• torsdag 27 november 2014
Spelarbetyg Tillberga-Sirius 2-4 Bandybloggen Bandybloggen
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Elitettan. Norlin gick under radarn - kan bli en publikfavorit på Studan

Tempest-Marie Norlin smög under min radar och blev i dag klar för Sirius. En riktigt bra och intressant värvning som kommer att lyfta laget. Mats Wolgers har verkligen lyckats då han lockat över Norlin från Grimsta till Studenternas.

Jag kommer ihåg matcherna mot Sirius då hon nästan på egen hand var ett hot mot hela laget. Precis som Wolgers säger så var Norlin en av elitettans bästa spelare i fjol och det som jag tycker är bra med den här värvningen är att det är en spelare som sticker ut och kan lyfta laget. Hon kommer inte att ställa sig i ledet bara utan snarare leda ledet och det tror jag kommer att bli riktigt bra. Tempest-Marie Norlin har alla förutsättningar att både hjälpa Sirius och bli en riktig publikfavorit på Studenternas om några månader.

I övrigt är det intet nytt på Siriusfronten. Sportchef Wolgers väntar besked från flera spelare, bland annat Edina Begovic, Kim Sundlöv och Mathilda Johansson. Sirius kommer även att testa två målvakter under de kommande träningarna för att försöka hitta en ersättare till flyktande Lina Lundqvist.   

Tittar man på laget så känns det som det primärt är backsidan som måste förstärkas då jag räknar bort Linnéa Eriksson och nästan räknar bort Malin Winberg. Då står Sirius där med två backar för tillfället och det är säkert prio för Wolgers nu. Mittfältet blir även det intressant att följa, vad händer med spelare som Moa Mattsson och Julia Lyckberg till exempel? En renodlad ytter till tror jag skulle behövas i alla fall. Jag fick under kvällen uppgifter om att Linnéa Eriksson tackat nej till AIK och Djurgården och i stället väljer spel i Hammarby nästa säsong. Även Malin Winberg är på god väg till Kanalplan. 

På anfallssidan finns det en del spelrum och frågan är hur det blir med Begovic och Johansson som alltså ska lämna besked inom kort. Även Ingrid Wixners framtid är oklar och som det känns nu så skulle Sirius behöva en forward att bygga spelet kring offensivt. Det är varken Tyra Kajgård, Jenny Jansson eller Elin Åkerman i dagsläget. Norlin skulle kunna spela där, men är, enligt egen utsago, värvad som ytter och är också som bäst då hon får lite mer boll och kan komma med mer i spelet. Framtiden lär utvisa vad som sker där. 

/Meisels

FAKTA: Sirius trupp 2015
Målvakt: Emma Holmgren.
Försvarare: Malin Winberg, Ammy Wallin, Sara Back, Amanda Johansson.
Mittfältare: Aisha Faiqi, Märta Säfström, Maja Andersson, Madelen Lindström, Tempest-Marie Norlin.
Anfallare: Tyra Kajgård, Jenny Jansson, Elin Åkerman.

Tränare: Olof Unogård.

Utgående kontrakt: Lina Lundqvist, Stina Melin, Caroline Lundberg, Linnéa Eriksson, Mikaela Björklund, Julia Lyckberg, Sanna Öhlund, Ingrid Wixner, Fanny Andersson, Moa Mattsson.
Nyförvärv: Olof Unogård (tränare, Djurgården), Märta Säfström (Vaksala), Maja Andersson (AIK), Madelen Lindström (Östervåla, lärlingskontrakt), Elin Åkerman (Vaksala), Tempest-Marie Norlin (Brommapojkarna).
Lämnar: Karl Fremdling (tränare, Bollstanäs), David Olingdahl (tränare), Sofia Fors (Gusk), Lina Lundqvist (Qbik).

Rykten in: Edina Begovic (IFK Nyköping), Sigrid Persson (Hammarby), Kim Sundlöv (Åland), Kajsa Nordmark (Sundsvall), Amanda Östervall (Jitex), Mathilda Johansson (IFK Norrköping), Jonna Böckert (BK30), Emma Ekman (IFK Norrköping).
Rykten ut: Stina Melin (Gusk), Fanny Andersson (Manchester City, damallsvenska klubbar), Linnéa Eriksson (AIK, Djurgården, Hammarby), Caroline Lundberg (Gusk), Malin Winberg (Hammarby, Åland), Moa Mattsson, Mikaela Björklund.

