• torsdag 26 november 2015
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Matchtipsen – 26/11! Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Kent Westman

Hockeykoll

Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationellt
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvarTILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Intervju med Pehrsson

Den kedja som stack ut allra mest mot Sundsvall var Almtunas andraline med Jens Lööke, Daniel Ljunggren och Albin Lundin som presterat riktigt bra på senare tid – väldigt samspelta och driftiga. Bad Almtunas blivande sportchef Tobias Pehrsson om en liten analys av vad det egentligen är för någonting som gör dem så bra just nu samt lite annat jag funderat kring. 

- Ljunggren, Lööke och Albin är ödmjuka i spelet där dem fokuserar på prestationer. Om vi leder blir dem inte övermodiga eller nonchalanta. Om vi ligger under blir dem inte negativa eller känslomässigt påverkade negativt. Oavsett resultat jobbar dem på med fokus på sitt spel. Sedan nyttjar dem varandra i spelet att flytta puck mellan alla tre hela tiden, vilket gör att dem får ut mer utav sitt spel.

Det låter som att det mycket har att göra med både respekt för lagets gameplan och strategiska upplägg samtidigt som man är fyllda av både entusiasm och självförtroende i kombination med ödmjukhet inför uppgiften. Hur lyckas ni tränare med att skapa dessa goda förutsättningar på så kort tid?

- Vi försöker hela tiden ha en dialog med spelaren individuellt vad han skall göra och fokusera på för att bli lysande. När man skall utveckla en spelare är det viktigt att spelaren själv vill förbättra sitt spel. Att individen är öppen för feedforward. Det är då vi tränare kan få effekt på en spelare på kort tid. Det ligger alltså i individens personlighet och karaktär, som utgör grunden för hur bra han kan bli sen.

Vilka specifika budskap ger ni just den här kedjan inför en match?

- Lööke att han är frimodig och initiativrik. Albin att gå upp i fart och bra skärpa med puck. Ljunggren att han vårdar puck, strävar efter puckkontroll. Vilka beslut spelaren tar bestämmer dem själva. Vi vill mer trigga dem till att göra det dem är bra på samt att dem hittar en lugn och avslappnad känsla i spelet. Då kommer det snabba kreativa spelet.

Albin Lundin är ett lån som är tänkt att stanna hela säsongen, men hur ser det egentligen ut med Jens Lööke?

- Lööke, blir kvar hos oss tillsvidare. Jens är tillgänglig och aktuell för junior VM. Vår plan är att behålla honom säsongen ut. Sedan är det Brynäs som bestämmer, just nu ser dem det som positivt att Jens är här och utvecklas i sitt spel. Vad som händer efter jul och nyår är svårt att svara på nu. Då det är så många parametrar som spelar in, så som sjukdomsläge i Brynäs, skadesituation i Brynäs som eventuellt gör att dem måste ta hem Jens. Vår ambition och önskemål är att behålla honom hela säsongen som sagt.

Vad vill Lööke själv?

- Vad Lööke vill får du fråga honom, men att utvecklas och bli bättre är primärt. Lööke är Brynäs spelare så dem bestämmer hur dem ser på honom inför nästa säsong. Mycket möjligt han spelar i SHL. För han individuellt tror jag på en ordinarie säsong i Hockeyallsvenskan och utvecklas i lugn och ro med tålamod.

Martin Janohls har på senare tid börjat spela center, hur ser du på hans utveckling?

- Janolhs, tycker jag har växlat upp från det att han blev center. Det passar honom bra och bättre. Hans smartness och puckskicklighet kommer till sin rätta på ett bättre sätt. Jag tycker Janolhs utvecklat sin fys till det bättre, hans lugn i spelet och modet att våga gå in ännu mer i närkamper. I rätt riktning. Sedan krävs kyla i avsluten för att bli mer effektiv.

Avslutningsvis, det där med att stänga matcher – hur jobbar ni med det?

- Att stänga matcher, en otroligt komplex fråga. Det gäller att mentalt orka vara konsekvent i varje byte och enskild situation. Det krävs att mentalt fokus och skärpa i varje byte och enskild situation. Det krävs lite mer utav varje individ för att stänga matcher genom individuella prestationer. Nu klarar vi av det varannan gång. Processen för att lösa detta är att göra spelarna medvetna om det, att ha en dialog kring det, att se videoklipp på hur vi skall agera och spela.


Eftersom man lyckas varannan gång på ett ungefär, vad är det du ser att man speciellt brister inom för område vad gällande att lyckas stänga matcher?

