• lördag 02 augusti 2014
Elitettan. Krysskungarna Qbik hoppas på vä... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Kent Westman

Hockeykoll

Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationellt
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar >br>


TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Kör hårt och lycka till!

När Almtuna lite kort sammanfattar årsmötet på sin hemsida så står det klart att det blir Roger Lodén som tar över ordförandeskapet efter att Janne Karlsson valt att lägga den beslutsfattande klubban på hyllan samtidigt som man byter ut större delen av styrelsen. Det framkommer också att klubben gör ett blygsamt, än dock positivt, årsresultat på 5616 kronor - en siffra som berättar hur fantastiskt tungt det måste vara att bedriva en vinstbringande hockeyverksamhet i Uppsala.

Roger Lodén, med sin styrelse och andra medarbetare i föreningen, kommer förmodligen även kommande säsongen ha mycket att jobba med för att lyckas ro i land ett positivt resultat när man gör bokslut. Förra säsongen lånade man ut många spelare i slutet av säsongen som gjorde att föreningen sparade ihop runt 1.5 miljoner kronor skulle jag tro - vad hade hänt om man inte gjort det?  Säsongen innan det avstod t.ex. fd. klubbchef Marcus Leto stora delar av sin lön för att klubben skulle överleva och för att inte tala om resultatet året innan det... Ja, trenden talar sitt tydliga språk - det är tuffa tider för Almtuna som dessutom hamnade sist i tabellen över publiksnitt i hockeyallsvenskan (1261 personer) vilket var en försämring med 243 personer i jämförelse med säsongen 2012/2013.

Så frågan är vad och hur ska man göra för att vända den negativa trenden?

Till och börja med känner jag mig trygg med den sportsliga delen - man har duktiga tränare som kommer att få jobba med ett schysst material inför kommande säsong, man är moderna i det man gör och bygger upp mycket på renodlad skolad kunskap blandat med stor erfarenhet. Därefter har Almtuna en duktig målvaktstränare och en engagerad och flitig sportchef som inger stort förtroende. Man har lyckats knyta goda kontakter med andra klubbar i regionen vilket gör att man har ett bra samspel och förhållningssätt till dessa vad gäller utveckling av egna spelare och talanger. Så den sportsliga biten är "check" i mina ögon - kvarstår är allt annat som skall ge sporten de rätta förutsättningarna för att lyckas och då handlar det mycket om pengar så klart.

När det stod klart att det kommer att bli förändringar i både styrelse och posten som ordförande satt jag som mest och hoppades att organisationen skulle kompletteras med människor med "rätt" bakgrund. Tidigare har jag efterlyst sportslig kompetens, men nu känns det snarare tvärtom eftersom den delen fungerar så bra. Det Almtuna behöver just nu är människor med erfarenhet av marknad, ekonomi och nätverk i kombination med hjärta för föreningen och dess utveckling i framtiden där en kommande arena står i centrum. Har man lyckats att hitta en vinnande uppställning nu tro? Jag har ingen större koll på namnen som klivit in, men jag har hört mig för en del och enbart fått positiva kommentarer vilket självklart känns bra. Av det som framkommer i UNT:s artikel så verkar man fått ihop en skara folk som besitter både erfarenhet av arenafrågor och marknad samtidigt som man stärkt organisationen ytterligare (sport-/marknadsgrupp) med olika namn som bland annat ska hjälpa marknadssidan och sporten på olika sätt. På det har man alltså tagit in en ordförande som har 20 års erfarenhet av bankvärlden. Känns som att man prioriterar och tänker rätt med tanke på senaste tidens ekonomiska svårigheter.

Känslan säger att detta är åtminstone en bra start! Jag gillar att man vidtar åtgärder och genomför förändringar, förändringar som förhoppningsvis resulterar i att man kan känna sig lite lugnare i mars nästa år när man går igenom siffrorna för verksamhetsåret. Förhoppningsvis är också Roger Lodén väl medveten om vad som kommer att krävas av honom samt hans medarbetare för att lyckas ro det hela i land. Att vara ordförande för Almtuna är nog ingen walk in the park om man säger som så - men med rätt engagemang och kunnande samtidigt som man får draghjälp av andra eldsjälar så har man åtminstone schyssta förutsättningar för att lyckas.

Jag tycker det är dags att vända på den negativa trenden och förvandla några magra år till ekonomisk framgång. Blir det den "nya" styrelsen, marknads-/sportgruppen med Roger Lodén som ordförande i spetsen som fixar biffen tro? Av det som framkommer i UNT:s artikel kring årsmötet så höjer man bland annat A-lagets budget till 13.5 miljoner kronor (förmodligen en siffra som inkluderar allt som allt - inte bara löner?) vilken i sig är skickar bra signaler att man faktiskt vill framåt samtidigt som man tror på verksamheten. Jag hoppas innerligt bara att man har täckning för uppsatt budget så man inte hamnar i kläm - det ska inte behöva gå så långt att man lånar ut halva laget eller avstår lön för att ro i land ett positivt resultat.

