• lördag 1 november 2014
Halloweenparty med Krom ikväll Hårdrock Hårdrock
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Norrettan. ”Nördhen” inför avgörandet: Dramatiken extra påtaglig när man själv är inblandad

I morgon står division I norra inför en dramatisk avslutning där det är öppet både i toppen och i botten av tabellen. I de nedre regionerna ligger Valsta Syrianska just nu på nedflyttningsplats (jag har inte glömt bort hatt-vadet!) där Västerås SK (23 poäng) efter segern i förra helgen hemma mot Umeå FC med 3–0 befinner sig på säker mark inför dagen D.
– Det är jätteskönt så klart. Vi vet vad som gäller och att vi går för seger. Det finns inget annat som gäller, säger Erik ”Nördhen” Eklund, som är lagledare och informationsansvarig i Västerås SK och som genom blivit en av norrettans stora profiler de senaste åren.

Förutsättningarna är nämligen att ett oavgjort resultat borta mot Sylva (22p) inte behöver räcka. För vinner Valsta Syrianska (22p) borta mot Huddinge passerar Märstalaget i så fall både Sylvia och VSK i tabellen.
Klart är att Västerås kommer ha ett stort bortafölje med sig till Nya Parken i Norrköping inför ödesmatchen.
– Vi har bokat tre bussar, en för våra sponsorer och två familjebussar för övriga supportrar. Sedan har supporterklubben också en egen buss. Så sammanlagt blir det fyra bussar och ett antal friåkare från Västerås, säger Eklund vars lag alltså lär ha minst 300 grönvita stöjdare i ryggen.

Hur viktigt är det för Västerås-regionen med ett lag i norrettan?
– Det känns jag att folk tycker. Att vi skulle ha fyra lag i division II nästa säsong är för mycket, då blir det att alla slåss om samma spelare. Vi behöver ett lok i stan så att det finns flera skikt. Jag tycker även att vi har haft ett uppsving i höst med publik och så där, så visst skulle det betyda mycket att vi klarar kontraktet.

Beskriv dina känslor inför den här matchen?
– Nu har jag väl inte börjat tänka på matchen så mycket än, då jag haft mycket att göra på jobbet (kommunikatör på Enköpings kommun). Men när jag väl tänkt på den känns det speciellt och häftigt. På söndag kommer jag vara otroligt nervös, men samtidigt är det häftigt att vi möter ett av lagen som också slåss för nytt kontrakt i en final. Det känns ett stort.

Vad kan du säga om er motståndare?
– Jag har inte sett Sylvia mer än när vi mötte dem hemma, men jag vet att de vill spela en positiv och anfallsinriktad fotboll precis som vi. Båda har även relativt unga lag. När vi mötte dem senast (förlust 0–1) var det en riktig skitmatch från vår sida där de avgjorde sent genom Allan Borgvardt.

Är du förvånad över att ni är inblandat i bottenstriden?
– Det är klart att det är en missräkning att inte är klara inför den sista omgången. Samtidigt hade vi det tufft med skador i våras, och så har vi har inte fått någon kontinuitet under säsongen där det har varit spelare och ledare in och ut. Jag tycker ändå att vi har visat vilken potential vi har i vissa stunder.

Vad tror du om tätstriden då?
– Jag kan inte påstå att jag har ägnat många tankar om den. Jag har lyssnat om det på i poddettan och så, men inte mer än det. Jag kan ändå tycka att om AFC slår IFK Luleå och vinner serien så känns det rättvist på något sätt då de blev av med tre poäng mot Umeå FC när de använt en utländsk spelare för mycket.

Vad säger du om norrettan i stort den här säsongen då, vad kommer man att minnas?
– Det är väl dramatiken. Nu känns den ju också extra påtaglig när man själv är inblandad. Det har varit en intensiv topp- och bottenstriden hela året vilket varit roligt, säger Erik Eklund.

/Andersson

FAKTA: Omgång 26 i division I norra (sista)
I morgon: IFK Luleå–AFC United, Brage–Frej (visas i viasatsport.se), Forward–Skellefteå, Huddinge–Valsta Syrianska, Vasalund–Dalkurd, Umeå FC–Nyköpings BIS, Sylvia–Västerås SK (avspark 15.00 på samtliga arenor).

