• tisdag 27 januari 2015
Tipstävlingen: Här är tipskupongen för sem... Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Kent Westman

Hockeykoll

Kent Westman bloggar om hockey, lokalt, nationellt och internationellt
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar >br>


TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT

Hockeykollskampen #2

Diverse olika företag och privatpersoner har i skrivandets stund bidragit med strax över 300.000 kronor för att stötta Almtuna genom föreningens nystartade "Almtunahjälpen". Hockeyns framtid i stan står på spel så självklart är jag beredd att dra mitt strå till stacken! Min tanke är att starta igång Hockeykollskampen igen - förra omgången vann Rickard Thyr om jag inte minns fel! 

Reglerna
1. Alla startar med 500 kronor och spelar på oddset på nån site. Förlorar man insatsen så får man självklart börja om (om man så vill).

2. Du avgör själv om enbart vinsten eller både vinst och insats skänkes till Almtuna.

3. Om man ska vara med i tävlingen så meddelar man det till mig så jag vet vilka som är med. Det går bra att maila unthockey@hotmail.com eller skicka ett meddelande om deltagande på t.ex. http://www.facebook.com/hockeykollskampen. För att kunna ta del av priset nedan måste man ha meddelat sitt deltagande till mig!

4. Man skänker pengarna genom www.almtunahjalpen.se och skriver under med sitt namn och sedan "HK". T.ex. "Kent Westman HK". På så vis kan Almtuna meddela mig vem som skänkt mest pengar som varit med i tävlingen så det blir enklare att kora en vinnare. HK står förövrigt för Hockeykoll!

Pris
Förutom äran att bli korad till Hockeykolls bästa tippare 2015 så vinner man en matchtröja med hela lagets autografer (replika med snörning)! 

Jag är på, är du!? 

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Två sidor av ett mynt?

Igår publicerade UNT en lista över Almtunas leverantörsskulder och det är väl inte direkt någon vacker läsning. Även fast man sålt tre spelare så uppgår skulderna till hela 3.1 miljoner kronor. En mängd olika företag och människor kommer att drabbas på olika sätt vilket säkerligen känns jobbigt för alla som är inblandade. Jag såg just presskonferensen i sin helhet på Almtunas hemsida och det var många slutkörda och trötta ansikten som mötte kameran. Jag hoppas verkligen att man hittar energi till att ta sig igenom kommande veckors svårigheter - om man nu tror att det värsta är över så tror man fel. En retfull lista på leverantörsskulder kommer någon inom sin tid att följa upp med ett offentliggörande av de anställdas inkomster i och med den statliga lönegarantin – allt annat vore en skräll.

Almtuna efterlyser både andrum och pengar - när det värsta har lagt sig kommer man nog kunna få en rimlig chans till detta skulle jag tro. Men det kommer åtminstone ta en vecka eller två. Först måste folk ges chansen att bearbeta och smälta informationen som är aktuell just nu – bland annat då listan över leverantörsskulder som i dagsläget är som mest aktuell.

Efter att ha lyssnat av på olika håll och kanter (om man nu bortser ifrån att man faktiskt har så stora skulder generellt) så är det skulden till akademiska barnfonden på 32000 kronor som man inte kunnat betala pga. likviditeten samt pengarna som berör de olika ungdomslagen som väckt mest oro, skepticism och frågetecken. Nackdelen med att publicera en lista över leverantörsskulder är att den lätt kan misstolkas i och med att inte alla har tillräckligt mycket insyn kring saker och ting. Allt för mycket lämnas öppet utan svar vilket leder till spekulationer och teorier om både det ena och det andra. Med tiden renderar det i både halvsanningar och lögner om man inte bemöter det hela. Av den anledningen ligger det i Almtunas intresse att göra något slags klargörande kring det hela inom en snar framtid – genom alldeles för många år av bloggande så har jag lärt mig att inte dra allt för hastiga slutsatser kring saker och ting då det i regel alltid finns två sidor av ett mynt.

Men visst, jag håller med – det är fruktansvärt lätt att stirra sig blind på 3.1 miljoner i leverantörsskulder, men låt oss då inte glömma de fodringar Almtuna faktiskt har att kräva i sin tur av andra. Det är lätt att hänga upp sig på en skuld till akademiska barnfonden, men låt oss då inte glömma hur mycket klubben faktiskt har bidragit med hittills till just akademiska barnfonden. Ligger alla korten på bordet kring det hela? Förmodligen inte. Behövs det göras något slags klargörande? Absolut.