Men verkligheten är ju som den är; Almtuna är i en svår sits och det främst på det ekonomiska planet - publikintresset är skralt samtidigt som man måste stärka upp marknadssidan osv. etc. Men men, nu visar man åtminstone att man vill förändra och tänka lite annorlunda – man ser vilka behov det finns och tror sig ha hittat lösningar för att förebygga bristerna. Hur det hela slutar återstår att se nästa år vid den här tiden, men fram till dess kan man väl kanske sammanfatta det hela så här:


Hästjobb sa Bill!
Jovars sa Bull.

Förtroende och stöttning/kör hårt och lycka till säger Kent!

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Dopingchock!

Försäsongens första dopingskandal har förmodligen drabbat UNT-sporten. Min bild har nämligen blivit photoshopad (den ser då åtminstone lite väl skum ut hehe) eftersom jag är helt oförmögen att både skicka in en ny bild av mig själv/komma in till redaktionen för att ta en ny - tror jag är 25-26 år gammal på den där bilden (är 34 nu tror jag) och väldans vad osynkad jag har blivit med tiden! Jag finner det hela självklart väldigt roligt och ska nog ta och photoshopa ihop en egen variant inom kort som förhoppningsvis kan ersätta befintlig!

Ja just, UNT har ju också bytt plattform! Tog mig ett tag att lista ut hur man ska kunna blogga igen, men nu är jag på banan igen. Nytt är väl egentligen att det kommer vara rubrikerna i inläggen som kommer att skyltas utåt för att locka läsare. I vanlig kvällspost-anda valde jag därför att skriva "dopingchock" som säkerligen inte ens är ett ord, men som kanske fick just DIG att läsa det här. Lyckades jag?

Om så, mycket roligt!

Nåväl, hockey VM är igång och det känns i vanlig ordning helt ointressant. Det är dock med spänning jag istället blickar framåt emot premiären av hockeyallsvenskan nästa säsong. Almtuna har lyckats ro i land en del spännande namn på senare tid och backsidan börjar att bli överfull. Vem ska bort? Jag vet hur det hela kommer att sluta!

Erik de la Rose ryker
Fredrik Sandgren, som alla dagar i veckan tar en plats i Almtuna, lär med all sannolikhet krita på ett nytt kontrakt inom kort och då har man helt plötsligt tio namn bakåt. Olle Alsing, som är ett stort framtidslöfte, lär få samma chans som alla andra på försäsongen, men kommer med all sannolikhet var en av dem som ligger närmast en utlåning till någon av division ett klubbarna som man sammarbetar med - han behöver mycket speltid i en framträdande roll för att utvecklas och likaså gäller Carl-Johan Meyer som behöver få lite rutin på A-lags nivå för att utvecklas i rätt riktning. Nu är ju inget skrivet i sten, men sannolikheten att det blir så som jag skrivit ovan är ändå ganska stor.

Kvar har vi då åtta backar där ytterligare en till måste bort - har väldigt svårt att se att man ska rulla runt på åtta backar. En till av kvarvarande spelare för utlåning? Nej, inte en chans. 

Nyförvärven Patrik NorénFredrik Sonntag och Phillip Bruggisser är värvade för att spetsa till backsidan - räknar kallt, sett till kvalitet, att dom kommer att finnas med i startuppställningarna framöver - de två förstnämnda är jag bekant med sedan tidigare och både tar lätt en plats i Almtuna. Bruggisser, som spelar VM med Danmark just nu, kommer nog att få en hel del speltid han med och där är dessutom kontraktet skrivet på två år - har svårt att se att man inte "tror" på honom då - kommer platsa bland topp två backpar. Linus Rotbakken tillsammans med Per Svensson var förra säsongens bästa backar bakåt - finns inte en chans att dessa två namn kommer att petas bort.

Kvar har vi då Victor Aronsson och Erik de la Rose där Aronsson "sitter säkert" (ett användbart uttryck myntat i det hatfulla programet IDOL?) med tanke på att hans utveckling på senare tid och att han är ett stort framtidsnamn i Almtuna - han har dessutom gjort sig förtjänt av en given plats i laget. Men hur står det då till med Erik de la Rose?

