• onsdag 26 oktober 2016
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Cannelloni med kassler och purjolök Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTUppsala Basket - bilden klarnar

Uppsala Basket dam 2016/17:
Förutsättningarna för att bygga ett lag inför kommande säsong har inte varit optimala då huvudsponsorn, tillika namnsponsorn, har hoppat av och då de ekonomiska frågorna ännu är olösta inför kommande säsong är frågorna också många.
Jag vet inte hur nära det var att klubben drog sig ur basketligan dam, men:
Att det blir spel i ligan står klart.
Att det blir spel i basketettan står också klart.
Att Kelly Grant blir head coach för ligalaget är klart.
Likaså att Thomas ”TJ” Jackson kommer att fortsätta som kombinerad coach för ligalaget och för basketettandamerna, en roll amerikanen hade under den förra säsongen.


På spelarsidan?
Ingen aning. Än. Den bilden lär klarna inom kort, kanske redan under helgen?


Emelie Enjebo och Malin Edlund väntas spela i Stockholm, Katarina Andersson ser ut att lägga av och Kadidja Andersson blir med största sannolikhet inte kvar i Uppsala, liksom Jessica Grant som kan vara på väg till Norrköping. Det är några av spelarna från i fjol.
Christy Bacon vill spela i Uppsala, men frågan är om parterna kan komma till en lösning i det fallet?
Startfemman kan mycket väl innehålla Louise Skyttevall, Vendela Danielson och Mikaela Ekdahl. Men – kanske är det lägga att damma av några rutinerade namn som kan lyfta detta lag? Jag vet att det finns ett par namn i trakten som skulle kunna göra sig gällande.


Det blir ett ungt lag, och att försöka utmana Luleå och Udominate, som Sallén har gjort de senaste tre åren, kommer de inte ens att försöka göra i år.


Nu handlar det om att nå topp åtta till att börja med och hålla sig framför nykomlingarna Eos och Östersund i tabellen och möjligen slåss med Mark och Norrköping om en topp sex-placering. Alvik, Telge och Visby ser ut att slåss om topp fyra-platserna.

/M

Nässjö - Uppsalas nästa test

Efter två täta förluster mot Norrköping Dolphins och Södertälje Kings fortsätter Uppsala Basket sin försäsong borta mot Nässjö under lördagen.
Ett motstånd som Kevin Gaines har stor respekt för.
– Det är ett jättebra motstånd. Det är dessutom en svår hall att spela i och vi känner att det ä ett bra test för oss. Det är välcoachade och har några stora, starka fysiska spelare, säger Uppsalacoachen och nämner bland annat Dartaye Ruffin och Mantas Griskenas som är kvar från i fjol.
– Norrköping var inte fulltaliga (saknade Joakim Kjellbom under korgen) när vi mötte dem och Södertälje är inte ett lag som går så mycket inside, så därför är Nässjö ett bra test för oss, säger Kevin Gaines.
Nässjö har matchat flitigt på försäsongen och kommer senaste från en 71-73-förlust hemma mot Borås.

Uppsala saknar alltjämt sin landslagstrio Jonathan Person, Anton Gaddefors och Alexander Lindqvist och åker ned under lördagsmorgonen med tio spelare; Andreas Person, Axel Nordström, Rasmus Dahlberg, Oliver Jonsson, Odin Lindell, Sebastian Norman, Anes Zekovic, Alan Zekovic, Rickard Eriksson och Lukas Friberg.
Sistnämnde Friberg är därmed tillbaka efter att ha missat försäsongspremiärmatcherna mot Norrköping och Södertälje på grund av sjukdom.

En spelare som stannar hemma och som dessutom hoppar av hela sin ligasatsning är Tobias Skyttevall. 21-åringen, som spelat med dubbellicens och kombinerat basketligaspel med Uppsala Basket med basketettanspel med KFUM Uppsala Basket, kommer den kommande säsongen bara spela i basketettan.
– Tobias Skyttevall bestämt sig för att inte spela med oss i år. Det är självklart tråkigt. Anledningen är att han har svårt att få tiden att gå ihop då han pendlar till skolan i Västerås. Han kommer bara att spela med basketettan, så det känns bra att han kvar i klubben. Han har utvecklats mycket det senaste året, säger Kevin Gaines.

