• tisdag 13 oktober 2015
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Ny musikvideo från Uppsala: Hassman – Ghet... Jons hiphopblogg Jons hiphopblogg
Vädersponsor:

Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Har bevakat fotboll för UNT sedan 2009 (från och till) och följer numera superettan (Sirius), division II (Gusk, Upsala IF och Strömsberg), elitettan (Sirius) samt division I (Gusk, Tierp, Vaksala). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut mig eller någon annan efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Superettan: Bergstrand: "Vi måste vinna våra tre matcher"

På lördag är uppehållet över Sirius då man gästar Varberg. Tre matcher återstår och om resultaten går Sirius väg i den 28:e omgången så kan man vara blott en poäng bakom Östersund på direktplatsen till allsvenskan.
– Vi måste vinna våra tre matcher och sedan får vi se hur långt det räcker. Vi börjar med den mot Varberg, säger Kim Bergstrand.

Enligt Siriustränaren kom landslagsuppehållet lägligt för Sirius som hade ett tufft matchschema innan uppehållet. Saknas till matchen mot Varberg gör Ian Sirelius, Simon Berg samt Daniel Ahonen. Bergstrand hoppas dock ha samtliga i träning innan säsongen är slut.
– Det är muskelskador som är svåra att sia om, men vi hoppas, säger Bergstrand.

/Meisels

Elitettan: De har ena benet i elitettan

Under helgen inleddes kvalet till kommande års upplaga av elitettan där de sex seriesegrarna i division I möter varandra i kampen om tre platser. Efter den första matchen i dubbelmötena så kan man konstatera att Holmalund och Växjö står med varsitt ben i elitettan. Holmalund bortabesegrade Nyköping med hela 4–0 medan Växjö slog IF Böljan borta med 3–0. Noterbart är att matcherna lockade nästan tusen åskådare sammanlagt.

I den tredje matchen mellan Umeå Södra och Sundsvall är det lite mer öppet även om det är fördel för Sundsvall efter rond ett. Sundsvall vann gårdagens bortamatch med 3–2 inför blott 180 personer på Gammliavallen och kan därmed säkra avancemang på lördag hemma på Norrporten.

/Meisels

FAKTA
Kval till elitettan 2:2
Lördag: Sundsvall–Umeå Södra (3–2), Holmalunds IF Alingsås–IFK Nyköping (4–0)
söndag: Växjö-Böljan (3–0)

Division 2NS: Gusk borde ringa Sunday Bale

Upsala IF får lämna division II-sällskapet efter blott ett år. Den enkla förklaringen är att man blandat höga toppar med alldeles för djupa dalar. Försvarsspelet har inte räckt till vilket hela 62 insläppta mål vittnar om. Bara Avesta släppte in fler mål (64) under säsongen. Efter en ganska bra start på säsongen så föll UIF ihop under sommaren och har egentligen inte kunnat resa sig efter det.

För Strömsberg väntar kval redan nästa vecka mot Franke. Strömsberg har egentligen gjort det förväntade, man har inte en bättre trupp än såhär och med tanke på mardrömsstarten av säsongen så har tränare Carlos Santis ändå fått ordning på grejerna och jag tror att man grejar kvalet också för fortsatt division II-status.

Gusk säkrade redan förra veckan kontraktet efter en tuff säsong där de många spelartappen inför säsongen verkligen präglade laget. Nu väntar en betydligt lugnare silly season för Gusk där man kommer att kunna bygga laget i lugn och ro för att sikta högre 2016. Om jag vore Janne Gidlöf skulle jag genast slå en pling till UIF:s Sunday Bale till exempel.

/Meisels

Elitettan: Sirius säsong är underkänd om inte ...

Sirius har gått in i väggen. Den senaste månaden har inte varit något att jubla över för Sirius vars senaste seger i elitettan kom för över en månad sedan hemma mot Djurgården. Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men känslan är i alla fall att säsongen för Sirius del tog slut alldeles för snabbt. Redan i mitten av augusti var laget egentligen borta från toppstriden och sedan har det varit status quo.

Att förlora med 5–1 (FEM–ETT!) mot bottenlaget Bollstanäs är inte okej oavsett hur mycket eller lite man har att spela för. Sirius står därmed kvar på sina 41 poäng och nu står det även klart att man inte lyckas med sin målsättning att komma topp fem i serien utan slutar sexa. Att jämföra med förra året är oundvikligt och då tog Sirius, trots att man slutade sjua, 43 poäng i en elitetta som dessutom var mycket starkare.