Jag tycker att han tillhörde en av lagets sämre backar bakåt och det kommer att krävas enormt mycket av honom om han ska lyckas ta en plats i kommande säsong lagbygge. Nu är det ju som så att alla har samma chans på försäsongen - åtminstone om man nu ska lita blint på tränarnas filosofi, men mest sannolikt, med tanke på vilka man förlängt med (Aronsson t.ex. två nya säsonger) och och de kvalitetsmässiga förutsättningarna bakåt, så "hänger han löst" (hatar IDOL så mycket...). Då kvarstår frågan, är Erik de la Rose intresserad av att lånas ut till division ett/kämpa sig till en plats i laget? Finns inte en chans i världen.

Så vad kvarstår då? Jo, antingen så bryter man kontraktet med de la Rose eller så säljer man honom till någon annan klubb - speltid, så som förutsättningarna ser ut just nu, kan han förmodligen glömma. Så nästa spelarförändring i truppen på backsidan är nog att Erik de la Rose ryker samtidigt som man skriver ett nytt kontrakt med Fredrik Sandgren.

Jag är en riktig silly season-mördare.

***
Återkommer om forwards framöver

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Lite om läget

I skuggan av lite mer dagsaktuella sporter i Uppsala så pågår det en inte allt för het silly season för Almtunas del i hockeyallsvenskan - vad är det egentligen man är ute efter och vilka spelare kan tänkas vara aktuella? Tänkte ge mig på en liten genomgång kopplat till tryout-campen man hade måndag - torsdag förra veckan och lite annat.

Tränarsidan
Almtuna har nu hittat en helhetslösning för Tobias Pehrsson som tålmodigt väntat på kontraktsförslag samtidigt som det har funnits intresse från SHL-klubbar. Enligt Almtunas sportchef Björn Danielsson så är förhoppningen att allt ska vara klart nu på fredag.

Målvaktssidan
Erik Hanses lämnade Almtuna för SAIK och här behöver man hitta en likvärdig ersättare. Eller? Jag tycker att Alexander Sahlin gjorde ett stabilt intryck förra säsongen som back up - frågan är dock om det är en kille man vill använda som förste man bakom stolparna nästa säsong? Mest troligt kommer man att värva någon talangfull och utvecklingsbar målvakt som kan ta upp kampen med Sahlin - ekonomin tillåter nog inga större utsväningar i Hanses-klassen.

Viktor Östlund, som höll nollan i sin debutmatch för Almtuna, känns som en liten outsider. Marcus Due-Boje var en av flera spelare som imponerade under tryout-campen enligt Björn Danielsson - kan eventuell vara aktuell?

Backsidan
Det Almtuna söker efter i första hand är en spelskicklig back samt två tuffingar enligt Danielsson. Att hitta en ersättare till Marcus Högström är näst intill omöjligt på den här nivån, men det man är på jakt efter är alltså någon som ska in och göra jobbet i förstafemman i första hand.

På tryout-campen gjorde bland annat Dennis Fröland (Västerviks IK), Carl-Johan Meyer (Brynäs) samt Marcus Magnusson (Luleå J18), Jonas Halvarsson (Tierp) ett stabilt intryck och skulle kunna hamna bland namnen man lär diskutera inom klubben. Om någon av dessa faktiskt blir aktuella återstår dock att se - men klart är att 1-3 spelare kan vara aktuell att erbjudas kontrakt av dem som deltog på campen (cirka 60 stycken spelare deltog totalt från bland annat SuperElit och Division ett) enligt Danielsson.

Robin Press är också en spelare som kommit upp på tapeten under silly season. Men vart hamnar han i sådana fall med perspektiv på "en spelskicklig back och två tuffingar"? Som jag ser det skulle Press kunna vara den spelskicklige backen man är ute efter... om ett par år. Men just nu? Finns det plats? Almtuna är dock intresserade.

Forwardsidan
Man är på jakt efter en förste center i första hand. Ludvig Rensfeldt är ett namn man diskuterat och fört samtal med. Nu när han brutit upp med Malmö så är det inte alls omöjligt att han hamnar i Almtuna eftersom man säkerligen kan lova honom mycket speltid och en roll som förstecenter i kommande säsong lagbygge. 

Det som jag kan tycka talar för Almtuna (tydligen så har ungefär fem hockeyallsvenska klubbat visat intresse för Rensfeldt) är just att man kan ge honom mycket speltid, ge honom det han vill ha - rollen som förste center, att man har en av Sveriges bästa utbildningar. Dessutom har man en ung trupp med spelare i ungefär samma ålder - någonting som säkerligen kommer att underlätta en hel del.