FAKTA: Skytteligan division I norra
1) Sencer Soguk, Valsta Syrianska, 15 mål.
2) Erido Poli, Huddinge, Tomas Eriksson, IFK Luleå, båda 14 mål.
4) Danny Persson Umeå FC, Sam Johnson, Frej, båda 12 mål.
6) Allan Borgvardt, Sylvia, Chidi Omeje, Dalkurd, Ferid Ali, Vasalund, Linus Lamu, Forward, samtliga 11 mål.

Superettan. Arneng-epoken är över – vem tar över ledarrollen i Sirius?

När Johan Arneng värvades till Sirius beskrevs han av vd Ola Andersson som ”en av våra viktigaste värvningar på mycket länge”. Så när det väntade beskedet kom i går på mittfältarens egen tidning Klubb 33 – var min känsla att en epok i Sirius nu går i graven.

Jag tror ingen kan ifrågasätta betydelsen både på planen, kring träningar och attitydsmässigt som den förre Djurgårdsmittfältaren har bidragit med. Särskilt förra säsongen när Sirius gick igenom division I norra obesegrade.

Visst, Sirius kunde säkert mycket väl kunna ha vunnit serien utan Arneng, men aldrig på det sättet. Träningskulturen som den nyblivne fotbollspensionären har satt är även den, enligt mig, den stora anledningen till äventyret i svenska cupen (som tog slut hemma mot Elfsborg på ett fullsatt Studenternas).

Själv var jag en aning skeptisk när värvningen offentliggjordes vid en presskonferens i början av februari. Då var jag lite frågande till Arnengs motivation, då det kändes som att lika mycket fokus låg på jobbet som avelsansvarig hos Bengt Ågerups Stall Zet.

Vad fel jag fick.

Den här säsongen har däremot Johan Arneng blandat och gett under matchandet – och i flera matcher har han faktiskt varit utkonkurrerad av Niklas Busch Thor, Kerim Mrabti och Kim Skoglund. Så att han lägger av i rätt tid är svårt att säga något om.

Nu ska det bli spännande att se vem som tar över den inoffciella ledarrollen i laget och blir den store kravställaren på träning och match. Som jag ser det finns det ingen som har den pondusen i laget ännu, så det kan ska bli intressant att se hur detta löses även om Busch Thor säkert kommer att fylla en del av det tomrummet.

***

Angående truppbygget inför nästa säsong berättade Sirius assisterande tränare Thomas ”Tolle” Lagerlöf för mig i går att man i första hand söker efter en ny vänsterback – samt att man enbart ser Ante Björkebaum som en bonus nästa säsong, vilket låter klokt.

”Tolle” berättade även att spelarbudgeten kommer att vara ungefär densamma lönemässigt 2015. Detta i samband med att truppen ska bantas ned med ett par spelare gör att de som kommer in – i min skalle – lär få dela på det löneutrymme som de som fått lämna haft tillsammans.

Låter inte detta som ett par okej spelare för superettan så säg?

I går kom det in ett rykte som säger att Sirius har gjort klart med en mittfältare från Brommapojkarna, vem det kan vara kan jag dock bara spekulera i. Enligt sajten Eliteprospects.com är det bara Mauricio Albornoz och Andreas Eriksson som står utan kontrakt för Stockholmslaget nästa säsong (det lär dock finnas klausuler hos en del andra). Knappast några dåliga namn, och inte heller några billiga sådana… Så visst luktar det lite comeback för "Ante" i blåsvart nästa säsong? Blir inte förvånad om så blir fallet.

/Andersson

FAKTA: Sirius trupp 2015 just nu
Målvakter:
Andreas Andersson - 2015

Försvarare:
Karl Larson - 2017
Oscar Pehrsson – 2016
Patrick Hopkins – 2016
Carl Nyström – 2015

Mittfältare:
Joel Rydstrand – 2015
Niklas Busch Thor – 2015
Kim Skoglund – 2015
Johan Andersson – 2015
Kingsley Sarfo – 2016
Kerim Mrabti – 2015

Anfallare:
Moses Ogbu – 2015
Ante Björkebaum –2015
Daniel Ahonen – 2017
Stefan Silva – 2015
Christer Gustafsson –2015

Utgående kontrakt:
Jonas Bylund, målvakt, Martin Karlsson, målvakt, Armin Tankovic, mittfältare, Ian Sirelius, mittfältare/anfall, Yussuf Saleh, mittfältare, Jonatan Berg, mittfältare/anfall, Joakim Runnemo, mittfältare/anfall.

