• måndag 22 september 2014
Tack för lektionen Träning och hälsa Träning och hälsa
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

19.00: Fotbollsbloggen Live del 39 – det mentala avsnittet

Efter ett nära tre månader långt uppehåll är vi tillbaka med ännu ett avsnitt av Fotbollsbloggen Live. Den här gången blir det fokus på Sirius match hemma mot Öster i morgon där vi hoppas ge den senaste informationen från träningen på Löten – samt analysera varför Sirius haft så svårt att vinna på hemmaplan i år.

Vi kommer även att återkoppla till seriefinalen i division II mellan Gusk och Akropolis.

Utöver det blir det – som vanligt – lite silly season och snack om elitettan och norrettan. Vi hoppas även ha med en ”mental gäst” i programmet om alla bitar faller på plats. Missa heller inte Meisels kluriga rebus som återkommer.

Klockan 19.00 drar vi igång direkt här från UNT:s redaktion i centrala Uppsala. Programmet ser ni i den lilla mediaspelaren här uppe till höger – samt på vår Bambuser-sida (klicka på länken).

/FB

Fakta: Fotbollsbloggen Live del 39 – det mentala avsnittet
1. Inledning med de första ledtrådarna i Meisels rebus.
2. Inför Sirius-Öster, varför har Sirius haft så svårt att vinna på hemmaplan?
3. ”Den mentala gästen” är  förhoppningsvis med på länk (TBA).
4. Silly season och kontraktsläget i Sirius.
5. Övrigt i superettan, är serien avgjord?
6. Valsta Syrianskas skräll mot Frej och det senaste från norrettan.
7. Division II med uppföljning från seriefinalen på Gamlis IP
8. Sirius damer är inne i en fin höstsvit. Bör klubben förlänga med tränarna Kalle Fremdling och David Olingdahl?
9. Övrigt från elitettan, har topplagen något i allsvenskan att göra?
10. Avslutning med lösningen på Meisels rebus.

F19. Det går bra nu - för Petter och Sirius

Sirius F19 är klart för slutspel efter två segrar under helgens tripp till Norrland. Under lördagen besegrades Sunnanå med 3–0 och i dag vann man mot Piteå med 3–2.
– Det är bra att vi är klara för slutspel nu, det har vi siktat mot hela säsongen, säger Tyra Kajgård som gjorde två av målen mot Sunnanå.

Berätta om matcherna …
– Mot Sunnanå var vi det bättre laget även om vi inte var överlägsna. Jag tycker att vi spelade bra med tanke på att det var många olika spelare från olika klubbar. De unga gjorde det jättebra och vi satte våra chanser.
– Mot Piteå fick vi förstärkning av fyra spelare (Ammy Wallin, Sofia Fors, Sanna Öhlund och Josefin Lindström) och spelade bättre än mot Sunnanå. Jag tycker att det var riktigt bra spel stundtals.

Kajgård stod alltså för två mål under helgen, något som även BK30:s Hazhan Hama lyckades med.

Hur var det att åka i väg när A-laget spelar match samtidigt i Malmö?
– Vi diskuterade med Kalle (Fremdling) hur vi skulle göra eftersom det är ett tipselitläger med start i morgon. Vi kom fram till att vi behöver matcher i benen och det bästa för oss var att åka med F19.

Tillsammans med Aisha Faiqi ska Kajgård med start måndag delta vid lägret i Eskilstuna för spelare födda 95 och senare.
– Det ska bli jättekul att träffa olika tjejer och jag hoppas att det blir bra.

En liten anekdot från F19-lagets resa under helgen var att man åkte tillsammans med rapparen Petter upp till Skellefteå. När han inte fick någon skjuts från flygplatsen så ställde laget upp och delade taxi med profilen.
– Det var kul att träffa honom och lära känna Petter lite.

Är du ett stort Petter-fan?
– Nej, det kan jag inte påstå, men det är andra i laget som är det.

Vilka?
– Jag tror att Aisha Faiqi är störst fan av Petter faktiskt.

Sirius har två matcher kvar att spela innan slutspelet. Först väntar AIK hemma på Årsta IP och sedan Kvarnsveden på Löten.


/Meisels

FAKTA
Sunnanå–Sirius 0–3
Målen: Tyra Kajgård 2, Hazhan Hama.
Sirius elva: Lina Lundqvist – Hazhan Hama, Alda Eriksson, Egzona Breznica, Agnes Lejon, Ronja Aldén. Matilda Sandman, Tyra Kajgård, Agnes Lundberg, Aisha Faiqi.
Bänk: Alva Hedberger, Rebecka Åkerman.

