• måndag 20 oktober 2014
Knuff för pappaledigheten? Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Superettan. Min sista seriematch för i år – och en anfallare som påstås vara aktuell för Sirius

Årets sista bortaresa för mig för att bevaka Sirius blev av den hårdare sorten. Sex timmars bilkörning ned (inklusive rast) till Skåne. Kort efter matchen direkt vidare mot Kalmar (ska gå utbildning där i morgon) och mellanlandning i Växjö för några timmars sömn.

När jag skriver det här har jag precis kommit fram till hotellet och klockan är nära midnatt och jag borde väl egentligen krypa ned i bingen för att få någon extra halvtimmes sömn. Men va fan. Är det sista matchen för i år (för mig) och troligen den sista matchrelaterade bloggkommentaren är det bara att bita ihop efter nära 90 mils gaspedaltrampande, direktrapport, intervjuer och matchtexter.

Jag vill inte klaga utan bara ge er förutsättningarna. Det är trots allt dagar som de här som gör jobbet värt alla högskolepoäng och hundår i branschen.

***

På vägen ned var det bara regn och åter regn längs med vägarna. Det verkade det ha varit även nere i Ängelholm där de sandat planen för att den skulle klara allt vatten. Det lyckades väl si så där. Stora delar av matchen blev närmast parodisk då flera pölar omöjliggjorde något passningsspel. Men visst, likt bandymatcher i snöväder gäller det att kunna behärska sådana här förutsättningar så länge inte domare och matchdelegater säger något annat (var tydligen aldrig aktuellt att flytta/bryta matchen).

En som verkligen tog de våta förutsättningarna på rätt sätt var Sirius skyttekung Stefan Silva. I stället för att deppa ihop och tycka att allt var skit så vände han det negativa till sin egen fördel och anpassade sig efter ovädret genom pressa motståndarbackarna i sina uppspel till ut till pölarna.

***

I övrigt var det precis som Kim Bergstrand sa på presskonferensen. En typisk höstmatch med mycket kamp där tillfälligheter avgjorde (onödig straff och en misslyckad undanrensning på en hörna) även om jag tyckte att Sirius totalt sett var det betydligt bättre och mer homogena laget. Kanske den stabilaste laginsatsen sedan Varberg borta?

***

Angående silly season så utlovade jag nyheter i går kring Sirius. Då jag inte tyckte att det riktigt höll för en tidningsartikel så tar jag det här i stället. Under gårdagen fick jag ett synnerligen trovärdigt tips som säger att Sirius är intresserat av Degerfors anfallare Emil Hedsén och att parterna inom kort kommer att ha ett möte med varandra – om de inte redan har haft det.

Efter presskonferensen ställde jag Kim Bergstrand mot väggen med uppgifterna, men han dementerade det hela.

– Det där känner jag inte till, och han är inte på vår radar. Din källa har fel, sa Siriustränaren lätt irriterat och påpekade att vi har haft fel förr med våra källor utan att precisera (och jag förstår faktiskt inte vad han menar).

Jag har svårt att tänka mig att min källa skulle ljuga om det här. Hur som helst har Hedsén (kommer ursprungligen från Täby i norra Stockholmsområdet) kontrakt ett år till med Degerfors, och att såna här uppgifter kommer ut (oavsett sanningshalt) är så klart känsligt både med tanke på att klubbarna är konkurrenter samt att Sirius måste kontakta Degerfors för att få tillåtelse att prata med anfallaren.

Innan matchen mot Ängelholm ringde jag faktiskt upp Emil Hedsén (fyllde 23 år i går) för att få hans version, men han ville inte uttala sig om intressen från andra klubbar, men han talade i beundrande ordalag om hur imponerad han var av Sirius sätt att jobba.

– Jag är i en sits där jag inte är jättenöjd med min speltid, även om jag trivs i Degerfors som är en bra klubb. Jag tycker att jag redan i fjol var tillräckligt bra för att spela i superettan, sa Hedsén som i år inte har fått starta en enda match för Degerfors (fyra stycken i fjol), men har öst in mål i U21 (enligt uppgifter runt 1,5 mål i snitt per match).

Den 193 centimeter långe forwarden som trots sin längd ska ha både tekniska fötter, snabbhet och målsinne har en bakgrund i Frej och spelade innan tiden i Degerfors upp Vallentuna BK till division III (2012) där han gjorde osannolika 41 mål i serien den säsongen.

Så vad ska man tro om detta? Håller Bergstrand masken eller ligger det något i det?

Vad jag vet är i alla fall att Sirius söker efter en forward – varför skulle det då inte kunna vara Hedsén? Han passar i alla fall in i beskrivningen och är en spelare som trots potential inte har blommat ut ännu.

