• torsdag 30 oktober 2014
Matchtipsen - 30/10! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Division II. Flera lokala nominerade som bästa spelare – fyra från Gusk är med i racet

Traditionsenligt utser ett stort svenskt spelbolag Sveriges bästa spelare på varje position i division II. Ett första steg är att nominera ett antal kandidater i samtliga serier för att sedan utse den bästa målvakten, backen, mittfältaren och anfallaren i division II norra Svealand och de andra geografiskt uppdelade serierna.

Liksom tidigare år har vi på Fotbollsbloggen och UNT varit en av flera som deltagit i arbetet med att nominera spelare – och i år var det jackpott för vår del då vi fick med samtliga av våra lokala förslag.

Guskmålvakten Alexander Garcia är med i racet, liksom lagkamraterna Jesper Nyholm (back), Martin Östlund (mittfältare) och Mikael Mellberg (forward). Även Strömsbergs anfallare – och skytteligavinnare – Marcus Hägg kom med.

Den 6 november kommer spelbolaget utse vilka som vinner i respektive serie – och den 13 november utses Sveriges bästa. Totalvinnaren får 15 000 kronor – där 5 000 kronor tillfaller spelaren och 10 000 kronor föreningen.

/Andersson

FAKTA: Samtliga nominerade spelare i division II norra Svealand:
Bästa Målvakt: Alexander Garcia, Gamla Upsala SK, Simon Lundgren, Akropolis IF, Francis Ngono Ndzengue, Sollentuna FF.
Bästa Back: Jesper Nyholm, Gamla Upsala SK, Kim Odelius, Akropolis IF, José Monteiro, Värmdö IF.
Bästa Mittfältare: Emil Skogh, BKV Norrtälje, Adrian Pettersson, Akropolis IF, Martin Östlund, Gamla Upsala SK.
Bästa Anfallare: Marcus Hägg, Strömsbergs IF, Mikael Mellberg, Gamla Upsala SK, Karwan Safari, Skiljebo SK.

Elitettan. Här är årets lag i elitettan 2014

Fotbollsbloggen har tillsammans med en expertpanel tagit ut vad vi tycker är årets lag i elitettan 2014. Den slutgiltiga formationen blev 3-4-3 (även om vi egentligen inte gillar trebackslinjer) och samtliga nominerade hittar ni under själva laget. 

/FB

Årets lag, elitettan 2014:
Målvakt:
Michelle Dalton – Kvarnsveden
Kommentar: Genomgående bra under hela säsongen. Stor räckvidd och riktigt vassa utsparkar.  

Backlinje:
Frida Boström, Mallbacken
Kommentar: En säker punkt i seriesegrarnas lag. Lugn och trygg i backlinjen som reste sig efter kollapsen under sommaren. 

Alexandra Lindberg, Hammarby
Kommentar: Har tillsammans med Petronella Ekroth skapat en försvarsmur som hjälpt Hammarby till allsvenskan. Riktigt bra. 

Linnéa Eriksson Sirius
Kommentar: Hade förmodligen varit ännu bättre om inte den där skadan hade kommit i början av sommaren. Har tagit nästa steg och är redo för större utmaningar.  

Mittfält:
Olga Ekblom, Hammarby
Kommentar: Visade hur viktig hon var när hon återvände från skada. En spelare Bajen kunnat luta sig mot. 

Helén Eke, Hammarby
Kommentar: Kom "hem" för att ta upp laget i allsvenskan och gjorde det. En starkt bidragande orsak till att Hammarby tog steget. 

Ida Hedstad, Bollstanäs
Kommentar: En av de största anledningarna till att Bollstanäs spelar i elitettan även 2015. Skulle kunna spela i allsvenskan om hon satsade enbart på fotbollen.  

Petra Larsson, Kvarnsveden
Kommentar: Flyttade hem till Kvarnsveden och blev genast en nyckelspelare i laget som länge var med i kampen om den allsvenska platsen. Bra fot. 

Anfall:
Mia Jalkerud, Djurgården
Kommentar: 26 mål säger egentligen allting. Ett makalöst facit. 

Mimmi Larsson, Mallbacken
Kommentar: Spelade upp Mallbacken för andra gången i karriären. Superhet hela våren och fortsatte även under hösten. 

Madeleine Stegius, Djurgården
Kommentar: Tvåa i skytteligan och i par med Jalkerud seriens målgladaste anfallare. Effektiv. 

Tränare:
Henrik Arneng/David Kjellin, Mallbacken
Kommentar: Fick en makalös start på säsongen, men gick lite på tomgång efter uppehållet. Starkt att lyckas samla laget och vända trenden efter de två tuffa förlusterna i Stockholm. Seriesegrare. 