- Jag tycker det är viktigt att förstå som spelare att det spel som tog oss till en ledning, är det samma spel vi skall våga fortsätta spela för att utöka en ledning. Och det handlar om att ett, mentalt gå in med en respekt för dem man möter och en ödmjukhet inför uppgiften. Samt att två våga vara aggressiv i försvarsspelet istället för passiv. Någonstans i detta är det vårt ansvar som tränare att få spelarna att förhålla sig till detta ovan. Vi pratar mycket om detta, diskuterar med gruppen. Samt även visat videoklipp på när vi till exempel tagit en ledning och hur vi hanterar det efter. Att lära sig av video och se - lära - förstå - förändra - förbättra. Och det är lättare sagt än gjort. Men det är en process som vi jobbar med och det krävs tålamod i detta arbete.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Total utskåpning

Efter det allt för jobbiga "nederlaget" mot AIK här om dagen, då man tappade en 3-1 ledning (ett bra tag trodde jag att mitt tips på 4-1 skulle gå in - antar man fick äta upp det där man sa om trendbrott vad gällande att stänga matcher...) till 4-3 förlust efter sudden, så var det återigen dags för hemmamatch mot Sundsvall.

På hemmaplan är Almtuna som bekant svårslagna på senare tid. Jag tycker matchen mot Sundsvall var en jämn tillställning fram till Sundsvalls bortdömda mål efter drygt fyra-fem spelade minuter, sedan var det faktiskt bara ett lag på isen - Almtuna körde över Sundsvall totalt med både fart och finess. Hade inte Sundsvallsmålvakten Markus Olsson stått på huvudet, så hade nog Almtuna vunnit med typ 7-0 eller liknande. Så stor var klasskillnaden mellan lagen. 42 - 22 i skott och en betryggande 4-0 vinst mot Sundsvall säger väl det mesta - kul att Charlie Torstensson återigen fick hålla nollan!

De spelare som stack ut allra mest var Almtunas andrakedja med Jens Lööke, Daniel Ljunggren och Albin Lundin. Den här formationen sticker verkligen ut - mot Sundsvall låg kedjan bakom två av målen och hade flertalet chanser att göra mer än så. Det som plågar mig lite är väl det att Lööke och Lundin är i klubben på lån - vore ganska så trevligt om dessa två också var "egna" spelare så att säga. Det är sagt att Lundin ska stanna säsongen ut, däremot Lööke är dessvärre en spelare Brynäs kan kalla tillbaka när man så vill (antar jag?). Som sagt, en samspelt och trevlig kedja som sticker ut rejält.

***
Tycker Almtunas fjärdeline med Johan Berggren, Mattias Johansson och Oscar Milton stod för en bra insats. Den här kedjan är väl inte direkt kända för att skapa mycket - här handlar det mer om att bryta ner motståndarna med både fart och fysik samt kämpa på i boxplay (Berggren och Johansson). Ikväll lyckas dock Milton göra mål, det första för säsongen vilket känns förträffligt! Milton var nära att göra ytterligare ett till, jag tror han hade ett skott i stolpen i tredje perioden. Den kedja däremot som var ganska så anonyma var lagets tredjeline med Sebastian Selin, Martin Janohls och Henrik Rommel. Man var inte direkt dåliga eller så, men i en match man dominerade var man ingen kedja som direkt stack ut. Jag är fortsatt orolig över att Janohls känns lite blek - hoppas det lossnar snart.

***
För en annan som är uppvuxen med Timrå IK som grabb så var det näst intill fantastiskt att återigen få se Christian "Söråkers Gretzky" Söderström på isen igen - det var ett tag sedan. Även fast han är 35 år nu så sticker han ut i mängden. De farligheter Sundsvall skapade i matchen mot Almtuna låg oftast Söderström bakom (det var han som skärde in framför AIS-kassen där det sedan blev mål - dock bortdömt).

Smått komiskt är väl det att Sundsvall består av en del gamla Timrå-spelare. T.ex. Eric Moe (hade enorm potential en gång i tiden men stannade av i utvecklingen), Mats Hansson och Magnus Åkerlund (som gick ut skadad i den första perioden) samtidigt som man tittar på dagens Timrå och knappt känner igen en spelare. Lite trist. Till och med Stefan "linkan" Lindkvist, som en gång i tiden var en kritiserad sportchef i Timrå, numera general manager/assisterande coach i Sundsvall, stod i Sundsvalls-båset och såg väl ungefär ut som man är van att se honom - som en förtvivlad förlorare (gick inte så bra för Timrå när han var sportchef). Ja ja. Nostalgi - men det är en annan historia!

