• onsdag 1 juli 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Fira EM-guldet med landslaget och Dani M Jons hiphopblogg Jons hiphopblogg
Vädersponsor:

Lisa McConnell

Luthagsbloggen

Lisa McConnell bloggar om stadsdelen Luthagen i Uppsala.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar


Follow my blog with Bloglovin

 

Cykeltips i sommar!

 

 

 

 

 

Någon som gillar att cykla och vill ha lite sällskap på turen?

Turista i Uppsala - Lennakatten

Vi står på den varma perrongen i stekande sol och ser på hur diselmotorn på Lennakattståget arbetar för fullt.
Daniel som för dagen är lokförare istället för elektriker berättar och låter Ella och Gustav ta en tur upp i loket.
Loket är från 1954 om jag minns rätt och inne i de vackra vagnen hittar vi ett litet historieplakat som informerar oss om att vagnen vi satt oss i byggdes 1936 och att den sen renoverats till 1940-tals utförande.

Så drar loket igång och vi rullar ut frå stationsområdet i ett behagligt rytmiskt gungande. Tåget går till Faringe men vi har bestämt oss för att hoppa av i Marielund.
Vi rullar ut genom staden. Får biljetten klippt av konduktören. Vinkar till bilar som köar vid bommarna längs med vägen och rycker till lite när Daniel låter tågtutan ljuda över slätten.
På stationen i Marielund är det full rusch. Två tåg står inne och konduktörer och lokförare får en chans att prata med varandra och alla människor som vill fråga frågor.
Vi lämnar stimmet bakom oss och promenerar ned till sjön Trehörningen. Kastar stenar i vattnet och letar vattedjur.

Marielund är lugnet självt. När tågen rullat ut från stationen så sänker sig tystnaden över den lilla gräsmattan och kafét och det är inte svårt att förstå att det här har varit ett populärt ställe att åka till på somrarna.

Vi fikar. Köper glass på det lilla kafeét. Barnen övar volter på gräsmattan. Så ligger vi på rygg en stund och ser på molnen som drar förbi. Till slut hör vi en tågtuta i fjärran. Ångloket är på väg in från Uppsala och en liten stund senare kommer nästa ånglok in från Faringe.

Med ens så är det liv och rörelse igen på den lilla stationen.
Vi provsitter fler vackra vagnar, pratar med en trevlig konduktör och väntar medan loken får en redig ranson vatten.Så rullar vi ut från stationen i Marielund.
Vi sitter i en öppen vagn nu och ser hur ångan från loket sprider sig över fälten. Det är något väldigt speciellt med att åka de här gamla tågen. Rytmiken och lugnet gör något med mig. Jag skulle kunna resa så här. I en öppen vagn genom den svenska sommareftermiddagen. Se ut över fälten och skogen som sakta rullar förbi.

Barnen vill stå och känna vinden i ansiktet och när vi spanar ut över fälten så ser vi ett och annat rådjur hoppa förbi i eftermiddagssolen. Ella och Gustav har räknat till tre stycken när vi plötsligt får syn på en räv som står blick stilla ute på ett fält och iakttar tåget. Den är overkligt vacker och det är nästan som om den står kvar och visar upp sig lite extra innan den sätter fart in mot skogen igen.

Så är vi tillbaka i Uppsalavimlet igen och när vi passerar Katalin kommer Gustav på att han väldigt gärna vill veta vart tågen spenderar natten.
Det måste vi komma ihåg att fråga på nästa tur.
Lennakatten!
Banan är 33 kilometer totalt. Det finns ett antal stopp på vägen.
I Marielund finns en liten kiosk att handla i (lättare mat och kortbetalning för den som undrar) och badbåtar att låna nere vid sjön för den som vill ro ut till den lilla badön som ligger i Trehöringen.

Tidtabellen är lite svår att tyda men det finns gott om hjälpsamma mäniskor att fråga inne i stationsbyggnaden och runt omkring tågen.

Tur och retur från Uppsala till Marielund kostar 130 kr per person och två betalande vuxna får ta med upp till fem barn upp till 15 år gratis.

Jag saknar någon som berättar lite om de här fantastiska tågen. Det hade inte gjort något att få en fem minuters historiedragning innan avgång.
Lite mer information om de olika tågen som rullar på banan.
Lite information om de olika stationerna och deras historia.

Ängsliljan sträcker sig mot himlen över Stabby!

Det går med en faslig fart nu, bygget längst ut vid Stabbygärdet. Det är ett stort hus som växer fram och större ska det bli när etapp 2 drar igång. Det ska bli spännande att se vilken fort det blir på det här huset. Inget är det andra likt här i området.

Fotoutmaning med Barnens bokklubb

Det här blir lite av ett Instagramtips och ett utmaningstips i ett.
Barnens bokklubb har ett Instagramkonto som tipsar om en massa härliga barnböcker. Dessutom så dyker det upp tävlingar och så en och annan utmaning.
Som nu imorgon när #Barnensbokutmaningjuli startar.
Jag ska försöka hänga med hela juli ut. Har rotat runt lite bland barnböckerna här hemma och med hjälp av barnen så kan vi säkert få ihop ett gäng bilder.

Ta en tur förbi på Instagram ni med och häng på!

Open Art, konst när den är som bäst!

Vi snurrar runt inne i en av Örebros gallerior och letar efter konstverk. Vi läser på kartan men hittar inte riktigt rätt förrän en man med barnvagn hojtar till att det är längre in i gallerian vi ska.
Han går åt samma håll som oss och visar oss rätt ingång.
Därinne i mörkret möts vi av obegripliga skärmar med 3D konst och gripande installationer från andra delar av världen.

Galleriorna som i vanliga fall gapar med tomma lokaler är nu fyllda av konstverk. På varje gata och i varje gränd dyker något nytt upp. Hela Örebro är ett konstmuseum.
Ett konstmuseum som får människor att mötas, att glatt hjälpa varandra tillrätta.
Och överallt möter vi människor som strosar omkring precis som oss. Med en app eller en karta i högsta hugg.

Det är såhär konst ska vara. Det är såhär den är som bäst som syster-yster sa.
Open Art lyfter verkligen Örebro.
Har ni en tur förbi Örebro i sommar så ta en stund och promenera runt. Titta på de underliga cyklande personerna i Svartån. Stirra Engelbrekt i ögonen. Eller vila en stund i ett jättepopcorn.

Open art

Open Art

Open Art

Namn: Lisa McConnell
Bor: Stabby/Luthagen
Familj: Man och 2 barn
Bäst med min stadsdel: Stabbyskogen, förändringen som pågår och närheten till centrum.
E-post: lisahmcconnell@outlook.com


Uppsala Domkyrka
Pinterest!

På Instagram heter jag lisahmcconnell. Följ mig gärna!redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se