• fredag 27 november 2015
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Matchtipsen – 28/11! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTPåminner om 2009 - och Gordon Watt

Uppsala Basket upplever just nu sin sämsta säsongsstart sedan 2009/10.
Det var den senaste gången klubben hade ”baksmälla” efter en succé.
2009 kom Uppsala Basket från en makalös semifinalserie mot Solna där ”TJ” Jackson och Danny Gathings tog farväl efter att ha fört laget till semifinal för första gången på 14 år.
2009 hette det att man satsade ungt med Anton Gaddefors, Andreas Person, Axel Nordström, Viktor Gaddefors med Fredrik Jönzén som ledaren och Howard Frier som ensam amerikan.

Det gick inte så bra, och efter endast tre segrar och nio förluster på de första tolv matcherna agerade ledningen och värvade amerikanen Gordon Watt. Resten har ni koll på.
Allt vände. Uppsala tog sig till semifinal, Watt blev utsedd till Årets forward och bröderna Gaddefors och Andreas Person hittade en väg utomlands.

Krävs det något liknande i år?
En värvning av en ledare utifrån.
Och om så görs: Har Uppsala lyckträffen att hitta rätt?

Jag gissar att Uppsala har fem omgångar på sig före jul att vända detta på egen hand. De har kvalitet att göra det, men det gäller att leverera.

/M

Vem tar ansvaret?

Förlust mot Malbas på hemmaplan i Fyrishov. Nej, den trodde jag inte på på förhand. Det fanns inte på kartan, liksom. Men Uppsala Basket fortsätter att underprestera å det grövsta. Fyra raka hemmamatcher och tre förluster svider.

Ett stort problem för Uppsala Basket var att spelarna hela tiden tittade runt på varandra i hopp om att någon skulle axla ansvaret. Resultatet blev att ingen tog tag i tillställningen. Och det såg ... inte bra ut.

”Det är något som pågår fortfarande i det här laget, vem som ska vara ledaren där ute. Vi visste det när vi gick in i den här säsongen, att vi har relativt unga spelare som inte har haft så mycket erfarenhet av att vara ledare. Det är något som de kommer att utveckla under säsongen, det kommer att bli bättre”, säger Kevin Gaines.

Uppsalacoachen känner ingen panik. Men visst börjar tålamodet tryta på sina håll. Det märks.
Fem matcher återstår före jul och kommer ingen vändning innan dess måste det ageras. På ett eller annat sätt.

/M

Sexa som sexa ...

Uppsala Basket är just nu delad sexa i basketligan efter nio spelade omgångar och publiken har hittills svikit dem. Nästan 500 personer färre i snitt ser på Uppsalalaget i år jämfört med i fjol.
Uselt spel? Under all kritik?
Nja.
Fjolårets finalsuccé kunde bli en sådan som öppnar dammluckan för framtida framgångar, men just nu är det lika jäkla mycket upp och ned som i fjol. Man glömmer så lätt …


2014/15 inleddes med klubbhistoriska åtta raka segrar och avslutades med SM-final för första gången på 36 år. Däremellan handlade det om en sjätteplats i en grundserie som skakades av skador i massor, men också av interna stridigheter och styrelseavhopp.

Att då kliva in i slutspelet med att slå ut Norrköping i kvartsfinal utan hemmaplansfördel och göra detsamma i semifinalen mot Borås – trots tung knäskada på poängkungen Anton Gaddefors – var starkt.

Frågan är om årets Uppsala Basket, helsvenskt, hemmafostrat och till stor del och ungt och orutinerat för dessa bärande roller, kan växa och bli ännu bättre än de här fyra segrarna och fem förlusterna på nio matcher?
En övertygande seger hemma mot Malbas vore en bra start.


Efter kvällens match är det bara fem matcher kvar före jul och det är väl där någonstans alla coacher säger att de vet vart de har sitt lag.

TABELLEN I DAG:
Södertälje Kings 9 9 0 18 p 
Borås Basket 9 7 2 14 p
Norrköping Dolphins 9 6 3 12 p
Sundsvall Dragons 9 6 3 12 p
BC Luleå 9 5 4 766 - 729 37 10 p
Uppsala Basket 9 4 5 8 p
KFUM Nässjö 9 4 5 8 p.
Malbas 9 3 6 6 p
-------
Jämtland Basket 9 2 7 4 p
Eco Örebro 9 2 7 4 p
Umeå BSKT 10 2 8 4 p 

 

TABELLEN I FJOL:
Södertälje Kings 34 26 8 52 p
Borås Basket 34 25 9 50 p

Norrköping Dolphins 34 25 9 50 p.
LF Basket 34 23 11 46 p
Sundsvall Dragons 34 21 13 42 p
Uppsala Basket 34 21 13 42 p
Solna Vikings 34 15 19 30 p
KFUM Nässjö 34 10 24 20 p.
--------
Umeå BSKT
34 8 26 16 p
Jämtland Basket 34 7 27 14 p
Eco Örebro 34 6 28 12 p 


/M

Årets idrottsman redo

Malbas på hemmaplan väntar Uppsala Basket under tisdagskvällen. Det är Axel Nordströms första hemmamatch sedan har blev utsedd till Årets idrottsman på Uppsala Idrottsgala förra veckan.
"Det var häftigt. Jag trodde kanske inte på mig inför galan, men publiken jublade verkligen när de ropade upp mitt namn och då fick jag lite mer självförtroende", säger Axel Nordström som var en gigant under fjolårets SM-slutspel.
"När man gick runt och pratade med folk som man annars kanske inte träffar så märkte man att det var många som uppskattade det vi åstadkom förra året", säger Axel Nordström.
Planen är att åstadkomma något även i år, förstås.
"Vi kan inte glida på vad vi åstadkom förra året. Nu har vi nytt lag och nya utmaningar"

Mer inför matchen på unt.se under tisdagen

/M

Uppsalas spel fallerade på många sätt

I fjol nådde Uppsala Basket SM-final för första gången på 36 år efter att ha slagit nytt publikrekord i Fyrishov.
I kväll slogs en ny form av rekord. Ny historia skrevs. För första gången någonsin (?) nollades nämligen Uppsala Basket från trepoängslinjen.
Läs det igen: 0 av 17!
Jag har ALDRIG varit med om något liknande, jag har aldrig sett ett lag missa allt och Svenska basketförbundets statistik på nätet, som bara sträcker sig till säsongen 2008/09, berättar att Uppsala Basket aldrig satt färre än två treor under en och samma match.

Visst kan ett lag ha en offensivt dålig dag, och visst avgörs inte alla matcher från trepoängslinjen, men om ett lag har en dålig dag från distans kan det ofta kompenseras tack vare stark returtagning och starkt försvarsspel.
Av det syntes inte heller något och Uppsala Basket fallerade på fler sätt mot Sundsvall. Gästerna var aldrig poängmässigt överlägset Uppsala, men segern var aldrig hotad.

Skillnaden i intensitet och inställning jämfört med segermatchen mot Borås förra lördagen var milsvid och en spelare som Jonathan Person gick från 25 poäng mot Borås till 2 mot Sundsvall.

Är det detta vi måste vänja oss vid hos det nya, unga Uppsalalaget?

Att inte ha en import eller rutinerad räv att luta sig mot, passa bollen till, när det går tungt är en ny situation för många spelare. En ovan sits som de måste lära sig att leva med. En sits som de ju borde älska.
Annars är risken stor att säsongen blir ett stort antiklimax efter fjolårets stora finalsuccé.

/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se