• fredag 31 oktober 2014
Superettan. Arneng-epoken är över – vem ta... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTNy styrka

5–0.
Där har ni säsongsöppningen som Uppsala Basket aldrig tidigare har klarat av.
Efter 80–76 borta mot LF Basket fixades dock rekordet – återigen efter en stark vändning under slutminuterna. LF gick hårt på sin trio med Wesby, Sigkounas och Paulsson och ledde med fem poäng med minuter kvar att spela.
Då, precis som i vändningen mot Borås, klev ”TJ” Jackson fram med viktiga beslut och viktiga poäng. Efter hans lay up till 71–70 kom aldrig hemmalaget tillbaka. De hade chansen, men Sigkounas kastade oförsvarligt bort bollen vid mittplan under slutminuten.
LF hade tre spelare på över 35 minuter. Uppsala hade en över 30 (Liam Rush, 20 poäng). Kanske var det orken som avgjorde till slut? Och bredden.

Säsongsöppningen är stark och sviten kan och bör växa ytterligare om korten sköts rätt. Nu väntar nämligen tre raka hemmamatcher mot Örebro, Nässjö och Jämtland. Tuffa motstånd visserligen, men lag som Uppsala på hemmaplan ska besegra.
Mycket talar för att 5–0 blir 8–0 inom kort.

Fakta
LF Basket-Uppsala Basket 76-80
Poäng, Uppsala: Liam Rush 20, Anton Gaddefors 20, Axel Nordström 13, Thomas "TJ" Jackson: 10, Mannos Nakos 6, Johan Jeansson 4, Rickard Eriksson 3, Odin Lindell 2, Oluoma Nnamaka 2.

/M

Stormötet

Så var det dags för "returmötet" mellan Uppsala Basket och LF, den här gången i Luleå. Vi har skickat upp Herman Öberg som kommer att rapportera från matchen HÄR

Uppsala har, som vi upprepat en stund nu, chans att ta sin femte raka seger i säsongsinledningen, vilket vore ett klubbrekord i ligan. Jag tror inte spelarna tänker så värst mycket på det, särskilt fem matcher inte gör en säsong. Om vi säger så.

Viktigast i kväll blir returtagningen. I Fyrishov dominerade Uppsala den formen fullständigt. Framför allt sedan de lyckats få bort både Wesby och Paulsson från matchen på grund av tidiga foulproblem. Den gången avgjorde Uppsalas bredd och styrka. Om LF kan hålla sig kalla och hålla sina spelare på planen kan det bli en annan matchbild i kväll.
Å andra sidan: Rullar Uppsala upp tempot när de attackerar kan LF tvingas foula ...

Det blir onekligen en spännande match mellan två bra lag som kommer att nå semifinal den här säsongen. Minst.

/M

Haltande

Borås är tillbaka på vinnarspåret igen efter kollapsen mot Uppsala Basket. Borta mot Jämtland saknades Samuel Haanpää, som enligt BT inte spelade inte på grund av sträckning i ryggen, men det saknades även ett tidigt avgörande. Trots ledning med 20 poäng strax efter halvtid kom hemmaspelarna tillbaka och i slutminuten var Borås ledning nere i två poäng.

JJ Miller spelade nästan nonstop och blev poängbäst med sina 30 poäng. Borås står nu på 6-1 efter sju spelade matcher. Uppsala, som möter LF borta på måndag, har endast spelat fyra matcher (4-0).

---------
Vem som gjorde spelschemat har jag ingen aning om, men det känns sådär när det haltar så pass redan från start. Och att Uppsala möter LF tre gånger innan de ens möter Södertälje första gången är inte heller särskilt bra ...

/M

Visby calling

Efter förlängningsdramat borta mot Northland beger sig Sallén nu mot Gotland och bortamatch mot Visby.
Laget lämnade Uppsala redan under fredagskvällen, spelar vid 17-tiden och åker hem söndag förmiddag. En rätt mastig resa med andra ord.
Målet: Att spela hem två poäng.
Visby har ett på papperet helt okej lag för att vara Visby, men självklart ska Sallén, nu med Butulija i laget, ta detta både fram- och baklänges. Om de gör jobbet. För det är vad det handlar om i grund och botten i dessa matcher. Att inte ta ut saker i förskott.

Frågetecken finns för Sandra Hanssons medverkan. Enligt uppgift har hon problem med benhinnorna.

/M

Historieskrivande?

Stark bortaseger över Borås och 4–0 efter fyra omgångar.
När Uppsala Basket inledde en säsong så bra senast?
Ja, inte så värst länge sedan, faktiskt.
Så sent som säsongen 2011/12 inledde Uppsalalaget med 4–0 efter fyra matcher, men någon 5-0-öppning har det inte blivit – någon gång (Åtminstone inte sedan ligan startades).

Det är kanske inte så mycket att hänga i granen precis efter en säsong där Borås satte ligarekord med otroliga 22 raka segrar, men för basketen i Uppsala kan historia skrivas.

Men – precis som säsongen 2011/12 står LF på tur i omgång fem. Den gången stod Luleålaget i vägen för ett fortsatt byggande av vinnarstreak. Hur det går på måndag när lagen åter möts i Luleå Energi Arena får vi se.

/M

  • Twitter
  • Mathias Rutegård

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se