• fredag 28 augusti 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
SSL dam: Så slutar serien! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Kent Westman

Hockeykoll

Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationellt
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar >br>


TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Vilken avslutning på säsongen!

Nu står det klart att Almtuna åtminstone säkrat ett nytt kontrakt i och med övertidsvinsten mot Timrå på bortaplan. Tycker det är kul att det är de lokala profilerna som visat framfötterna när det gäller som mest på senare tid. Den som utmärkt sig mest är givetvis Victor Aronsson som gjorde två mål mot Mora och därefter följde upp succén med sitt övertidsmål mot Timrå. Räknar kallt med att det är Aronsson som kommer att bli nyckeln till framgång i powerplay på lördag när Almtuna tar sig an Rögle, som sjukt nog vann med hela 8-0 mot Asplöven i kvällens omgång.

Ja ni, hockeyallsvenskan säsongen 2014/2015 blir en säsong folk sent kommer att glömma!

Även fast Almtuna inte har allt i egna händer inför den sista omgången så har man ändå en bra chans att nå playoff efter den sista omgången - det är Vita Hästen, Almtuna, Timrå och Oskarshamn som kommer att göra upp om den åttonde platsen. Frågan är bara vem som kommer att ta den? Här kommer lite förutsättningar (finns flera flera olika alternativ att ta upp - tar de som jag tror är mest sannolika enligt min mening):

8. Vita Hästen - 71 poäng, -14 (möter BIK Karlskoga på hemmaplan).

- Vita hästen har på senare tid dalat i tabellen och den senaste vinsten på hemmaplan kom den 3 februari mot just Almtuna.

- Vann näst sista omgången mot Karlskrona med 4-2 på bortaplan. Skotten i matchen vann Karlskrona med 36-19. 

- Formtabell senaste 5 matcherna: 6 poäng (två vinster på bortaplan).

- Vita hästen har inte tagit en poäng mot BIK Karlskoga den här säsongen.


- Vita hästen möter BIK Karlskoga som tappad en 3-1 ledning till 3-4 mot Malmö i den näst sista omgången.

- BIK Karlskoga har fortfarande mycket att spela för - vill åt plats nummer 5 i tabellen som innebär 1 extrapoäng i kvalserien.

Den här matchen kan sluta lite hur som helst eftersom att mycket står på spel för båda lagen. Vita hästen säkrar med all sannolikhet den sista playoffplatsen om man vinner matchen - man har bättre målskillnad än Almtuna som jagar bakom. Mitt tips är ändå att Vita hästen inte kommer att palla med trycket inför den sista omgången. Man har uppvisat dålig form på hemmaplan samtidigt som BIK Karlskoga har mycket att spela för - vill åt bonuspoängen och måste därmed gå för vinst eftersom både Björklöven och Mora jagar tätt bakom.

9. Almtuna - 71 poäng, -18 (möter Rögle på hemmaplan).

- Har efter förlusten mot Vita Hästen (en match man borde ha vunnit) tagit 14 poäng på 6 matcher.

- Har tre raka vinster på hemmaplan.

- Har uppvisat ett stabilt spel där de lokala profilerna tagit stort ansvar och
visat vägen. 

- Möter Rögle som inte har någonting att spela för - man har redan säkrat fjärdeplatsen i tabellen (alldeles för bra målskillnad) och kan inte nå högre.

Även fast Rögle känns något oberäkneliga just nu så tror jag att Almtuna har en riktigt god chans att ta tre poäng. Laget har ett otroligt go i laget just nu och det märks så klart och tydligt att man vill och kan. Lokala profiler som Victor Aronsson, Sebastian Hartmann, Olle Alsing, Johan Berggren och Victor Rollin Carlsson visar byte efter byte vad man vill med säsongen. Man vill till kval och jag har svårt att se att man inte ska lyckas vinna mot Rögle. Viljan och engagemanget är så stort just nu att man kommer att bli svårstoppade. Jag räknar kallt med hemmavinst på lördag mot Rögle - frågan är om det kommer att räcka till? Man är beroende av hur det går i matchen Vita hästen - BIK Karlskoga. Skulle Vita hästen vinna så måste Almtuna ösa in mål för att få bättre målskillnad och det har jag svårt att se att man ska lyckas göra. Jag hoppas innerligt att Martin Janohls tränar avslut mången timmar efter kommande träningar - saknar hans bössa! 

Almtuna kan också gå vidare på en poäng om Vita hästen förlorar och Timrå max tar två poäng, skulle Oskarshamn ta tre poäng mot Timrå samtidigt som Vita hästen förlorar, så klarar Almtuna sig också på en poäng. Ja finns hur många olika alternativ som helst, men tar som sagt upp de resultat jag tror som mest på. Och det är som sagt tre poäng mot Rögle på lördag så då spelar ju sånt mindre roll.

Alltså, tre poäng på lördag! Antingen vinner man jävligt stort, eller så får Vita hästen maximalt ta två poäng mot BIK Karlskoga - då säkrar man ett vidare avancemang.

