• torsdag 24 juli 2014
Vatten i sommarhettan Fantastiska fåglar Fantastiska fåglar
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Norrettan. Dagen D för Valsta - "Vill man se världen eller ha den kvar?"

”Vill man se världen eller ha den kvar? Vill man ens ha den kvar om man inte har sett den?”. Det frågar sig Robyn i reklamen för Volvo som rullat på tv under en tid. Det är lite samma känsla jag får när jag tänker på dagen D för Valsta Syrianska i dag. För även om det där som Robyn surrar om är lite luddigt så tycker jag att det passar bra in på Valstas situation.

Vill man hålla spelarna nöjda (läs betala) eller ha klubben kvar? Kommer klubben vara kvar om man inte betalar? Ja, just nu har jag svårt att se hur Valsta ska kunna genomföra hösten. Inte mindre än sex spelare vet jag är på väg bort varav två, Michael Aslan och Peiman Pahlevan, redan har tackat för sig. Även om klubben lyckas undvika konkurs så är frågan vad som finns kvar? Jag vet som sagt om sex spelare, men det betyder inte att det inte kan handla om fler. Det skulle förvåna mig om det slutar vid sex spelare som lämnar. Och vad händer med Christer Mattiasson?

Det är en tragisk utveckling för laget som alltså låg fyra i norrettan för bara ett år sedan. Snacka om ras, ett ras som handlat om devalvering utanför planen snarare än på den. Valsta har rest sig förut och jag tror inte att klubben går i konkurs i dag faktiskt. Däremot tror jag inte att man kommer att ”se världen” utan snarare åka ur norrettan med de spelare som kommer att bli kvar i klubben. Vill man ens ha klubben kvar då? Ja, det är frågan. Bara styrelsen vet svaret.

/Meisels

Vad är det för läkare som praktiserar i Uppsala?

Man börjar ju undra. Igen. Nåddes av de glada nyheterna att Kerim Mrabti inte brutit ben i foten trots allt och det är inte första gången som Sirius drabbas av tveksamma läkarinsatser. Sedan tidigare har Ante Björkebaum fått vänta månader på besked om sitt korsband. Christer Gustafsson ansågs inte ha brutit något ben i foten, men visade sig sedan ha gjort det ändå. Jakob Björk lade sig på operationsbordet då det visade sig att det inte krävdes något ingrepp. Senat i raden är alltså Kerim Mrabti och vad är det egentligen för läkare som praktiserar i Uppsala? Just Uppsala som alltså har både läkarutbildning och Akademiska.

Jag pratade med min vän tillika läkaren Emil precis och han sade det som Sirius inte lyckats (haft turen) med hittills: ”Det handlar inte bara om att gå till en läkare. Det handlar om att gå till en bra läkare”. I Sirius fall handlar det väl främst om att ha tur att komma till en bra läkare när väl olyckan är framme. Samtidigt tycker jag att det är under all kritik att laget drabbats av flera feldiagnoser. Man undrar ju hur det står fatt med läkarkåren i landet? I och för sig har jag även undrat det tidigare då jag själv var hos läkaren i vintras, en läkare som uteslöt haslfluss. Två dagar senare när jag kom tillbaka till en annan läkare så var det plötsligt halsfluss och medicin i tio dagar. Uselt, som sagt. 

***

Under dagen stod det även klart att Sirius erbjuder Kingsley Sarfo ett kontrakt. Blir spännande att följa om ghananen till slut hamnar i Sirius. Dessutom kommer Joel Rydstrand att fortsätta säsongen i BKV Norrtälje på lån. Vad gäller James Charles Mack III så tas beslut i morgon, men amerikanen har en flygbiljett bokad till torsdagen.


/Meisels

Superettan. Det händer saker i Sirius

Det händer grejer i Sirius. Först en U21-match med tre provspelare och sedan hann jag inte ens komma tillbaka till tidningen innan jag fick reda på att Armin Tankovic skrivit på för resten av säsongen. Spontant känns det som en bra värvning och en spelare som kommer att förstärka det sargade mittfältet. Tankovic lät verkligen motiverad när jag snackade med honom och jag tror att han ser sin chans att få fart på karriären i Uppsala.

Kontraktet är dock bara på ett halvår, men lex Bayón så är det nog ändå smart från alla inblandade. Tankovic själv sade:
- Jag har varit i Norrköping under en så lång tid nu att jag inte vill binda upp mig. Passar det bra så kommer vi säkert att skriva nytt, om inte så går vi vidare.

Förhoppningen från Sirius är att Tankovic ska vara spelklar redan till matchen mot Syrianska.

Själv var jag alltså på plats på Årsta IP där Sirius U21 mötte Östersund. Tre provspelare fanns på planen för Sirius del i form av Kingsley Sarfo, James Charles Mack III samt Ariel Lassiter. Under måndagskvällen stod det klart att Lassiter inte får fortsatt förtroende samtidigt som nya besked kring de två andra kommer i morgon.

