• torsdag 27 oktober 2016
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Matchtipsen – 27/10! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Har bevakat fotboll för UNT sedan 2009 (från och till) och följer numera superettan (Sirius), division II (Gusk, Strömsberg), elitettan (Sirius) samt division I (Gusk & Tierp). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut mig eller någon annan efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Fyra-fem nya in? - Analys av Sirius trupp inför allsvenskan 2017

Målvakter:
Kontrakt: Benny Lekström
Utgående kontrakt: Lukas Jonsson, Karim Fegrouch.
Kommentar: Jag tror att fokus ligger på att skriva ett längre avtal med Lukas Jonsson. Visserligen är han oprövad på nivån, men det finns fortsatt utvecklingspotential hos honom. Jag tror att vi får samma målvaktspar i Sirius även nästa säsong. Frågan är vad som händer med Karim Fegrouch? Han har fortfarande inte fått grönt ljus från Migrationsverket och jag vet inte alls hur tankarna går där.

Försvarare:
Kontrakt: Gustav Thörn, Jakob Bergman, Karl Larson, Jesper Arvidsson, Johan Andersson.
Utgående kontrakt: Oscar Pehrsson, Patrick Hopkins.
Kommentar: Minst en ny mittback lär ansluta. Jag tror att Sirius vill förlänga med både Pehrsson och Hopkins, men likt målvaktssidan så är båda oprövade på nivån. Jag tror att man måste ha in en ny mittback för att öka konkurrensen och nivån. På ytterbacksplatserna står man stadigt med Arvidsson, Larson, Andersson och Bergman. Skulle dock tro att man söker ytterligare ett alternativ på vänsterbacksplatsen där det varit lite svajigt under säsongen.

Mittfältare:
Kontrakt: Karvan Ahmadi, Ante Eriksson, Christer Gustafsson, Kim Skoglund, Kyria Kambusi, Oscar Kindlund, Alexander Nilsson, Kingsley Sarfo, Ian Sirelius.
Utgående kontrakt: Niklas Busch Thor, Moses Ogbu (utgående lån).
Kommentar: Här står man ganska stabilt, men det ska in spets. Hörde jag Robert Åhman-Persson? Uppsalasonens kontrakt går ut och lär väl vara ett alternativ om han själv vill. En annan spelare som säkert är intressant är Philip Haglund i Hammarby vars kontrakt också går ut och han har tidigare jobbat med Bergstrand. Niklas Busch Thor lär förlänga, mer oklart med Moses Ogbu. Han har inte imponerat fullt ut sedan återkomsten. Han lär dessutom kosta en slant att lösa från Jönköping. Skulle ”NBT” dock välja att inte stanna kvar så tror jag att Ogbu blir kvar. Känslan är att båda inte kan vara kvar samtidigt som man ska spetsa. Dessutom sägs Dalkurds Diego Montiel vara så gott som klar, vilket ytterligare gör det tufft om platserna. 

Anfallare:
Kontrakt: Ante Björkebaum, Dragan Kapcevic.
Kommentar: En av få som faktiskt har allsvensk rutin är Dragan Kapcevic. Han har dock varit sidsteppad mot slutet och trots att han leder superettans skytteliga så skulle jag inte bli förvånad om Sirius försöker hitta en lösning där ”Super-Dragan” lämnar och man får in en annan anfallare. Jag har svårt att se Kapcevic glänsa målmässigt i allsvenskan, på samma sätt som Östersund såg det i fjol. Tyvärr. Ante Björkebaum får äntligen göra allsvensk debut och där finns det mer att hämta, blir spännande att följa.

Tränare:
Kontrakt: Kim Bergstrand, Thomas Lagerlöf & Mirza Jelecak.
Kommentar: Bergstrand har varit ryktenas man den senaste veckan. Otroligt viktigt för Sirius att behålla honom samt kontinuiteten på ledarsidan. När Ola Andersson fortfarande pratade med mig sade han en gång att Bergstrand kunde bli Uppsalas Alex Ferguson. Det är bara att hålla med.

Sammanfattning: Jag tror att det inte bli någon värvningsfest i vinter för Sirius del. Dels för att stora delar av truppen redan har kontrakt och dels för att pengar saknas. Jag tror att vi får se en ny mittback, en ny ytterback/ytter, en eller två nya mittfältare och en ny anfallare. Fem spelare ska in varav i alla fall tre ska in i startelvan för att hålla Sirius kvar i allsvenskan. Vad säger ni?

/Meisels

Har Sirius en plan B om Bergstrand försvinner?