Timrå - 69 poäng, -12 (möter Oskarshamn borta)

Timrå och Oskarshamn (68 poäng) har också en chans att nå playoff. Timrå har störst chans av dessa två enligt mig - har sett många Timrå-matcher på senare tid och laget känns stabila - påminner mycket om Almtuna just nu. Men för ett avancemang krävs vinst (två eller tre poäng) mot Oskarshamn borta samtidigt som både Almtuna och Vita hästen antingen förlorar sina matcher eller som högst tar en poäng - då går man vidare på antingen målskillnad (övertids- eller straffvinst) eller poäng (vinst under ordinarie tid).

Jag tror absolut på vinst och tre poäng mot Oskarshamn, men eftersom jag är så starkt övertygad om att Almtuna kommer att vinna mot Rögle så spelar det ingen roll.

***
Vilken avslutning på säsongen! Tänk om Vita hästen leder med ett mål mot BIK Karlskoga och Almtuna leder matchen med låt säga tre-fyra mål mot Rögle. Är det då läge att plocka målvakten? Eller ska man avvakta och se om BIK Karlskoga kvitterar då dom plockar sin målvakt? Antar att tränarna kommer att hålla sig uppdaterad om vad som händer i dom övriga matcherna från båset om liknande läge skulle uppstå. Under matchens gång kommer nog tabellen skifta 4-5 gånger skulle jag tro! Detta kommer med all sannolikhet bli en riktigt nagelbitare!

***
Trist nog har man haft både magsjuka och feber de senaste dagarna - på lördag spelar sånt ingen roll dock. Den här avslutningen av seriespelet är för bra för att missa! Frågan är om Uppsala kommer sluta upp nu på lördag i säsongens viktigaste match?

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Hockeyns framtid i Uppland - intervju med Tobias Pehrsson

Som hockeybloggare möts jag av olika frågor, funderingar och resonemang om och omkring både det ena och det andra. Samtidigt har jag själv en hel del olika funderingar som just nu mestandels berör Almtunas framtid ur ett A-lags och juniorperspektiv. Av den anledningen bad jag Almtunatränaren Tobias Pehrsson, som bekant gjort resan som ansvarig tränare i ishockeyklass och U15-16 Elitlaget, till ansvarig tränare i Elitishockeygymnasiet och Juniorelitlaget, och därefter vidare till tränare i A-lag sedan 2012 (Tobias har även suttit med i en sportchefsgrupp) om en intervju – någonting han också ställde upp på! Håll till godo.

Låt säga att Almtuna klarar sina ekonomiska bekymmer och en lönebudget hamnar på cirka fem miljoner kronor nästa säsong. Hur bör man då bygga ett lag enligt din mening?

- Jag tycker att vi i tränarteamet har en bra samsyn på vad vi vill göra och hur vi vill göra. Att bygga ett lag krävs att man med kontinuitet stärker laget för varje år med små justeringar som gör laget bättre. Samtidigt i dagens ishockey kan det vara svårt då det blir allt vanligare att spelare som tränare byter klubb allt oftare. Jag tror på långsiktighet och kontinuitet samt ännu längre kontraktstider som ger ökad möjlighet till kontinuitet. Samtidigt som de flesta spelarna idag har SHL-klausuler vilket givetvis gör det svårare.

- Det är viktigt att bygga laget på en stark defensiv med backar av storlek och volym i kombination med spelförande backar. Viktigt att backsidan besitter bra skicklighet att flytta kropp, dvs. att vara mobil och rörlig på skridskorna. En bra målvaktsuppsättning. Detta ger en trygghet i laget och en grund att luta sig emot. Därefter krävs ett första powerplay där skicklighet finns för att kunna vinna matcher med. Skall man se till individuella karaktärer tycker jag det blir allt viktigare att skapa ett lag bestående utav spelare som är orädda, har ett enormt mod, gillar att utmana sig själv, är öppen för feedback och vill bli bättre hela tiden. Allt detta tillsammans ser jag som en bra grundfilosofi att utgå ifrån i ett lagbygge.

- Utöver det tycker jag det är viktigt att hitta en bra balans mellan att satsa på egna produkter kontra få in bra spelare utifrån som besitter vissa spetskvalitéer, som gör laget ännu mer konkurrenskraftigt. Senaste sex åren har vi haft väldigt många spelare upp i A-laget som representerat klubben och gjort bra avtryck, cirka 23 stycken, från vår egna elitverksamhet. Idag har vi byggt laget med 13 spelare från Uppland samt nio stycken egna produkter från vår egna elitverksamhet, elitishockeygymnasiet och juniorelitlagen, vilket känns jättekul. Den trenden ser jag gärna att den fortsätter på ett positivt sätt. Samtidigt som vi behöver viss spetskvalité utifrån och med det hitta smarta värvningar som dels passar vår plånbok och dels kan lyfta laget. Spelare med erfarenhet och som sagt spetskvalitéer som gör skillnad.


Hur pass viktig är en större satsning på Almtunas juniorlag ur ett långsiktigt perspektiv sett till klubbens ekonomiska muskler?

- Jag tycker att en ökad juniorsatsning är av största vikt. Skall vi se till historien så är det vi, Brynäs och Skellefteå som gjort ett grundligt arbete med att satsa på juniorverksamheten. Vilket för dem lett till stor framgång lokalt med t.ex. rekrytering och nationellt – sportsligt och SM guld. Nu vill jag inte jämföra oss med Brynäs och Skellefteå då vi sitter med olika ekonomiska förutsättningar, mer än att principiellt konstatera vikten utav en satsande juniorverksamhet.

