• onsdag 03 september 2014
JJ - V Karolinas dj-blogg Karolinas dj-blogg
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Superettan. Uppehållssummering – förväntat både sportsligt och publikt för Sirius

22 omgångar är spelade och det är dags för ett litet kortare uppehåll i superettan, vad passar då bättre än att summera och blicka framåt och spekulera i hur serien ska sluta?

Tittar vi på tabellen i stort så är det föga oväntat samma trio som är med i toppen som de som låg där inför sommaruppehållet. Visserligen hade jag trott att Gif Sundsvall, Ljungskile och framförallt Hammarby skulle ha haft några ytterligare poäng då jag bedömt att det kommer att krävas runt 60 poäng för en allsvensk plats. Så kan det också bli, även om det just nu bara är Giffarna som håller det snittet. I dagsläget är känslan att det bara är Östersund (fem poäng från kvalplatsen) som möjligen kan hota topptrion, vilket jag tror blir en för tuff uppgift. Inte minst när ÖFK har sålt sin stjärna och poängkung Modou Barrow.

Allt annat än att Hammarby och Gif Sundsvall tar någon av direktplatserna är fortfarande en skräll, så mycket talar för dem. Å andra sidan har Ljungskile varit det spelmässigt mest stabila laget sett över hela säsongen.

Tittar vi till bottenlagen kan vi konstatera att jumbolagen Assyriska och Husqvarna med all sannolikhet kommer att förbli där nere. Ovanför finns en kvintett från Landskrona till Degerfors som gör upp om att slippa det negativa kvalet. Tittar man till formen på sistone och hur lagen har uppträtt spelmässigt under säsongen blir jag inte överraskad om det till sist blir just Landskrona och Ängelholm som får möta varsitt division I-lag i november.

För niondeplacerande Syrianska till femteplacerade Jönköpings-Södra handlar det om att spela av resten av säsongen och bygga vidare mot nästa säsong. Samtidigt finns det en del sköna placeringspengar att hämta in där skillnaden mellan att sluta nia eller femma innebär ett tapp eller plus på runt 200 000 kronor (så här såg trappan för placerningspengarna i superettan ut förra säsongen, klicka på länken).

***

Tittar vi närmare på laget som vi bevakar i första hand, Sirius, så har deras sportsliga säsong så här långt varit som förväntat placeringsmässigt (just nu sexa). Synar man det hela lite närmare så har det blåsvarta laget varit ett betydligt starkare bortalag än hemmalag, vilket inte är särskilt vanligt. Det är rent av lite Dalkurd över det hela, även om Sirius inte har samma bortafölje som Borlängelaget i norrettan.

Om jag ska spekulera i anledningar så är min uppfattning att det i mycket är en inställningsfråga. När Studan var utsåld hemma mot Hammarby gjorde exempelvis Sirius en kanonmatch, men mot Ängelholm (0–0), J-Södra (0–1) och Landskrona (1–1), för att nämna några av matcherna, stod laget för rejäla bottennapp inför dryga tusen pers på läktarna.

Spelmässigt är jag däremot ändå imponerad av vad tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har lyckats åstadkomma under sina snart tre år i Uppsala. Den första säsongen i norrettan gav duon dock ett lite osäkert intryck och tog minimala risker centralt och hade betydligt mer bollinnehav på kanterna och centralt i backlinjen än vad vi nu ser. Vändningen kom när Johan Arneng värvades in vilket gjorde att man fick in den passningsskicklighet och attityd som saknades. Från och med då kunde man använda innermittfältet mer än att konsekvent behöva vägga hem eller skarva bollen ut på kanten. Passningsspelet och passningstempot är grunden i Sirius framgång, som man ändå man måste kalla årets säsong. Även om det på inga vägar är en överraskning sett till truppsammansättningen och snacket inför serien.