En annan talangfull spelare som nämnts är Victor Ekarv - men liksom i fallet Robin Press, är han rätt man just nu? Kanske om ett par år? På tryout-campen har bland annat egna juniorer i överlag visat framfötterna - där bland Sebastian Borg som varit en av J20:s mest framstående spelare; i kvalet till Superelit spelade han t.ex. non-stop i powerplay. Frågan är dock om han är aktuell för nästa säsong? Ligger på gränsen helt klart. Det som talar emot att en spelare som t.ex. Niklas Rigelius får ta klivet upp i A-laget kommande säsong är att han påminner allt för mycket om Johan Berggrens spelartyp. Det är inte direkt det man förmodligen vill komplettera forwardssidan med skulle jag tro.

På tryout-campen stack Marcus Modigs och Björn Jonasson (Vimmerby), Marcus Waldehagen och Kim Nässling Eidenert (Arlanda Wings), Sebastian Selin (Sundsvall), Sebastian Benker (Nybro), Pontus Andersson (Väsby), ut på ett positivt sätt.

***
Jag tycker att Almtuna kommit igång bra med lagbygget inför nästa säsong. Man har bland annat förlängt kontraktet med Emil Ripstrand som verkligen visade att han är av det rätta virket då Almtuna J20 kvalspelade mot SuperElit. Dessvärre misslyckades laget då man slutligen föll mot Mora i den sista kvalrundan.

Vidare har man spetsat backsidan med Patrik Norén som tillhörde Timrå IK förra säsongen - har mycket potential och kan mycket väl blomma ut rejält i Almtuna. På forwardssidan har man spetsat till det ytterligare med Martin Janolhs som mycket sannolikt kommer att matchas tillsammans i en kedja med Simon Mattsson och eventuellt en förstecenter. Om Almtuna lyckas ro Ludvid Rensfeldt i hamn så är kommande säsongs uppsättning framåt bra mycket bättre än på länge skulle jag vilja påstå. 

Ett namn jag tror mycket på från tryout-campen är Sebastian Selin. Om det nu kommer att signas mellan 1-3 spelare så lär absolut Selin vara en av spelarna. Målvakten Marcus Due-Boje en annan, kanske också Dennis Fröland kan vara en av dem? Återstår att se.

Några frågetecken finns fortfarande framförallt på målvaktssidan och backsidan. Hur blir det t.ex. med Robin Press? Vilka är de två tyngre tuffingarna som ska in bakåt? Vem ska vara den spelskicklige backen som ska spetsa till lagbygget? Med tanke på att Almtuna siktat in sig på Ludvig Renstedt så säger det också en hel del om vilken typ av spelare man vill ha som förstecenter kommande säsong - talangfull, utvecklingsbar som vill framåt i karriären. Om man nu inte lyckas värva honom så lär man ha liknande spelare på "listan".

Men sammanfattningsvis. Laget, som visserligen är ungt, kryllar av ungdomlig entusiasm som vill framåt och utvecklas - jag tror att Almtuna kommer att kunna ge samtliga spelare rätt förutsättningar att lyckas på sikt med rätt tålamod från både ledare och spelare. Så visserligen har silly season startat lite tråkigt, men av det som kommit fram genom diverse olika kanaler, så känns läget och lagbygget ändå intressant nog för att eventuellt kunna konkurrera på lite mer allvar nästa säsong.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

Gästbloggare: Tobias Pehrsson

På begäran utav Kent Westman, UNT, så kommer här en någorlunda detaljerad redovisning och beskrivning utav den process vi haft i Uppsala/Almtuna IS Elitishockeygymnasium de senaste 6-7 åren då vi haft ett nationellt Elit-certifierat Ishockeygymnasium. Kent efterfrågade en beskrivning i tre dimensioner; historik, nuläge och framtidsblick – hur verksamheten utvecklats och resan sett ut. 

Vid tangentbordet sitter jag Tobias Pehrsson och utifrån mina erfarenheter utav att tränat Ishockeyklasser, U15, U16 lag, Elitishockeygymnasiet, Juniorelitlag samt A-laget i Almtuna IS senaste året, så kommer jag nu beskriva processen i den sportsliga vardagen. Häng med genom ris och ros… om du blir trött ta en kopp kaffe för nu kommer en ”långfilm”…

Historik
Almtuna IS tog för ca 7 år sedan in Christer Höglund som konsult åt vår Juniorelitverksamhet. Detta för att få den första Elitcertifieringen utav Svenska Ishockeyförbundet – att få tillhandahålla ett Elitishockeygymnasium. Samarbetet skedde med Upplands Idrottsförbund och Celsiusskolan. Christer Höglund tog in Mats Emanuelsson och mig själv till klubben för att vi skulle fortsätta bygga vår Idrottsliga verksamhet, med talangutveckling i fokus genom Elitishockeygymnasiet.