***
Almtunas Simon Stensson (som på senare tid utvecklats till att bli en av Almtunas bästa backar) åkte ut två minuter för armbågstackling. Nu har jag inte sett någon repris eller så, men jag tycker den utvinsingen kanske lite väl hård. Nu spelade det ju ingen roll för matchutvecklingen. Men varför jag tar upp det hela är för att det är väl just detta man saknat lite hos Almtuna - det fysiska spelet längs sargerna som man klart förbättrat den här säsongen - speciellt är det ofta Sebastian Hartmann som brukar ta fighten längs sargerna. Men när det väl smäller lite för klockrent, då är det i regel allt för ofta som så att armen åker upp på domaren. Tycker det lite förstör hockeyn som den faktiskt ska spelas - vågar spelarna gå in rejält i tacklingar när detta sker allt för ofta? Från min vinkel så tacklingen helt ok ut, men nu har jag som sagt inte sett någon repris på det hela, så jag kan ju ha fel.

***
Därför perfekt är jag ju inte. Ikväll utmärkte jag mig på två olika sätt. Först råkade jag backa in i någons bil (backsensorn som jag blivit van att förlita mig på fungerar uppenbarligen inte när man kör podcasts på bluetooth!!) som trots min maskering med mössa kände igen mig pga. bloggandet! Sedan lyckades mina frusna händer tappa mitt tiokort på fyrishov vilket speakern också outade i högtalarna under den tredje perioden - kortet kan ni dock slänga, senast jag använde det blinkade det rött i apparaten på fyrishov, så jag antar att det är tomt!=)

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Sweet dreams

Almtuna tar sig an AIK på bortaplan som senast åkte på en 5-2 förlust mot Timrå som husserar i botten av tabellen - ett tecken på att liket lever för Timrås del eller att topplaget AIK börjat tappa formen? Eller rör det sig bara om tillfälligheter för båda lagen? Återstår att se. Det man dock kan säga om Almtuna är att laget är i storform (även fast man inte riktigt visat det poängmässigt med vinster 4-5 i rad) där det mesta klickar - mot Tingsryd tappade man en 2-0 ledning på bortaplan till förlust med 3-2. Jag såg matchen på TV och blev lite paff att man tappade initiativet - stundtals dominerade man matchen. Vill det sig illa kommer man kanske komma ihåg matcherna mot Tingsryd, Pantern och Asplöven och morra sig hes när man väl till våren summerar säsongen.

Att stänga matcher har ofta varit Almtunas problem, men enligt rapporter har man diskuterat just detta med att stänga matcher och mot Vita hästen, när man vann med 4-0, tycker jag att man bara körde på istället för att spela på resultatet/bli ängsliga över att faktiskt ha en betryggande ledning sett till både förmågan i spelet samt resultat. Tycker mig se ett möjligtvis allt för tidigt trendbrott (kan man se det redan efter en match?) i analysen av hur man valde att spela över 60 minuter. Man slog aldrig av på tempot, slutade aldrig anfalla och vara kreativa - snarare lade man i ytterligare en växel i den tredje perioden; det är väl kanske just detta som är den rätta medicinen? Fortsätta tro och förlita sig på det man redan visat att man kan och ja, bara köra på utan större respekt för motståndarlagets namn, gameplan och spelare. 

Som jag skrev tidigare - Almtuna är i en bra trend/form och det mesta tycks fungera bra just nu. Kedjeformationerna känns stabila, rollfördelningen i laget känns klockren (där den viktigaste ingridiensen är att spelarna också köper rollerna) samtidigt som det är flera olika spelare i laget som faktiskt också kan prestera. Det där klassiska med att förlita sig på några få spelare för att prestera och lyckas resultatmässigt existerar inte direkt i laget. Ena matchen kan Johan Berggren glänsa och kliva fram, en annan Daniel Ljunggren och det är väl just detta som känns så stabilt just nu. Laget Almtuna är i harmoni - och det kan leda riktigt långt i slutändan. 

Om det nu är så att man lyckas täppa till bakåt genom både flitig backchecking, stabilt målvaktsspel samt klokt agerande av backar där icing/sarg ut inte anses vara ett allt för pinsamt misslyckande, så är jag beredd att tro på att laget kommer klättra rejält i tabellen med tiden. Kan ärligt säga att man börjar likna ett topplag (en förutsättning är så klart att man även i fortsättningen har tur med skador/sjukdomar) - imorgon tar man sig an AIK på bortaplan som sagt. Känslan säger att Almtuna kommer vinna med låt säga 4-1 eller liknande, återstår och se om jag har rätt - drömma det kan man ju alltid göra iaf.