Piteå–Sirius 2–3
Målen: Aisha Faiqi, Hazhan Hama, Josefin Lindström.
Sirius elva: Lina Lundqvist – Agnes Lundberg, Alda Eriksson, Hazhan Hama, Sanna Öhlund, Agnes Lejon, Tyra Kajgård, Ammy Wallin, Aisha Faiqi, Josefin Lindström, Sofia Fors.
Bänk: Matilda Sandman, Alva Hedberger, Hannah Sävström, Ronja Aldén, Rebecka Åkerman.

Skytteligan:
1. Ingrid Wixner 13
2. Elin Åkerman, Sanna Öhlund 7
4. Tyra Kajgård 6
5. Annina Wede 5
6. Aisha Faiqi 4.
7. Josefin Jarstad 3.
8. Hazhan Hama 2.
9. Nikki Classon, Egzona Breznica, Ammy Wallin, Sara Back, Ariam-Berhane Gebreyohannes, Hannah Sävström, Emma Dimander, Josefin Lindström 1.


(Ett mål har tillkommit via självmål)

På bilden: Sirius F19 tillsammans med rapparen Petter.
Foto: Alda Eriksson.  

Superettan. Anledningarna till varför spelschemat ser ut som det gör – ”Blir snurrig i huvudet”

Jag vet inte om det bara är jag som blir snurrig i huvudet av spelordningen i superettan där omgångarna flyter in i varandra – och där det i stort sett är match varje dag. Personligen föredrar jag en eller möjligen två fasta speldagar (är det bara jag som är old school?), men så ser det som bekant inte riktigt ut – och har inte gjort de senaste säsongerna.

För att redo ut omständigheterna kontaktade jag Ola Rydén, som är liga- och evenemangsansvarig I Föreningen svensk elitfotboll (Sef), och som representerar klubbarnas intressen i den här frågan.
– Anledningen till varför det ser ut som det gör hänger samman med vad klubbarna önskar, och då blir det så här. Sedan har Tv4, som sänder superettan sina huvuddagar som är fredag, söndag och måndag där matcher måste spelas. Sedan har vi avtal med svenska spel som vill ha minst en match på lördagar, säger Rydén som vidare berättar att tv4 i år och kommande säsong kommer att sända sammanlagt runt 100 matcher.
– Vi har även förhandlat fram ett nytt avtal för 2016–2019 med Tv4, men där har jag inga detaljer på exakt hur många matcher de kommer att visa, fortsätter Ola Rydén.

Hur ser ni i Sef på den här lösningen med spridda speldagar?
– Det viktigaste är att klubbarna får spela på de dagar när det passar dem bäst, så att det komma mycket folk. Plus att vi kan hålla det som står i våra avtal.

Så det kommer att se ut så här även nästa år?
– Det skulle jag tippa.

En fråga som annars har retat upp fotbolls-Sverige var när slutomgången i superettan flyttades från lördag till söndag 2 november med den ovanliga starttiden 12.30 på grund av Malmö FF:s Champions league-spel.
– Det är många olika faktorer som har spelat in i valet av tiden. Arenatillgångar och att andra idrotter pågår samma i dag i samma område är saker som polisen har haft synpunkter på, liksom tv. Till sist är det en sammanvägning som tävlingskommittén i svenska fotbollförbundet har gjort. Det är de som bestämt detta, säger Ola Rydén.

***

Tv4 (med sina fasta speldagar), svenska spel (lördagar) och klubbarna själva, där har vi alltså anledningarna till de spridda speldagarna. Även om min personliga åsikt består.

Visst förstår jag att klubbarna ser till det ekonomiska och att de kan få mer pengar från framförallt Tv4 i fall de går med på att spela matcher på skilda dagar, men jag tycker också att klubbarna ska beakta att de säljer ut lite grann av sin själ och urlakar produkten och förvirrar supportrarna och en och annan journalist.

/Andersson

Division II. Tankar efter seriefinalen på Gamlis IP – imponerad av Akropolis invärvade grek

Det kändes verkligen att det var något extra på Gamlis IP tidigare i dag. I stället för de runt hundra som brukar vara där på Gusks matcher så var läktarna fyllda (enligt Janne Gidlöf med 810 åskådare). Inledningsvis var det även en solig och vacker höstdag (som lite symboliskt för hemmasupportrarna övergick till moln och kyla ju längre matchen pågick).

