• söndag 21 september 2014
Bilder från Uppsala Fashion Weekend Show Karolinas dj-blogg Karolinas dj-blogg
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Division II. Tankar efter seriefinalen på Gamlis IP – imponerad av Akropolis invärvade grek

Det kändes verkligen att det var något extra på Gamlis IP tidigare i dag. I stället för de runt hundra som brukar vara där på Gusks matcher så var läktarna fyllda (enligt Janne Gidlöf med 810 åskådare). Inledningsvis var det även en solig och vacker höstdag (som lite symboliskt för hemmasupportrarna övergick till moln och kyla ju längre matchen pågick).

Det märktes också ute på planen – som sig bör i en seriefinal. Det var energiskt med tuffa närkamper där inget av lagen fick i gång något vidare passningsspel.

Till sist stod Akropolis där som segrare – och firandet framför den tillresta supporterskaran visade tydligt att segern betydde lite mer än vanligt. Rättvist eller inte kan man så klart diskutera – inte minst med tanke på handssituationen i slutminuterna när ett av Gusks sista avslut täcktes.

Men det som avgjorde matchen enligt mig var Akropolis invärvade forward Ioannis Sotiroglou. Greken (ja han är det på riktigt) gjorde lite som han ville i luftrummet (även om jag tyckte att Patrik Källsten och Jesper Nyholm understödde varandra bra). Sotiroglou var bland annat med i förarbetet till 0–1-målet, gjorde själv det andra och kunde nog ha gjort ett till om inte Alexander Garcia rusat ut och gjort en kanonräddning.

Förra säsongen tappade som bekant Akropolis Stefan Silva till Sirius till sommarfönstret – och i år ville inte klubben göra om samma misstag utan förstärkte i stället med den reslige targetforwarden (med meriter från den cypriotiska högstaligan). Förutom nickstyrka visade Ioannis Sotiroglou även upp snabbhet och teknik som överglänste övriga 19 utespelare. Det är sällan man ser spelare av den kalibern som levererar i division II, och om jag har förstått det rätt så var inte det här första matchen som han dominerade.

Nu skiljer det fem poäng mellan lagen (eller sex om man räknar med målskillnaden). Visst, i teorin kan Akropolis tappa detta, men det har jag svårt att se. Kvarnsveden hemma i nästa omgång bör de vinna och sedan har de Konyaspor och Syrianska Kerburan kvar som inte har något att spela för (och som båda är lag som inte har rosat marknaden den här säsongen) .

I övrigt måste jag passa på att berömma Gusk som har gjort en riktigt imponerande säsong under ledning av Zaine Söderlund med en tydlig spelidé och kontinuitet. Av startelvaspelarna var det bara Patrick Bolin (från Selånger) som inte är fostrad i någon av de lokala klubbarna – och det var nog en bidragande orsak till den stora publiksamlingen.

Till sist: Bäst i Gusk tycker jag Jesper Nyholm var. Den tidigare Sirius-mittbacken, som fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd av skador, har verkligen tagit kliv i år. Synd bara att mittbacksuppsättningen i Sirius numera är så pass stark, annars borde han vara ett givet alternativ inför nästa säsong. Om det nu inte blir Sirius för honom 2015 vore det oavsett intressant att se honom i en högre serie då han både har snabbheten, fötterna och hårdheten.

Här ovan kan ni förresten se en video med Guskspelaren Henrik Englund som ger sin syn på matchen och besvikelsen över att förlora.

/Andersson

Superettan. Lämnade Sirius för studier – nu aktuell för division II-klubb

I slutet på juli fattade 21-årige mittfältaren Jakob Björk beslutet att lämna Sirius för en ingenjörsutbildning i Linköping. Motiveringen sades vara motivationsbrist i takt med allt mindre speltid i A-laget.

Nu ser det dock ut som att en möjlig comeback är i sikte till nästa säsong. I veckan har Björk tränat med division II-klubben Linköpings City.
– En riktigt duktig spelare som kan användas på flera platser, säger Citys sportchef Michel Aldemir till Mildaeus fotbollsblogg (Corren.se).

Noterbart är att Linköpings City satsade hårt inför den här säsongen och bland annat anställde förre Åtvidberg- och Östertränaren Andreas Thomsson och värvade Åtvidbergsspelaren Christoffer Karlsson (ryktades till Sirius 2012). Men resultataten har uteblivit och Thomsson har fått kliva ned som assisterande tränare till förmån för sportchefen Michel Aldemir. Med fyra omgångar kvar är Linköpings City tabellnia med fyra poäng ned till kvalstrecket i division II södra Svealand.