***
Almtunas blivande sportchef Tobias Pehrsson skrev på Almtunas hemsida om Almtuna 2.0. Helt klart värt att kolla in om ni nu missat det. Kommer i framtiden givetvis intervjua Tobias kring framtidens Almtuna när jag får lite tid över. En sak jag dock tänkt lite på är hur man vill satsa långsiktigt med eventuella hemvändare? 

Dessa spelare lär säkerligen Tobbe kontakta i framtiden och kolla av status och intresse skulle jag tro:

Victor Ekarv, Jesper Stråle, Oscar Sundh, Johannes Salomonsson, Niklas Danielsson, Jonathan Léman och Ludwig Blomstrand. Givetvis kommer det bli svårt att knyta till sig spelare som Salomonsson, Danielsson och Sundh - men kontakt lär man definitivt ta; att visa intresse på både lång och kort sikt är guld värt.

Ekarv, Léman och Blomstrand känns däremot rakt av aktuella inför ett framtida lagbygge där Stråle kan bli en liten joker. Fördelen med det hela är ju att Pehrsson känner dessa spela på både ett personligt och spelarmässigt plan - grabbarna vet i sin tur vad de kommer få i Almtuna. Låt oss heller inte glömma spelare som Tobias Hage (är spel i en fjärdeline med ett genomsnitt på 12 minuters speltid per match verkligen det bästa för hans utveckling?), Victor Aronsson (någon som har koll på honom? Vet han är skadad och enbart bokförd för en match för KHK) och Robin Press. Det finns en hel del kvalitet från Almtunas sida att rycka i ur ett långsiktigt och kortsiktigt perspektiv helt klart. Ska bli intressant och se hur man kommer lyckas med detta i framtiden - drömma det kan man ju alltid göra, men verkligheten är ofta någonting helt annat än våta drömmar tyvärr.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Ett bra flow!

Almtuna är inne i ett bra flow just nu. När ställningen var 1-1 mot Pantern (vilket härligt namn på en förening förövrigt!) som var man riktigt på gång och var nära att vända och vinna matchen. Snöpligt nog blev det noll poäng och en 1-3 förlust. Enligt mitt tycke så var Almtuna helt klart det bättre laget då. Det bättre laget var man även ikväll då man lyckades trycka dit Oskarshamn med 4-1.

Jag tycker laget känns riktigt stabilt just nu. Man spelar med stort självförtroende och finess, man tar för sig, vågar utmana istället för att avvakta och backa hem - man vill framåt samtidigt som man gör smarta avvägningar i det defensiva tänket och det gillar jag! Känslan är att man både vill, känner, men framförallt kan spela en jämn och tempofylld attraktiv hockey. Allt det här handlar om trygghet i grundspelet och på den fronten har verkligen tränarna lyckas.

Det som dock förvånar mig allra mest, om man nu ska titta på detaljnivå, är att den individuella skickligheten tycks ha blommat ut en hel del. Det kan ju inte vara en tillfällighet att spelare som t.ex. Sebastian Sehlin, Sebastian Hartmann, Olle AlsingEmil Larsson och Michael Hage utvecklats till att hålla snudd på SHL-klass? Utveckligen av den fysiska rörligheten och tempot har helt klart gått framåt för många av spelarna. Ta en kille som t.ex. Linus Rotbakken - man kan riktigt se hur smidigheten genom taktisk och disciplinerad träning gett resultat samtidigt som han har bra fart på rören. Detta är helt klart till Almtunas fördel - man är beviserligen duktiga på att utveckla spelare på individuell nivå och det måste locka till sig spelare i framtiden, samtidigt som befintliga spelare i truppen givetvis måste ta sig en rejäl funderare ang. klubbyte. En allt för snabb karriär högre upp i systemet eller fortsätta utvecklas på ett positivt och värdigt sätt? Jag undrar jag hur pass bra Tobias Hage hade varit om han fått stanna kvar? 

***
Almtuna hade en del otur ikväll med skador på spelare. Sebastian Hartmann åkte på en riktigt propp vid offensiva blå, det tog verkligen tvärtnit. Sekvensen gick väldigt fort, så lite svårt att reflektera så mycket över det hela - men det såg inte ut som att det var något fult spel iaf. Kan det däremot ha varit den klassiska "titta för mycket på puck" när det inträffade? Sånt som händer i hockey. Hoppas bara det inte blir någon längre skada för Hartmann som verkligen köttade in 1-1 målet mot pantern här om dagen. Snacka om schysst slagskott den killen har - ett slagskott han börjat använda mer och mer på senare tid. Bra! Han beklagade sig tydligen över ont i nacken enligt rapporterna och uppsökte sjukhus direkt efter smällen. Vi får hålla tummarna!