Det jag funderar som mest på just nu är dock hur leverantörerna ställer sig till rekonstruktionen och ett eventuellt fortsatt samarbete i framtiden? Är man beredd att avskriva delar av skuldbeloppen? Är man beredd att sponsra ytterligare med tanke på skulderna? Hur för Almtuna dialogen med de som är inblandade och hur planerar man att jobba med företag och andra intressenter i framtiden? Helt klart får ju Almtuna sig en törn sett till dess trovärdighet - hur vinner man i sådana fall tillbaka förtroendet?

På presskonferensen talade man om en framtida handlingsplan, det är med spänning jag ser fram emot vad man kommer fram till och vilka åtgärder man planerar att genomföra i framtiden. Fram tills dess att eventuella frågetecken får sina svar och alla korten ligger på bordet så blickar jag istället fram till kvällens match mot AIK. Chansen finns än som sagt och visst hade man väl någonting på gång mot BIK Karlskoga? Rätta mig om jag har fel.

Kommer för övrigt att missa matchen eftersom damen ska fly huset och träffa vänner. Så det får bli TV:n istället… Bläh!


***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Fritt fall

Almtunas negativa spiral innebär just nu att man befinner sig i fritt fall. Ekonomin är körd i botten, laget plockas isär samtidigt som man faller som en tung sten i tabellen. När jag fick en "upplevelse" i form av fritt fall och ett tandemhopp i 30-årspresent hade jag ändå ett val. Jag ville inte genomföra det hela så jag sålde upplevelsen på blocket. Almtunas upplevelse är ofrivillig, däremot går den inte att rea ut på blocket - man är fast där man är, man befinner sig i fritt fall och frågan är om man har någon fallskärm? Och om det nu finns någon, kommer den ens att vecklas ut innan man slår i marken? 

Tidigare säsonger har oväntade saker kommit till undsättning - alla kommer säkert ihåg när Joachim Gellerstedt och Jimmy Kraft kom hem och räddade säsongen. Alla kommer säkert ihåg när Sebastian Hartmann och Emil Ripstrand plockades upp från J20 och väckte laget genom sitt eviga slit byte efter byte. Men det är historia och "lyckoträffar" skulle man kunna säga. Jag menar, hur stor är sannolikheten att någonting liknande skulle inträffa nu? 

Nu återstår det 12 omgångar av seriespelet och även fast laget tagit totalt sju poäng (om jag inte räknar fel) på de senaste elva omgångar, har man ändå en chans att nå playoff, dock talar det mesta för att man kommer att hamna i botten av tabellen - vem hade kunnat föreställa sig något liknande i december? Så vilket slags mirakel ska man vänta på den här gången då? Inget. Jag tror inte man ska vänta eller förvänta sig liknande mirakel - det är upp till befintlig trupp att göra jobbet helt enkelt.

Inför matchen mot Karlskrona läste jag igenom Tobias Pehrssons "exklusiva" matchrapport på Almtunas hemsida. Tobbe går igenom läget i truppen lite kort och i det stora hela kommer han fram till att lagets uppgift är att sluta sig samman, fokusera på sitt spel och tillsammans ge varandra energi i fortsättningen. Jag förstår resonemanget så klart - det känns så lätt att i teorin ta sig an utmaningen och spänna näven och tänka "vi mot världen". Men hur lätt är det egentligen i praktiken? 

Almtuna har ett ungt och orutinerat lag med stukat självförtroende där rutinräven och pådrivaren Johan Holmqvist just lämnat för Brynäs, samtidigt som Fredrik Sandgren, med ett A på bröstet, varit lika anonym som en vattendroppe hela säsongen och Emil Lundberg, som förmodligen fortfarande går runt och drömmer om spel i SHL, knappt märkts av i positiv bemärkelse på isen. På det har Almtuna Fredrik Vestberg som förmodligen gör sin sämsta säsong någonsin i Almtuna-dressen samtidigt som allt för mycket ansvar därefter landar på Johan Berggren som i vanlig ordning kommer undan med äran i behåll.

Roligt läge? Nej. Men det är där man är och det är bara att gilla läget - vi mot världen. Frågan är bara vad "vi", ur ett spelarperspektiv, kan göra för att klara av att anta "världens" utmaningar. Jag tycker att vissa av spelarna nämnda ovan bör ta sig en rejäl titt i spegeln inför nästa match och tänka igenom vad man kan göra för gruppen för att vända på skutan innan det är för sent. Tabellen är otroligt jämn och det kan gå riktigt snabbt, både uppåt och neråt. Ska laget falla så ska man falla pga. ekonomi - inte pga. det sportsliga! Även fast Tobias Hage och Johan Holmqvist lämnat laget så har man ändå ett bra lag! Man ska kunna greja en playoffplats ändå. 