Den här säsongen representerade Jakob Björk Sirius sju matcher i superettan och startade i en match och blev inbytt i sex.

***

Kan dessutom meddela att jag och Meisels har blivit nominerade liksom nio andra bloggare till årets lokala fotbollsblogg av ett svenskt spelföretag. Vinnaren som röstas fram av er läsare får 10 000 kronor att dela ut till en lokal förening. Om vi vinner så lovar vi att lotta ut den summan till någon av de klubbar som vi bevakar. Röstar (och chansen att ge er förrening pengar) gör ni här (klicka på länken).

/Andersson

Division II. Akropolis sportchef: Det var vid samma tid i fjol som raset kom

Förrförra hösten åkte Akropolis ur division I norra med dunder och brak efter ett misslyckat samarbete med AIK. I fjol ledde Stockholmslaget med fäste i Akalla länge division II norra Svealand men föll på målsnöret i kamp med Huddinge och Konyaspor och slutade trea. I dag väntar seriefinal borta mot Gusk på Gamlis IP.
– Tappet började ungefär vid den här tiden faktiskt. Det var tre, fyra omgångar kvar och det kom nerver och vi grejade det inte, säger Akropolis mångårige sportchef Georgios Gogas som haft befattningen sedan 2004.

Varför tappade ni platsen i fjol, enligt dig?
– Det är såklart komplext och inte så enkelt att svara på. Men vi tappade några spelare på sommaren, bland annat en till Sirius (Stefan Silva) och det kan ha påverkat lite grann.

Vad säger du om hans utveckling i superettan den här säsongen?
– Jättebra, och vi är glada att det har gått bra för honom. Han spelade ändå med oss i fyra säsonger så det är klart att man känner lite extra för honom. Vi har genom åren haft flera spelare som har representerat Akropolis som numera spelar i superettan och allsvenskan. Det visar att det inte behöver vara fel att gå den vägen och lyckas i division I och division II innan man går vidare, fortsätter Gogas.

Hur viktigt är det för er att gå upp i norrettan?
– Spontant och personligen känner jag att det är en serie där man kan utveckla spelare på ett annat sätt med tuffare matcher. Man syns också mer, men det kostar mer också. Samtidigt är det en fördel att spela i norrettan då man locka till sig spelare lite enklare. Vi har varit där och lärt oss en del.

Hur tror du matchen mot Gusk kommer att sluta?
– Det blir jämnt och jag hoppas innerligt att vi vinner. Med det blir svårt då jag räknar med att det kommer att bli en jämn match med små marginaler. Det är två bra kollektiv utan stjärnor som möts, så känns det.

Vad tror du kommer att avgöra?
– Det är svårt att säga, men jag hoppas att vi har en bra dag och inte har något nervdaller.Att ha bättre form än motståndaren och en bra dag lär avgöra.

Vad säger du annars om er säsong i år?
– Hittills är vi nöjda. Vi leder serien och det har funkat bra. Men det är alltid svårt att vinna och gå hela vägen. Men å andra sidan ska det inte vara lätt heller, säger Georgios Gogas.

Skademässigt finns det i Akropolis frågetecken kring Teferi Tedla och Sunday Abohwos medverkan. Samtidigt väntas forwarden Armin Iranpak vara tillbaka efter sjukdom. Noterbart är annars att yttermittfältaren Roy Sevgili (tidigare i Värmdö) är avstängd i seriefinalen.

Matchen mellan Gusk och Akropolis går att följa via vårt twitter-kontor (klicka på länken) då vi är på plats och rapporterar (avspark 15.00).

Mer om Gusk kan ni – dagen till ära - läsa på tidningsplats eller på Unt.se/sport.

***

För Gusks lokalkonkurrent Strömsberg som krigar i botten och kämpar för nytt kontrakt i division II norra Svealand handlar det om en lurig bortamatch mot Värmdö, som har kommit i gång på sistone efter stora skadeproblem (har två raka segrar). Seger eller poäng för Janne Lindströms lag gör att nordupplänningarna kan ta sig upp ovan kvalstrecket förutsatt att Kvarnsveden förlorar (eller kryssar) hemma mot Karlberg. En extra krydda är givetsvis i fall Strömsbergs Marcus Hägg lyckas näta och göra ett ryck i skytteligan.

/Andersson

FAKTA: Omgång 23 division II norra Svealand
I torsdags: Spårvägen–BKV Norrtälje 0–2.
I dag: Aspudden-Tellus– Sollentuna, Värmdö–Strömsbergs (14), Skiljebo SK– Västerås, Gusk–Akropolis (15), Kvarnsveden–Karlberg.
Måndag: Syrianska Kerburan–Konyaspor.