***

Om tabellplaceringen är förväntad kan man knappast säga detsamma om Sirius publiksiffror – i alla fall inte utifrån klubbens eget perspektiv. Det uppsatta budgeterade målet ligger på 2 800 per match i snitt och i dagsläget med fyra hemmamatcher kvar har Sirius ett sammanlagt publiksnitt på 1 911 (nia i serien). Med facit i hand (så här långt) kan man undra var ifrån de ekonomiskt ansvariga i klubben har fått siffran 2 800 ifrån då den knappast varit förankrad i verkligheten och historien. De åtta senaste (förutom Hammarby) hemmamatcherna har Sirius haft mellan 1 000–1 500 åskådare, vilket enligt många är en dålig siffra. Men tittar man tillbaka till när Sirius senast spelade i superettan säsongerna 2007–2009 så var det på de här nivåerna (med ett par undantag särskilt under 2007 som matchen mot IFK Norrköping som praktexempel) som standardsiffrorna låg. Därför blir det här med 2 800 så otroligt märkligt. Känner inte Sirius-ledningen sin publik bättre än så? Om man nu gör det, varför görs det så lite för att locka dit en ny sådan? Superettan är definitivt ingen serie som säljer sig självt i Uppsala, utan det handlar för klubben att jobba med den egna profileringen på ett positivt sätt och vara aktiva och aggressiva i biljettförsäljningen i så många forum som möjligt.

Sedan är ju Studenternas IP knappast någon optimal arena för elitfotboll. Man sitter långt ifrån händelserna på planen och får ingen riktigt kontakt och närhet till spelet – och där har vi ett mer svårlöst problem för klubben för att få dit nöjda åskådare match efter match.

Marknadsmässigt ska det dock se betydligt bättre ut. Enligt tidigare marknadschefen Stefan Bärlin (som framöver enbart ska jobba med CSR) har klubben sålt enligt budget den här säsongen, vilket betyder en försäljning på runt 7,4 miljoner kronor. Totalt är det en höjning med runt tre miljoner från säsongen i division I, vilket så klart är siffror som imponerar.

***

Det ryktas annars om att Sirius har gjort klart med en ny marknadschef som kommer att presenteras inom kort. Vem det är? Jag har mina aningar, men jag väljer att hålla på det ett tag till. Hur som helst kommer den här personen (om man utgår från den annons som numera är borttagen) att få ett stort (för stort?) ansvar både för den kommersiella försäljningen och i rollen att få Sirius att växa publikt (vilket får det att likna en vd:s roll). Nyckeln för denne Mr X i detta tror jag blir att inte skena i väg och kasta ur sig fantasisiffror utan ha mer verklighetsförankrade mål och (redan) känna och vara nära sin publik och veta vad den förväntar sig tillbaka. Om klubben ska nå de där 2 800 i snitt (eventuellt utan Hammarby i serien nästa säsong) krävs det även en hel del nya idéer, kunskap och hårt arbete.

/Andersson

U21. Sarfo och Runnemo målskyttar mot Östersund – ”Ingen större prestation av oss, tyvärr”

 

Sirius vann dagens match i B-slutspelet hemma mot ett reserv- och provspelsbetonat Östersund med 2–0 (0–0). Båda målen kom under slutet av den andra halvleken genom Kingsley Sarfo och Joakim Runnemo.
– Det här var ingen större prestation av oss, tyvärr. Jag vet inte om det kan ha varit att vi var slitna efter att ha tränat på morgonen. Bolltempot var alldeles för lågt och vi hittade inte de ytor som vi hade pratat om. Vi spelade på samma sida för ofta och använde inte spelbredden. Sedan blixtrade vi till i perioder, vilket vi gjorde bra. Men jag hade velat se att de här perioderna var lite längre, säger Sirius U21-tränare Mirza Jelecak efter drabbningen på Löten.
Vilka spelare var du särskilt nöjd med?
– Jag tycker att Patrick (Hopkins) visade bra attityd och höll ihop backlinjen på ett bra sätt. Johan Andersson gjorde det bra liksom ”Pajen” (Runnemo) som gjorde ett mål och en assist. Kingsley är bolltrygg, men behöver lite mer tid för att anpassa sig till tempot. Men vi vet att det finns potential där, så det gäller att ha tålamod med honom.

Nästa match för Sirius i U21 är kommande tisdag hemma mot Gif Sundsvall på Löten (17.00).