Övriga nominerade: Sussi Nilsson (Sunnanå), Jenny Olsson (Hovås Billdal), Brittany Anghel (Brommapojkarna), Anna Lindblom (Hammarby), Petronella Ekroth (Hammarby), Jessica Julin (Hovås Billdal), Linda Nöjd (Hovås Billdal), Elin Ekblom Bak (Älta), Carina Holmberg (Sunnanå), Julia Karlenäs (Mallbacken), Michaela Johnsson (Limhamn Bunkeflo), Elina Johansson (Hammarby) Julia Zigiotti-Olme (Bollstanäs), Nina Jakobsson (Sunnanå), Tempest-Marie Norlin (Brommapojkarna), Alexandra Höglund (Djurgården).

 

Superettan. En dramatisk söndag att vänta i både toppen och botten – utan ett anfallssvagt Sirius

En omgång återstår av superettan – och vilken omgång det blir på söndag. Det är upplagt för dramatik i både toppen och botten. Gif Sundsvall (60p), Hammarby (58p) och Ljungskile (57p) gör upp om de två direktplatserna till allsvenskan där ”lucky losern” får kvala (troligen mot Gefle).

Hammarby möter avsågade Jönköpings Södra hemma på Stockholmsarenan, Gif Sundsvall tar emot Landskrona Bois (just nu på nedflyttningsplats) och i de bohusländska skogarna möter Ljungskile mittenlaget Varberg.

Det mesta tyder på att tabellordningen kommer att stå sig, men å andra sidan lär det hinna gå många tankar fram tills dess hos Hammarby- och Gif Sundsvall-spelarna under veckan – och hur svårt det kan vara vet vi sedan tidigare. Lokalt är det bara att gå tillbaka till hur Sirius hanterade Östersund och matcherna innan den för att förstå hur viktigt det mentala är i sådana här avgörande situationer.

***

Läget är än mer tillspetsat i bottenstriden där det är kamp kring de bägge strecken. Just nu återfinns Landskrona (25p) på nedflyttning och måste ta en trepoängare (har sämre målskillnad än Assyriska) borta mot serieledaren (Gif Sundsvall) för att få chansen att kvala sig kvar. Om en ens det räcker. Vinner Assyriska hemma mot Gais så spelar det ingen som helst roll.

Något som talar för Landskrona är att tiondeplacerade Gais (34p) å sin sida är fortsatt är inblandat i kampen om att undvika den övre negativa kvalplatsen. Vinner Öster (32p) hemma mot Degerfors samtidigt som Ängelholm (34p) och Syrianska (34p) tar poäng mot Östersund (hemma) respektive Husqvarna (borta) så får P-O Ljung gnugga sina geniknölar ytterligare ett par gånger i höst.

Hur bottenstriden kommer att sluta? Att Landskrona åker ur ser jag som högst troligt. Den andra kvalplatsen känns det som att man lika gärna kan kasta en tärning för att få fram det mest sannolika utfallet. Vidöppet.

***

Mitt i allt detta har jag inte ens nämnt Sirius, som precis som förväntat slutar någonstans i mitten av tabellen (sex–åtta). Imponerande så klart av en nykomling (lite som Östersund i fjol), men med tanke på hur stabilt grundspelet har sett ut och hur fin försäsong Sirius gjorde kanske man hade trott att laget skulle producera lite bättre.

Den stora anledningen till varför det inte riktigt har lyft är utan tvekan att de offensiva vapnen inte har räckt till när man har närmat sig offensivt straffområde – och utan Stefan Silvas utveckling och utdelning hade Sirius troligen varit ett av de där lagen som tampas om att undvika kval på söndag.

Nu väntar en spännande värvningshöst där Sirius riskerar att tappa både Silva och Kerim Mrabti – och frågan är vad som kommer att komma in. Att värva etablerade spelare till superettan är dyrt och svårt – och att värva oetablerade tar tid att spela in och får ses som mer riskabelt (både Silva och Mrabti debuterade i norrettan). Att hoppas att en Ante Björkebaum som inte har spelat fotboll kontinuerligt på snart två år ska frälsa Sirius i superettan är nog inte helt realistiskt. Så vad har ni i kikaren Bergstrand och Lagerlöf?

/Andersson

Podcast. Summering av Elitettan - "Hårda ord, men det är sanningen"

"Det är hårda ord, men sanningen". I det tionde avsnittet av Stoppage time summerar vi, tillsammans med Djurgårdens Alexandra Höglund, Sirius Linnéa Eriksson, Hammarbys Helén Eke och Brommapojkarnas tränare Staffan Jacobsson, Elitettan 2014. Domarnivån får sig en rejäl känga och Höglund berättar hur hon varit rädd om sin och sina medspelarens säkarhet. Panelen går igenom tabellen och blickar framåt mot silly season. Hur ska Hammarby hänga kvar i allsvenskan, hur ska Djurgården och BP gå upp 2015 och vad fan händer egentligen i Sirius egentligen? Dessutom presenteras årets lag för elitettan.

Ni kan lyssna på avsnittet här i spelaren ovan, till höger ellr via Itunes där ni även kan lyssna på de tidigare avsnitten av podcasten.

/FB

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se