Fakta: Skytteligan division II norra Svealand
1) Karwan Safari, Skiljebo, Marcus Hägg, Strömsbergs, båda 16 mål.
3) Andreas Bellander, BKV Norrtälje, David Gustafsson, Sollentuna, Taner Kocak Culcu, Konyaspor, samtliga 13 mål.
6) Axel Johansson, Skiljebo SK, Mikael Mellberg, Gusk, båda 12 mål.

Norrettan. "Barre" Grzelak om Frejs formsvacka – mittbacksbrist i Valsta öppnar för oväntad lösning

I morgon möts topplaget Frej och bottenlaget Valsta Syrianska på Vikingavallen i Täby kyrkbys gemytliga villaområde. När lagen möttes i maj på Midgårdsvallen var förutsättningarna annorlunda. Då toppade Frej tabellen efter en klockren seriestart – medan Valsta låg på säker mark ovan nedflyttningsstrecket (matchen slutade 3-1 till Frej). Sedan dess har det hänt en hel del tabellmässigt för de bägge lagen. Frej har tappat serieledningen till AFC United (om de nu inte får poängavdrag?) och Valsta Syrianska är fast förankrad jumbo sedan ett par omgångar tillbaka.

Trots de negativa trenderna är det optimistiskt i de båda lägren – och särskilt hos Frejs Bartosz Grzelak.
– Visst, vi har varit inne i en formsvacka, med samtidigt har vi mött formstarka lag. Huddinge spelade vi oavgjort mot och de slog AFC och samma sak med Bissarna som vi kryssade mot och som slog AFC. Alla lag får en formsvacka någon gång per säsong och nu kom vår, men vi ser en klar bättring. Även om det blev förlust mot Dalkurd så känner vi att formen är på väg tillbaka. Vi var en ribbträff från att få 2–2 där uppe, säger ”Barre”.

Skademässigt, hur ser det ut för er på den fronten?
– Det är bara bra. Vi får tillbaka Johannes Gustavsson (mittback) efter avstängning och vi har dragits med lite sjukdomar i truppen (bland annat på målvakten Marko Atanackovic, bloggens anm.), men nu börjar folk friskna till och i dag var alla tillbaka på träningen.

Inför höstsäsongen hade Frej ett spelarmöte där man ändrade målsättningen från ”att bli bättre än förra säsongen” till att behålla förstaplatsen som man då hade. Men enligt Bartosz Grzelak ska inte det ha påverkat laget negativt, trots den minskade poängutdelningen efter uppehållet.
– Man kan inte sitta och ljuga när man leder efter halva serien. Vi känner att vi tillhör topplagen och det här är också ett sätt att sätta press på oss på träningarna. Så det har inget att göra med de sämre resultaten, säger han

Vad är då anledningen till de sämre resultaten?
– Vi hade en vår där vi var i bra form i alla matcher och vann många matcher med uddamålet. Under hösten har vi blandat och gett. Vi slog Umeå borta (3–1) och då hade de inte förlorat på ett tag. Vi har även haft en del sjukdomar som gjort att vi fått ändra om en del i laget.

Dina tankar inför matchen mot Valsta Syrianska?
– Man vet aldrig med Valsta. Alla har dömt ut dem med sin tunna trupp, men har de sin ordinarie elva är de bra. De gjorde det bra borta mot Dalkurd (0–0) och det var starkt att hämta in 0–3 till 2–3 senast mot Skellefteå. Vi måste vara på tårna.  

Om du ska tippa, vad tror du då?
– Tippande är svårt. Jag känner bara att tar vi tre poäng så har vi gjort det bra. Vinner vi med 1–0 eller 2–0 är skit samma.

***

Tittar vi till poänghungrande Valsta Syrianska (har fem poäng upp till strecket) så finns det både positiva och negativa saker att berätta. Om vi börjar med det senare så finns det ingen ordinarie mittback till hands för tränaren Christer Mattiasson till mötet med Frej. Mike Aslan är avstängd, Matt Whatley är skadad och så har Anthonius Asfar återigen valt att lämna klubben.
– Vi får se hur vi löser det här. Jag släpper laget först en timme innan avspark. Men jag kan avslöja att i övrigt ser det bra ut på spelarfronten. Samtliga som har varit med på slutet förutom mittbackarna är tillgängliga, och vi har kunnat träna på riktigt bra de senaste två veckorna.

Kan det bli så att du själv kommer att ta en av mittbackspositionerna?
– Vi får se. Jag är 43 år och spelar korpen och är tillgänglig.