- Jag tycker att vi idag har en unik satsning vad gäller Elitishockeygymnasiet och de upplägg vi har med Uppsala kommun och Celsiuskolan med de schemapositioner vi har för ishockeyn samt innehåll i utbildningen. Kan vi inom klubben på sikt skapa ännu bättre organisation kring juniorerna och med det skaffa ökad likvid till juniorerna, ger vi oss själva ännu bättre förutsättningar på kort och framförallt långsikt. Detaljer i denna utvecklingsfråga är något vi hanterar internt.

Hur har juniorhockeyn utvecklats på senare år i Sverige? Är J20 Superelit mer eller mindre ett måste för en klubb med en tillstramad budget ur ett långsiktigt perspektiv?

- Jag tycker kvalitén på juniorserierna generellt har ökat. Samtidigt ser jag en trend att de främsta juniorerna i landet vid 17-18-19 års ålder spelar i SHL, Hockeyallsvenskan eller vissa som sticker över till Kanada eller USA. Detta har gjort att exempelvis J20 Superelit urvattnats eftersom de bästa juniorerna inte spelar där – de spelar i SHL eller Hockeyallsvenskan, vilket gjort att J20 Superelit har blivit en serie med möjlighet för klubbarna att spela J18 spelare ett eller två år tidigare för att påskynda deras utveckling. Likaså med J18 Elit som urvattnats - de bästa J18 spelarna tillhör J20 vilket gjort att J18 Elit är en serie med möjlighet för klubbarna att spela de främsta U16 spelarna ett år tidigare med syfte att påskynda deras individuella utveckling.

- Jag tror på att så tidigt som möjligt få spelarna att komma ut till en bra fungerande division 1 verksamhet där det bedrivs bra fysträning och isträning. Där de fostras i en vuxenvärld och ett spel som taktiskt ligger närmre Hockeyallsvenskan än en J20 serie.


Förra året föll J20 i den sista kvalomgången till Superelit, vad talar för och emot att det skulle gå vägen den här säsongen?

- Jag följde J20 Superelit kvalet ifjol och det som skiljde J20 Superelit laget, Mora, från vårt egna J20-lag var tre saker främst. Och det är just de tre sakerna som kommer krävas för att kunna hota om J20 superelit plats;

- Ett, att laget måste vara grymt bra tränat. I fjol märktes tydligt i kvalet att förmågan att orka flytta kropp intensivt över tid – alltså tre perioder och tre matcher, skiljde sig mycket mellan Mora och Almtuna. Det krävs att laget är väldigt bra tränat både genom bra fysisk träning men också att maxfarten via isträningen kommer vara avgörande i förberedelserna inför själva kvalspelet. Att laget spelar i högsta möjliga tempo i flytta kropp spelet. Det lag som kommer klarar av att spela i högsta fart ökar sannolikheten för en J20 Superelit plats.

- Två, att laget är grymt taktiskt välförberedda. I fjol märktes det att vikten utav att ha en trygghet i spelet utan puck att defensivt vara klockren i momenten forecheck, backcheck och spel i egenzon blir avgörande. Det lag som har tydligast och den mest konsekventa plan och uppföljning på det defensiva spelet kommer öka sannolikheten för en plats i J20-superelit.

- Tre, det kommer krävas individuella prestationer. På något sätt kommer man ner till att om två lag är lika bra fysiskt förberedda och tempostarka på flytta kropp samt liknande kvalitéer på det defensiva spelet utan puck då kommer de individuella prestationerna och skickligheten bli avgörande. Att det finns individer som vill, vågar och kan göra det lilla extra med så kallade individuella prestationer. Så sammanfattningsvis så är det dessa tre moment som kommer bli helt avgörande för vilka lag som tar nästa säsongs J20-superelit platser.

Hur står sig Almtuna som hockeyklubb i jämförelse med andra klubbar sett till dess juniorverksamhet?

- Sett till Elitishockeygymnasiet vill jag påstå att vi ligger väldigt långt fram om vi skall se till hur verksamheten är utformad tillsammans med Uppsala kommun och Celsiusskolan. Vårt J18-Elitlag tycker jag håller bra kvalité sett ur perspektiv hur de tränar och bedriver sin verksamhet, likt de upplägg vi har i A-laget. Ett samarbete som fungerar bra mellan mig och J18-tränarna. Jag ser att de jobbar efter de linjer vi har i A-laget både i isträning, fysträning och spelidé.

- I ett J20-lag tycker jag det handlar mycket om att få spelarna att givetvis spela för laget där de har en härlig inspirerande utmaning att spela sig till J20 superelit som är den högsta serien för J20-lag. Men också att motivera spelarna till att spela för sitt eget varumärke, CV och fortsatta ishockeyutveckling mot division 1 och Hockeyallsvenskan.

- Den största skillnaden är att andra klubbar på elitnivå rent ekonomiskt lägger in mer på de egna juniorerna så att de kan användas på olika sätt och med det ge verksamheten mer förutsättningar. Sedan finns det givetvis andra saker och ting som kan bli lite bättre. Så är det hela tiden i en verksamhet, men det är något vi tar internt.


Med tanke på att Almtuna är en mindre klubb och därigenom inte kan konkurrera ekonomiskt med större klubbar, vad är det för någonting ni kan locka med för att rekrytera talangfulla spelare till hockeygymnasiet?