Inför Karlskoga gjorde viktiga spelarna Per Svensson och Victor Rollin Carlsson efterlängtad come back efter en längre tids skador - mycket hopp står till dessa två spelare i dessa kritiska kristider - två spelare som alltid har levererat match efter match. Svensson som trygghet i försvarsspelet och VRC för sina ledaregenskaper och energi samt poängproduktion.

Men är man nere i skiten som lag så är man också i regel nere i skiten som spelare - några få spelare kan inte ensam bära hela laget. Sebastian Hartmann och Johan Berggren har gjort tappra försök de senaste 10-15 omgångarna, men det räcker inte till.

Svensson, som varit säkerheten själv i laget måste ha gjort sin sämsta match i Almtuna-tröjan den här säsongen, inte så konstigt kanske med tanke på att han är matchotränad. VRC hade i sin tur en otrolig vilja och ville mycket, ville visa vägen när kuggarna inte kuggade. I början av den tredje perioden, kanske för att tända laget, hamnade han i utvisningsbåset för roughing. Nu är ju inte jag någon större analytiker, men känslan jag fick var att den tredje perioden därefter bara blev ett enda långt plågsamt ”grineri” bland spelarna. Det var fula efterslängningar och allmänt stökigt på isen.

Det finns ingen som helst positiv energi i laget just nu och det märks så tydligt byte efter byte. Man har en spelidé som har fungerat, som ska kunna fungera, men all turbulens i kombination med underpresterande spelare och den senare tidens resultat har gjort att man helt har tappat tron på det man gör - självförtroendet är i botten. Det resulterar i t.ex. offensiva och ogenomtänkta räder från backposition som resulterar i turnovers, ostrukturerade enmansshower, slarviga passningar, tama avslut och usla powerplay. Ingenting tycks fungera just nu - så vart står hoppet till en vändning?

Jag brukar i normala fall vara positiv, men det jag såg igår var bedrövligt. Det kommer att krävas otroligt mycket för att vända på skutan - jag säger att det är möjligt, men då måste man också tro på det man gör - på lagets och den individuella kapaciteten och förmågan. Det är inte omöjligt! Däremot är det omöjligt om man inte drar åt samma håll.

Vad vill man med säsongen? Vart vill man komma? Vart befinner man sig mentalt just nu som spelare? i toppen eller botten? Det är som sagt fritt fall just nu och det där snacket om att sluta sig samma kanske bör ha sin start med att titta sig själv i spegeln när man vaknar upp nu på morgonkvisten. Vart är man på väg och vart vill man komma?

Detta bör följas upp med ett "krismöte" där alla får säga sitt öppet inför alla andra - man ska både kunna ge och ta kritik. Varför inte därefter göra en lista där man listar några saker man skulle kunna bidraga med på individuell nivå för att lyfta kollektivet?

Helt klart måste någonting radikalt hända iaf. för att detta ska gå vägen (detta = playoff). Även fast läget är riktigt illa så vägrar jag tappa tron. Det kan gå! Men då krävs det handlingskraft av både tränare och spelare. Fortsätter det här eländet så ska man vara glad om det ens dyker upp 700 personer på nästa hemmamatch är jag rädd för och det gynnar knappast föreningens utsatta ekonomiska läge.

***
Avslutningsvis, vi är alla medvetna om föreningens utsatta position. Mitt tips till funktionären, förmodligen 60+, som beklagade och raljerade öppet i kiosken om att klubbens ekonomi är så bedrövlig att personen i fråga inte ens får välja "rätt" dricka gratis, ska knipa igen. Det är inte sånt föreningen behöver i ett läge där man skall visa enad front. Vi mot världen gäller nog oss alla som följer Almtuna på olika sätt - men det kanske då också är lägligt att välja sida, jag vet vilken sida jag står på, vet du?

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

15 omgångar kvar

I slutet av november ombads jag att göra en kommentar till sportbladet kring Almtunas chanser att nå SHL - detta sa jag då: Det som talar för Almtuna är att man har ett välbalanserat lag bestående av både ungdomlig entusiasm och rutin samt att man spelar som ett lag utan individuellt tänk. Befintlig trupp har kapacitet för att kunna hävda sig i ett kval mot SHL. Man är dock något beroende av att truppen håller in i det sista - blir ”fel” spelare skadade, så kan det bli tungt. Det Almtuna behöver jobba mer på i dagsläget är att spela på ledningar och stänga matcher.

I samma veva började skadorna i laget droppa in på löpande band - Almtuna har lyckats täppa till hålen på ett hyfsat bra sätt, men visst har det märks att man mönstrat ett lag som har en bra bit kvar ifrån att kunna hävda sig i ett eventuellt kval till SHL. Nu börjar dock skadeeländet ljusna en aning och här senast gjorde viktiga Johan Holmqvist comeback samtidigt som det sägs att Emil Lundberg skall återvända till Almtuna efter en längre tids utlåning till Brynäs. Inom sin tid är förmodligen Victor Rollin Carlsson, Martin Karlsson och Per Svensson också tillbaka i laget och då kan man förhoppningsvis börja "drömma" lite om lagets kapacitet igen. 