Superettan. Bylund ett föredöme som vi alla kan lära av – samt lite övrig silly season

Så är det definitivt att Jonas ”Bylle” Bylund slutar i Sirius – där han av både supportrarna och spelarna själva troligen varit den mest älskade de senaste åren.

För mig har Bylund alltid – trots all kritik jag skrivit mot honom – alltid uppträtt uppriktigt, korrekt och ansvarstagande för den föreningen han har representerat, vilket han alltid kommer att ha min fulla respekt för.

När jag pratade med honom i går så vägrade han fortfarande att vara den där bittra målvakten som det är lätt att bli efter ett sorts skambud (det har knappast varit en hemlighet att Bylunds högsta önskan har varit att få spela i superettan även om jag förstår Bergstrand/Lagerlöf i konkurrensfrågan) och rasat mot sina tränare över ett bortkastat år utan speltid.

Visserligen erkände Bylund att han haft liknande sådana här känslor, men att han i stället för att gnälla och sura har köpt läget, hållit huvudet högt och försökt bidra så gott han kunnat på varje träning och match – trots att han helst av allt har velat stå där ute på planen och göra matchavgörande räddningar så som han målat upp i sitt inre.

Jag tror att vi alla som har hållit på med idrott på någon slags nivå kan känna igen oss i det här – för vem har inte blivit petad någon gång eller fått sina drömmar förstörda? Min uppfattning är därför att vi nog kan lära sig något av det som Jonas Bylund har fått utstå och det som han har förmedlat. Att bita ihop mentalt och göra det bästa för föreningen och släppa ”jaget”. Så agerar en sann lagspelare – och det är bara att bocka och buga och ta lärdom.

Nu ska det bli intressant att se vart karriären tar vägen härnäst. För Bylunds egen skull kan man hoppas att 2014 blir till det stålbad som tar honom upp till de där superettan-matcherna han drömde om att få uppleva på Studenternas. Kanske sker det med Dalkurd eller någon annanstans. Revanschlustan är jag övertygad om finns där inne någonstans.

***

Angående ny målvakt så pågår det just nu diskussioner inom Sirius hur man ska gå vidare och organisera sin målvaktsuppsättning för kommande säsonger. Hade Bylund sagt ja tror jag att man hade nöjt sig med en 18-årig William Eskelinen som tredje/andra val och ett namn för framtiden.

Nu tror jag att man vill ha in någon med mer rutin som ska kunna stå – och konkurrera i superettan – i fall Andreas Andersson åker på en skada. Något annat vore ren idioti.

Om det blir Ängelholms Matt Pyzdrowski låter jag vara osagt, men som vi tidigare har berättat har vi källor som säger att han är en möjlig kandidat som har diskuterats.

Annars så finns det en ung Uppsalamålvakt (har tidigare spelat i Sirius) som söker ny klubb. Elfsborgsmålvakten Niklas Hedström (född 1995) sitter på ett utgående kontrakt och har tidigare i höst provtränat med Jönköpings Södra. En intressant målvakt som jag egentligen har sett för lite av för att kunna bedöma. Men det kan nog vara ett spännande komplement/utmanare till Andreas Andersson, som även Hedström känner sedan tidigare.

***

Turerna kring Djurgårdens ytterback Frej Ersa Engberg ser ut att nå sitt slut då även Kim Bergstrand i går sa att han i praktiken räknar med att det blir klart framöver. Kanske finns Ersa Engberg till och med på plats när Sirius drar i gång träning på måndag.

Två som däremot inte finns med då är nyförvärvet från BP, Andreas ”Ante” Eriksson som är på semester i Dominikanska republiken samt målvakten Martin Karlsson som ska börja ett nytt civilt jobb.

/Andersson

FAKTA: Sirius trupp 2015 just nu
Målvakter:
Andreas Andersson - 2015

Försvarare:
Karl Larson - 2017
Oscar Pehrsson – 2016
Patrick Hopkins – 2016
Carl Nyström – 2015

Mittfältare:
Niklas Busch Thor – 2016
Kim Skoglund – 2015
Johan Andersson – 2015
Kingsley Sarfo – 2016
Kerim Mrabti – 2015
Andreas Eriksson – 2016
Jonatan Berg - 2015

Anfallare:
Moses Ogbu – 2015
Ante Björkebaum –2015
Daniel Ahonen – 2017
Stefan Silva – 2015
Christer Gustafsson – 2016
Jonathan Lundbäck - 2017

Utgående kontrakt:
Martin Karlsson, målvakt, Ian Sirelius, mittfältare/anfall.