- Jag har varit med och följt intaget till Elitishockeygymnasiet i Almtuna IS och vår elitverksamhet från när vi tog in spelare födda perioden 92 till 99. Och det jag tycker spelare värderar om vi skall se till det senaste intaget är t.ex. fördelen utav att vara på hemmaplan med allt vad det innebär. Psykosociala faktorer som miljö, kost, sömn, hjälp och stöd i skolan, familjen, umgänget med mera är prioriterat för att på sikt få en hållbar utveckling idrottsligt. Celsiuskolan som är en välkänd bra, elitidrottssatsande skola men som också ställer krav på att sköta skolan.

- En annan del är Elitishockeygymnasiets schema med att ha varje morgon från klockan 08.00-10.00 ishockeytid där innehållet är isträning, fysiologisk träning, teori eller individuella samtal. Att spelarna har den förmånen att varje morgon måndag till fredag ha denna möjlighet till ishockeyträning. De dagar de inte har Elitishockeygymnasieträning, då används tiden för sömn och skolan börjar 10.30. En otroligt viktig del för dessa Elitishockeygymnasieelever att med en årsträning runt 500-600 timmar då få möjligheten att ha en till två sovmorgnar för att öka mängden återhämtning och balans mellan träning och återhämtning blir bättre.

- En annan viktig del är att vi har en tråd i utbildningen från A-laget via Elitishockeygymnasiet som handlar om att utveckla individen. Där vi ser exakt vad som krävs av individen tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt i A-laget för att motsvara kraven på en nutida och framtida elitspelare. Vad krävs för att spela på den nivån? Och vad behöver individen tillföra sitt spel för att öka sannolikheten att ta sig dit? Detta är en ständigt pågående process i verksamheten, som blir viktig för att ge förutsättningarna till individen att få en optimal utveckling och viktig ur ett framtida A-lagsperspektiv.

- Sammanfattningsvis - kan sägas att vi ser en ansökningsbild på cirka 20 stycken spelare 2007/2008 till nu på cirka 300 stycken ansökningar 2015. Skall vi se till de intag utav de främsta talangerna vi tagit in nu på ålderskullen 1999 tycker jag att vi fått in ett extremt bra intag. Bortsett från ett par stycken så har vi lyckats behålla samtliga spelare i uppland vilket känns kul och spännande att följa.


Olle Alsing gjorde landslagsdebut här om dagen, finns det andra löften inom föreningen som kommer att blomma ut inom sin tid?

- Jag skulle vilja påstå att alla de spelarna vi har i vår juniorverksamhet inklusive de spelarna som är födda 1999 som vi tar in på Elitishockeygymnasiet nu till höstterminen, besitter olika spetskvalitéer som gör dem intressanta ur ett A-lagsperspektiv. Skall vi se en prognos på de spelarna, så befinner de sig i olika utvecklingsstadier just nu. Alla spelarna har individuella fysprogram och individuella upprätta utvecklingsplaner att arbeta efter. Det som blir intressant att följa är spelarnas egna målmedvetna arbete på isträning och fysträning, deras tålamod och deras hårda jobb med att driva sin egna process/utveckling. De spelarna som lyckas med detta, de kommer att nå A-laget. Om det sedan sker inom ett år, tre år eller fem år eller längre tid, det avgörs utifrån deras egna drivkraft till att bli bättre.

När vi ändå är inne på Almtunas olika lagdelar med ett tänk på framtid. Min teori är att damlaget kommer att avvecklas kommande säsong. Vad tror du - har damlaget någon framtid inom föreningen?

- För att få ett hållbart lag, oavsett om det gäller damlag eller pojklag över tid, måste man lägga grunden först. Med det menar jag att förbättra rekryteringsarbetet av ishockeyspelare generellt sett. Kan vi få in fler spelare, t.ex. pojk- som flickspelare till själva ungdomsishockeyn ger det givetvis ökade möjligheter för exempelvis ett damlag på sikt som din fråga gäller. Detta som sagt en utmaning som ishockeyn generellt sett har oavsett om det gäller pojk- eller flickishockeyn. Och med ett fungerande rekryteringsarbete, kommer det givetvis att leda till ett större antal flickspelare som spelar ishockey. Vilket på sikt kan ge ökade möjligheter att stärka upp ett framtida A-lag på damsidan ännu mer.

- Vad gäller om damishockeyn kommer avvecklas eller inte, så är det totalt omöjligt för mig att svara på då jag inte är insatt i de frågorna. Just den diskussionen lägger jag mig inte i, det är inte mitt bord. Däremot kan jag svara mer ur ett generellt perspektiv, och för att bedriva ett lag krävs givetvis tillräckligt med spelare. Så är det oavsett om det gäller ishockey, fotboll eller innebandy. En problematik som förekommer bland många olika idrotter idag och främst ute på landsbygden där klubbar och föreningar tvingas slå ihop olika åldersgrupper för att få tillräckligt med spelare i laget. Detta sker tyvärr både inom fotboll, ishockey och inom innebandyn idag.

- Vi lever i en annan tid där andra brus kommer in i samhället och idrottens position har fått en annan roll än tidigare. Det gäller att vi inom ishockeyn ser om vårt egna hus. Och med det menar jag just vikten utav att rekrytera spelare, detta för vår överlevnad och vidare utveckling oavsett om det gäller pojkishockey eller damishockey.

