• tisdag 25 november 2014
Hardcore Superstar och Horisont till Uppsa... Hårdrock Hårdrock
Vädersponsor:

Kent Westman

Hockeykoll

Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationellt
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar >br>


TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

10 matcher på 22 dagar och Lundberg lämnar

Emil Lundberg lämnar Almtuna på lån till ett skadedrabbat Brynäs i sex veckor samtidigt som stjärnmålvakten Johan Holmqvist går skadad upp till åtminstone fyra veckor till. Därmed tappar Almtuna mycket rutin på väldigt kort tid i ett intensivt läge i seriespelet och tabellen. Säkerligen är det många som tänker "men hur tänker man nu???" när man lånar ut Lundberg till Brynäs då 10 matcher på 22 dagar står på schemat samtidigt som man jagar en topplacering i tabellen som förövrigt är vidrigt jämn; förlust tre - fyra matcher i rad kan innebära en placering i de nedre regionerna av tabellen.

Ja hur tänker man egentligen? Svaret på den frågan är ganska enkel. Som lag och förening har Almtuna helt enkelt inget annat val. Lundberg och säkerligen alla andra spelare i laget har SHL-klausuler som gör att man tvingas att sälja/låna ut spelare under längre perioder, även om det är någonting man inte vill ska ske. Om det vill sig riktigt illa så förlänger Brynäs låneperioden - kanske Lundberg är i Brynäs för att stanna? Det återstår att se framöver, men sannolikheten att kontraktet förlängs känns större än att det inte gör det. Det är åtminstone mitt tips.

Det är självklart lätt att hamna i ett negativt tänkt kring det som sker nu, så därför är det alltid kul att försöka hitta lite ljus i mörkret trots allt:

- Att det just är Brynäs som plockar in Lundberg är väldigt bra. Klubbarna har ett gott samarbete, i framtiden, när det möjligtvis krisar för Almtuna, så kommer man nog att få låna någon spelare till Uppsala. Ett samarbete kan inte enbart handla om att gynna Almtuna - det måste gå andra hållet också.

- För spelarna i Almtuna är just detta; att kunna bli "plockad" av Brynäs, en positiv morot - presterar man tillräckligt bra så finns det chans att kunna utvecklas vidare på högre nivå. Om någon nu tror att samtliga spelare i Almtuna är nöjd över att spela i just hockeyallsvenskan och inte vill till högre nivåer i framtiden (något undantag så klart) så tror man fel. Kan Lundbergs övergång övertyga andra spelare att även dom har chansen att ta steget upp i framtiden? Ju mer man tror på chansen, desto bättre kommer man förhoppningsvis också prestera vilket i slutändan gynnar Almtuna som förening - ryktet att Almtuna är en perfekt "plantskola" till SHL kommer med tiden att locka spelare på uppgång till klubben.

- När laget satte upp målet att vara ett topplag som är med och kvalar till SHL så var det nog inte någon som inte var beredd på att det också kommer att komma uppförsbackar i jakten mot toppen. Nu kommer man in i ett läget som förhoppningsvis sluter samman gruppen ännu mer - bara därför Holmqvist och Lundberg är borta så kommer man absolut inte lägga sig ner och dö. Nu gäller det att visa alla skeptiker att man är att räkna med även framöver. Ska man nå toppen så får man inte glömma bort att det också är ett berg man ska bestiga - ibland kliver man genom isen, ibland halkar man med foten eller druttar på rumpan. Men ska man upp så reser man sig igen, så enkelt är det. 

Så hur kommer detta sluta nu då? Jag tror att en viss osäkerhet kommer sätta sig i laget till en början, en osäkerhet som med tiden kommer att släppa mer och mer då man kommer till insikt att det faktiskt fungerar bra ändå utan Lundberg och Holmqvist. Imorgon tar man sig an Rögle på hemmaplan och det är direkt in i hetluften som gäller - kampen går vidare!

***
Michael Haga kommer förmodligen att få en centerroll brevid Emil Larsson och Sebastian Hartmann i morgondagens match mot Rögle. Jag tror på Haga som center - duktig på att transportera puck och skapar ytor genom sin teknik och kreativitet. Nu får han chansen i Lundbergs frånvaro - kommer han att ta vara på den?