Sirius startelva (4–2–3–1): Martin Karlsson–Johan Andersson, Patrick Hopkins, Gustav Thörn, Samy Benyahia (Erik Axelsson, 78)–Armin Tankovic (Kyria Kambusi, 70), Kingsley Sarfo–Dalil Benyahia (William Freidenfelt, 75), Joakim Runnemo (Mokhtar Salih, 90), Ian Sirelius (Balen Nouri, 46)–Daniel Ahonen (Victor Edén, 90)

/Andersson

Elitettan. Spelar de på topp mot Halmia? - spelarbetyg Djurgården-Sirius

Snacka om scenförändring. Jag trodde aldrig att Djurgården skulle tappa segern med tanke på den första halvleken man gjorde mot Sirius. Men, lika bra som Djurgården var i den första halvleken, lika dåliga var man i den andra. Sirius kom tillbaka och tack vare främst Ingrid Wixner kunde man vända matchbilden och få med sig en pinne från Olympiastadion. Samtidigt kan man inte förbise den första halvlek som Sirius gjorde. Inte godkänt och lite väl defensivt kan jag tycka att spela 4-5-1. Framför allt att man hade en defensiv grunduppställning och ändå inte lyckades kontrollera Djurgården. Det var inte bra samtidigt som hemmalaget så klart ska ha en fjäder i hatten.

Jag tror att Djurgårdens allsvenska chans försvann i och med Sanna Öhlunds kvittering. Nu är det åtta poäng upp och det tror jag inte laget kommer att ta in. De har dock stått för en bra säsong trots detta och det var på förhand väntat att de inte skulle ta klivet upp i år.

Vad gäller Sirius, som för tredje matchen i rad spelade oavgjort, så fick vi ändå se lite framtidshopp tändas i matchen. Man började visserligen med den vanliga elvan, men det var kul att se ”bänkspelarna” komma in och leverera för laget. Jag var förra veckan inne på att jag skulle vilja se mer av dessa och jag tycker att Sirius bör fortsätta matcha in och testa dessa spelare. Det är det bästa man kan göra av säsongen som är kvar. Varför inte Wixner/Kajgård (alternativt Öhlund) på topp mot Halmia på söndag? Vad har man att förlora liksom?

/Meisels

Betygen i korthet:
Målvakt:
Lina Lundqvist – 4

Backlinjen:
Linnéa Eriksson – 3
Sara Back – 3
Malin Winberg – 2
Amanda Johansson (ut 79) – 2

Mittfältet:
Fanny Andersson – 3
Mikaela Björklund – 2
Moa Mattsson (ut 64) – 2
Julia Lyckberg – 3

Anfallet:
Caroline Lundberg (ut 88) – 2
Jenny Jansson – 2

Ersättare:
Ingrid Wixner (in 64) – 4
Tyra Kajgård (in 79) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Sanna Öhlund (in 88) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Emma Holmgren – spelade inte.
Ammy Wallin – spelade inte.
Stina Melin – spelade inte.
Aisha Faiqi – spelade inte.

Tränarna:
Karl Fremdling & David Olingdahl – 3

Siriussnittet: 2,7

Betygskalan: 1 – Usel, 2 – Underkänd, 3 – Godkänd, 4 – Mycket bra, 5 – För bra för elitettan

Elitettan. Tåget går i dag för Djurgården - Höglund om toppstriden

Djurgården har en sista chans att haka på i den absoluta toppstriden av elitettan vid seger mot Sirius.
– Så är det kanske. Jag kan inte säga att jag har stenkoll på hur många poäng som brukar krävas, men de lagen däruppe har gått starkt även om nio poäng inte är helt ointagligt, säger kaptenen Alexandra Höglund.

Vad tror du om era chanser att vara med och utmana?
– Om topplagen fortsätter att vinna så blir det så klart tufft, men vi ska göra det vi kan.

Senast mot Umeå Södra blev det förlust med 1–0 för Djurgården.
– Umeå borta är aldrig någon lätt match även om jag tycker att vi inte kom upp i vår högsta nivå. Det blir så vissa matcher och det var synd att vi tappade tre poäng där.

Är du nöjd med säsongen hittills?
– Ja. Vi har väl sagt att målsättningen är att komma topp fem och det är det som vi siktar på nu. Har vi sedan chansen att gå upp så är det så klart det bästa, men vi har gjort en helt okej säsong hittills. Samtidigt är det några matcher kvar och det gäller att hålla i det här.