Vad talar för och emot en satsning på damlagsverksamheten?

- Jag är inte expert på damishockey, av den anledningen tycker jag att frågan skall ställas till de som är fullt insatta. Däremot ur ett allmänt perspektiv så kan man ju se vad som är viktigt för att kunna bedriva en verksamhet, oavsett om det gäller damishockey eller herrishockey. Det som talar för din fråga som berör damlaget, där är min allmänna upplevelse att det verkar finns en enormt stark drivkraft bland de befintliga flick- och damspelarna idag. Dels att det verkar finns väldigt många människor med starka åsikter om damishockeyn, vilket tyder på att det är perfekt läge för alla dessa intresserade människor att ta sitt ansvar att gå in och bidra med sitt kunnande och engagemang för att få till en ännu positivare utveckling utav damishockeyn. De verkar ha ett hjärta och passion för ishockeyn, vilket är fantastiskt bra. Det är min allmänna upplevelse. Allt detta torde tala för damishockeyns vidareutveckling.

- Det som talar emot en vidareutveckling utav en verksamhet oavsett om det görs sig gällande damishockey och eller ungdomsishockey är främst av två anledningar som jag kan se det. Antingen att det inte finns tillräckligt med utövare för att bilda ett välfungerande lag eller beroende på om ekonomin kring verksamheten inte går ihop, detta skulle kunna vara två möjligt potentiella hotbilder.

- Vad gäller just bara damishockeyn som din fråga berör, så skulle jag ändå föreslå att du ställer mer djupgående frågor till de som är mer insatta i just flickishockeyns utveckling och damlagens utmaningar i nutid och framtid. Som jag nämnde tidigare kan jag mer svara ur ett allmänt perspektiv och ge en helhetssyn kring ishockeyn oavsett om det gäller ett pojk- eller flicklag.

Ok över till herrlaget då. Almtuna går som bekant igenom en turbulent tid. Hur hanterar ni i herrlaget gruppen vid oroligheter då media och folk som t.ex. jag själv kommer med olika frågor? Vilka regler gäller?

- Vid den turbulenta tiden som har varit till och från, så har vårt mål i laget hela tiden varit att låta turbulensen vara utanför vårt rum så att säga. Inom våra väggar gäller det att vi är mentalt fokuserade på vår uppgift och är mentalt opåverkbara av det runt omkring. Sedan är det en sak att prata om det och en annan att förhålla sig till det. Självklart har gruppen och individerna mer eller mindre blivit påverkade av allt som varit, det råder det ingen som helst tvivel om. Det är ju ändå mänskligt att reagera på brus runt omkring.  Jag tycker ändå att spelarna skött det professionellt att fokusera på vårt och låta allt runt omkring få vara. Efter säsongen får vi sätta oss ner och i lugn och ro analysera hur gruppen hanterade de olika situationerna som varit med mera. Nu fokuserar vi här och nu med laget.

- Rent sportsligt har vi i starten på säsongen gjort ett grundligt processarbete och det är det arbetet och de överenskommelserna som vi skall förlita oss på, ställa krav på varandra att göra det vi kommit överens om, att förhålla oss till de riktlinjerna vi har i vårt spel som vi vet är viktiga och fokusera på det vi vet ger oss bra prestationer och ökad sannolikhet till poäng.

- Vad gäller hantering av media är det viktigt i alla sammanhang, att man alltid tar vissa centrala moment internt innan man går ut externt. Detta oavsett om det är inom ett lag eller en arbetsplats eller förening. Att man är professionell och inte följer en egen dold agenda, utan att man är lojal mot laget man arbetar med, arbetsplatsen man arbetar på eller klubben man arbetar för. Speciellt i de situationer då eventuella meningsskiljaktigheter kan råda. I A-laget exempelvis, i vårt processarbete med identifiera en målbild och hur vår färdväg dit ser ut s.k framgångsfaktorer. Där har vi kommit överens om vad vi säger utåt i media. Samt även diskuterat hur vi hanterar media vid eventuella fadäser som kan ske. Allt detta för att inte skapa en cirkus i media samt att vi inom A-laget har en enad front utåt sätt. Det är en viktig del i ett representationslag likväl som inom en arbetsplats eller en förening generellt sätt att man är enade utåt och sköter kommunikation internt med att hitta utvecklingsområden och förbättringspunkter. Det är dessa moment som tyder på en styrka i organisationen oavsett om det, som sagt, gäller ett lag, arbetsplats eller förening.

Många menar att Almtunas största bekymmer sett till ekonomi handlar om en ny arena, hur ser du på Almtunas ekonomiska bekymmer? Vad krävs av klubben och vad behövs för att få en ekonomisk hållbar förening i framtiden?

- Återigen en fråga som jag inte direkt kan besvara utifrån att jag inte sitter på den informationen som krävs för att kunna ge ett hållbart och trovärdigt svar vad gäller de ekonomiska bitarna. Av den anledningen bör du ställa den frågan till vår styrelse och klubbchef som har bäst inblick i de ekonomiska frågorna.