Lämnar:
Mathias Benker (ny klubb ej klar), Viktor Lövgren (ny klubb ej klar), Dalil Benyahia (ny klubb ej klar), Elliot Käck (ny klubb ej officiell), Johan Arneng (slutar).

Ryktas in:
David Hasler, back/mittfältare, Syrianska Kerburan, Jonathan Lundbäck, forward, IFK Östersund, Sebastian Lundbäck, mittfältare, IFK Östersund, Andreas "Ante" Eriksson, mittfältare/anfall, Brommapojkarna, Emil Hedsén, anfallare, Degerfors.

Elitettan. Plundringståg mot Sirius - nya spelare på väg bort

Samtidigt som Sirius står utan tränare och sportchef pågår rena plundringen av laget. Fanny Andersson har alltså under veckan testat hos engelska Manchester City (ska vi gissa att Khaled El-Ahmad hade ett finger med i spelet?) och jagas dessutom av allsvenska klubbar. Att hon skulle spela i Sirius kommande säsong känns osannolikt. Även Linnéa Eriksson ser förlorad ut för Sirius. Eriksson jagas numera av samtliga tre Stockholmslag (AIK, Djurgården och Hammarby) och har under veckan varit på möte med de två förstnämnda i alla fall. Även där lär Sirius tappa en viktig pjäs.

Nyallsvenska Hammarby har dessutom bjudit in ytterligare två Siriusspelare till provspel kommande vecka på Kanalplan. Lagkaptenen Moa Mattsson och skyttekungen Caroline Lundberg, varav den sistnämnda i alla fall ska testa med laget.
– Förmodligen blir det så, säger Lundberg.

Vad gäller tränarfrågan är det fortsatt intet nytt. Enligt vad jag har hört så kan det dock vara på väg att lösa sig mot slutet av nästa vecka. Hur den nya lösningen kommer att se ut är oklart, men det talas om att det i alla fall inte blir samma lösning som förra säsongen. 

En spelare som inte kommer att spela i Sirius kommande säsong är i alla fall Kristin Elsebutangen som var och testade med laget förra veckan utan att imponera på någon. Kim Sundlöv från Åland United återvänder dock förmodligen till Uppsala kommande måndag då Sirius kör i gång igen. Även Hanna Gustafsson med ett förflutet i Eskilstuna United lär krita inom kort.

/Meisels

FAKTA: Sirius trupp 2015
Målvakt: Emma Holmgren.
Försvarare: Malin Winberg, Ammy Wallin.
Mittfältare:
Anfallare: Tyra Kajgård, Jenny Jansson.

Tränare: –

Utgående kontrakt: Lina Lundqvist, Stina Melin, Caroline Lundberg, Linnéa Eriksson, Mikaela Björklund, Amanda Johansson, Julia Lyckberg, Sanna Öhlund, Ingrid Wixner, Fanny Andersson, Sara Back, Aisha Faiqi, Sofia Fors, Moa Mattsson, Karl Fremdling (tränare), David Olingdahl (tränare).

Rykten in: Sara Haeger (Fanna), Josefine Thörnlund (Fanna), Märta Säfström (Vaksala), Elin Åkerman (Vaksala), Edina Begovic (IFK Nyköping), Sigrid Persson (Hammarby), Matilda Östergaard (Hammarby), Kim Sundlöv (Åland), Hanna Gustafsson (Eskilstuna), Malin Eriksson (Tränare, Vaksala).
Rykten ut: Sofia Fors (Gusk), Stina Melin (Gusk), Sanna Öhlund (Gusk), Fanny Andersson (Manchester City, damallsvenska klubbar), Linnéa Eriksson (AIK, Djurgården, Hammarby), Caroline Lundberg (Hammarby), Moa Mattsson (Hammarby), Lina Lundqvist, Mikaela Björklund. 

”Tolles” träningsrapport vecka 44

Denna vecka rapporterar Sirius assisterande tränare Thomas ”Tolle” Lagerlöf, utöver träningsveckan, om provspelarna som varit på Löten och hur han ser på den kommande matchen mot IFK Värnamo.