***

Hammarbysupporten John Holmström var sur på Ängelholm nyligen i webb-tv-programmet 08 Fotboll, med viss rätt. Men efter att ha besökt Ängelholms IP måste jag ge klubben och dess ideella funktionärer beröm. Grymt bra mottagande för pressen och ett i övrigt bra arrangemang för superettan även om det bara kom 349 (!) åskådare.

Angående den ekonomiska situationen i klubben är den ytterst komplicerad där det känns som att Ängelholms kommun och ÄFF befinner sig i varsin skyttegrav där de tidigare nämndas tålamod tycks ha nått sin ände – även om jag inte tror att det sista ordet är sagt.

***

Valsta Syrianska, hur många liv har den klubben egentligen? 1–1 borta mot Brage är riktigt imponerande – även om hemmalaget (vad jag förstått) var närmast segern. Kommande match hemma mot Forward är dock Valstas nyttiga duo ”Rodde” Gomez och Peter Micic avtängda, vilket är ett stort avbräck. Oavsett kommer allt att avgöras i sista omgången. Men ett poängtapp i den matchen kan bli ödesdigert i slutändan.

***

Strömsberg vann med klara 3–0 borta mot Avesta i kvalet till division II. Tre mål på bortaplan – och enligt uppgifter så var nordupplänningarna smått överlägsna. Strömsberg har ena benet och ett par tår i kvar i tvåan inför returen. jag kan inte se hur de ska missa det här nu.

***

I morgon (läs idag) blir det som sagt starten på en fem dagars utbildning för mig i grävande sportjournalistik i Kalmar där bland andra Fotbollskanalens Olof Lundh och Dagens nyheters fotbollsskribent Anders Sännås Lundqvist är anmälda. Vilket ska bli intressant – och jag hoppas så klart på flera givande samtal med dem och övriga deltagare. Kanske kommer det något inlägg senare i veckan kring detta.

/Andersson

Superettan. Silva om skytteligadrömmarna och AIK

Sirius anfallare Stefan Silva satte sitt 15:e mål för säsongen i 2–0-segern borta mot Ängelholm och gick upp i delad skytteligaledning för hela serien. Klicka på videon här ovan och hör honom berätta om sin egen insats, skytteligan, knäskadan och ryktena om allsvenska AIK.

/Andersson

Superettan. Spelarbetyg: Ängelholm–Sirius 0–2

SIRIUS
Målvakt
Andreas Andersson – 4
Kommentar: Gjorde kanske säsongens mest övertygande insats. Höll sin fjärde nolla i superettan. Stabil.

Backlinjen:
Karl Larson – 3
Kommentar: Gedigen arbetsinsats. Var den av ytterbackarna som var mest offensiv, men hade problem med underlaget och passningsspelet.
Patrick Hopkins – 3
Kommentar: Stabil insats där det låga spelet i den andra halvleken passade Hopkins perfekt.
Oscar Pehrsson – 3
Kommentar: Bidrog också starkt i den andra halvleken med sitt fina huvudspel. Hade liksom Hopkins lite problem i den första halvleken när Sirius spelade lite högre upp med laget och det blev fler löpningar att täcka upp.
Elliot Käck – 3
Kommentar: Låg visserligen bakom ett av målen (var dock inte den som slog hörnan på det andra målet, men mötte upp Berg), men syntes i övrigt inte mycket.

Mittfältet:
Jonatan Berg (ut 78) – 3
Kommentar: Initiativrik i den första halvleken, men mattades i den andra och byttes ut. Slog hörnan på 1–0-målet och blev fälld vid straffen före 2–0.
Johan Arneng – 4
Kommentar: Får en fyra för målet. Sprang nog minst på plan, men stod desto mer rätt. Placeringssäkrast av alla bland pölarna.
Kerim Mrabti – 3
Kommentar: Kom inte alls med mycket i spelet i den första halvleken, men var mer delaktig i den andra då snabbheten kom till användning i spelvändningarna. Borde kanske ha fått en straff.
Niklas Busch Thor – 3
Kommentar: ”NBT” har verkligen vuxit till en ledare både på och vid sidan om planen. Det här var tredje matchen i rad som lagkapten. Får mer ansvar och klarar av det.
Ian Sirelius (ut 72) – 2
Kommentar: Försökte med några stickare i vätan, men fick aldrig till det riktigt.

Anfallare:
Stefan Silva (ut 84) – 4
Kommentar: Var den som låg bakom det mesta i Sirius med sina tekniska nummer. Av knäskadan syntes inte mycket.

