• lördag 22 november 2014
Widén går kamp mot klockan Bandybloggen Bandybloggen
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Superettan. Käck lade gott ord till Sirius näste? vänsteback

Frej Ersa Engberg. Så heter med största sannolikhet Sirius nye vänsterback och precis som föregångaren Elliot Käck är han skolad i Djurgården. Just Käck är en av personerna som rekommenderat Sirius.
– Han tycker att jag ska ta den här chansen, han sade att Sirius är en toppenförening som utvecklar spelare på ett bra sätt, säger Ersa Engberg.

Han tränade med Sirius under förra veckan, men då de blåsvarta har ledigt under veckorna två så är Ersa Engberg för tillfället tillbaka i Djurgården och tränar. Han hymlar dock inte med att en övergång ligger nära till hands.
– Det är nära en lösning vilket jag är jätteglad för eftersom det är det som jag verkligen vill.

Hur nära ligger det i tiden?
– Det får ta den tid det tar, men det borde lösa sig inom en snar framtid.

Vad har du fått för intryck av Sirius?
– Jag har bara fått positiva intryck. Faciliteterna, gruppen, spelare och ledare, allt känns jättebra och över förväntan faktiskt.

Vad kan du säga om dig själv som spelare?
– Jag är ganska bolltryck och passningsskicklig. Jag ger alltid hundra procent och har bra speluppfattning, det är väl styrkorna.

Förra säsongen spelade Ersa Engberg samtliga U21-matcher för Djurgården, som även vann sin U21-serie.

/Meisels

FAKTA: Sirius trupp 2015 just nu
Målvakter:
Andreas Andersson - 2015

Försvarare:
Karl Larson - 2017
Oscar Pehrsson – 2016
Patrick Hopkins – 2016
Carl Nyström – 2015

Mittfältare:
Niklas Busch Thor – 2016
Kim Skoglund – 2015
Johan Andersson – 2015
Kingsley Sarfo – 2016
Kerim Mrabti – 2015
Andreas Eriksson – 2016
Jonatan Berg - 2015

Anfallare:
Moses Ogbu – 2015
Ante Björkebaum –2015
Daniel Ahonen – 2017
Stefan Silva – 2015
Christer Gustafsson – 2016
Jonathan Lundbäck - 2017

Utgående kontrakt:
Jonas Bylund, målvakt, Martin Karlsson, målvakt, Ian Sirelius, mittfältare/anfall.

Lämnar:
Mathias Benker (ny klubb ej klar), Viktor Lövgren (ny klubb ej klar), Dalil Benyahia (ny klubb ej klar), Elliot Käck (Djurgården), Johan Arneng (slutar), Yussuf Saleh (ny klubb ej klar), Armin Tankovic (ny klubb ej klar), Joakim Runnemo (ny klubb ej klar), Joel Rydstrand (USA).

Ryktas in:
David Hasler, back/mittfältare, Syrianska Kerburan, Emil Hedsén, anfallare, Degerfors, William Eskelinen, målvakt, Värmdö, Matt Pyzdrowski, målvakt, Ängelholm, Nicklas Maripuu, mittfältare, AIK, Frej Ersa Engberg, ytterback, Djurgården, Axel Wiorek, mittfältare, Sollentuna.

Rykten ut:
Stefan Silva (AIK), Kerim Mrabti (Djurgården, AIK, Hammarby), Martin Karlsson, Stockholmslag i söderort.

Elitettan. Bollstanäs kupp: försökte "stjäla" Åkerman - har siktet på annan Vaksalatalang

Elin Åkerman blev klar för Sirius under torsdagen. Bloggen kan dock avslöja att Bollstanäs och Karl Fremdling gjorde en värvningskupp i sista sekunden och försökte få talangen att välja Upplands Väsby – så sent som i går. Åkerman hade då redan sagt ja till Sirius muntligt under tisdagen.
– Vi är intresserade av Elin och hade ett möte i går, hon skulle återkomma under dagen, säger Bollstanäs tf sportchef Pernilla Ebberyd.

Hur väcktes det intresset?
– Det var när det var klart med den nye tränaren (Kalle Fremdling) så började det. Det är lättare att få spelare när man har klart med tränare.

Åkerman valde som bekant Sirius till slut ändå, men Bollstanäs har en annan Vaksalatalang under luppen. Även Josefin Jarstad är aktuell för klubben och har fått ett erbjudande.
– Vi hade ett första möte under gårdagen och hon skulle återkomma. Det är en spelare som vi är intresserade av.