Nu återstår en match för Sirius den här säsongen och det är hemma mot Limhamn Bunkeflo nästa vecka. Seger krävs alltså där för att man i alla fall ska ta fler poäng än i fjol. Skulle man lyckas med det är jag beredd att ge Sirius godkänt (om än med väldigt liten marginal) för den här säsongen. Annars är säsongen att betrakta som underkänd. Så är det.

Det intressanta med Sirius är hur man tar sig vidare efter den här säsongen. När Olof Unogård tillträdde var det snack om allsvensk satsning och det är möjligt att årets säsong var det första steget på den resan, men så är inte min känsla. Sirius har gått från att vara ett topplag som satsar mot allsvenskan till att bli en plantskola för unga spelare på väg till allsvenskan. Vad har klubben för vision inför 2016? En fråga som jag kommer försöka att reda ut de kommande veckorna.

Under lördagen blev för övrigt Djurgården klart för allsvenskan. Efter en lite svajig säsong så lyckades ändå storfavoriterna reda ut det och alltså tillsammans med Kvarnsveden lägga beslag på de två allsvenska platserna. Som jag har skrivit tidigare så har jag uppgifter om att tränaren Mauri Holappa trots detta inte blir kvar i föreningen. Djurgårdens silly season blir intressant att följa, särskilt om även Hammarby tvingas lämna damallsvenskan.

Trots segern mot Sirius så får Bollstanäs lämna elitettan då Älta besegrade Lidköping under eftermiddagen. Jag kan tänka mig att både Josefin Jarstad och Michelle Rojas Flores finns på Sirius radar inför den kommande säsongen. Vilket lag som gör Lidköping och Bollstanäs sällskap ned i division I avgörs nästa vecka. Jitex eller Kungsbacka, det är frågan.

/Meisels

Superettan: Sirelius som sin skada och jakten på andraplatsen

Ian Sirelius har återigen haft en skadeförföljd säsong. På måndag väntar en ny magnetkameraundersökning, men yttern hoppas ändå kunna komma tillbaka igen innan säsongen är slut.
– Jag träffade en läkare på Sophiahemmet i går och han sade att muskeln i ljumsken i alla fall var tillräckligt stark så jag siktar på att vara tillbaka innan slutet, säger Sirelius.

Det var inför cupmatchen mot Nacka som Sirelius fick en mindre bristning i baksidan. När han sedan var tillbaka så kändes det ändå inte helt hundra i ljumsken berättar Sirelius som då valde att ta ett break och vila i två veckor.
– Nu har jag vilat helt den här veckan så jag hoppas att det släpper.

Sirius har tre matcher kvar av serien. Ian Sirelius tror inte att han är tillbaka redan till nästa lördags match mot Varberg, men kanske till hemmamatchen mot Jönköping eller serieavslutningen mot Gais.
Hur ser du på slutet av säsongen?
– Det blir jättespännande. Vi ska ta våra vinster och sedan får vi se om Östersund kanske darrar lite. De har ett tufft schema med Jönköping och sedan Syrianska där de kan tappa lite poäng.
Hur skönt var det att inte Jönköping fixade avancemanget redan mot Syrianska?
– Skönt så klart. Nu kommer det att gå in med allt i matchen mot Östersund.

Ian Sirelius var borta hela våren på grund av en operation han gjorde i vintras för att rätta till den baksida som plågat honom flera år. Operationen lyckades bra och Sirelius har inte haft några problem med baksidan efteråt. Mot Syrianska i augusti gjorde han säsongens bästa match – hittills.
– Det var jäkligt synd att man gick sönder ganska snabbt efter det, men det var ändå kul att känna att man inte var helt värdelös utan hade en bra form.
Du har ett utgående kontrakt, hur ser det ut där?
– Vi har inte snackat så mycket. Jag ska göra allt för att komma tillbaka och sedan får vi se vad som händer. Det känns i alla fall positivt att baksidesproblemet är borta, säger Sirelius.

/Meisels

 • Bambuser

 • generic
 • Podcast: Stoppage Time
 • Twitter
 • Instagram

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se