Det märktes också ute på planen – som sig bör i en seriefinal. Det var energiskt med tuffa närkamper där inget av lagen fick i gång något vidare passningsspel.

Till sist stod Akropolis där som segrare – och firandet framför den tillresta supporterskaran visade tydligt att segern betydde lite mer än vanligt. Rättvist eller inte kan man så klart diskutera – inte minst med tanke på handssituationen i slutminuterna när ett av Gusks sista avslut täcktes.

Men det som avgjorde matchen enligt mig var Akropolis invärvade forward Ioannis Sotiroglou. Greken (ja han är det på riktigt) gjorde lite som han ville i luftrummet (även om jag tyckte att Patrik Källsten och Jesper Nyholm understödde varandra bra). Sotiroglou var bland annat med i förarbetet till 0–1-målet, gjorde själv det andra och kunde nog ha gjort ett till om inte Alexander Garcia rusat ut och gjort en kanonräddning.

Förra säsongen tappade som bekant Akropolis Stefan Silva till Sirius till sommarfönstret – och i år ville inte klubben göra om samma misstag utan förstärkte i stället med den reslige targetforwarden (med meriter från den cypriotiska högstaligan). Förutom nickstyrka visade Ioannis Sotiroglou även upp snabbhet och teknik som överglänste övriga 19 utespelare. Det är sällan man ser spelare av den kalibern som levererar i division II, och om jag har förstått det rätt så var inte det här första matchen som han dominerade.

Nu skiljer det fem poäng mellan lagen (eller sex om man räknar med målskillnaden). Visst, i teorin kan Akropolis tappa detta, men det har jag svårt att se. Kvarnsveden hemma i nästa omgång bör de vinna och sedan har de Konyaspor och Syrianska Kerburan kvar som inte har något att spela för (och som båda är lag som inte har rosat marknaden den här säsongen) .

I övrigt måste jag passa på att berömma Gusk som har gjort en riktigt imponerande säsong under ledning av Zaine Söderlund med en tydlig spelidé och kontinuitet. Av startelvaspelarna var det bara Patrick Bolin (från Selånger) som inte är fostrad i någon av de lokala klubbarna – och det var nog en bidragande orsak till den stora publiksamlingen.

Till sist: Bäst i Gusk tycker jag Jesper Nyholm var. Den tidigare Sirius-mittbacken, som fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd av skador, har verkligen tagit kliv i år. Synd bara att mittbacksuppsättningen i Sirius numera är så pass stark, annars borde han vara ett givet alternativ inför nästa säsong. Om det nu inte blir Sirius för honom 2015 vore det oavsett intressant att se honom i en högre serie då han både har snabbheten, fötterna och hårdheten.

Här ovan kan ni förresten se en video med Guskspelaren Henrik Englund som ger sin syn på matchen och besvikelsen över att förlora.

/Andersson

Superettan. Lämnade Sirius för studier – nu aktuell för division II-klubb

I slutet på juli fattade 21-årige mittfältaren Jakob Björk beslutet att lämna Sirius för en ingenjörsutbildning i Linköping. Motiveringen sades vara motivationsbrist i takt med allt mindre speltid i A-laget.

Nu ser det dock ut som att en möjlig comeback är i sikte till nästa säsong. I veckan har Björk tränat med division II-klubben Linköpings City.
– En riktigt duktig spelare som kan användas på flera platser, säger Citys sportchef Michel Aldemir till Mildaeus fotbollsblogg (Corren.se).

Noterbart är att Linköpings City satsade hårt inför den här säsongen och bland annat anställde förre Åtvidberg- och Östertränaren Andreas Thomsson och värvade Åtvidbergsspelaren Christoffer Karlsson (ryktades till Sirius 2012). Men resultataten har uteblivit och Thomsson har fått kliva ned som assisterande tränare till förmån för sportchefen Michel Aldemir. Med fyra omgångar kvar är Linköpings City tabellnia med fyra poäng ned till kvalstrecket i division II södra Svealand.

Den här säsongen representerade Jakob Björk Sirius sju matcher i superettan och startade i en match och blev inbytt i sex.

***

Kan dessutom meddela att jag och Meisels har blivit nominerade liksom nio andra bloggare till årets lokala fotbollsblogg av ett svenskt spelföretag. Vinnaren som röstas fram av er läsare får 10 000 kronor att dela ut till en lokal förening. Om vi vinner så lovar vi att lotta ut den summan till någon av de klubbar som vi bevakar. Röstar (och chansen att ge er förrening pengar) gör ni här (klicka på länken).

/Andersson

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se