Ebberyd bekräftar även bloggens avslöjande från förra månaden om att Julia Zigiotti Olme lämnar klubben för spel i AIK.
– Det är klart, jag önskar henne all lycka och hoppas att det går bra för henne, säger Ebberyd.

Och precis som jag kunde berätta då så är Bollstanäs Michelle Rojas den spelare som klubben ser som ersättare.
– Hon har varit och provtränat med oss och har fått ett kontraktsförslag. Hon kommer träna med oss igen på onsdag, säger Ebberyd som meddelar att sex plus två spelare utifrån förväntas medverka på den träningen.

Vad gäller profilen Ida Hedstad så har hon inget kontrakt inför nästa säsong. Klubben hoppas så klart att Hedstad blir kvar.
– Vi vet inte än, hon har fokus på många områden. Allt beror på hur mycket tid hon kommer att ha, men det är klart att vi vill ha henne kvar, säger Ebberyd.

/Meisels


FAKTA: Sirius trupp 2015

Målvakt: Emma Holmgren.
Försvarare: Malin Winberg, Ammy Wallin, Sara Back, Amanda Johansson.
Mittfältare: Aisha Faiqi, Märta Säfström, Maja Andersson, Madelen Lindström.
Anfallare: Tyra Kajgård, Jenny Jansson, Elin Åkerman.

Tränare: Olof Unogård.

Utgående kontrakt: Lina Lundqvist, Stina Melin, Caroline Lundberg, Linnéa Eriksson, Mikaela Björklund, Julia Lyckberg, Sanna Öhlund, Ingrid Wixner, Fanny Andersson, Moa Mattsson.
Nyförvärv: Olof Unogård (tränare, Djurgården), Märta Säfström (Vaksala), Maja Andersson (AIK), Madelen Lindström (Östervåla, lärlingskontrakt), Elin Åkerman (Vaksala).
Lämnar: Karl Fremdling (tränare, Bollstanäs), David Olingdahl (tränare), Sofia Fors (Gusk).  

Rykten in: Sara Haeger (Fanna), Josefine Thörnlund (Fanna), Edina Begovic (IFK Nyköping), Sigrid Persson (Hammarby), Kim Sundlöv (Åland), Kajsa Nordmark (Sundsvall), Amanda Östervall (Jitex), Mathilda Johansson (IFK Norrköping), Jonna Böckert (BK30), Emma Ekman (IFK Norrköping).
Rykten ut: Stina Melin (Gusk), Fanny Andersson (Manchester City, damallsvenska klubbar), Linnéa Eriksson (AIK, Djurgården, Hammarby), Caroline Lundberg (Gusk), Malin Winberg (Hammarby, Åland), Moa Mattsson, Lina Lundqvist (Qbik), Mikaela Björklund, Jenny Jansson.

Superettan. ”Politiker” Runnemo har tagit farväl och hoppas på något nytt – ”Ett tag kvar till nyårsafton”

Joakim Runnemo var ett smått legendariskt nyförvärvssläpp av Sirius på självaste nyårsafton 2012. Nu, snart två år senare lämnar han klubben – och har gjort sitt sista träningspass. Det skedde för två veckor sedan.
– Jag har sagt hej då till laget och grabbarna, säger Runnemo som inte vill gå in på orsaken, det vill säga om det var en konkurrenssituation eller en ekonomisk förhandling som inte gick att lösa.
– Det får du fråga Sirius om i så fall.

Tillsvidare håller anfallaren/mittfältaren i gång på egen hand hemma på Södermalm i Stockholm.
– Det blir lite löpning och gym, säger han.

27 år ung (fyller 28 i mitten av december) hoppas ”Pajen” förlänga elitkarriären med ett par säsonger på minst superettannivå. Just nu är han kvitt bekymren med hälsenorna och är redo.
– Men det finns inget roligt att berätta, i alla fall inte som jag tänker säga.

Det finns alltså något som är på gång?
– Det finns inget konkret just nu. Därför är det inte läge att berätta något.

Men det finns intresse från klubbar?
– Jag har haft kontakt med ett par klubbar på superettan-nivå så mycket kan jag säga.

Som med din tidigare klubb, BP?
– Jag vill inte kommentera några klubbar, får då kommer du bara fråga en efter en. Det vill jag hålla för mig själv.