Vid intaget utav 91 respektive 92 kullen hade vi i Almtuna IS en ansökningsbild mellan 15-25 elever cirka som ville till Almtuna IS. Idag har vi lyckats få ett attraktionsvärde utav en ansökningsbild på ca 300 ansökningar. Statistiskt är vi med de siffrorna det mest och störst växande Elitishockeygymnasiet i Sverige. 

I samarbete med Uppland Idrottsförbund, skapades ett resursteam med Kostrådgivare med en kostscreening utav individerna, sjukgymnast med biomekaniska rörelsescreeningar, Idrottspsykologer med individuella karriärsamtal i fokus, nutrition med matlagningskurser - resurser som varit fantastiska att ha parallellt med själva ishockeyutbildningen.

Under de senaste åren har vår idrottsliga verksamhet med Elitishockeygymnasiet i centrum bidragit till att 14-17 spelare cirka har representerat vårt A-lag i Hockeyallsvenskan, detta sett bara till de senaste 4 åren. Ett statistik resultat där vi ligger i toppen av Sveriges samtliga Elitklubbar att lyfta fram egna spelare som under så kort tid som på bara 4-5 år representera vårt A-lag.

Almtuna har haft många duktiga, ambitiösa tränare i juniorleden senaste åren så som Jan Carlsson, Hasse Bauman, Mikael Granqvist, Mats Ericsson, Peter Andersson, Martin Rahlén, Magnus Olesjö, Bengt Lundin och Pelle Hånberg. Alla har varit med och bidragit med sin erfarenhet, kunskap och engagemang i klubben.

Den gångna säsongen i Almtuna IS A-lag har vi haft hela 11-12 stycken egna fostrade spelare representerat vårt A-lag. Spelare som genomgått vårt Elitishockeygymnasium och som sagt ända upp till A-laget där de presterat med stort hjärta och hårt jobb.

Till kommande säsong får vi se hur många spelare som kommer fortsätta representera vårt A-lag, men det rör sig om mellan 8-10 stycken spelare som fostrats i vårt egna utbildningsprogram Elitishockeygymnasiet. Och med den statistiken ligger vi i topp utav Sveriges samtliga Elitklubbar att ha egenfostrade spelare i vårt A-lag på Elitnivå.

Men en sak är säker än fler kommer underifrån och jagar med entusiasm, engagemang, drivkraft och med en positiv anda. 

Historien kan beskrivas med statistik och den är av nationell toppklass. Den kan givetvis beskrivas på många olika sätt och allt har inte varit guld och gröna skogar. Vi har gjort misstag, vi har gjort fel, tagit felbeslut i olika frågor – det är en del i processen att få framgång. Men vi har alltid försökt analysera och utvärdera vår verksamhet med kritiska ögon – allt för att få en så bra idrottslig verksamhet som möjligt, vilket jag tycker vi har fått idag om vi skall se till ovan nämnd statistik.

Men vi är inte nöjda, vi har en plan med fem förbättringspunkter som kan och behöver utvecklas vidare i vår verksamhet. Kommer tillbaka till det i slutet.

Nuläge
Skall vi fortsätta titta in i Elitishockeygymnasiets verksamhet ett tag innan vi blickar in i samarbetet med vår A-lagsverksamhet, så har vi den gångna säsongen genomfört ett STORT arbete då Almtuna IS Elitcertifiering för Elitishockeygymnasiet har gått ut. Detta var något jag som ansvarig kände viss oro men samtidigt ödmjukhet inför – utmaningen att presentera en verksamhet som gör att vi kommer få en förlängd certifiering som Elitishockeygymnasium i Almtuna IS. Detta var något jag ”grubblade” över mycket – hur skall detta presenteras på bästa möjliga sätt?

Det hela innebär att jag som Ansvarig för vårt Elitishockeygymnasiet i Almtuna IS/Celsiuskolan/Upplands Idrottsförbund har varit tvungen att lägga ner mycket tid och funderingar över vår framtida verksamhet. Men med hjälp utav min vapendragare Mats Emanuelsson så kom vi fram till vissa saker; dokumentation och redovisningar för hur vi i Almtuna IS har för avsikt att fortsätta utveckla vår Elitishockeygymnasieverksamhet i Uppsala i framtiden om vi får en förlängd Elitcertifiering. Detta givetvis i samarbete med Celsiusskolan och Upplands Idrottsförbund. Redovisning till Svenska Ishockeyförbundet bestod bland annat utav:

- Vilka kommer vara instruktörer och ansvariga tränare/utbildare på Elitishockeygymnasiet i framtiden?
- Hur har Er ansökningsbild sett ut senaste åren?
- Hur många spelare har lyfts fram till A-laget bara senaste åren?
- Hur många egen fostrade Elitishockeygymnasielever representerar A-laget idag? 
- Hur ser ert utbildningskoncept ut?
- Hur jobbar ni med isträningar? Individuell träning? 
- Förhållande isträning med teoretiska kurser i Idrottsspecifik Träningslära?
- Samt ett flertal andra faktorer som skulle redovisas i en dokumentation som uppgick i 30-40 tal sidor.