***
Kommer Almtuna att ersätta Emil Lundberg tro? Knappast. Almtunafansen kan nog glömma en eventuell värvning i samma kaliber - det tillåter inte ekonomin. Det man förmodligen kommer att göra är att komplettera truppen med spelare från J20 - Hugo Lindbom kommer att testas nu en vecka framöver och säkerligen kommer man att titta på vilken av de utlånade spelarna till division 1 man kan tänkas ha nytta av framöver. 

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Snökedjorna på!

På senare tid har Almtuna tappat både poäng och form - i dagens inlägg ska jag försöka sätta fingret på varför det har blivit så och varför allt pekar på att man kommer att hamna rätt igen.

Till och börja med, inför kvällens match mot Oskarshamn valde man att nytja lagets bredd på forwardsidan genom att bänka Fredrik Vestberg och sätta Sebastian Selin på läktaren - med all rätt. Oscar Milton och Michael Haga, som stått utanför laget en tid, klev istället in i kedjeformationerna och levde upp till kravbilden. Man ändrade även en del på backsidan - Fredrik Sandgren klev in tillsammans med Per Svensson samtidigt som Linus Rotbakken placerades tillsammans med framtidslöftet Olle Alsing vilket är ett riktigt genidrag skulle jag vilja påstå. 

Sandgren har inte kommit upp i normal standard och jag tror att han kommer att växa och göra bättre ifrån sig tillsammans med lagets gigant Per Svensson. Rotbakken har också tappat en del på senare tid i och med att han åkt lite räkmacka på Svenssons framgångar - han måste växa och ta mer ansvar och det kommer han att göra tillsammans med talangfulle Alsing, som trots bländande spel till och från, fortfarande är väldigt orutinerad vilket speciellt syns i pressade situationer eller orutinerade äventyrliga utflykter i egen zon där han tappar puck. Nu kanske det låter som att jag klagar på Alsings prestationer i Almtuna, men så är inte fallet - han har ett grymt seende och speluppfattning och går en lysnade framtid till mötes - kan mycket väl vara den mest talangfulla spelare Almtuna vaskat fram på senare tid. Alsing, som var klockren mot Oskarshamn, gjorde dessutom sitt första mål i allsvenskan! Tumbs up! Men men, han är ändå ung och orutinerad och det syns ibland som sagt.

Nåväl, vad jag vill säga med detta, tillsammans med handlingskraften kring coachernas förändringar med t.ex. uppställningar i powerplay, är att man faktiskt ser problemen och försöker att göra någonting åt det - man jobbar på rätt sätt och jag älskar det faktum att det inte finns någon som helst helig ko i dagens Almtuna. Den som spelar dåligt eller inte levererar/följer lagets spelidé hamnar på bänken i förmån för någon annan som är villig/redo att ta chansen. Dagens Almtuna har en mycket gynsam konkurrenssituation.

I kvällens match mot Oskarshamn var nog alla spelare medvetna om att det är dags att leverera eller riskera att hamna på bänken, att det är slut med svåra pass som resulterar i farliga turnovers och individuellt tänkt som äventyrar lagets spelidé. Mot Oskarshamn så levererade Almtuna i den första perioden och delvis (om man ska vara snäll) i den andra perioden när man följde lagets gameplan; spela puckar på djupet och spela framåt, hålla ihop laget i mittzon med bra mittzonspress och slutligen mentalt lugnt och inre fokus på prestation - då gjorde man också mål. 

Det som oroar en aning är hur man lyckas tappa så mycket i t.ex. period två och tre - i den första perioden så spelade man ett vinnande spel, därefter så tappade Almtuna egentligen allt som svara mot ett vinnande spel. Visst, man överlevde, men man körde inte över - det finns fortfarande en hel del att jobba på med perspektiv på kravbilden "ett topplag", men jag är övertygad om att man är på väg åt rätt håll. Med framgångarna ökar också kravbilden och i mina ögon så måste Almtuna fortsätta leverera och spela så som man gjorde i den första perioden om man på allvar ska ha någonting i toppen att göra när man summerar grundserien - ska man ha en chans på SHL så måste man bli jämnare i spelet. Lagets prestationer sett till en hel match känns fortfarande alldeles för ojämn för att jag ska känna mig nöjd. Men som sagt, kravbilden har också ökat med både målsättning och framgångar - för två tre år sedan hade man nog varit sjukt imponerad av kvällens insats, men vi måste leva i nuet.