Avbytare:
Daniel Ahonen (in 72) – 2
Kommentar: Syntes knappt och kom aldrig med i spelet.
Joakim Runnemo (in 78) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Moses Ogbu (in 84) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Armin Tankovic – spelade inte
Carl Nyström – spelade inte
Viktor Lövgren – spelade inte
Jonas Bylund (mv) – spelade inte.

Tränare:
Kim Bergstrand – 3
Kommentar: Satte defensiven klockrent i den andra halvleken. Den första halvleken var desto svängigare där Sirius blev lite för mycket bolltittare emellanåt. Att ha Silva som central forward visade sig rätt i den här matchen. Inte mycket att anmärka på.

Siriussnittet: 3,1.

Betygsskalan: 1 – Usel, 2 – Underkänd, 3 – Godkänd, 4 – Mycket bra, 5 – För bra för superettan.

/Andersson

Superettan. Presskonferens: Ängelholm-Sirius

Ängelholms tränare Joakim Persson och Sirius dito Kim Bergstrand efter 0–2 på Ängelholms IP.

/Andersson

Samtliga serier. Så bör Sirius formera laget, kvaldags för Strömsberg, norrettan, Stefan Nilsson – och en massa annat

Ängelholm borta, där har ni det sista hindret för Sirius för att även teoretiskt säkra kontraktet för superettan nästa säsong – även om det i praktiken redan känns klart då lagen där bakom i det närmaste måste gå fullt för att det ska bli kvalspel (vilken inte är sannolikt med tanke på hur säsongen har gestaltat sig).

Man kan tycka att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf redan nu borde fasa ut de som inte kommer att erbjudas något nytt kontrakt eller inte vill fortsätta ännu ett år (det finns troligen båda delar i truppen).

Men då det fortfarande finns en viss teoretisk möjlighet att få kvala för att klara sig kvar räknar jag med att uppgiften tas på absolut största allvar. Det finns även viktiga placeringspengar för klubben att tjäna vid en så hög placering som möjligt förutom äran och bättre möjligheter att sälja in sig hos sponsorer och eventuella nyförvärv till nästa säsong.

***

Angående startelvan så tycker jag att laget borde formeras enligt följande (4–2–3–1): Andreas Andersson–Karl Larsson, Patrick Hopkins, Oscar Pehrson, Elliot Käck–Johan Arneng, Niklas Busch Thor–Kerim Mrabti, Moses Ogbu, Stefan Silva–Daniel Ahonen.

Svårast att placera in är nyförvärvet Ahonen, som jag ändå tyckte visade på god arbetsinsats senast mot Assyriska och borde få chansen igen i väntan på att klubben ska värva in en ny forward (fått indikationer om det) alternativt hoppas kunna matcha in Ante Björkebaum. Nu kom det visserligen rapporter om skadekänningar på smålänningen, även om jag är osäker på hur allvarligt det är.

Vissa skavanker i Siriustruppen har hängt med under uppehållet, och Christer Gustafssons ljumskar samt den fot som Kim Skoglund fick en smäll på mot Assyriska stoppar dem från spel. Även Daniel Ahonen och Stefan Silva har haft smärre problem, den sistnämnde skall operera sitt knä efter säsongen, men är med i truppen till imorgon. Yussuf Saleh har ännu inte hunnit hem från landslagsspel med Etiopien. - See more at: http://www.siriusfotboll.se/web/article/infor-angelholms-ff---ik-sirius/#sthash.SH9cwWpg.dpuf

Carl Nyström knackar även han på dörren, men då underlaget (enligt Kim Bergstrand) väntas bli tungspelat tror jag att ”Psycho-Pats” kvaliteter i luftrummet är av godo.

Moses Ogbu har inte rosat marknaden på sistone, men jag tror även här att hans närkampsspel offensivt behövs.

Stefan Silva uppges behöva operera sitt knä efter säsongen, men håller han för spel bör han starta i dag. Operationen bör annars avskräcka en del spekulanter från högre serier till nästa säsong (har kontrakt).

I övrigt är det väl inget att snacka om?

Yussuf Saleh? Han fick speltid när Etiopien vann med 3–2 mot Mali för några dagar sedan, men av logistiska skäl är han inte med i Sirius trupp i dag.

***

Förresten är det bara jag som känner igen Sirius mönster i superettan om att vara poängmässigt starkare den första halvan av säsongen och sedan tappa under den andra halvan? Så var det 2007, 2008 och 2009. Blir det tre raka segrar grejar laget sjätteplatsen, vilket vore ett trendbrott. En morot om något.