Kan det vara klubbar utanför Stockholm?
– Jag vill inte stänga några dörrar.

Kommer du provspela med något lag?
– Nej, inte som det ser ut nu.

Men du är inte orolig över att inte hitta någon klubb?
– Jag har fått positiva signaler, så jag är inte orolig.

När vill du ha något klart senast?
– Jag har inte satt någon deadline. Nyårsafton sa du att jag blev klar förra gången. Än är det tid kvar till dess, säger alltid lika trevlige Joakim Runnemo (ingen ironi) som efter fotbollskarriären borde ha en lysande framtid som politiker med tanke på sin svarstaktik under intervjuer som den här ovan.

***

Angående att byta klubb (inte karriär). Sandviken IF:s – och förre Strömsbergsspelaren – Björn Berglund, som nyligen provspelade med Örgryte och för några veckor sedan med Jönköpings Södra, spelar nästa säsong i den norska tredjeligan.

Klubben det handlar om är Kvik Halden FK som tränas av IFK Värnamos förre tränare Glenn Ståhl.
– Björn är en spelare som jag har följt länge. En typisk målgörare som är smart och bra i boxen. Med 188 cm i strumplästen är han också stark i luften, säger Ståhl till sajten Ha-halden.no.

/Andersson

Svenska cupen. Bra att inleda mot Elfsborg – men sedan är det mer ovisst (med favoritskapet)

Jag och Meisels diskuterade innan lottningen i svenska cupen lite löst om mardrömsgrupper respektive drömgrupper för Sirius. Som jag ser det blev det den här gången – sportsligt – något mitt emellan. Det kunde ha blivit gynnsammare och det kunde ha blivit tuffare (se grupperna här nedan).

En fördel som jag ser det är ändå att Sirius får börja borta mot Elfsborg, som säkert bara blir bättre och bättre ju längre säsongen pågår. Att kunna ”ladda” för den matchen direkt och ha allt att vinna tror jag passar Sirius väl, lite som mot de allsvenska lagen i år.

Sedan kommer två matcher där Sirius kommer att vara favoriter mot BP och AFC – och där blir det lite tvärtom. Allt att förlora.

Känslan är att det kommer att bli för tufft den här gången, men mycket kan hinna ändras fram till februari när matcherna drar i gång, som med skador, värvningar et cetera.

Ekonomiskt blir det annars så klart stor skillnad med att ha AFC United hemma på Löten i stället för Djurgården och Halmstad som gav sköna slantar in i klubbkassan.

Om det här påverkar möjligheterna till ett utlandsläger inför cupspelet är oklart – även om det inte verkar så. Enligt Kim Bergstrand står valet mellan Turkiet (Alanya) och Portugal (Algarve).

***

Värvningsmässigt blev det  till sist officiellt att IFK Östersunds anfallare Jonathan Lundbäck har skrivit på ett treårskontrakt med Sirius (till och med november 2017). Jag har inte sett Lundbäck spela själv, men jag har förstått att han har gjort stora framsteg som anfallare (i division III och II) de senaste säsongerna efter att setts som en talangfull vänsterback i Graham Potters norrettanbygge 2012.

Desto mer intressant var att Kim Bergstrand öppnade ytterligare för att Djurgårdens ytterback Frej Ersa Engberg spelar i Sirius nästa säsong. Ett sånt tecken brukar betyda att det i praktiken är klart, har jag lärt mig. Om det blir så återstår att se. Diskussioner pågår.

/Andersson

Fakta: Lottningen i svenska cupen
Grupp 1: Malmö FF, Jönköpings Södra, Assyriska, Hudiksvall.
Grupp 2: IFK Göteborg, Ljungskile, FC Trollhättan, Myresjö/Vetlanda.
Grupp 3: AIK, Hammarby, Landskrona, Kristianstad.
Grupp 4: Elfsborg, Brommapojkarna, Sirius, AFC United.
Grupp 5: Häcken, Mjällby, Öster, Hudddinge.
Grupp 6: Örebro, Gefle, Varberg, Dalkurd.
Grupp 7: Djurgården, Norrköping, Ängelholm, Norrby.
Grupp 8: Helsingborg, Halmstad, Syrianska, Västerås SK.

Gruppspelet avgörs helgerna 21–22 februari, 28 februari–1 mars och 7–8 mars. Sirius inleder med två bortamatcher mot Elfsborg och BP för att avsluta hemma mot AFC United.

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se