Men för att summera det hela: släpper man på detaljer som man kommit överens om så hamnar laget per automatik i en situation där man tappar kontrollen - då hamnar man i ett läge där man inte spelar det spel man vill spela samtidigt som självförtroendet ökar hos motståndarlaget - det blir som en ond cirkel om man inte är konsekvent i spelet. Som spelare måste man komma till insikt och ruskas om lite för att hamna på banan igen. På senare tid har laget sladdat runt en hel del på isen då vädret börjat slå om - en del spelare har haft dubbdäck från första början medan andra ibland åkt omkring med slicks eller kört på etanol. För att komma ut som vinnare måste snökedjorna på. Men i och med att man ser problematiken och aktivt jobbar med att lösa problemen så kommer det inom sin tid att gå bra; inför dagens match så bänkades spelare och man skiftade spelare i två backpar och det gav effekt och utdelning - full pott. Visserligen var inte spelet sett över tre perioder perfekt, men det höll ändå. Man kan diskutera formtoppar hit och dit, men i grund och botten så handlar allt om det går inte att tumma på någonting om man vill förbli ett topplag i en vidrigt jämn serie.

***
Riktigt skönt att det hart lossnat en del för retstickan Sebastian Hartmann - två mål i rad nu! I matchen mot Björklöven tog han en riktigt idiotutvisning i anfallszon vilket gjorde att den i övrigt fina prestationen hamnade i skym undan. Men ikväll så var han klockren. Helt sjukt hur han med så enkla medel kan lyckas reta upp motståndarspelarna - efter avblåsning, då det är dags för spelarbyte, kan man alltid räkna med att han "råkar" småkrocka med nån spelare eller dra lite i någons klubba - enbart för att vara en finne röven så att säga. Riktigt kul faktiskt!

***
Sitter och tänker på hur Almtuna ska lyckas behålla Per Svensson nästa säsong - snacka om omöjligt uppdrag. Jag vet att man är otroligt mån om att behålla honom så klart - men kommer SHL att locka för mycket? Räkna med att klubbarna inom kort kommer att stå på rad. Som jag ser det kommer han aldrig lämna för någon annan klubb i hockeyallsvenskan - men kommer ett erbjudande från t.ex. Djurgården i SHL så är ju karln galen om han tackar nej då jag utgår ifrån att han ständigt vill utvecklas. Svensson är en av hockeyallsvenskans bästa backar och det ska som sagt mycket till för att kunna behålla honom på sikt tyvärr - det ska väl vara om man går upp eller hostar upp en fet lönecheck? Pengarna växer ju inte på trän i Almtuna som bekant... Galet sjukt bra! Så enjoy while you can.

***
Michael Haga är något av en liten trollkonstnär med pucken - känns avig och kan stå för det oväntade. Jag tror att han är i laget för att stanna nu, åtminstone en längre tid framöver - hans kreativitet och kvalitéer behövs just nu. Var riktigt bra mot Oskarshamn.

***
Martin Janolhs; sicken måltjuv! Har förmågan att befinna sig på rätt ställe när det behövs som mest. Har ett riktigt bra skott och känns ordentligt stabil. Började säsongen lite segt, men har presterat på jämn nivå i det stora hela sedan dess. Bra jobbat! 

***
Slutligen Tobias Hage - fick sig en rejäl smäll och axeln hoppade ur led. Ingen fara på den fronten dock - "lite rehab" så är han tillbaka inom kort enligt rapporterna.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Vilken bredd!

Här senast resonerade jag kring Almtunas status som ett eventuellt topplag och fem omgångar senare så har man tagit ytterligare sju poäng och ligger på en vacker fjärde plats i tabellen, endast en poäng bakom serieledande Asplöven. Värt att nämna om de fem senaste matcherna är att poängen är i underkant - man föll snöpligt mot Rögle, förtjänade åtminstone två poäng, om inte full pott, mot både Karlskrona och AIK. Nu gnäller jag inte över att laget haft otur eller något sånt - att tappa poäng i matcher som man förtjänar vinna drabbar samtliga lag så klart. Jag nämner det hela dock för att bekräfta bilden av att Almtuna för tillfället, och förhoppningsvis även om ytterligare fem omgångar och mer, faktiskt är ett topplag och är ett lag att räkna med även i fortsättningen.