Glädjande nog ledde detta arbete till att vi i Almtuna IS idag fick en förlängd Elitcertifiering till 2021. Och utifrån den redovisningen till Svenska Ishockeyförbundet som vi gjorde utav vår verksamhet och hur vi jobbar med utbildning, så blev det tummen upp till det arbete vi gjort, någonting som jag tillsammans med Mats Emanuelsson m.fl andra kommer att fortsätta utveckla i framtiden.

Men som sagt jag/vi är inte nöjda, vi vet att vi kan bli ännu bättre på att utveckla individer i sitt spel genom att öka användandet utav video för att ge feedback, att jobba än mer med dialog i diskussionen kring tekniska, taktiska, fysiska och mentala processer som spelarna genomgår. Att hitta en metodik som ökar inlärningen än mer utav allt det vi lär ut. Det finns framtida pedagogiska utmaningar, som gör oss ännu lite bättre.

Nuläge, egna spelare utbildning i A-lagsverksamheten
När jag själv gick in i en beslutsfattande Sportgrupp tillsammans med Ragnarsson och Leto så tog vi in Björn Danielsson som Chefsscout av kommande A-lagsspelare. Jag personligen gick in med en ambition att skapa sex framgångsfaktorer i klubben, något som vi internt pratade mycket om:

1. Genom vårt sätt att jobba skapa en koppling mellan Elitishockeygymnasiet och vårt A-lag. I och med att målet med vår verksamhet är att få fram spelare till vårt A-lag så behövs en röd tråd i vår utbildning från A-lag till våra juniorspelare. Hur vi utbildar spelare fysiskt, taktiskt och mentalt samt rollbeskrivningar.

2. Att öppna upp dörrar, ge en öppenhet i klimatet mellan Almtuna IS A-lag och publik, fans, sponsorer m.fl. genom att utåt berätta hur man tänker kring vissa spelare, deras roller, förväntningar på dem och någonstans ge en bild över spelaren ifråga. Att uppvisa en öppenhet har sina fördelar som nackdelar. Personligen tror jag på ärlighet, öppenhet, ödmjukhet inför förändringar, mod att våga satsa på egna spelare. Som i alla andra sammanhang så infrias ibland ens förväntningar på spelare och ibland inte. Det är Elitidrott där utvecklingen kan ta olika riktningar positivt som negativt.

3. Vi startade en försäsong där vi bjöd hem så många egna spelare som möjligt – spelare födda 91, 92, 93, 94, 95 där cirka 20 spelare var med under en period från april-augusti och ta del utav den välutvecklade fysträningen vi har. Resultatet på testerna från april till augusti förbättrades med cirka 20 %; ett initiativ för att sända budskap till Almtuna IS ungdomar och Uppland att i Uppsala och Almtuna IS där vill vi satsa på egna spelare och absolut ta ett ansvar över deras utveckling. Ett budskap som ligger i linje med att stärka klubbens varumärke lokalt och regionalt.

4. Vi försökte från Almtuna IS sida bidra och öppna upp för lokala samarbeten med klubbarna i division ett runt omkring för att kunna göra så gott vi kan som ”större” klubb för att bidra med spelare ut till klubbarna i division ett; spelare som kommer från bra utbildning och genomgått en bra fysisk förberedelseperiod med bra träning i ryggsäcken. 

Vi satte också ihop den första try-outen till A-laget med cirka 90 spelare på besök i tre dagar. En try-out som bland annat resulterade i Linus Rotbakken, Emil Larsson, Jesper Danielsson, Andreas Näsman, Magnus Svanberg (de sist två nämnda spelade bara enstaka matcher, men de breddade truppen på ett bra sätt), en try-out som gjorde att agenter fick upp en positiv bild till Almtuna IS och idag ringer agenter och vill ”proppa” på med många duktiga, unga, hungriga spelare som vill hit och visa upp sig.

5. Vi startade en Elitutvecklingsgrupp, som bestod utav egna juniorer samt spelare från division ett runt om i Uppland som en gång i veckan fick komma in och ha privatträning med Mats Emanuelsson, som jobbat med individuell träning i A-laget.