Vad talar för Djurgårdsseger i kväll?
– Att det är dags för oss att ta revansch efter matchen mot Umeå. Vi är svårslagna på hemmaplan och vill ta tre poäng igen för att hänga med i toppen.

Vad kan du säga om Sirius?
– De tappade många spelare inför säsongen och har haft en del skador på de viktigaste spelarna. Det påverkar så klart en del, sedan har de inte haft det riktiga flytet tycker jag.

Höglund vann skytteligan i elitettan förra året med sina 16 mål. I år har det hittills blivit tolv fullträffar, något som ger en femteplats i skytteligan.
– Jag hoppas att det blir några mål till, men om jag ska ta hem skytteligan i år igen så får jag nog spotta in en hel del mål till. Så länge det är en djurgårdare som tar det så spelar det ingen roll, säger Höglund.

/Meisels

FAKTA
Skytteligan i elitettan:
1. Mia Jalkerud, Djurgården, 18 mål
2. Mimmi Larsson, Mallbacken, 16 mål
3. Michaela Johnsson, LB07, 15 mål
4. Madeleine Stegius, Djurgården, 13 mål
5. Alexandra Höglund, Djurgården, 12 mål

Sirius preliminära startelva:
Lina Lundqvist – Amanda Johansson, Sara Back, Malin Winberg, Linnéa Eriksson – Fanny Andersson, Moa Mattsson, Mikaela Björklund, Julia Lyckberg – Jenny Jansson, Caroline Lundberg.

Bänken: Emma Holmgren, Ammy Wallin, Sofia Fors, Ingrid Wixner, Tyra Kajgård, Stina Melin, Sanna Öhlund.

Spelarbetyg Sirius-Landskrona 1-1

Målvakt
Andreas Andersson – 3
Kommentar: Kunde inget göra på målet då försvaret tittade boll. I övrigt lugn och stabil på inlägg/hörnor.

Backlinjen:
Karl Larson – 4
Kommentar: Bäst i Sirius för dagen. En av få med rätt inställning och kom ständigt runt på högerkanten.
Oscar Pehrsson – 3
Kommentar:
Gjorde en stabil insats utan att sticka ut. Stod för en viktig brytning efter att kollega Nyström tappat boll.
Carl Nyström – 3
Kommentar: Hade egentligen inte så mycket att göra. Gick som sagt bort sig en gång, men kompenserade det med flera bra saker.
Viktor Lövgren – 3
Kommentar: Aktiv under Sirius första kvart, men föll sedan tillbaka.


Mittfältet:
Kim Skoglund – 2
Kommentar: Fick inte till det. Blev ofta stillastående och slog bort många passningar.
Stefan Silva (ut 66) – 2
Kommentar: Började matchen bra, men kom sedan bort helt i sin mittfältsroll.
Kerim Mrabti (ut 74) – 2

Kommentar: Försökte och försökte, men lyckades inte. Hårt uppvaktad av Landskrona som hade scoutat väl.


Anfallare:
Christer Gustafsson – 3
Kommentar: Ständigt på språng och delaktig i det mesta offensivt.
Moses Ogbu – 2
Kommentar: Kladdade till det i onödan många gånger. Fick inte till spelet som mot Östersund.
Jonatan Berg (ut 66) – 2
Kommentar: Fick inte till det alls i matchen.


Avbytare:
Daniel Ahonen (in 66) – 2
Kommentar: Kom in, men kom aldrig in i matchen. Hade det tufft och syntes knappt.
Johan Arneng (in 66) – 2
Kommentar: Försökte med lite crossbollar utan att lyckas. Fick inte skutan att vända när han hoppade in.
Joakim Runnemo (in74) – 2
Kommentar: Hade även han svårt att förvalta sitt inhopp. Syntes inte.
Martin Karlsson – spelade inte.
Patrick Hopkins – spelade inte.
Yussuf Saleh – spelade inte.
Kingsley Sarfo – spelade inte.

Tränare:
Kim Bergstrand – 2
Kommentar: Återigen samma mönster på Studenternas. Sirius tog ledningen men lyckades inte behålla den till slutet. Frågetecken för inställningen så klart.

Siriussnittet: 2,5

Betygskalan: 1 – Usel, 2 – Underkänd, 3 – Godkänd, 4 – Mycket bra, 5 – För bra för superettan.

/Meisels

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se