- I grund handlar samtliga verksamheter om att hitta effektiva lösningar organisatoriskt, där man får varje individ att göra det den är bra på och med det bli mer effektiv. Ungefär på liknande sätt som vi i a-laget jobbar med individuella spelarkort och rollbeskrivningar, där vi vill få varje individ att göra det man är bra på, och med att få laget att bli bättre. Mer detaljer kring detta vill jag inte diskutera i detta forum och jag tycker frågan är relevant att ställa till de som jobbar med de frågorna dagligen. De har såklart en bättre inblick än mig vad gäller de ekonomiska frågorna.

- Vidare, gällande frågor kring Almtunas organisation så väljer jag att förmedla mina åsikter internt istället för att ge uttryck för dem i detta forum. 

- Men man har ett hjärta för klubben och Uppsala, sett till alla de lag vi har i klubben med fantastiskt många spelare och ledare som varje dag gör sitt bästa för ishockeyn. Vilket är fantastiskt att se. Men även sett till Uppländsk ishockey, där fyller Almtuna en viktig funktion som distriktets största Elitförening. Där vi inom Almtuna behöver vara ödmjuka i våra relationer till alla andra klubbar i distriktet och värna om goda relationer och dialog vad gäller olika moment som berör ishockeyn i allmänhet. Vi inom ishockeyn sitter i samma båt i dagens samhälle med allt brus som finns runt omkring. Vi måste hjälpas till, kommunicera, samarbeta och hjälpa varandra på olika sätt som gynnar ishockeyn. Med det väljer jag att svara på din fråga mer ur ett helhetsperspektiv ishockey mer än själva den ekonomiska situationen i Almtuna.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Sponsra J20 - det är framtiden!

Liket lever är ett härligt uttryck - i detta nu är det absolut passande för Almtuna som just tog tre viktiga poäng borta mot Asplöven. Hur många hade inte räknat ut Almtuna efter förlustmatchen mot Vita hästen? Hur många satte då inte krisstämpel #1 på laget med perspektiv på både sport och organisation? Som bekant går Almtuna nog igenom den värsta krisen på år och dagar - nu är man blottade för allmänheten som med all rätt kan ifrågasätta både det ena och det andra - går dessutom inte resultaten Almtunas väg, ja då är man snabbare än kvick att spy ut all galla i världen i sin frustration.

Beteendet är dock normalt i kristider - verkligheten är tuff och så här fungerar människan i sportsammanhang - det gäller att vara luttrad och leva i nuet och ta var dag som den kommer och rätt som det är så blir man plötsligt positivt överraskad - som t.ex. igår när man vann mot Asplöven. Tränarna pratar om trygghet i grundspelet - ett koncept som ibland kan vara svårt att sälja in hos dem som inte förstår. Men det är ju just detta man bevittnar just nu - även fast det inte alltid ser så klockrent ut - det hårda nötandet som tillslut ger framgång när den behövs som mest. Frågan är bara hur det kommer att sluta? Det smått komiska är att de flesta av lagen nedanför playoffstrecket kommer att möta varandra i någon av de fem återstående omgångarna - avslutningen kommer med all sannolikhet bli en riktig nagelbitare. Som jag ser det så är Timrå IK laget som har störst chans att ta den sista playoffplatsen - men Almtuna är helt klart en het konkurrent - jag räknar kallt bort Vita hästen som möter just Timrå om ungefär en timme.

Nåväl, Almtuna går som bekant just nu igenom en rekonstruktion där både löner och skulder blivit offentliga för vem som helst. Har man t.ex. aftonbladet plus så kan man i detalj avläsa hur mycket varje människa som är avlönad inom organisationen (korrigering: siffrorna visar hur det sett ut i januari - eventuell övertidsersättning, utlägg osv. kan ge viss variation i jämförelse med den verkliga lönen) tjänar varje månad. Finns det plats för kritiska tankar kring dessa siffror? Absolut, men samtidigt är det ju så här hockeysverige ser ut just nu - är man förvånad över att t.ex. en spelare som Patrik Norén drar in runt 40.000 kronor i månaden? Nej. Turligt nog, för Almtunas del, så hann man göra sig av med Johan Holmqvist innan lönerna blev offentliga om man säger som så.

Hur som helst, allt detta kallas trist nog ändå för marknadsvärde i en inhemsk hårt konkurrerande spelarmarknad. Almtunas problem är väl att man inte kan matcha marknaden ur ett ekonomiskt perspektiv i och med att man är en sådan liten klubb - man måste rätta mun efter matsäcken som man brukar säga och som bekant har klubben spekulerat alldeles för hårt kring sin ekonomiska styrka den här säsongen. Jag är dock nyfiken på att veta hur många klubbar i säsongens hockeyallsvenska som även dem gjort exakt likadant? Timrå (krisen beror dock på en dyr arena som man i dagsläget äger och inom kort kommer att sälja), AIK och Almtuna med flera, är nog bara toppen på isberget. Hur många föreningar kommer uppvisa ett positivt bokslut den här säsongen?