Lämnar:
Mathias Benker (ny klubb ej klar), Viktor Lövgren (ny klubb ej klar), Dalil Benyahia (ny klubb ej klar), Elliot Käck (Djurgården), Johan Arneng (slutar), Yussuf Saleh (ny klubb ej klar), Armin Tankovic (ny klubb ej klar), Joakim Runnemo (ny klubb ej klar), Joel Rydstrand (USA), Jonas Bylund (ny klubb ej klar).

Rykten in:
David Hasler, back/mittfältare, Syrianska Kerburan, Emil Hedsén, anfallare, Degerfors, William Eskelinen, målvakt, Värmdö, Matt Pyzdrowski, målvakt, Ängelholm, Nicklas Maripuu, mittfältare, AIK, Frej Ersa Engberg, ytterback, Djurgården, Axel Wiorek, mittfältare, Sollentuna.

Rykten ut:
Stefan Silva (AIK), Kerim Mrabti (Djurgården, AIK, Hammarby), Martin Karlsson, Stockholmslag i söderort.

Alla vinnare vid Fotbollsbloggens gala 2014

Bäste målvakt:
Åtta nollor, 75 i räddningsprocent, 102 räddning och endast 34 insläppta mål på de 30 matcher han spelade. För andra gången i karriären var han med om att ta upp Sundsvall i allsvenskan.
Tommy Naurin, Gif Sundsvall.

Bäste försvarare:
Från ytterback till mittback och ändå lika överraskande stabil trots den tveksamma historiken där han på Stockholms stadion hade en löpstil som beskrevs som en pizzabagares. Frälsningen kom i den tredje av tre möjliga storklubbar från 08-området med ett publikstöd som få. Bästa säsongen i karriären så här långt på karriärens sensommar/höst av denne 29-åring.
Stefan Batan, Hammarby

Bäste mittfältare:
Ingen spelare har betytt mer för sitt lag 2014 än denne legendar. Gjorde det han kom hem för att göra och sköt både upp sitt älskade Hammarby i allsvenskan och tog hem skytteligan för superettan.
Kennedy Bakircioglu, Hammarby.

Bäste anfallare:
I ett lag utdömt av många ”experter” med ett ”tjonga-spel” var denna kreative forward navet i ett anfallsspel som gjorde näst mest mål i serien. Med spelsinne som få var denne nummer 10 en spelare som inte bara imponerade på Kim Bergstrand utan även på en enig murvelkår 2014.
Jonas Lindberg, Ljungskile.

Bäste nykomling (som inte har spelat på superettannivå tidigare eller högre):
Blott en match blev det för talangen 2013 i superettan. I år svarade han dock för 27 matcher och var en starkt bidragande orsak till att Jönköpings Södra överraskade alla och slutade femma i tabellen. Nästa säsong blir spännande att följa.
Anton Cajtoft, Jönköpings Södra.

Bäste tränare:
Med ett röststarkt engagemang som få och med en distinkt dirigentpinne lyckades denne maestro från Östergötland med ännu ett tiotal nyförvärv på hand få till det som få trodde var möjligt inför säsongen. Med Hodgson i ena bakfickan och ett modernt finurligt attackspel hämtat från världsmästarlandet i den andra fickan räckte det till en kvalplats till högsta serien. Tor-Arne Fredheim i år var du superettans bästa tränare!
Tor-Arne Fredheim, Ljungskile.

Bäste sportchef:
Han har lyckats igen. Från världens alla hörn fick denne magiker återigen ihop ett slagkraftigt lag som länge var med i kampen om de allsvenska platserna. Som grädde på moset lyckades klubben även skeppa i väg en spelare till Premier League. 
Graham Potter, Östersund.

Bästa supportar:
Bäst i ljudstyrka, bäst vad gäller bortafölje, överlägset vad gäller tifo, bäst vad gäller uppslutning. Ni var en klass för sig på den här nivån. Det räcker så med superlativerna. Det är bara den gamla klassiska 70-talsramsan Bajen, go. Go, go, go - som egentligen saknades i år.
Bajen Fans med flera, Hammarby.

