• onsdag 20 augusti 2014
Holmgren tippar H3 Uppland - V/XII Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Gustaf Andersson, Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

SvCupen. "Tror Sirius prioriterar superettan mer än cupen"

Den 6 juni. Det var senast som Vasalund förlorade en fotbollsmatch då Forward vann hemma på Trängens IP med 2–1. Efter det har laget spelat åtta matcher utan förlust och siktar på att bibehålla den trenden när Sirius kommer på besök i dagens cupmatch.
– Vi går för seger självklart, säger tränaren Babar Rehman.

Varför har det gått så bra mot slutet?
– Vi har hittat laget, ett spel och en stomme. Vi har slutat släppa in så mycket mål och hittat rätt i laget, det var många nya inför säsongen.

Vad kan du säga om Sirius?
– Det är ett bra lag och vi vet ungefär hur de spelar samt hur det kommer att se ut. För vår del blir det full fart framåt, vi har svårt att gå in med inställningen att bara försvara oss. Det blir ett offensivt lag.

Vad har ni för chanser?
– Jag tror att det är 50-50. Sirius har kontakt med topplagen och prioriterar nog det mer än cupen. För oss skulle det betyda mer att gå vidare då vi skulle få tre riktigt bra matcher, matcher som Sirius kan få även om de inte spelare i cupen. Jag tror inte att det kittlar lika mycket för Sirius att gå vidare.

Efter bloggens intervju med Bojan Djordjic förra veckan (se klippet här nedan) hade säkert många sett fram emot matchen i matchen mot Stefan Silva. Djordjic är dock sjuk och väntas, liksom Silva, inte starta dagens match. I övrigt är det fullt manskap från Vasalunds sida.

/Meisels

 

SvCupen. 70-30 för AIK mot Sirius

Sirius ställs alltså mot AIK i svenska cupens tredje omgång. Den spontana känslan är att man kunde ha fått ett lättare motstånd – och ett svårare. AIK på Studenternas gynnar så klart Sirius och det är väl där de har en chans. Tittar man på spelartruppen så är AIK några nivåer bättre och borde vinna, men jag skulle väl säga att det är 70-30 till AIK:s fördel inför matchen. Så är det. Det är dock en månad kvar till matchen och mycket kan hända vad gäller både skador och form. Skrällchansen finns absolut, men jag håller som sagt AIK som favoriter.

Självklart blir det kul att se Maja Andersson, Sarah Storck, Nathalie Björn och Filippa Angeldahl tillbaka i Uppsala igen. Särskilt Angeldahl och Björn är säkert sugna på att visa upp sig inför ”hemmapubliken”.

Lottningen i övrigt bjöd på ”drömlottningar” för framför allt Hammarby, Djurgården och Kvarnsveden. Tre matcher de ska och kommer att vinna. Värre känns det för Sunnanå, Mallbacken, Bollstanäs och Älta som alla ställs mot tufft allsvenskt motstånd.


/Meisels

FAKTA
Elitettan-lagens matcher i svenska cupens tredje omgång:
Sunnanå–Umeå IK, Umeå Södra–Piteå, Korsnäs–Kvarnsveden, Mallbacken–Kif Örebro, Lillån–Hammarby, Sirius–AIK, Enskede–Djurgården, Älta–Linköping, Bollstanäs–Eskilstuna United, Åsa–Hovås Billdal, Limhamn Bunkeflo–Kristianstad.

Elitettan. Fyra spelare med kontrakt i Sirius - fortsatt lokal satsning 2015

Sirius kommer även nästa säsong att spela i elitettan, det tyder det mesta på med åtta matcher kvar av säsongen. Inför nästa säsong har fyra spelare kontrakt med Sirius. Inom kort ska dock sportchefen Mats Wolgers inleda diskussioner med både spelare och ledare inför kommande säsong. Klart är i alla fall att det inte blir någon ny satsning på utländska spelare utan att den lokala inriktningen kommer att fortsätta.
– Det finns en strategi från styrelsen att jobba med lokala spelare och det kommer inte att ändras till nästa år. Sedan är Uppsala en studentstad så det kan komma hit någon som ska studera, men vi kommer inte att titta utomlands, säger Wolgers.

Det är Emma Holmgren, Malin Winberg, Tyra Kajgård och Jenny Jansson som har kontrakt inför 2015.
– Det kommer att påbörjas under den närmsta tiden. Vi har inte påbörjat några diskussioner än och vi vill få förutsättningarna ekonomiskt vilket vi inte har än.

