• lördag 27 augusti 2016
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Roberts, Annliz Cup, Uppland... Handbollsbloggen Handbollsbloggen
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTEM-kvalladdning

Det vankades presskonferens med det svenska herrlandslaget i dag.
Fokus var förstås inför det stundande EM-kvalet som på svensk mark inleds mot Ryssland i nya IFU Arena i Uppsala den 7 september.
På plats under måndagens presskonferens fanns bland annat Uppsala Basket-duon Alexander Lindqvist och Jonathan Person. Jag kunde inte närvara själv, men har fått ett par citat levererade till mig (tack för grym hjälp, Svenska basketförbundet!)

Uppsalas poängkung Alexander Lindqvist:
”Ryssland är en stormakt inom basket och det kommer att bli en tuff match men vi går in med självförtroende. Det ska bli oerhört kul att spela i Uppsala och inviga den nya arenan på detta sätt”

Uppsalas pointguard Jonathan Person:
”Det vore så kul att se hela arenan fylld med människor från Uppsala som kan visa att den bästa basketpubliken finns här.”

Vedran Bosnics landslag åker till Polen under tisdagen för att spela mot Georgien och sedan vinnaren mellan Polen och Belgien dagen därpå.
”Det är en bra motståndare för oss eftersom de har väldigt duktiga stora spelare. De tvingade Ryssland till förlängning för en vecka sedan”, sade Vedran Bosnic som därefter matchar mot Finland borta i Espoo den 27 augusti.

Sveriges matcher i EM-kvalet:
3 september Bosnien – Sverige (Bosnien)
7 september Sverige – Ryssland (IFU Arena, Uppsala)
14 september Sverige – Bosnien (Hovet, Stockholm)
17 september Ryssland - Sverige (Ryssland)

/M

Är truppen spikad?

Rickard Eriksson presenterad med ett 1+1-årskontrakt och sammanlagt 13 spelare under kontrakt, enligt följande: Rickard Eriksson, Andreas Person, Jonathan Person, Lukas Friberg, Anes Zekovic, Alan Zekovic, Sebastian Norman, Oliver Jonsson, Anton Gaddefors, Alexander Lindqvist, Axel Nordström, Odin Lindell, Tobias Skyttevall.

Så, är Uppsala Baskets trupp spikad nu?
– Nja, det är inte helt klart än. Den börjar bli mer och mer spikad, men det kan bli någon ytterligare spelare in, säger coachen Kevin Gaines.

I fjol spelade Uppsala Basket importfritt för första gången sedan Neal Mecham tog flyget från New York 1973 och en fråga som många undrar även i år är centerfrågan.
– Vi har Sebbe Norman och Odin Lindell under kontrakt och det är dem vi kommer gå in i säsongen med, säger Kevin Gaines.
– Men visst, om vi ser en chans att förstärka och förbättra laget kommer vi att göra det, men det handlar hela tiden om att hålla sig inom budgeten.

Uppsalacoachen ser därmed ut att fortsätta med ett identiskt lag som i fjol, där skillnaden är att Rickard Eriksson ersätter Mannos Nakos och där Anton Gaddefors troligen är tillbaka skadefri.
– Vi har samma lag som förra året och vi ska bygga vidare och jobba hårt och vi ska se till att utveckla de spelare vi har. Vi avslutade förra säsongen med att spela vår bästa basket och vi vill visa att vi har ett slagkraftigt lag även i år, säger Kevin Gaines.

Hur ser du på att ligan bara består av nio lag?
– Det är självklart bättre om man har fler lag i ligan och fler lag har ju visat intresse för att gå upp redan till nästa år. Det är som det är i år, men det som är positivt är att det kommer bli många möten mellan alla lag och en rak serie där man möter alla lag fyra gånger. Alla matcher kommer att bli tuffa.

/M

Spikat - så träningsspelar Uppsala

I fjol hann Uppsala Basket bara med en rumphuggen träningsmatch mot Norrköping och en "riktig" mot Örebro. I fjol handlade försäsongen i stället om träning och åter träning. Det gör det så även i år, förstås, men skillnaden i försäsongsmatchandet är stort. 

Kika in schemat:
3/9: Uppsala­–Norrköping, Rosendalshallen.
4/9: Uppsala–Södertälje, Rosendalshallen.
10/9: Nässjö­–Uppsala, Nässjö sporthall.
16–19/9: Borås Open (Borås, Nässjö, Uppsala + ett fjärde lag)
21/9 alt 22/9: Södertälje–Uppsala, Täljehallen.

”Vi var ute i god tid den här gången och det är kul med många träningsmatcher och mot så pass bra motstånd”, säger coachen Kevin Gaines, som troligen dock inte får tillgång till sin EM-kvaltrio Jonathan Person, Alexander Lindqvist och Anton Gaddefors under försäsongen.
”Vi har sju träningsmatcher inplanerade och det kan säkert bli fler. Det beror lite på hur många spelare som vi får tillgång till först efter EM-kvalet som pågår till 17 september”
”Men det ger en chans för de unga killarna att visa framfötterna. Det är en jättechans för dem”, säger Kevin Gaines.

/M

Damfinalen vs herrfinalen - ett lätt val

Vilken SM-final vi just nu får bevittna!
Nej, inte herrfinalen.
Utan damfinalen.
Vilka matcher – vilket drama!

När Frida Aili klev fram till straffkastlinjen med åtta sekunder kvar och var tvungen att sätta båda för att ordna förlängning … Det kan inte bli så mycket bättre dramatik.
Och så satte hon dem. Och blev hjälte för sitt Udominate. Som tvingade fram en femte och avgörande match. En match som spelas i Luleå redan i morgon, torsdag.

Det blir därmed som väntat – en enorm finalkrock mellan den fjärde och kanske avgörande (?) finalmatchen mellan Norrköping–Södertälje där Södertälje kan ta sitt fjärde raka guld, och den femte och helt avgörande finalmatchen mellan Luleå–Udominate.
SVT tvingas välja sändning – och sänder damfinalen. Helt rätt val! Men trist att de tvingas välja och att Basketsverige mister en grym chans att lyfta två guldfester.

/M

 

Lindqvist i Belgien

Hur det går för Alexander Lindqvist i Belgien?
Bloggen tog en snabb titt.
Uppsala Basket-stjärnan, som utnyttjat sin utlandsklausul i kontraktet, har hunnit med två matcher med Charleroi sedan flytten ned.
Efter 12 minuter i debuten i förlustmatchen mot Antwerpen blev det 9 minuter i match två som Charleroi vann mot Limburg.
För Lindqvist återstår tre chanser (27 april, 30 april, 7 maj) i fortsättningsspelet innan det vankas slutspel i Belgiens något invecklade slutspelsvariant.

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se