Sirius är i allsvenskan, men en liten smolk i glädjebägaren är de återkommande ryktena om att Kim Bergstrand är högaktuell för att ta över Hammarby och därmed lämna Sirius. Bergstrand har tillsammans med Thomas Lagerlöf byggt upp Sirius från 2011 och tagit laget till allsvenskan, att tappa Bergstrand och eventuellt även Lagerlöf vore ett tungt slag för Sirius. Riktigt tungt.

Jag har säkra uppgifter på att Bergstrand och Hammarby träffats minst en gång och att det finns konkret intresse att köpa loss tränaren. Sedan har Bajen säkert flera namn på sin lista som man skannar av, men att det finns substans i uppgifterna som cirkulerat den senaste tiden är i alla fall säkert.

Hur detta slutar är mycket upp till Bergstrand själv. Vill han stanna i Sirius eller är han sugen på en ny utmaning? Det som jag tror talar för att han vill flytta är att det kanske inte går att komma så mycket längre med Sirius än till just allsvenskan. Visst, han kan med begränsade medel säkert hålla kvar Sirius nästa säsong och försöka etablera laget i landets högsta serie. Men som bekant saknas just nu finansiella medel för mer, kommunen lär inte uppgradera förutsättningarna på Löten direkt och till den nya arenan är det många år. Tror Bergstrand han kan ta ytterligare kliv med Sirius eller lockar en annan miljö? Det kan så klart bara ”KB” svara på.

Om tränaren skulle vilja flytta så tror jag inte att det kommer att bli några större pengar för Sirius del. Det är svårt att hålla kvar någon som inte vill vara i klubben. Han ska dock lösas från kontrakt i sådant fall, så en viss slant lär det bli.

Det jag tycker är intressant är vad Sirius har för plan B, har man någon? Jag vill tro det i alla fall och att Ove Sjöblom mörkar lite i sina intervjuer med UNT. Frågan är dock vem som i sådant fall är ansvarig? Bergstrand och Lagerlöf sitter på sporten och det finns ingen sportchef. Vem skulle ansvara för en ny tränarrekrytering om båda försvann? Ola Andersson igen? Min kollega Gustaf Andersson har tidigare skrivit om detta scenario. Finns kompetensen i styrelsen att tillsätta en huvudtränare till ett allsvenskt lag? Nja …

Hur skulle en lösning se ut för Sirius om Bergstrand drog? Ja, det bästa vore enligt mig om man kunde behålla Thomas Lagerlöf och ”befordra” honom till huvudtränare med Mirza Jelecak som assisterande. Då fortsätter man på den röda tråden även om det då lär krävas en sportchef eller ytterligare en assisterande tränare för att komplettera.

Skulle dock båda försvinna undrar jag vad som händer. Det har redan nu pratats om Peter Gerhardsson som en tänkbar ersättare och det blir väl de ”vanliga” namnen som kommer att nämnas in case of. Magnus Pehrsson, Magnus Wikman mfl. Hur som helst vore det tungt för Sirius allsvenska förberedelser om man om någon vecka står utan huvudtränare.

Spekulationerna lär fortsätta ett tag till hur som helst.

/Meisels

Live: Se Sirius sista träning inför Halmstad

Fotbollsbloggen är på plats när Sirius slipar på de sista detaljerna inför måndagens match mot Halmstad. Truppen, skadeläget och snack med personer på plats utlovas i sändningen som kommer att dra i gång vid 10.40.

Kan dock förvarna om att det kalla vädret eventuellt riskerar att bryta sändningen på grund av mobildöd, men vi håller tummarna.

/Meisels

Matchtipsen vecka 42 (och lite 43)

Söndag:
Gusk–Sundsvall 1 (svenska cupen, damer)

Otroligt svårtippat. Sundsvall har allt fokus på att hänga kvar i elitettan medan Gusks säsong tog slut för två veckor sedan. Oklar form därför på Uppsalalaget, men man har skrällt förut då man slog ut Hammarby i förra omgången. Jag drar till med en etta igen.

Måndag:
Halmstad–Sirius X (superettan)
All press på Halmstad som måste vinna i kampen om de allsvenska platserna. Sirius har matchboll nummer ett på Örjans Vall, men detta är en av årets tuffaste bortamatcher. Jag tror på kryss, vi får se om det räcker för allsvensk fest redan på måndagskvällen.

Tisdag:
Bollstanäs–Sirius 2 (svenska cupen, damer)

Sirius bör inte ha några problem att besegra Bollstanäs som föll i kvalet mot Assi till elitettan. Sirius är fortsatt i seriespel och bör ha en fördel redan där, samtidigt är det alltid svårspelat på ”Bipen”. Det ska dock vara en tvåa det här.

Antal rätt: 109/192, 57%

Förra veckans facit: 2/4

/Meisels

 

  • Twitter
  • Instagram

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se