Är det någon som deklarerat att de inte blir kvar?
– Nej, inte till mig i alla fall. Det är fortfarande en tredjedel kvar av säsongen och alla fokuserar på att spela klart. Det handlar om två saker sedan, dels det sociala om man vill plugga eller flytta för att jobba och dels om man vill byta klubb uppåt eller alternativt sluta.

Det kommer att bli en omsättning under vintern och enligt Wolgers så vill man bredda truppen.
– I grunden vill man få behålla truppen som den är, men det kommer att försvinna spelare och vi kommer att ta in spelare också.

Även tränarduon David Olingdahl och Kalle Fremdling har avtal som löper ut efter säsongen. Deras status är också oklar i nuläget.
– Vi ska lista ut hur nästa års organisation ska se ut och vilka ledare vi ska ha. Vi kommer att göra en utvärdering också hur det har varit att ha två huvudtränare, dels vad de själva tycker, vad spelarna tycker och även vad styrelsen tycker. Vi har dock inte pratat något om det än.

Din egen roll?
– Det får vi också se, säger Wolgers.

/Meisels

FAKTA
Sirius trupp 2015
Målvakt: Emma Holmgren.
Försvarare: Malin Winberg.
Mittfältare:
Anfallare: Tyra Kajgård, Jenny Jansson.

Tränare:

Utgående kontrakt: Lina Lundqvist, Stina Melin, Caroline Lundberg, Linnéa Eriksson, Mikaela Björklund, Amanda Johansson, Julia Lyckberg, Sanna Öhlund, Ingrid Wixner, Fanny Andersson, Sara Back, Ammy Wallin, Aisha Faiqi, Sofia Fors, Moa Mattsson, Karl Fremdling (tränare), David Olingdahl (tränare).

Rykten in: Sara Haeger (Fanna), Josefine Thörnlund (Fanna), Elin Åkerman (Vaksala).
Rykten ut:

Superettan. Återläsning av ett gammalt blogginlägg av en frågande Siriustränare

Lite oväntat fick jag en fråga av Sirius tränare Kim Bergstrand under gårdagen när jag intervjuade honom inför svenska cupen mot Vasalund. En fråga kanske förresten är fel ord. Bergstrand hade nyligen återläst (!) mitt gamla blogginlägg från förra sommaren där jag i ett kort stycke skrev att det – till skillnad från Sirius – gick att leda en division I-serie i överlägsen stil med ett lokalt baserat lag med spelare hämtade från division II och III, vilket Husqvarna då gjorde och hyllades för i fotbolls-Sverige.

Det här inlägget tycks ha satt sina spår i Bergstrand, som upplyste mig eller ”frågade” mig hur fel jag haft med tanke på Husqvarnas externa värvningshysteri den här sommaren och undrade hur långsiktigt det egentligen var med de där lokala spelarna från Jönköpingstrakten, vilket han så klart har en poäng i.

Jag vet att frågan om lokala spelare i Sirius är en obekväm sådan för klubben och att det finns flera som har åsikter i ämnet som gärna ser fler profiler från trakten i startelvan, vilket inte minst märktes i vår podcast tidigare i somras där framförallt Einar Brekkan efterfrågade sådana för att höja intresset för laget bland folk i Uppsala och de anmärkningsvärt låga publiksiffrorna. Efter sommarens alla Siriusvärvningar där man valt att satsa på ghananske Kingsley Sarfo, från division II-klubben BW 90, smålänningen Daniel Ahonen (ingen speltid i danska Silkeborg) samt korttidskontrakten med Yussuf Saleh (för dyr för Syrianska) och Armin Tankovic (oönskad i IFK Norrköping) har fler röster tillkommit som tycker att man borde ha gett några från närområdet chansen i stället.

Samtidigt är det här ett ämne där det är lätt att vinna populistiska poänger i. Vilken supporter vill inte ha en egenfostrad lagkapten till exempel? Min ståndpunkt är att det i superettan är helt andra konkurrensförhållanden som styr än i norrettan – och att det därför är svårare att lyfta in lokala spelare som färgar från lägre divisioner (även om det finns flera lyckade undantag, David Johannesson i Ljungskile till exempel). Särskilt i ett pressat tabelläge som nästjumbon Husqvarnas.

Å andra sidan när jag har pratat med Strömsbergstränaren Janne Lindström så menar han att det tar ett-två år att skola in en division V-spelare till att bli en division II-spelare. Med det tänkesättet hade och går det kanske att göra något liknande från tvåan till superettan. Om man vill. Vad vet jag?