***
Visserligen ligger Martin Janohls trea i den interna poängligan med totalt 12 (5 + 7) poäng på 21 matcher. Men jag tycker inte spelet ändå har klaffat på senare tid. Ser lite blek ut. Någonting som däremot inte känns som blekt är Almtunas specialteams. I powerplay lyckades man göra tre mål ikväll (släppte in ett i boxplay) och det är härliga besked. Att lyckas i specialteams är och kommer alltid vara en framgångsfaktor då det handlar om att vinna matcher.

***
Måste också nämna Almtunas nyförvärv. Henrik Rommel (två mål på tre matcher) och Jens Lööke (fyra assist på sju matcher) passar verkligen in i laget och matchar den hockey Almtuna vill spela. Lyckorträffar eller bra scoutning? Så här kommenterade Almtunas framtida sportchef Tobias Pehrsson Rommel här om dagen: "Han kom fram i AIK tillsammans med bland andra Victor Ekarv. Jag tränade AlmtunasJ20-lag på den tiden och då mötte vi AIK, så jag har haft lite koll på honom". Ja. Behöver man säga mer? Precis som jag skrev i föregående inlägg, Pehrsson har mer koll än "lite koll". Ser verkligen fram emot hans kommande lagbyggen i framtiden.

***
Avslutningsvis, 1072 personer ikväll mot Oskarshamn. Vad krävs det av Almtuna för att publiken ska komma till "arenan"? 

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

Två bra nyheter!

Nu under speluppehållet leverar Almtuna två viktiga nyheter som ger straka och välmående vibbar. Till och börja med så låter man meddela att de sista skulderna efter rekonstruktionen nu är betalda och att prognosen säger att man kommer att landa på ett plusresultat - förmodligen över det man tänkt sig. En förutsättning för att lyckas med detta är dock att klubben "får in de pengar som är tänkt" enligt klubbchef Andreas Klingberg. Exakt vad detta nu innebär är en annan fråga - men man kan ju åtminstone gissa sig till att det handlar om att säljsidan måste leverera efter de uppsatta målen månad efter månad, och förhoppningsvis prestera ännu bättre utöver dem.

Men klart är att man ligger under det tänkta publiksnittet (som förhoppningsvis kommer att öka nu när det går bra för laget) och att man tidigare i klubbens historia satt upp för höga säljsmål som man då utgått ifrån när man budgeterat. Resultatet av det har ju blivit att man hamnat i skiten så att säga. Det positiva nu är att man tycks ha fått en strukturell ordning som känns trovärdig - enligt artikeln så får klubben månatliga resultatrapporter och man håller sig efter tufft satta budgetmål samtidigt som man lyckats hålla ner kostnaderna generellt. Ordning och reda med andra ord - i politikens värld kanske man hade sagt att "allt ska finansieras krona för krona". Och det är väl lite det man saknat - struktur och koll på det ekonomiska planet. 

Den andra nyheten är att Tobias Pehrsson sadlar om till sportchef från och med den 15 december. Som jag resonerat tidigare kring Pehrssons roll i Almtuna, så har mitt huvudspår alltid landat i att han med tiden kommer att bli Almtunas huvudtränare - en naturlig ersättare till Niklas Eriksson. Eftersom nu Pehrsson kommer lämna tränarsidan och lägga fokus på bland annat att scouta och värva/kontraktera spelare osv. hoppas jag innerligt att man har en hållbar plan som innebär att man kommer kunna behålla Niklas Eriksson en längre tid framöver.

Hur som helst, att låta Pehrsson ta över ansvaret som sportchef kan mycket väl vara det absolut bästa som hänt sporten på år och dagar. Tobbe är ordentligt kunnig inom det teoretiska kring t.ex. träningsupplägg och taktik, men det inte många kanske vet om är att han nästan är ännu bättre på göra individuella utvecklingsplaner och bedömningar för och av spelare. Han har koll på spelarna i föreningen från ungdomslag till a-lag, samtidigt som han har x-ray eyes när det kommer till åtgärder för att utveckla spelare på individuell nivå så det gynnar helheten, från undomslag till a-lag.

I flertalet timmar har jag genom åren diskuterat både det ena och det andra med Tobias Pehrsson - allt för många gånger i ett ekonomiskt och sportsligt perspektiv på lång sikt. Och jag kan skriva under på att Tobias Pehrsson är helt rätt person för att skapa och jobba med det kommande visionsarbetet som innefattar en röd tråd från ungdomssidan upp till seniorverksamhet. Mycket positiv nyhet!

Så sammanfattningsvis, två riktigt bra nyheter på kort tid! 

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se