Almtuna är i storform och uppträder både självsäkert och disciplinerat på isen - länge sedan det var så kul att se Almtuna spela på hemmaplan måste jag säga. Kedjorna fungerar perfekt och backparen känns välsammansatta samtidigt som det taktiska upplägget tycks sitta i ryggmärgen hos samtliga spelare samtidigt som man aldrig varit så effektiva i avsluten (i jämförelse med de senaste säsongerna). I normala fall brukar det inte vara några större problem att peka på smådetaljer i spelet som laget skulle kunna förbättra - men det blir svårare och svårare med dagens Almtuna eftersom man helt enkelt spelar så förbannat bra på isen.

På senare tid har Mattias Johansson (beräknas vara tillbaka mot Malmö) och Victor Aronsson (en veckas vila) blivit skadade - två viktiga spelare i lagbygget, speciellt Aronsson som tillsammans med lagets bäste back, Per Svensson, varit stundtals dominant i egen zon. Men när man då fyller på med andra spelare så som en pånytt född Emil Larsson som har gått skadad (lagets bästa spelare mot AIK - vilken utveckling i jämförelse med föregående säsong!) och Carl-Johan Meyer som sköter det defensiva jobbet på ett klockrent sätt, så kan man riktigt ta på bredden i laget. Eller varför inte nämna Sebastian Hartmanns pigga inhopp mot AIK då Oscar Milton hamnade utanför laget i den tredje perioden.

Tidigare har Almtuna varit beroende av ett visst antal spelare vilket man inte är i samma utsträckning idag - som jag nämnt tidigare så har laget en bra bredd och är välbalanserat utan klockrena toppar som laget vilar på; ena dagen så är det Tobias Hage som äger matchen, nästa är det Victor Rollin-Carlsson som utmärker sig och matchen därpå så är det t.ex. Martin Janohls - samtliga spelare spelar i olika kedjor - det finns många matchvinnare och pådrivare i laget. Det är sådana saker som får en annan att känna trygghet då man nämner ordet "topplag" och Almtuna i samma mening - Björn Danielsson har verkligen lyckats med lagbygget samtidigt som ledare och spelare gör jobbet på ett perfekt sätt. 

***
Just det här med samspelet mellan ledare och spelare kan man ofta se i Almtunas bås under matchern - jag jämförde lite AIK:s och Almtunas aktivitet bland ledarna i båset (såg självklart inte allt som gick att se) men lade märke till att Almtunas coacher ofta samtalade med varandra i grupp, gick i sär och gav direktiv på både grupp och individuell nivå.

Den som nog är mest aktiv på individuell nivå är Tobias Pehrsson som ofta spanar och bedömer spelet, tar fram pennan och antecknar något, söker upp spelare, pekar, förklarar och ger direktiv. Alla har sin roll och spelarna tar till sig av det som sägs vilket också syns under matcherna; Niklas Eriksson har hand om forwards, Marcus Ragnarsson har hand om backarna och Tobias Pehrsson analyserar helheten och det övergripande - vad gör motståndarna och hur hanterar Almtuna det som lag? Förhåller Almtuna sig till sin gameplan? Vad blir viktigt för laget i nuvarande matchbild? Hur fungerar motståndarnas boxplay och powerplay? Detta finanalyseras av Pehrsson och bollas vidare till Eriksson och Ragnarsson - perfekt!

Nåväl, för er som ännu inte sett några matcher - t.ex. någon skeptisk häcklare i UNT-chatten under matcherna som gång på gång på något sätt ska trycka ner Almtunas framgångar, maka er till "Arenan" istället. Stötta laget och ta en titt istället för att höfta kringa era åsikter - jag är säkerligen, med många andra, riktigt imponerad av dagens Almtuna och det med all rätt. Jag undrar jag hur detta egentligen kommer att sluta? 

***
Håkan Lundh skriver idag en krönika om laget i tidningen och säger bland annat att det finns bara ett lag som är bättre än Almtuna och att det är Malmö. Nu har jag inte sett så mycket av Malmö hittills i år, men i matchen mot t.ex. Vita Hästen så dominerade Malmö matchbilden men förlorade trots det matchen. Det syns att Malmö absolut är i toppskitet av tabellen av en anledning och jag håller med Lundh, Malmö är ett bra lag som dock kommer få en tuff kamp mot Almtuna - vem som är bäst återstår att se, men helt klart är man ungefär på samma nivå. På tisdag möts lagen i Metallåtervinning Arena.