6. På matchdagar satta vi ett koncept att bjuda in ett flertal olika juniorer som fick träning utav mig, Ragnarsson och Eriksson. Ett koncept som jag själv tyckte var bra utifrån att ge möjlighet till vidareutveckling utav våra juniorspelare som redan idag skall jaga en plats i J20 SuperElit.

Nåväl det var en tillbakablick utifrån den gångna säsongen och dess innehåll sett ur ett A-lags perspektiv kopplat till vår egen ambition att hitta vägar och möjligheter för att ge förutsättningar sportsligt till att lyckas få fram så många egen producerade spelare som möjligt. 

Framtid
Med tidigare nämnd information och bakgrund så tycker jag framtiden ser ljus ut. 
Jag och mina kollegor försöker hela tiden hitta förbättringar på vår verksamhet som vi byggt upp under 6-7 års tid. Utmaningen ligger i att hela tiden försöka bli lite bättre. 

Idag har vi en utvärdering utav fem förbättringspunkter med vår Elitishockeygymnasieverksamhet, kortfattat:

1. Hur får vi spelarna till att lära in – allt det vi lära ut på ett bättre sätt? Hur får vi spelarna till att ”snabbare” lära in – det vi lära ut?

2. Hur får vi spelarna genom pedagogik och metodik att öka sin medvetenhet kring att prestera bygger på att dels (1) Göra rätt tekniskt och taktiskt men också (2) Vara rätt mentalt i balansen mellan adrenalin och anspänning?

3. Att hitta möjligheter för ännu bättre kost i samband med träning för att få bättre återhämtning?

4. Öka dialogen mellan mig som Ansvarig för Elitishockeygymnasiet samt Mats Emanuelsson med vår J18 och J20 tränare? Allt för att få en så bra bild som möjligt utav spelaren ifråga?

5. Öka dialogen med mellan ishockeyn och skolan – genom att säkerställa att eleverna/spelarna sköter sin skolgång på bästa tänkbara sätt?
 
Jag vill avsluta med att säga att vi haft en extremt spännande resa senaste åren med vårt Elitishockeygymnasium som växt explosionsartat i Sverige, med ökat intresse, högre status och attraktionsvärde, en hög verkningsgrad att få fram egna spelare till A-laget över tid där vi har en framtid med ännu mer spelare som är på väg in i A-laget. 

Men att konkurrera med SHL klubbar är inte lätt. Det kräver sitt och vi har en lång bit kvar ekonomiskt men detta får bli en annan berättelse… 

Men vem vet? Om ett par år kanske vi är i SHL med 50-60-70% egenproducerade spelare och en självförsörjning som idag till A-laget i Hockeyallsvenskan, fast då i SHL? Många tycker det låter som en utopi och det kanske det är. Men jag ser det mer som en utmaning att sikta högt och träffa lite lägre, så då är 50-60-70% egenproducerat material fullt möjligt och realistiskt, den analysen gör jag utifrån resan för sex år sedan fram till idag, om vi kan fortsätta få samma utveckling på spelarna från idag till om sex år, då ser jag det som fullt möjligt. 

Man måste tro på det man gör säger många, jag tycker det låter vettigare om man vet vad man gör och där är vi i Almtuna IS en bit på väg. Men vi skall vara ödmjuka och fortsätta bli lite bättre för varje dag. Och jag önskar för Uppsala, Almtuna, ishockeyn, ungdomar, sponsorer, fans och du som läser m.fl. att jag har rätt i visionen beskriven ovan, att den kan bli ett faktum – att i framtiden ha den försörjningen utav egen fostrade spelare till ett förhoppningsvis Almtuna IS, ett SHL-lag.

Jag ber om ursäkt om jag tråkat ut någon, men förhoppningsvis har någon anammat något och om inte annat, i alla fall fått en inblick i hur vår Elitishockeygymnasieverksamhet och A-lagsverksamhet utvecklats och idag fått en bra interaktion.


Med Vänliga Hälsningar
TOBIAS PEHRSSON

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

J20 och Pehrsson

Nu står det klart att det blir Björklöven som Almtuna J20 kommer att få möta i bäst av tre matcher i förkvalet till playoff. Almtuna kommer att inleda kvalspelet på bortaplan och följa upp det hela med en till två hemmamatcher beroende på hur det går i den första matchen.

Förkval till playoff - Almtuna vs. Björklöven

2014-03-20
Björklöven - Almtuna  

2014-03-22
Almtuna - Björklöven

2014-03-23 (eventuellt)
Almtuna - Björklöven

Om nu Almtuna skulle lyckas vinna mot Björklöven väntar ytterligare ett kvalspel i bäst av tre matcher mot ett av de "två sämsta lagen" från SuperElit fortsättningsserie som inte har ett lag i SHL nästa säsong - Luleå som hamnade sist i tabellen behöver alltså inte kvala sig kvar utan behåller sin plats.