I division I tycker jag annars att Sirius verkligen hade chansen (likt Husqvarna) att ge fler lokala spelare chansen då man i två rutinerade tränare och flera meriterade spelare som grund hade kunnat skola in spelare, men i stället valde klubben en annan linje. Flera av alla dessa som blev ratade  gör nu i stället smärre succé i Gusk, vilket ändå visar att det finns och har funnits potential (även om division II är division II).

Säsongen hittills har som bekant varit en sportslig succé för de blåsvarta och det är därför svårt att kritisera Sirius lagbygge med tanke på framgångarna där Bergstrand och Thomas Lagerlöf har gjort ett kanonjobb utifrån de resurser de haft till hands. Men det där med lokala spelare är tydligen fortfarande något som skaver och som lockar till läsning i den här bloggens arkiv från en av gränsvakterna.

Efter säsongen är framtiden dessutom oviss för ett par av de lokala spelare som redan finns i truppen som exempelvis Jonas Bylund. Och nyligen valde Jakob Björk att sluta på grund av motivationsbrist för att satsa på studier i stället. Senast mot Varberg var Kim Skoglund den ende från distriktet som spelade från start.

Hur vill klubben ha det på den här fronten? Hur viktigt är det med lokal förankring? Jag väntar fortfarande på den där visionen från klubbens styrelse som ska vara på gång … Ska Sirius vara en del av uppländsk fotboll eller vara ett mer isolerat elitlag? Jag tror inte att det finns något enkelt svar på den här frågan, och det är nog därför det drar ut på tiden. Det kanske till och med är så att det tidigare nämnda är en utopi? I så fall kan man fråga sig en massa saker. Till exempel hur rekryteringen till den egna akademin påverkas när aldrig några yngre spelare ges chansen.

/Andersson

F19. Jarstads hattrick vände trenden

Två raka förluster. Sedan kom Josefin Jarstad in i Sirius F19, smällde in ett hattrick och fixade seger i debuten.
– Det var första matchen för mig så det var kul, säger Jarstad.

Mot Bollstanäs gjorde alltså Vaksalaspelaren sin första match för F19-laget och det blev utdelning direkt och det tre gånger om. Jarstad gjorde 1–0, 4–0 och 6–0 i segern som skrevs till just 6–0. Sirius tränare Kalle Fremdling beskrev hennes insats som ”magiskt bra”.
– Nej det vet jag inte. Det var en bra match från min sida, men alla var bra liksom. Jag hade lite tur som fick med mig bollen också vid några tillfällen, säger Jarstad.

Brukar du göra så många mål?
– Nej, det kan jag inte säga, men jag gör mål ibland.

Jarstad har tidigare under säsongen haft en överansträngning i knäet, vilket gjort att hon inte kunnat spela med F19 utan enbart satsat på spel i Vaksala.
– Jag har kört hela tiden ändå, men kört rehab vissa fotbollspass. Det var mest under vårsäsongen som jag missade.

Hur var nivån om du jämför med Vaksala?
– Det är en annan typ av spel och det var kul att testa. Jag skulle ändå säga att det är högre kvalitet i Vaksala.

I och med att AIK ”bara” fick en poäng mot Umeå så drar Sirius återigen ifrån i tabellen. Nu är det nio poäng ner till AIK, som dock har två matcher färre spelade. Nästa match för Sirius är just mot AIK den 6 september på Löten.

/Meisels

FAKTA
Bollstanäs–Sirius 0–6
Målen: Josefin Jarstad 3, Aisha Faiqi 2, Elin Åkerman 1.

Sirius startelva: Lina Lundqvist – Malin Forssner, Stina Melin, Viktoria Andersson, Hazhan Raouf Hama, Elin Åkerman, Sanna Öhlund, Agnes Lejon, Ammy Wallin, Aisha Faiqi, Josefin Jarstad.

Bänken: Ellen Arbman Hansing, Anna Mattsson..

Skytteligan:
1. Ingrid Wixner 13
2. Elin Åkerman 7
3. Sanna Öhlund 6
4. Annina Wede 5
5. Tyra Kajgård 4
6. Josefin Jarstad 3
7. Aisha Faiqi 2
8. Nikki Classon, Egzona Breznica, Ammy Wallin, Sara Back, Ariam-Berhane Gebreyohannes, Hannah Sävström, Emma Dimander 1.

(Ett mål har tillkommit via självmål)

  • Bambuser

  • generic
  • Podcast: Stoppage Time
  • Twitter

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se