Faktum är att om man ska bygga ihop ett någorlunda slagkraftigt lag, genom att delvis eller mestandels satsa på spelare utifrån, så måste man punga upp pengar. Frågan är bara om det är värt att lägga större summor på att värva in spelare som knappt presterar därefter med facit i hand? Detta är den eviga frågan som alltid kommer att ältas fram och tillbaka säsong efter säsong, om man nu väljer att bygga ett lag på så vis dvs. I ett samtal för många år sedan sa någon att Almtuna borde lägga allt krut på att värva ihop en femma utifrån - en dyr sådan fylld med spets för att sedan komplettera med egna produkter. Jag har tänkt på detta länge och väl - och tänker liksom då som nu - "visst, varför inte?". Men är det möjligt där Almtuna befinner sig just nu (jag utgår ifrån att man överlever säsongen ekonomiskt och börjar om nästa säsong med en budget som motsvarar det man faktiskt har råd med) med ett juniorlag som huserar i J20 elit?

För en tid sedan var Almtunas damlag i kris innan SH bygg med fler gick in och räddade säsongen. I samma veva rinde UNT:s reportrar runt och kollade lite bland sponsorer som då uttryckte att det däremot ser mörkare ut med sponsringen till J20-laget till dess kommande kval till superelit. Jag tappade i samma veva både haka och energi. Hur tänker och resonerar man egentligen då? Hur kan man tänka så kortsiktigt?

Nu ska ingen som helst skugga falla över damlaget - man förtjänar varje krona man fått in till sin verksamhet. Men sättet hela soppan med damlaget har skötts, där media varit inblandade, har enligt rekonstruktören (som ironiskt nog spädde på klyftan ytterligare genom att uttala just detta offentligt i media) satt käppar i hjulet för föreningen. Det har i sin tur lett (det är åtminstone min uppfattning kring det hela) till att det blivit någon slags offentlig rättegång som delvis delat föreningen i ett läge där alla måste sluta sig samman. 

Tar man sig en titt på Almtunahjälpen så kan man se att 16 företag har valt att öronmärka pengar till damverksamheten i ett läge där hela föreningen riskerar att gå under. Återigen, damlaget förtjänar varje krona, men varför ser företagen inte värdet i att sponsra J20-laget? Jag menar, hur ska lilla Almtuna, som förmodligen måste justera sin lönebudget till 5 miljoner nästa säsong (om man nu är kvar i hockeyallsvenskan), lyckas överleva på lång sikt om man inte år efter år lyckas ta fram unga spelare som håller måttet underifrån? För att spelarna ska kunna hålla måttet ur ett långsiktigt perspektiv MÅSTE J20 ta steget upp - och det helst redan i år. Annars har Almtuna som förening ingen som helst framtid.

Samtidigt ställer jag mig frågan om Almtuna ens kommer att ha ett damlag nästa säsong? Nu tycker jag som sagt att damlaget förtjänat varenda krona man fått. Men av allt att döma (åtminstone i dagsläget) så är sprickan mellan organisationen och damlagsverksamheten totalt (eller har jag missat något uppenbart på senare tid?). Är man som förening ens på riktigt intresserade av att "satsa vidare" på ett damlag nästa säsong? Är damlaget och dess ledare ens intresserade av att stanna kvar i föreningen? Kostar det mer än det smakar för samtliga parter? 

Att bedriva en seriös verksamhet gentemot damerna innebär också att ta ansvar - det säger ju sig självt. Har man gjort det efter bästa förmåga kan man ju undra? Uppenbarligen upplever damlaget och dess ledare att man inte har fått det stöd man behöver eller har blivit lovade. Man har uppenbarligen ett stort förtroendeproblem nu och med all sannolikhet även i framtiden. Hur ska förtroendet mellan de olika parterna återbyggas? Helt klart finns det mycket att jobba på iaf.  - är det något "jobb" man ens orkar lägga ner? Jag är tveksam. Mitt tips är att damlagsverksamheten förmodligen kommer att avvecklas nästa säsong vilket självklart är synd. Men förhoppningsvis kan istället damlaget utvecklas och leva vidare på annat håll, nu är jag inte så insatt i frågan, men det bör väl finnas något intresse hos SK Iron att bedriva ett damlag på a-lagsnivå?

Nog om det nu. För att återgå till det här med J20 igen och långsiktigheten jag var inne på innan jag skrev av mig om damverksamheten. Ur ett ekonomiskt perspektiv så är det uppenbarligen herrhockeyn (tillsammans med en alldeles för högt avlönad organisation) som dragit ner föreningen i träsket. Jag tror att den långsiktigt ekonomiska hållbara lösningen är att satsa på pengar på juniorverksamheten samtidigt som man bantar lönerna rejält på organisationsnivån. Nu har jag tyvärr inga siffor på hur mycket J20-laget behöver, men jag garanterar er alla att Almtuna som förening inte kommer att överleva på lång sikt om man inte får upp laget i den högsta juniorserien. Därför hoppas jag innerligt att fler företag hakar på Zellout, som uppenbarligen är det enda företaget som öronmärkt pengar till J20 och dess kommande kval.  

Avslutningsvis, det är dags att gräva ner stridsyxan nu och avsluta den offentliga rättegången. Ska man sponsra föreningen så måste man göra det ur ett långsiktigt perspektiv enligt min mening - har Almtuna inget J20 i den högsta juniorserien så kommer a-lagsverksamheten inte heller överleva på lång sikt i framtiden och får föreningen inte in pengar, så kommer nog inte klubben överleva framöver över huvudtaget.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Hockeykollskampen #2

Diverse olika företag och privatpersoner har i skrivandets stund bidragit med strax över 300.000 kronor för att stötta Almtuna genom föreningens nystartade "Almtunahjälpen". Hockeyns framtid i stan står på spel så självklart är jag beredd att dra mitt strå till stacken! Min tanke är att starta igång Hockeykollskampen igen - förra omgången vann Rickard Thyr om jag inte minns fel! 