Just nu är man inne i en tung period och min kommentar ovan, som handlar om att stänga matcher, har gjort sig påmind tre matcher i rad där man haft ledningen i den tredje perioden och snöpligt tappat tre härliga poäng till noll - detta är inte första gången den här säsongen. Det går undan i den hockeyallsvenska tabellen och nu är det bara tre poäng ner till Björklöven som ligger på nionde plats, sex poäng ner till AIK som ligger på negativ kvalplats samtidigt som det bara är 15 omgångar kvar. Som jag ser det har Almtuna fortfarande en bra chans att haka på i racet om en av kvalplatserna. Men en förutsättning är som sagt att laget får vara åtminstone någorlunda intakt - skador och sjukdomar kommer att vara nyckeln till Almtunas framgångar framöver. Här näst väntar bottenlaget Timrå på hemmaplan, kommer man lyckas vända den negativa trenden då? Återstår att se.

***
Hoppas alla haft en fin julledighet! Kom just hem efter tre veckors semester i norrland! Har hunnit med att åka pulka och se på Skellefteå AIK samt JVM på TV så klart. Nu tillbakas i Uppsala, otroligt dystert att lämna en snölandskap för det Uppsala har att erbjuda just nu. Hua!

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!

Alla sitter säkert

Det här med klausuler har ju blivit en het potatis då Emil Lundberg lämnat Almtuna för Brynäs. UNT:s Henrik Söderlund fick lite spel i en kommentar i tisdagens tidning samtidigt som Almtunas klubbchef Karoline Ronnestål noterat en del upprörda känslor hos fans som uttryckt sin oro - inte jättemycket men jag har ju sett att det skapat reaktioner i olika forum och på sociala medier. Jag har själv idag också varit i kontakt med några som reagerat starkt initialt, men när vi förklarat hur det gått till så förstår man.

Folk har även uttryckt sin oro och frustration till mig, så för att få rätsida på vad som egentligen gäller så tog jag ett snacka med Almtunas sportchef Björn Danielsson om det hela - stämmer det att princip samtliga spelare i hockeyallsvenskan har SHL-klausuler? Jo, det påståendet, som jag stött på, stämmer delvis kan man säga - men det beror också på längden på kontrakten samtidigt som det kan skilja sig från person till person och klubb till klubb; agenterna kan ju alltid jobba fram någon "specialare" i kontrakten som skiljer sig från mängden.

Just fallet Lundberg är ett sådan exempel. Redan innan säsongen ville han ha ett SHL-kontrakt och av den anledningen skrev man in en SHL-klausul för honom som gäller mitt under säsongen - just i det här fallet med Emil, han ville ju till SHL redan innan säsongen så han fick då den möjligheten. Han har rätt att gå upp till SHL om det dyker upp ett erbjudande. Men han är också den enda i vår trupp som fått den möjligheten, säger Danielsson innan han förklarar vidare att Almtunaspelare med kontrakt på ett år i normala fall inte har någon klausul över huvud taget och att om någon övergång ska bli aktuell så landar det hela i en förhandlingsfråga - men våran målsättning är ju att inte sälja någon spelare utan att gå med den här truppen.

Så när kommer då SHL-klausulerna in i bilden? Jo dom finns där, men då handlar det om flerårskontrakt och gäller i normala fall bara under en viss peroid under säsongen, åtminstone är så fallet i dagens Almtuna men kan enlig Danielsson självklart variera från klubb till klubb. - Ett normalt tvåårskontrakt hos oss kan se ut som så att mellan den 1 och 15 maj så kan man gå till en SHL-klubb, men då måste den klubben betala en fast summar pengar till Almtuna, annars får han inte gå och det är ju så klausulerna ser ut för då får vi den intäkten i varje fall, men spelaren har ingen rätt att nytja klausulen under säsongen. Så med andra ord så sitter samtliga spelare säkert i dagens Almtuna sett till sina SHL-klausuler; spelare med ettårskontrakt utgör en viss typ som innebär ingen klausul alls, samtidigt som de som sitter på ett tvåårskontrakt alltså har en kortare period mellan maj - juni (mellan det första och andra året) kan man säga där SHL-klubbarna kan värva spelarna i fråga till en fast summa pengar.

Så var det med det.

***
På återseende.

Detta inlägg kan ni ENBART kommentera på hockeykoll på facebook!
 

 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se