jag dagen efter galan ville se vad de andra vinnarna tyckte om kvällen. Som sagt, nyfiken, naturligtvis började jag hos den som hade vunnit mest. Diabetesmannen som vunnit två priser föregående kväll och som jag träffat för första gången. En härlig och trevlig kille var mitt utlåtande samma kväll. Det var i hans blogg jag läste vad som hade hänt. Det lät ju helt sjukt, jag hade också blivit svinförbannad om någon hade pissat på min parad. Han omnämner händelsen som  det ”Mest pinsamma jag varit med om.” Jag förstår det, det är aldrig roligt att bli avslöjad.

Nu vill jag återigen påminna om att jag inte blev vittne till själva händelsen. Men jag ska återkomma till varför det inte spelar så stor roll.

Här har vi en kille som får stort utrymme i sociala medier och med det så kan det man skriver väldigt snabbt bli till ”sanningar”. Han skriver att ”Folk var rasande!” och det stämmer säkert in på hans gäng.

Jag är övertygad om att jag också hade varit rasande, men av helt andra anledningar. Precis så rasande som jag var igår när jag läste det som var anledningen till att Karolina gjorde det hon gjorde. Till exempel listan ” 25 saker killar inte vill att tjejer inte gör i sängen.” där jag lär mig att ”En orakad tjej är som att ligga och mysa med ett hårigt marsvin, typ.”. Själv tycker jag att det kan vara ganska nice med hår, men mest nice är att tjejen själv faktiskt får välja vem och hur hon vill vara. Det här med att tala om för andra människor hur de ska vara, att kommentera andras kroppar, inte ok. En annan sak som inte är ok är det här när vissa män tar sig rätten att tala för alla män. Jag kan föra min egen talan.

Ett annat exempel är listan. ”20 saker för att göra din man lycklig”.  Den är så sprängfylld av pinsam höhö-sexism att jag inte ens orkar saxa något. Återigen, jag för min egen talan. Tala inte om vad jag som man behöver eller inte behöver.

De senaste dagarna har både Karolina själv och den fantastiska Kajjan gett sin syn på saken.  Detta har tydligen fått Diabetesmannen att bli väldigt arg. Så arg att han hävdar att feminister är "tjejer som hatar allt män gör.” Jag är inte tjej och hat är jag rätt dålig på också. Däremot ogillar jag sexismen som får kvinnor att känna sig mindre värda. Tack och lov är de flesta kvinnor jag känner starka kvinnor som kan säga ifrån, men det är rätt tydligt vad syftet är även om man maskerar det som humor och ”ironi”.

Vidare hävdar Diabetesmannen att han är populär och därför borde vara immun mot kritik. Jag vet i alla fall att mina läsare är intelligenta nog att se hur befängt det påståendet är utan att jag behöver förklara det närmare.

Nu vann jag visserligen "bara" ett pris i lördags, till skillnad från dig kära Diabetesman som vann två.

Men om du skulle behöva några tips på hur man blir populär och vinner priser UTAN att sprida sexistisk och kvinnofientlig smörja är det bara att höra av dig. Det går, tro mig, jag vet.

 

 

Phil "Philthy Animal" Taylor 1954-2015

 

Ännu en sådan där grej man inte vill skriva, men den bistra verkligheten är det kommer att bli vanligare och vanligare framöver.  Den förre Motörheadtrummisen tillika modeikonen Phil "Philthy Animal" Taylor har lämnat jordelivet. 61 är verkligen ingen ålder men får väl med tanke på Philthys livsstil ses som ganska bra gjort ändå.

Så här säger Motörhead själva om dödsfallet "Lil' Philthy...he who once shouted 'stop wincing about' on an album...he who fueled many a young boy's punk/metal hairstyles...he who played the drums with fury and intent...he who liked to call people 'wazzocks' once in a while...friend, Roman, Derbyshireman...rest in peace...with much love..."

Det känns som allt bra redan är sagt och därför tänker jag inte tråka ut er med mina tankar om denna makalösa trummis. 

Det jag däremot kan lova er och som får bli min hyllning till Philthy är att det kommer att spelas extra mycket Motörhead före och efter Mustasch gig på Flustret i morgon där undertecknad äntrar DJ-båset. Lite senare på natten får jag även sällskap av Mustaschtrummisen Robban Bäck. 

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 34 
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Bevakar hårdrocken i Uppsala, Sverige och Världen
Lyssnar på: Hårdrock/Metal av alla de slag. Country är lite av en "guilty pleasure" 
Favoritgenrer inom hårdrocken: Främst Thrash Metal och Old School Death Metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan men jag är glad och tacksam att jag hann se DIO. 


E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se