Hur ser du på Frej som motståndare?
– Det går inte att slappna av mot Frej och de har en bred trupp och kan förändra matchbilden med byten. Vi spelar final varje vecka, och vi vet att vi kan slå alla lag och att vi gör mål i varje match. Det gäller för oss att få till defensiven, då kan det bli poäng, säger Mattiasson som har lite att tänka på gällande detta.

I övrigt meddelar Mattiasson att Västerås SK har lämnat in en protest där de vill ogiltigförklara matchen på Midgårdsvallen för några veckor sedan (Valsta-seger med 4–2). Som ni minns blev matchen försenad på grund av att domaren begärde betalt i förskott, något som aldrig skett tidigare under säsongen och som inte är praxis.
– Det kommer aldrig att gå igenom. Förbundet informerade aldrig oss innan matchen att det skulle vara på det här sättet och då är det svårt att förbereda sig för det. Det normala är att domaren får betalt via en inbetalning dagen efter, säger Christer Mattiasson.

/Andersson

FAKTA: Omgång 20 i division I norra
I morgon: IFK Luleå–Umeå FC, BK Forward–Huddinge, AFC United–Dalkurd, Frej–Valsta Syrianska (16).
Söndag: Skellefteå–Västerås, Brage–Vasalund.
Måndag: Sylvia–Nyköpings BIS.

FAKTA: Skytteligan division I norra
1) Danny Persson, Umeå FC, Sencer Soguk, Valsta Syrianska, båda 11 mål.
3) Tomas Eriksson, IFK Luleå, 11 mål.
4) Christian William Eissele, Brage, Erido Poli, Huddinge, båda 10 mål.
6) Ferid Ali, Vasalund, 9 mål.

Elitettan. Därför har Sirius damer "bara" tre spelare på bänken mot Limhamn Bunkeflo

Det är ett tätt matchande för Sirius damer i helgen. I morgon spelar A-laget borta mot Limhamn Bunkeflo – och samma dag beger sig F19-laget ut på en roadtrip med matcher mot Sunnanå (i Skellefteå) och Piteå (söndag).
– Därför kommer vi bara ha med oss 13 utespelare och en målvakt ned till Malmö i morgon, och visst kan man se det som lite gambling. Tyra Kajgård, Aisha Faiqi ocj Lina Lundqvist spelar bara med F19 och så kommer de som sitter på bänken att flyga upp till Piteåmatchen på söndag, säger tränare Kalle Fremdling som berättar att Amanda Johansson (skada) och Stina Melin (sjuk) inte kommer till spel i helgen (i vanlig ordning vill han inte släppa startelvan).

Sirius befinner sig just nu i ingenmansland och har i praktiken säkrat kontraktet och kan inte gå upp. Men än lever målsättningen att sluta topp-5, som var det som var sagt inför säsongen.
– Det är det som vi satsar på, och det är inga konstigheter, säger Fremdling.

Hur ser du på möjligheterna?
– Möjligheterna finns. Vi har chans att slå alla lag vi har kvar att möta. Vi har haft en bra träningsvecka trots att hösten har tvingats sig på. Limhamn är bra, men vi kommer ned toktaggade, säger Kalle Fremdling vars lag flyger ned och tar tåget hem.

Matchen mot Limhamn Bunkeflo (som just nu har placeringen ovan Sirius) startar redan 14.00

/Andersson

FAKTA: Sirius trupp mot Limhamn Bunkeflo
Emma Holmgren (mv), Linnéa Eriksson, Ammy Wallin, Sara Back, Mikaela Björklund, Malin Winberg,  Sofia Fors, Julia Lyckberg, Moa Mattsson, Fanny Andersson, Jenny Jansson, Sanna Öhlund, Ingrid Wixner och Caroline Lundberg.
Ej disponibla: Amanda Johanssson (baksida lår), Stina Melin (sjuk)

FAKTA: Omgång 22 i elitettan
I morgon: Brommapojkarna–Umeå Södra, Halmia–Hammarby,  Limhamn Bunkeflo–Sirius (14).
Söndag: Sunnanå–Mallbacken, QBIK–Kvarnsveden, Hovås Billdal–Älta, Djurgården–Bollstanäs.

FAKTA: Skytteligan elitettan
1) Mia Jalkerud, Djurgården, 20 mål.
2) Mimmi Larsson, Mallbacken, 18 mål.
3) Madeleine Stegius, Djurgården, 17 mål.
4) Michaela Johnsson, Limhamn Bunkeflo, 15 mål.

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se