• söndag 1 februari 2015
Elitettan. Hon tar över Sirius F19, Mattss... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT”He´s a sharp shooter!”

Med sina 20 poäng med hög skottprocent visade sig Johan Jeansson från sin bästa mot Norrköping i fredags.
Det var ett efterlängtat besked.
Nye lagkamraten Dwight Burke var imponerad:
”He´s a sharp shooter!”, var hans spontana kommentar.

I Anton Gaddefors frånvaro klev Jeansson fram och det är sådant som behövs; Fler vapen.

Annars har Jeanssons tre säsonger i Uppsala handlat en hel del om skador. I år har han hunnit med brutna fingrar, stukade fötter etc och i fjol missade han hela slutspelet (kvarten mot Sundsvall och semifinalen mot Södertälje) efter en bristning i knäsenan.
Det känns som att hans skadekvot är fylld nu.

---------

Men basketligans procentmässigt vassaste trepoängsskytt är en annan Uppsalaspelare; Oluoma Nnamaka.
Uppsala Baskets 36-årige veteran gör sin bästa säsong i ligan sedan 2012/13 då han vände hem till sin moderklubb efter 14 proffsår utomlands.
Hans försvarsspel är fortfarande enormt, och att han nu också lägger i 50 procent av både sina tvåpoängare och trepoängare gör honom till Uppsalas MVP.

Trepoängsligan:
1) Oluoma Nnamaka, Uppsala Basket , 24 matcher, 34 av 67, 50.75 %
2) Haukur Pålsson, LF Basket , 23 matcher, 40 av 84, 47.62 %
3) Daniel Eliasson, Sundsvall, 22 matcher, 25 av 53, 47.17%
4) Kai Williams, Umeå, 22 matcher, 39 av 83, 46.99%
5) Johan Jeansson, Uppsala Basket, 14 matcher, 29 av 62, 46.77%

Övriga statistiktoppar:
Poäng: Omar Krayem, Umeå, 20,68 p
Returer: Germaine Jordan, Umeå, 11,33 ret.
Assist: Omar Krayem, Umeå, 7,11 ass
Steals: Thomas "TJ" Jackson, Uppsala, 2,67 st
Blockar: Joakim Kjellbom, Norrköping, 2,97

/M

Sex matcher att hitta formen i

Sallén har sex omgångar kvar att hinna hitta formen formen före slutspelet. Det är vad grundserien handlar om just nu. Att hinna spela in några nya spel inför vad som komma skall. Att hinna testa något nytt. Kanske lufta några av sina egna produkter mot lag som Solna, 08, Akropol?

Jag tror inte att deras tredjeplats är i fara, sett till hur spelschemat ser ut, men efter att ha förlorat fyra matcher mot de två toppkonkurrenterna Udominate och Northland landade de i sin första förlust mot ett lag under dem i tabellen. Alvik och Mark är dessutom inga lätta matcher.

Återstående matcher för Sallén:

4 feb: Eos (b)
14 feb: Alvik (h)
22 feb: Mark (b)
28 feb: Akropol (h)
4 mars: Solna (b)
14 mars: 08 Stockholm (b)

Lördagens roligaste: Alviks ettpoängsseger (82–81) hemma mot dittills obesegrade Udominate. När Umeålaget vände 77–71 till 77–81 på någon minut under slutperioden trodde jag det var över, men Alvik kom tillbaka och Klara Lundqvist avgjorde från straffkastlinjen med 4 (!) sekunder kvar att spela. Att Alvik dessutom vinner genom att matcha runt på 10 spelare gör det än mer fantastiskt.

/M

Salléns formkurva sviktar

Aldrig nära mot Northland i söndags.
Aldrig nära mot Norrköping i dag.
Sallén Basket har förlorat kampen om topplaceringarna, och det rejält.
I Stadium Arena låg de under med 15 poäng redan i paus, och trots att de närmade sig under slutperioden (68–59 med 4.49 kvar att spela blev 69–65 med 42 sekunder kvar på klockan) var det aldrig nära (75-67).

Bosse Eriksson spelade hårt på sin startfemma med Tavic, Butulija, Bacon, Kadidja Andersson och Katarina Andersson, där bara Edlund och Vidakovic kom in från bänken. Det sliter.
Å andra sidan matchade Norrköping exakt likadant. Med sju spelare, där Johanna Källman spelade nonstop, så den förklaringen håller inte.
Så: Norrköping var vassare. Kort och gott.
Salléns tunga statistiktapp: 7 av 17 straffkast. 10 tappade poäng bara där. Poängdrottningen brände bland annat 5 av 6 straffkast bara hon.

/M

Försvaret vs Prostran

 

Uppsala Basket hade framför allt tre spelare att hålla reda på i Norrköping inför matchen. Samtliga kunde kontrolleras när det väl gällde.
1) Joakim Kjellbom.
Efter 10+10 i paus försvann hans impact i matchen efter paus. Rotationen på Norrköpings screen and roll hängde med gång på gång.
2) Dominque Morrisson.
Nnamaka och Burke hade ständigt en hand i ansiktet och gjorde det svårt. Hans 32 poäng i det senaste mötet lagen emellan gav honom förstås extra uppvaktning denna gång.
3) Toni Prostran.
Försvarsspelet på Norrköpings pointguard var betydligt bättre än i de tidigare mötena. "TJ" Jackson, Rickard Eriksson och Mannos Nakos gjorde det betydligt bättre tillsammans än i de tidigare matcherna och var tidigare på honom. Precis enligt planen.
"Vi var mer aggressiva på honom. Vi tvingade honom att försöka göra rätt, i stället för att ge honom tid att göra rätt", säger Uppsalas coach Kelly Grant.

/M

Dwights debut

Någon sade till mig att säsongen började på allvar för Uppsala Basket i och med värvningen av Dwight Burke. Om detta var premiären lovar fortsättningen gott. Det var en stark laginsats rakt igenom, med framför allt ett lagförsvar som hade alla pusselbitar på plats. Men så hade de ju också sin sista pusselbit på plats.

Dwight Burke var något vilsen i det offensiva spelet efter bara två träningar med laget, men 28-åringen från New York visade mycket gott under sina 15 minuter på planen. Bland annat att han tillsammans med Oluoma Nnamaka kan bilda en mur under korgen.
”Allt jag sa till Dwight är att han måste komma in och ge oss energi. Vi behöver en som ska vara superaggressiv. Han ger oss det i dag tycker jag. Han kommer in direkt, tar steals och gör poäng”, sade Uppsalacoachen Kelly Grant.

Med Burke har Kelly Grant plötsligt en storleksfördel gentemot sitt motstånd i många moment på planen. För första gången den här säsongen.

/M

  • Twitter
  • Mathias Rutegård

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se