Almtuna kommer antingen att få möta Tingsryd eller Mora. Eftersom det är SuperElit-lagen som får välja motståndare i kvalet så tror jag att det blir Mora för Almtunas del eftersom det blir en billigare historia. 

Playoff till J20 SuperElit

2014-03-27
Almtuna/Björklöven - Mora/Tingsryd

2014-03-29
Mora/Tingsryd - Almtuna/Björklöven

2014-03-30
Mora/Tingsryd - Almtuna/Björklöven

Känslan säger att det är now or never för Almtunas del. Man ska kunna slå Björklöven, Mora och Tingsryd. Ska bli mycket spännande att följa kvalspelet framöver! Lär återkomma kring det hela mer framöver!

***
Almtuna J20, som är något matchotränade, har mött "A-laget" och lite blandat material i två internmatcher som man vunnit med 4-3 och 8-4. Robert Lif, som har stuckit ut hakan inför kvalet, kommer nu att specialstudera Björklöven inför den kommande drabbningen på torsdag.

Fallet Pehrsson

Det är många som undrat varför Almtuna inte valt att förlänga kontraktet med Tobias Pehrsson. Hörde mig för med Almtunas sportchef Björn Danielsson om det hela. Daniesson låter meddela att man håller på att komma överens med honom nu och att anledningen till varför det dragit ut på tiden beror på att Tobias har en tjänst som är kombinerad med andra uppgifter i klubben - som bekant är Tobias förutom assisterande tränare i Almtuna även ansvarig för ishockeyklass och elitishockeygymnasiet. 

Det man gör just nu är att jobba på att hitta en helhetslösning för Tobias Pehrsson - Vi håller på med den biten just nu. Inte klart exakt hur det ska se ut. Jag kan återkomma i början av nästa vecka. Då vet jag mer, säger Danielsson som därmed sätter stopp för spekulationerna och bekräftar att den tänkta tränaruppställningen även kommande säsong kommer att bestå av Niklas ErikssonMarcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson.

Tänkta nyförvärv

Passade även på att fråga lite om Robin PressEmil Ripstrand och Victor Ekarv som alla, enligt uppgift, är intresserade av spel i Almtuna nästa säsong. Samtliga spelare är "av intresse" enligt Danielsson. Men intressant är en sak och aktuella en annan. - Intressant är bästa svaret jag kan ge just nu. Vi vill ha en bra roll till alla vi tar in och sen måste dom vilja själva också avslutar Danielsson.

Om man nu ska spekulera lite kring dessa tre namn så tror jag följande:
Robin Press
 skulle mycket väl kunna ta en plats i nästa säsongs Almtuna med regelbunden speltid - kan mycket väl bli aktuell inför kommande säsong. 

Victor Ekarv
, som är mycket talangfull, är lite knivigare - han har absolut den kvalitet som krävs för att kunna hävda sig i både Almtuna och i hockeyallsvenskan. Hans stora "problem" är dock att han alltid varit en given stjärna tillhörande topp 1-2 centrar där han spelat - är det en roll han kommer att få i Almtuna som förmodligen kommer att sikta in sig på att värva en förstecenter, med bra ålder och viss erfarenhet till laget? 

Om nu Ekarv är ok med att göra en Milton/Johansson/Aronsson - dvs. eventuellt lånas ut till division ett och växa/utvecklas där så absolut. Men frågan är vilka krav han själv har? Steget från att vara nära till spel i SHL med AIK till att leda en kedja i division ett är väldigt stor - allt för stor? 

Ska bli intressant och se hur det hela slutar... Tänkbart är ju att Almtuna inte värvar den där "förstecentern" jag resonerar om ovan och utgår ifrån att Victor Rollin-Carlsson blir #1, Tobias Hage #3 och Mattias Johansson #4. Då öppnas en plats åt Ekarv. Men ja... Låt se som sagt. Mitt tips är dock att man kommer att sikta in sig på en halvetablerad förstecenter, med bra ålder och SHL-rutin som vill framåt i karriären och då finns det tyvärr ingen plats för Ekarv som behöver spela topp 1-2 för att fortsätta utvecklas.

Emil Ripstrand kommer nog mest troligt att gå samma väg som Milton/Johansson/Aronsson gått den här säsongen - dvs. kontrakt och utlåning.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni OCKSÅ kommentera på hockeykoll på facebook!

redaktionella bloggar

Övriga sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se

senaste nytt unt.se