Bästa arena:
För bra för superettan helt enkelt. Överlägsen komfort, utformning och allmänna utrymmen. Nästan alltid välfylld och med en akustik som får kusinen i norr att gapa stort. Konstgräset kan vi leva med då arenan i övrigt känns perfekt. 
Tele 2 arena, Stockholm.

Bästa twittare:
I ett flertal år har du skämt bort fotbolls-Sverige med fakta och kuriosa kring lagen i landets näst bästa serie – och aldrig slutat ta ditt uppdrag på fullaste allvar. Du har i denna sociala medieform liksom i rörlig bild troligen betytt mer än någon annan för att höja allmänbildningen kring superettan. Du kommer att vara saknad nu när du lämnat för landslagsuppdrag.
Niklas Jarelind

Bäst i norrettan:
Ytterst nära att åka ur i fjol och knappt några spelare under kontrakt då denne anlände man anlände för cirka ett år sedan. Det lag som tidigare saknat struktur och ordning fick plötsligt alla bitar på plats och tog steget upp i superettan direkt. 
Özcan Melkemichel, tränare AFC United.

Bästa twittrare i norrettan:
Du kanske inte har varit den mest frekventa, men har solklart varit den effektfullaste och vet verkligen vad det här med 140 tecken handlar om i sin essens. Du vann inte bara skytteliga utan var även norrettans bästa twittrare 2014.
Sencer Soguk, Valsta Syrianska.

Bäst i division II norra Svealand:
Snubblade på mållinjen i fjol, men skam den som ger sig. Ett ramstarkt försvar lade grunden till denna förenings återkomst i division I. Lång och trogen tjänst, men med hungern kvar. 
Georgios Gogas, sportchef, Akropolis.

Fotbollsbloggens specialpris 2014 (årets profil i superettan).
Har gått sin egen härliga väg under hela säsongen. Det började på Cypern, gick vidare till äktenskapstips under upptaktsträffen och sedan till den smått klassiska ”bullfilmen” från Husqvarna. En intelligent man som har satt färg på superettan likt ingen annan – och dessutom lyckats sportsligt.
Nanne Bergstrand, tränare, Hammarby.

Bloggbollen 2014 (bäste spelare totalt i superettan 2014)
Med en högerfot av europeisk toppklass och med ett psyke som få förde du ditt lag till din näst största triumf efter guldfesten på Kvarnen 2001. Jag säger bara 0h Ah Kennedy say oh ah Kennedy Kennedy. I år var du fucking bäst i superettan.
Kennedy Bakircioglu, Hammarby.

 

Gala. Fotbollsbloggens gala 2014 - Storslam för Hammarby

Under måndagskvällen gick den årliga upplagan av Fotbollsbloggens gala av stapeln. Se hela sändningen här ovan med alla vinnare, musik samt djuriska inslag.

/FB

Gala. Fotbollsbloggens gala 2014 - 21.00 smäller det

Kostymerna är på, synten är på plats och i kväll ska vi utse det bästa från superettan, norrettan och division II i vår direktsända gala från Södermalm i Stockholm. Klockan 21.00 drar vi i gång och föreställningen beräknas hålla på i cirka en timme. 15 priser ska delas ut under kvällen  och den stora höjdpunkten blir så klart utdelningen av prestigefyllda "Bloggbollen" till seriens bäste spelare. Tidigare vinnare i kategorien är spelare som David Accam (2012) samt Johan Arneng (2013). 

Samtliga nomineringar hittar ni här och galan kan ni följa från 21.00 här i spelaren till höger eller på vår Bambuser-sida.

/FB

FAKTA
Preliminärt körschema för Fotbollsbloggens gala 2014:
1. Inledning med musik
2. Tankar om året som har gått, minnen och anekdoter.
3. De första priserna delas ut för Årets målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare i superettan.
4. Gustaf berättar om sina tre mest minnesvärda incidenter under årets arbete. 
5. Priser för Årets nykomling, tränare, sportchef, arena samt twittrare i superettan.
6. Första akten över - imitationer av Meisels. 
7. Start av akt II. Kort summering av Norrettan.
8. Prisutdelning till norrettans bäste alla kategorier samt till årets twittrare i norrettan.
9. Korta tankar om division II-säsongen. Utdelning av pris till seriens bäste.
10. Stoppage time.
11. Utdelning av Fotbollsbloggens specialpris samt Bloggbollen 2014.
12. Avslutning.  

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se