Enligt mig var Kingsley Sarfo den mest lyckade av de tre. Ghananen visade prov på fin touch, finess och bollkontroll från sin plats på mittfältet. Dessutom en makalös acceleration. Han låg bakom kvitteringsmålet och var riktigt bra framför allt i den första halvleken. Det blir intressant att se vad Sirius väljer för väg vad gäller honom, men jag tycker i alla fall att han borde få fortsätta träna med laget.

Vad gäller de båda yttrarna så finns det egentligen inte så mycket att säga. Lassiter hade bra stunder och dåliga stunder, kontentan var ändå att han förmodligen inte skulle tillföra något som Sirius inte redan har i truppen. Mack hade en halvlek på sig att visa upp sina starka sidor och gjorde väl det helt okej utan att glänsa.

Glädjande för Sirius var annars att Joakim Runnemo var tillbaka och gjorde en riktigt bra comeback. Han spelade drygt 50 minuter och kände inte av något av hälsenan.

Sirius vann matchen med 3-1 efter mål av Daniel Ahonen, Carl Nyström och just Ariel Lassiter.I Östersund provspelade återigen Valstas Chika Francis Ezeh och gjorde en bra insats från sin högerytterpositon.

/Meisels

FAKTA
Sirius U21-Östersund U21 3-1
Målen: Daniel Ahonen, Carl Nyström, Ariel Lassiter.

Sirius startelva: Jonas Bylund - Jesper Nicklasson, Erik Axelsson, Carl Nyström, Mathias Benker - Ariel Lassiter, Joel Rydstrand, Kingsley Sarfo, JC Mack - Joakim Runnemo, Daniel Ahonen.

Elitettan. Två nya till Sirius - på prov

Under helgen har Sirius genomfört sitt numera klassiska träningsläger i Rimbo. Med fanns, förutom hela truppen minus Fanny Andersson, även Fannas Sara Haeger. Haeger och hennes lagkamrat Josefine Thörnlund var inbjudna att delta på lägret, men Thörnöund stoppades på grund av skada. Duon ska dock finnas med på Sirius träningar framöver är det tänkt även om någon värvning inte är aktuell i dagsläget.
- I mån av tid och hur det passar Fanna så ska de vara med, ett liknande arrangemang som vi har med Vaksala till exempel. De är inte aktuella nu, men kan bli det i framtiden, säger sportchefen Mats Wolgers.

Sirius har en träningsvecka framför sig innan det är dags för omstart av elitettan den 29 juli hemma mot Kvarnsveden (flyttad från 28 juli). Enligt rapporter kan då Linnéa Eriksson återigen finnas med i laguppställningen, ett positivt tillskott för laget. Moa Mattsson kommer dock Sirius att få vänta på ytterligare några veckor. Det finns även frågetecken för Sanna Öhlund som besväras av en baksida.

/Meisels 

Superettan. Tre provspelare till Sirius - och lite mer Bayón

Sirius fortsätter att se om sitt hus. Under måndagens U21-match mot Östersund kommer tre nya provspelare att testas. Det handlar om Ariel Lassiter, Kingsley Sarfo och mannen med namnet, James Charles Mack III, även känd som J.C Mack.

Lassiter har tidigare provspelat med både Helsingborg och Gais.
– Han är från Costa Rica ursprungligen och är en vänsterfotad snabb ytter, säger Kim Bergstrand om Lassiter.

J.C Mack kommer närmast från spel i USA.
– Han är också ytter, men högerfotad och otroligt explosiv.

Kingsley Sarfo har varit i Mjällbys organisation tidigare och är ursprungligen från Ghana.
– Född 95, en central spelare, vänsterfotad och spelskicklig.

Samtliga tre provspelare kommer att delta i Sirius match mot Östersund i morgon i U21-serien, en match som förmodligen kommer att spelas på Årsta IP. Matchstart är 17.00 och Fotbollsbloggen kommer att vara på plats. Även Joakim Runnemo kommer att spela 45 minuter i matchen.

Som ni säkert såg på gårdagens presskonferens så kommer Alexis Bayón att lämna Sirius inom en snar framtid. Uruguayanen med noll spelminuter blev en rejäl flopp.
– Det var en dålig värvning och dålig scouting från oss. Han hade vissa kvaliteter som vi föll för, men har inte anpassat sig till svenskt tempo alls, säger Kim Bergstrand.

Besviken?
– Det är klart att man är, samtidigt visste vi att det var en rejäl chansning och vi trodde inte att han skulle dominera direkt. Nu har det gått ett halvår och han är för långt efter.

Fysiskt eller spelmässigt?
– Han har inga direkt dåliga fysvärden, men är ändå väldigt stum. Det är både taktiskt och tekniskt tyvärr. Ibland går man fel, det var en chansning som inte gick.

Bayón har två och ett halvt år kvar på sitt kontrakt med Sirius och letar för tillfället efter en ny klubb.
– Vi diskuterar med honom och han måste hitta en annan miljö att vara i.

Kommer ni att lösa honom och hur ser den ekonomiska biten ut?
– Det får vi se. Det man kan säga är att det alltid kostar att ha spelare som inte presterar, säger Bergstrand.

/Meisels

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se