***

I dag är det dags för Strömsberg att påbörja kvalspelet borta mot Avesta i bäst av två matcher för en plats i division II nästa säsong. Det här är tränaren Janne Lindströms sista uppdrag för klubben – och ska man unna någon tränare något så är det att legendaren Lindström (som i stort sett varit med på hela resan) ska få gå vidare till nya uppgifter utan att få se sitt ”livsverk” åka ned i trean.

***

Vad ska man säga om valet av Stefan Nilsson som ny tränare i Gusk? Jag har förstått att han har varit lite av en publikfavorit på 1970-talet när han spelade med Sirius i allsvenskan. Tränarmässigt är Nilsson inte så meriterad på seniornivå, utan har jobbat mestadels med yngre ålderskullar åt Upplands fotbollförbund samt som lärare (tillsammans med Zaine Söderlund) på Gränbyskolan.

Just att han var Söderlunds föreslagna val av ersättare tycker jag borgar för att laget kommer att coachas och tränas på ett liknande sätt den kommande säsongen, där kanske den förre tränaren själv kommer att fungera lite grann som en mentor? Det är väl just erfarenheten och kunna ta de tuffa besluten där jag känner en tveksamhet för Nilsson, men det finns även fördelar som jag tidigare nämnde där övertagandet känns relativt odramatiskt.

Det ska bli spännande att följa detta så klart – och så fort jag får tid över kommer ni att få en intervju med Stefan Nilsson i egen person här på bloggen.

***

För en tid sedan nämnde jag att Sollentunas tränare Anders Ungh är aktuell för ett tränarjobb i Assyriska nästa säsong (han har varit tränare åt klubbens juniorer förr). Efter förra helgen sade han upp sig från division II-laget. När jag pratade med Ungh om Assyriska kort efter så frågade jag givetvis om han var klar för den nuvarande superettanklubben.
– Inga kommentarer, svarade Ungh.

***

Sirius damer slutade alltså sjua i årets elitettan. En solid höst med tio raka matcher (visserligen utan chans att nå damallsvenskan) utan förlust gjorde väl ändå att det ser okej ut i historieböckerna.

Det intressanta blir nu vad som kommer att hända till nästa säsong där det sägs att den nybildade damkommittén ska få ett (för?) stort inflytande både sportsligt och ekonomiskt. Ännu är det tyst som i kyrkan i frågan – och det ska bli intressant att se vad det blir för personer i den, där förre sportchefen Gunnar Källsten känns som en person som kommer att figurera på något sätt. Att göra klart med en (eller flera) tränare måste oavsett vara prio ett – vilket jag vet att flera i laget har irriterat sig över.

Utan någon satsning finns risken att Gusk och Vaksala äter sig i kapp och att Sirius åker ur och att vi till sist har tre jämbördiga lag i Uppsala. Bra eller dåligt kan man alltid diskutera.

***

Norrettan går verkligen in i ett rafflande skede där Valsta Syrianska i kväll kan vara uppe på säker mark efter strul som är i Ängelholm-klass. Nyligen har laget spelat jämnt mot både Frej och AFC United, som påminner en del om Brage med en stark defensiv och ett lite trubbigt anfallsspel – så jag blir faktiskt inte förvånad om Christer Mattiassons mannar får med sig ett 0–0-resultat eller till och med tar hem en 1–0-seger efter avgörande på en kontring i matchens slutskede när Borlängelaget lyfter upp så mycket man kan.

Utan en Brageseger i dag står det mellan Frej och AFC om slutsegern (både fick med sig varsin trepoängare i går efter stor dramatik). Det ska i sä fall mycket till för att Dalkurd (fyra poäng efter) ska blanda sig i. AFC har Sylvia hemma i nästa omgång för att avsluta borta mot IFK Luleå medan Frej möter IFK Luleå hemma kommande söndag och avslutar borta mot Brage. Dalkurd har Huddinge hemma och Vasalund borta.

Jag säger AFC och jag säger Frej om hur lagen kommer att placera sig ordningsmässigt i sluttabellen.

***

Den gångna veckan var jag på Irland och spelade linksgolf (vilka banor!) och drack en och annan barnförbjuden förfriskning. Nästa vecka är jag på kurs i Kalmar (granskande sportjournalistik), så om det är lite tomt med inlägg från min sida här framöver så har ni förklaringen.

***

Kan även meddela att vi (jag och Meisels) har inlett arbetet med årets gala i Fotbollsbloggen Live där vi kommer att utse de bästa spelarna, tränarna med mera i superettan. Precis som vanligt. Nytt för i år är dock att vi även kommer att ha med specialpriser för norrettan, division II och elitettan för att få med mer lokalt.

Årets twittrare kommer att spänna över alla serier och kategorier där BP:s damtränare Staffan Jacobsson just nu är en lågoddsare.

/Andersson

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se