Hur har träningsveckan sett ut?
– I tisdags var det återhämtningsträning efter matchen med lättare bollövningar och fys samt U21-match för övriga. I går var vi lediga och i dag har vi kört kombinerad bålfys och tempospel, lite mer intensivt. I morgon tränar vi förmiddag och på lördag matchförberedande inför matchen på söndag.

Några spelare som visat någon het kurva?
– Nej, det går inte att säga utifrån de här få passen. Christer Gustafsson var med och körde halva passet i dag och Jonathan Berg körde fullt i dag.

Hur ser skadeläget ut i övrigt?
– Angående ”CG” så är det tveksamt om han kan vara med på söndag, däremot borde ”Jonte” vara tillgänglig. Annars är det som tidigare.

Johan Arneng sa att han var osäker, då han har en känning i låret?
– Det tror jag inte ska vara någon fara.

Hur ser tankarna ut inför IFK Värnamo på sändag?
– Först och främst ska vi se till att vinna den matchen och komma före dem i tabellen. Spelmässigt behöver vi spela en betydligt snabbare fotboll än mot Gif Sundvall där vi hotade för lite i djupet.

Angående silly season, vad kan du berätta kring det?
– Inget mer än att bröderna Lundbäck är hos oss den här veckan, annars finns det inget att rapportera.

När kommer det besked om deras framtid?
– Det är inte sagt något om att det ska komma något sådant, utan de tränar med oss i veckan och sedan får vi se.

Vad kan du säga om deras insatser?
– De är intressanta spelare bägge två. Jonathan tillför en dimension i forwardsspelet som vi saknar i dag. Han är en bra avslutare och är villig att gå i djupled. Sebastian är en mer klassisk ”Siriusmittfältare” som vi gillar och som är trygg med bollen och har en bra speluppfattning. Det är en spelare som kommer att bli bra i framtiden, det är jag övertygad om.

I förra veckan var Syrianska Kerburans David Hasler hos er och tränade, status med honom?
– Han spelade U21 med Örebro i tisdags så vi ska ta en ny kontakt i veckan och se vad det tar vägen.

Det låter som att det är en spelare som ni vill värva?
– Det är en spelare som vi tycker är bra. Men han har kontrakt ett år till så det beror på vad det kostar och hur truppen ser ut i övrigt hos oss.

Johan Arneng har gått ut med att han lämnar er, inget nytt kring övriga spelare utan kontrakt nästa säsong?
– Nej, inget nytt.

En spelare som är utan kontrakt 2015 och som är ute på marknaden är BP:s Andreas ”Ante” Eriksson (som tidigare spelat i Sirius), är han något för er?
– Det vet jag inte, men det är en bra fotbollsspelare som skulle göra nytta i många lag.

/Andersson

Division II. Inget nytt kring tränarfrågan i UIF – som vill byta matcharena

Upsala IF vann division III för några veckor sedan och spelar i helgen final i Upplandscupen hemma mot BKV Norrtälje (samma finallag som i fjol). I kulisserna pågår arbetet inför nästa säsong. Sportchefen Mikael Madeon förklarar läget med truppen:
– Vi har inte kommit överens med Pelle (Johansson) än som tränare. Han ska lämna ett besked i helgen om han vill fortsätta har han lovat. Han har fått ett bud av oss att ta ställning till.

Hur ser det ut med spelartruppen?
– Det är inget som är klart, men Pelle har stämt av med möten i veckan med spelarna vilka som är villiga att fortsätta och vill satsa, för det kommer krävas mer träning i division II.

Hur tror du att ni kommer att klara er i tvåan?
– Det är svårt att säga. Mycket hänger på om vi får behålla Pelle och vilka nyförvärv vi kan förstärka med. Jag hoppas även på att vi kan inleda någon sorts samarbete med Sirius, men även det är oklart.

Ett problem för UIF är att lagets hemvist Ekebydalen inte håller för spel i division II – vilket gör att klubben måste hitta en ny hemmaplan nästa säsong.
– Vi hoppas få spela på Österängen, men vi har inte fått klartecken för det från kommunen än, jag inväntar ett svar därifrån, Mikael Madeon.

/Andersson

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se