***
Jag tror nog de flesta vill att Johan Holmqvist ska stå samtliga matcher i laget men igår fick Alexander Sahlin chansen och stod för en godkänd insats. Nu är det ju omöjligt att säga om resultatet blivit annorlunda om Honken stått mot AIK, men för er som är orolig om allt är OK med Holmqvist, eftersom han inte ens var uppsatt som andramålvakt, kan jag meddela att han är febersjuk och nog är tillbaka inom kort.

***
Äntligen en bra publiksiffra i hallen - 2046 åskådare och så otroligt många AIK:are var det ändå inte på plats. Däremot var det väldigt många poliser på plats - bortkastade pengar? AIK:arna skötte väl sig ganska bra trots allt? Hur som, hoppas verkligen att Uppsalapubliken fått upp ögonen för laget nu så man även i nästa hemmamatch landar på en bra siffra - här näst väntar Malmö som sagt!

***
Nämnde ju Per Svensson tidigare, men jösses vad stabil den karln är i egen zon. Måste ju vara många SHL-klubbar som har ögonen på honom och jag hoppas innerligt att Almtuna lyckas förlänga hans kontrakt som går ut efter säsongen. Länge sedan Almtuna hade en sådan klippa i försvaret. 

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Är Almtuna ett topplag?

"Vi ser oss själva som ett topplag som är med och kvalar till SHL" var lagets målsättning inför säsongen - en målsättning man i skrivandets stund faktiskt lever upp till, inte bara tabellmässigt, utan även sett till hur man uppträder som lag på isen i stora lag sett till de senaste matcherna. Efter tio omgångar ligger Almtuna på en femteplats i tabellen med 17 inspelade poäng, sex poäng från förstaplatsen. Den stora frågan är väl då om man faktiskt också kommer att befästa sin roll som ett eventuellt topplag?

Det som jag ser som en nyckel till framgången just nu är jämnheten i laget - det är ju bara att titta på både poängliga och +- statistik. I något överdriven mening så finns det ingen speciell (bortsett från några få undantag) spelare som sticker ut nämnvärt åt något håll i den bemärkelsen; det jag menar med det är att det finns flera spelare som kan producera, samtidigt som t.ex. backuppsättningen gör sitt jobb bakåt där Johan Holmqvist, med facit i hand, har visat sig utgöra en enorm trygghet som sista utpost i lagbygget.

Det småtrevliga med den här jämnheten, förutsatt att jag nu analyserar det hela på ett korrekt sätt, är att den förmodligen bara kommer att bli bättre ju längre serien lunkar på. Jag vill åtminstone tro att små detaljer i spelet kommer att förbättras med tiden, vilket förhoppningsvis gör att Almtuna inte bara är i/är i närheten av toppskiktet av tabellen en kortare stund.

Det finns saker att jobba på, t.ex. detaljer i uppspelen då man hamnar under press i egen zon (någonting man utvecklat mycket under säsongen) eller varför inte spelet framför egen kasse? Eller varför inte specielteams och/eller klockrena avslut? Ur ett perspektiv på att vara ett "topplag som är med och kvalar till SHL" kan man vara hur petig som helst och frågan är väl hur pass petig man bör vara med tanke på tabelläget, det faktum att laget vinner matcher för stunden och att det faktiskt är "lilla" Almtuna vi pratar om? Nja, inte så överdrivet kanske? Men när man ändå tar upp frågan, varför ska man då inte vara lite småpetig? Det är ju inte min målsättning, utan lagets och det finns heller ingen tid för grabbarna att slå sig för bröstet och känna sig nöjd med det man presterat hittills - det finns alltid saker man kan bli bättre på, speciellt då man ser sig själva som ett topplag.

Nåväl, åter till jämnheten och balansen i laget som jag skulle vilja pusha vidare en del på - visst känns ändå samtliga formationer unika och samtidigt farliga på sitt sätt? Man har ett välbalanserat lag överlag bestående av flera olika spelartyper som kompletterar befintliga kedjeformationer och backuppsättningar på ett bra sätt - den kedjeformation som är som mest formtoppad för dagen, låt säga en senare sådan, kan mycket väl utgöra lagets första-line för kvällen, detta helt i sin taktiskt passade ordning så klart. Men den traditionella "fjärde-linen" som bara ska in och köra etc. har med tiden i den moderna hockeyns utformning suddats ut mer och mer vilket blivit allt mer tydligt i dagens Almtuna - alla kedjor kan producera och är skapade för att kunna producera - det är bara att välja och vraka. Beskrivningen ovan är väl ändå perfekta ingridienser för ett eventuellt topplag?

