• söndag 1 februari 2015
”He´s a sharp shooter!” High & Low High & Low
Vädersponsor:

Johan Jakobsson

Hårdrock

Johan Jakobsson bloggar om hårdrock och dess många genrer i form av konsertrecensioner, skivtips och intervjuer.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarFölj min blogg med Bloglovin

Nale till Uppsala

 

Den 5:e mars kommer Stockholmarna i Nale till Uppsala och Pitcher's.

Bandet släppte 2012 det hyllade albumet Ghost Road Blues och är nu aktuella med EP:n Zombieland. Under hösten har de turnerat Sverige runt som förband till Crucified Barbara. 

Jag rekommenderar alla Uppsalabor som inte ämnar åka Close-Up Båten den helgen att besöka Pitcher's då Nale är ett energiskt, högintensivt, sjujävla liveband!

 
Lite om The Pale Emperor och en hel del om annat.

 

På sistone har jag lyssnat mycket för att inte säga uteslutande på det nya Marilyn Manson-albumet The Pale Emperor och det har kastat mig tillbaka till 1998. Det var året då ”Mechanical Animals” släpptes och Marilyn Manson var på allas läppar, ja faktiskt var det så. I alla fall nästan. För Marilyn Manson var på den tiden farlig inte bara enligt den amerikanska kristna högern, även svensk press rapporterade om ”chockrockaren” Manson, ett epitet som för övrigt har hängt kvar även om Manson idag är ungefär lika kontroversiell som Anna Book. Jag kommer aldrig att glömma hur jag gick in på stadens skivbutik och fram till hårdrocksavdelningen och där stod den. Skivan med en rödhårig trådsmal, bystig (!) Marilyn Manson på omslaget. Mer utomjording än människa. Låtar som The dope show, Rock is deadI don’t like the drugs (But the drugs like me), Coma white och Great big white world håller fint än idag 17 år senare och just då var de det häftigaste jag någonsin hört. Naturligtvis gjorde den ”farliga” attityden sitt till för att öka spänningen.

SVT sände sommaren 1999 spelningen från Hultsfredsfestivalen och det var med skräckblandad förtjusning jag avnjöt spelningen hemma i pojkrummet.

 

Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death) (2000) hade väl sina poänger men var långt ifrån samma fullträff som föregångaren och där någonstans svalnade mitt intresse betänkligt. The Golden Age Of Grotesque (2003) var ett steg i rätt riktning men inte nog för att tända samma eld som i slutet på 90-talet. Sedan gick det spikrakt utför med bedrövliga Eat Me, Drink Me (2007) och The High End Of Low (2009). När Born Villain släpptes 2012 kändes det ändå som om något hade hänt, det lät lite piggare, lite bättre. Jag bestämde mig för att se Marilyn Manson live för första gången i par med Rob Zombie på hovet. En kväll som blev mest minnesvärd för den brutala snöstorm som höll på att sätta stopp för min medverkan. På ett relativt ödsligt Hovet som dessutom var avdelat på hälften blåste Rob Zombie en oinspirerad, blasé Marilyn Manson av banan fullständigt och när jag gick därifrån tänkte jag att Manson behöver jag inte se någon fler gång.

 

Nu skriver vi 2015 och ett nytt Mansonalbum var väl inte det jag var mest peppad på i år. Döm om min förvåning när The Pale Emperor golvade mig fullständigt. Det svänger, rumlar och brötar inte lika våldsamt härligt som i slutet av 90-talet. Det är en mer återhållsam och vuxen Marilyn Manson vi har att göra med.  Men han kan fortfarande bita ifrån som i Deep six och refrängerna på låtar som Killing strangers, Third day of a seven day binge, Slave only dreams to be king och Cupid carries a gun sitter som berget direkt och är helt omöjliga att få ut ur huvudet. Det finns egentligen inget riktigt dåligt spår på skivan och som det känns just nu är den ett givet inslag på årsbästalistan.

Den 10:e juni står han på Gröna Lunds stora scen och säga vad man vill om platsen men det känns på något vis passande, på samma sätt som det kändes lika bisarrt som logiskt med King Diamond uppträdandes bredvid spökhuset. Tror jag att Manson kommer att knocka mig lika hårt live? Nej, knappast. Men han är definitivt värd en andra chans när han nu kommer med ett kanonalbum i bagaget.  

Uppsalaband till Motala Thrashfest

 

I somras var F.K.Ü. en av huvudakterna på Motala Thrashfest och det blir representation från Uppsala även på årets festival som går av stapeln under påskhelgen. Idag blev det nämligen klart att progressive thrasharna Paranorm som förra året släppte EP:n The Edge Of Existence spelar på festivalen. Utländska band som Skeletonwitch och Goatwhore är de största namnen på Motala Thrashfest 2015. 


 

 

Marilyn Manson till Stockholm


I somras var det King Diamond som stod för skräckrocksinslaget bredvid spökhuset på Gröna Lunds stora scen, idag avslöjar nöjesparken att de till sommaren har bokat ingen mindre än Marilyn Manson. Den 10:e juni står albumaktuelle Marilyn Manson på Gröna Lunds stora scen. Spelningen är Mansons enda i Sverige 2015. 

Wolf och 220 Volt till Uppsala

 

Den 28:e mars ger Örebrobandet Wolf Uppsala en dos av sin energifyllda heavy metal. Med sig har de kultbandet 220 volt från Östersund som bland annat var förband till AC/DC 1986. Båda banden släppte skivor förra året och i mars står de alltså på scenen på Katalin.

Namn: Johan Jakobsson
Ålder: 33 
Familj: Föräldrar i Norrland
Bor: Uppsala
Gör: Bevakar hårdrocken i Uppsala, Sverige och Världen
Lyssnar på: Hårdrock/Metal av alla de slag. Country är lite av en "guilty pleasure" 
Favoritgenrer inom hårdrocken: Främst Thrash Metal och Old School Death Metal
Bästa konsertminne: Egentligen alldeles för många att välja mellan, jag är glad och tacksam att jag hann se DIO. Men några som ligger mig speciellt varmt om hjärtat är.


Accept: Fryshuset och Getaway Rock Festival 2011 och Göta Källare 2012.


Iron Maiden: Ullevi 2008


Gojira: Getaway Rock Festival 2013


Watain: Münchenbryggeriet 2011


Machine Head: Speciellt Fryshuset 2011 och Gröna lund 2012


F.K.Ü: Speciellt Getaway Rock Festival 2011 och Kroms Halloweenparty 2013.


Mastodon: Sonisphere Hultsfred 2009 och Annexet 2012. 


Loch Vostok: Getaway Rock Festival 2013. 


Slayer: typ alla gånger jag sett dem, Hovet 2006, Sonisphere Stockholm 2010, The Big 4 Ullevi 2011. 


Det finns garanterat fler och jag fyller på allt eftersom jag kommer på dem. 


E-post: unthardrock@gmail.com


Klicka här för att hitta Hårdrock på Facebook.


 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se