Reglerna
1. Alla startar med 500 kronor och spelar på oddset på nån site. Förlorar man insatsen så får man självklart börja om (om man så vill).

2. Du avgör själv om enbart vinsten eller både vinst och insats skänkes till Almtuna.

3. Om man ska vara med i tävlingen så meddelar man det till mig så jag vet vilka som är med. Det går bra att maila unthockey@hotmail.com eller skicka ett meddelande om deltagande på t.ex. http://www.facebook.com/hockeykollskampen. För att kunna ta del av priset nedan måste man ha meddelat sitt deltagande till mig!

4. Man skänker pengarna genom www.almtunahjalpen.se och skriver under med sitt namn och sedan "HK". T.ex. "Kent Westman HK". På så vis kan Almtuna meddela mig vem som skänkt mest pengar som varit med i tävlingen så det blir enklare att kora en vinnare. HK står förövrigt för Hockeykoll!

Pris
Förutom äran att bli korad till Hockeykolls bästa tippare 2015 så vinner man en matchtröja med hela lagets autografer (replika med snörning)! 

Jag är på, är du!? 

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Två sidor av ett mynt?

Igår publicerade UNT en lista över Almtunas leverantörsskulder och det är väl inte direkt någon vacker läsning. Även fast man sålt tre spelare så uppgår skulderna till hela 3.1 miljoner kronor. En mängd olika företag och människor kommer att drabbas på olika sätt vilket säkerligen känns jobbigt för alla som är inblandade. Jag såg just presskonferensen i sin helhet på Almtunas hemsida och det var många slutkörda och trötta ansikten som mötte kameran. Jag hoppas verkligen att man hittar energi till att ta sig igenom kommande veckors svårigheter - om man nu tror att det värsta är över så tror man fel. En retfull lista på leverantörsskulder kommer någon inom sin tid att följa upp med ett offentliggörande av de anställdas inkomster i och med den statliga lönegarantin – allt annat vore en skräll.

Almtuna efterlyser både andrum och pengar - när det värsta har lagt sig kommer man nog kunna få en rimlig chans till detta skulle jag tro. Men det kommer åtminstone ta en vecka eller två. Först måste folk ges chansen att bearbeta och smälta informationen som är aktuell just nu – bland annat då listan över leverantörsskulder som i dagsläget är som mest aktuell.

Efter att ha lyssnat av på olika håll och kanter (om man nu bortser ifrån att man faktiskt har så stora skulder generellt) så är det skulden till akademiska barnfonden på 32000 kronor som man inte kunnat betala pga. likviditeten samt pengarna som berör de olika ungdomslagen som väckt mest oro, skepticism och frågetecken. Nackdelen med att publicera en lista över leverantörsskulder är att den lätt kan misstolkas i och med att inte alla har tillräckligt mycket insyn kring saker och ting. Allt för mycket lämnas öppet utan svar vilket leder till spekulationer och teorier om både det ena och det andra. Med tiden renderar det i både halvsanningar och lögner om man inte bemöter det hela. Av den anledningen ligger det i Almtunas intresse att göra något slags klargörande kring det hela inom en snar framtid – genom alldeles för många år av bloggande så har jag lärt mig att inte dra allt för hastiga slutsatser kring saker och ting då det i regel alltid finns två sidor av ett mynt.

Men visst, jag håller med – det är fruktansvärt lätt att stirra sig blind på 3.1 miljoner i leverantörsskulder, men låt oss då inte glömma de fodringar Almtuna faktiskt har att kräva i sin tur av andra. Det är lätt att hänga upp sig på en skuld till akademiska barnfonden, men låt oss då inte glömma hur mycket klubben faktiskt har bidragit med hittills till just akademiska barnfonden. Ligger alla korten på bordet kring det hela? Förmodligen inte. Behövs det göras något slags klargörande? Absolut.

Det jag funderar som mest på just nu är dock hur leverantörerna ställer sig till rekonstruktionen och ett eventuellt fortsatt samarbete i framtiden? Är man beredd att avskriva delar av skuldbeloppen? Är man beredd att sponsra ytterligare med tanke på skulderna? Hur för Almtuna dialogen med de som är inblandade och hur planerar man att jobba med företag och andra intressenter i framtiden? Helt klart får ju Almtuna sig en törn sett till dess trovärdighet - hur vinner man i sådana fall tillbaka förtroendet?

På presskonferensen talade man om en framtida handlingsplan, det är med spänning jag ser fram emot vad man kommer fram till och vilka åtgärder man planerar att genomföra i framtiden. Fram tills dess att eventuella frågetecken får sina svar och alla korten ligger på bordet så blickar jag istället fram till kvällens match mot AIK. Chansen finns än som sagt och visst hade man väl någonting på gång mot BIK Karlskoga? Rätta mig om jag har fel.

Kommer för övrigt att missa matchen eftersom damen ska fly huset och träffa vänner. Så det får bli TV:n istället… Bläh!


***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se