Vidare, det man gjort bra är att man lyckats hitta välfungerande formationer överlag där personkemin och rollerna kompletteras på ett bra sätt - se bara på kedjan Johan Berggren, Victor Rollin-Carlsson och Fredrik Vestberg som var helt fantastisk mot t.ex. Björklöven. Att Almtuna inte är ett lag som öser in mål är ett faktum, så man kan ju fråga sig om laget saknar en naturlig målskytt? Svaret på den frågan är ändå nej, det finns folk som ska göra det jobbet som ännu inte "kommit igång" ordentligt. 

Det enda man egentligen sitter/står och hoppas på just nu är väl att det ska lossna ordentligt individuellt för vissa spelare i befintliga kedjeformationer - här senast t.ex. Michael Haga (hoppas det håller i sig). Andra spelare man hoppas mycket på ur den bemärkelsen är t.ex. Martin Janohls (3+2), Simon Mattsson (1+2) och Sebastian Selin (2+0) som kan betydligt mer produktionsmässigt än de visat upp hittills. Men med jämnheten och balansen som trygghet i laget, så känner jag mig ändå trygg med att det med tiden kommer att lossna mer produktionsmässigt för pojkarna nämnda ovan - man spelar utan press för stunden vilket är bra.

Så åter till frågan då. Är Almtuna ett topplag just nu? Nja, delvis, men man är på god väg helt klart förutsatt att man kämpar vidare på inslagen väg - man kan absolut inte fyllas av en känsla av nöjdhet - gasen i botten hela tiden, varje dag i varje byte tack! Man har förutsättningar för att lyckas; jämnheten och balansen, ett seriöst tränarteam som jobbar målmedvetet med lag- och spelarutveckling där "topparna" inte riktigt kommit igång ännu samtidigt som laget nog har hockeyallsvenskans bästa målvakt i Johan Holmqvist. 

Tumbs up!

På Onsdag möter man Mora som ligger på 23 poäng. Jag tror Almtuna kommer att vinna med 3-1.

***
Det var väl ingen som missade Eric Jacobssons (född 96) olika byten mot Björklöven? Har för mig att han hade #13 på tröjan och #11 på hjälmen (supersyn). Snacka om speedkula! Honom vill jag se mer av framöver helt klart! Schysst ändå att man kan lyfta upp från J20 för att fylla ut truppen när det behövs.

***
När man väl nämner J20. Man leder serien efter fem spelade matcher på 15 poäng och 33-12 i målskillnad. Här näst (på lördag) möter man Nacka som ligger på andra plats i tabellen. Ska detta bli året man avancerar uppåt i seriesystemet? Joachim Gellerstedt är som bekant tränare i laget - tror jag kommer återkomma mer i frågan framöver!

***
Jag har förresten slutat att godkänna kommentarer på UNT - känns mer seriöst om folk står för det man säger under sitt riktiga namn istället, så därför hänvisar jag till Facebook.

På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Pokerräven Holmqvist

Inför Vita Hästen körde UNT en artikel om Sebastian Hartmanns poängproduktion som efter förlustmatchen mot Vita Hästen fortfarande låg kvar på samma nivå, dvs. noll. Min tanke var direkt att ett otränat öga säkerligen, något ofrivilligt, hädan efter kommer att lägga fokus på helt fel saker kring "Basse" och hans egenskaper som tillför laget en extra dimension? Missar man vilken enorm utvecklingspotential han har och vilka stora steg han redan tagit utvecklingsmässigt den här säsongen? 

Vet inte hur ofta jag bara ler inombords då jag för mig själv bekräftar hans nutida (utvecklingsbara) och framtida (om han fortsätter att utvecklas lika mycket som han gjort inför den här säsongen) "storhet" på isen; 

- Riktigt god förmåga att läsa och förutse spelet i sin helhet utan egoistiskt tänk vilket gynnar medspelarna; skapar ytor.
- Stundtals mästerliga passningar till sina medspelare som dock måste förvalta/förutse "mackorna" på ett bättre sätt.
- Den småfula, arroganta och irriterande spelstilen som retar gallfebern på motståndarna så dom kommer ur balans. Om man kunde få poäng i att se till att laget får powerplay så skulle nog Hartmann leda den ligan.
- Spelar fysiskt och rejält, fullföljer alla situationer och tar för sig, har till och med börjat åka skridskor när det är dags att byta kedja! Hah...