/M

Fråga svar: Jonathan Person inför Ryssland

Jag var på plats när de svenska basketherrarna tränade i IFU Arena under tisdagskvällen och passade på att ta ett snack med Uppsala Basket-guarden Jonathan Person inför onsdagskvällens EM-kvalmatch mot Ryssland i Uppsala.
Hur blir det här då?
– Det blir bra får vi hoppas. Vi har inget att förlora. Det är bara att köra på och inte visa någon respekt för dem. Vi är övertygande om att vi kan slå dem. Saktar vi ned tempot och spelar bra defense, som vi har gjort hela den här perioden, kan det gå vägen.
Hur kommenterar du starten ni fick i Bosnien?
– Det var i första perioden som gjorde att vi fick en liten uppförsbacke hela matchen. Men efter det spelar vi jämnt och bra mot dem. Vi kan inte komma in med en så stor respekt. Vi var lite för passiva i början.
– Jusuf Nurkic, Bosniens store stjärna, dominerade den första perioden mot oss och vi kan inte låta det hända med Timofey Mozgov i morgon, till exempel.
Nu är det inte din roll att stoppa Mozgov kanske, men hur ska ni stoppa Mozgov?
– Vi kommer att mixa försvaret på honom, springa och dubbla, eller låta honom fånga bollen långt ute eller bumpa honom hårt eller vad som helst. Vi kommer att vara fysiska mot honom och göra det jobbigt för honom och få honom frustrerad.
– Men … Mozgov är Mozgov. Han kan ha en bra match hur bra försvaret än spelar mot honom, så pass skicklig är han. Men det är viktigt att vi som lag spelar bra försvar och inte låter dem göra över 80 poäng.
Din egen roll i landslaget?
– Vedran är väldigt tydlig; Oavsett om det handlar om en minut, sex minuter eller tjugo minuter ska jag jaga i försvaret och vara aggressiv i anfallet och låta spelet komma till mig. Det är annorlunda att spela i landslaget än i klubblaget, här är alla så pass skickliga att alla kan vara poänggörare för laget. Det är bara att gå in och vara aggressiv.
Du fick starta matchen mot Bosnien.
– Då har man väl gjort något rätt antar jag.
Vad blir allra, allra viktigt för dig mot Ryssland?
– Det är väl att inte tänka så mycket, att det är framför Uppsalafansen och framför familj och vänner på läktaren, utan spela och njuta av stunden. Men sedan är det viktigt att vi spela så bra som vi kan. Jag är övertygad om att vi kan slå dem.


/M

Årets märkligaste (!!!) and one

Uppsala Baskets Andreas Person stod för årets kanske märkligaste and one under slutsekunderna i träningsmatchen mot Södertälje Kings. Den kunde ha gett förlängning, men bonuskastet brändes.

/M

Person och Gaines efter två täta förluster

69–70 mot Norrköping Dolphins i lördags följdes upp av 78–82 mot Södertälje Kings.
Uppsala Basket två första träningsmatcher blev två jämna sådana.
Och coachen Kevin Gaines var nöjd.
”Jag är väldigt nöjd med den här helgen, vi har spelat mot fjolårsfinalisterna och har gjort det bra med intensivt försvar där vi har matchat deras intensitet i 40 minuter”, säger Gaines.
I frånvaron av EM-kvaltrion Jonathan Person, Anton Gaddefors och Alexander Lindqvist var det framför allt Andreas Person som glänste mest i Uppsala. Mot Kings låg han bakom en hel del.
”Andreas tog på sig pointguardrollen och styrde laget på ett fantastiskt sett den här helgen”, säger Kevin Gaines.

------
Andreas Person efter sin 20+-poäng mot Kings:
”Även om det har varit två förluster har det varit en positiv känsla. Om man kollar hur vi låg till med laget vid samma period i fjol ligger vi flera steg före. Det är bara att fortsätta jobba. Vi har match nästa helg och sedan spelar vi Borås open”, säger Andreas Person.
Att spela träningsmatcher utan en självklar starttrio påverkar, förstås.
”Det är tre duktiga starters vi saknar, men alla som har kommit in har gjort det bra. Alla bidrar med allt de har”, säger Andreas Person och lyfter fram rookien Alan Zekovic.
”Vi spelar med hög intensitet och orkar spela i 40 minuter. Det är mycket som är positivt, men det är också mycket vi måste jobba på”.
Är du besviken att du inte kom med i EM-kvaltruppen?
”Självklart hade jag velat vara med landslaget, det är ett mål jag har. Det kommer en sommar nästa år och det gäller att göra en bra säsong, kämpa på, jobba hårdare och ta chansen att visa upp sig”, säger Andreas Person.

------
Kevin Gaines om att matcha på försäsongen utan Gaddefors, J Person och Lindqvist:
”Det är inte så mycket fokus på dem just nu, utan det är på killarna som är här. Men sedan vet vi exakt vad vi får från de killarna. De var här i fjol och vi kommer att bli ett bättre lag med tre landslagsspelare i laget”, säger Kevin Gaines.

 

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se