Skulle kunna mala på med en hel del mer, men det jag vill få fram är att Hartmann har ett väldigt brett register och är en väldigt mångsidig spelare och det är just DET som gör honom så intressant i och med att varje liten del bara blir bättre och bättre - poängen kommer nog att rassla in inom sin tid. Men om det nu inte lossnar, whatever... I mina ögon får Hartmann gärna stanna på noll poäng förutsatt att han även i fortsättningen gör sina medspelare betydligt bättre och fortsätter utvecklas/bidra i samma stil han gör nu - helt klart en topp 5 spelare i Almtuna enligt mitt tycke.

***
Nåväl, matchen då? Tja, hemmaklacken körde på non-stop i de första tio minuterna av matchen vilket tände laget en hel del. Länge sedan jag sett Almtuna spela så bra som i de första 10 minuterna som innehöll allt från frilägen/monster-räddningar, grymt uppträdande i spel 3-5, mål och härliga och kreativa uppspel där man faktiskt spelar sig ur egen zon och byggde upp konstruktiva anfall. Rolig och publikvänlig hockey helt klart!

Men strax efter 2-0 målet började jag känna en viss oro inombords. Det kändes som att allt helt enkelt gick lite för bra - spelet klaffade som aldrig förr och det riktigt syntes att man till slut hamnade i den mentala "shit va vi är bra"-fällan. Man slutade spela smart och enkelt - ville gärna ta den där omöjliga passen genom motståndarens byxa istället för att spela enkelt, konsekvent och disciplinerat. Med tiden, med både tur och skicklighet av Vita Hästen kombinerat med Almtunas mentala tillstånd, så jämnade spelet ut sig en hel del och sett till Johan Holmqvists monsterräddningar i matchen så är nog resultatet ändå ganska så rättvist. Men surt som sagt - det känns som att man kunde ha punkterat matchen med både 3-0 och 4-0 om man bara spelat enklare.

***
Måste kommentera Johan Holmqvists spel också så klart - känns han inte som en riktigt tightspelande pokerräv ändå? Sitter där vid pokerbordet och foldar och foldar (blockerar hellre än att ta några större risker) gång på gång för att spela safe och invänta rätt tillfälle (en långpass till offensiva blå) och rätt som det är synar han en all in (fyrtal) på rivern och slänger upp en royal i form av en monsterräddning. Var försiktigt tveksam till värvningen av Holmqvist inför den här säsongen, men nu tvivlar jag inte någe mer - kan mycket väl vara hockeyallsvenskans bästa målvakt.

***
Robin Press leder poängligan i hockeyallsvenskan med 4 mål och 6 assist samtidigt som Victor Ekarv toppar AIK:s med 1+4. Halvsåg AIK här om dagen och det var totaldominans av Ekarv på isen för AIK. Tycker det är ett stort misslyckande av Almtuna att dessa två killar spelar i andra hockeyallsvenska klubbar i närområdet - att värva hem dem på sikt känns mer och mer avlägset med tanke på deras framgångar. Jag har all förståelse och respekt för hur man valt att bygga laget - köper det alla dagar i veckan. Men ur ett långsiktigt perspektiv, där man vill satsa på egna produkter - finns det en plan för att locka hem dessa killar i stenhård konkurrens med andra? Jag tror tyvärr tåget har gått - synd.

***
Så, 8 poäng efter 6 spelade matcher - godkänt eller inte? Godkänt är mitt svar. Det känns som att Almtuna kommer att bli bättre och bättre med tiden - ibland kan man nästan ta på det man förmodligen jobbat väldigt mycket med på träningarna då det ger så pass synligt resultat på isen. T.ex. nu senast mot Vita hästen; antalet gånger man spelade sig ur egen zon och vände spelet i någon intränad variant ökade minut för minut. Det är just detta som får mig att tro att ja, kanske Almtuna ändå har någonting att göra där någonstans närmre toppen av tabellen? Lagets utvecklingspotential är helt klart åt det positiva hållet, men det gäller att jobba hårt och vara konsekvent i allt man gör för att ens ha en chans att hänga på så klart. Men allt jämt så känner jag mig ganska nöjd med det jag ser ändå!

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se